Dodaj do ulubionych

MPK kupiło nowe autobusy

13.06.06, 22:37
a weźcie się udławcie tymi Conecto <zygi>!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: lechu idąć tokiem myślenia Nabrdalika będą to Volvo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 00:18
      Jeszcze tej marki nie było w Cz-wie! Przedałaby się taka moziaka firm! A co?
      Jak szaleć to szaleć Panie Nabrdalik, no nie?
    • Gość: AsTeRiX1986 Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.06, 06:50
      cieszmy sie ze bedziemy jezdzic nowymi autobusami a coraz mniej starymi
      rzechami marudzenie zostawmy na pozniej.Przydalo by sie popracowac nad kultura
      coniektorych kierowcow i motorniczych bo zamykanie dzrzwi podsamym nosem jest
      chamskie
      • Gość: IKS Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 08:17
        Dlatego kulturalny częstochowski kierowca stara się ich nie otwierać. No, może
        dopiero jak odjedzie autobus, na który potrzebujesz się przesiąść. Jest kilku
        buraków, którzy starają się utrudnić życie pasażerom na wszystkie możliwe
        sposoby. Ale coś możę się zmienić dopiero gdy odejdzie nadburak z Zajezdni.
      • Gość: lunch Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.06.06, 08:34
        Spadaj, po co mi nowe autobusy, skoro są gorsze od starych?
        • Gość: grom Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.06, 09:49
          a skąd sir lunch wie że są aż tak złe? Nikt tutaj raczej nie jest jasnowidzem.
          Jeżeli nie podoba ci się autobus to nikt ci nie każe nim jeździć. Polacy tacy
          jak ty potrafią tylko narzekać i nic więcej, a i żeby mieli o tym jakieś
          pojęcie, to tylko drobnostka
          • Gość: lunch Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.06.06, 10:04
            Co Ty pieprzysz? A jaki mam wybór? Człowiek dojeżdża np. rano do pracy linią 24
            i teraz mu podjedzie takie gó... Nic tylko się powiesić.
            • Gość: grom Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.06, 12:01
              To ty człowieku jeśli przez takie rzeczy chcesz się zabić to powodzenia - idź
              czym prędzej do psychiatry, depresję da sie wyleczyć. Mpk obojetnie co by
              kupiło, czy Solarisy czy many czy jakieś inne autobusy to zawsze znajdą się
              ludzie tacy jak ty aby tylko sobie ponarzekać. Najpierw pasażerów należy
              pouczyć trochę kultury. Bo co by nie było nowe, to zaraz będzie zniszczone jak
              nie siedzenia porwane to porysowane szyby a o przystankach to już wolę nie
              mówić , bo szkoda
              • claritine.27 Re: MPK kupiło nowe autobusy 15.06.06, 19:41
                racja!!! wszystko co nowe już jest popisane i porysowane,a mnie jak to widzę
                krew zalewa
            • p_sc Re: MPK kupiło nowe autobusy 14.06.06, 13:01
              Ale zawsze może się kumplą pochwalic że dzisiaj przyjechał do roboty Mercedesem
              :|. I to jest jak naraz
              • p_sc Re: MPK kupiło nowe autobusy 14.06.06, 13:05
                Miało być:
                Ale zawsze może się kumplą pochwalic że dzisiaj przyjechał do roboty Mercedesem
                :|. I to jest jak narazie jedyny plus zakupu tych wysokopodłogowych Mercedesów
                jaki zuważylem.
                • Gość: grom Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.06, 13:47
                  najpierw sprawdź w dyrektywie unijnej czy 650 mm oznacza autobus
                  wysokopodłogowy, a później dyskutuj
                  • p_sc Re: MPK kupiło nowe autobusy 14.06.06, 14:13
                    Ok mój błąd niech będzie że wszystkie są niskopodłogowe.
                  • Gość: lunch Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.06.06, 11:10
                    Zapytaj może staruszka, który chce do niego wjechać na wózku inwalidzkim. I
                    przestań pieprzyć o dyrektywach. Banda pajaców z MPK.
                    • Gość: gość Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.06, 14:14
                      Sam jesteś pajac i zachowujesz się jak byś zjadł wszystkie rozumy. jak jesteś
                      taki madry to czemu nie wystartujesz na jakieś zacne stanowisko w MPK , może
                      wtedy zmieniłoby się jego oblicze.
    • ulisses_czwa Re: MPK kupiło nowe autobusy 14.06.06, 08:50
      Berlin zakupił Solarisy, Częstochowa zakupiła Mercedesy... Mam nadzieję ,że nastepny przetarg wygra Jelcz i wówczas będziemy mieli autobusy niemalże z każdej firmy... Conecto to porażka... Gdyby to były chociaż przegubowe citaro to moznaby mysleć, że przetarg nie wypadł najgorzej (wolałbym dołożyć trochę i kupić konkretniejsze pojazdy)... Pomimo tego cieszę się ,że mamy nowe autobusy, choć mogłoby być znacznie lepiej...
      • Gość: Ewa Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.06, 10:07
        A ja czekam kiedy będę do nich mogła wejść wszystkimi drzwiami
        • Gość: lunch Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.06.06, 10:57
          Niestety dopiero za jakieś 7 lat, jak się rozlecą.
          • Gość: Krakoo Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.czest.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.06, 11:46
            Drzwi czy autobusy? ;)

A ja proponuje w nastepnym przetargu kupic jakies Scanie, w nastepnym cos od
            Volvo itd. Bedziemy miec pierwsze przedsiebiorstwo komunikacyjne w Polsce (moze
            i nawet na swiecie) majace wszystko od A do Z...
            A co, jak szalec to szalec...
          • p_sc Re: MPK kupiło nowe autobusy 14.06.06, 12:59
            Pożyjemy zobaczymy. Chociaż wątpię że Turek potrafi złożyć autobus lepiej niż
            Polak.
    • Gość: PeQ- Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 10:52
      transport.asi.pwr.wroc.pl/autobusy.php?s=0304&nr=6
      Sprawdzcie sobie w jakich miastach (nie liczac Polski) jezdza Solarisy. No ale
      Czestochowa zawsze musi byc jakas inna. Jesli nawet Niemcy kupuja polskie
      autobusy to my musimy kupic... niemieckie. Pewnie lepsze ;P Bosh... a tak serio
      to Wrona pewnie polecial na ta zabawke ;)
      • Gość: lunch Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.06.06, 10:58
        W siedzibie Evobusa w Wolicy stoi sobie na pierwszym planie taki przegubowy
        conecto. Tyle, że z czterema parami drzwi...
        • Gość: Kuba Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.06, 11:02
          A teraz trzeba będzie popracować nad kulturą pasażerów, aby nie było pociętych
          siedzeń i porysowanych szyb.
          • Gość: lunch Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.06.06, 11:39
            Wystarczającym powodem do radości będzie, jeśli nie wyrąbią tylnej szyby żeby
            się z tego grata wydostać.
            • p_sc Re: MPK kupiło nowe autobusy 14.06.06, 12:57
              Nie wiem czy wandalizm jest powodem do radości. Jakoś z Manów ludzie się
              wyostają bez wyrąbywania tylnej szyby.
              • Gość: Future Underground Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.sc.czest.pl 14.06.06, 20:41
                Z MANów NL202? Osz k*rwa, weź mi nawet nie mów. Z H9-21 łatwiej wyjść niż z tego MANa siedząc na końcu.
        • kszyszek Re: MPK kupiło nowe autobusy 14.06.06, 19:41
          Zakup Conecto jest porażką, ale to, że ten badziew będzie miał tylko 3 drzwi
          jest porażką do potęgi N-tej. Miał być taki wspaniały przetarg, a wyszła jak
          zwykle kapa. BTW... wajchę można łatwo zauważyć czytając słowa, że Citaro G ma
          bardzo delikatne podwozie. Wynika z tego, że nasze wspaniałe MPK chciało kupić
          niskopodłogowe przegubowce, ale że taki Mercedes się nie nadawał, to muszą
          kupić Conecto. Wstyd...
          • Gość: xkx Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.org / *.org 14.06.06, 23:13
            Mam propozycje dla MPK następne przegubowac które beda kupowac mniejsza o firme
            bo tych jest sporo do wyboru proponuje zamówic z dwojgiem drzwi. W koncu jedne
            do wsiadania a drugie do wysiadania az nadto wystarcza.
            • Gość: IKS Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 07:40
              Racja. Ale do wsiadania jest pół drzwi więc do wysiadania tyleż wystarczy.
              Ponadto przy "pierwszych drzwiach" brak jest dostępu do tylnej części
              przegubowca, a więc bez żadnego uszczerbku dla pasażerów można zakupić jakieś
              tańsze przegubowce krótsze przynajmniej o połowę.
          • Gość: lunch Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.06.06, 10:57
            Nie no, to jest przetarg i nic nie możesz zmienić w trakcie, więc wszystko
            musiało być zaplanowane. A że było - przypomnijmy sobie.
            1. Najpierw szok, że wygrały wysokie - nie chciało nam się wierzyć.
            2. Potem prezes oświadcza w wywiadzie dla "ŻCz", że on takie właśnie chciał
            (czyli przetarg ustawiony pod Evobusa, bo tylko on takie sprzedaje).
            3. No i w końcu prezes się zreflektował, że gada głupoty i mówi
            redaktorowi "GwCz", że on oczywiście wolał solarisa, ale tak wyszło w przetargu
            (skoro wolał, to czemu nie zrobił przetargu na niskopodłogowe i jak się to ma
            do jego wypowiedzi z punktu 2?)
            • Gość: gość Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.06, 14:20
              Przecież wystartował solaris w przetargu gdyby krytria spełniły tylko mercedesy
              to solaris nie składałby ofert i i nie wpłacał ogromnego wadium jakie było
              obowiązkowe w tym przetargu. Widocznie oferowo lepszy był Evobus. Al ty
              człowieku wszędzie węszysz korupcję, aferę i inne podobne rzeczy. Z wypowiedzi
              ludzi chcesz słyszeć to co chcesz usłyszeć.ty masz jakieś majkai. Nie nabaw się
              tylko depresji z powodu mercedesów conecto, bo i tak będą czy tego chcesz czy
              nie.A jakiekolwiek przetargi te się robi pod użytkowników, ale również za
              posiadane środki materialne.
              • kszyszek Re: MPK kupiło nowe autobusy 16.06.06, 14:24
                Tu się mylisz, bo przetarg był ewidentnie ustawiony pod EvoBusa. Gdyby EvoBus
                nie oferował Conecto, które jest tańsze od niskopodłogowców, przetarg na pewno
                byłby rozpisany na niskopodłogowe autobusy, ale że Sz.P. Laszlo Rakasz lubi
                częstochowskie MPK, z wzajemnością, to wepchnął nam Conecto.
    • Gość: Thomas27 Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: 80.50.253.* 14.06.06, 12:57
      Moim skromnym zdaniem zakup Mercedesa to nieporozumienie. O ile niskopodłogowe
      moge zrozumiec to wysokie przeguby to nic innego jak wciśnięcie nam totalnego
      chłamu. Niemcy pozbyli sie złomu którego tak naprawde nikt w Europie nie kupi.
      W Wielkiej Brytanii legendarne autobusy musieli wycofac z ruchu bo przepisy UE
      nie pozwalaja stosowac autobusow w komunikacji miejskiej ze schodami w dzwiach,
      i teraz jedzża one tylko jako atrakcja turystyczna. Jest teraz tak ze na
      niektorych liniach jedzie stary autobus a za nim musi jechac autobus z niską
      podłoga. Zakup wysokich Merców odbije sie bardzo szybko wszystkim czkawka, bo
      nie zdąża sie zestarzec i nie zdążą ich spłacic a juz beda musieli je wymienic
      na niskopodłogowe. Druga sprawa to części. Niemcy nie sa głupi, sprzedali nam
      taniej, żeby zarobic na częsciach ktore jak kazdy wie Mercedes ma strasznie
      drogie. Ale tak to jest w Polsce , ze cudze chwalimy a Solarisa nie znamy.
      Pozdrawiam maniaków komunikacji
      • Gość: grom Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.06, 13:52
        ty chyba też zaliczasz się do tego grona. Jak tak wszystko wiesz najlepiej. Po
        pierwsze my jesteśmy w Polsce a nie W Wielkiej Brytanii. Po drugie zauważ, ze
        ostatnio na prawie wszystkie firmy przewozowe nikt nie zakupił solarisa. Np.
        łódź teź kupiła mercedesa i sobie go chwali.Ale przecież wy wszyscy naprawiacie
        autobusy jesteście kierowcami i kierownikami w MPK to wiecie przecież wszystko
        najlepiej
        • Gość: Ewa Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.06, 14:09
          Ja jestem zwykłym użytkownikiem sprzetu posiadanego przez MPK I mam takie
          marzenie żeby wejśc do autobusu a nie wdrapać się przez połowę przednich drzwi
          bo druga zarezerwowwana dla kierowcy Żeby wejśc tymi drzwiami do których mi
          bliżej I żeby to wszystko było w Częstochowie Mam prawo do marzeń
          • Gość: lunch Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.06.06, 14:22
            Przykro nam, ale została Pani uznana za element niespołeczny. Ponieważ różne
            takie osobniki wszczynały burdy, że niby oburzeni zamkniętymi ostatnimi
            drzwiami, zakupiliśmy właśnie autobusy, w których tych drzwi wcale nie będzie.
        • Gość: lunch Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.06.06, 14:19
          Spora partia Solarisów Urbino 15 dotarła właśnie do Bratysławy, Warszawa
          niedawno skończyła odbiór 80 sztuk Urbino 18, zakończyła się właśnie dostawa
          dla Düsseldorfu, ale to tylko kropla w morzu miast niemieckich, które je już
          kupiły...
        • kszyszek Re: MPK kupiło nowe autobusy 14.06.06, 20:07
          > Po drugie zauważ, ze ostatnio na prawie wszystkie firmy przewozowe nikt nie
          zakupił solarisa.

Solarisy zakupiły ostatnio w samej Polsce:
          Bielsko-Biała (10 szt.), Poznań (30 szt.), Gdańsk (33 szt.), Rzeszów (9 szt.),
          Gdynia (4 szt.), Żywiec (2 szt.), Wejherowo (1 szt.), POLBUS Wrocław (2 szt.),
          Włocławek (o ile się nie mylę - 7 szt.), Gorzów Wielkopolski (3 szt.), etc,
          etc. I może mi jeszcze napiszesz, że tych ponad 100 sztuk, to jest nic.
      • Gość: lunch Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.06.06, 14:16
        >Niemcy pozbyli sie złomu którego tak naprawde nikt w Europie nie kupi.

No to miej pretensje do tych, co kupują.

> W Wielkiej Brytanii legendarne autobusy musieli wycofac z ruchu bo przepisy
        UE
        > nie pozwalaja stosowac autobusow w komunikacji miejskiej ze schodami w
        dzwiach,

Wydawało mi się, że Polska też jest członkiem UE.

>Zakup wysokich Merców odbije sie bardzo szybko wszystkim czkawka, bo
        > nie zdąża sie zestarzec i nie zdążą ich spłacic a juz beda musieli je
        wymienic
        > na niskopodłogowe.

Spokojnie, do tego czasu się rozlecą.

>Druga sprawa to części. Niemcy nie sa głupi, sprzedali nam
        > taniej, żeby zarobic na częsciach ktore jak kazdy wie Mercedes ma strasznie
        > drogie.

No ale oni nikogo do zakupu nie zmuszali.
        • Gość: grom Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.06, 14:39
          Legendarne autobusy Wielkiej Brytani to autobusy piętrowe tak mi się wydaje.
          Jeżdżą dalej iteż są ze schodami tylko w środku aby wejśc na piętro .Tam nikt
          nikogo na rękach nie wnosi
      • kszyszek Re: MPK kupiło nowe autobusy 14.06.06, 19:52
        Zgadzam się z Tobą. Popatrzcie na TWB (fotogaleria transportowa), czy
        jakiekolwiek niemieckie miasto ma w swoim taborze Mercedesy Conecto. Conecto ma
        z Niemcami tyle wspólnego, co Jelcz z Trynidadem i Tobago. Conecto (autobus,
        jak i części) są produkowane jedynie w Turcji, więc gdy nam się coś zepsuje, to
        na części będziemy czekać miesiącami, a gdy dojdą, to za sam transport
        zapłacimy kilka razy tyle, ile to w ogóle będzie kosztować.
    • Gość: Romek Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 16:36
      Gdyby kierownictwo MPK obniżyłoby sobie bardzo wysokie pensje i nagrody oraz
      gdyby zlikwidowało nieuzasadnione przywileje takie jak prawo do bezpłatnych
      biletów dla pracowników , emerytów i rencistów MPK oraz ich rodzin to mogłoby
      zakupić dla Częstochowy nowe , najnowsze modele Mercedesów a nie stare
      przeznaczone na złom.
      • Gość: lunch Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.06.06, 10:37
        Nie no już nie pierdzielcie. Ledwie parę groszy by z tych darmowych biletów
        wyszło. Nie dość że i tak jeżdżą samochodami, to jeszcze jak już autobusem to
        by jechali w kabinie, a i znajomi kontrolerzy by ich nie ruszyli. Zresztą
        przywileje branżowe były są i będą i nie ma co się burzyć.
    • Gość: Konrad Pruciak Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 17:03
      Mercedesa Conecto nigdy nie widziałem na żywo, ale ogólnie cieszę się z zakupu
      MPK, bo to będą na pewno dla nas dobre autobusy z dwóch powodów: że są to nowe
      pojazdy i że są jednej z najlepszych marek na świecie, w skali globu bardziej
      rozpoznawalnej od MANa czy Solarisa.
      • Gość: lunch Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.06.06, 10:41
        Ja Cię Konrad nigdy nie zrozumiem, że Ci się chce taką propagandę sukcesu
        tworzyć. Lepszy jesteś niż "Życie Częstochowskie" w tym swoim wzniosłym
        artykule.
        Po pierwsze - co z tego, że nowe, skoro gorsze od starych.
        Po drugie - conecto to rzeczywiście model dla wschodnioeuropejskiej biedoty
        (Polska, Węgry itp.), tyle że ta biedota produkowała sobie o wiele lepsze
        pojazdy (zwłaszcza ikarusy), a zachodnie marki doprowadziły je do upadku i
        teraz wciskają swoje buble, które u nas się do niczego nie nadają.
        Natomiast z citaro się cieszę.
        • kszyszek Re: MPK kupiło nowe autobusy 16.06.06, 11:00
          Ja również z Citaro się cieszę, ale Conecto G na dodatek w wersji 3-drzwiowej
          to totalne nieporozumienie. Gdyby miało przyjść 8 Citaro G byłbym bardzo
          zadowolony, ale z Conecto po prostu nie można się cieszyć. Ktoś pisał, że
          fajnie by było gdyby Ikarus się zgłosił i wygrał, z tym że Ikarus nic nie
          produkuje póki co. Wtedy myśleliśmy, że przyjedzie do nas 18 nowoczesnych
          niskopodłogowców i uważaliśmy pomysł z Ikarusem za niezbyt ciekawy. Teraz
          jednak żałuję, że Ikarus nie rozpoczął wcześniej produkcji. Mógłby nam
          zaoferować model Ik489 zamiast Citaro oraz Ik435 zamiast Conecto.
    • Gość: Konrad Pruciak Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 17:55
      Właśnie... nie wytrzymam, żeby nie zadać tego pytania: Jakie obstawiamy numery
      taborowe dla nowych autobusów MPK? Ja o tym z nikim na razie nie rozmawiałem, a
      w obecnej chwili mam na uwadze dwa typy:
      - bardziej realny:
      MB Citaro 0530: 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117
      MB Conecto: 369, 370, 371, 372, 373, 374, 375, 376
      - moim zdaniem optymalny (chyba, że w MPK zostanie utrzymana ciągłość numeracji
      dla pchaczy:
      MB Citaro 0530: 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117
      MB Conecto: 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184

No i oczywiście możemy się zabawić w zakłady autobusowego "totolotka" i
      obstawiać numery autobusów, które w pierwszej kolejności mogą iść do kasacji. W
      tym roku MPK pozbyło się jednego wozu, nr 48 (Jelcz M11).
      • kszyszek Re: MPK kupiło nowe autobusy 14.06.06, 20:12
        Moim zdaniem Citaro na 99,9% otrzymają numery 108-117. Co do Conecto, to
        wolałbym, aby otrzymały numery 177-184. Moim zdaniem niskie przeguby powinny
        mieć jednolitą numerację - od 365 wzwyż. Poza tym nie wiem jak jest z numerami
        375 i 376. Czy są one na pewno wolne? Posiadały je Jelcze PR110D Lux. O ile 376
        jest już chyba skasowany, o tyle 375 nie jestem pewien.
        • Gość: Konrad Pruciak Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 22:05
          Właśnie tego to i ja nie wiem. Chociaż znam na pamięć rok produkcji każdego
          autobusu MPK, to taborem nieliniowym po prostu się nie zajmuję. Aczkolwiek
          słyszałem o incydencie omyłkowego wysłania jednego z turystycznych wozów (#376)
          na linię 13.
          • kszyszek Re: MPK kupiło nowe autobusy 16.06.06, 07:59
            Również słyszałem o tym śmiesznym wypadku. BTW... ciekawe jakie Citaro do nas
            przyjadą - takie jak testowiec, czy może już odnowione (takie jak te
            www.infobus.pl/text.php?id=7051)
            • kszyszek Re: MPK kupiło nowe autobusy 16.06.06, 07:59
              Sorka... poprawny link:

www.infobus.pl/text.php?id=7051
    • Gość: mike Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: 195.117.153.* 14.06.06, 23:52
      a moze wkoncu byscie sie wzieli za wymiane tramwajow!!!!!!!!!!!
      • Gość: gtx Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 00:35
        Nie się co podniecać zakupem takich a nie innych autobusów, fachową rozmowę
        może prowadzić 20 ludzi w Cz-wie i są to głownie pracownicy MPK. Autobusem nie
        jechałem ze 20 lat i dociera do mnie uwaga Ewy o przeciskaniu się w przednich
        drzwiach czy wspinaniu po schodach. Kogo to interesuje ze autobus przejedzie
        milion czy 1,2 mln km . teoria i tak ma się nijak do praktyki. Autobusy powinny
        być więc kupowane pod użytkowników, a nie pod gusty i sympatie piszących
        specyfikacje do przetargu.
        • Gość: xkx Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.org / *.org 15.06.06, 07:54
          Urzytkowinikami sa pasazerowie sa terz pewne standarty a standartem w tej
          chwili jest autobus napradwe nikopodlogowy nie srednio. Poza tym zakup taboru
          przegubowego z trojgiem drzwi to jakas kpina. To po drugie. Idac tym tokiem
          myslenia nastepne autobusy sugeruje kupic z dwojgiem drzwi moze beda jeszcze
          tansze. Pamietajmy iz Czestochowa to miasto patnicze i spora czesc osób tu
          przybywajaca nie ma juz 30 lat wiec dla nich autobus nikopodlogowy jest
          niezbedny. A jesli chcieli kupic wysokopodlogowce to lepij bylo zamówic czy
          zaltwic uzywane IKARUSY sa napewno tansze a pojemniejsze i równiez
          wysokopodlogowe.
      • Gość: xkx Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.org / *.org 15.06.06, 07:44
        Tu trzeba troche wiecej kasy to sprawa pierwsza a sprawa druga to najpierw
        trzeba zaczac do wymiany torowiska i slupów trakcyjnych inaczej to cudo co
        kupia po trzech miesiacach urzywania po prostu sie rozsypie.
      • Gość: Future Undeground Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.sc.czest.pl 15.06.06, 16:10
        Przydałoby się. Miał być (jeden!) niskopodłogowy tramwaj, ale widać że też w kulki lecą. Widział ktoś tramwaj za 18 mln zł? Poznań kupił Siemensy Combino za 2 mln zł/sztuka, tramwaje PESY (121N) kosztują około 4 mln zł za sztukę. Więc można było kupić jakieś 4 do 8 tramwajów, co znacznie odmłodziło by tabor. Nie wiem więc skąd informacja o <<jednym>> tramwaju.
      • Gość: lunch Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.06.06, 10:51
        Lepiej nie, bo jeszcze kupią takie dziadostwo jak combino i będzie ból...
    • Gość: koles solaris solaris solaris IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.06, 01:00
      mercedesy sa beznadziejne brzydkie i do tego drogie i do tego czesci drogie
      chyba znow wzial ktos w łape!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: ottak Re: solaris solaris solaris IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 09:28
        miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3414190.html
      • kszyszek Re: solaris solaris solaris 15.06.06, 12:05
        My się będziemy kisić z wysokopodłogowymi Conecto, a tymczasem Gliwice nie
        próżnują i ogłaszają przetarg na kolejne niskopodłogowe przegubowce:

www.infobus.pl/text.php?id=7029
        • Gość: xkx Re: solaris solaris solaris IP: *.org / *.org 15.06.06, 12:59
          Trzeba sie cieszyc ze nie kupili jeszcze bardziej egzotycznej marki trzeba sie
          cieszyc ze wogóle cos kupili i ze np. faktycznie jakas intelygentna osoba w MK
          nie dzoszła do wniosku ze dla zasady 1 drzwi najlepsze były by autobusy nawet
          nie 3 a 2 drzwiowe. Prawda? Nalezy sie po prostu cieszyc ze nasze MPK jest
          njlepsze na swiecie i ma genialne władze. Nelezy sie po prostu cieszyc ze
          wszystkiego. NAwet jesli przy nastepnym przetrgu wygra jeszcze bardziej ciekawy
          producent a tych niebrak.
        • Gość: gosc Re: solaris solaris solaris IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.06, 14:31
          no bo u nas kupiono 4 sztuki niskich przegubów, ktore zawadzaja o kazda dziure,
          bo mamy dziurawe ulice, a w krakowie, warszawie, wroclawiu czy nawet w
          gliwicach maja równiutkie i płaskie ulice jak stoły i dlatego moga sobie na to
          pozwolic. ot logika nabrdalika :D
        • farbenheit Re: solaris solaris solaris 16.06.06, 17:27
          Pocieszcie sie mysla, ze Bydgoszcz kisi sie z 23 sztukami Conecto, do Łodzi tez
          jedzie kilkanascie ( ale oprocz nich 7 przegubowych Citaro, Jelcze M081 i M121I
          ) i w sumie to narazie zadne inne miasto sie nie wyglupia :) Noo - jeszcze
          bardziej wyglupil sie Wałbrzych, ktory kupil 3 wysokie Karosy z podlogą 735 mm.
          :P I oni podobno tez takie chcieli :P
          • kszyszek Re: solaris solaris solaris 16.06.06, 18:24
            Bydgoszcz ma 23 sztuki, Białystok ma 9, a do Łodzi przybędzie niebawem 30
            sztuk. Poza tymi miastami wygłupia się jeszcze Wałbrzych, a teraz oczywiście
            my. Dlaczego w gronie tych 5 miast musimy być my? Szczerze mówiąc wydaje mi
            się, że my wygłupiamy się najbardziej, bo kupimy Conecto, które ma 3 drzwi. To
            przesada.
            • farbenheit Re: solaris solaris solaris 16.06.06, 22:40
              Nie...mimo wszystko Walbrzych jest na czele jak narazie. To tak jakby kupic
              Ikarusa 280 za cene Jelcza M181...Ale u Was rzeczywiscie przesadzili z tymi 3
              drzwiami...pomijajac oczywiste wzgledy praktyczne to kiczowato to wyglada a
              zwlaszcza u Conecto...
              • kszyszek Re: solaris solaris solaris 16.06.06, 23:16
                No niestety ... 3-drzwiowe Conecto G to porażka na całej linii. Chyba jednak
                masz rację z tym Wałbrzychem. Te Karosy są bardziej tragiczne niż Conecto.
                Wyglądają jakby miały ze 20 lat, są ciasne, mają strasznie wąskie drzwi i
                podobno im się psują. Ale jednak Wałbrzych brnie dalej w tę dziurę i zamawia
                kolejne Karosy. Żal mi ich.
                • farbenheit Re: solaris solaris solaris 16.06.06, 23:41
                  No i wlasnie to jest ten bol...:( Wspolczuje bo wolalbym juz kupic jakies Many
                  272 z Niemiec niz Karose - tansze i duuuzo lepsze.
                  Conecto 3 trzwiowe...i jeszcze w czestochowskim malowaniu ( sorry - jest
                  naprawde brzydkie i nijak do barw miasta niepasujace ) to dopiero bedzie
                  brzydactwo. Szczerze mowiac wolalbym tak jak Szczecin kupic uzywane Volvo B12 =
                  z 6 do 8 lat maja, 4 drzwiowe w calosci niska podloga + klima dla pasazerow :)
                  Kalisz tez je kupil ale jako solowki.
                  • Gość: lunch Re: solaris solaris solaris IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.06.06, 08:36
                    > i jeszcze w czestochowskim malowaniu ( sorry - jest
                    > naprawde brzydkie i nijak do barw miasta niepasujace ) t

Do barw miasta niepasujące, bo to jakiś tuman wymyślił.

Ale jest ślicznie, a nie brzydkie - zwłaszcza na solarisach. Miodzio.
                    • farbenheit Re: solaris solaris solaris 19.06.06, 10:44
                      Sliczne? w 4/5 bialy + 2 paski z kolorami, ktore wygladaja jakby wyblakly.
                      • Gość: lunch Re: solaris solaris solaris IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.06.06, 11:03
                        No wiesz, kwestia gustu. Mi się podobają (choć początkowo w roku 1993 byłem
                        załamany). A co MPK obecnie wyrabia (co autobus to inny), to inna sprawa.
                  • Gość: lunch Re: solaris solaris solaris IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.06.06, 08:37
                    > 4 drzwiowe w calosci niska podloga + klima dla pasazerow :)

Można wiedzieć jakie zalety ma owa w całości niska podłoga?
                    • farbenheit Re: solaris solaris solaris 19.06.06, 11:32
                      Gdzies nizej juz jest to napisane.
              • Gość: lunch Re: solaris solaris solaris IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.06.06, 08:35
                Jakby nie było Ikarus 280 jest dużo lepszy od Jelcza M181.
                • farbenheit Re: solaris solaris solaris 19.06.06, 10:41
                  Powiedz to niepelnosprawnym, kobietom z wozkami dzieciecymi, osobom starszym
                  itp. Bo ja szczerze mowiac nie sadze zeby 280 byl lepszy od M181MB
                  • Gość: lunch Re: solaris solaris solaris IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.06.06, 11:14
                    Niska podłoga to bardzo istotna rzecz, ale jak sam widzisz częstochowskie MPK
                    uznało ją za nieważną (i nie tylko - to samo w Łodzi, Białymstoku, Bydgoszczy,
                    Płocku, Warszawie - swoista moda na wysokopodłogowe). Ja się z Tobą zgadzam w
                    pełni, ale MPK najchętniej podsyła staruszkom na przycmentarne linie Jelcze M11
                    ze swymi przepastnymi schodami, często też na kursy oznaczone jako
                    niskopodłogowe.

Natomiast pomijając ten jeden argument (choć bardzo ważny), można rzec, że
                    Ikarusa 280 nic nie jest w stanie zastąpić.
          • Gość: lunch Re: solaris solaris solaris IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.06.06, 08:33
            Płock kupił conecto i jeszcze Białystok.

A te karosy to autobusy na pewno lepsze od conecto.
            • farbenheit Re: solaris solaris solaris 19.06.06, 10:42
              Ciekawe pod jakim wzgledem lepsze...
              • Gość: lunch Re: solaris solaris solaris IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.06.06, 11:16
                Wydawało mi się że karosy z zasady są pojemniejsze - bardziej przypominają
                Ikarusa 435. Ale teraz przypomniało mi się jakieś zdjęcie (chyba z Infobusa),
                na którym widać, że to takie samo gó.. jak conecto.
                • kszyszek Re: solaris solaris solaris 19.06.06, 23:44
                  Takie samo gów..o, a podłogę ma jeszcze wyżej. Pisaliśmy wcześniej bardzo wiele
                  razy, że wygląd autobusu nie ma większego znaczenia... ale w przypadku
                  Karosy... no cóż - autobus wygląda jak z lat 80-tych po modernizacji (choć
                  prawdę mówiąc, tak właśnie powstał). Conecto jednak swoim wyglądem nie będzie
                  tak szpecił ulic, jak robiłaby to Karosa...
                  • Gość: lunch Re: solaris solaris solaris IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.06.06, 07:18
                    A co, conecto to nie jest z lat 80. po modernizacji?
                    Przecież to jest zupełnie zerżnięte z Ikarusa 435, który powstał w połowie lat
                    80.
      • Gość: lunch Re: solaris solaris solaris IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.06.06, 10:52
        Że przetarg był ustawiony pod mercedesy to sam prezes MPK się przyznał w
        wywiadzie dla "ŻCz". Ale twierdzenie, że ktoś wziął w łapę, bo autobus jest
        brzydki jest śmieszne. A mi się podoba, ale to zależy od malowania.
        • kszyszek Re: solaris solaris solaris 16.06.06, 11:07
          Co do ładności to już pisaliśmy o tym. To praktycznie nie ma znaczenia.
          Najważniejsze są własności użytkowe i techniczne. Co do Conecto, to takie
          strasznie brzydkie nie jest, ale ma 1 ogromny minus - jest WYSOKOpodłogowe. I
          nie piszcie mi teraz o dyrektywie, bo lunch kiedyś mnie "nawrócił" i od tej
          pory dzielę autobusy tylko na NISKOpodłogowe i WYSOKOpodłogowe, a Conecto ma 1
          stopień w drzwiach więc jest wysokopodłogowy. Conecto nie będzie z pewnością
          szpecić naszych ulic, ale kupując to badziewie, bardziej zbliżamy się do
          wschodniej biedoty, niż do Europejskiego modelu komunikacji. Zauważcie, że
          przed wstąpieniem do UE chcieliśmy kupować jak najlepsze autobusy (pierwsze
          niskopodłogowce już w 1997 roku), a po wstąpieniu kupimy gów..o (nie mówię tu o
          Citaro).
          • Gość: lunch Re: solaris solaris solaris IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.06.06, 11:13
            Tu wielebny lunch od nawracania. Nie pisz, że Cię nawróciłem, bo te pajace
            zaraz napiszą, że Ci z mózgu wodę robię i z wielebnego stanę się sekciarzem.
            Jako człowiek masz własny rozum i cieszę się, że doprowadził Cię do tych samych
            opinii, co mnie.
            • kszyszek Re: solaris solaris solaris 16.06.06, 13:50
              Dlatego "nawrócił" napisałem w cudzisłowie. Poprostu po rozmowie na forum
              doszedłem do takiego samego wniosku jak ty. Jeśli autobus nie jest
              niskopodłogowy, to jest wysokopodłogowy. I nie ważne, czy ma 1 stopień, czy
              miałby ich 10. Jest jeszcze określenie niskowejściowy, ale oznacza to, że
              najczęściej w pierwszych i drugich drzwiach jest niska podłoga, a w reszcie
              drzwi (o ile występują) jest schodek lub dwa. Czyli wniosek jest taki, że
              autobusy możemy podzielić na 3 grupy:
              - niskowejściowe
              - niskopodłogowe
              - wysokopodłogowe
              A naszych przyszłych Conecto nie można przydzielić do innej grupy, niż
              wysokopodłogowych. Wiadomo, że będą wygodniejsze do wchodzenia dla starszych
              niż Ik280, czy "migi", ale niskiej podłogi nigdy mieć nie będą.
              • Gość: lunch Re: solaris solaris solaris IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.06.06, 14:05
                Co do niskowejściowych jestem sceptykiem, bo wiele osób (zwłaszcza kolegów
                miłośników) robi szum wokół autobusów niskopodłogowych w 100% (ilość procentów
                jest często kryterium przetargów!), tymczasem z tej niskiej podłogi w tylnej
                części nie ma żadnego pożytku. Jest tam bowiem tak ciasno, że ani wózek ani
                gość o kulach się nie przeciśnie, a siedzenia są na podestach, więc tak czy
                inaczej mamy schodek. Więc może lepszy jednak niskowejściowy. Zresztą dyrektor
                zajezdni pewnej firmy eksploatującej same solarisy powiedział mi ostatnio, że z
                technicznego punktu widzenia 100% niskiej podłogi to głupota - strasznie
                zwiększa koszty produkcji i eksploatacji, a nic nie daje w zamian.
                • Gość: Future Underground Re: solaris solaris solaris IP: *.sc.czest.pl 16.06.06, 23:49
                  E tam. Solaris ma akurat sporo miejsca przy tylnich drzwiach dzięki wieżowej zabudowie silnika - może się tam zmieścić kilka moherowych babć mających problemy ze stopniami. :) Poza tym - jak jest LF to niech jest, chyba nie powiesz mi że MPK powinno zacząć kupować Jelczozłomy M121M? ;)
                  • kszyszek Re: solaris solaris solaris 17.06.06, 00:37
                    Racja. Solaris ma na prawdę dużo miejsca przy ostatnich drzwiach. Jest jedynym
                    autobusem, w którym przez to przejście może przejechać standardowy wózek
                    inwalidzki, a także może on przejechać między nadkolami. W Urbino akurat 100%
                    LF ma sens, bo jest to prawdziwa "niskopodłogowość".
                    • Gość: lunch Re: solaris solaris solaris IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.06.06, 08:45
                      Solaris jest rzeczywiście pod tym względem najlepszy, ale z tym wózkiem to
                      mocno przegiąłeś, a i tak nikt tam nie będzie nim wjeżdżał, tylko zawsze
                      środkiem do rzeźni.

Natomiast w citaro (które z przodu ma bądź co bądź bardzo dużo miejsca) to
                      przejście od ostatnich drzwi jest tak wąskie, że i pieszo tam trudno przejść.
                      Już lepsze dwudrzwiowe.
                      • kszyszek Re: solaris solaris solaris 19.06.06, 23:46
                        O tym, że w Solarisie zmieści się wózek między nadkolami osi napędowej gdzieś
                        czytałem. Wiadomo, że nikt się tam nie będzie pchał, ale w razie czego się da.
                        • Gość: lunch Re: solaris solaris solaris IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.06.06, 07:20
                          Specjalnie się wczoraj przyglądałem w U18 - moim zdaniem nierealne (nie
                          skręci). Dziecięcy natomiast owszem, bo jednak znacznie węższy.
                  • farbenheit Re: solaris solaris solaris 17.06.06, 10:18
                    Nie powiesz mi chyba, ze conecto jest lepszym wyborem od M181 bo oba to zlomy
                    ale wolalbym Jelcza, ktory chociaz jest niskowejsciowy...
                    • kszyszek Re: solaris solaris solaris 17.06.06, 13:01
                      Dokładnie... chociaż "odkurzacz" (M181) jest dziadostwem, jednak jest o niebo
                      lepszy niż Conecto. Chociażby dlatego, że ma niską podłogę w dwojgu drzwi. A
                      taki "odkurzacz" w wersji M181MB, czyli z silnikiem Mercedesa jest na prawdę
                      dobrym wyborem - o niebo lepszym niż Conecto.
                      • farbenheit Re: solaris solaris solaris 17.06.06, 13:09
                        Chociaz z drugiej strony z tym nowym designem przodu tez wyglada to do
                        bani...ale w pierwszych i drugich drzwiach niska podloga + rampa dla wozkow,
                        wiekszy wyswietlacz przedni, tez silnik Mercedesa...
                        Az dziw bierze czemu nie stworzono jeszcze przegubowej wersji M125 Vecto - to
                        jest wg mnie w miare udana konstrukcja. Swoją drogą - zastanawiajace czemu
                        Czestochowa nie bierze przykladu np. z Zielonej Gory i programu ZPORR ( dzieki
                        temu kupili kilkanascie MANów Lion City, wyposazyli przystanki w wyswietlacze
                        informacyjne itp. Polecam www.pestka.info jako niezłą galerię taboru z
                        roznych miast :)
                        • kszyszek Re: solaris solaris solaris 17.06.06, 14:41
                          Stronka fajna, ale zdjęcia z Częstochowy są tylko 2. Na pewno znasz też TWB.
                          Jeśli nie znasz, a interesujesz się komunikacją miejską, gorąco polecam:
                          transport.asi.pwr.wroc.pl/layout.php
                          Co do Zielonej Góry i środków unijnych z programu ZPORR, to Częstochowa złożyła
                          wniosek, ale został odrzucony, bo był źle wypełniony. Oczywiście na odrzucenie
                          wniosku miało też wpływ to, że pieniądze na woj. śląskie są rozdzielane przez
                          Urząd Marszałkowski w Katowicach, a jak wiadomo urzędnicy śląscy nie są zbyt
                          przychylni Częstochowie. Miało to być ponad 75 mln zł. Za to miało być
                          kupionych ok. 40 autobusów i OIDP 8 tramwajów. Oczywiście poza tym miały być
                          przystanki z informacją pasażerską, remont torowiska, itd. Może to i dobrze, że
                          w 2005 roku nie dostaliśmy tych pieniędzy, bo MPK zapewne roztrwoniłoby kwotę
                          przeznaczoną na autobusy na cudnowne Conecto. Kolejna pula pieniędzy ma być
                          rozdzielana w 2007 roku. Zapewne będziemy się starać o te pieniądze, ale będą
                          już nowe władze samorządowe. Nowy będzie zapewne także prezes MPK i być może on
                          będzie myślał przyszłościowo i nie nakupuje wysokopodłogowców, jak pan
                          Nabrdalik.
                          • Gość: lunch Re: solaris solaris solaris IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.06.06, 08:53
                            Jeśli nie stanie się nic dziwnego (a tu się ciągle dzieje coś dziwnego), to
                            wtedy będzie już istniała normalna komunikacja miejska z zarządem i mnogością
                            przewoźników.
                        • Gość: lunch Re: solaris solaris solaris IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.06.06, 08:52
                          > Az dziw bierze czemu nie stworzono jeszcze przegubowej wersji M125 Vecto - to

Bo to taki cudowny producent. O rozpoczęciu produkcji M125 czytałem w 1998 roku
                          i właściwie do dziś ledwie się rozkręciła, a już wtedy zapowiadali M155 i M185.
                          Tylko im jakoś nie wychodzi, bo nawet M183 wyprodukowali aż jeden.

I całe szczęście, bo jednak robienie niskiej podłogi na siłę (nie wiadomo po
                          co) na całej długości tylko psuje wnętrze. M181 to dość pojemny autobus i niech
                          taki zostanie (krakowskie są super). A M125 jest tragiczny - zdecydowanie wolę
                          gniota.
                          • farbenheit Re: solaris solaris solaris 19.06.06, 10:46
                            Ty powaznie nie wiesz po co jest niska podloga na calej dlugosci?
                            • Gość: lunch Re: solaris solaris solaris IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.06.06, 11:17
                              Poważnie. Mimo usilnych starań nie udaje mi się dostrzec jej zalet, za to
                              problemów stwarza co niemiara.
                              • farbenheit Re: solaris solaris solaris 19.06.06, 11:30
                                Aha...to zapytaj ludzi jak im sie wygodniej wchodzi - ze stopniami w drzwiach
                                czy bez, zapytaj babcie na wozku czy woli Ikarusa czy Solarisa, matke z
                                dzieckiem, osoby starsze, i ogolnie pasazerow, ktorych to nastepuje szybsza
                                winiana na przystankach. Ale Tobie widze nie przeszkadzaja stopnie w drzwiach,
                                gdybys byl na wozku to jakos bys sobie pewnie poradzil, gdybys pchal przed soba
                                dziecko w wozku to tez pewnie bys sobie poradzil prawda?
                                • Gość: lunch Re: solaris solaris solaris IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.06.06, 12:01
                                  > czy bez, zapytaj babcie na wozku czy woli Ikarusa

Coś Ci się po-ten-tego. Mówiliśmy o autobusach niskowejściowych, a Ty mi tu o
                                  ikarusie piszesz.

>ktorych to nastepuje szybsza
                                  > winiana na przystankach

Szybsza wymiana w ostatnich drzwiach niskopodłogowca? To tak jak wchodzić do
                                  jaskini, która się właśnie zawaliła metr od wejścia.

> gdybys byl na wozku to jakos bys sobie pewnie poradzil, gdybys pchal przed
                                  soba
                                  > dziecko w wozku to tez pewnie bys sobie poradzil prawda?

Być może nie umiesz czytać, ale w przeciwieństwie do częstochowskiego MPK nie
                                  trzeba mi tłumaczyć, że autobusy niskopodłogowe to JEDYNE, jakie powinno się
                                  kupować. Miałeś tylko wyjaśnić, po jakiego kuta ta podłoga ma być aż do
                                  ostatnich drzwi, a na razie się Ci to nie udało. Jeśli widziałeś kogoś na wózku
                                  wjeżdżającego ostatnimi drzwiami, to należało się uszczypnąć.
                                  • Gość: vecto vecto i tantus to oferta dla cyestochowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 12:33
                                    po ch..a kupuja stara technologie sprzed 30 lat jaka jest connecto...
                                    • Gość: lunch Re: vecto i tantus to oferta dla cyestochowy IP: *.gik.pw.edu.pl 20.06.06, 16:39
                                      Ciekawe, a jak to wyliczyłeś?
                                      Swoją drogą ja bardzo lubię tantusa i zdecydowanie wolę od conecto, ale chyba
                                      bzdury wypisujesz - tantus to potomek w linii prostej Berlieta, który przybył
                                      do Polski w roku 1974, a conecto to produkt z lat 90. zerżnięty z Ikarusa 435 z
                                      lat 80.
                                      • kszyszek Re: vecto i tantus to oferta dla cyestochowy 20.06.06, 18:56
                                        Z tym, że Conecto jest zerżnięte z Ik435, to trochę przesadzasz. Po pierwsze
                                        Conecto ma w drzwiach 1 stopień, a Ikarus ma 3. Po drugie usytuowanie silnika
                                        (w wersji 4 drzwiowej) jest inne. Poza tym jeśli Conecto byłoby faktycznie
                                        zerżnięte z Ik435 w latach 90-tych, to powinno być udoskonalone i lepsze niż
                                        domniemany protoplasta, a tak nie jest.
                                        • Gość: lunch Re: vecto i tantus to oferta dla cyestochowy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.06.06, 07:53
                                          Cóż, z tym zerżnięciem powtarzam czyjąś opinię, a ten ktoś mówił o wyglądzie
                                          zewnętrznym i tu miał rację. Natomiast dla mnie paradoksem jest właśnie to, że
                                          w środku autobus jest zupełnie nieudany, a jednocześnie ma jeden stopień. Można
                                          tu dyskutować.
                                          Natomiast many III generacji (SL223 / SG283) to już całkowicie podróba Ikarusa
                                          415/435, tyle że w środku nie mają jednego stopnia, a wnętrze tak spie...lone,
                                          że bardziej się już nie da. Jednak co Ikarus to Ikarus.
                                          • farbenheit Re: vecto i tantus to oferta dla cyestochowy 21.06.06, 18:15
                                            Bo linia S u MANa to autobusy lokalne a nie miejskie. Wiec jest roznica miedzy
                                            aranzacja wnetrza i napewno nie bedzie przystosowane do warunkow ruchu
                                            miejskiego. To chyba logiczne
                                            • kszyszek Re: vecto i tantus to oferta dla cyestochowy 21.06.06, 18:55
                                              Mylisz się niestety. S oznacza u MAN-a autobusy wysokopodłogowe, a N -
                                              niskopodłogowe. Wersje lokalne są oznaczane literką Ü, np. NÜ 313 -
                                              niskopodłogowy autobus lokalny III generacji lub SÜ 242 - wysokopodłogowy
                                              autobus lokalny II generacji. SL 223/263/283 oraz SG 263/283/313 to autobusy
                                              miejskie. Krótkie (SL) jeżdżą w Polsce, m.in w PKM Bytom, PKM Jastrzębie Zdrój:

transport.asi.pwr.wroc.pl/2-72361.html
                                              transport.asi.pwr.wroc.pl/2-96706.html
                                              • Gość: lunch Re: vecto i tantus to oferta dla cyestochowy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.06.06, 07:27
                                                Pierwsza literka:
                                                S - Standardbus
                                                N - Niedeflurbus
                                                Druga literka:
                                                L - Lenkerwagen
                                                G - Gelenkwagen
                                                M - Mini
                                                D - Dopeldecker
                                                Ü - Überstadtbus
                                                • kszyszek Re: vecto i tantus to oferta dla cyestochowy 22.06.06, 10:49
                                                  Tylko jeszcze fajnie by było gdybyś wytłumaczył po polsku :]
                                                  Może Cię wyręczę:

Pierwsza literka:
                                                  S - Standardbus - autobus standardowy (wysokopodłogowy)
                                                  N - Niedeflurbus - autobus niskopodłogowy
                                                  Druga literka:
                                                  L - Lenkerwagen - autobus jednoczłonowy
                                                  G - Gelenkwagen - autobus przegubowy
                                                  M - Mini - minibus/midibus
                                                  D - Dopeldecker - autobus piętrowy
                                                  Ü - Überstadtbus - autobus lokalny
                                                  • Gość: lunch Re: vecto i tantus to oferta dla cyestochowy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.06.06, 11:04
                                                    Ja bym Lenkerwagen inaczej wytłumaczył, bo lenken to w tej sytuacji sterować,
                                                    kierować (Lenkrad - kierownica). W pociągach Lenkerwagen tłumaczy się
                                                    kontekstowo jako wagon silnikowy.
                                                  • kszyszek Re: vecto i tantus to oferta dla cyestochowy 22.06.06, 11:55
                                                    Czyli praktycznie Lenkerwagen nie ma zbyt dużego sensu w odniesieniu do
                                                    autobusów. Autobus silnikowy? Przecież każdy ma silnik. Wiadomo tylko, że
                                                    chodzi o autobus jednoczłonowy dłuższy od midibusa. Niemcy są dziwni...
                                                  • Gość: lunch Re: vecto i tantus to oferta dla cyestochowy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.06.06, 07:29
                                                    Tak sobie oglądałem swoje zdjęcia z Krakowa i natrafiłem na poniemiecki (już
                                                    historyczny) skład T4+B4. Przypomniałem sobie, że napisałem tu głupotę. W
                                                    niemieckich tramwajach (a nie pociągach - to też błąd) wagonu silnikowego nie
                                                    określa się mianem Lenkerwagen tylko Triebwagen. Lenkerwagen jako autobus to
                                                    wciąż pojazd sterujący, czy jakoś tak. Lenker to także mało używany wyraz
                                                    oznaczający kierowcę, więc mogłoby to oznaczać pojazd z kierowcą...
                                                    Natomiast z tramwajami jest ciekawie, bo Niemcy oznaczają je zgodnie ze
                                                    świętymi literkami G (Gelenk-), T (Triebwagen) i B (Beiwagen) oraz ilością osi.
                                                    Dlatego typem GT6 (Gelenktriebwagen-sechsachsige) określa się każdy przegubowy
                                                    wagon 6-osiowy, niezależnie od tego, kto i gdzie go wyprodukował oraz jak
                                                    wygląda. Paradoksalnie mogłaby to być także nasza "stodwójka",
                                                    natomiast "stopiątka", ale także warszawska "parówa", to byłyby T4, choć nie
                                                    mają nic wspólnego z krakowskimi T4. Natomiast krakowskie Bombardiery to także
                                                    GT6, ale że niskopodłogowe, to dochodzi z przodu N, a ponieważ żyjemy w
                                                    czasach, gdy tramwaje projektuje się dla konkretnych miast, mamy też
                                                    dopisek "Kr". Tyle że ostatnio kanadyjski producent tego znakomiteg pojazdu
                                                    zamiast "NGT6Kr" używa raczej nazwy rodziny - Flexity Outlook.
                                            • Gość: lunch Re: vecto i tantus to oferta dla cyestochowy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.06.06, 07:25
                                              Linia S to lokalne? Cha, cha, cha - ciekawe gdzie to wyczytałeś.
                        • Gość: lunch Re: solaris solaris solaris IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.06.06, 08:54
                          >Chociaz z drugiej strony z tym nowym designem

A po polsku się k..wa nie dało?
                          • farbenheit Re: solaris solaris solaris 19.06.06, 10:47
                            A co? Nie zrozumiales?
                            • Gość: lunch Re: solaris solaris solaris IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.06.06, 11:18
                              Z zasady w swoim kraju porozumiewam się w swoim języku. Jak chcę sobie pogadać
                              w którymś z dodatkowo mi znanych, to wyjeżdżam za granicę.
                    • Gość: lunch Re: solaris solaris solaris IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.06.06, 08:47
                      M181 to najpojemniejszy obecnie produkowany przegubowiec. Toporny bo toporny,
                      ale zawsze z radością w to wsiadam, bo wiem że dotrę do domu w ludzkich
                      warunkach i nie będzie na mnie leżało 20 innych pasażerów.
                  • Gość: lunch Re: solaris solaris solaris IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.06.06, 08:41
                    A widziałeś, żeby moherowa babcia wsiadała jakimikolwiek innymi drzwiami, niż
                    przednie?
                    Dlaczego zaraz jelczozłomy (swoją drogą lepsze niż na przykład many), można
                    przecież niskowejściowe solarisy.
                    • Gość: Future Underground Re: solaris solaris solaris IP: *.sc.czest.pl 19.06.06, 23:23
                      Urbino 12LE z tymi dwoma poprzecznymi schodkami? Nigdy. To ja już wolę gniota. BTW, fajnie jest to zrobione w MAN-ach NL222 albo SA109 - podłoga łagodnie się unosi, nie ma stopni poprzecznych - coś takiego jest całkiem OK.
                      • farbenheit Re: solaris solaris solaris 19.06.06, 23:36
                        O dziwo po modernizacji w 2005 r w M121I tez nie ma juz schodkow tylko wlasnie
                        podloga sie unosi :)

www.independent.pl

''A gdy serce twe przytłoczy myśl, że żyć nie warto, z łez ocieraj cudze oczy,
                        chociaż twoich nie otarto''[M.K.]
                        • kszyszek Re: solaris solaris solaris 20.06.06, 00:01
                          No to chyba Ci się coś pomerdało. To jest, jak na razie jedyny wyprodukowany
                          Jelcz M121I Mastero:
                          transport.asi.pwr.wroc.pl/2-66416.html
                          Jak widzisz ma schodki, a jest to najnowsze wydanie "gniota".
                          • Gość: lunch Re: solaris solaris solaris IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.06.06, 07:28
                            No ja kojarzę, że krakowskie odkurzacze nie mają stopni w przyczepie.
                            • Gość: czyt. Re: solaris solaris solaris IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 08:43
                              czyt. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3427880.html
                          • farbenheit Re: solaris solaris solaris 20.06.06, 12:16
                            Jedyny wyprodukowany? A 19 sztuk dla Łodzi? A 8 ( bodajze choc dobrze nie
                            pamietam ) dla Opola? A dla Sosnowca? Ełk chyba tez kupił sztuke. I np w łodzkim
                            ( zeby to najpewniej sprawdzic polecam linie L na Lublinek ) ja schodkow nie
                            widzialem.
                            • kszyszek Re: solaris solaris solaris 20.06.06, 15:51
                              Chodziło mi, że jest to jedyny póki co wyprodukowany Mastero, czyli wersja z
                              równą linią okien. Jest to najnowsza wersja i nie wydaje mi się, żeby starsza
                              wersja, która ma krzywą linię okien, nie miała schodków, skoro Mastero ma :]
                        • Gość: lunch Re: solaris solaris solaris IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.06.06, 07:21
                          No właśnie pisałem, że krakowskie odkurzacze są rewelacyjne.
                      • kszyszek Re: solaris solaris solaris 19.06.06, 23:59
                        Owszem, to rozwiązanie jest zaje..iste. Takie samo rozwiązanie jest zastosowane
                        m.in. w najnowszych krakowskich Jelczach M181MB.
                      • Gość: lunch Re: solaris solaris solaris IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.06.06, 07:27
                        Oklepany slogan. A tak naprawdę co za różnica, czy schodki masz między
                        siedzeniami i potem chodzisz po równym poziomie, czy dopiero wchodzisz na
                        pokaźny stopień jak chcesz usiąść? Ja wolę mimo wszystko pierwsze rozwiązanie -
                        przyjrzyj się nieraz babciom jadącym w niby-niskopodłogowym solarisie na
                        siedzeniach na podestach. Nogi im zwisają z dużej wysokości, a one biedne przy
                        każdym większym przechyle czują, że mogą polecieć w tą przepaść. A jak potem
                        fajnie zeskakują, jak wysiadają. Jak małpki.
                        Ja wczoraj sobie wysiadałem z U18 i też się zdziwiłem, jak mi wyszedł taki
                        skok. Kurde, jakbym był starszy, to porażka.
          • Gość: gość Re: solaris solaris solaris IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.06, 14:23
            Jak chcecie wiedzieć to autobusy są tylko niskopodłogowe. Poszperajcie w kodach
            CPV to zrozumienie
            • kszyszek Re: solaris solaris solaris 16.06.06, 14:26
              To ciekawe. Czyli Conecto też jest niskopodłogowe? Może jeszcze Ikarus 280 jest
              niskopodłogowy? Wam już ludzie na mózgi padło.
            • Gość: lunch Re: solaris solaris solaris IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.06.06, 14:47
              Powiedz to staruszkom na wózkach inwalidzkich, kanalio.
    • szczepek1989 Re: MPK kupiło nowe autobusy 15.06.06, 16:18
      oj Mati Mati0---co tam powiesZ?
      • claritine.27 Re: MPK kupiło nowe autobusy 15.06.06, 19:35
        lepiej kupiliby nowe tramwaje, bo te są tragiczne
        • Gość: hihi Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 08:03
          lepiej kupiliby kazdemy mieszkańcowi/czytaj rodzinie/ tico z kierowcą - kazdy
          przejazd 5zł. po miescie ,hihi.
    • farbenheit Re: MPK kupiło nowe autobusy 16.06.06, 17:15
      Connecto to tragedyja rzeczywiscie...tu sie zgodze. Sredniopodlogowiec, turecka
      produkcja, jest gro autobusow bardziej zaawansowanych technologicznie, brzydkie
      to jak cholera ( a w czestochowskim malowaniu bedzie jeszcze brzydsze ), glosne,
      awaryjne itp.
      Ale Citaro to juz zupelnie inna bajka :) Tu jestem jak najbardziej na tak
      zwlaszcza, ze to 10 a nie 1 sztuka :) Jezdze czasami po Łodzi wlasnie krotkimi
      Citaro i chwale sobie je bardzo :)
      • kszyszek Re: MPK kupiło nowe autobusy 16.06.06, 18:20
        A nasze będą jeszcze lepsze, bo będą miały silnik w zabudowie wieżowej o ile
        się nie mylę.
    • Gość: szynszyl Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.06, 23:51
      Nie rozumiem po co sprowadzać Mercedesy skoro w polsce produkowane są jedne z
      najleprzych autobusów w Europie dotego w 100% polskiej firmie SOLARIS. Nie
      rozumiem tego dlaczego przy takim bezrobociu w Polsce nie wspiera się polskich
      firm z którym możnaby było podpisać napewno umowe na korzystniejszych warunkach.
      • Gość: xkx Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.org / *.org 23.06.06, 07:45
        Bo Polska to dziwny kraj to po 1. A po 2 to u nas o wielu rzeczach deyduje sie
        na podstawie hymm pewnych elementów poza przetargowych.
      • Gość: mynio Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.06, 08:17
        W Polsce składane są: MAN, SCANIA, VilVO, SOLARIS itp.
        Solaris jest najbardziej nieudanym składakiem,o zakupie a co do zmniejszenia
        bezrobocia to nie tędy droga, aby podpisac korzystna umowe warto zmienic zasady
        zamowien publicznych - ustawajest wadliwa
        • kszyszek Re: MPK kupiło nowe autobusy 26.06.06, 12:16
          Nieudanym składakiem? Nie rozumiem tego sformułowania.
        • Gość: lunch Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.06.06, 13:21
          Solaris nie jest składakiem, tylko jedynym z wymienionych polskim produktem. I
          do tego jedynym, który w naszych warunkach w ogóle nadaje się do eksploatacji.
          Jeśli trzeba Ci tłumaczyć, dlaczego wywóz pieniędzy za granicę ujemnie wpływa
          na kondycję całego społeczeństwa, a w konsekwencji dość istotnie zwiększa
          bezrobocie, to masz spory problem. Ale cóż, łatwiej kupować w hipermarkecie.
          • kszyszek Re: MPK kupiło nowe autobusy 26.06.06, 17:28
            Dokładnie. Kupowanie w Polsce Mercedesów jest poronione. To pompowanie kasy na
            Zachód. Jedynie Solaris i Jelcz (jeśli chodzi o autobusy miejskie) są polskie i
            powinniśmy inwestować pieniądze właśnie w autobusy tych producentów.
            Inwestowanie w Volvo, MAN-y i Scanie też nie jest złe, bo ci producenci mają
            fabryki w Polsce i pracują tu Polacy. Jednak Mercedes jest wg mnie na ostatnim
            miejscu, jeśli chodzi o sensowność inwestycji.
            • Gość: lunch Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.gik.pw.edu.pl 26.06.06, 17:33
              > bo ci producenci mają
              > fabryki w Polsce i pracują tu Polacy.

No i co z tego, skoro cały zysk wypływa za granicę? To tak jak w
              hipermarketach. Też tam pracują Polacy, o ile niewolnictwo można nazwać pracą.
              A cały zysk wypływa szerokim strumieniem za granicę. A jak się nie udaje wysłać
              tyle ile się chce, to się wymyśla na przykład opłatę dla francuskiej firmy-
              matki za korzystanie z logo.

I śmieszy mnie jak ktoś pisze, że to nieistotne. Bo jeśli zysk ze sprzedaży
              ląduje w kieszeni żabojada, to on te pieniądze potem wydaje u paryskiego
              fryzjera, w paryskiej restauracji, paryskim warsztacie itd. Fryzjer,
              restaurator itd. przekazują je jeszcze innemu żabojadowi (zdecydowanie nie
              obcokrajowcowi, bo te narody to nie Polacy, na przykład Niemiec holenderskiego
              sera nie kupi, bo nie jest samobójcą). I tak się robi koniunktura. A u nas jak
              ma być dobrze, skoro ani fryzjer, ani restaurator, ani mechanik nie mają z
              czego dostać? No to mamy biedę i bezrobocie. Proste, nie?
              • Gość: xkx Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.org / *.org 26.06.06, 18:00
                Bo Polacy lubia zagraniczne a zagraniczne nie zawsze jest ok. A co do Niemców
                to potrafią oni tez liczyc skoro kupują nasze Polskie Solarisy miast własnych
                MAN - ów.
                • Gość: lunch Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.gik.pw.edu.pl 27.06.06, 09:47
                  W końcu przetarg to przetarg. Jeśli nie jest rozpisany "pod kogoś".
    • Gość: roxi Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.net.pl / 82.160.6.* 24.06.06, 21:23
      <A HREF="www.gra24h.pl/?idpartner=90016" TARGET="_top">dowolna_treść</A>
      • Gość: Wicherek Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: 150.254.95.* 26.06.06, 14:04
        W MPK brakuje nadzoru właścicielskiego.Dlatego sytuacja jest taka jaka jest.
        Zastanawiam się co porabia rada nadzorcza w tej sytuacji?
        • Gość: lunch Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.gik.pw.edu.pl 26.06.06, 17:29
          To co każda rada nadzorcza w pseudoprywatnej firmie - bierze kilkanaście
          tysięcy za to, że raz na miesiąc przychodzi pograć w karty.
          • Gość: Wicherek Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: 150.254.95.* 27.06.06, 14:52
            No właśnie. I tu leży problem. Jak jest to spółka komunalna lub Skarbu Państwa
            to nie da rady porządnie gospodarować. Po prostu jest to forwark który można
            łupić. Zmieniają się zarządy, rady nadzorcze a polityka jest taka sama.
            • Gość: lunch Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.06.06, 16:21
              Nie wiem czy istnieje pojęcie spółki komunalnej. Ale spółka z o.o., w której
              100% udziałów ma miasto, to właśnie to.
    • kszyszek Re: MPK kupiło nowe autobusy 27.06.06, 15:38
      A ja tak jeszcze wrócę do artykułu. Na końcu jest napisane, że MPK powinno w
      ciągu trzech-pięciu lat wymienić 10 autobusów. Moim zdaniem powinno być
      kupowanych 10 nowych autobusów, ale rocznie. 10 autobusów na 5 lat to wielkie
      nic !!
      Ciekawi mnie również jakie wyświetlacze dostaną nowe Mercedesy. Bo o ile w
      Citaro na pewno będą z przodu duże pełnowymiarowe wyswietlacze, o tyle w
      Conecto nie jest to już takie oczywiste. Bo na przykład w Białymstoku i
      Bydgoszczy są w Conecto zamontowane małe zielone wyświetlacze PIXEL-a, natomist
      w Tczewie w Conecto z najnowszej dostawy są zamontowane z przodu duże
      pomarańczowe R&G. Najlepiej by było gdyby zamontowano we wszystkich nowych
      autobusach diodowe wyświetlacze R&G. W Conecto z przodu również widziałbym duże
      wyświetlacze. Tu dla porównania:

transport.asi.pwr.wroc.pl/2-77598.html
      transport.asi.pwr.wroc.pl/2-75794.html
      transport.asi.pwr.wroc.pl/2-65986.html
      • Gość: xkx Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.org / *.org 27.06.06, 18:14
        A które sa tansze? To na 99% zamontuje takie które kosztuja mniej. Bo po co
        wydawac kase?
        • kszyszek Re: MPK kupiło nowe autobusy 28.06.06, 02:05
          No wiesz... gdy MPK kupiło Solarisy, zamontowali zielone R&G z podświetlanym
          osobno każdym elementem (klapką), gdyż wtedy był to model posredni między
          zwykłymi podświetlanymi wyświetlaczami (takimi jak w NL222), a pomarańczowymi
          diodowymi - były to wyświetlacze, jak już pisałem pośrednie, w miarę
          nowoczesne. Obecnie standardem są wyświetlacze diodowe, więc wydaje mi się, że
          takie właśnie zamontują. Zapewne będzie to R&G, bo w naszym MPK jest nawet
          autoryzowany serwis sprzętu tej firmy.
        • Gość: lunch Re: MPK kupiło nowe autobusy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.06.06, 09:34
          A kto powiedział, że MPK nie chce wydawać kasy? Zresztą przetarg już był, więc
          producent coś w cenę wkalkulował, tylko nie wiadomo, co.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka