Dodaj do ulubionych

Działania Giertych podważają MATURĘ!

15.07.06, 09:54
wiadomosci.onet.pl/1356568,11,item.html
Jeśli ktoś nie zdał matury to nie powinien otrzymać świadectwa!
takie "Amestie" osłabiają znaczenie matury. Przejmujemy się, że nie zdało 23
% maturzystów. We Francji 35 % także nie zdaje i nikt nie drze szat! Poza
tym, warto promować dobrych i bardzo dobrych. Szkoda, że promuje się takie
działania.
Obserwuj wątek
    • Gość: ninka Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 10:55
      Najlepsze z tego jest to, ze wyniki matury we Francji i w Polsce sa porownywalne
      (tez oko 80% zdalo)
      Z tym, ze prasa francuska rozpisuje sie o wielkim sukcesie

www.lemonde.fr/web/article/0,1-0,36-794581,0.html
      • Gość: ja Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 15.07.06, 11:44
        nie rozumiem polityki Giertycha, przecież matura jest egzaminem nie dla
        wszystkich. Równie dobrze można zlikwidować egzaminy i dać maturę wszystkim jak
        leci
    • Gość: ewe Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 11:26
      Nie wiem, czy jest to działanie legalne? Znowu Giertych zagrał populistycznie!
    • tomasz_jaskola Po prostu jest mi wstyd! 15.07.06, 11:38
      I znów Giertych show! Ci, którzy nie zdali jednego przedmiotu maturalnego a
      osiągneli powyżej 30 % mogą dostać świadectwa! Tak właśnie w Polsce wygląda
      szacunek dla PRAWA! Czego my chcemy nauczyć nasze dzieci? Nie zadwaj! Jak nie
      zdasz, to obejmie Cię amnestia. Oj, tak! Jest mi oczywiście szkoda owych 23 %
      uczniów, lecz prawo jest prawem. Populizm Ministra Edukacji Narodowej sięgnął
      DNA! Panie Ministrze! Pan działa nie zgodnie z prawem! I Pan jest adwokatem?
      Wsytd mi za Pana, za Pana Ojca, za wszystkich Łże - Populistów o zabarwieniu
      nacjonalistycznym. Zrobicie wszystko dla "Igrzysk". Lud już jest zadowolony,
      prawda? Głupimi rządzi się łatwiej.
      Skandaliczne posunięcia charakteryzują pańskie działanie nie od dziś!
      Usprawiedliwianie faszystowskich gestów młodszych kolegów z Młodzieży
      Wszechpolskiej skłócenie się ze środowiskami młodziezowymi, demagogia jak w
      przypadku podwyżek dla Nas nauczycieli. Nie powiedział Pan przecież, że był Pan
      jako minister zobligowany do takiej podwyżki Kartą Nauczyciela. Znów głupi Lud
      nie zorientował się w Pana działaniach!

Z poważaniem
      Tomasz Jaskóła
      • kubiss Re: Po prostu jest mi wstyd! 15.07.06, 12:02
        No a jak się muszą czuć ci co zdali ?
        Przecież nie musieli się tak wysilać i tyle uczyć bo Giertych " stuknie " amnetię
        i będzie po kłopocie . I gdzie tutaj ma być motywacja do nauki ?

• Gość: m propozycja ustawy IP: *.prenet.pl 15.07.06, 13:23
          Po co komu matura zeby isc na studia ? mozna by bylo bez matury, o ilu wiecej
          mielibysmy studentow zaocznych ktorzy utrzymywaliby uczelnie zamiast panstwa

TANIE PANSTWO !!!!
          • Gość: out Re: propozycja ustawy IP: *.czest.enion.pl 18.07.06, 08:41
            Tępaku, nie można iść na żadne studia bez matury.
            • Gość: m Re: propozycja ustawy IP: 82.160.135.* 18.07.06, 13:28
              Ignorancie przeczytaj jeszcze raz co napisalem, zrozum a dopiero komentuj.

Co maturki teraz sie nie zdalo ?
        • marcus2201 Re: Po prostu jest mi wstyd! 16.07.06, 08:27
          Ci co zdali, wcale nie czują sie aż tak zle. W wieku 19-tu lat człowiek nie
          jest jeszcze tak zawistny, aby życzyć wszystkim wokoło jak najgorzej. To
          powstaje dopiero pózniej. Motywacja? - moja przyszlosć a nie "wyscig" z
          kolegami z klasy.
          • Gość: wert Abolicja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 08:50
            Tutaj wcale nie chodzi o zawiść. Tu chodzi o powagę prawa. O to aby w naszym
            kraju nie wszystko było "negocjowalne", płynne, nie przewidywalne. Chodzi zatem
            o przyszłość Nas samych. Nie można uderzać w egzaminatorów i robić z nich
            idiotów. Nie można włączyć w „obieg” przy braku egzaminów wstępnych,
            abiturientów, którzy nie zdali wszystkich egzaminów. W zasadzie decyzję
            Giertycha można zaskarżyć do Naczelnego Sądu Administracyjnego. Jeśli są wśród
            Nas prawnicy to proszę o pomoc.
            Popieram Pana Jaskółę
      • Gość: tess Re: Po prostu jest mi wstyd! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.06, 15:27
        Popieram wypowiedź Pana Jaskóły. Podpisuję się pod nią.
    • Gość: milka Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: *.eu / *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.06, 13:33
      dobrze ze sa limity punktow
      na renomowane kierunki i uczelnie.
      chyba ze Giertych na nie rowniez
      obnizy pulapy.
      • Gość: aga Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: *.man.czest.pl 23.07.06, 10:40
        co on jeszcze wymyśli, drodzy egzaminatorzy za rok po co sprawdzać zarywać
        soboty ,niedziele na sprawdzanie wypocin i tak wszyscy muszą zdać
    • harry1983 Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! 15.07.06, 13:56
      tomasz_jaskola napisał:
      > Szkoda, że promuje się takie działania.

Jaki minister takie działania...

Właśnie widziałem w wiadomościach wypowiedź Giertycha, nt matematyki na maturze - stwierdził, że będzie obowiązkowa, ale nie będzie wyznacznikiem, no to pytam się, po cholerę wprowadzać taki przedmiot na maturę, jak o niczym ma nie świadczyć ??

I tak zdają ją chyba tylko Ci, którzy wybierają się na uczelnie techniczne, bo humanistom się raczej nie przydaje zaawansowana matematyka.

Poza tym, te "amnestie" to jawna próba podlizania się - czyżby minister G. pomyślał o swoich podopiecznych z Młodzieży Wszechpolskiej, którzy nie zdali matury i im teraz głupio ?

W czasie kiedy ja zdawałem maturę w 2002 r. też kilku kumpli zawaliło jeden egzamin - poszli zdać poprawkowy w sierpniu czy wrześniu, a potem jeszcze zdążyli dostać się na studia - takie rozwiązanie uważam za uczciwe - każdemu się może zdarzyć, że nie zda, chociaż to i tak było troszkę nie przemyślane, bo poprawkowy przysługiwał tylko tym, którzy zawalili ustny - pisemny można było poprawiać dopiero za rok.

Ale świadectwo za nic to już lekkie przegięcie - dobrze wiem, że większość leje na ten egzamin, i jeszcze takich chołubić ?

Jest to nieuczciwe w stosunku do tych, którym po prostu się to zdarzyło przez przypadek.

A tak na marginesie - wydaje mi się, że te "amnestie" wprowadza się po to, aby ukryć, jak niski poziom ma szkolnictwo w szkołach średnich i gimnazjach.

Mój komentarz sytuacyjny :
      "Ale jak brzmi!!!!! Trzy dobre!!!!!!!" - Z. Laskowik
      • Gość: Rodzic Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: *.aosk.czest.pl / 195.117.123.* 15.07.06, 14:34
        Pan Tomasz Jaskóła jako nawiedzony nauczyciel z Traugutta nie raz już tu
        wypisywał głupstwa. Znany jest z tego w Traugucie, że na historii zadaje
        pionierskie prace. Dla przykładu: Co się stało z Damazym Macochem i co on
        zrobił w klasztorze na Jasnej Górze? Gdyby miał dziecko w liceum, które zdało z
        czterech przedmiotów doskonale , a z jednego na skutek nerwów zabrakło mu 2
        punktów, toby zapewne też pisał i obwiniał zły system szkolny. Bo jest on zły.
        Jest pan zapewne młodym człowiekiem i pana dzieci to nie dotknęło. Gdzie był
        pan Jaskóła jak minister Handtke wprowadzał wariacki system procentowy na
        maturach? Trzeba było wtedy protestować, a nie teraz wylewać łzy. Panie Jaskóła
        kolejny raz pan się kompromituje na tym forum.
        • Gość: m Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: *.prenet.pl 15.07.06, 15:04
          dobrze ze drogi rodzicu ty sie nie skompromitowales.
        • tomasz_jaskola Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! 15.07.06, 15:18
          Gość portalu: Rodzic napisał(a):

> Pan Tomasz Jaskóła jako nawiedzony nauczyciel z Traugutta nie raz już tu
          > wypisywał głupstwa.

Wątek nie jest o moich "głupstwach" tylko o maturze. Proszę czytać ze
          zrozumieniem. Bo później trzeba stosować "amnestię" ..

Znany jest z tego w Traugucie, że na historii zadaje
          > pionierskie prace. Dla przykładu: Co się stało z Damazym Macochem i co on
          > zrobił w klasztorze na Jasnej Górze? Gdyby miał dziecko w liceum, które zdało
          z

Tak! Otóż o tym Paulinie, który okradł Obraz Matki Boskiej Częstochowskiej i
          zamordował swego kuzyna na Jasnej Górze zadałem pracę z dwóch powodów. Po
          pierwsze młodzież miała zebrać materiał reporterski opierając się na źródłach
          prasowych. Po drugie chciałem, aby ujrzeli jak fałszuje się historię i kto robi
          to permanentnie. Na serwerze Jasnej Góry istnieje informacja o tym, że
          okradziono w 1909 roku obraz a papież Pius X [nota bene mający polskie
          korzenie] ofiarował nowe korony. Sprawców nie ustalono do dziś. I to wlaśnie
          jest przykład manipulacji ludźmi. A chciałbym aby nie moimi uczniami, gdyż
          sprawca jest znany od 1912 roku, nazywa się Damazy Macoch - paulin z klasztoru.

> czterech przedmiotów doskonale , a z jednego na skutek nerwów zabrakło mu 2
          > punktów, toby zapewne też pisał i obwiniał zły system szkolny. Bo jest on
          zły.

Proszę Pana z powodu nerwów Zidan strzelił z byczka Materazziego. Jakoś finału
          nie odowłano, ani teź nie unieważniono. Innymi słowy: stres to normalny
          sojusznik lub wróg. Trzeba się z nim oswoić.

> Jest pan zapewne młodym człowiekiem i pana dzieci to nie dotknęło. Gdzie był
          > pan Jaskóła jak minister Handtke wprowadzał wariacki system procentowy na
          > maturach? Trzeba było wtedy protestować, a nie teraz wylewać łzy. Panie
          Jaskóła

Otóż system procentowy jest po prostu najlepszy prosze Pana. Stosuje ten system
          większość uczelni [renomowanych] w kraju i za granicą. SAMA NOWA MATURA ZAŚ
          jest świetna. Powód jest prosty! Zakończyła się korupcja przy maturach!

> kolejny raz pan się kompromituje na tym forum.

Proszę Pana żyjemy w wolnym kraju [jeszcze ... :0] i ma Pan prawo tak uważać.

Pozdrawiam Pana
          • Gość: tess Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.06, 15:36
            tomasz_jaskola napisał
            > Otóż system procentowy jest po prostu najlepszy prosze Pana. Stosuje ten
            system
            >
            > większość uczelni [renomowanych] w kraju i za granicą. SAMA NOWA MATURA ZAŚ
            > jest świetna. Powód jest prosty! Zakończyła się korupcja przy maturach!

Ten system w założeniu jest rzeczywiście bardzo dobry, ale nie w tak
            oszukańczym kraju jak nasz. Dowodem na to jest większość komisji, które
            przymykały oczy na ściąganie maturzystów.
            • mmaly Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! 27.07.06, 09:25
              Z tym pozwalaniem na ściąganie to chyba niezbyt kompetentna uwaga, przepraszam.
              Z roku na rok takich przypadków jest i będzie coraz mniej, ponieważ przeważnie
              koncza się one unieważnieniami.
              Egzaminator w ośrodku koordynacji oceniania sprawdza w całości kopertę z danej
              sali i składa wniosek o unieważnienie prac, w których istnieje podejrzenie
              niesamodzielnej pracy. I proszę mi wierzyć, że to widać, przynajmniej w moim
              przedmiocie, na pierwszy rzut oka.
        • Gość: syla Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: 80.51.57.* 15.07.06, 15:39
          Drogi Rodzicu, czyżby Twojemu dziecku zabrakło owych punktów do zdania
          matury???? Nerwy nerwami, ale sukcesywnie spada poziom nauczania w szkołach. W
          tym roku matura wypadła źle,a w następnym roku wypadnie jeszcze gorzej!
          Wystarczy popatrzeć na wyniki egzaminu gimnazjalnego, no bo kto potem zasila
          szeregi szkół średnich?Niestety roczniki są coraz słabsze, dzieci cywilizacji i
          techniki, mające świat przewartościowany![zreszta nie ma się czemu dziwić,
          przykład idzie z góry!]Hmmmm chyba, że matura ograniczy się do pytań z cyklu
          audiotele! Aby się wypowiadać na temat szkolnictwa trzeba mieć o całym tym
          systemie pojęcie, a nie pisać by pisać!Uważam, że to co ma zamiar zrobić
          nasz "G" to woła o pomstę do nieba!Jest to nagrodzenie osób, które olewały
          mówiąc kolokwialnie te 3 lub 4 lata szkoły średniej. Nie oszukujmy się ta
          matura jest łatwiejsza od matury tzw. starej, dla człowieka nieco myślącego owe
          30%pkt to nie jest jakiś wyczyn!!!!!Proszę pamiętać, że są zadanie i otwarte i
          zamknięte, wystarczy czytać ze zrozumieniem, mieć jakieś pojęcie o tym czego
          się uczono przez całe lata edukacji!!!!Jeśli weźmiemy pod lupę technika i licea
          uzupełniające, to nie oszukujmy się poziom owych uczniów [bez urazy] nie jest
          najlepszy, zazywczaj są to Ci którzy powinni wylądować w zawodówkach i na tym
          etapie swą edukację zakończyć!Jeśli otrzymają Ci maturzyści maturę gratis, to
          na pewno nie wpłynie to dobrze na kolejnych którzy będą zdawać- wyjdą bowiem z
          założenia "Giertych i tak da maturę" Mało tego , kiedyś matura stanowiła
          presteż, teraz stanowić będzie wielki nic!Gdzie jest "napisane" , że każdy
          Polak musi mieć matutę???Na siłę dawać świadectwo dojrzałości???A może to
          świadczy o niedojrzałości ludzi , którzy o tym stanowią???Ludzie a jakich my
          magistrów będziemy mieć z taaakich maturzystów na siłę????To i studia powoli
          tracą prestiż!Nie wiem do czego to wszystko zmierza, ale na pewno do niczego
          dobrego. Dobrze, że ja już szkoły pokończyłam, które były na poziomie. W sumie
          im ciemniejsze społeczeństwo , tym łatwiej rządzić...być może cała ta reforma
          do tego zmierza??????hmmm pytanie nieco retoryczne...... Pozdrawiam
          • Gość: wargus Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 17:02
            Poczynania pana Giertycha są zwyczajnym chwytem reklamowym przed zbliżającymi
            się wyborami. No bo czy nie zagłosują na niego ci wszyscy, którzy nagle "zdali"
            maturę?

Na tej zasadzie, skoro jeden przedmiot może być oblany, to może po prostu
            wykluczmy go z obowiązkowej matury. Idąc tym tropem, do zdania będą 2
            przedmioty. No ale pewnie jakaś część nie zda jednego z nich. Dla nich też
            amnestia? A może od razu zlikwidujmy kolejny przedmiot. Zostanie do zdania tylko
            1. No ale jak już zostanie 1, to może lepiej też go usunąć. Po co się męczyć,
            drukować te wszystkie testy, sprawdzać, tracić kasę na drukowanie, a potem
            jeszcze dawać im tym wszystkim, którzy testy sprawdzają. Zaoszczędzi się trochę
            kasy, którą rozdzieli się między "odpowiednie" osoby, na "odpowiednich"
            stanowiskach. Egzamin maturalny zniknie, a świadectwo ukończenia szkoły będzie
            ostatecznym "świstkiem", który otrzymają młodzi ludzie. Czyż nie jest to piękna
            wizja???

Pozdrawiam TJ bo dobrze prawi. :-)
            • Gość: Uvczeń Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: *.aosk.czest.pl / 195.117.123.* 15.07.06, 17:58
              Panie profesorze Tomaszu! Zdziwiony jestem Pana odpowiedzią, że nowa matura
              wyeliminuje korupcję. Egzaminatorów też da się przekupić jak wszystko i
              wszystkich w tym kraju.Chyba bardziej skorupcjonowanej szkoły niż LO
              im.Traugutta nie ma w Częstochowie. Pan chyba o tym wie. Tutaj wsyscy od lat
              chodzili i chodzą na korepetycje. Podziwiam Pana za pogląd, żę testy to świetna
              rzecz jak na maturę. Jako historyk powinien Pan doskonale wiedzieć, że testy
              to najgłupszy sposób sprawdzania wiedzy humanistycznej. Sądzą tak wybitni
              profesorowie uniwersyteccy, którzy egzaminują studentów ustnie po 1,5 godziny,
              aby sprawdzić ich wiedzę.Nie wiem jaką uczelnię Pan kończył i kto Pana
              egzaminował. W przedmiotach humanistycznych liczą się fakty, komentarzre,
              opinie. Jak uczeń na języku polskim czy historii ma to wyrazić, gdy jest a, b
              c ,d.Jest to system zachodni, który wiemy do czego doprowadził tamtejsze
              szkolnikctwo. Nowa matura nie jest sprawiedliwa. Stara była okropna. Legendy
              krążą po mieście jak w Traugucie się ściągało, jak podpowiadali. Czy tym
              wszystkim należy teraz odebrać maturę.Tak było w każdej szkole średniej.
              Liczyła się statystyka.Niech Pan nie obraża tych, którym się nie powiodło.
              Minister Giertych chce dać im szansę i to jest słuszne.Szanujmy młode
              pokolenie. Niech oni za błedy starszych nie płacą. Pozdrawiam. Były uczeń
              Traugutta.
              • Gość: m Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: *.prenet.pl 15.07.06, 18:13
                to wkoncu uczen czy rodzic :P
              • Gość: werwa Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 18:48
                Szkoda, że nie widziałeś jak wygląda matura w Traugucie teraz. ZERO ściągania !!
                A jak ktoś by spróbował to wylatuje. Szkoda, że tak nie jest np. w sławnym
                ostatnio Koperniku. Szkoła wiele zyskała, bo jak się rozmawia z maturzystami,
                którzy (oczywiście nie w rozmowach oficjalnych), przyznają, że ściągali jak się
                dało, to taki młody gimnazjalista o tym dowiaduje, to jaką szkołę wybiera...
              • tomasz_jaskola Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! 15.07.06, 21:03
                Gość portalu: Uvczeń napisał(a):

> Panie profesorze Tomaszu! Zdziwiony jestem Pana odpowiedzią, że nowa matura
                > wyeliminuje korupcję. Egzaminatorów też da się przekupić jak wszystko i
                > wszystkich w tym kraju.Chyba bardziej skorupcjonowanej szkoły niż LO
                > im.Traugutta nie ma w Częstochowie.

Mylisz się / myli się Pan - nie wiem czy odpisuję Rodzicowi, czy też Uczniowi.
                Matura jest w procedurze kodowana, kopertowana w obecności ostatniego zdającego
                do kopert nienaruszalnych. Zakodowana symbolem szoły [kod kreskowy] peslem
                dziecka oraz numerem. Nauczyciele z danej szkoły nie mają [CHWLA BOGU] już nic
                do kuglowania przy nich. A przeciez jeszcze niedawno miało to miejsce. Bywali
                nauczyciele, którzy wiedzieli i znali maturalne pytania. Nawet w Czestochowie.
                Śmiałem się z tego, gdy tak mówili mi uczniowie chodzący do nich na
                koreoetycje. Okazywało się jednak, że mieli rację. Zresztą jedna z nauczycielek
                została za to zwolniona ze szkoły.

Pan chyba o tym wie. Tutaj wsyscy od lat
                > chodzili i chodzą na korepetycje. Podziwiam Pana za pogląd, żę testy to
                świetna
                >
                > rzecz jak na maturę. Jako historyk powinien Pan doskonale wiedzieć, że testy
                > to najgłupszy sposób sprawdzania wiedzy humanistycznej.

Proszę Pana! Pan nie widział nowej matury na oczy! testów jest tam niewiele,
                więcej rozumienia z tekstu źródłowego, uporządkownaia chronologicznego itd.
                Skąd Pan wytrzasnął takie informacje?

Sądzą tak wybitni
                > profesorowie uniwersyteccy, którzy egzaminują studentów ustnie po 1,5
                godziny,
                > aby sprawdzić ich wiedzę.Nie wiem jaką uczelnię Pan kończył i kto Pana
                > egzaminował. W przedmiotach humanistycznych liczą się fakty, komentarzre,
                > opinie. Jak uczeń na języku polskim czy historii ma to wyrazić, gdy jest a, b
                > c ,d.Jest to system zachodni, który wiemy do czego doprowadził tamtejsze
                > szkolnikctwo. Nowa matura nie jest sprawiedliwa. Stara była okropna. Legendy
                > krążą po mieście jak w Traugucie się ściągało, jak podpowiadali. Czy tym
                > wszystkim należy teraz odebrać maturę.Tak było w każdej szkole średniej.
                > Liczyła się statystyka.Niech Pan nie obraża tych, którym się nie powiodło.

Proszę wskazać miejsce w którym obraziłem uczniów, którym się nie powiodło. Pan
                nie czyta ze zrozumieniem tekstu! Napisałem, że nie można podważać fundamentu
                egzaminu państowego nazwanego od dwóch lat maturą [dawniej egzamin
                dojrzałości].

> Minister Giertych chce dać im szansę i to jest słuszne.Szanujmy młode
                > pokolenie. Niech oni za błedy starszych nie płacą. Pozdrawiam. Były uczeń
                > Traugutta.

Nie można stosowac takiej marnej Abolicji. Przyczyny wyjaśniłem wcześniej.
                Jestem zdruzgotany takim podejściem do problemu. Ciągle zatem przystajemy na
                ściąganie, ułatwiania itd.
              • mmaly Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! 27.07.06, 09:33
                Kochany uczniu mojego kochanego LO im. Traugutta.
                Jak to niby masz zamiar przekupić egzaminatora, który będzie sprawdzał Twoja
                maturę???
                Twoja praca będzie zakodowana, będziesz ukryty pod kodem szkoły i swoim PESELem,
                a Twoja praca będzie sprawdzana gdzieś w innym mieście pewnie i pewnie przez
                kogos, kto nawet się nie zainteresuje, skąd jest ta koperta z pracami, którą
                właśnie dostał.
                Dwukrotnie pełniłem funkcję koordynatora w Rzeszowie, raz w Krakowie. Nigdy mnie
                nie obchodziło specjalnie, skąd są prace dostarczone nam w pudłach. Kod szkoły
                pozwala na pierwszy rzut oka określić, czy to województwo lubelskie, czy
                podkarpackie, czy małopolskie. Format kodu pozwala się domyślić, czy to ogólniak
                czy technikum. Prace z naszej komisji z zasady sprawdzane są w innym województwie.
                A poza tym naprawdę mało kto ma czas i ochotę się zastanawiać, czyje to arkusze
                ocenia.
                I jeszcze prośba. Zanim rzucisz się na pana Jaskółę, weź się zapoznaj z
                informatorem maturalnym. To, że nowa matura to same testy zamknięte, to
                kolokwialny stereotyp. Z Twojej wypowiedzi jasno wynika, że nie znasz ani formy
                egzaminu, ani sposobu jego oceniania. Albo znasz z wypowiedzi Giertycha.
          • Gość: mariusz Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.06, 20:50
            >
            > W tym roku matura wypadła źle,a w następnym roku wypadnie jeszcze gorzej!

To za rok bedzie wystarczyło mieć 30 % z jednego przedmiotu :)

> Ludzie a jakich my magistrów będziemy mieć z taaakich maturzystów na siłę????

Jak będzie mało magistrów to Giertych będzie osobiscie nadawał ten tytuł (w
            odpowiednich ilosciach) :P
        • edico Re: Fiuu, fiuu... 16.07.06, 10:23
          A może trzeba było synalkowi czy córeczce bez stressowo od razu załatwić
          świadectwo maturalne gdzieś na pchlim targu?

W końcu ten papiór by był a ile nerwów biednemu dziecku by się przecież
          zaoszczędziło :))
        • mmaly Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! 27.07.06, 09:21
          A cóż niby jest wariackiego w procentowym systemie prezentowania wyników???
          Matura i cały system egzaminów zewnętrznych jest jednym z największym osiagnięć
          polskiej edukacji minionych kilku lat. Współpracuję z OKE przy ocenianiu i
          tworzeniu modelu tego egzaminu od 2001 roku i jestem dumny z tego, co się udało
          osiągnąć.
          Minister jednym ruchem przekreśla kilkanaście lat pracy ekspertów i popisuje się
          totalną niekompetencją.
          Pieprzenie o matematyce też jest bez sensu. Przecież obowiązkowa matematyka
          (patrz egzamin z roku 2002) jest na poziomie podstawowym i jakiż to znowu
          problem zdać taki egzamin??? Kogo my chcemy mieć w społeczeństwie? Ludzi nie
          umiejących pojąć własnego PITa albo nie umiejących oszacować, czy stać ich na
          kupienie tego, co sobie powrzucali do koszyka w supermarkecie?
          To jakaś paranoja, naprawdę.
    • Gość: ela straszak Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: 195.189.52.* 15.07.06, 17:44
      Często nie zgadzam się z Panem, Panie Profesorze, ale dzisiaj przyznaję Panu
      100% racji.To co zrobił minister Giertych, jest nie tylko niezgodne z prawem,
      ale wręcz krymonogenne.Pan minister mówi,że pierwsze roczniki mają trudniej.
      Pewnie tak, ale co zrobić z tymi maturzystami, którzy nie zdali w zeszłym roku.
      mieli jeszcze gorzej, a nikt im amnestii nie załatwił.
      Poza tym nikt już w tym roku nie może powiedzieć, że nie wiedział jak będzie
      wyglądała matura. Takie tłumaczenia były dobre rok temu, ale nie teraz.
      Z poważaniem Elzbieta
    • Gość: Nutka Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: *.man.czest.pl 15.07.06, 18:35
      Najgorsze jest to, że były poseł Giertych-stróż prawa, gdy awansował na
      ministra to sam łamie prawo.Jest to najgorszy przykład "antywychowawczy".
      Jak był w opozycji to był pełen nienawiści do konkurentów ,a jak dostał stołek
      to przy każdej wypowiedzi głupio się śmieje i nawet chwali Leppera.
      Podejmuje niemądre decyzje ,byle tylko się przypodobać uczniom i nauczycielom ,
      ale naród nie głupi.
      W tym Rządzie jak nie kurdupel to mutant.Może do jesieni przetrwają !
    • Gość: Franz Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 21:06
      Panie Tomaszu,
      tylko ktoś, kto ma nierówno poukładane pod sufitem może w ogóle polemizować z
      słusznością Pana wypowiedzi... To, co zrobił min. Giertych jest szokujące. Nie
      wypada, aby nazywać to po imieniu, ale to jest po prostu głupie i deprawujące.

Więc jakie mają być Rzeczypospolite, skoro TAKIE młodzieży chowanie...

pozdrawiam z głosem poparcia
      Franz
      • tomasz_jaskola Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! 15.07.06, 21:13
        Dzięki! Nie zgadzajmy się na potok demagogii i populizmu wynikający z takiej
        decyzji. Panie Giertych! Gdybym miał chociaż odrobinę władzy
        powiedziałbym: "Czuj się Pan odwołany"! Nie zasługuje Pan na miano ministra
        Edukacji Narodowej. Zbyt wielu cennych i światłych ludzi kierowało tym resortem
        [i wcale nie mam na myśli Łybackiej], aby twórca organizacji nacjonalistycznej
        stał na jego czele. Szok to jedyne co przychodzi mi do głowy odkąd jest Pan
        moim zwierzchnikiem.
        • Gość: Andy Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 21:42
          Jak Łybacka nie była tak światła to może Wiatr ... ? Wtedy też były protesty ?
        • Gość: nauczycielka Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: 62.212.180.* 15.07.06, 21:48
          Dopiero wczoraj wyjechalam na wakacje, a tu taki news.. Jestem zszokowana-jak
          mozna cos takiego wymyslec..Czyli np bedac dobrym z polskiego mozna calkowicie
          polozyc jezyk obcy i zdac? Genialne wrecz. Az strach myslec, na co jeszcze pan
          minister wpadnie.I komu on chcial pomoc? Ktos napisal, ze ze stresu mozna cos
          zawalic-trudno, swiat sie nie konczy i za rok mozna sie poprawic. Natomiast nie
          moge zrozumiec jak Giertych moze sam podejmowac decyzje, ktora podwaza sama
          mature?? 30% to niewiele, jezeli uczen tego nie osiagnie to sprawa jasna, ze
          matury miec nie powinien. Nowa matura nie jest bez bledow-ale sciaganie
          wyeliminowala. I za to jej chwala. Nauczyciel nic nie poprawi-pan Jaskola
          dokladnie opisal sposob zaklejania prac.
          • Gość: tomasz_jaskola Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 21:58
            wiadomosci.onet.pl/1,15,11,21505738,59981875,2359157,0,forum.html
            Oto wypowiedź rozsądnego abiturienta:

Z linku powyżej:

jestem maturzystką i jestem zdegustowana

pracowałam na to żeby mature zdać, milczałam kiedy nauczyciele przepychali z
            klasy do klasy uczniów któzy nie robili nic, badz niewiele, bo w koncu jkażdy
            powinien dostać szanse, ale teraz to juz jaja. Pracowałam całe 3 lata zeby zdac
            mature, dobrze zdać, a ci którzy mają średnią powyżej 30% z innych przdmiotów(
            30 to minimum!!!) są dopuszczeni do studiów mimo ze nie zdali jednego
            przedmiotu? To juz nie jest sprawiesliwośc ale kpina z nas, maturzystów którzy
            pracowali zeby zdać!

~maturzystka, 15.07.2006 20:46

• Gość: nika Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: 80.54.171.* 15.07.06, 22:44
              A teraz rozsądna abiturientko powinnaś zabrać się za naukę interpunkcji i
              ortografii. Życzę Ci wytrwałości.
              • Gość: berb Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 22:52
                posty dot. ortografii i interpunkcji są idiotyczne. wiadomo, że to jest normanle
                jak człowiek szybko pisze, co mu serce podpowiada i chce aby szybko pojawiło się
                to w internecie. jeśli chcemy uniknąć błędów, można oczywiście pisać w Wordzie i
                wklejać to potem do okienka wpisywania postów. tylko po co.

Przejdźmy do rzeczy.

Sprawa jest oczywista. Giertych poszedł zbyt ostro. Myślę, że Jarek powinien
                Giertycha odwłoać za takie jaja (a może jaja ture). Przegięcie wobec szkoły,
                nauczycieli, uczniów i rodzicwó. Dopiero co wprowadzono nowy system i zaczął
                dobrze funkcjonować. A tu co... Na tej zasadzie można maturę całkowicie
                zlikwidować. Pozdrawiam RG. śpij smacznie

(pewnie koledzy Romka z młodzieży wszechpolskiej, łysole jedne, mieli problemy z
                maturą, to im kumpel załatwił co trzeba)
                • Gość: nika Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: 80.54.171.* 15.07.06, 23:23
                  Droga berb - maturzystko! Otóż ważne jest, aby ZAWSZE pisać poprawnie.
                  Niestety, Twój styl wypowiedzi i składnia - również wymagają pracy. Życzę Ci,
                  abyś nabrała szacunku do języka polskiego. Mam nadzieję, że Twoja praca
                  maturalna prezentowała się nieco lepiej niż Twoje posty.
                  • Gość: berb Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 23:26
                    Hej NIKA, pisz na temat, a nie bzdety o składni - ok? Jak chcesz o tym pisać to
                    w innym wątku. Powodzenia.

ps. jak zauważyłam, przeważnie gdy w internetowych dyskusjach brakuje komuś
                    argumentów, to wytyka błedy... czadowo!
                    • edico Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! 16.07.06, 10:33
                      ???
        • marcys_czwa Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! 17.07.06, 10:32
          Niestety "potok demagogii i populizmu" jest w natarciu. Natomiast wszelkie
          działania wynikajace ze zdrowego choćby rozsadku czy naszej racji stanu są
          definiowane jako odpowiedz "układu". Obecna koalicja buduje właśnie swoje
          poparcie na prostej opozycji "my" i "układ" czyli wszyscy inni którzy sa
          przeciw nam. To prosta polaryzacja, ułatwia sporej części elektoratu nauczonej
          jeszcze w czasach komuny ubezwłasnowolnienia na definicję siebie w obecnej
          sytuacji politycznej. Na definicję siebie po stronie walczących z "układem"
          Zresztą i same pojęcie "układu" stało się na tyle pojemne i na tyle często
          używane że w zasadzie PiS nie musi dowodzić jakichkolwiek przesłanek istnienia
          owego tworu. To raczej opozycja musi się tłumaczyć że do "układu" nie należy. W
          świecie polityki walka ze stygmatyzacją jest walką z wiatrakami. Tym bardziej
          że obecna koalicja powtarza słowo "układ" niczym mantrę wrzucająć w to pojecie
          wszelkie pejoratywnie ukształtowane sytuacje z życia publicznego. Może inaczej:
          pejoratywnie postrzegane co nie zawsze oznacza złe. A jak się to ma do Pana
          protestu Panie Tomaszu? Pewnie zakwalifikują Pana do "układu". Pewnie powiedzą
          z tego powodu jeszcze wiele gorzkich słów. Ale proszę się nie martwić. Znalazł
          się pan w doborowym towarzystwie. Mogę powiedzieć żartobliwie: Witam w klubie.
          Witam jako członek PO.
        • mmaly Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! 27.07.06, 09:36
          Są na tym świecie ludzie, których cenię i szanuję. Niektórzy z nich są bardzo
          mądrzy i stanowią dla mnie olbrzymi autorytet, chociaż nie mają matury.
          Najmądrzejszy człowiek, jakiego znam, jest cholewkarzem.
          Dlatego nie uważam, aby było tragedią to, że się matury nie ma. Matura to taki
          egzamin, który uprawnia do pójścia na studia, a przecież nie każdy ma
          predyspozycje akademickie. Ich brak zresztą w niczym nie umniejsza wartości
          człowieka. Można być prostakiem z tytułem profesora na najwyższym urzędzie
          państwa, tak samo jak można być po zawodówce i być dobrym i mądrym ojcem, mężem,
          członkiem społeczności.
          Dlatego za żadne skarby nie potrafię zrozumieć, jak można było podjąć decyzję,
          jaka przyszła do głowy zdesperowanemu pragnieniem głosów wyborców
          wicepremierowi, ministrowi edukacji, by w tym roku dać świadectwa dojrzałości
          pięćdziesięciu tysiącom maturzystów, którzy wprawdzie nie zdali jednego
          przedmiotu na maturze, ale ich średnia ogólnie plasowała sie powyżej 30% punktów.
          Z tego, że co piąty maturzysta nie zdał w tym roku matury, zrobiono aferę
          polityczną na wielką skalę. Gadające głowy w telewizorze prześcigują się w
          opowiadaniu o tym, jak to u nich w klasie wszyscy zdali maturę, albo jakieś
          pojedyncze przypadki oblania się zdarzyły, a tu nagle jedna piąta. Nikt zdaje
          się nie pamiętać, że to nie ta sama matura. Zdawalność w mojej klasie też
          wyniosła 100%, ale prawda jest taka, że krążyły ściągi, nauczyciele udawali że
          nic nie widzą albo wręcz pomagali. A dopiero po tej szkolnej maturze następowało
          zderzenie z prawdziwym życiem. Nie wszyscy się dostaliśmy na wypragnione studia,
          niektórzy dopiero za rok, niektórzy musieli zrezygnować z marzeń o tej czy innej
          uczelni czy kierunku i podjąć studia zupełnie gdzie indziej. Niektórym z nas
          może i to wyszło na zdrowie, bo nie wiem co ja bym teraz robił, gdybym się
          wówczas dostał na tą hinduistykę na Uniwersytecie Jagiellońskim. A i stres
          egzaminacyjny też trwał do połowy lipca, czy w niektórych przypadkach nawet do
          końca września.
          Obecna matura w zasadzie przytłaczającej większości maturzystów daje przepustkę
          na studia. Uczelnie zminimalizowały własne postępowania kwalifikacyjne, kandydat
          nie jest egzaminowany z przedmiotu, który zdawał na maturze. Wydaje się, że z
          oczywistych względów podnosi to rangę nowej matury, sprawdzanej przy użyciu
          obiektywnych kryteriów oceniania przez zewnętrznych egzaminatorów w oparciu o
          wypracowane przez lata i stale ulepszane procedury.
          Odkąd pokończyli szkołę pierwsi absolwenci gimnazjów, mało kto decyduje się na
          naukę w szkole zawodowej. A przecież z moich kolegów i koleżanek z podstawówki
          olbrzymia grupa poszła do szkół nie kończących się maturą. Czyżby dzisiejsza
          młodzież miała przeciętnie wyższe I.Q. czy większą motywację i umiejętności
          uczenia się, niż młodzież 20 lat temu? Nie sądzę. Dlaczego więc wydaje nam się,
          że zdawalność matury na poziomie 79% w pierwszym roku jej funkcjonowania w
          pełnym przekroju szkół średnich to poziom niezadowalający? Z mojej klasy z
          podstawówki maturę ma znacznie mniejsza część z nas.
          Zastanawiam się, czy jeśli zaproszę pana ministra, który za darmo chce dać
          świadectwa dojrzałości pięćdziesięciu tysiącom potencjalnych wyborców, by
          przyjechał we wrześniu do mnie do szkoły i wszedł ze mną na każdą pierwszą
          lekcję w każdej klasie maturalnej, to zechce nas odwiedzić i znajdzie argumenty
          przemawiające do przeciętnego ucznia i przekona każdego, że warto coś jednak w
          życiu robić, skoro i tak wszystko dostaje się za darmo. Zastanawiam się, czy pan
          minister podejmie kiedyś jakąś merytorycznie uzasadnioną decyzję, której jedynym
          motywem nie będzie populistyczna chęć uzyskania garstki głosów dla swojej
          balansującej na krawędzi progu wyborczego partii w najbliższych wyborach. Jakiś
          czas temu pan minister wydłużył młodzieży wakacje, by rok szkolny nie zaczynał
          się w piątek. Cóż, ja myślę, że jeśli by pan minister zechciał nas odwiedzić, ja
          jestem w stanie zmobilizować moich maturzystów do pojawienia się w szkole w
          piątek pierwszego września i posłuchania, czemuż to w cywilizowanym rzekomo
          kraju zasada lex retro non agit nie funkcjonuje i można nagle zmienić zasady
          przeprowadzania egzaminu maturalnego, o którego procedurach i zakresie
          nauczyciel zobowiązany jest poinformować ucznia na dwa lata przed nim. Zmienić
          te zasady już po przeprowadzeniu egzaminu. Brawo, panie ministrze. To jest
          znakomita lekcja patriotyzmu z pana strony - pokazać młodzieży, że nie ma
          żadnych zasad, że można wszystko, a jedyne co się w życiu liczy, to własny
          stołek. Minister, którego udział w rządzie kole w oczy szereg instytucji i
          społeczności międzynarodowych, i przeciwko któremu protestują liczne środowiska
          w kraju i zagranicą, podejmie każdą decyzję żeby kupić sobie odrobinę sympatii i
          głosów, depcząc przy okazji wieloletnie wysiłki nauczycieli, egzaminatorów i
          ekspertów w zbudowanie autorytetu i powagi nowej matury.
          Mateusz zdał w tym roku maturę. Wprawdzie zdał, ale słabo. Dziewięć osób w jego
          klasie nie zdało. Wczoraj przysłał mi maila z pytaniem, co sądzę o decyzji
          ministra. Nie bałem się mu odpowiedzieć zgodnie z własnym sumieniem. Warto mieć
          w życiu tę odrobinę odwagi. Najważniejsze i najcenniejsze przyjaźnie mojego
          życia zdobyłem mówiąc ludziom prawdę, do bólu. Opłaca się to bardziej niż
          stołek. Nie jestem w stanie w tej chwili obiektywnie tego stwierdzić, ale
          przypuszczam, że z czystym sumieniem lepiej się umiera.
    • Gość: rekin Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 07:48
      www.giertych-stop.kom.pl/news.php?readmore=184
      • Gość: m amnestia dla studentow, ktorzy... IP: *.prenet.pl 16.07.06, 08:18
        nie zdobyli 50,01% punktow na egzaminie.

Panie G warty ministrze, moze by tak studentom tez pomoc ? na 4 egzaminy
        wystarczy zdac 3 zeby zaliczyc rok. Co wy na to ?? A pozniej sie okaze ze mgr
        farmacji przez nie zaliczyl egzaminu z chemii bo akurat nie musial, inz
        elektryk z nie zaliczyl nie potrafi polaczyc prostego ukladu elektrycznego bo
        nie musial zdac egzaminu. Ja jestem ZA.

Tepy narod do sie latwiej sterowac radiem.
    • marcus2201 Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! 16.07.06, 09:26
      Giertychofobia:) Co by nie zrobił bedzie przeciw niemu. Z waszych postów
      tutaj:nacjonalista i faszysta, demagog i populista, mutant, łamie prawo, głupie
      i deprawujące, krymonogenne itd, itp:)
      A wczesniejsze jego decyzje:
      -wolny dzień w związku z wizytą papieża-załamanie, program nie będzie
      zrealizowany
      -lekcje patriotyzmu-dom niech tego uczy, zabierze w-f, młodzież sie roztyje a
      piłkarze znów dostaną w dupę
      -"lubię naród żydowski"- wg.jednych pieprzony antysemita, wg innych kto wie czy
      to nie Żyd
      itd, itp
      Żal mi was kochani. Ten chłop ma dopiero 35 lat i jeszcze drugie tyle może
      posiedzieć w polityce. Jak sie nie pogodzicie z tym wykończycie sie nerwowo i
      serducha wasze tego nie wytrzymają.
      Miłej niedzieli-nie myslcie o Giertychu :)
      • Gość: niedzielny gość Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 09:40
        Idąc tym tropem, można było źle nie myśleć o młodych przywódcach komunistycznych
        w latach 60-tych, 70-tych i 80-tych. No bo w końcu jeszcze trochę pobędą w
        polityce i będą nas zatruwać swoimi ideami.

Na szczęscie BYLI tacy, którym to nie przeszkadzało. Zaczęli walkę z idiotycznym
        systemem i jego idiotycznymi zasadami.

I choćby Giertych miał być w polityce jeszcze 30 lat, to MUSIMY, jest to wręcz
        naszym OBOWIĄZKIEM, wytykać mu jego błędy i głośno krzyczeć gdy podejmuje
        decyzje, które nie mają nic wspólnego z prawem i demokratycznymi zasadami, a są
        np. "kiełbasą wyborczą" przed zbliżającymi się wyborami.

Zastanów się nad tym!
        • Gość: marcus2201 Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: 5.6.2R* / 24.66.94.* 16.07.06, 10:22
          Ta walka z idiotycznym systemem przyniosla m.in. taki skutek, ze ci mlodzi z
          tamtych lat (Kwasniewski, Cimoszewicz, Jaskiernia itd) zostali, zgodnie z
          demokratycznymi zasadami, uznani przez wielu za tych najwybitniejszych.
          • Gość: niedzielny gość Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 11:05
            Ale też inni, ci z prawej strony, łącznie z BRAĆMI, mogli pokazać na co ich
            stać, będąc u władzy... czyż nie?

Giertych = populista
        • Gość: marcus2201 Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: 5.6.2R* / 24.66.94.* 16.07.06, 10:33
          A błędy zaczęto mu wytykać jeszcze zanim zdążył je popełnić. Spontaniczne:)
          protesty rozpoczęły się w dniu objęcia przez niego stołka - giertychofobia.
      • Gość: Wloddek Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: *.vf.shawcable.net 18.07.06, 04:05
        marcus2201 napisał:

> Giertychofobia:) Co by nie zrobił bedzie przeciw niemu. Z waszych postów
        > tutaj:nacjonalista i faszysta, demagog i populista, mutant, łamie prawo,
        głupie i deprawujące, krymonogenne itd, itp:)
        > A wczesniejsze jego decyzje:
        > -wolny dzień w związku z wizytą papieża-załamanie, program nie będzie
        > zrealizowany-lekcje patriotyzmu-dom niech tego uczy, zabierze w-f, młodzież
        sie roztyje a piłkarze znów dostaną w dupę
        > -"lubię naród żydowski"- wg.jednych pieprzony antysemita, wg innych kto wie
        czy to nie Żyd
        > itd, itp

A czy przypadkiem Giertych -[obaj z tatusie, zeby juz dziadka Jedrzeja nie
        wspominac] - nie zarobil sobie sam na takie opinie i spoleczne "uznanie"
        - Faszysta- a czym w koncu byli "wszechpolacy"? I sa, skoro co rusz wyciaga sie
        na swiatlo dzienne ich faszystowskie wybryki z hitlerowska gestykulacja i
        prasowke godna Goebelsa??
        Tego typu "patriotyzm" bedzie wszczepial Giertych?
        Co do ostatniego wywiady, ktory cytujesz, to ...sa jakies dowody na to, ze nie
        zmienil skory jak gady, bo sytuacja polityczna mu sie zmienila i widzi kanal?
        Sam spowodowal sytuacje, ze swoi nim poniewieraja, a "obcy" mu nie wierza i
        czegokolwiek by nie zrobil, to bedzie wygwizdany..
        Z tym, ze jeszcze "dobrze" to nikomu nie zrobil.
        Teraz zagral pod publike liczac na profity i ....tez mu nie wyszlo, bo zlamal
        ustalone reguly....
        A na koniec, to widac u Giertycha i promotorow PiSowskich, ze jak ktos ma
        niefartowna reke, to mu nawet platynowa obraczka na palcu zasniedzieje...

On juz jest spalony polityk..
        Podobnie jak Kaczory moze byc tylko tematem do zlosliwych zartow.
        Ten ich uklad kreuje najwiekszy chaos od 89 roku.
        Nawet przebili zapomniany juz rzad Olszewskiego.
        Tam bylo 2,5 min finansow, tu juz 4. jeden min oswiaty, teraz juz drugi itd...
        Lacznie z premierem:))))
        Czy spoleczenstwo moze brac powaznie taki UKLAD i takich ministrow?
        • mmaly Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! 27.07.06, 09:41
          Paradoksalnie, patriotycznym obowiązkiem każdego Polaka jest dzisiaj walka z
          Romanem Giertychem.
          Owszem, nie ma co z tego powodu się nabawiać choroby serca, ale trzeba -
          zwłaszcza jeśli pracuje się w szkole - być w opozycji do swojego ministra.
          I to nie jest niestety fobia, to jest merytoryczna krytyczna postawa.
    • edico Re: Działania Giertych faworyzują głąbów 16.07.06, 10:17
      Będzie to doskonały elektorat dla PiS i LPR ;((
    • Gość: storima Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: *.dsl.club-internet.fr 16.07.06, 10:50
      Nie zyczylbym nikomu bycia na miejscu maturzysty z laurka "Amnestia". Zwlaszcza
      tych, ktorzy zloza te swiadectwa we wrzesniu w podaniach na wyzsze uczelnie.
      No coz, obciachowa sprawa.
      Skradziono szanse; uczen ma obowiazek sie douczac, ale w tym roku z rozwijania
      swej wiedzy zostal zwolniony.
      Po raz pierwszy chyba w historii edukcji w Polsce.
      Poprawkowych matur nie bedzie.
    • Gość: w2 A może mały proteścik ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 15:34
      ?
      • kreedka Re: A może mały proteścik ... 16.07.06, 16:22
        Gietych co by nie zrobił i tak go skrytykują, krótkowzroczni i ograniczeni. W
        naszej edukacji nic nie ejst skoordynowane, a minister daje szanse tym którzy
        czekali 2 miesiące na wyniki i tez nie ma gwarancji że sa one rzetelne. W sumie
        matura to żaden miernik, zycie zweryfikuje każdego, tak więc niehc mają szanse
        i zdaja na studia i kształcą się. Naturalna selekcja zrobi swoje, prymusi kończa
        studia i niejednkorotnie nie potrafią sobei z tą wiedzą poradzić w życiu, bo
        umieją tylko wklepac i zaliczyć a nie skorelować i wykoryzstac. Pozdrawiam,
        mniej zawiści więcej myślenia .
        • Gość: m Re: A może mały proteścik ... IP: *.prenet.pl 16.07.06, 17:10
          jasne niech kazdy debil idzie na studia, skoro prostej matury zdac nie moze to
          po co on na studia idzie ? chyba ze prywatne bo go stac i jak zaplaci to zda
          egzamin.

A skoro matura nie jest miernikiem to moze wogole ja zlikwidowac, po co nam
          takie cos skoro jest do niczego? TANIE PANSTWO.

Tobie kreedko tez zycze troche wiecej myslenia zamiast slepego przytakiwania
          wodzowi. Naturalna selekcja wyeliminowala 20% maturzystow oni nawet tej wiedzy
          nie potrafili wykuc, czesc nawet nie probowala i dlatego mamy sie litowac ?

Ktos tu tez zarzucil ze zaczeto wszechwodza krytykowac zanim cos zrobil -
          okazuje sie ze mieli racje bo jak juz zaczal cos robic to wbrew prawu i tylko po
          to by przypodobac sobie 100000 rodzicow tych nieszczesnikow ktorzy nie zdali
          matury - no brawo panie wszechministrze !
        • Gość: verva Re: A może mały proteścik ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 17:58
          mIłA KREEDKO !!! pomyśl ZANIM GłUPOTę NAPISZESZ. (I KRZYCZę, BO ZWYKłY SPOKOJNY
          TON CHYBA NIE DOCIERA)

NA TEJ ZASADZIE MOżNA POWIEDZIEć: PO CO EDUKACJA. PRZECIEż BęDZIE NATURALNA
          SELEKCJA. CI CO SOBIE PORADZIć W żYICIU MAJą, TO SOBIE PORADZą.

ZLIKWIDOWAć WIęC MOżE WSZYSTKIE EGZAMINY. nIECH LEKARZEM BęDZIE TEN CO CZUJE, żE
          UMIE LUDZI LECZYć. NIECH KIEROWCą BęDZIE TEN, KTóREMU SIę WYDAJE, żE ZNA ZNAKI.
          ITD...
          ZKLIWIDUJMY WSZYSTKIE EGZAMINY!!! TAK? BO PO CO ONE. ŻYCIE ZWERYFIKUJE....
          • Gość: Uczeń Re: A może mały proteścik ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 09:25
            W tym roku pisałem test szóstoklasistów- wiem, że temat jest matur, ale chciałem
            tu coś powiedzieć. Uwielbiam historię, polski i języki obce natomiast nie bardzo
            leży mi matematyka. Tegoroczny test klas szóstych był tak przepełniony zadaniami
            z matematyki, że przeżyłem chwile załamania. Natomiast polski był tak banalny,
            że każdy, kto nie lubi polskiego sobie poradził. Chciałem zapytać, dlaczego
            zadania z polskiego nie są tak trudne jak z matematyki? Jakiś rozbiór zdania,
            głębsza analiza wiersza, a nie wypisać głupoty z tekstu. Historii na teście nie
            ma wcale no, jeśli napisanie, który to wiek jest historią to przepraszam bardzo,
            przyrody tyle o ile prawie wcale, chyba, że ile miodu było w słoikach(
            obliczanie) uznali za przyrodę. Przecież ja przez sześć lat nie uczyłem się
            tylko matematyki. Przez to, że test był wybitnie matematyczny wyłożyłem się.
            Uważam zresztą te testy za beznadziejne, bo pytania powinny sprawdzać naszą
            wiedzę, a nie poziom inteligencji. Powinien być podzielony tak jak w gimnazjum.
            Wiem, że znajdą się tu tacy, którzy powiedzą, że się użalam, bo mi nie poszło na
            teście, więc się nie użalam, bo ten test mało dla mnie znaczył, nie sprawdził
            mojej wiedzy jedynie niewiedzę matematyczną. Jestem dobrym uczniem(5,2), ale nie
            lubię matematyki to czy przez nią mam źle wypadać na testach czy maturze w
            przyszłości? Uważam, że uczniowie powinni sami wybierać przedmioty, jakie chcą
            zdawać, nie wszyscy są matematykami czy humanistami. A odnośnie LO Traugutta,
            pomimo, że rozpoczynam dopiero naukę w gimnazjum to zamierzam właśnie tam dalej
            się uczyć. A na korki chodzi większość, więc nie ma, co komu wytykać, wszędzie
            dobrze gdzie nas nie ma. A pan Giertych wiedząc, że ma tylu przeciwników wśród
            uczniów podarował im ten oblany jeden przedmiot, żeby się chyba przypodobać. To
            może niech podaruje zdawanie maty na testach niech jest tylko dla chętnych i
            zlikwiduje test szóstoklasistów. Nie chodzi mi o likwidowanie wszystkich
            egzaminów, tylko niech one mądrze sprawdzają naszą wiedzę. Pozdrawiam wszystkich
            maturzystów, którzy zdali bo ciężko pracowali przez te lata.
          • kreedka Re: A może mały proteścik ... 17.07.06, 11:58
            Głupoty nie napisałam, obserwuję, myślę i wyciągam wnioski, a to że mysle
            inaczej niż krytykanci to trudno. I własnie problem w generalizowaniu, verva
            piszesz o likwidacji egzaminów jakbyś nie zrozumiał o czym pisze. Po maturze nie
            ma lekarzy , ale sa po studiach i chwała tym którzy kończa te studia bo do
            łatwych nie należa więc moje zdanie jest takie niech sie dostanie na studia i
            delikwent i niech probuje jeśli przetrwa do końca. Inna sprawa jest, że trudno
            jest sie obecnie dostac na medycynę, egzaminy sa trudne ale fachowych lekarzy
            którzy sa dobrzy w tym co robia można policzyc na palcach. A co do braku
            egzaminów, sa takei kierunki na politechnice gdzie przyjmuja bez egzaminów i
            wcale nie jest tam sielanka, a jednak nie wsyzscy kończa te kierunki.

Wracając do maturzystów, mam do czynienia z takimi mózgowcami którzy zdawali
            matury na 5 i 6 i co z tego, jak nie radza sobie z tą wiedzą. Nie potrafią
            korzystać z tej wiedzy, owszem nie wszyscy zdarzają sie talenty. Obecna matura
            ma luki techniczne i to ogromne, wczesniejsi ministrowie edukacji rozkopali
            nasza edukacje totalnie, wtedy jakos nikt nie protestował. Młodzież zamiast
            wiedzieć wczesniej o wynikach dowiaduje sie po 2 miesiącach, gdzie na uczelniach
            jest potem niezłe zamieszanie.

A na temat stanu rzeczy i wiedzy naszej młodzieży, że krytykuja nie mysląc
            wyrobiłam sobie kiedy studenci protestowali przeciwko ministrowi, że im krzywde
            zrobi..... a uczelnie nie podlegaja ministrowi edukacji.
            • Gość: y Re: Lepperiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 12:49
              Kreedka myśli jak Andrzej Lepper... Ten sam styl i logika wywodu.

Nic na to nie poradzimy, taki właśnie styl zwycięża...
            • Gość: verva Re: A może mały proteścik ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 13:30
              Weź więc pod uwagę taką sytuację:

Ktoś napisał polski na 10%, ale matematykę, podstawa 98%, rozszerzony 90%.
              Idzie na uczelnie techniczną, która nie bierze pod uwagę polskiego, tylko
              właśnie matematykę. DOstaje się na studia bez problemu. Za to ktoś, kto miał
              "normalnie" zdaną maturę, ale gorsze wyniki z maty wypadnie z listy i się nie
              dostanie.

I CO? TAKICH PRZYPADKÓW BĘDZIE BAAARDZO DUŻO. I "giertychomani" będą się śmiać.
              "Hehehehehe, nie zdałem matury a jestem na studiach!!" JAK TO BRZMI!! TO BYłO DO
              TEJ PORY NIE DO POMYśLENIA. A JEDNAK...

Czy podczas twoich studiów kochana kreedko był ktoś na roku, kto nie zdał
              matury?????????? Pytam się RAZ JESZCZE - był???????????
              Wyobrażasz sobie, że na 1 roku podchodzisz do kogoś i pytasz: "jak Ci poszło na
              maturze, ja miałam 89% z tego przedmiotu, itd. - a ktoś Ci odpowiada - wiesz co,
              tak na prawdę to ja matury nie zdałem, ale jestem tu gdzie TY, bo mamy super
              ministra".
              I teraz na jednym roku będą ci co maturę zdali, i ci co ją zwyczajnie OBLALI.

Jak o tym dalej myślę, to na usta cisną mi się już tylko same przekleństwa...
              powoli kończę

Jak żyć w takim kraju promującym "bylejakość" na każdym kroku
              • kreedka Re: A może mały proteścik ... 18.07.06, 11:11
                Osobiście mnie na studiach mało obchodizło kto co miał z matury, bo do niecze
                mi ta wiedza nie była potrzebna, jak ktos lubi robic wywiady prosze bardzo.
                Jesli chodiz o brak matury to wyobraź sobie, że mam porównanie studenci i
                młodzież ze szkoły policealnej gdzie nie trzeba posiadać matury i sa tam
                wartościowi ludzie którzy jakos potem maja zatrudnienie w zawodzie a studenci
                narzekaja. Prównanie często wychodzi na niekorzyść wyniosłych studentów.

Komentarze typu,
                >Kreedka myśli jak Andrzej Lepper...
                >Ten sam styl i logika wywodu.

Poprostu mnie rozbawił, bardzo nieoryginalne stwierdzenie. Jest cos takiego jak
                psychologia tłumu, jeden krzykacz i reszta niemyslace nieanalizujące
                towarzystwo. No a jak ktos ma własne odmienne zdanie to zazwyczaj trzeba z
                niego zrobic pajaca, populiste itd., ale mniejsza o to dalsza polemika jest jak
                widze zbędna.
                • Gość: verva Re: A może mały proteścik ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 12:31
                  Dokładnie - mają zatrudnienie w zawodzie, bo są potrzebni właśnie w tym
                  zawodzie! Teraz wszyscy na siłę mają mieć zdaną maturę. Rezygnuje się ze szkół
                  zawodowych i wszyscy są maturzystami z metra ciętymi.

A przecież potrzeba cieśli, śluzarzy, murarzy itd. i będzie ich potrzeba coraz
                  więcej, bo aktualnie otwarła się tu ogromna przestrzeń na rynku pracy. Ci co
                  byli, już dawno są w UK lub Irl. A nowych nikt nie produkuje. Pozostaje
                  domorośli majsterkowicze...

A właśnie Ci co nie zdali matury są w większości absolwentami właśnie szkół
                  takich jak licea zawodowe, które to powstały z zawodówek. No i mają ambicje
                  zostać inżynierami (nie twierdzę wcale, że to źle, ale czy jest to konieczne w
                  dzisiejszych czasach? czy każdy stolarz musi być inżynierem?). A wystarczyłoby
                  gdyby zaraz po szkole, z dobrym wykształceniem zasadniczym poszli do pracy.
                  Zarobili by sporo i byliby szczęśliwi.
                  A tak minogiertych musi ich uszczęśliwiać na siłę...

• kreedka Re: A może mały proteścik ... 19.07.06, 14:17
                    Chyba sie nie zrozumieliśmy, szkoła policealna daje zawód technika np.
                    informatyka, architekta elektronika i to miałam na mysli mówiąc że maja prace w
                    zawodzie. Niejednokrotnie informatyk po studiach ma nieco ograniczona wiedze,
                    jeśli sam nie poszukuje więcej i nie czeka aż mu podadza wszystko na tacy, bo
                    studia też mało ucza jesli sie samemu nie pracuje i nie studiuje zagadnień.
                    • Gość: s Re: A może mały proteścik ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 17:07
                      czy po tym wywodzie twierdzisz, że każdy winien mieć maturę? nawet osioł, który
                      nie zna języka polskiego na tyle by go zdać na 30%?
                      • kreedka Re: A może mały proteścik ... 20.07.06, 07:50
                        A skad teoria że to jest osioł, że komus brakło pare punktów?? Na studia jak sie
                        ludzie dostaja tez im czasami brakuje paru punktów i co to sa same osły??
                        Rozumowanie mnie powala, a pozatym co ci tak zależy, a niech mają ta mature.
                        Dyskusja jest już jałowa, sa wieksze problemy niż paru maturzysów.
                • Gość: y Re: Lepperiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 12:48
                  Nie ze względu na "własne odmienne zdanie", lecz ze względu na logikę
                  rozumowania kreedka jest lepperopodobna. Tak napisałem, czego kreedka nie
                  zrozumiała. Hahaha

Jak całkiem niedawno odkryła prasa, Andrzej Lepper też nie ma matury. Przy
                  Giertychu może więć spróbować!
                  • kreedka Re: Lepperiada 19.07.06, 14:24
                    Kwaśniewski za to kłamał , że ma magistra ale jakos tego nie rozdmuchiwano.
                    Najłatwiej jest krytykować, powedz specjalisto od logiki jak zrobić żeby
                    edukacja była lepsza.
                    • Gość: y Re: Lepperiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 14:58
                      Im więcej piszesz, tym więcej Leppera. To dla Ciebie jakiś klasyk? hahahaha
                      • kreedka Re: Lepperiada 20.07.06, 07:55
                        Co sie tak uczepiłeś Leppera? Powtarzasz się, i brak sensownej wypowiedzi u
                        ciebie.

----
                        • Gość: ws Re: Lepperiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 08:15
                          Czy popierasz pomysł Romana Giertycha, by ogłosić "amnestię" dla maturzystów ?
                          tak

5%
                          nie

93%
                          nie wiem

2%
                          tak
                          nie
                          nie wiem

• Gość: verva Re: Lepperiada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 17:13
                      A LECH KACZYŃSKI kłamał i kłamie nadal, że jego żona jest od niego rok młodsza.
                      HEHEHE. A tak na prawdę jest sześć (6) lat od niego STARSZA. Zapytaj jej
                      koleżanek ze studiów.

Czy to jest moralne? Czy to jest NORMALNE?

Podczas całej kampanii prezydenckiej WMAWIANO NAM, że Kaczyńska jest ROK MŁODSZA
                      OD LECHA !!!!!!!!! (do sprawdzenia we wszystkich w zapisach medialnych)

Na poparcie swoich słów - proszę bardzo:
                      pl.wikipedia.org/wiki/Lech_Kaczy%C5%84ski
                      pl.wikipedia.org/wiki/Maria_Kaczy%C5%84ska
                      Ważne - że to jest do sprawdzenia. Pisała o tym prasa w zeszłym roku, ale
                      oczywiście sprawę szybko zatuszowano.

I co - nadal uważasz, że PiS NIE KŁAMIE? i nie wciska nam głupoty?
                    • Gość: Gienia Re: Lepperiada IP: *.man.czest.pl 20.07.06, 10:42
                      A przeszkadzadza Ci to ,że Aleksander ukończył studia ale nie zdążył obronić
                      pracy mgr bo go wzieli na ministra do W-wy ?
                      Zainteresuj się lepiej wykształceniem p. wicemarszałek Gieni WIŚNIOWSKIEJ !
                      To kolejny szwindel.Ma kurs moskiewski dot. kultury ludowej, a wpisała do
                      ankiety ,że ma studia psychologiczne.W Samoobronie jak nie oszust to złodziej...
                      no i jeszcze może być milioner !
    • Gość: maks... Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 12:02
      a tym samym przygotowuje sobie elektorat na wybory jesienno/wiosenne. A tak
      poważnie to jest przykre i naprawdę brak mi słów , zaczyna się demoralizacja
      społeczeństwa , dziś matura jutro np jazda po pijanemu ?
    • Gość: Nutka Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: *.man.czest.pl 17.07.06, 12:26
      To demoralizacja MŁODYCH .Wierzę w ich aktywność,dlatego mimo wakacji
      wymyślą coś . Giertych nie powinien dotrwać do rozpoczęcia roku szkolnego.
      Jak Giertychowi zabierze się zabawkę w postaci Ministerstwa to zobaczycie jak
      będzie szalał ,bo jest niedojrzały emocjonalnie. Widać to zresztą po sztucznym
      uśmiechu .
      • Gość: wierszokleta Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 20:47
        Gdy bedzie wuł lekarżem
        Inrzynier czy magister
        Efekty ci pokrze
        Rozbawił nas minister
        To nowy żót elity
        Y..., wchodzi na salony
        Ciót tempy - znakomity
        Hoć gópi to kżtaucony

Bydom na stódiah w poły dojżali
        Zamęt za dyha
        Dyć lód nieh hwali
        Ukłon giertyha
        Rozumny mo matura
        A tuk mo GIERTYCHBZDURA

PS. Zapewniam, 30% tej rymowanki jest poprawnie napisane
        Proszę przeczytać pierwsze litery każdego wersa.

• Gość: storima Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: *.dsl.club-internet.fr 17.07.06, 20:58
          No tak . Podlug Twoich zaszyfrowanych znakow:
          >
          G
          I
          E
          R
          T
          Y
          C
          H
          >
          B
          Z
          U
          R
          A

Dobre.
          Ktos rowniez kreatywnie rozjasnil to forum.

Pozdrawiam,
          • Gość: storima Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: *.dsl.club-internet.fr 17.07.06, 20:59
            Ucieklo mi:

"D"

ale juz, wrocilo.
          • Gość: wierszokleta Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 21:06
            Dzięki za pozdrowienia - polecam się na przyszłość
            • Gość: wierszokleta dla Storimy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 21:18
              Cyganić umia od dziecka
              Humoru mi nie brakuje
              Obleka spodnie lub kiecka
              Pieknie sie pysk wysztigluje
              Czytom gazetki Grzesika
              Yes, yes, yes umia z angielska

Wiem, jako sam rządzi klika
              Ekipa iście "anielska"
              Śmiem twierdzić, żem nie ciemnota
              Czytać i pisać poradza
              I mom na władze ochota
              Eli jom na mnie mo władza?

Magistra tyż mom - UCZCIWIE
              Nie obce mi także sądy
              I chęć na rządowej niwie
              Elity zmieniać poglądy

Ps. Pierwsze litery utworzą tytuł - miłej zabawy - pozdrawiam
              • Gość: storima Re: dla Storimy IP: *.dsl.club-internet.fr 17.07.06, 21:51
                No nie ma to jak Giertych!
                Rozsuplal u mlodziezy poetyckie zaciecie.

No, coz, slowa sie klaniaja tak jak je ustawiasz;)
                • Gość: wierszokleta Re: dla Storimy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 21:57
                  Ja jestem młodzież 20 lat później, ale dziękuję
                  • Gość: storima Re: dla Wierszoklety IP: *.dsl.club-internet.fr 17.07.06, 22:39
                    Gość portalu: wierszokleta napisał(a):

> Ja jestem młodzież 20 lat później, ale dziękuję

To wypada podziekowac, naszej generacji;)

To i :
                    Dziekuje, pozdrawiajac.
                    • Gość: pigwa Re: dla Wierszoklety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 23:16
                      Bo generacja dzisiejszych giertycho-maturzystów niestety nic już nie napisze.
                      A jak napisze to "obleje". Ale jak "obleje" to ktoś obejmie ich amnestią...
    • Gość: ewa Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: *.cel.czest.pl 18.07.06, 11:51
      to co wymyslil giertych to jest cios ponizej pasa dla tych osob ktore ze
      strachu nie przystapily do matury gdyby wiedzialy ze moga jednego przedmiotu
      nie zdac to napewno by przystapily do tej matury teraz powinny wystapic o
      odszkodowanie za ich oszustwo
      • Gość: Mysz Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 13:33
        Zdawalam mature w tym roku - z chemii, biologii, geografii i matematyki, no i oczywiscie z polskiego i angielskiego. Wsztstkie procz polskiego i ang na poziomie rozszerzonym. I zdalam wszystkie. Nie wszystkie na 80-90% ale zdalam przyzwoicie. Moj przyklad swiadczy o tym ze mozna zdac. Wcale nie chodzilam na korepetycje, materialu z 3ch lat rozszerzonej chemii nauczylam sie sama w domu, bo moja chemia w liceum byla... na niskim poziomie, a w dodatku nie mialam rozszetrzonej chemii. Miom bledem bylo to ze przy wyborze lo nie wybralam sie na bio-chem i do nikogo z tego powodu nie mialam pretensji. Naucvzylam sie sama i zdalam. Wcale nie siedzialam po 10h nad ksiazkami, nie jestem bardzo opanowana, stres maturalny tez dal mi sie we znaki, bylam zupelnie przecietna uczennica w moim liceum i skoro ja zdalam i to calkiem niezle, bo wiem ze z moimi wynikami mam spore szanse dostac sie na wymarzona farmacje, to znaczy ze mozna zdac i nie jest to cos trudnego. Moim zdaniem pomysl Pana G jest niedorzeczny i niesprawiedliwy- nie tylko w stosunku do tegorocznych maturzystow, ktorzy zdali ale i dla tych ktorzy oblali egzamin z jednego przedmiotu w zeszlym roku.. co za kraj...wiele osob oblalo bo sciagalo na maturze z angielskiego, gdzie bylo kilka wersji testow i one maja teraz miec zaliczona mature? nie jesyem zawistna ale jesli ktos sciagal na angielskim i oblal, a zdal swietnie biologie i chemie i przez to to jego przyjma na studia, a mnie nie to gdzie tu sprawiedliwosc? slyszalam o takim przypadku w czestochowie, a kto wie ile jest takich w kraju...rozumiem ze nie kazdy jest dobry ze wszystkiego, ba, niewielu jest takich ludzi, ale te 30% to nie jest wysoki prog, a jesli decyduje sie na zdawanie jakiegos przedmiotu na maturze to wypadaloby sie jakos do niego przygotowac. Przeciez nie trzeba zdawac na maturze 6ciu przedmiotow, mozna zdawac 3 i wszystkie na poziomie podstawowym, ktory byl w tym roku naprawde prosty...
        • Gość: zgred Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 22:18
          Myszeczko?!?!?!?!?!?!?!?
          Zdałaś maturę nie-giertychowską, a tyle błędów robisz, że aż trudno zrozumieć o
          co Ci dziecko chodzi?
          Jeśli Ty zdałaś, to tym większe moje przerażenie. Poziom tych z "niezdanym
          jednym i 30-toma %" musi być naprawdę żenujący. Pozdrawiam
          • mmaly Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! 27.07.06, 09:52
            Bez złośliwości dla Myszki, bo nie widzę powodu.
            Natomiast co do tych 30% - właśnie. Zdana matura to 30% na poziomie podstawowym.
            Poziom podstawowy z każdego przedmiotu nie ma nic wspolnego z maturą, jaką mają
            na myśli ci z nas, którzy zdawali starą maturę. Ją raczej można porównywać do
            poziomu rozszerzonego.
            Naprawdę, aby zdać maturę na poziomie podstawowym, trzeba po prostu mieć
            elementarne pokłady zdrowego rozsądku. Na języku obcym spora część punktów to
            czysty totolotek, więc statystycznie aby nie zdać, trzeba w ogóle nie przystąpić
            do rozwiązywania arkusza.
            I dlatego z całym szacunkiem - NIE POWINIEN STUDIOWAć NAWET NA POLITECHNICE
            KTOś, KTO Z JęZYKA POLSKIEGO DOSTAł 10% PNKT NA POZIOMIE PODSTAWOWYM.
            Nowa matura daje mu szansę się poprawić za rok, jeżeli rzeczywiście mu się
            powinęła noga. No sorry, to się nazywa życie i na tym to mniej więcej polega.
    • Gość: katon2 kiełbasa przedwyborcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 23:29
      ot tak to odbieram, myśli że głupia młodzierz (oczywiście żartuję) pobiegnie do urn i zagłosuje na LPR
      • sutekh1 Re: kiełbasa przedwyborcza 20.07.06, 12:01
        kochani, kiełbasa przedwyborcza wypływa tłuszczem z pyska tego samozwańczego
        pseudo-prawnika. wszystko co robi jest zagrywką dla neutralizowania czarnego PR-
        u który sie wokół niego gromadzi. gromadzi sie bo kto wytrzyma taki potok
        kłamstw, oszczerstw i chamstwa z nacjonalistyczno-homofobiczna stylistyka na
        fladze/na czole - moze lepiej brzmi?.
        zagrywka o tyle skuteczna ze nawet studenci z wyzszych lat nagle zmieniają
        zdanie o "niedobrej" pani jak postawi im dobra ocenę nawet jeśli prawie nic nie
        odpowiedzieli. kupić można każdego, szczególnie jak mu się za friko da
        przepustkę do dalszego hecowania w życiu.
        młodzi-aktywni, którym nie podoba sie archiwum wypowiedzi G. (jakby myslał że
        przeszłość jest nieczytelna dla nikogo, niestety zapisy audio-wideo, panie G.)
        dali upust swojemu niezadowoleniu, więc jakiś pomysł musiał sie pojawić - co
        zrobić, żeby pozytywnie odnowić wizerunek, nadszarpnięty przez narkomanów i
        anarchistów kierowanych przez SLD - jak to panu G. się ubzdurało.
        pewnie niedługo rodzice protestujących zostaną poddani lustracji, bo pewnie
        byli agentami komuny skoro ich dzieci tak szaleja przeciw narodowcom.
        • Gość: czytelnik Re: kiełbasa przedwyborcza IP: *.aosk.czest.pl / 195.117.123.* 23.07.06, 19:13
          Czytam te wypowiedzi i strasznie mnie to wszystko nudzi.Wodać tu wielkie
          oszołomstwo, zazdrość i nienawiść.Cokolwiek by zrobił Giertych to i tak będzie
          żle. Szkoda mi tylko tych młodych ludzi, którzy zostali wystawieni do wiatru
          przez bankructwo systemu szkolnego.To przecież młodzież biedna i mniej zdolna.
          Czy należy ją odrzucić? Zdaniem tu piszących - tak.Chwalcie sobie na tym forum
          ministra Wiatra, Handkego i Łybacką. Tylko mniej jadu.Dziwne,że ten jad podsyca
          nauczyciel TJ.
          • mmaly Re: kiełbasa przedwyborcza 27.07.06, 09:55
            Tego jadu nie podsyca nauczyciel.
            Ten jad to jad kiełbasiany z kiełbasy wyborczej Ligi Polskich Rodzin rozlany
            przez parę populistycznych decyzji ministra.
          • mmaly Re: kiełbasa przedwyborcza 25.09.06, 16:00
            Smutek.
            Kilka miesięcy gadania maturzystom o tym, jaki to ja jestem dobry (ja - znaczy Roman), a teraz tak im po d...ie dać.
            Moi maturzyści są po prostu wściekli. Mam 7 grup w klasach maturalnych i to, co ich spotkało, nie jest porównywalne z niczym, co stało się odkąd wprowadzono nową maturę 2002. Nawet wtedy było jakby lepiej.
            W tej chwili najsmutniejsze jest to, że minister osiągnął cel: zniszczył ideę nowej matury zupełnie innymi sprawami, niż amnestia maturalna, o której trąbił na lewo i na prawo od paru miesięcy.
      • mmaly Re: kiełbasa przedwyborcza 27.07.06, 22:03
        > ot tak to odbieram, myśli że głupia młodzierz (oczywiście żartuję) pobiegnie do
        > urn i zagłosuje na LPR

No cóż. Zdaniem Giertycha naprawdę głupia.
    • Gość: mav Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.06, 09:51
      Tak dla rozluźnienie poniedziałkowego poranka w pracy:
      www.youtube.com/watch?v=ChCIcvKoSWc
      • Gość: Uczeń Re: Działania Giertych podważają MATURĘ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.06, 16:39
        Czyście zwariowali, jeszcze o maturze. Jaskóła nich wreszcie się weźmie za
        naukę młodzieży, bo jak do tej pory to tylko zadawał i odpytywał. Nic nie uczy.
        Do pracy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka