Dodaj do ulubionych

Brudne autobusy

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 14:50
Jechałam dzisiaj "piętnastką" (49) z dzielnicy Półnioc i naprawde miałam
problem gdzie wysiąść. Szyby tak brudne, że szkoda słów. Czy tych autobusów
się nie sprząta? Co Wy na to ???
Obserwuj wątek
    • Gość: ... Re: Brudne autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 14:56
      I niech Nabrdalik nie mówi,że nie ma kasy na sprzątanie autobusów, bo to już
      skandal.
      • Gość: RAFIK Re: Brudne autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 16:07
        A jak ty miałbyś auto to myłbyś go przy -15, chyba nie. Troszkę wyrozumiałości
        i logiki. Po umyciu auta w takiej temperaturze nie byłobu problemu z
        wysiadaniem bo i tak nie dałoby się do niego wejść.
        • Gość: //seba Re: Brudne autobusy IP: 212.203.133.* 07.02.06, 16:11
          Chcesz logiki?
          Proszę bardzo: płacę (słono) = wymagam podstawowej jakości usług.

Niech najbardziej durni z durnych kierowców za karę skrobią wszystkie szyby przed wyjazdem.
          • Gość: Rafik Re: Brudne autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 16:22
            czy 2.20 to słona zapłata - tutaj bym polemizował. Podstawowa jakość usług
            jest. Jedziesz z punktu a do punktu b, czasami znajdzie się wolne miejsce.
            • Gość: //seba Re: Brudne autobusy IP: 212.203.133.* 07.02.06, 16:30
              Czasami to przyjezdza autobus o czasie.
              Czasami również kierowca to normalny człowiek, a nie zakomplesiony 'pan naszych (pasazerów) losów' - jeżdżący jak wariat, trzaskający drzwiami, jarający pety, bluzgajacy na ludzi, otwierajacy drzwi na żadanie i sprawdzajacy bilety a nie gpiacy sie gdzies w kosmos.
              Ech... Jakość usług MPK jest ŻENUJĄCA.
              Szkoda że nie mają konkurencji...
              • Gość: Bella Re: Brudne autobusy IP: *.pl / 212.203.133.* 07.02.06, 17:01
                jedz do warszawy,
                dopiero w tedy bedziesz mogl narzekac/jazda i ceny biletow/
                • misiak32 Re: do Belli 08.02.06, 22:15
                  Byłem niedawno
                  Fajnie
                  W autobusach wypisane wszystkie przystanki na tablicach w środku, nie sposób się
                  zgubic a do tego o dziwo oznaczone przystanki czytelnie i wyraźnie
                  kierowca miły i uprzejmy bilet 2.4zł Autobusy w większości nowe Solarisy ful wypas
                  fajnie by było jakby w naszej Częstochowie tak było.....
        • Gość: Menel Autor tematu mnie rozwalil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 21:34
          Sama sobie myj taki autobus-jest zima i wszedzie bloto-pomyslunku troche!
          • Gość: przyjezdny Re: Autor tematu mnie rozwalil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 20:48
            A co do meneli, czujecie czasem siadając w autobusie taki zapaszek?? zapocone nie przeprane gacie... siadasz czysty wysiadasz jak po tygodniowej jeździe na ośle.
    • Gość: zed Re: Brudne autobusy IP: *.g.pppool.de 07.02.06, 16:42
      znam czestochowe dosc dobrze i uwazam, ze kierowcy-chamy i usyfione autobusy
      doskonale pasuja do wizerunku waszego miasta. nie myjcie ich, nie burzcie tej
      harmonii!
      • Gość: Rafik Re: Brudne autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 17:15
        Fakt, kierowcy autobusów (z małymi wyjątkami) to największe buraki i fatalni
        kierowcy. Tak do pasażerów jak i innych kierowców na drodze.Wielu z nich prawo
        jazdy a raczej zezwolenie na kierowanie ma tylko na autobusy. Ale to juz inna
        bajka.
        • Gość: Bella Re: Brudne autobusy IP: *.pl / 212.203.133.* 07.02.06, 18:46

Rafik pochwal sie jak wyglada to

"zezwolenie na kierowanie"

z tego co wiem to wszyscy musza miec prawko.
          • Gość: ojej Re: Brudne autobusy IP: *.man.czest.pl 07.02.06, 19:19
            Co do cen biletów, to dlaczego nie mogłoby być tak jak w Niemczech:jeśli
            jedziesz 3-4 przystanki to kupujesz tańszy bilet, na dłuższe odległości
            droższy, a jak się przesiadasz to nie kasujesz w każdym autobusie czy tramwaju
            nowego biletu, tylko jedziesz na ten sam, pod warynkiem, że w tym samym
            kierunku. Super sprawa, wszystko zorganizowane, czyste, nowe...
            • Gość: zed Re: Brudne autobusy IP: *.g.pppool.de 07.02.06, 20:36
              w czestochowie tak jak w niemczech - aaaaaaaaaaaaaaaaaaaahahahahaha.

ps. może za 150 lat.
              • henryczek-czewa Re: Brudne autobusy 07.02.06, 21:23
                Gość portalu: zed napisał(a):

> w czestochowie tak jak w niemczech - aaaaaaaaaaaaaaaaaaaahahahahaha.
                >
                > ps. może za 150 lat.
                no tak, zakompleksiony polaczek mieszkający "na zachodzie"

a poza tym ludziom(zwłaszcza Polakom) nigdy sie nie dogodzi
                mpk ma swoje minusy,ale można chyba zrozumieć że nei da sie utrzymaćw czystości autobusu który cały dzień tapla sie w błocie pośniegowym

ale choćby Polska była krajem mlekiem i miodem płynąca to miód ten byłby wg was mało słodki a mleko za mało białe:]
                • Gość: zed Re: Brudne autobusy IP: *.g.pppool.de 08.02.06, 16:54
                  henryczek, szmaciarzu posrany, ani nie jestem zakompleksiony, ani polaczek ani
                  nawet polak. jak nie masz nic sensownego do powiedzenia, to wracaj lepiej do
                  rynsztoku, gdzie twoje miejsce.
                  • Gość: :) do ZED IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 22:40
                    Jesli Czestochowa to dziura to co robisz na naszym forum? Rozumiem, ze leczysz
                    klawiaturą palce z odcisków, które powstały przy myciu garów :) Poza ty miło
                    pokląc i popaplac po polsku zamiast wysłuchiwać ciągle od przełozonych "Du
                    schweine!" :)
                    • Gość: zed od ZED IP: *.g.pppool.de 10.02.06, 20:55
                      he he - odciski na palcach od zmywania garów??? ja o czymś takim nie słyszałem
                      (tak jak i o leczeniu odciskow "klawiaturą"), no ale ty jako pomywacz może
                      wiesz coś o tym wiecej.

nie wysilaj sie debilu z inteligencją świnki morskiej na publiczne wypowiedzi,
                      twoje miejsce jest przy szmacie i pomyjach.

ps. "du Schweine" krzyczą przełożeni,ale do twojej starej, jak im za słabo
                      ciągnie lache.
                  • Gość: szmaciarz posrany Re: Brudne autobusy IP: 213.199.204.* 10.02.06, 21:43
                    Gość portalu: zed napisał(a):

> henryczek, szmaciarzu posrany, ani nie jestem zakompleksiony, ani polaczek ani
                    > nawet polak. jak nie masz nic sensownego do powiedzenia, to wracaj lepiej do
                    > rynsztoku, gdzie twoje miejsce.

no comments
          • Gość: Kuba Re: Brudne autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 19:20
            Brud wewnątrz autobusu, a brudny autobus to dwie rzeczy. Każdy autobus jest
            sprzątany w nocy przy zjeździe. Przy ujemnej temperaturze autobusy nie są myte
            na myjce automatycznej: na swoich dachach wywożą ściekającą wodę, która utworzy
            lodowisko na placu, pozamarzają szyby i drzwi, a także myjka. Kilka dni temu
            było ciepło i autobusy były myte, ale wystarczy jedna dniówka na mieście i tego
            mycia nie widać. Autobus robi dziennie do 400 km. Wiem, bo kilkanaście lat temu
            jeździłem. Jacy są kierowcy? Jedna czarna owca w stadzie podkreśla biel
            pozostałych. Pozdrawiam
            • Gość: fred Re: Brudne autobusy IP: 195.117.153.* 07.02.06, 21:42
              > Jacy są kierowcy? Jedna czarna owca w stadzie podkreśla biel pozostałych.

Jest zupelnie odwrotnie. Jedna biala chce zmyc brud z pozostalych. Jakby jej to nie wychodzi...
      • Gość: JJ Re: Brudne autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 19:55
        To fragment orazu generowanego przez włade miasta. To z ich nadania pochodzi
        Zarząd MPK. Ale władze pochodzą z demokratycznych wyborów. Więc widocznie
        większości mieszkańców to odpowiada.
    • Gość: Konrad Pruciak Re: Brudne autobusy IP: *.crowley.pl 07.02.06, 20:27
      Przy takiej chlapie sprzątanie czy mycie autobusów kompletnie mija się z celem,
      bo wystarczy zrobić jeden-dwa kursy na trasie i od nowa pojazd jest uświniony.
      Jak poprawi się pogoda i zniknie to błoto śniegowe, sytuacja na pewno poprawi
      się - znów będziemy jeździć autobusami czystymi zewnętrznie i wewnętrznie. Byle
      do wiosny...
      • Gość: realista Re: Brudne autobusy IP: 82.160.8.* 07.02.06, 22:35
        jak to czystymi, one zawsze sa brudne w lecie i w zimie. A co do mycia, nie
        sprzataj w domu i poczekaj do wiosny. Glupie gadanie
        • Gość: kk Re: Brudne autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.06, 23:43
          To co sie dzieje w czestochowskich autobusach przechodzi ludzkie pojecie. Pare
          dni temu bylem zmuszony skorzystac z uslug naszego MPK, wsiadlem na polnocy do
          autobusu linii 16 (stary przegubowy Ikarus). To co wyprawial ten kierowca
          przeszlo moje oczekiwania, akurat siadlem sobie z przodu, i mialem widok na
          predkosciomierz. Otoz, ten prawdopodobnie zakompleksiony kierowca, jechal na
          fieldorfa nila z predkoscia 95 km/h, a przeciez wiezie on ludzi i ponosi za
          nich odpowiedzialnosc. Ja nie wiem skad sie tacy brawurowi kierowcy biora, moze
          powinni zamiast jezdzic starym Ikarusem z ludzmi, kupic sobie kierownice i
          pograc w NFS ?? A co do brudnych autobusow to swiadczy to tylko o naszym MPK.
          Potrzebna jest na rynku konkurencja, bo to co wyprawia MPK to przesada, nalezy
          zakonczyc okresu monopolu MPK jak najszybciej.
          • kszyszek Re: Brudne autobusy 08.02.06, 02:27
            I jak wejdzie konkurencja, to z pewnością będzie myła autobusy z zewnątrz nawet
            przy -40 stopniach i im w przeciwieństwie do MPK nic nie zamarznie - bo
            konkurencja. Ludzie... wasze niektóre posty nie mają w ogóle sensu. Co ma
            zimowy syf na drogach i w autobusach do konkurencji. On z pewnością nakazałaby
            zmianę obuwia przed wejściem do autobusu. W środku by czysto było. Ale co z
            zewnątrz? Może wsadzić autobus konkurencji w folię. Byłby czyściutki - bo
            konkurencji. Nie myślcie, że jestem za monopolem MPK, ale po co póki co gdybać
            o konkurencji, skoro na razie nie ma na nią szans, a wasze bezsensowne posty
            tego nie zmienią. Musi być konkurencja, bo w niej nawet w -40 byłoby czysto
            wewnątrz, a z zewnątrz autobusy świeciłyby się jak psu obroża. Po co takie
            posty? Czy one mają sens? Konkurencji brud by nie tknął? Tak wynika z
            niektórych waszych postów. Trochę pomyślunku ludzie.
            • Gość: Nieistotne... Re: Brudne autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 06:37
              ok.... ja rozumiem ze przy wielkich mrozach ciężko jest myć autobusy ...
              ale reklamy zasłaniające całe szyby to już przesada... czuję się jakbym była w
              tunelu... światło dociera tylko przez przednią szybę... nie widać co się dzieje
              na zewnątrz... nie wiem jaka jest skala problemu ale ja i moja rodzina ma
              problemy z błędnikiem i po 10 minutach jazdy w tych ciemnościach tracimy
              orientację i pojawia się ból głowi oraz mdłosci... generalnie jak mam jechać
              gdzieś z dzieckiem i jeszcze z przesiadkami... to wole zapłacić za taksówkę ...
              taniej, szybciej i wygodniej...
              • Gość: kamil Re: Brudne autobusy IP: 213.199.204.* 08.02.06, 09:40
                Relamy na szybach to przesada a zwłaszcza od zewnątrz nic nie widać i trzeba sie
                wpatrywac żeby zobaczyć co to za przystanek .A w sprawie brudu w autobusach to
                gorzej niż źle
            • Gość: //seba Re: Brudne autobusy IP: 212.203.133.* 08.02.06, 09:48
              Cos sie uczepil tego brudu?
              Nie widzisz ze "konkurencja" ma nieco szerszy kontekst?
              Tu chodzi o gowniany poziom uslug ogolnie a nie tylko brudne szybki...
              Konkurencja moglaby to zmianic tylko i wylacznie na plus.
              • kszyszek Re: Brudne autobusy 08.02.06, 13:10
                Oczywiście. Jest syf w autobusach, ale nie jest to wina MPK. Kiedy jest taka
                pogoda jak dzisiaj syf być musi. Przecież żaden kierowca nie będzie na pętli
                czyścił autobusu. Do konkurencji nic nie mam, bo jest potrzebna i z tym się w
                100% zgadzam, ale czy myślicie, że autobusy konkurencji byłyby w taką pluchę
                czyste? No nie wydaje mi się. Zima to zima. Zimą zawsze jest syf. A może gdyby
                każdy, w taką ciapę, przed wejściem do autobusu chociaż lekko otrzepał buty ze
                śniegu? Dzisiaj śnieg jest mokry i zapewne w każdym autobusie na mieście jest
                niemiłosierny syf. I będzie taki jeden z drugim jechał autobusem, oczywiście
                wsiadając do niego, nie otrzepie butów ani trochę, a później wejdzie na forum i
                napisze, że źle mu się jechało, bo było brudno. Ale nawet przez myśl mu nie
                przejdzie, że ogromnie przyczynił się do tego brudu w komunikacji miejskiej. A
                ciekawe czy latem będzie taki problem? Obstawiam, że raczej nie.
                • Gość: Kum Re: Brudne autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 15:53
                  Zamiast mówic ze autobusy są syfiaste to kupcie sobie swoje samochody- umyjcie
                  je przy niskiej temperaturze i po wsiadajcie i wysiadajcie po spacerku do niego
                  i bedzie tak samo jak w autobusie.
                  Reklamy nie zasłaniają bo są zrobione z takiej foli ze wszystko widać BDB:]

Nie macie co robić to idźcie sprzątac chodniki i juz:]
          • Gość: Konrad Pruciak Re: Brudne autobusy IP: *.crowley.pl 08.02.06, 16:16
            Rozumiem, że na liczniku miał 95 km/h. Dobrze by było sprawdzić, jaki to był
            numer wozu... Jestem przekonany, że urządzenie pomiarowe jest w nim niesprawne.
            Kiedyś mieliśmy takiego Ikarusa nr 339, ale już został skasowany. Tam też
            licznik pokazywał cuda, np. w Jaskrowie kiedyś jechał pod górę 100 km/h. Takie
            rzeczy w mieście są niemożliwe. Jedynym udokumentowanym miejscem ekstremalnych
            prędkości MPK jest dla mnie odcinek między Olsztynem a Skrajnicą, na zjedździe
            z górki. Tam jeździ się naprawdę około 90 km/h. Na Fieldorfa uważam, że
            podobnej prędkości po prostu nie da się rozwinąć. Przypuszczam, że faktycznie
            ta 16-tka z opisu jechała około 60 km/h.
            • Gość: kk Re: Brudne autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 16:24
              Nie wiem czy ten licznik byl sprawny, ale tak mi sie wydaje, bo naprawde ten
              autobus jechal bardzo szybko, a na fieldorfa spokojnie jest w stanie osiagnac
              taka predkosc, zwlaszcza ze nie stawal na przystankach.
              • Gość: Konrad Pruciak Re: Brudne autobusy IP: *.crowley.pl 08.02.06, 23:15
                Ale nie pamiętasz numeru wozu albo chociaż w co był pomalowany?
        • Gość: Konrad Pruciak Re: Brudne autobusy IP: *.crowley.pl 08.02.06, 16:11
          Z Twojego punktu rozumoawnia wynika, że sytuacja w mieszkaniu jest bezpośrednio
          zależna od pogody za oknem, a tak nie jest. Czy do mieszkania w ciągu dnia
          wchodzi kilka tysięcy osób i każdy wnosi ze sobą błoto śniegowe? - We
          wszystkich miastach teraz sytuacja w autobusach i tramwajach jest równie
          koszmarna. Wczoraj jechałem w Poznaniu linią 75 i tam wręcz od tej brei zrobiła
          się kałuża na podłodze. Naprawdę oceniam sprawę obiektywnie: chcemy czystych
          autobusów, to trochę cierpliwości. MPK nie steruje pogodą.
    • Gość: Elżbieta Re: Brudne autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 09:43
      A co zrobić z tym
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=36414591
      • Gość: kk Re: Brudne autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 14:58
        Trzeba poprostu dac kierowcom szmate i niech czyszcza autobusy na petlach,
        chociaz z grubsza w srodku, chodzi mi glownie o usuwanie sniegu ze stopni oraz
        wyrzucenie go z autobusu na zewnatrz. Uwazam ze skandalem jest rowniez to ze
        czasami kierowca nawet nie wlacza ogrzewania, szyby za zaszronione, a chuchajac
        leci para z ust, a w swojej budzie ma cieplutko.Wogole to nie rozumiem, bylem w
        kilku miastach w polsce i w europie i nigdzie nie widzialem zeby kierowcy
        siedzieli zamknieci w takich kioskach.To wszystko swiadczy tylko o naszym
        cudownym MPK.
        • Gość: ... Re: Brudne autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 15:44
          Ludzie, litości, chdzi o nie myte od lat szyby w niektórych autobusach. W
          jednych się da, a w innych nie. I tu problem. Tłumaczenie mrozem jest wygodna
          dla obiboków, bo niektóre autobusy mogą mieć w miarę czyste szyby. I o te szyby
          mi chodziło, bo brud w autobusach to inna sprawa. I że co, po każdym zjeżdzie
          myją autobusy jak ktoś napisał? to jakaś farsa, choć takie są przepisy, ale
          pewnie tylko ktoś bierze za to kase, a Prezes potwierdza to na papierku.
          • Gość: Kuba Re: Brudne autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.06, 17:01
            Kabina kierowcy nie jest kioskiem! Bardziej przypomina konfesionał, więc na
            kolana i pieniążki na tace poprosze
        • kszyszek Re: Brudne autobusy 08.02.06, 23:26
          Czyli wg Ciebie kierowca powinien być zarazem osobą prowadzącą pojazd,
          kioskarzem sprzedającym bilety, kontrolerem i na dodatek sprzątaczką !! No bez
          przesady. Przecież on nie syfi autobusu, więc dlaczego miałby go sprzątać na
          pętlach ?! Ludzie !! Używajcie mózgów !! Założe się, że jeśli macie samochód i
          wieziecie jakiegoś pasażera w śnieżną zimę, to każecie mu otrzepać buty. Czy
          wsiadając do autobusu, nie da się tego zrobić ? To takie trodne ? Od razu syfu
          byłoby mniej. Ale, że się kultury nie ma, to też wina MPK. Krótko mówiąc
          przesadzacie.
          • Gość: kk Re: Brudne autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 23:39
            Nie mowie ze ma byc kioskarzem a wrecz przeciwnie, napisalem tylko ze jego
            kabina przypomina cos w stylu kiosku. Kierowca przede wszystkim jest od tego
            zeby jezdzic, to kanar sprawdza bilety, ale kierowca powinien zadbac tez o
            podstawowy porzadek w autobusie, bo chyba nie tak trudno jest wymiesc z niego
            bloto na petli.
            • Gość: Bella do Misiak 32 IP: *.pl / 212.203.133.* 10.02.06, 21:25
              Bylam w Warszawie w polowie stycznia.
              W punkcie na Dw.Centralnym dowiedzialam sie
              ze bilet moge kupic u kierowcy.
              Ten bilet kosztowal mnie o 60 groszy drozej niz normalnie w kiosku ruchu.
              Jechalam starym Ikarusem,zmarzlam jak g.... w trawie
              a zadnych informacji o przystankach nie widzialam,gdyz takowych nie bylo.
              Natomiast widzialam kto i kiedy obchodzi imieniny i podany byl aktualny czas
              jak i przystanek koncowy a jechalam do Konstancina .
              Na punkcie przy dworcu nawet nie podano mi infornacji, gdzie powinnam wysiasc
              /podalam nazwe ulicy/ tylko kazano mi pytac sie pasazerow.
              Pozdrawiam i zycze szczescia.
              • Gość: IKS Re: do Misiak 32 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 13:44
                Czy to znaczy, że tak być powinno?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka