Dodaj do ulubionych

!!!! ŻYDOWSKIE IMIE

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 19:02
Jan,Józef,Adam,Jakub,Daniel,Bartłomiej,Tomasz,Maciej,Szymon to imiona,które
często były nadawane i są nadawane dziecią na całym świecie, mają one różną
wymowę,ale jedną wspólną cechę występują w Starym i Nowym Testamęcie.
Oczywiście są i inne,ale te przytoczyłem jako przykład. Bardzo byłem
zaskoczony kiedy dowiedziałem się od człowieka atorytatywnego w dziedzinie
znajomości imion, /a za takiego chce zpewnością uchodzić/,że imie Dawid to
takie żydowskie imie i nie przystoi nadawać je dziecku w polskiej
rodzinie.Nie wiem czy postępuję właściwie, / mój rozmówca ma na imię Józef/
że proponuję mu jak najszybciej zmienić imie bo, a nóż zostanie posądzony
semityzm, a co gorsza jego rodzice. A to tylko ładne imie, tak jak Dawid.
Obserwuj wątek
    • Gość: Fred Re: !!!! ŻYDOWSKIE IMIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.05, 20:10
      A ja sobie myślę,że twój znawca imion kieruje się w takimi wewnętrznymi i
      niekoniecznie,pozytywnymi odczuciami.
      No przecież wielu patriotów nosi imię Józeff,choćby Piłsudski,
      Albo mój nick Fryderyk(Chopin,Szopen dla współczesnej polszczyzny-wiesz przecież
      że Polonezy pisał).
      A cóż,idąc różnymi ściezkami rozumowania można dojść do ślepej uliczki nazywanej
      antysemityzmem zwyczajnie, bezpodstawnie tworzona zbrodnicza ideologia.
      Choćby Stalin, też Józef przecież i co wszyscy noszący imię mają uznać je za
      rosyjskie imię,tylko dlatego, że to rzeźnik świata.
      Myślę,że głupio tak rozumować,chyba,że ktoś ma ograniczone horyzonty i jest
      związany np. z MW.

• andrzej.sawa imię 11.12.05, 20:16
        Na skojarzenia nie ma rady,ale przy okazji przydałoby się trochę wiedzy i to
        zrobiłeś.OK!
        • singielek1 Trochę wiedzy bez skojarzeń i teorii. 11.12.05, 20:44
          Dla znawców (bez patriotów z MW):

www.znaczimion.webpark.pl
          andrzej.sawa napisał:
          > Na skojarzenia nie ma rady,ale przy okazji przydałoby się trochę wiedzy i to
          > zrobiłeś.OK!
          • Gość: Fred Re: Trochę wiedzy bez skojarzeń i teorii. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.05, 20:54
            Aha,taki słownik dla wybranych,hm ciekawe i śmieszne....
            • Gość: Też Jan Re: Żydowskie imie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 21:21
              Dla zainteresowanych, którzy chcieliby nadać imię dziecku, Dawid a jednocześnie
              obdarzyć go opieką patrona z grona świętych podpowiadam:święty Dawid żył w VI
              wieku w Walii. Jest patronem Walii na jego cześć nazwano miasto,które obecnie
              nazywa się St. Dawid. Dzień na, który przypada w Kościele przypomnienie jego
              osoby, to 1 marca.A co do ignoranta o którym pisze Jan, to uważam,że i tacy
              znajdą się w każdym środowisku.Dziękuję za ciekawą wymiane informacji.
              • Gość: Csog Re: Szlamek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 21:45
                Szlamek - żydowskie imie ale do tego przydałoby sie obrzezać chłoposka
      • Gość: reFred Re: !!!! ŻYDOWSKIE IMIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 21:50
        Imiona to dziwna sprawa i bardziej skaplikowana niż się wydaje.
        Jednak jak ktoś wtrąca tu, że MW to ograniczone horyzonty to chyba sam je ma...
        • Gość: Fredu Re: !!!! ŻYDOWSKIE IMIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.05, 22:11
          Horyzonty wasze kończą na tym,że większość Polaków normalnych tu na miejscu w
          kraju jak i za granicą wstydzić się za was i musi tłumaczyć,że Polska to nie
          ciemnogród i nie składa się z chorych na żle pojmowany patriotyzm.
          Aha zapomniałbym panie socjologu,historyku,teologu,imprezowiczu,kogo jeszcze nie
          grałeś?Uważaj bo jeszcze nabawisz się rozdwojenia jaźni,a może już masz.
          Fałsz przez was przemawia i tyle.Nie udawaj mądrzejszego ode mnie-aktorze złej roli.

• andrzej.sawa Re: !!!! ŻYDOWSKIE IMIE 11.12.05, 22:16
            Przy nadawaniu dzieciom imion trzeba uważać,bo można dziecku zrobić problem.
            Są w społeczeństwie jakieś uprzedzenia i mimo,że często z nich się śmiejemy lub
            kpimy są faktem i musimy o nich pamiętać.
            Dla jednych to Adolf,dla innych Feliks,Dawid,Sara itd.
            • Gość: Hiszpania - Polska Królewskie imię IP: 8.3.* / *.proxy.aol.com 13.12.05, 02:34
              Alfons, chociaż jest imieniem królów hiszpańskich, miałby w Polsce ciężkie
              życie.
          • Gość: reFredu Re: !!!! ŻYDOWSKIE IMIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 22:31
            Chyba coś ci sie pomyliło?! No fajnie, że mówisz o jakimś historyku, socjologu,
            itp. z tym, że nie bardzo wiem o co ci chodzi.
            Wchodzę na forum około raz na tydzien a tu jakieś nie wiadomo co.
            Ale mniejsza z tym. Ważne, że wyglądasz pisząc te słowa na jakiegioś
            twardogłowego oszołoma. Co ja co zrobiłem, że taki atak i tyle nienawiści od
            razu? Może masz jakiś proble, są ludzi którzy ci pomogą, wystarczy się zgłosić.
            Właśnie siadam przed kompem i poszukam twoich postów - może się dowiem o co
            chodz ale i tak to nie zmienia faktu, że chyba masz jakiś problem, może jakieś
            kompleksy?
            • Gość: FRED Re: !!!! ŻYDOWSKIE IMIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.05, 22:42
              Nie bądź śmieszny "prawdziwy polaczku".Od paru dni robisz za pijarowca tej
              waszej organizacji,bo nie wierzę,że weszki pokochały wyborczą,a te które są
              tu,są służbowo itd.Szkoda czasu,śmieszny człowieczku.Ha,ha,ha.
              • Gość: reFRED Re: !!!! ŻYDOWSKIE IMIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 22:55
                W czoło: puk, puk!
                Musisz mieć coś chyba nie tak poukładane. Rozumiem, według ciebie kazdy kto
                napisze, że MW to nie do końca "wsza" jest tym samym człowiekiem...
                Prawdopodobnie czujesz również się śledzony, na pewno masz w telefonie podsłuch,
                a ładna sąsiadka jest agentką MW. Nie mówił co ktoś może że to jakaś obsesja? A
                może masz fiata punto i poczułeś się jak James Bond - superszpiegiem????? ( Bond
                w nowym filmie jeździ fiacikiem )
                Już bym zapomniał, znalazłem na razie jeden wątek z twoimi wypowiedziami.
                Człowieku skąd w tobie tyle nienawiści i wyższości nad myślącymi inaczej?? Chyba
                ci kroś za to płaci. Normalnie ludzie tak się nie zachowują.
              • Gość: reFRED Re: !!!! ŻYDOWSKIE IMIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 23:21
                Wcześniej napisałeś cos o wstydzie Polaków za MW - może przeczytaj jak wygląda
                twój język i jaka nienawiść z niego kapie ( od razu wyzwiska ) - moim zdaniem i
                na pewno wielu odpowiedzialnych i dorosłych emocjonalnie forumowiczów wstyd to
                ty przynosisz takim zachowaniem, brakiem kultury, po prostu chamstwem. Pewnie
                myślisz, że jak anonomowo obrażać i wyzywać to można - pewnie, twarz masz
                ukrytą......nie musisz patrzeć w oczy jak kogoś obrażasz... Ech, i ty jeszcze
                pouczasz?! Więcej samokrytyki.
                • andrzej.sawa Re: !!!! ŻYDOWSKIE IMIE 11.12.05, 23:27
                  Ciekawy temat,a wy zjechaliście na bok
                  • Gość: REandrzej.sawa Re: !!!! ŻYDOWSKIE IMIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 23:32
                    nie to że zjechaliśmy... po prostu myślałem, że o imionach mowa jest, a tu jakiś
                    "Fredu" zaraz ludz od "wszy" wyzywa z jakiś osobistych powodów. Co zrobić??
                    Takich ludz nie zawsze można ignorować.
                  • Gość: REandrzej.sawa Re: !!!! ŻYDOWSKIE IMIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 23:59
                    A jeśli chodzi o imiona to faktycznie Dawid nie jest polskim imieniem, jest to
                    imię żydowskie ( tak przynajmniej brzmi i w historii Izraela pojawia się bardzo
                    wcześnie).
                    Prawdziwe, takie historyczne polskie ( lub po prostu słowiańskie ) imiona to np.
                    Bolesław, Władysław - jak widać składają się z 2 członów i chyba tak powstawały
                    polskie imiona wcześniej bo takich 2 członowych jest wiele jak w podręcznikach
                    historii widać.
                    UWAGA!!! Info dla FREDA ( inni to wiedzą ): Jak ktoś mówi, że Dawid to żydowskie
                    imię to niekoniecznie musi być antysemitą a tym bardziej z MW.
                    • Gość: Andrzej Re: !!!! ŻYDOWSKIE IMIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 01:57
                      Może to dziwne, ale obserwóje okresy mody na jakieś imię. Moje imie nadali mi
                      rodzice w czasie kedy było ono dla nich ładne, dziś wiem,że w moim roczniku i w
                      pobliżu ludzi o tym imieniu jest bardzo dużo. Te fale popularności imienia są
                      na tyle ciekawe,że warto zastanowić się przy nadawaniu imienia dziecku.
                      Oczywiście są imiona o różnych rodowodach, ale najważniejsze w/g mnie to
                      odnosić się do swego imienia z szacunkiem. To szacunek dla tych, którzy
                      wybierając imie dla swego dziecka napewno nie chcieli go ośmieszyć oni chcieli
                      dziecko wyróżnić. To dar na całe życie. Dziękuję za możliwość wypowiedzenia się
                      w tej sprawie.Andrzej
    • Gość: Dawid Re: !!!! ŻYDOWSKIE IMIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.05, 01:52
      Dawid i co?
      Oplujesz mnie prawdziwy polaczku?
      • Gość: Zyd Re: !!!! ŻYDOWSKIE IMIE IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.12.05, 21:20
        IGNATZ to tez zydowskie.
        • Gość: Anna Re: !!!! ŻYDOWSKIE IMIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 03:36
          Do Dawida. Imie masz ładne, ale nie należysz do ploemienia "polan" oni o sobie
          nigdy nie mówili z pogardą "polaczek". My tu na forum piszemy o imieniach, a ty
          masz kompleksy. Rodzice naprawdę dali ci ładne imie.
          • Gość: Jakub Re: !!!! ŻYDOWSKIE IMIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 17:09
            Dobrze ze ktos pisze o imionach ktore w odczuciu mojego proboszcz sa nie godne
            nadawania polsliemu dziecku. Kiedy poprosiłem o ochrzczenie syna spytal o imie
            kiedy powiedzialem Jukub zdenerwowany powiedzial musi byc zydowskie. Nie
            ustapilem ale niesmak zostal.
        • ignatz Re: !!!! ŻYDOWSKIE IMIE 17.12.05, 19:48
          Gość portalu: Zyd napisał(a):
          > IGNATZ to tez zydowskie.

No pewnie. A teraz wybaczcie, bo mi maca z krwi chrzescijańskich niemowlat
          stygnie :-D

No i moja propozycja żydowskiego imienia wszechczasów: Jezus
          • Gość: "Moch" Re: !!!! ŻYDOWSKIE IMIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 04:12
            Mam pomysł.Wszyscy,którzy są nie zadowoleni ze swojego imienia niech zaczną
            używać imienia,które będzi można wypożyczyć na określony czas. Teraz jest mile
            widziane imię np. Lech, to wszyscy, którzy mają np. imię Aleksander mogą je
            wypożyczyć na 5 lat. Kiedyś Józe /lata 50/ to szczyt przezorności rodziców.
            Czekam na podpowiedż,jakie imię jest dziś "poprawne".
            • Gość: kaczyńska poprawne imię IP: *.chello.pl 18.12.05, 17:43
              to Lech i Kazimierz, Kazimiera

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka