Dodaj do ulubionych

Rozliczenie za energię cieplną

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.06, 22:17
Mam zainstalowane podzielniki enegii cieplnej. Co roku przychodzi pan spisać
stan podzielników umieszczonych na każdym kaloryferze. Pan wymienia też
wkłady w podzielnikach. Potem otrzymuję rozliczenie, które jest dla mnie
niezrozumiałe. Nie wiem może jest ktoś rozumie te przeliczniki, składniki,
tabelki....ja nie. Co roku podzielniki wykazują zużycie ciepła znacznie
przekraczające średnie wniesione opłaty zaliczkowe. Niedopłatę spółdzielnia
łaskawie umarza ze względu na to, że przekracza maksymalny koszt energii
cieplnej. W tym roku " łaskawca" darował mi 1000 zł.Założyłem te podzielniki
żeby mniej płacić za CO. Praca tyu osób, tony papieru, obliczenia........Po
co to?
Obserwuj wątek
    • spoldzielca Re: Rozliczenie za energię cieplną 13.09.06, 23:31
      Spółdzielnia pod pretekstem indywidualnego rozliczania świadomie zgodziła się
      na działanie na szkodę mieszkańców tz. rozlicznie jest jedna wielka atrapą 50
      procent to koszty stałe nie związane z rozliczaniem podzielniki zamontowane na
      ścianie wykazują wyparowanie około 8 kresek, a nie 4 czy 5 jak są informowani
      mieszkańcy. Jeśli piszesz z SM Północ dodatkowo wyprowadzili nasze środki na
      liczniki na blokach z jakich mieli być mieszkańcy rozliczani.
      Sprawa jest dość znacząca koszty pobieranej opłaty w SM Północ to przy 9240
      mieszkań x 45 zł średnio od lokalu daje kwotę 415 800 zł i jeszcze nie wnosimy
      opłat za CO to się nazywa wyparowanie naszych środków.
      Właśnie czekam na rozpatrzenie skargi w tej sprawie.
      artur-gawronski.blog.onet.pl/2,ID131221741,DA2006-08-31,index.html

Artur Gawroński
      Pozdrawiam
      • Gość: kali Re: Rozliczenie za energię cieplną IP: *.realestate.net.pl 14.09.06, 10:28
        Te same kłamstwa stosuje SM Metalurg. Co roku dopłacam do CO. A rozliczenie to magia której nikt nie rozumie, i pewnie sami rozliczjacy tez nie.
        Oczywiscie najlepsze jest to ze firma która rozlicza
        obciąża Nas kosztem 40 zł za samo wypisanie papierka. Ja sie pytam, jesli po to sa podzielniki zeby placic mniej i daje zarobic firmie na zasadzie ze kupilismy u niej podzielniki to jeszcze mam ponosic koszty wypisania swistka?

Ale tak to jest lokatorzy siedza cichutko i płacą i płaczą.
        • Gość: mieszkaniec Re: Rozliczenie za energię cieplną IP: 82.160.78.* 14.09.06, 12:03
          Na zebranie chodzi 30 mieszkańców z tego 28 to pracownicy
    • Gość: jfk Re: Rozliczenie za energię cieplną IP: 212.160.86.* 14.09.06, 16:14
      a ja przestalem oszczedzac juz 3 sezon i place tyle samo jak wczesniej kiedy
      staralem sie oszczedzac
    • pejot65 Re: Rozliczenie za energię cieplną 14.09.06, 19:36
      A ja się zastanawiam, jak na opłatach za centralne wychodzą mieszkańcy ktorzy
      mają indywidualne LICZNIKI CIEPŁA i umowy podpisane bezpośrednio z FORTUM.
      • Gość: mieszkaniec Re: Rozliczenie za energię cieplną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 21:37
        Czym te liczniki ciepła róznią się od podzielników? Myślałem, że to jedno i to
        samo.
        • spoldzielca Re: Rozliczenie za energię cieplną 14.09.06, 22:06
          Liczniki wykazują właściwe zużycie tak jak licznik wody i prądu.
          Wielu by się zdziwiło widząc rachunek w mieszkaniach gdzie są takie liczniki
          zamontowane ja taki dzięki uprzejmości mieszkańca z Hutnika miałem w ręce około
          50 zł za miesiąc Opłata tylko za okres grzewczy!!!

artur-gawronski.blog.onet.pl/2,ID135151907,index.html
          • Gość: mieszkaniec Re: Rozliczenie za energię cieplną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 22:23
            Podzielniki służą do mierzenia zużycia energii cieplnej. Zainstalowane są na
            kaloryferze. Każdy zawiera dwie kapilary z cieczą, której ubytek wskazuje na
            ilość zużytej energii. To właśnie jest licznik.
            • Gość: dn Re: Rozliczenie za energię cieplną IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.06, 23:02
              >...której ubytek wskazuje na ilość zużytej energii...

no właśnie, sam sobie zaprzeczasz
              licznik mierzy faktyczne zużycie w jednostkach ciepła (GJ)
              podzielnik "wskazuje na ilość zużytej energii" - odparowane "kreski" przelicza
              się na zużytą energię cieplną w/g określonych algorytmów
              • Gość: mieszkaniec Re: Rozliczenie za energię cieplną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 00:23
                Na początku instalacji podzielników ich wskazania były odczytywane w GJ. Te
                skomplikowane algorytmy pojawiły się 2, może 3 lat po instalacji. Ciekawi mnie
                jak działa licznik o jakim mówisz - wyobrażam sobie, że musi być na każdym
                kaloryferze i co, w jaki sposób dokonywany jest pomiar? I co masz na myśli
                mówiąc, że sam sobie przeczę?
                • Gość: dn Re: Rozliczenie za energię cieplną IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 10:19
                  > Na początku instalacji podzielników ich wskazania były odczytywane w GJ

to nie jest możliwe, ktoś Ci bajek naopowiadał
                  najprościej mówiąc:
                  "zużyte" przez lokatorów "kreski" sumuje się w ramach węzła cieplnego (gdzie
                  jest licznik)-stąd GJ, zużycie z licznika w GJ rozlicza się na lokatorów
                  proporcjonalnie do "zużytych kresek" uwzględniając współczynniki.
                  nie ma możliwości odczytu z podzielnika bezpośrednio w GJ

>Podzielniki służą do mierzenia zużycia energii cieplnej

>której ubytek wskazuje na ilość zużytej energii

tu właśnie sobie przeczysz
                  ubytek tylko WSKAZUJE NA ilość zużytej energii, więc podzielnik nie służy
                  BEZPOŚREDNIO do mierzenia zużycia energii
                  • Gość: mieszkaniec Re: Rozliczenie za energię cieplną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 18:31
                    Czytaj ze zrozumieniem - ubytek cieczy z takiej rurki zamontowanej na
                    kaloryferze (kapilar)UBYTEK CIECZY wskazuje na ilość zużytej energii cieplnej.
                    Jeśli chodzi o bajki to owszem lubię, natomiast nikt na temat CO bajek mi nie
                    odpowiadał. Mam rozliczenia - jeszcze w 2000r w pozycji c.o. wg podzielników (w
                    działkach skali) 19,5610 GJ
                    • spoldzielca Zarządy spółdzielni bojkotują prawo 15.09.06, 20:51
                      artur-gawronski.blog.onet.pl/2,ID135345781,index.html
                    • Gość: dn do mieszkańca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 21:42
                      widzę, że to Ty nie chcesz zrozumieć

sam piszesz po raz kolejny: ubytek cieczy WSKAZUJE NA...

masz licznik energii elektrycznej
                      podchodzisz - odczytujesz w kW ile zużyłeś

masz licznik gazu
                      podchodzisz - odczytujesz w m3 ile zużyłeś

jeśli uważasz, że podzielnik jest licznikiem,
                      to podejdź, odczytaj w GJ ile zużyłeś,
                      pomnóż przez cenę 1 GJ i będziesz wiedział ile masz zapłacić
                      powodzenia

dlatego, że tak się nie da, potrzebne są rozliczenia
                      jak mniej więcej się to liczy napisałem wyżej

licznik energii cieplnej jest w węźle ciepłowniczym
                      tam można dokonać odczytu w GJ

wpisali Ci "wg podzielników (w działkach skali) 19,5610 GJ"
                      hmm
                      może ktoś sobie uprościł sprawę nie podając całego wyliczenia...
                      może druk był nieodpowiedni...
                      trzeba było wyjaśnić u źródła

kończę dyskusję, bo już jaśniej napisać nie można
                      • Gość: mieszkaniec Re: do mieszkańca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 22:22
                        Czepiasz się słówek - wskazuje zastąp sobie wykazuje lub pokazuje. Nie znam
                        innego sposobu mierzenia zużytego ciepła. Piszesz o liczniku, więc pytam jak on
                        działa, jak mierzy ilość zużytego ciepła w Twoim mieszkaniu. Czy Ty masz taki
                        licznik?
    • Gość: mieszkaniec Re: Rozliczenie za energię cieplną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 22:25
      I jeszze jedno - skoro liczniki są takie świetne to dlaczeo montowane są nadal
      podzielniki?
      • Gość: dn Google: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.06, 00:35
        www.ista.pl/index.php/pl/art?id=224
        www.apator.com.pl/pl.php?a=2&b=wyroby_11_1
        itd..

UWAGA:
        "...podzielnik nie jest przyrządem pomiarowym..."

www.gazetaprawna.pl/cykle/cykl.html?cykl_id=23&dok=1596.50.399.2.1.1.0.1.htm
        • spoldzielca Licznik / Podzielnik 16.09.06, 06:43
          Licznik ciepła jest urządzeniem rejestrującym ilość energii cieplnej, wyrażonej
          w GJ, dostarczonej do obiektu w danym okresie rozliczeniowym.
          Ilość ciepła obliczana jest na podstawie pomiaru przepływu wody w ciepłociągu
          oraz temperatury wody zasilającej i powrotnej. Suma iloczynów przepływu i
          różnicy temperatur zmierzona w określonym czasie wskazuje na ilość dostarczonej
          energii cieplej.

Podzielniki ciepła nie rejestrują ilości energii cieplej w GJ, lecz wskazują na
          udział danego pomieszczenia (lokalu) w ogólnym zużyciu zarejestrowanym przez
          licznik ciepła.
          Podzielniki wyparkowe wskazują na zużycie ciepła poprzez odparowanie cieczy,
          natomiast podzielniki elektroniczne na podstawie pomiaru temperatury grzejnika
          i powietrza w pomieszczeniu.
          Zmierzone w ten sposób wartości, przy uwzględnieniu m.in. usytuowania
          pomieszczenia w budynku, typu i wielkości grzejnika wskazują na udział danego
          lokalu w ogólnym zużyciu ciepła.

W SM Północ przy montażu podzielników od mieszkańców została pobrana opłata za
          założenie liczników
          „ ... Licznik ciepła rejestrujący ilość ciepła zużytego przez mieszkańców
          budynku...”
          Tymczasem mieszkańcy zostali potraktowani zbiorczo i są rozliczani z węzła.
          www.glospolnocy.republika.pl/biuletyny/biul12.html
    • Gość: pogo Re: Rozliczenie za energię cieplną IP: 89.174.23.* 05.02.07, 20:36
      Chyba temacik na czasie..
      • Gość: pogo Re: Rozliczenie za energię cieplną IP: 89.174.23.* 08.02.07, 22:02
        A jednak-Nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka