Dodaj do ulubionych

Propozycja dla prezydenta Częstochowy.

IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 16.11.05, 20:30
Możliwe, że istnieją ważniejsze rzeczy, niż rozwój gospodarczy miasta, ale to
nie znaczy że popieranie tegoż nie jest doskonałym sposobem na podniesienie
atrakcyjności Częstochowy. Tak sobie pomyślałem, że z całego praktycznie
świata przyjeżdżają do naszego miasta delegacje, które są przyjmowane w
gabinecie prezydenta miasta. I tak sobie zacząłem wyobrażać, że prowadzeni do
tegoż miejsca goście powinni cały czas być atakowani reklamą naszego miasta.
Mój pomysł jest dość prosty, ale mógłby okazać się skuteczny.

Na całej drodze do wspomnianego gabinetu powinny zostać powieszone na ścianach
wielkie gabloty, zatytułowane "Made in Częstochowa". W tych to gablotach
częstochowscy przedsiębiorcy mogliby reklamować swoje wyroby. Niektóre w
postaci (podświetlanych) zdjęć, inne, bardziej płaskie, może w rzeczywistości

Niech się dowie świat jakie buty, żyrandole i wózki robi się w Częstochowie. W
naszym mieście powstaje wiele części samochodowych, elementów elektrycznych,
artykułów z dziedziny przetwórstwa spożywczego, szkoda gadać - wszystkiego i
tak się nie wymieni. Taka ekspozycja, starannie dobrana byłaby po pierwsze
promocją naszego miasta jako ośrodka gospodarczego, a po drugie jedną z metod
dotarcia do potencjalnych partnerów.

Przypuszczam, że pomysł sam się sfinansuje - każdy poważny przedsiębiorca za
możliwość pokazania się w tym prestiżowym miejscu chętnie sięgnie do portfela.
Warunek - promujemy produkty, a nie gęby właścicieli, czy ich zakłady.
Podejrzewam, że przetarg na dzierżawę takich gablot może nawet przynieść pewne
zyski. A że jest to trochę nahalne...

To co? Jeśli celem ma być dotarcie do potencjalnego inwestora to mamy się
zastanawiać czy powaga urzędu pozwala na takie ekspozycje. Jeśli będą
zorganizowane ze smakiem to napewno pozwala.
Obserwuj wątek
    • Gość: Roman_W Re: Propozycja dla prezydenta Częstochowy. IP: 213.199.204.* 16.11.05, 20:45
      Moim zdaniem wymyśliłeś to genialnie.
      • kubiss Re: Propozycja dla prezydenta Częstochowy. 16.11.05, 21:15
        No bo forumowy " Jasiu " to zupełne przeciwieństwo tego Jasia o którym
        opowiadane są kawały ;-) . Natomiast co do reklamy naszej częstochowskiej
        przedsiębiorczości to takowej niestety brak . Są foldery które reklamują nasze
        miasto sam je widziałem. Jednak z tego co pamiętam to głównie reklamują TRW i
        częstochowskie hutnictwo .
        Natomiast jest mnóstwo średnich firm które z powodzeniem mogłyby reklamować się
        w tych folderach . Częstochowa to miasto przedsiębiorczych i kreatywnych ludzi
        którzy swoją bystrością i sprytem nie odbiegają od warszawskich cwaniaków :-).
        Inwestycji w Polsce i w naszym regionie byłoby o wiele więcej gdyby w Polsce
        były budowane drogi . Dobra reklama to pół sukcesu . Łączność już została
        zbudowana , internet też . Jednak jak taki Szwajcar czy Holender jak ma
        przyjechać tutaj to po pierwszym razie ma serdecznie dość . Mój znajomy niemiec
        po 10 przyjazdach do Polski sprzedaje auto bo od dziur po pięciu przyjadach
        remontował zawieszenie a po następnych pięciu wszystko w dwuletnim passacie
        zaczęło trzeszczeć i się psuć . Ja oczywiście wziąłem w obrone te dziurawe
        polskie drogi i odpowiedziałem że to oni już nie robią takich solidnych
        samochodów jak kiedyś tylko " Chińszczyznę " :-) .
        Dziękuję Jasiowi za ciekawy temat !
        Mam tylko cichą nadzieję że pan Rzecznik IL wypowie się co myśli o takiej
        koncepcji reklamy naszych przedsiębiorstw .
        ---TRW , Huta Czewa , Huta szkła nie dają zatrudnienia wszystkim mieszkańcom .
        Większość Częstochowian pracuje w małych lub średnich firmach i o tym powinni
        pamiętać zwierzchnicy Pana Rzecznika .
        Pozdrawiam ..... Kubiś
        • Gość: poinformowany Re: Propozycja dla prezydenta Częstochowy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 10:15
          To rzeczywiscie niezly pomysl.
    • Gość: Vito Re: Propozycja dla prezydenta Częstochowy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.05, 13:10
      Tak jest! Pomysł ciekawy faktycznie, prosimy o odpowiedź naszych władz.
      • ja_corka Re: Propozycja dla prezydenta Częstochowy. 17.11.05, 20:36
        trzeba poczekac na odpowiedz............nie tak szybko
        Odpowiedz konkretna wymaga czasu

CZEKAJCIE

"DOBRE CZASY CZESTOCHOWY - BIS"
        • Gość: katon To prawda - dobre czasy bis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 20:50
          to prawda - Czestochowa przezywa dobre czasy - bis. ale nie spodziewałbym sie
          potwierdzenia juak tu juz napiali, po towarzyszkach partyjnych. to znaczy że
          Wrona ma swoich wielbicieli na lewicy. nonono
        • Gość: A do córki ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 21:04
          o k...rwa ty, jeszcze nie wyjechałaś ????????
          • ja_corka Re: do A 21.11.05, 22:43
            o q...wa czekam na Ciebie
            ale Ciebie chyba nie przepuszcza na granicy, a przemycac Cie nie myśle.

Zal mi Cie
            A-Z
    • segel Re: Propozycja dla prezydenta Częstochowy. 20.11.05, 10:59
      Panie Rzeczniku - czekamy na znak życia!
      Pomysł przecież ciekawy.
      • Gość: :) Re: Propozycja dla prezydenta Częstochowy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 18:24
        Lasecki na Prezydenta .
        • Gość: :) Re: Propozycja dla prezydenta Częstochowy. IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.05, 19:02
          Balcerowicz musi odejść!!:)
      • Gość: Angela Re: Propozycja dla prezydenta Częstochowy. IP: *.net / *.flatpla.net 20.11.05, 18:25
        Poczekajcie cierpliwie, jest weekend, w UM też ludzie i wolne im się należy. Jak
        Rzecznik do pracy już dojedzie i przeczyta (o ile Go to zainteresuje) to zrobi
        wydruk i podsunie pod oko władzy. A jak pomysł chwyci na tak zobaczymy odpowiedź.
        Poczekajmy cierpliwie do jutra.
    • Gość: kowa Re: Propozycja dla prezydenta Częstochowy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 18:41
      Rzeczywiście pomysł świetny. Ale.........miasto woli foldery - niby samo nie
      wydaje,ale systematycznie co rok podsyła przedsiębiorcom przedstawicieli
      (preferowana Bydgoszcz) firmy wydawniczej, która opracowuje i wydaje taki
      folder za ich pieniądze. A z tego nic, kompletnie nic nie wynika (oczywiście
      dla rzeczonych przedsiębiorców). Tak więc pomysł z ekspozycją w urzędzie miasta
      wyrobów "made in Częstochowa" jest znakomity. I wbrew pozorom dający więcej niż
      foldery, tak ponoć szczodrze rozdawane podczas zagranicznych wojaży miejskich
      notabli. Ciekawe, czy uda się sfinalizować ekspozycję. Powodzenia.
      • Gość: Angela Re: Propozycja dla prezydenta Częstochowy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 10:56
        Do góry, bo watek ucieka, a szkoda, bo bardzo ciekawy!!
        • Gość: Vit Re: Propozycja dla prezydenta Częstochowy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.05, 13:05
          i do góry, a co kurcze :-)
          • ja_corka do Gory 21.11.05, 22:45
            q....wa niech odpowie

A............IL A
            • Gość: Terl Re: do Gory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 00:47
              Ja Wam odpowiem,
              pomysł fatalny w całym zakresie, kompletne nieporozumienie, aż szkoda gadać.
              Po pierwsze nikogo nie obchodzi jaki szewc jakie buty robi w naszym mieście bo w każdym mieście robią i wszystkie inne lampy, świeczki, żeyrandole też.

Promocja miast to informacja, myśl i forma przekazanej informacji z której inwestor wybiera to co go interesuje a nie pierdoły w gablotach LOL

• Gość: jasiu... No cóż? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 22.11.05, 16:24
                Problem w tym, że każdy wie, że Częstochowa jest ośrodkiem pielgrzymkowym, że ma
                Jasną Górę, że jakieśtam festiwale muzyki sakralnej, może jeszcze, że ludzie tu
                kiedyś stare dwudziestogroszówki przerabiali na medaliki.

Tak zwane "foldery" czyli makulatura, której nikt tak naprawdę z braku czasu nie
                czyta sprawy nie załatwią. Potrzebne są dość radykalne działania, które
                uświadomią potencjalnym inwestorom możliwości tego rynku. Najczęściej jest tak,
                że z oficjalnymi delegacjami przyjeżdżają osoby które tylko patrzą, jak by tu
                wcisnąć swój towar, albo kupić tanio coś do swojego geszeftu. A jeśli tanio i
                dobrze zrobione - oj to już jest szansa na biznes.

Dotychczasowy sposób promowania Częstochowy, jako dwunastego co do wielkości
                miasta w Polsce (huta, upadły przemysł włókienniczy, 18% bezrobocie) nie zdaje
                tak do końca egzaminu. Również jako miasto pielgrzymkowe Częstochowa nie potrafi
                się odnaleźć (a mogło by wzorem Lourdes utworzyć sieć hospicjów wokół Jasnej
                Góry, kąpiele w źródełku koło św. Barbary itd.). Jedyny zysk z takich
                pielgrzymek, to (przepraszam, ale widzę to na własne oczy) zawartość Toytojów,
                bo już kanapki, które po przetrawieniu tam trafiły zostały przez pielgrzymów
                przywiezione pod Jasną Górę z poza Częstochowy.

Pokazanie takiej delegacji (tylko gdzie, jeśli ona musi obejrzeć Jasną Górę,
                muzeum i jeszcze parę innych miejsc), że na aluminiowych felgach z Częstochowy
                jeżdżą nie tylko w Polsce, ale i w kilku innych krajach, że takich ładnych i
                wygodnych wózków to nikt w Unii nie umie tak tanio zrobić, czy wreszcie
                zwrócenie uwagi na doceniane na wszystkich wystawach żyrandole to moim zdaniem
                obowiązek naszych władz. Częstochowa nie musi promować Jasnej góry, podobnie,
                jak Rzym nie musi promować Bazyliki św. Piotra. Pokazanie metamorfozy
                częstochowskiego rzemiosła i częstochowskiego przemysłu jest pokazaniem
                dzisiejszego dnia tego miasta. A to też trzeba gościom pokazywać.

Wiadomo, na druku folderów może znajoma firma zarobić. Ale na budowie
                eleganckich gablot również! Możliwe, że magistrat jest zbyt poważną instytucją,
                zeby urządzać tam stałą wystawę regionalnego rzemiosła, ale jeśli ma to kogoś
                zaciekawić, to warto poswięcić powagę tego miejsca. Dalej twierdzę, że w tym
                wypadku cel może uświęcić srodki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka