nissan10 06.07.05, 21:53 Może ktoś doradzi jak najlepiej dojechać do Jastarni - 31.07.br. Własnym samochodem nie mogę jechac. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ckm Re: dojazd do Jastarni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 23:22 pociąg bezpośredni do miejscowości Hel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunch Re: dojazd do Jastarni IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.07.05, 11:45 Nie musisz się tłumaczyć, że nie jedziesz samochodem, bo tu nie sami burżuje. Wręcz przeciwnie - można się na tym forum narazić jazdą samochodem. Ale do rzeczy: przy tak dużej odległości opłaci się tylko pociągiem (chyba że jedzie wiele osób i ma np. samochód na gaz - więc ja jadę samochodem). Niestety korzystanie z pociągów w tym kraju jest upokarzające, ale trudno. Teraz połączenia. Bezpośredni jest tylko jeden - nocny. Oprócz tego są jeszcze połączenia, jak poniżej, ale nie polecam, bo większość z nich to radosna twórczość automatycznej wyszukiwarki. Oto link: rozklad.pkp.pl/bin/query.exe/pn?ld=pkp&seqnr=5&ident=1o.02315139.1120727043&OK#focus Teraz cena biletu: musisz się określić, w jaki dzień jedziesz, na jak długo i czy będąc tam, będziesz podróżował pociągami (np. do Helu, do Gdynii, do Władysławowa itp. - ja taką formę wczasów w tym miejscu gorąco polecam). Normalny przejazd dla jednej osoby drugą klasą pociągiem pospiesznym kosztuje 55,60 złotych. Jeśli pojedziesz z przesiadką, to unikaj pociągów Ex,IC,EC,TLK i SKM, bo to są inni przewoźnicy. Trzeba wówczas kupić osobny bilet i łączna cena może wynieść nawet 100-200 złotych. Jeśli powrót planujesz zakończyć najpóźniej czwartego dnia od momentu wyjazdu, to przysługuje ci zniżka 15%. Jeśli jedziesz na weekend (w co oczywiście wątpię), to bilet turystyczny na całą Polskę kosztuje 55zł i miałbyś przejazd w obie strony. Ale UWAGA! W tej sytuacji na bilet turystyczny opłaci się nawet w jedną stronę, bo masz 60 groszy mniej, a dzięki temu unikniesz upierdliwych kasjerek, które twierdzą, że takiego pociągu nie ma, a ponadto w ciągu weekendu możesz się jeszcze gdzieś przejechać np. do Helu. Jeśli chcesz jechać pierwszą klasą, to normalny kosztuje 83,40 zł, a turystyczny - 80 zł. Tu nie powiem, czy polecam. Co prawda jest to większa gwarancja miejsc siedzących (pociąg jedzie niestety z Katowic), ale można się naciąć, że skład nie ma wagonów pierwszej klasy (tak się wrąbałem w czasie długiego weekendu majowego z kilkoma pociągami. Najlepiej idź kilka dni wcześniej obejrzeć pociąg. I na koniec najlepsza oferta, ale znów z ograniczeniem czasowym: jeśli wczasy będą trwać do 7 dni, to kup sobie bilet tygodniowy za 120 zł - w tej cenie masz przejazdy także pociągami w ciągu tygodnia (np. do Helu) i w sumie wyjdzie najtaniej. Odpowiedz Link Zgłoś