Dodaj do ulubionych

Pytanie o DVD z USA Pomóżcie !!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 11:28
Mam DVD z USA i nie mogę odtwarzać żadnych płyt DVD z Polski i z Europy .
Przypuszczam że DVD zza oceanu mają odtwarzanie w innych obrotach .
Czy można gdzieś w częstochowie kupić filmy które będzie się dało oglądać na
odtwarzaczu DVD z USA ?
Jak coś wiecie to napiszcie :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: Romper Stomper Re: Pytanie o DVD z USA Pomóżcie !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 12:15
      Gość portalu: Gość Stały napisał(a):

> Mam DVD z USA i nie mogę odtwarzać żadnych płyt DVD z Polski i z Europy .
      > Przypuszczam że DVD zza oceanu mają odtwarzanie w innych obrotach .
      > Czy można gdzieś w częstochowie kupić filmy które będzie się dało oglądać na
      > odtwarzaczu DVD z USA ?
      > Jak coś wiecie to napiszcie :-)

Chyba nie o obroty tu chodzi, a raczej o region jaki jest zakodowany na płycie.
      Zawsze, za pomocą odpowiedniego programu, możesz zrobić kopię zapasową
      oryginalnej! płyty i wybrać interesujący cię region lub wybrać w ustawieniach
      region free. Być może da się jeszcze do Twojego DVD wgrać soft, dzięki któremu
      będziesz mógł ogladać oryginalne płyty.

poszukaj na www.google.pl - wszystko tam znajdziesz

Pozdrawiam
    • Gość: Robek Re: Pytanie o DVD z USA Pomóżcie !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.06, 12:17
      Musisz w menu DVD ustawić tzw;region-Polska to nr 2 pod warunkiem że takie DVD
      coś posiada i przestawić na pal bo napewno w tej chwili masz ustawione na
      NTSC!!!
      • harry1983 Re: Pytanie o DVD z USA Pomóżcie !! 01.08.06, 13:35
        Gość portalu: Robek napisał(a):

> Musisz w menu DVD ustawić tzw region-Polska to nr 2 pod warunkiem że takie DVD
        > coś posiada i przestawić na pal bo napewno w tej chwili masz ustawione na
        > NTSC!!!

Tak ale w stacjonarnym, bo jeśli chodzi o takie w PC-cie to wystarczy wrzucić płytę, zgrać pliki przy użyciu programu o nazwie DVD-Decrypter, on to rozkoduje i zdejmie blokadę z plików, potem wypalasz normalnie i będzie działało - PC-towi nie robi różnicy czy PAL czy NTSC, bo sygnał jest do monitora podawany jako RGB, a nie kompozytowo - na telewizorze byłby obraz czarno-biały, o ile by wogóle, nawet po rozkodowaniu ruszyło.

Ze stacjonarnym odtwarzaczem mogą być problemy, chyba, że nie ma blokady regionalnej, obecnie w większości tego nie mają, więc spokojnie powinny odtworzyć - pozostaje problem kolorów - jest na to stara metoda - wystarczy puścić sygnał do telewizora (pod warunkiem, że to w miarę nowy telewizor, bo na starych ten trik nie zadziała) kablem RGB (wtyczka taka jak euro) różni się on od standardowego tym, że każdy kolor idzie innym pinem (tą nóżką) i telewizor dostaje osobno składową czerwoną, osobno zieloną, osobno niebieską, zamiast wszystkie razem jednym kablem chinch, zazwyczaj z żółtą wtyczką.

Taki sposób przesyłania jest identyczny ze sposobem, w jaki przesyła się dane do monitora komputera, obraz będzie też lepszej jakości - bardziej stabilny i ostrzejszy.

Jeżeli już kupujesz taki kabel, to pytaj o to sprzedawcę, bo sama wtyczka typu EURO (czasem nazywana także SCART) nie gwarantuje Ci tego, że to kabel RGB, chodzi o sposób przesyłania sygnału, nie o wygląd zewnętrzny.

Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłem.Pozdrawiam.
        • harry1983 Re: Pytanie o DVD z USA Pomóżcie !! 01.08.06, 13:38
          A, jeszcze jedna istotna sprawa - liczba klatek na sekundę :

w pal jest zazwyczaj 25 kl/sek, NTSC ma 29.970 kl/sek - co prawda na normalnym DVD stacjonarnym odtwarzałem filmy (co prawda divx) z taką liczbą klatek i problemu nie było, ale jednak się to różni nieco. Nowsze modele DVD powinny to bez problemu obsłużyć, jeśli nie, to konieczna może się okazać aktualizacja oprogramowania odtwarzacza, tzw. Firmware
    • Gość: iron Re: Pytanie o DVD z USA Pomóżcie !! IP: 24.151.81.* 01.08.06, 14:34
      Mialem podobny problem. Tylkoe, ze jestem w USA i nie chcialy mi tutaj chodzic
      plyty z Polski. Wiec rozkodowalem DVD poprzez usuniecie blokady regionu. Jest
      to bardzo proste wcisniecie odpowiedniej sekwencji znakow. Zajmuje to 3
      sekundy, tylko problem jest w tym, ze do kazdego DVD ta sekwencja jest inna.
      Musisz poszukac na internecie kod do swojego modelu DVD. Napisz jaki on jest to
      ci pomozemy. Pozdrawiam.
      • Gość: Gość Stał Re: Odpowiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 15:10
        Moje DVD jest w samochodzie marki Chrysler Town&Country a w instrukcji nic o
        regionach nie pisze :-( Ja nie muszę oglądać wielu filmów.
        Zadowolą mnie dwie lub trzy płytki którę będą w stanie odtworzyć głównie dla
        pasażerów.
        • Gość: iron Re: Odpowiedz IP: 24.151.81.* 01.08.06, 16:08
        • Gość: iron Re: Odpowiedz IP: 24.151.81.* 01.08.06, 16:14
          Napisz jakiej marki jest to DVD i jaki jest to model. Moze uda nam Ci sie
          pomoc :-)
          • Gość: Gość Stały Re: Odpowiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 17:40
            Sprzęt audio video który jest w Chryslerze Town&Country nie posiada żadnej
            informacji jakiej jest firmy.Po włożeniu polskiej płyty DvD pisze że
            "This CD region cannot be played" - jakoś tak:-)
            Interesuje mnie czy mogę jakoś komputerowo nagrać film DVD który będzie
            obsługowiwany przez to DVD z USA .
            • Gość: Romper Stomper Re: Odpowiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 18:39

> Interesuje mnie czy mogę jakoś komputerowo nagrać film DVD który będzie
              > obsługowiwany przez to DVD z USA .

Tak, Harry... już wcześniej napisał - DVD Decrypter.

Pozdrawiam
              • Gość: Gość Stały Re: Odpowiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 19:32
                Dzięki za info . Spróbuję co z tego wyjdzie i się odezwę ..... :-)
    • Gość: katon2 Re: Pytanie o DVD z USA Pomóżcie !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 19:44
      świat płyt DVD jes podzielony na strefy odpowiednio: Australia i oceania, ameryka północna, południowa, europa, azja, afryka, każda płyta dvd ma w obszaże startowym informację z jakiej strefy pochodzi, a z kolei odtwarzacz dvd ma zapisane dane o strefie z której pochodzi, i teraz jeśli włożysz płyte np z europy do odtwarzacza przeznaczonego na rynek koreański to będzie lipa.
      W częstochowie raczej w żadnej wypożyczalni nie znajdziesz takich płyt (koszty sprowadzenia płyt z np USA) bo raczej nikt nie ma odtważaczów przeznaczonych na rynek amerykański, pozostaje ci odesłać ten odtwarzacz spowrotem do stanów.
      Tak działają zabezpieczenia antypirackie.
      • Gość: katon2 Re: Pytanie o DVD z USA Pomóżcie !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 19:46
        Ewentualniue zanieś odtwarzacz do jakiegos serwisu i niech ci oprogramowanie wymienią na obsługujące region - europa. Tak bedzie najprościej
        • Gość: Gość Stały Re: Odpowiadam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 22:58
          Zgodnie z obietnicą odpowiadam:-)
          DvD Descrypter niestety nic nie pomógł .
          Podczas wkładania kopiowanego filmu DvD odtwarzacz nawet nie pokaże komunikatu
          ERROR . Amerykański rynek jest bardzo dobrze zabezpieczony przed wszelkiego rodzaju
          pirackimi płytami . Pozostaje mi tylko kupić jakieś filmy lub bajki w USA .
          Kombinowanie na nic się nie zda a nawet jeśli by coś z tego wyszło to znacznie
          powyżej wartości .
          Dziękuję wszystkim za chęć pomocy ..... :-)
          • harry1983 Re: Odpowiadam 04.08.06, 04:46

> Zgodnie z obietnicą odpowiadam:-)
            > DvD Descrypter niestety nic nie pomógł .

hmm... powinien.
            Płyt z innych regionów nie kopiowałem, ale taka opcja istnieje, tylko musi być gdzieś głębiej schowana - pliki zabezpieczone kluczem rozkodowuje na bank, bo taki numer kiedyś robiłem z kopią mocno porysowanego oryginału - a kopiowanie ręczne nie dawało rady, bo płyta po wypaleniu nie ruszała.

Proponuję pokombinować jeszcze w opcjach, może się uda, i najlepiej na najnowszej wersji programu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka