Dodaj do ulubionych

przemakające dachy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 14:55
Mam pytanie, komu jeszcze zalewa mieszkanie woda z topniejącego śniegu
przemakająca przez dach? W "Śródmiejskiej" Spółdzielni Mieszkaniowej podobno
jest dzisiaj prawdziwa epidemia. Wie ktoś może, dlaczego administracja
osiedli nie uswała śniegu z dachów na bieżąco?
No cóż, nie będę ukrywał, że u mnie też przemokło i zalało mi mieszkanie.
Spółdzielnię nie dość, że czeka naprawa dachu (i to szybka bo nie ma co
liczyć, że wiosną nie będzie padać) to jeszcze będzie musiała zwracać koszty
remontów mieszkań. Nie omieszkam się upomnieć.
Obserwuj wątek
    • Gość: częstochowianin Re: przemakające domy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 19:18
      ja mam inne pytanie i prosiłbym o odpowiedź p.rzecznika UM I.Lesnikowskiego
      .wszystko płynie z ulicy na moja posesję ,woda wlewa sie do garazu ,niewspomnę
      że mury od dołu zamokniete. Kto ponosi winę jezeli snieg zalega na ulicy?/niby
      asfatlowa droga miejska ,ale nikt tej zimy nie odsniezał/500 m od SITY/.Już
      wylewałem wode ,kto bedzie odpowiedzialny za dalsze zniszczenia? Prosze bardzo o
      wyjasnienia p.IL. to napewno nie jest tylko moja sprawa.
      • ja_corka Re: przemakające domy 08.02.06, 19:42
        Witam
        Problem rzeczywiśćie w tym roku zakoczył wszystkich.
        Remonty dachów planowane na ten czy najbliższe lata, tegoroczna zima spowoduje
        przyspieszenie realizacj.
        Nikt nie byl w stanie przewidziec takich opadow i tak dlugo trzymajacych, a do
        tego teraz nagle podniesienie temperatury spowodowaly to, ze snieg topniejacy
        splywa ma dol.
        Brzegi dachow sa oblodzone i nie puszczaja wody do zamarznietych rynien
        poziomych i spustowych, ktore sa zapchane lodem.
        Stad woda MUSI znaleść gdzies ujscie i robi to precyzyjnie.
        Cierpia na tym lokatorzy gornych poddachowych lokali.
        Nie jest to wina ani administracji ani zarzadow spoldzielni.
        Bylam dzisisj osobiscie na dachu naszej wspolnoty i widze jak to wyglada.
        Fakt ze beda jedna oni musieli pokryc koszty remontow mieszkan.
        Dobrze jesli mieszkania sa ubezpieczone, wtedy juz zaden problem
        w innym wypadku ......moze byc roznie.

• Gość: inkwizytor Re: przemakające domy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 19:56
          Dlaczego uważasz, że "może być różnie". Wina po stronie Spółdzielni jest
          oczywista. Płacę czynsz, z któego część jest przeznaczana na fundusz remontowy.
          Mogę zatem domniemywać, że dachy (jak i całe budynki) są utrzymywane w
          należytym stanie. Jeżeli tak nie jest, to jest to niedopatrzenie Spółdzielni.
          Nie obchodzi mnie (przynajmniej na razie) kto personalnie jest odpowiedzialny
          za taki stan rzeczy. Spółdzielnia ma osobowość prawną i można przeciwko niej
          wystapić z roszczeniem.
      • Gość: sąsiad Re: przemakające domy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 20:12
        jw.
        • ja_corka Re: przemakające domy 08.02.06, 23:24
          tak.....masz racje.......ale moze sie obejdzie bez sadu. Pojdziecie na ugode.
          Duze polacie dachowe w czasie normalnych opadow czy sniegow nie wyrzadzaja
          szkod.
          Ale teraz dlugo leżący śnieg i zmiany temperatur spowodowaly , ze wystarczy
          kilka miejsc,gdzie woda zrobila sobie ujśćie pod obrobki blacharskie i teraz
          z powodu naglego ocieplenia a w nocy niskiej temperatury wypchnela blachy i
          woda dostaje sie tamtedy do mieszkan.
          Mam nadzieje, ze nie bedzie az tak tragicznie.
          A spoldzielnia naprawi to co sie zniszczylo.
          • Gość: inkwizytor Re: przemakające domy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 00:35
            też mam taką nadzieję, ale jak będą stawiać opór, to pójdę do sądu. Raz
            już "Śródmiejska" miała ze mną na pieńku i wówczas ustąpili, choć od dwóch lat
            czekam na doręczenie mi tekstu statutu.
    • Gość: lokator Re: przemakające dachy IP: *.com / *.strefa.com 09.02.06, 14:30
      ja należę do hutnika i mieszkam na 3 piętrze i też mam zalany sufit w kuchni
      kiedy mąż zgłosił to panowie się zjawili .N a klatce schodowej przy kontakcie
      kopie prąd.Za co my placimy czynsz??????????????????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka