Dodaj do ulubionych

Pytanie do p. rzecznika UM w Częstochowie.

IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 23.05.06, 16:26
Obserwuj wątek
    • Gość: jasiu... Re: Pytanie do p. rzecznika UM w Częstochowie. IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 23.05.06, 16:46
      jak najbardziej konkretne:

Kto osobiście pozwolił firmie SKOK na umieszczanie swojego loga na materiałach
      witających Papieża Benedykta, przez co nabrały one wyraźnie charakteru
      reklamowego?

Logo SKOK-u na wielkiej płachcie na pięknie odremontowanym ratuszu, na
      kosciele św. Zygmunta, na banerach rozwieszonych nad środkowym pasażem Alei -
      przecież ponoć jest umowa, że firmy sponsorujące, miały nie wykorzystywać
      sponsoringu pielgrzymki jako elementu własnej reklamy. Czyżby SKOK był
      wyjątkiem i jako monopolista mógł bez ograniczeń skorzystać z okazji, tak by
      jego znak firmowy na zawsze skojarzono z pielgrzymką papieża?

Ileż to nasze miasto zyskało na sprzedaży pozwolenia do umieszczenia loga
      parabanku obok herbu Częstochowy? Czy umieszczenie na tych reklamówkach
      postaci Benedykta XVI odbywa się za przyzwoleniem władz watykańskich? Przecież
      ten człowiek, który do nas przyjeżdża, jest określany również popularnym
      mianem "Ojciec Święty". Czy bluźniercy ze skoku znają znaczenie słowa "święty"
      i czy potrafią wytłumaczyć, skąd pomysł wykorzystania jakże ważnego wydarzenia
      w życiu każdego z nas do promocji swojej marki?

Promocji moim zdaniem zupełnie nieudanej. Myślę, że ta faryzejska nahalność
      każdemu dała do myślenia ile ta firma tak naprawdę jest warta i czym dla tej
      firmy są jakiekolwiek świętości. Żadna z firm, licznie wspomagających
      pielgrzymkę, nie stosowała tego faktu do jawnej promocji swojej działalności.
      SKOK jest tutaj absolutnym monopolistą.

Panie Ireneuszu Leśnikowski. Wykorzystując fakt, że czesto zabiera Pan głos na
      tym forum proszę tylko o któtką odpowiedź na dwa pytania:
      - Czy wykorzystanie symboli czestochowskich (nazwa miasta, herb) na banerach
      reklamujących SKOK odbyło się za zgodą prezydenta miasta?
      - Jakie było w tej sprawie stanowisko Rady Miasta Częstochowy?
      • Gość: niezadowolony Re: Pytanie do p. rzecznika UM w Częstochowie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 18:22
        Ano widzisz, SKOK jest jak wiadomo popierany przez aktualnych władców kraju,
        czyli PiS. Jest o tym tym głośno cały czas, że chcą komisji do rozliczania spraw
        bankowych z 16 lat, ale tzw. SKOKów to nie dotyczy, a wiadomo, że PiS macza w
        tym swoje brudne paluchy. A, że PiS blisko kościoła, to masz SKOK na B-16.
        Pięknie. Też mnie to ubodło...

NIEZADOWOLONY
    • Gość: Paweł Re: Pytanie do p. rzecznika UM w Częstochowie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 18:17
      nikt im pozwalac nie musial bo to ich banery reklamowe.lepiej sie zapytaj kto
      im pozwolil umiescic na nich herb miasta???
      • Gość: Paweł Re: Pytanie do p. rzecznika UM w Częstochowie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 18:19
        ...bez pozwolenia UM cz-wa
    • Gość: nie Re: Pytanie do p. rzecznika UM w Częstochowie. IP: 217.153.225.* 23.05.06, 18:21
      rozumiem
    • Gość: Alfa Re: Pytanie do p. rzecznika UM w Częstochowie. IP: *.cel.czest.pl 23.05.06, 18:53
      Czy pamietasz czyje banery wisialy na wiezy Jasnej Gory podczas jej remontu?,
      Czy widziales kto raczka w raczke z (...) - otwieral wystawe w murach Bastionu
      sw. Rocha ?.
      Czy pamietasz kto przed sw Ikona zawieral umowe spolki i deklarowal , ze
      swieta Panienka bedzie "udzialowcem" tej Spolki ?
      Bylem tam i to widzialem i dlatego jest mi smutno, ze "Chlopcy i Dziewczynki"
      wykorzystuja moje Swietosci ale Nasz Pan i tak Ich pokaze - nie bedzie nowej
      wiezy Babel "made in Kulczyk & Company" Nasz Pan pomiesza im jezyki - jak mowi
      Pismo .....
      • Gość: xx Re: Pytanie do p. rzecznika UM w Częstochowie. IP: *.icis.pcz.pl 24.05.06, 15:18
        Od wiekow koscioly byly budowane i dekorowane przy wspoludziale osob
        prywatnych - to jest wrecz podstawa istnienia kosciola jako takiego.

Fundatorzy znalezli swoje poczesne miejsca w malowidlach i rzezbach
        koscielnych. To wcale nie polska specjalnosc. Kulczyk robi to co robili przed
        nim Lubomirscy, Potoccy itd. To byli glownie magnaci, bo kupcy byli malo
        znaczacy w Polsce. Magnaci pewnie mniej razili nasza szlachecka mentalnosc, a
        kupcy juz raza :)) Ale to nie jest nic nowego pod sloncem.

Czlowiek pragnie upamietnienia pamieci o nim po smierci i najprostsza droga do
        tego wiedzie przez pieniazde - popatrz jak jest na cmenatrzach - tam tez nie ma
        rownosci.

• Gość: Alfa Re: Pytanie do p. rzecznika UM w Częstochowie. IP: *.cel.czest.pl 25.05.06, 12:05
          Szanowny "xx" mialem juz okazje z panem publicznie na forum rozmawiac - co
          prawda pod innym nikiem.
          Ale prosze mi powiedziec, czy slowa o wdowim groszu , za ktore zostlo wykupione
          cialo sw. Wojciecha - to taki historyczny zart?
          Muslalem ze moj Kosciol stoi na jalmuznie i co laska - od swojego wiernego
          Ludu, a nie na dotacjach kilku - chcacych sie upamietnic "Donatorow".
          Szanowny "xx" nie wiem ile masz lat ale moze pamietasz ze to w tym miejscu, w
          Czestochowie - 40 lat temu czekalismy na Papieza .
          Czy pamietasz list Biskupow polskich do Biskupow niemieckich?
          Czy pamietasz " przepraszamy i prosimy o przebaczenie" ?
          Czy pamietasz , co bylo wowczas namalowane na murach Jasnej Gory?
          Ja pamietam, bo bylem tam i widzialem !!!
          I dlatego ciesze sie , ze ten czas minal i przybywa do nas Biskup Rzymu , ktory
          moze tez przyniesie nam odpowiedz od Biskupow niemieckich ?
          Jak ten czas szybko leci - zyjemy w ciekawych czasach, a to znaczy, ze jeszcze
          wiele zmian przed nami.
          Pozdrowienia dla "xx"
          • Gość: xx Re: Pytanie do p. rzecznika UM w Częstochowie. IP: *.icis.pcz.pl 25.05.06, 12:17
            W historii kosciola bylo i jedno i drugie - i wdowi grosz i donatorzy.

Od zawsze - jak spojrze w historie tak bylo.

Pozdrawiam,
      • Gość: xx Re: Pytanie do p. rzecznika UM w Częstochowie. IP: *.icis.pcz.pl 24.05.06, 15:25
        P.S. Magnaci mieli tez swoj cel w takich donacjach na rzecz kosciolow -
        zyskiwali popularnosc w kregach szlacheckich i mogli liczyc na wiecej ich
        kresek.

Szczegolnie popularne bylo to w okresie baroku.
        • Gość: jasiu... profesorze czekałem na pański głos IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 24.05.06, 15:53
          Mam nadzieję, że uzupełni Pan swój wywód dlaczego SKOK. Na stronie
          www.esponsor.pl/wydarzenia/6.mln.zl.od.sponsorow.pielgrzymki.Benedykta
          możemy przeczytać: [cytat]

Oficjalnymi sponsorami organizacji papieskiej pielgrzymki do Polski są: ALIANZ,
          ANWIL, Atlas , Bank BGŻ, Bank BPH, Bank Millenium , Bank PKO S.A. , BGK Bank
          Gospodarstwa Krajowego, BMW Polska, Ceramika Paradyż, COMARCH Systemy
          Informatyczne, FIAT, Firma Bieńkowski, KGHM Polska Miedź, Krajowa Spółdzielcza
          Kasa Oszczędnościowo Kredytowa, LOTOS, OZON, PKN ORLEN, PKO Bank Polski, Poczta
          Polska, Pocztylion - Arka, Polkomtel S.A., Polpharma, Polska Telefonia Cyfrowa
          Operator Sieci ERA, Polska Telefonia Komórkowa Centertel operator Orange, Polska
          Wytwórnia Papierów Wartościowych, Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo,
          Polskie Linie Lotnicze LOT, Polskie Sieci Elektroenergetyczne PSE S.A. , Porty
          Lotnicze, PZU S.A., PZU S.A. i PZU Życie S.A. , Rzeczpospolita, Telefonika
          Kable, Telekomunikacja Polska S.A., Telewizja Polska S.A., Totalizator Sportowy,
          Siemens, Skalski sp z o.o. i Volvo Auto Polska.

No właśnie - cóż by się działo, gdyby każda z tych firm, wzorem SKOK-u zrobiła
          to samo. Zażądała swoich banerów np w naszych Alejach i jeszcze uzupełniła swoje
          reklamy o herb naszego miasta. Czemu w takim razie SKOK wyszedł przed szereg.
          Cóż w tej firmie jest tak wyjątkowego, że jako jedyna pokazuje swoje logo w
          otoczeniu sylwetki papieża, haseł, których autorem zapewne nie jest, a przede
          wszystkim wykorzystuje herb Częstochowy. Ja się tylko pytam, kto na to pozwolił!
          • Gość: xx Re: profesorze czekałem na pański głos IP: *.icis.pcz.pl 24.05.06, 17:38
            To sasiedztwo wznioslych hasel i godla banku nie jest fortunne.

Ale sponsorzy sa istotni w kazdym przedsiewzieciu. Wowczas udaje sie mniej
            wydac pieniedzy publicznych, co jest plusem. Moze wystarczyloby gdyby w jednym
            czy kilku miejscach byly nawet duze samodzielne bannery ze SKOK jako sponsorem
            pielgrzymki ?

Pewnie to SKOK a nie inna firma jest akurat sponsorem Czestochowskiej czesci
            pielgrzymki. Twoja lista dotyczy calej Polski a w roznych miastach z pewnoscia
            jest roznie.

Nie pzreszkadza mi natomiast sam herb miasta, bo on z pewnoscia powinen byc na
            tych bannerach. Nawet sasiedstwo logo banku i herbu nie jest niczym zlym.
            Niefortunne jest moim zdaniem sasiedztwo wlasnie wznioslych hasel i logo banku.
    • Gość: jasiu... Słyszeliście o Judaszu? IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 23.05.06, 21:13
      To taki apostoł, który sprzedał Jezusa. Za 30 srebrnych monet sprzedał swoją
      największą świętość. Czy to dziwne, że chcę znać nazwisko osoby, która w naszym
      mieście, za (no właśnie - ile srebrników) sprzedaje herb miasta i pozwala, żeby
      zamiast autentycznych haseł powitalnych wisiały banery reklamowe?

Nie wierzę, żeby płachta zasłaniająca prawie cały ratusz, czy banery w alejach
      zostały powieszone samowolnie! W przypadku samowoli bardzo szybko po interwencji
      straży miejskiej takie "dzieła" zniknęłyby bezpowrotnie. Ktoś pozwolił na
      profanację papieża, ktoś zgodził się na zrobienie kpiny z naszego miasta, a nasz
      herb potraktował jak byle godło klubu sportowego. Ktoś najwyraźniej nie zdaje
      sobie sprawy kim jest osoba, która do nas w piątek przyjeżdża.

Dla mnie to co się stało, ta komercjalizacja całej pielgrzymki jest po prostu
      ochydna i nie do przyjęcia. No popatrzcie sami jak to wygląda:
      img210.imageshack.us/img210/1466/reklama6hw.jpg

Judaszowi srebrniki nie przyniosły satysfakcji. Jaki będzie koniec osoby, która
      odpowiada za handlowanie naszym miejscowym sacrum - nie wiem. Obawiam się
      jednak, że współczesne srebrniki nie staną się dla tego decydenta przyczynkiem
      do szczęścia. Historia lubi się powtarzać.

Jeszcze raz proszę - chcę znać nazwisko tej osoby. Jako mieszkaniec tego miasta,
      oczekujący na wizytę dostojnego gościa mam przecież do tego prawo!
      • Gość: Boozar :) IP: *.lynic.com 24.05.06, 04:51
        A Pan Lesnikowski jakos nie odpowiada - za trudne pytanka chyba ;)
        Ale tak to jest jak trzeba konkretnie na jakis temat sie wypowiedziec.
        pozdro
        • Gość: . Re: :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 11:35
          Pewnie, ze nie odpowiada. Bo co ma powiedziec, ze UM nie szanuje osoby Papieza?
          Ze nie szauje pielgrzymow, ani mieszkancow?
          • Gość: xyz Re- Laśnikowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.06, 13:25
            Widać że rzecznik nie ma nic do powiedzenia bo co by nie powiedział to i tak
            jest smród .... może jego pryncypał umaczał w tym swoje pióra ?? brakuje mi tu
            jeszcze wypowiedzi xx-a (icis.pcz.pl) on napewno by się Tu wypowiedział w
            sposób jednoznaczny .... buaaa
            • harry1983 Re: Re- Leśnikowski 24.05.06, 14:38
              Pam Leśnikowski nigdy nie odpowiada na pytania mu niewygodne
              • Gość: pini Re: Re- Leśnikowski IP: 80.51.222.* 24.05.06, 14:42
                podbijam
                • Gość: jasiu... Re: Re- Leśnikowski IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 24.05.06, 15:02
                  kolejny przykład, tym razem sprezentowała gazeta.
                  bi.gazeta.pl/im/4/3365/z3365024G.jpg

Czyżby to SKOK był autorem hasła "Bóg jest miłością"? Z banera (nieczytelnego do
                  końca w tej rozdzielczości)tak właśnie wynika! Dziękuję p. Grzegorzu.
                  • ulisses_czwa Herb Miasta... 25.05.06, 12:24
                    Szkoda, że herbu miasta nie ma na pojazdach komunikacji miejskiej... Dla mnie to jest uwłaczające, gdyż miasto ma 100% udziałów w MPK... Co na to powiecie? Już kilkukrotnie starałem się interweniować w tej sprawie... Wstydzimy się herbu miasta na pojazdach MPK? A miejsce na reklamę np. Wachelka-Łyczba się znajdzie? Wstydze się z tego powodu... W innych miastach herb jest na pojazdach, u nas go nie ma...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka