Dodaj do ulubionych

ZGM TBS Częstochowa

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 23:16
Chciałem rozpocząć wątek spółki administrującej naszymi mieszkaniami a
mianowicie ZGM. Moim zdaniem przydała by się reforma w tej spółce. Trzeba
skonczyc z kolesiostwem a wziasc sie do pracy!
Jezeli ktoś spotyka sie z problemami, złym funkcjonowaniem i pracą
administracji (za nasze pieniadze) niech napisze, może ktoś dostrzeże w końcu
nasze problemy i weźmie się za co niektórych nierobów.
Sam jestem mieszkancem podlegajacego im bloku i musze powiedziec iz jestem
zażenowany poziomem usług, a bardziej kompetencjami pracowników (co nie
ktorych) ich administracji.
W końcu oni tam pracuja za nasze pieniądze!!!
czekam na odpowiedzi...
Obserwuj wątek
    • Gość: grrrr Re: ZGM TBS Częstochowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.06, 18:41
      Jak każda administracja ma swoje minusy, ale nie wynika to z faktu "kolesiostwa", czy nieróbstwa, ale z tego, że podlegają oni pod urząd mniasta, mają ograniczone środki i pole manewru, jak również z tego, że bloki, które im w większości podlegają są w opłakanym stanie technicznym, licznych kradzieży prądu w budynkach, niedociągnięć architektonicznych, i braku inwestycji ze strony miasta. To nie jest jakaś prywatna wspólnota mieszkaniowa, założona niedawno ale stara administracja, która teraz płaci za błedy innych,które powstały na przestrzeni wielu, wielu lat.
      • Gość: gosc Re: ZGM TBS Częstochowa IP: *.my.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.06, 21:55
        Dzis jest awaria gazu na Niepodległosci i pierwszy raz w tym sezonie ciepłe
        kaloryfery w łazience.ZGM sie wystraszyło ze ludzie nie gotuja to zobacza jak
        spada temperatura.Oni nie reaguja na zadne skargi a ludziom naleza sie zwroty za
        zbyt niska temperature w mieszkaniach.
      • Gość: I.LEŚNIKOWSKI NIEPRAWDA IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 16.01.06, 17:40
        "Prywatna wspólnota mieszkaniowa" "Założona niedawno".

Wspólnoty się nie zakłada - ona powstaje na mocy prawa czy się tego chce czy
        nie po wykupieniu pierwszego mieszkania. W każdej wspólnocie wiele udziałów ma
        gmina, która łoży na fundusz remontowy tyle pieniędzy ile ma udziałów. Obecnie
        niewiele jest budynków, które nie byłyby wspólnotą mieszkaniową. O remontach
        decydują wspólwłaściciele.
        Obecnie to gmina proponuje remonty, a współwłaściele często ich nie chcą - są
        kosztowne i tłumaczą to brakiem pieniędzy. To współwłasciciele przegłosowują
        obecnie podczas zebrań aby remontu nie robić - ponoszą bowiem przypadającą na
        nich część remontu.

Co do wieloletnich, kilkudziesięcioletnich zaniedbań zgoda.

IL
    • Gość: brat Re: ZGM TBS Częstochowa IP: *.dyndns.info / *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.06, 09:42
      Masz rację że na nic nie reagują u mnie w domu zmierzyli tylko temperaturę (17
      stopni) przy CO i dalej nic kończy się miesiąc dalej zimno, odpowiedzi na
      złożone pisama jak nie było tak nie ma ,a muszę napisać że w zeszłym roku przy
      takich samych warunkach jeszcze mi dopłatę do CO zrobili w wysokości 630
      zł.Przecież to prosi o pomstę do nieba.Jak w ty roku dostanę dopłatę poruszę
      niebo i ziemię !!!!!!
      • Gość: I.LEŚNIKOWSKI POBRAĆ KOPIĘ IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 16.01.06, 17:44
        W mieszkaniu powinno być 20 stopni - taka jest norma. Jeśli tej temperatury nie
        ma, administracja powinna zwracać za niedogrzany okres pieniądze. Proszę złożyć
        podanie w ZGM i pobrać pokwitowanie na kopii. Zwykle skutkuje. Pracownicy w ZGM
        muszą na pismo odpowiedzieć, bo taki mają obowiązek. Nie mówiąc o
        natychmiastowej reakcji.
        Jest jeszcze pytanie czy ciepłownia dostarcza wodę o wymaganej temperaturze,
        ale sprawdzenie tego leży także na zarządzie i administracji.

IL
        • Gość: gosc Re: POBRAĆ KOPIĘ IP: *.my.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 19:17
          Pismo złzone temperatura dalej niska a oni zganiaja na ciepłownie a w ciepłowni
          mowia ze temperatura jest dobra.
          • Gość: I.LEŚNIKOWSKI SPRAWDZIĆ TEMP. NA WEJŚCIU IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 18.01.06, 14:14
            To proste: niech zarzad wspólnoty sprawdzi temperaturę w węźle ciepłowniczym,
            przy wejściu do budynku i wszystko będzie jasne.
    • Gość: lokator Re: ZGM TBS Częstochowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 10:01
      chwileczke... co jest wynikiem ograniczeń wynikajacych ze zlych struktur to ok
      ale moje zdanie jest następujące lekceważa sobie nas!!!
    • Gość: babka Re: ZGM TBS Częstochowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 10:10
      a gazu na niepodległości jak nie było tak nie ma. I cisza, dobrze, że mam
      dobrych teściów i przyjmą nas na obiad. Bo tak byłoby trudno - 2 dzień bez gazu.
      • Gość: mieszkaniec Re: ZGM TBS Częstochowa IP: *.man.czest.pl 14.01.06, 13:27
        Racja,mieszkam w zgm na tysiacleciu,zgm to jeden wielki syf,zaorac go!
    • Gość: skazaniec Re: ZGM TBS Częstochowa IP: *.dyndns.info / *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.06, 15:01
      Ja też uważam że to jedno wielkie bagno,nie trzeba daleko się rozglądac i można
      zobaczyć jak dbają o swoich -spółdzielnie ,klatki pomalowane, przed posesjami
      porządeczek,a tu nie trzeba daleko szukać wystarczy wejść i zobaczyć posesje
      ZGM-u, ale za to opłaty są na wysokim poziomie!To trzeba przyznać o to badzo
      skrupulatnie dbają .
      • ja_corka Re: ZGM TBS Częstochowa 15.01.06, 03:44
        Jesli macie w swoich blokach WSPOLNOTĘ Mieszkaniową, po prostu wyodrebnijcie
        sie spod władz ZGM i sami zarzadzajcie blokiem.
        Gwarantuje, ze przy dobrej organizacji i zaangazowaniu Was samych juz po
        krotkim czasie zauwazycie poprawe nie tylko w bloku, ale tez w Waszych
        portfelach.
        Bedzie to niestety wymagalo od Was samych zaangazowania i wlozenia na poczatku
        troche pracy, ale oplaca sie.
        My tak zrobilismy w 2002 roku i jak do tej pory jestesmy zadowoleni.
        Nie placimy pensji urzednikom ZGM, mamy wiec okreslone oszczedności, a
        pilnujemy żeby ZGM NAM w terminie wplacalo za czynsze swoich lokatorow na Konto
        Bankowe Wspolnoty.
        Zyskuja na tym i wlasciciele mieszkan wykupionych i Lokatorzy Gminni.
        w razie czego mozna pomoc Wam na poczatku.
        Weżcie sprawy w swoje rece i nie placzcie
        • Gość: I.LEŚNIKOWSKI GESTU KOZAKIEWICZA JUŻ NIE BĘDZIE IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 16.01.06, 17:51
          Tak różowo nie jest wszędzie, a ZGM w porównaniu z czasami byłego zarządu w tej
          spółce (słynny sprzed kilku laty gest Kozakiewicza byłego prezesa ZGM wobec
          przedstawicieli Wspólnot) jednak się zmienia, co przyznają nawet podczas zebrań
          organizowanych podczas stowarzyszenia wspólnot mieszkaniowych...
          W ostatnim czasie odnotowasno także powrót wyodrębionych wspólnot do ZGM...
          Symboliczny, ale jednak.

IL
    • Gość: skazaniec Re: ZGM TBS Częstochowa IP: *.dyndns.info / *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.06, 10:15
      A co zrobić jeśli wspólnoty nnie mamy i raczej się nie zanosi że ją bedziemy
      mieli?
      • Gość: grrr Re: ZGM TBS Częstochowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.06, 11:35
        Już od dawna każdy budynek jest wspólnotą mieszkaniową, a zarządca (np.zgm) planując remonty musi mieć zgodę wspólnoty na piśmie przed wykonaniem, jakiegokolwiek remontu, ponieważ właściciele lokali partycypują w kosztach remontu i na ogół na nic sie nie zgadzają. Bez zgody można usuwać jedynie awarie. Co do temperatury panującej w mieszkaniach, pomiary temp. w mieszkaniu pokazują 17 stopni, a po sezonie grzewczym są dopłaty, ale dlaczego?! Dlatego że okna są nieszczelne i stare, instalacja może buć zgodna z przepisami i sprawna, ale ubytki ciepła w budynku są za duże, temperatura przez to niska.Brak docieplenia budynków powoduje że kółko sie zamyka.
      • Gość: I.LEŚNIKOWSKI Re: ZGM TBS Częstochowa IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 16.01.06, 17:52
        Wspólnota powstaje na mocy prawa wtedy gdy zostaje wykupiony pierwszy lokal od
        gminy.

IL
    • Gość: brat Re: ZGM TBS Częstochowa IP: *.dyndns.info / *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.06, 12:42
      Mam pytanie do grrr,to że okna są nieszczelne ,blok nie ocieplony to się
      zgadza,ale dlaczego wszystko odbywa się kosztem lokatora.(dopłaty)
      ZGM wie w czym problem ale to olewa,po co ma sobie robić koszty(mam na myśli
      wymianę okien,ocieplenie budynku).Wiem coś o tym ,obecnie staram się o wymianę
      okien i jak na razie cicho i głucho, a ja marznę chociaż płacę za wysoki
      standard np 22 stopnie,chociaż jest 17.
      • Gość: lokAtor Re: ZGM TBS Częstochowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 13:06
        i bedziesz marznal jeszcze dluuuuuugoo
        Wymiana okien w moim mieszkaniu jest zaplanowana na 2008 rok a wniosek lezy juz
        lat 10 w ZGM i opinia ZGM -u o wymianie jest z tego okresu.
        Mimo, ze okna sa tak zniszczone /ze starosci/ ze same sie otwieraja ZGM jest
        gluchy i ślepy
      • Gość: grrr Re: ZGM TBS Częstochowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 10:33
        odpowiadam brat-u
        dopłaty za wymianę okien są dlatego, że tak jest w przepiach prawa lokalowego. Ja mieszkam w innej spółdzielni i okna wymieniałam na własny kosz...Kto ustanawia prawo w Polsce??? Na pewno nie administracje ;-)
        • Gość: Angela Re: ZGM TBS Częstochowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 13:35
          Okna możecie sobie wymienic na własny koszt w każdej chwili. Jedynie procentowy
          zwrot kosztów bedzie w momencie jak bedzie wasza kolej wymiany. Tak jest w
          każdej spółdzielni. I wtedy będziecie mieli ciepło. Co do Wspólnoty - to
          kolejny pomysł na zmniejszenie kosztów lokalu. A przy dobrym i gospodarnym
          zarzadcy blok bedzie ocieplony - możliwość dotacji i ogólny widok otoczenia sie
          poprawi. Ale pora do sprawy zabrać się osobiście, a nie czekac aż inni to za
          was zrobią. Na ZGM czy spóldzielnie nie macie co liczyc, niestey.
          • Gość: I.LEŚNIKOWSKI RATY W BANKU WIĘKSZE IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 16.01.06, 17:59
            Tak może było kiedyś, ale czasy się zmieniają, jak wszystko wokół.
            Nie jest to prawda. Sam znam przypadki, gdy ZGM chciało ocieplić blok, w której
            istnieje wspólnota, ale współwłaściciele nie chcieli lub nie mogli dojść do
            porozumienia z powodu dużych oczywiście kosztów takiego przedsięwzięcia. W
            przypadku inwestycji dokonywanej przez ZGM - koszty rozkładane są jednak
            współwłaścicielom na korzystne raty do kilku lat. Możliwe są takze zniżki z
            tytułu inwestycji ekologicznych - energooszczędnych, z odpowiednich funduszów.

W przypadku Wspólnoty wyodrębionej z zarządu ZGM - trzeba najpierw uzbierać
            pieniądze lub płacić raty na takich warunkach jakich zażąda bank. Dużo mniej
            korzystnych.

IL
            • Gość: gość Re: RATY W BANKU WIĘKSZE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 18:40
              Dzięki za dogodne raty...właśnie nasz blok chcieli ocieplić,a koszt wyliczyli
              na moje mieszkanie(ok.40 metrów) na 16000 zł!moja znajoma ociepliła dom za
              18000 więc za mój metraż to chyba lekka przesada co??ktoś chciał poprostu na
              tym zarobić,no ale nie udało się!!!!tym bardziej ocieplać blok,który jest
              popękany...(w szczeliny powkałdane jakieś szkiełka) nie znam się na tym ale to
              chyba dodatkowe obciążenie dla niego...
              • Gość: gosc Re: RATY W BANKU WIĘKSZE IP: *.my.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 19:23
                A co z ludzmi co nie maja mieszkan wykupionych ONI PŁACA CZYNSZ TAK SAMO a do
                powiedzenia maja nie bede pisac co i co na to pan LESNIKOWSKI ktory dwa tygodnie
                temu podał ze norma to 21stopni a teraz zjechał do 20stu.Za pare dni powie ze
                17cie to tez ciepełko.
              • Gość: I.LEŚNIKOWSKI Re: RATY W BANKU WIĘKSZE IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 18.01.06, 14:19
                To niemożliwe, proszę sprawdzić zera. Pański udział wynosi w przypadku bloku 2
                lub 3 procent. W takim razie koszt ocieplenia musiałby wynieść blisko milion...
                Jeśli budynek mały to koszt prac niewielki.
            • Gość: Anka Re: RATY W BANKU WIĘKSZE IP: *.man.czest.pl 16.01.06, 20:03
              Tak, jak jest wspólnota, to można ją choćby częściowo obciążyć, a co mają
              zrobić mieszkańcy bloków w których nie ma wspólnoty? Te bloki i ich okolicę ZGM
              olewa totalnie! Klatka obskurna, drzwi do niej zdewastowane, okna w klatce
              niewymienione więc kaloryfery ogrzewają powietrze, za które rzecz jasna płacą
              lokatorzy w czynszu. Kilka lat temu dokonano wymiany kaloryferów likwidując np.
              jakiekolwiek ogrzewanie w przedpokoju, pozostałe zmniejszając! "Parking"
              maleńki przed klatką KOSZMAR! zawieszenie można urwać, chodnik oblodzony,
              szczególnie na zakręcie bloku. I oczywiście interwencje w Zarządzie ZGM
              bezcelowe. Myślicie że to bajka na użytek internetu? Nie! zapraszam np. na
              ulicę Sempołowskiej 1! na tyłach sklepu spożywczego. Co Pan na to Panie
              Leśnikowski?
              • Gość: I.LEŚNIKOWSKI Re: RATY W BANKU WIĘKSZE IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 18.01.06, 14:42
                Dziękuję za zaproszenie. Pojadę, zobaczę.
            • Gość: Marcyś Re: RATY W BANKU WIĘKSZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 09:43
              Wprowadza Pan forumowiczów w błąd manipulujac faktami. Na docieplanie budynku i
              wymianę okien, remonty kotłowni kredyt bankowy jest udzielany na tych samych
              zasadach tak Wspólnotą Mieszkaniowym jak i ZGMom. Chodzi tu o kredyty udzielane
              przez Bank Ochrony Środowiska z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska.
              Oprocentowanie kredytów ekologicznych jest dużo niższe niż kredytów
              komercyjnych. Poza tym jak pisze "ja_córka" wiele wspólnot remontuje i dociepla
              budynki ze środkow własnych co zresztą widać w wielu blokach w naszym mieście.
              Pozdrawiam.
              • Gość: I.LEŚNIKOWSKI Re: RATY W BANKU WIĘKSZE IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 18.01.06, 14:46
                Co do wprowadzania w błąd (zresztą nieustannie spod tego nicku) jest
                odwrotnie. Ja nie pisałem że kredyt wzięty za pośrednictwem ZGM - jak ktoś się
                uprze w banku - jest inny, tylko że płatności rozłożone w przypadku inwestycji
                przez ZGM, rozłożone są przez tę firmę na korzystne raty.

• Gość: Marcyś Re: RATY W BANKU WIĘKSZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 15:57
                  "W przypadku Wspólnoty wyodrębionej z zarządu ZGM - trzeba najpierw uzbierać
                  pieniądze lub płacić raty na takich warunkach jakich zażąda bank. Dużo mniej
                  korzystnych."

Cytuje dla odświeźenia pamięci. Poza tym mamy chyba wolny rynek więc ZGM ma
                  prawo negocjować tak samo korzystne warunki z wykonawcami jak i wspólnoty
                  mieszkaniowe. Z natury rzeczy wiemy jednak że inwestycje prywatne są o wiele
                  bardziej sukcesywne niż powiedzmy w wypadku ZGM publiczne. A co do wprowadzania
                  w błąd to proszę podać przykłady a nie zachowywać się jak minister Wasserman w
                  stosunku do GW. Jako były dziennikarz mam nadzieję że doskonale rozumie Pan
                  potrzebę rzetelności w informacjach.
            • Gość: Angela Re: RATY W BANKU WIĘKSZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 16:08
              Z tego co się orientuję można w pewnych granicach rozsądku negocjować tak w
              bankach jak i z firmami wykonawczymi oraz dostawcami materiałów. Przetargi -
              jak najbardziej dobra sprawa. Kosztorys wstępny - do niczego nie zobowiązuje,
              jest to forma zapytania o cenę. I zawsze można umową zapewnić sobie formę
              płatności - nawet rozłożoną na kilka lat. Czasy jakie mamy wiedzą doskonale
              ludzie pracujący w budownictwie. Teraz klient, który przynosi gotówkę
              jest "noszony na rekach" przez firmy budowlane. Nie dajmy się zwariować, ani
              ZGM, ani Wspólnoty nie mają cudownych warunków wynegocjowanych czy odwrotnie,
              związanych rąk, bo nie mogą negocjować. Jak się chce to się da. Tylko trzeba
              chcieć. Nie przeczę, że ZGM jako duża jednostka ma większe możliwości, ale
              Wspólnoty też sobie dobrze radzą, a te, które się przeliczyły - jednostki,
              wracają pod skrzydła ZGM.
          • Gość: osama bin laden Re: ZGM TBS Częstochowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 11:15
            ZGM to złodzieje czekam juz 5 lat a oni nie wymieniają nic jak pomalowalem okna
            to powiedzieli ze sa w ładnym stanie inni mają gorsze to juz nie nalezy mi sie
            wymienic okna raz na 35 lat płacac czynsz ktos chyba musi zrobic cos z tym
            zgnembiony lokator.
    • Gość: brat Re: do Pana Leśnikowskiego IP: *.dyndns.info / *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 19:14
      Pytanie do Pana Leśnikowskiego .W związku z niską temp w moim domu pismo do ZGM
      wpłynęło 20 grudnia 2005r do tej pory nic w tym kierunku nie zostało zrobione,a
      na pismo nie udzielono żadnej odpowiedzi.Nadmieniam że w ubiegłym roku za takie
      same warunki przysłano mi jeszcze dopłate za CO w wysokości 630zł.Proszę mi
      powiedzieć ,jakie tym razem mam złożyć podanie i jaki jest czas udzielanej
      odpowiedzi przez ZGM.
      • Gość: JJ Re: do Pana Leśnikowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 16:38
        Proponuję wyburzyć wszystkie bloki wybudowane przez "komunę" w celu upodlenia
        ludzi, a problem ZGM sam się rozwiąże. Może nie całkiem,ale prawie. Ja zadaję
        się tylko z miłymi pracownikami ZGM. A trochę ich jest.
        • ja_corka Koszty remontow? 17.01.06, 23:20
          W blokach gdzie sa Wspolnoty Mieszkaniowe, za remonty i docieplenie procentowy
          udzial kosztow pokrywaja czlonkowie wspolnoty, czyli wlasciciele.
          A sa nimi.....
          1. Wlasciciele wykupionych mieszkan
          2. Gmina

Tak wiec jesli Wspolnota nie zgodzila sie na warunki proponowane przez ZGM to
          miala w pelni racje.
          Taki remont ZGM wykonałby przez zaciagniety kredyt obciazajacy wlasnie
          wlascicieli.

Kiedys nam /bedac jeszcze w ZGM/ tez zaproponowano cos takiego i wziecie 100000
          zl.kredytu.
          KOn by sie uśmiał.

My jako Wspolnota wyodrebniona juz /ufff nareszcie/ zrobilismy i docieplenie i
          nowe tynki bez kredytu.
          Troche to potrwalo, ale obylo sie bez tego.

Dotąd dokąd Wspolnoty ......nawet te ktorych Zarzadcą jest ZGM, nie bedą mialy
          odrebnych kont bankowych, a ZGM-u nie będą traktowały jako uslugodawcy, ktoremu
          wyznacza miesieczna stawke za prace dotąd NIGDY nie będą mogli korzystac z
          Ustawy o wlasnosci lokali.

Tak, ze to niestety Pan Leśnikowski nie moze chwalic ZGM-u za propozycje brania
          kredytow na poczet Wspolnot.

Wszelkie problemy pomoze Wam zalatwić STOWARZYSZENIE WSPOLNOT MIESZKANIOWYCH
          • ja_corka Re: Koszty remontow?Kredyty? Po co? 17.01.06, 23:25

Informacji mozna zasiegnac w czasie dyzurow w Biurze poselskim Ewy Janik przy
            ul. Nowowiejskiego 12.

Teraz jest okres ZebraN Wspolnot Mieszkaniowych.
            Przyjrzyjcie sie jeszcze raz zawartym umowom z ZGM-em i sprawdzcie czy dobrze
            je zawarliscie.

ZGM jest uslugodawca dla Wspolnoty i tak ma byc traktowany.
            • Gość: I.LEŚNIKOWSKI JESZCZE RAZ IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 18.01.06, 15:34
              Po pierwsze, to ZGM najczęściej kredytuje inwestycje. Spłata jest korzystna dla
              współwłaścicieli - oprocentowanie - połowa stopy redyskontowej weksli NBP
              obecnie ok 2,5 procent. Proszę wskazać lepszy kredyt:-).

Lokatorzy nie godzą się na wstępne kosztorysy - bo ich zdaniem będą wiążące,
              natomiast z natury rzeczy zwykle kosztorysy są większe niż ostateczny koszt po
              przetargu i skończonej robocie. Podstawą w tym przypadku jest nadzór wspólnoty
              nad jej przebiegiem - wtedy nie będzie podejrzeń, że ktoś wziął 10 procent do
              kieszeni. Lokatorzy nie biorą pod uwagę, że o cenie inwestycji decyduje
              przetarg. A sami powinni go również nadzorować.

Kredytu bierze się tyle, ile będzie kosztowała inwestycja.

Niech Pani napisze jakim wysiłkiem zrobiliście sami remont, ile wynosiła
              składka na fundusz remontowy i jak długo zbieraliście. Zobaczymy czy z tego
              ucieszy się "gość", który jak mniemam, nie ma na DRUGI CZYNSZ w miesiącu.

Nie mówię, że w ZGM jest teraz idealnie. Ale nawet Stowarzyszenie, które mieści
              się w lokalu SLD, podczas spotkań publicznych na których ja byłem, mówiło
              głośno, że ZGM się zmienia, jest z kim teraz rozmawiać i po kilku latach pracy
              organicznej nowego zarządu nie jest to już ta sama firma.
              Sam uczestniczyłem w tych spotkaniach, przestałem - bo jego prezes w ostatnich
              wyborach wysyłał listy do wspólnot prosząc o poparcie polityka SLD. Nie chodzi
              tutaj akurat o opcję polityczną, nigdy do żadnej partii ani ugrupowania nie
              należałem i nie należę, tylko o fakt, że sam będąc w ścisłych władzach tej
              partii wykorzystał stowarzyszenie dla poparcia swojego ugrupowania
              politycznego. Teraz wiążę to stowarzyszenie z polityką, co uzasadnia jeszcze
              umiejscowenie w lokalu partyjnym.
              Na ciekawostkę przyrodniczą zakrawa fakt, że stowarzyszenie poparło akurat
              rządzącą opcję polityczną odpowiedzialną za działanie ZGM w tamtych latach - a
              jak było oceniane przez wspólnoty - lepiej nie mówić, i nie przytaczać.
              Stowarzyszenie powinno mieć lokal gdziej indziej i nie zabierać głosu w
              polityce. Myśleć o swoich członkach i lokatorach.

Jakoś nie ustosunkowała się pani do "gestu Kozakiewicza" byłego prezesa podczas
              spotkania w ZGM przed kilku laty...
              Niewygodne?
          • ja_corka Re: Koszty remontow? 17.01.06, 23:27

Informacji mozna zasiegnac w czasie dyzurow w Biurze poselskim Ewy Janik przy
            ul. Nowowiejskiego 12.

Teraz jest okres ZebraN Wspolnot Mieszkaniowych.
            Przyjrzyjcie sie jeszcze raz zawartym umowom z ZGM-em i sprawdzcie czy dobrze
            je zawarliscie.

ZGM jest uslugodawca dla Wspolnoty i tak ma byc traktowany.
            • Gość: I.LEŚNIKOWSKI DZWONIĄ NIE W TYM KOŚCIELE IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 18.01.06, 15:31

Niewygodne?
              • ja_corka ZGM i Wspolnoty to nie kościol ani zadna Partia 18.01.06, 16:51
                Witam Szanowny Rzeczniku.
                Nie ustosunkowalam sie do gestu kozakiewicza, gdyz nie nas on dotyczył.
                Gdyby mnie pokazal taki gest Prezes, byc moze piesc ze zgietym lokciem
                wyladowalaby na jego brodzie.
                Natomiast my jestesmy wyodrebniona wsponota od 2002 roku i juz do dzis
                zrobilismy stokroc wicej niz omawiany ZGM w ciagu 50 lat opieki nad naszym
                blokiem.
                Faktem jest, ze placimy na F-d remontowy kwote moze i wysoka ponad 2 zl/m2
                ale jest to oplata ustalona przez Wspolnote i dotyczy TYLKO mieszkan
                wykupionych.
                Lokatorzy Gminni placa stawke ustalona przez miasto.
                W kazdyn razie placimy i wiemy na co idzie nasza wplata, efekty widać.
                W rozliczeniu z ZGM......wytykajac bledy ksiegowe.......Gl. Ksiegowa
                oswiadczyła nam, ze "dlaświetego spokoju zdjeła nam z kosztow prawie 4.000 zł."
                Czy widzial pan kiedys w Ksiegowości konto pod nazwa "DLA SWIETEGO SPOKOJU" ?
                a SKORO MOGLA ZDJAC Z NASZEGO BUDYNKU 4000 ZL,a bilans musi sie zgadzac, to
                znaczy ze ktos za nas tą kwote zaplacic musial.
                My wlasnie robimy remonty bezkredytowo. Narazie sie udaje.Wiec mam nadzieje, ze
                jescze rok-dwa i stawka na f-d remontowy spadnie do munimum....paru groszy z
                metra.
                Poza tym /o ile czyta Pan uwaznie moje wpisy na temat Wspolnot/ to wlasnie
                NASZA WSPOLNOTA udowodnila lokatorowi gminnemu kradzież pradu z czesci
                wspolnych.
                ZGM NIGDY by do tego nie doszedł, a wiem doskonale, ze w miektorych miejscach
                kradna jak zloto.
                A wie Pan jak to łatwo sprawdzic?
                Wystarczy poprosic elektryka bedacego na etacie ZGM, zeby obliczyl "pi razy oko"
                ile moze byc zuzycia pradu przy np. 4 klatkach bloku 3 pietrowego i juz
                wiadomo, gdzie jest przekroczenie i poszukac.
                Ale to juz bol głowy ZGM-u

Co do Stowarzyszenia Wspolnot....to jest to organizacja skladajaca sie z
                przedstawicieli lub czlonkw Wspolnot Mieszkaniowych.
                Nie wiem po co Pan tu wypisuje farmazony o polityce i ukladach partyjnych.
                Temat tego nie dotyczy.
                Stowarzyszenie korzysta z pomieszczenia SLD na Nowowiejskiego i recze Panu
                glowa, ze zadna osoba, ktora wejdzie do tego pomieszczenia po porade w sprawie
                Wspolnoty, nie zostanie zaatakowana koniecznoscia wstapienia do SLD.
                Korzystamy z lokalu, ktory nam NIEODPLATNIE UZYCZA SLD.
                Jesli zobowiaze sie Pan udostepnic nam darmowe pomieszczenie w budynku Urzedu.
                to nie jest powiedziane, ze nie skorzystamy.
                W kazdym razie trzeba przyznać, ze uswiadomienie Wspolnot do ich uprawnien,
                wiele wspolnot nabyło na spotkaniach organizowanych w Politechniku, własnie
                dzieki P.Poseł Ewie Janik i powstałemu Stowarzyszeniu.

To, ze Władza boi sie konfrontacji ze Stowarzyszeniem pokazalo ostatnie
                spotkanie ,na ktore zostali zaproszeni przedstawiciele Urzedu Miasta i ZGM, a
                na ktore z niewiadomych przyczyn nie przyszli.

Wiadomo, ze na takich spotkaniach padaja czesto zarzuty, czy niewygodne
                pytania, ale skoro ZGM poprawił swoj wizerunek u Wspolnot, nie powinien sie
                obawiac pytań.

Analizujac Pana wpis i pojemnosc wypowiedzi na TEMAT Wspolnot i temat OBOK
                widać, ze na ten drugi temat ma Pan wiecej do pisania.
                A przecież tu nie mowa o opcjach politycznych tylko o problemach Wspolnot i
                lokatorow.
                Jak kropla drązy skaly, tak coraz wieksza świadoość czlonkow Wspolnot
                mieszkaniowych, nie zawsze jest na rękę Zarzadcy czyli ZGM-owi.
                Zreszta Pan jako czlonek Wspolnoty tez o tym wie.
                Pozdrawiam Noworocznie
                J.S.
                • Gość: I.LEŚNIKOWSKI TA RÓŻNICA IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 19.01.06, 13:19
                  Wspólnota, w której zarządzie jestem, założyła na klatkach schodowych i w
                  piwnicach instalację oświetlenioweą na 12 V. Nie ma więc problemu z korzystania
                  bez opłat...
                  Zapraszam na spotkania z zarządami wspólnot organizowanye w Urzędzie Miasta na
                  sali sesyjnej. Jak z tego widać, nikt się niczego nie boi, bo boi się tylko ten
                  który ma nieczyste sumienie.
                  Za poprzedników byłoby to nie do pomyślenia. Dla obecnych władz miasta
                  wspólnoty są partnerem a nie zbędnym złem, jak było w starych czasach. ZGM jest
                  uczulany przez Prezydenta na dobrą współpracę ze wspólnotami. Weryfikator jest
                  prosty - wolny rynek. Powstrzymano w pewnym momencie exodus wspólot do innych
                  administratorów. Choć oczywiście w ciągu kilku lat trudno zmienić PRL-owskie
                  przyzwyczajenia.

Stowarzyszenie nigdy nie chciało innego lokalu. A istnieje nie po to, by
                  konfrontować się niewiadomo dlaczego z władzami miasta, lecz reprezentować
                  interesy wspólnot. Jeśli jest inaczej, to zapewne jest narzędziem w politycznej
                  grze władających stowarzyszeniem polityków.
                  A pytań nie ma niewygodnych, bo ludziom których znam zależy na tym żeby
                  załatwić problem - i to jest ta różnica.

IL

• Gość: I.LEŚNIKOWSKI DZWONIĄ NIE W TYM KOŚCIELE IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 18.01.06, 15:30

Niewygodne?

• Gość: I.LEŚNIKOWSKI Re: do Pana Leśnikowskiego IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 18.01.06, 14:47
        Proszę o kontakt - sprawdzimy.

• Gość: brat Re: Do Anki IP: *.dyndns.info / *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.06, 08:46
      Brawo Aniu zupełnie się z tobą zgadzam czytając twój post myślałem że czytam o
      swojej ulicy chociaż jest ona zupełnie w innym krańcu Częstochowy.U nas jest
      identycznie ZGM to wisi jak my mieszkamy ,najażniejsze że mają posadki.
      A co do wspólnot mieszkaniowych nieraz jest to niemożliwe ,u nas np:przeważnie
      w bloku mieszkają starsi emeryci ,którzy ledwo wiążą koniec z końcem,albo
      rodziny gdzie tylko jedna osoba pracuje .Jak oni mają wykupić mieszkanie?
      Jak tu zawiązać wspólnotę?
    • manderla Re: ZGM TBS Częstochowa 18.01.06, 09:16
      Niestety to wszystko prawda jesli chodzi o mieszkania zarządzane przez ZGM.
      Od kilku lat nie moge sie doprosic by wyremontowano dachu. Pisze, prosze,
      błagam, dzwonie, bluzgam - bez odzewu. Remontu nie robie od kilu lat, bo po co?
      i Tak zaleje - srednio 4-5 razy w roku. Sufity wyglądają ja po powodzi, juz
      zaczyna odchodzic farba, boje sie ze zaraz zacznie powstac grzyb, to co sie
      dzieje pod gips kartonem w łazience - nawet nie chce myslec! Ale czy to kogos
      obchodzi??? Mam wejsc na dach i sama go zrobic???
      O oknach nawet nie wspominam. O podworku - tez nie. Ostatnio wszyscy mieszkancy
      bloku musieli sie zabrac do pracy przy odsniezaniu i jakos sobie z tym probleme
      poradzic, bo przeciez ZGM "ma ważniejsze sprawy na głowie".
      Interesuje mnie natomiast inna sprawa. A mianowicie, przy planach budzetowych
      zawsze sie zakłada, ze gmina w tym a tym roku sprzeda mieszkania najemcom,a po
      zakonczeniu kolejnego okresu wladze narzekają ze jakos ci mieszkancy nie bardzo
      sie kwapią do wykupu mieszkan.(a gmina przeciez tak by chciala je sprzedac!) I
      byc moze tak sie dzieje, niestety nie w moim przypadku. Od co najmniej pieciu
      lat staram sie o pozwolenie na wykup mieszkania, ale ZGM odsyła do Geodezji, a
      geodezja do ZGM, konczy sie na tym ze "te" mieszkania nie są na sprzedaż! Nie w
      eim w czym problem. Sami nie chcą włożyć w blok ani złotówki, a wykupić nie
      pozwolą - zaczynam węszyć jakiś spisek, czyżby chcieli nas sprzedac wraz z
      lokatorami(jak to niegdyś bywało) jakiemuś obrotnemu przedsiębiorcy?
      • Gość: I.LEŚNIKOWSKI Re: ZGM TBS Częstochowa IP: *.czestochowa.um.gov.pl / *.um.gov.pl 18.01.06, 14:38
        Proszę napisać gdzie jest ten blok - sprawdzimy.
        IL
        • manderla Re: ZGM TBS Częstochowa 19.01.06, 09:05
          Proszę Pana, ten blok znajduje się przy ulicy Wiolinowej 1. Jeżeli uda się Panu
          cokolwiek w tej sprawie zdziałać(chodzi mi o możliwosć wykupu mieszkania), będę
          bardzo wdzięczna.
          Pozdrawiam
    • Gość: az Re: ZGM TBS Częstochowa IP: ipcop.ak* / *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.06, 16:07
      a może ktoś się przyjrzy zasadom przyznawania mieszkań? zobaczcie kto tam
      mieszka, ile zarabia i jakimi samochodami jeździ. to poprostu parodia.
      • Gość: pYTOM Re: ZGM TBS Częstochowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 13:50
        a Panie Ireneuszu Leśnikowski czy mógłby Pan powiedzieć kiedy sie odbywają
        takie spotkania Zarządów Wspólnot Mieszkaniowych w Urzędzie Miasta?
        Bardzo prosze o informacje. Kiedy będzie najbliższe?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka