Dodaj do ulubionych

Akademia Polonijna w Częstochowie - pomóżcie

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.06, 17:23
Mam zamiar rozpoczac nauke na AP w Częstochowie na kierunku pielegniarstwo.
Chce to studiowac bo mam juz w zwiazku z tym perspektywe pracy za
granica.Bardzo zalezy mi na tym kierunku a w Cze-wie jest on tylko na AP i
WSZ ale na AP krocej o rok i dlatego chyba sie na to zdecyduje. Ale
slyszalam bardzo duzo negatywnych opinii o tej szkole. Czy ktos ma jakies
doswiadczenie w zwiazku z tym a zwlaszcza z tym kierunkiem? Jak to wyglada,
jaki poziom, czy jest ciezko czy przeciwnie i wogole wszelkie info mnie
interesuje. Prosze o pomoc. Dziekuje i pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • Gość: q Re: Akademia Polonijna w Częstochowie - pomóżcie IP: *.kg.net.pl / 80.51.233.* 11.03.06, 17:34
      pewnie chcesz wyjechać do pracy zagranicę. To musisz umieć pracować, to tego
      nie wystarczy paper ukończenia szkoły wyższej. Zastanów się nad poszukaniem
      dobrej szkoły: może SAM, wydział w Katowicach na Ligocie?
      • Gość: rebelgirl Re: Akademia Polonijna w Częstochowie - pomóżcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.06, 17:40
        Tak chce wyjechac zagranice (USA) i mam juz nagrana pewna prace w szpitalu
        ktory zreszta zaplaci za dalsza nauke i zalatwi zielona karte. Ale niestety nie
        mam mozliwosci studiowania w innym miescie. Dlatego tak wazna jest dla mnie
        opinia dotyczaca AP i WSZ. I tak bede musiala na ktoras z tych uczelni sie
        zdecydowac ale moze pomoga mi jakies opinie o szkole i poziomie nauki itd
        zwlaszcza na tym kiernku. Pozdro
        • Gość: Boki_czwa Re: Akademia Polonijna w Częstochowie - pomóżcie IP: *.policja.gov.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.06, 17:58
          Gro negatywnych opinii o tej uczelni dotyczy jej rektora. Niestety odbija się
          to także na opinii o szkole. Nie jestem jej studentem, ale z tego co wiem od
          znajomych, jesli chodzi o poziom to nie jest tam najgorzej.
          Niestety wiecej nie moge Ci powiedziec.

Moze wypowie się ktoś z tego kierunku.

pzdr.
    • Gość: q Re: Akademia Polonijna w Częstochowie - pomóżcie IP: *.kg.net.pl / 80.51.254.* 11.03.06, 17:58
      W takim razie AP i aktywne uczenie się działań praktycznych (opiela nad chorym,
      rehabilitacja). Musisz rozbić to we włanym zakresie, najlepiej na
      wolentariacie. Powodzenia
    • Gość: Boki_czwa Re: Akademia Polonijna w Częstochowie - pomóżcie IP: *.policja.gov.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.06, 18:00
      Ps. odnosnie pielegniarstwa slyszalem tylko, ze maja ponoc calkiem porzadne
      laboratorium :)
    • Gość: j Re: Akademia Polonijna w Częstochowie - pomóżcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.06, 18:30
      Troche malo tych informacji...........
    • Gość: adiunkt Raczej odradzam IP: *.pcz.czest.pl 15.03.06, 19:32
      Tylko na uczelni państwowej na studiach dziennych, ew. zaocznych.
      Zadne AP, czy WSZ, czy inna uczelnia prywatna.
      Koszt na Akademii Polonijnej to 434 zł miesięcznie, policz sobie ile będą takie
      studia kosztowały za 3 lata.
      Poza tym, może się okazać, że za 3 lata nie dostaniesz dyplomu, ponieważ
      Akademia Polonijna może utracic prawa do prowadzenia tego kierunku. Od września
      wchodzi przepis ustawy o szkolnictwie wyższym, ze profesor może firmować
      najwyżej dwa kierunki studiów. W związku z tym uczelniom prywatnym może
      zabraknąć kadry !. Konsekwencją będzie likwidacja kierunków.
      Tutaj masz na ten temat artykuł, był w dzisiejszej Rzeczpospolitej:

media.wp.pl/wiadomosc_2.html?kat=9911&wid=8228646
      rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060315/kraj/kraj_a_5.html
      Można stracić nie tylko pieniądze ale jeszcze 3 lata nauki.
      W związku z nowymi przepisami proponuję bardzo uważać przy wyborze uczelni wyższej.

• Gość: Rebelgirl Re: Raczej odradzam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.06, 23:06
        Wielkie dzieki za to info, teraz to juz naprawde nie wiem co mam zrobic. Moje
        miasto to takie zadupie ze naprawde nie ma wyboru a tymbardziej na kierunku
        pielegniarstwo. Sa tylko wspomniane wczesniej szkoly - AP i WSZ. Nie mam
        mozliwosci studiowania w innym miescie bo nie mam tyle kasy,ale za szkole
        zaplaca rodzice takze luz. Ale teraz to juz jest ryzyko. Jestem w wielkiej
        wielkej kropce.......
        • Gość: xyl Re: Raczej odradzam IP: *.plaap.power.alstom.com / 213.77.49.* 16.03.06, 08:13
          "Akredytacja dla kierunku pielęgniarstwo
          8 lutego 2006 r. uruchomiony w roku akademickim 2005/2006 kierunek:
          pięlęgniarstwo na Wydziale Nauk o Zdrowiu Akademii Polonijnej uzyskał decyzją
          Ministra Zdrowia akredytację na okres 3 lat.
          Zobacz akredytację"

Angielski też jest na dobrym poziomie.
          Tylko nie idź na politechnikę....
          • Gość: dem Re: Raczej odradzam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.06, 10:05
            wsz.edu.pl/galerie/folder/pielegniarstwo
            WSZ jest niemalże prekursorem pielęgniarstwa i z tego co wiem to najlepiej tam
            studiować
            • Gość: adiunkt obejrzałem te zdjęcia ... IP: *.pcz.czest.pl 16.03.06, 15:35
              i... obsługiwać wagę, robić zastrzyki i mierzyć ciśnienie potrafię po kursie
              pierwszej pomocy. Nie musiałem do tego kończyć pielęgniarstwa.
      • Gość: xyl Re: Raczej odradzam IP: *.plaap.power.alstom.com / 213.77.49.* 16.03.06, 08:18
        Ciekawe, którym uczelniom szybciej zabraknie kadry... Gdzie więcej płacą??? Na
        państwowych ???
        • Gość: x Re: Raczej odradzam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 09:15
          Wybacz ale na panstwowej przykladam sie do pracy, na niepublicznej wszyscy
          olewamy co robimy bo nikt od nas nie oczekuje efektow. Zreszta poziom studentow
          na prywatnej jest taki, ze nikt nie ma ambicji zrobic z nich fachowcow, to jest
          nie mozliwe. W panstwowej mniej placa, ale poziom ksztalcenia jest lepszy.
          Prywatne i ich smieszne umowy bez ZUS nie przetrwaja juz za dlugo, niz idzie.
          • Gość: adiunkt Re: Raczej odradzam IP: *.pcz.czest.pl 16.03.06, 15:24
            Państwowym kadry nie zabraknie. Przynajmniej na razie. Gorzej będzie na
            uczelniach prywatnych. Przecież nikt nie będzie pracował na pierwszej lepszej
            uczelni prywatnej na pierwszym etacie wiedząc że los takiej uczelni jest
            niepewny ze względu na niż demograficzny. Niż ten dotknie najpierw uczelnie
            przywatne o niskim poziomie. Te które dopracowały się własnej kadry i zapewniają
            rozsądne warunki do pracy i poziom nauczania przetrwają. Reszta zacznie zwijać
            interes. To był niezły biznes, ale tylko na kilka lat.
            Wydaje mi się, że kierunek pielęgniarswo jest kierunkiem medycznym. Co ma on
            wspólnego z zarządzaniem ?.
            O ile dr hab. z ekonomii czy zarządzania znajdzie się w częstochowie bez
            problemu, o dr hab. nauk medycznych już tak łatwo nie będzie. Z tego powodu
            wybór kierunku: pielęgniarswo na uczelni która nie ma własnej kadry jest dużym
            ryzykiem.
            • Gość: xyl Re: Raczej odradzam IP: *.plaap.power.alstom.com / 213.77.49.* 16.03.06, 17:15
              Pielęgniarstwo Studia dzienne lub zaoczne licencjackie 3 letnie
              Sylwetka absolwenta
              Absolwenci studiów posiadają wiedzę w zakresie nauk medycznych, pielęgniarskich
              i społecznych. Opiekę pielęgniarską realizują z uwzględnieniem metody procesu
              pielęgnowania i priorytetów opieki, wykonują świadczenia zapobiegawcze,
              diagnostyczne, lecznicze i rehabilitacyjne. Przygotowani są do podjęcia pracy w
              publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej.
              Podczas studiów studenci obowiązkowo uczestniczą w zajęciach z dodatkowo
              wybranego języka obcego.
              Języki do wyboru– niemiecki, francuski, hiszpański, włoski, szwedzki,
              niderlandzki.
              Rekrutacja na I i II rok studiów
              Bez egzaminów wstępnych
              opłata miesięczna
              studia licencjackie dzienne 434 zł
              studia licencjackie zaoczne 334 zł

Ramowe plany i programy studiów:

Przedmioty ogólne:
              Filozofia i podstawy etyki zawodu, Przedmiot do wyboru: łacina lub zakażenia
              szpitalne, Wychowanie fizyczne, Język angielski, Drugi język obcy.

Przedmioty podstawowe:
              Anatomia, Fizjologia, Biochemia z biofizyką, Genetyka, Patologia, Mikrobiologia
              z podstawami parazytologii, Radiologia, Zdrowie publiczne, Farmakologia,
              Psychologia, Socjologia, Pedagogika, Zagadnienia prawne, Badanie fizykalne.

Przedmioty kierunkowe:
              Podstawy pielęgniarstwa, Promocja zdrowia i edukacja zdrowotna, Podstawowa
              opieka zdrowotna, Położnictwo, ginekologia i pielęgniarstwo położnictwo-
              ginekologiczne, Pediatria i pielęgniarstwo pediatryczne, Interna i
              pielęgniarstwo internistyczne, Chirurgia i pielęgniarstwo chirurgiczne,
              Rehabilitacja i pielęgnowanie, Neurologia i pielęgniarstwo neurologiczne,
              Psychiatria i pielęgniarstwo psychiatryczne, Anestezjologia i intensywna
              terapia i pielęgniarstwo w anestezjologii i intensywnej opiece medycznej,
              Opieka paliatywna, Dietetyka.

Przedmioty specjalnościowe:
              Epidemiologia, Medycyna sądowa, Higiena, Pielęgniarstwo w stanach zagrożenia
              życia, Organizacja opieki zdrowotnej, Elementy polityki społecznej, Patologie
              społeczne i resocjalizacja, Prawo opiekuńcze i rodzinne.

Seminarium dyplomowe

Praktyki studenckie

Studia kończą się uzyskaniem tytułu licencjata.
              • Gość: adiunkt Re: Raczej odradzam IP: *.pcz.czest.pl 16.03.06, 18:23
                A pracownie mają ?.
                powinny obowiązkowo być:
                1. pracownie specjalistyczne, w tym anatomii, fizjologii
                2. pracownie umiejętności pielęgniarskich
                3. pracownie umiejętności położniczych
                Kadra na AP to 3 prof. i jeden dr. hab. Trzej są ze
                ŚlAM na drugim etacie w AP. Jeden z Poznania.
                Cała kadra na tzw. wydziale nauk o zdrowiu AP to: 3 prof. 1 dr hab. i 6 doktorów.
                Porażka.
                Nie chce mi się sprawdzać wszystkich w bazie danych, ale mogłoby się okazać, że
                cała kadra od dr hab. w górę to drugoetatowcy. Większość doktorów medycyny
                zapewne też.
              • pracelicmgr Re: Raczej odradzam 20.12.13, 17:43
                pisanieprac.licmgr@gmail.com

Oferuję profesjonalną pomoc w pisaniu, redagowaniu, korekcie, edycji prac licencjackich, magisterskich, zaliczeniowych. Masz problem z pracą licencjacką, magisterską? Sprawia Ci trudność plan pracy albo metodologia? Zajmuję się następującymi kierunkami:

* Pielęgniarstwo,
                * Położnictwo,
                * Fizjoterapia,
                * Zdrowie Publiczne,
                * Ratownictwo medyczne,
                * Kosmetologia,
                * Dietetyka.

Szybko i solidnie. Napisz e-mail, na pewno pomogę.

pisanieprac.licmgr@gmail.com

Redagowanie, korekta, przeprowadzanie badań, analiza statystyczna.
                • kchrzanka Re: Raczej odradzam 20.12.13, 18:50
                  "pracelicmgr", - za jaką kasę to robisz ?
                  Czy też zapłaciłeś / zapłaciłaś / za swoją pracę magisterską?
                  Co warci są tacy "magistrowie" po takiej pomocy?- odpowiedź jest prosta, - zmywak w Anglii lub bezrobocie !
    • Gość: ekim Re: Akademia Polonijna w Częstochowie - pomóżcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 15:33
      Witam, jeśli musisz studiować w cz-wie to masz ciężki wybór. Możesz przeanalizować jeszcze dojeżdzanie do katowic na śam. koszty bedą podobna jak AP, jedyny problem to własna fura. Pielengniarstwo z tego co sie orientuje nie jest tak "trudne" jak np farmacja wiec na pewno dasz rade. Tylko życie w rozjazdach. Ale.. papier z renomowanej państwowej uczelni.
      Pozdrawiam Ekim
      • Gość: adiunkt Re: Akademia Polonijna w Częstochowie - pomóżcie IP: *.pcz.czest.pl 16.03.06, 15:58
        Dojeżdzać do Katowic można pociągiem. Częstochowa ma tą zaletę, że jest z niej
        dosyć blisko do innych większych miast. Studiować nie ma gdzie, ale Katowice,
        Kraków, Łódź są dosyć blisko.
        Niestety AP i WSZ są uczelniami na które idą ludzie którzy gdzie indziej by się
        nie dostali. Znajomy po AP szuka bezskutecznie pracy.
        • Gość: elo Re: Akademia Polonijna w Częstochowie - pomóżcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 16:03
          ja jestem po WSZ i mam prace
        • Gość: ndege Re: Akademia Polonijna w Częstochowie - pomóżcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 16:47
          Ja studiuję na AP i pracę mam.
        • Gość: elo Re: Akademia Polonijna w Częstochowie - pomóżcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 17:10
          adiunkt skim przystajesz takim sie stajesz hehehe
          • Gość: adiunkt skim ?! IP: *.pcz.czest.pl 16.03.06, 17:32
            No cóż, to tylko potwierdza ogólną opinię o WSZ.
            Żeby tą szkółkę skończyć nie trzeba nawet umieć pisać.
            ELO, nie przynoś WSTYDU szkółce którą niby skończyłeś i której tak bronisz.
            Jak już musisz coś napisać na forum, to sprawdź słownictwo
            za pomocą słownika ortograficznego, lub np. Worda.
            • Gość: elo Re: skim ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 18:46
              dobra sprawdze
            • Gość: anglistka Re: skim ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 00:27
              Przypadkowo weszłam na stronę Wyższej Szkoły Zarządzania, z ciekawości
              zerknęłam na wersję angielską. Podstawowe błędy gramatyczne i stylistyczne,
              tłumaczenie dosłowne, które dla angielskiego ucha brzmi conajmniej zabawnie.I
              Ta szkółka ponoć ma kierunek Filologia Angielska. Cóż, jeżeli szkoła, która się
              szczyci kierunkami językowymi nie potrafi zadbać o poprawne tłumaczenie własnej
              strony to chyba mówi to samo za siebie.
              • Gość: adiunkt Re: skim ?! IP: *.pcz.czest.pl 22.03.06, 18:26
                Faktycznie, ten angielski to jest trochę koślawy :-)))))
          • Gość: ja Re: Akademia Polonijna w Częstochowie - pomóżcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 20:16
            up
        • Gość: Szara_przepiórka DW p.Adiunkta:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 21:58
          SZanowny panie!
          To,czy ktos prace ma,czy nie,zalezy wylacznie od tego,czy ma znajomości i
          plecki w danej działce,czy nie.Bo jeśli nie,to mu nawet i medal z Oxfordu na
          polskim rynku pracy nie pomoze.
          Ja jestem absolwentką 2 kierunków na 2 polskich najlepszych uniwersytetach,a
          pracy szukam od 5 lat,bezskutecznie.
          A o to,jakie uczelnie konczylam,jakie kierunki, a nawet czy w ogóle
          studiowalam,nikt mnie do tej pory w czasie mojej żebraniny o robotę nie
          pytał.Tylko od razu bezrobotnego na zbity pysk na ulicę...
          Zastanawia mnie,gdzie pan,Drogi Panie,żyje,w jakiej rzeczywistosci,moze w
          wirtualnej,bo w naszej szarej polskiej beznadziei z pewnoscia nie.Proszę wiec
          nie wprowadzqac maturzystow w blad i nie straszyc młodych ludzi
          twierdzeniami,ze pomiędzy wyksztalceniem zdobytym tu czy tam jest jakas rożnica
          dla pracodwacy.
          Skad w panu tyle jadu (zazdrości) wobec studentow szkół prywatnych?Sama równiez
          przed laty studiowalam także na AP, i z żadnym kretynem czy tez debilem,się
          tam nie zetknelam.O wiele więcej egzemplarzy twz. miernoty intelektualnej
          spotkalam na uczelniach panstwowych:dzieci elity finansowej,kadry naukowej
          tudzież inne przypadkowe przybledy nie wiadomo skad,ktore z roku na rok
          przepychano z automatu,a ktore w normalnych warunkach nie byly by w stanie
          nawet dojść do matury.Może Pan wykłada nie w prywatnej szkole wyższej,tylko w
          szkole specjalnej,skoro Pan ma tak nieprzyjemne doświadczenia we wpajaniu
          studentom wiedzy do glow.
          Zamiast wnikliwie sledzic sytuację prywatnych uczelni radzę Panu zdjac klapki
          z oczu i rozejrzeć sie dokola,bo kazdy widzi,ze liczba utajonych bezrobotnych
          rosnie lawinowo i ze przyczyny tego stanu nie tkwią w szkolnictwie prywatnym.
          Pozdrawiam
          Szara-Przepiórka
    • taniarada Re: Akademia Polonijna w Częstochowie - pomóżcie 24.03.18, 19:54
      zaklina555 napisał(a):

A co ma AP do Żaka?
    • 30marta30 Re: Akademia Polonijna w Częstochowie - pomóżcie 13.08.18, 16:06
      Moje koleżanki z oddziału studiowały tam i były nawet zadowolone.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka