Dodaj do ulubionych

Autobus za karne odsetki!

IP: *.um.gov.pl 17.11.06, 16:13
Częstochowskie MPK otrzymało od spółki Evobus Polska autobus Mercedes Citaro
oraz 200 tys. złotych w gotówce, tytułem odsetek za niedostarczenie w
terminie nowych pojazdów.
Przeypomnijmy, że w ostatnim czasie częstochowskie MPK wzbogaciło sie o 18
autobusów marki Mercedes, tak więc ten będzie 19-tym. Kary za niedostarczenie
pojazdów w terminie zawarte były w umowie.
Dzienne odsetki za zwłokę wynosiły 0,5 procenta wartości każdego autobusu nie
dostarczonego w terminie.
IL

Obserwuj wątek
    • Gość: ? Re: Autobus za karne odsetki! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.06, 16:24
      Niezłe odsetki:)
    • Gość: bzdura B z d u r a ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 20:18
      Drogi panie odsetki nie mogą wynosić 0.5% dziennie, mogą być naliczane tylko w
      wysokośći ustawowej i każdy przedsiębiorca o tym wie. A ustawa jest aktem
      normatywnym o mocy wyższej od jakiejkolwiek umowy.
      A jeżeli odsetki faktycznie zostały bez protestu wypłacone przez Evobus Polska
      to świadczy o jednym ; Częstochowa została nieżle przez tą firmę "zerżnięta" i
      niekoniecznie jest to powód do chwały.
      • kszyszek Re: B z d u r a ! 17.11.06, 22:22
        A można było wybrać Solarisa ... wtedy autobusy przybyłyby w terminie.
        Dodatkowo Solarisy byłyby nowocześniejsze od wszystkich Mercedesów razem
        wziętych ... a dodatkowo całkowicie niskopodłogowe. Nie piszcie, że się
        powtarzam, bo osoby które znają się na komunikacji, przyznają mi całkowitą
        rację.
        • kszyszek Re: B z d u r a ! 17.11.06, 23:19
          Tak BTW, to skoro MPK dostało 200 tys. zł., to może dołożyłoby 600 tys. (jest
          koniec roku, więc na pewno taką kwotę mają) i kupiłoby bez przetargu MAN-a
          NG313 Lion's City. MAN wyprodukował dla Gdańska 8 takich autobusów, ale nie
          wygrał przetargu, a autobusy zostały. 4 sztuki pojechały do PKS Wejherowo, 3 do
          MZA Warszawa. Został jeszcze jeden (jeśli nikt go nie kupił). Autobus jest
          nowy, niskopodłogowy i posiada klimatyzację. Wiem, że lunch byłby przeciwny. W
          sumie ja osobiście również nie przepadam za MAN-ami III generacji, ale wszystko
          jest lepsze od Conecto.
          • Gość: lunch Re: B z d u r a ! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.11.06, 08:37
            Nie wiem, czy byłbym przeciwny. W sumie many są tragicznie ciasne, ale o niebo
            lepsze od hitu pana Nabrdalika pod tytułem conecto. Natomiast dobrze że ma
            klimatyzację, ale znając życie, nigdy nie będzie działała. A okna otwierane
            niestety nie są.
            • kszyszek Re: B z d u r a ! 23.11.06, 14:39
              A kiedyś napisałeś, że nawet Conecto są lepsze od Lion's-ów :P. W sumie się nie
              dziwię, że zmieniłeś zdanie. Conecto jest bardziej ciasne, a na dodatek
              wysokopodłogowe i trzydrzwiowe. Ale w sumie nie wiem, po jakiego grzyba pisałem
              o tym MAN-ie. MPK prędzej by kupiło jeszcze jakieś Conecto. Przecież są lepsze
              od niskopogłogowców :]
        • Gość: ff tak tak towarzyszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 23:26
          towarzyszu ale wtedy nie byłoby jednego wiecej. wy to jestescie towarzysze
          matoły straszne.
          • kszyszek Re: tak tak towarzyszu 18.11.06, 01:09
            Ale autobusy byłyby na czas i na dodatek byłyby o niebo nowocześniejsze i
            tańsze w eksploatacji. Z tego wynika, że ty jesteś matoł, skoro patrzysz na
            ilość, a nie na jakość. No cóż. To już chyba taki kraj. Skoro wolisz jeszcze za
            15 lat wspinać się do autobusu po schodach i mieć świadomość, że Częstochowa to
            miasto zacofane, to życzę powodzenia. Z takim myśleniem daleko nie zajdziesz...
            • Gość: marcin_r Re: tak tak towarzyszu IP: *.21.pl 18.11.06, 09:10
              Możecie mi wyjaśnić dlaczego w tych najnowszych Mercedesach podłoga przy wejściu
              ma taki dziwny schodek ? Nie można by tego "spłaszczyć" i zrobić takiego
              lekkiego "spadku" ku wyjściu ? Na pewno łatwiej wsiadało by się mamom z wózkami
              i starszym lub niepełnosprawnym.
              • Gość: lunch Re: tak tak towarzyszu IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.11.06, 08:37
                Bo pod spodem jest takie dziwne monstrum, które w nowoczesnych autobusach
                znajduje się gdzie indziej. Nazywa się silnik.
      • Gość: ? Re: B z d u r a ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.06, 12:47
        Odsetki to mogą być takie jakie ustalą strony w umowie lub jakie ustali
        wstępnie jedna ze stron,a druga to akceptuje.Odsetki ustawowe obowiązują gdy nie
        ma ustalonych wysokości, a jedynie jest mowa o odsetkach.
        Jak bierzesz pożyczkę w banku to w kazdym płacisz takie same odsetki?
        • Gość: / Re: B z d u r a ! IP: 212.87.241.* 18.11.06, 13:57
          chyba nie, bo jedna z duzych ogolnopolskich firm po zmianie prawa 1,5 roku temu
          zwrocila mi na konto nadplacone odsetki za zwloke.
          • Gość: ? Re: B z d u r a ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.06, 14:06
            To pewnie bywa jak w umowie.Mnie jedna z firm też zwróciła odsetki za
            zwłokę/które sam wyliczyłem i zapłaciłem/ pisząc,że nie występowali o
            nie/odsetki/ i dziękują za uregulowanie długu.
    • p_sc Re: Autobus za karne odsetki! 17.11.06, 22:07
      A czy to jest nowy autobus czy może ten testowiec?
      Jakoś nie wydaje mi się żeby odsetki urosły do ~1mln zł.
    • Gość: farmazon Re: Autobus za karne odsetki! IP: *.prenet.pl 18.11.06, 08:33
      ale kolo farmazoni
      • Gość: pasazer Re: Autobus za karne odsetki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.06, 21:44
        czy ten dodatkowy mercedes to srebrny autobus testowy ktory jezdzil przez jakis
        czas po czestochowie?
        • Gość: kangurek Re: Autobus za karne odsetki! IP: 217.153.246.* 22.11.06, 22:37
          ...żeczywiście masz się Pan Panie rzeczniku czym chwalić...autobusami
          niewypałami.Miasto powinno płacić kare za kupno tak bezużytecznych
          pojazdów...kto widział w dzisiejszych czasach stopnie na wejściu..co z osobami
          niepełnosprawnymi...Leśnikowski=propaganda na rzecz Wrony
          • Gość: bb Re: Autobus za karne odsetki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 00:30
            Faktycznie, autobusy niskopodlogowe to obecnie standart, wiec nasze nowe
            porzegubowce tez powinny takie byc (bo te krotkie sa niskopodlogowe :P ). Tylko
            teraz tak z reka na sercu, niech ktos powie czy widzial kiedys (w Cz-wie) jak
            osoba niepelnosprawna korzystala z pelnych udogodnien niskopodlogowcow (mowie o
            wysuwanym podjezdzie przy wejsciu?)? Bo cos mi sie wydaje ze nie :P
            • Gość: lunch Re: Autobus za karne odsetki! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.11.06, 08:42
              Te krótkie też nie są niskopodłogowe, tylko niskowejściowe. Cywilizowane miasta
              już takich nie kupują. Choć ja akuratnic przeciwko nim nie mam.

Natomiast z udogodnień korzysta cała masa ludzi - wiem, bo pracowałem na
              infolinii i praktycznie co drugi telefon był z zapytaniem o autobus
              niskopodłogowy.

Oczywiście nie w Częstochowie - tu nikt z tego nie korzysta, bo kochane MPK ma
              w zwyczaju jako niskopodłogowe wypuszcza Jelcze M11 i jeszcze bezczelnie
              twierdzi, że to prawidłowo.
              • ka-8 Re: Autobus za karne odsetki! 23.11.06, 09:42
                Gość portalu: lunch napisał(a):

> Natomiast z udogodnień korzysta cała masa ludzi - wiem, bo pracowałem na
                > infolinii i praktycznie co drugi telefon był z zapytaniem o autobus
                > niskopodłogowy.

Wystarczyloby chyba zaznaczyc w rozkladzie, jak w Wawce zreszta - jezeli dany
                kurs jest z obwodka wokol godziny odjazdu, znaczy ze jest obslugiwany przez
                niskopodlogowca. I wszystko jasne. Tyle ze takich obramowanych to u nas nie
                byloby chyba wiele, ale to juz inna historia. ;)
                • Gość: gosc Re: Autobus za karne odsetki! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.06, 10:41
                  chyba nigdy tabliczki z rozkładem jazdy w naszym mieście nie widziałeś.
                  przeciez u nas tez podobne oznaczenia występują, tylko zamiast kwadratowej
                  obwódki za odpowiednim kursem postawiona jest litera D
                  • ka-8 Re: Autobus za karne odsetki! 23.11.06, 10:43
                    yyyy... a to przepraszam. Moze nie nigdy ale nie jezdze za czesto autobusami w
                    Czestochowie, i widocznie nie zwrocilem uwagi. Moze dlatego ze mnie jeszcze nie
                    robi wiekszej roznicy jakim jade - czy "niskim" czy normalnym wysokopodlogowcem.
                    Blizej emerytury to sie pewnie zmieni.
                  • Gość: lunch Re: Autobus za karne odsetki! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.11.06, 11:10
                    Ta literka "D" jest głupotą, bo zmniejsza czytelność rozkładu, a poza tym nie
                    występuje we wszystkich kursach. Rzecz w tym, że przy jednym kursie mieszczą
                    się tylko dwa oznaczenia. Są takie kursy np. na linii 14 oznaczone jako "A"
                    (czy tam "B" - skrócony do Brzezin) i jednocześnie jako "N" (nie kursuje w
                    święta). Więc "D" jako najmniej istotne się nie wyświetla.
                • Gość: lunch Re: Autobus za karne odsetki! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.11.06, 11:08
                  Otóż informuję Cię, że u nas też są oznaczone, tyle że nie obramowaniem, a
                  literką "D" (nonsens, ale panowie mieli to w d...).

I to właśnie o to chodzi, że na kursy oznaczone jako niskopodłogowe regularnie
                  wysyłane są Jelcze M11.
    • Gość: lunch Re: Autobus za karne odsetki! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.11.06, 08:45
      Dlaczego nikt nie zadał najistotniejszego pytania: Co to za autobus? Citaro czy
      conecto? W sumie wybór między dżumą a cholerą, ale...
      • p_sc Re: Autobus za karne odsetki! 23.11.06, 11:58
        Bo w pierwszym poście jest napisane że to Citaro.
        • Gość: lunch Re: Autobus za karne odsetki! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.11.06, 14:43
          O, rzeczywiście. Przegubowe rzecz jasna?
          • kszyszek Re: Autobus za karne odsetki! 23.11.06, 15:16
            Tia... przegubowe. Z taką polityką, to poza MAN-ami NG272 niskich przegubów nie
            zobaczymy w Częstochowie w tej dekadzie.
    • Gość: Adam PAnie Lesnikowski to zenada a nie powod do dumy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 16:44
      Widac jaki dostawaca wygral skoro nie potrafi sie wywiazac z umowy, dostal kase
      a nie wywiazal sie czy to powod do publicznego trabienia o sukcesie?
      • Gość: solo Kolega ze studiów - czysty przypadek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 18:40
        Oczywiście to czysty przypadek, że prezes Evobus Polska to kolega ze studiów
        Nardbalika , prezesa MPK ?
        Całe szczęście, że nie studiował z nimi wójt Chmielarz z Rędzin i te mają
        Solarisy a wójt wygrywa z prawie 80% głosów w pierwszej turze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka