Dodaj do ulubionych

Podwyzka czynszy w CSM "Nasza Praca"

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.06, 09:19
Witam
Niedawno stalem nie wlascicielem mieszkania w owej spoldzielni. Ledwo dwa
miesiace sie wprowadzilem a tu bach podwyzka czynszu... tlumacza sie wiekszymi
dewastacjami i rosnacymi kosztami ogolnie...
Mam pytanko... czesto w skali roku sie to w tej spoldzielni zdarza?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • veletrhy Re: Podwyzka czynszy w CSM "Nasza Praca" 20.12.06, 09:40
      Chyba nie da sie przedstawić jakiejś konkretnej średniej. W 2006 r., o ile
      dobrze pamietam, podwyżki były trzy razy.
      • Gość: Voip Re: Podwyzka czynszy w CSM "Nasza Praca" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.06, 10:15
        i bardzo dobrze! plac!
        • Gość: jr Re: Podwyzka czynszy w CSM "Nasza Praca" IP: *.is.net.pl 20.12.06, 10:46
          heh ciekawe jak to sie ma z tym ze rada miasta uchwalila nizsze koszty czynszu
          za metr :)
          • Gość: hmm Re: Podwyzka czynszy w CSM "Nasza Praca" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.06, 10:50
            Moja siostra ma w Kielcach wieksze mieszkanie ode mnie o 5m2, w ladniejszym
            bloku, na ladniejszym osiedlu, i za czynsz placi 100zl mniej!! dodam ze wliczona
            jest woda w czynsz zarowno u mnie jak i u niej.
            Troche lipa... tymbardziej ze w ogole maja isc czynsze w gore - wiec ciekaw
            jestem jak to bedzie skoro ustawow pojda raz czynsze w gore + CSMNP jeszcze ze
            trzy razy czynsz podwyzszy w przyszlym roku :/
            A za podwyzka czynszu moze cos pojdzie? jakis remont bloku ? elewacja? ale to
            chyba marzenie scietej glowy :/
        • Gość: W Re: Podwyzka czynszy w CSM "Nasza Praca" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.06, 10:51
          Odezwał się dumny posiadacz własnej stodoły na stradomiu ...
        • Gość: Spółdzielca Re: Podwyzka czynszy w CSM "Nasza Praca" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.06, 10:54
          Wpadłeś niestety w spółdzielcze bagno, więc teraz musisz pilnować dobrze swojej
          kasy - podaj poszczególne pozycje swoich opłat a wtedy będzie można dokonać
          porównania opłat z różnych spółdzielni i wyciagnąć jakieś konkretne wnioski.
          Będziemy wiedzieć, czy w GSM Nasza Praca rzeczywiście są zawyżone oplaty w
          stosunku do innych spółdzielni czy tak musi być, bo nie zależy to od
          spółdzielni.
          • Gość: hmm Re: Podwyzka czynszy w CSM "Nasza Praca" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.06, 11:19
            Oki jutro napisze cala liste.
            Dzis napisze tylko tyle ze mam 44m2 i place 350zl miesiecznie. Z dodatkowych
            oplat place na swiatlo.Woda jest wliczona bez ograniczen - z tego co pamietam
            54zł i gazu w mieszkaniu nie ma.
            Szczegoly napisze jutro :-) bo razem z decyzja o podwyzce czynszu przyszla cala
            rozpiska ktorej oczywiscie nie nosze ze soba ;)
            • Gość: dn Re: Podwyzka czynszy w CSM "Nasza Praca" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 00:47
              fajnie.... czy mowia o tym w tV Orion?
              • Gość: hmmm Re: Podwyzka czynszy w CSM "Nasza Praca" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.06, 08:18
                składniki zalezne od spoldzielni:
                Eksploatacja - 1,79zł/m2
                domofon - 2,1
                tv kablowa - zalezy od pakietu - japlace 17zl
                fundusz remontowy - 1,64zł/m2

niezalezne od sp
                Woda i kanalizacja - 1,26zł/m2
                smieci 0,14zł/m2
                CO - 2,63zł/m2
                podat i opł za uz.grunt 0,16/m2

No i jak to Spoldzielco widzisz?
                • Gość: Spółdzielca Re: Podwyzka czynszy w CSM "Nasza Praca" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 10:42
                  Pytasz, jak ja widze twoje oplaty w społdzielni - spróbujmy je porównać np z
                  opłatami w mojej spółdzielni, w Warszawie. Juz z tego wynika, że ze względu na
                  charakter obu miast, nie będzie to bardzo miarodajne i dlatego zachęcałbym do
                  zdobycia opłat z jakis spółdzielni sąsiednich. Bo np. nie ma powodu, aby w
                  dwóch spóldzielniach w tym samym mieście były rózne oplaty za centralne
                  ogrzewania!
                  No ale pomimo moich uwag spróbujmy:
                  Eksploatacja - 1,79zł/m2 - u mnie jest 1,10 zł. Teraz pytanie, co u Ciebie i u
                  mnie jest w eksploatacji, bo to bardzo wpływa na opłaty.
                  domofon - 2,1, u mnie 1,00 - trochę cyba dużo
                  tv kablowa - zalezy od pakietu - ja place 17zl - u mnie jest TV w gniazdku,
                  jakies podstawowe programy, wliczone w eksploatację.
                  fundusz remontowy - 1,64zł/m2, u mnie 1,76zł, w tym pobierane bezprawnie 0,32
                  zł na jakieś już zapłacone ocieplenia - powinien być o te 0,32 zł mniejszy!
                  niezalezne od sp:
                  Woda i kanalizacja - 1,26zł/m2 - to jakis idiotyzm, rzadko juz spotykany, aby
                  opłaty te były uzależnione od powierzchni lokalu - ja place według wskażań
                  wodomierza!
                  śmieci 0,14zł/m2 - jak wyżej - u mnie od osoby placi się 3,90 zł/osobę.
                  CO - 2,63zł/m2 - u mnie 2,10 zł/m2
                  podat i opł za uz.grunt 0,16/m2 - u mnie te podatki wynoszą łacznie 0,48 zł, bo
                  składaja się z podatku od nieruchom - 0,06 zł/m2 oraz oplat gruntowych - 0,42
                  zł/m2.
                  Aby dobrze i rzetelnie takie porównanie przeprowadzic, trzeba wyliczyc
                  wszystkie opłaty zależne od ilości osob i od powierzchni lokalu i przyjąć
                  jakieś mieszkanie np. z dwoma osobami i o powierzchni 50 m2. Wtedy wyjda bardzo
                  dziwne rzeczy.
                  Moja rada - skontaktuj się np. z niejakim Arturem Gawrońskim z Cz-wy,
                  przewodniczącym oddziału Krajowego Związku Lokatorów i Spółdzielców i zróbcie
                  wspólnie porównania dla kilku spółdzielni w Waszym mieście. Wtedy zaczniecie
                  się zastanawiac, dlaczego w róznych spółdzielniach te same pozycje wypadają
                  różnie i skąd się to bierze.
                  Pozdrawiam!
                  • Gość: Spółdzielca Re: Podwyzka czynszy w CSM "Nasza Praca" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 10:44
                    A co u ciebie, hmmm, z opłatami za ciepłą wodę, bo nie ma w Twoim wykazie -
                    płacicie osobno, bo każdy grzeje indywidualnie?
                    • Gość: hmmm Re: Podwyzka czynszy w CSM "Nasza Praca" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.06, 10:47
                      Jesli chodzi o ciepla wode to mam podgrzewacz elektryczny i on mi grzeje wode.
                      takze tu wchodzi w gre prąd. W mieszkaniu nie ma gazu - i bardzo dobrze :)
                  • Gość: HMMM Re: Podwyzka czynszy w CSM "Nasza Praca" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.06, 10:46
                    dzieki za porownania.
                    Z tego co widac u Ciebie wychodzi zdecydowanie taniej.
                    Jesli chodzi o wode to mam stala oplate poniewaz nie mam licznika. Zastanawiam
                    sie czy zainwestowac w licznik. Koszt licznika, legalizacje,kosz zalozenia...
                    nie wiem czy to sie poprostu bedzie oplacalo. A tak to mam na maxa wody ile chce.
                    Musze sie rozejrzec za tym licznikiem wody.
    • Gość: Samsonowicz Re: Podwyzka czynszy w CSM "Nasza Praca" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.06, 12:43
      Witam

Poniewaz mnie tez dotknela ta podwyzka dlatego mam tez pytanie: Dlaczego tak
      bezprawnie nagle podnosza funtuz remontowy i eksploatacje - nagle wyskakuja z
      takimi kwotami podwyzej? Przeciez to jest zlodziejstwo a wiadomo ze w blokach
      mieszkaja ludzie najbiedniejsi ktorzy tylko mieszkanie maja i nic wiecej. Ja
      sie pytam: Jak tak mozna robic ludziom. Sa to dranie z tej spoldzielni tak
      biednych ludzi ograbiac z ostatnich pieniedzy.

• Gość: Spółdzielca Do Samsonowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 13:11
        Nie jestem zwolennikiem zdecydowanej większości obecnych zarządów w
        spółdzielniach mieszkaniowych, bo wiem, jak skandalicznie dzialają.
        Nie mogę jednak bez zastrzeżeń zgodzić się z wypowiedziami
        Samsonowicza: "Dlaczego tak bezprawnie nagle podnosza funtuz remontowy i
        eksploatacje - nagle wyskakuja z takimi kwotami podwyzej?" - bezpawnie chyba to
        nie jest, bo najprawdopodobniej zatwierdziła to rada nadzorcza. inna sprawa
        jest, czy te podwyzki sa uzasadnione, z czego one wynikają itp. Bo jak znam
        życie, rady przewaznie bez większego zastanowienia się przyklepuja propozycje
        zarządów. Jeśli istotnie podwyzki nie maily dobrego uzasadnienia, to jest to
        złodziejstwo i nie ma znaczenia, kto mieszka w blokach - biedni czy bogaci.
        tych ostatnich też nie wolno okradać.
        A dlatego takie sytuacje sa mozliwe, bo do tej pory nie zmieniono prawa, do tej
        pory toleruje się złodziejstwo prezesów, do tej pory nie jesteśmy zjednoczeni i
        nie potrafimy przeciwstawić się temu. Samo pisanie postów i narzekanie jeszcze
        nic nie daje - tu trzeba ostro walczyc o swoje prawa, bo nikt tego za nas nie
        zrobi, politycy nas ordynarnie oszukują, oni nie mieszkają w blokach.
        A jak jest w rzeczywistości, to przeczytajcie w stanowisku zarządu głównego
        Krajowego Związku Lokatorów i Spółdzielców:
        KRAJOWY ZWIĄZEK LOKATORÓW i SPÓŁDZIELCÓW,
        ZARZĄD GŁÓWNY 62-510 KONIN ul. Powstańców Wielkopolskich 16 pok.215
        tel/fax-063 2456490 / kom-0603 845 087
        strona intern.- www.kzlis. konin.lm. pl. / email :kzlis @ konin. lm.pl .
        NIP 665-23-31-128, REGON-310313383-00020 ,WPIS REJESTROWY - KRS 0000015122

Konin dnia 16 grudnia 2006 r.
        STANOWISKO KRAJOWEGO ZWIĄZKU LOKATORÓW I SPÓŁDZIELCÓW w związku z blokowaniem
        reform w spółdzielczości mieszkaniowej

Od ponad dziesięciu lat Krajowy Związek Lokatorów i Spółdzielców wraz z
        innymi współpracującymi organizacjami domaga się od ustawodawców i władz
        naszego Państwa zreformowania spółdzielczości mieszkaniowej. Zreformowania
        zgodnego z oczekiwaniami milionów faktycznych właścicieli ogromnego majątku w
        postaci mieszkań sfinansowanych przez spółdzielców a nie spółdzielnie
        mieszkaniowe, które tylko na skutek nieprzestrzegania prawa mienią się ich
        właścicielem.

Jeżeli po siedemnastu latach transformacji Państwa, gdzie własność
        prywatna teoretycznie miała być czymś oczywistym, własność ta w przypadku
        spółdzielni mieszkaniowych z mocy prawa jest nadal podważana, to trudno nam
        uwierzyć w intencje obecnych ustawodawców i władz, które tym samym utrwalają
        własność pozorną i ograniczoną, nigdzie już chyba nie znaną poza Polską!

Nieporozumieniem jest nazywanie reformami dotychczasowych, kolejnych i
        powierzchownych nowelizacji Prawa Spółdzielczego a także rozwiązań zawartych w
        ustawie o spółdzielniach mieszkaniowych. Te ostanie są co jakiś czas
        kwestionowane przez Trybunał Konstytucyjny, co czyni permanentne zamieszanie w
        spółdzielczości mieszkaniowej i jest skutecznie wykorzystywane przez zarządy
        spółdzielni przeciw spółdzielcom.

Od kilkunastu lat w trakcie każdej kampanii wyborczej, zarówno do
        parlamentu jak i samorządów, przedstawiciele wszystkich partii obiecywali nam
        głębokie i radykalne reformy w spółdzielczości. Po wyborach szybko jednak
        okazywało się, że mieliśmy do czynienia z obiecankami a nie prawdziwą wolą
        zmian.

Przy okazji przekonujemy się o tym, że bez elementarnej wiedzy o
        problematyce spółdzielczości mieszkaniowej, bez zasięgania opinii autentycznych
        spółdzielców, przy dominującym udziale lobby prezesów spółdzielni
        mieszkaniowych, otrzymywaliśmy prawo nie spełniające naszych oczekiwań,
        utrwalające jedynie brak podmiotowości spółdzielców i pozbawiające nas nadal
        naszej własności. Trudno oprzeć się wrażeniu, że były to jedynie działania
        stwarzające pozory uregulowania od lat nabrzmiałego problemu i sankcjonujące na
        kolejne lata oczywistą niesprawiedliwość.

Po ostatnich wyborach do parlamentu, spółdzielcy nabrali wiary i
        przekonania, że nadszedł czas na to, iż reformy nabiorą przyśpieszenia, że
        spełnione zostaną wreszcie nasze postulaty, że prawo i sprawiedliwość zapanuje
        również i w spółdzielczości mieszkaniowej. Na początku kadencji parlamentu
        były oznaki, że tak się wreszcie stanie. Niestety, trwające od ponad roku prace
        nad kolejnymi zmianami w tych ustawach nie dają nam powodu do wiary, iż w
        spółdzielczości mieszkaniowej spółdzielcy staną się wreszcie właścicielem
        tego, co kiedyś sfinansowali lub obecnie kupili i co w sposób oczywisty powinno
        być ich własnością. Nadal spółdzielcy mają tylko tzw. ograniczone prawo
        rzeczowe do mieszkań a za faktycznych właścicieli mieszkań uważa się
        spółdzielnie mieszkaniowe.

Strategicznym i z nadzieją oczekiwanym przez nasze środowisko działaniem
        miało być opracowanie oddzielnej ustawy, tylko dla spółdzielni mieszkaniowych,
        bez konieczności odwoływania się do Prawa spółdzielczego, które w zasadzie
        dotyczy zupełnie innych rodzajów spółdzielni niż spółdzielnie mieszkaniowe.
        Mieliśmy prawo mieć nadzieję, że tym razem powstanie akt prawny ustanawiający w
        końcu własność mieszkań na naszą rzecz a nie podtrzymujący dotychczasowy,
        niesprawiedliwy stan prawny. Bo tylko zgodne z prawem i stanem faktycznym
        uregulowanie spraw własności w spółdzielniach mieszkaniowych stworzy przesłanki
        do rzetelnego i wyrazistego współzarządzania i współodpowiedzialności.
        Spółdzielnie mieszkaniowe liczące często kilkadziesiąt tysięcy członków powinny
        być uznane ponadto za instytucje publiczne a nie podmioty praktycznie poza
        wszelką kontrolą.

Obecnie jednak nie mamy już wątpliwości, że znowu do głosu w podkomisji
        sejmowej zajmującej się nowelizacją ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych
        doszli przeciwnicy wszelkich zmian i reform, których od lat się domagamy.
        Proponowane zmiany nie dotykają istoty problemu - ostatecznego uznania
        spółdzielców za właścicieli mieszkań, które sami wybudowali lub kupili.

Nie mniej ważnym działaniem na rzecz reform jest szybkie przyjęcie przez
        Sejm projektu opracowanego i przyjętego przez Senat, który po ostatecznym
        przejściu całej drogi legislacyjnej pozwoli ponad 130 tys. spółdzielcom stać
        się właścicielami swoich lokatorskich mieszkań. Tym samym pozytywne
        zakończenie tej wstydliwej dla Polski sprawy dotyczącej starych, sprzed 1992 r.
        kredytów mieszkaniowych i ich skutków, dałoby olbrzymią szansę włączenia się
        w nurt reform i ich pozytywnych następstw dużej grupie pokrzywdzonych przez
        system spółdzielców.

Dlatego zwracamy się do wszystkich spółdzielców zainteresowanych
        ostatecznym rozwiązaniem tego najważniejszego dla nas problemu o podjęcie
        wspólnych działań. Wspólne, z postawionymi wyrazistymi celami działania,
        pozwolą nam wreszcie zreformować spółdzielczość mieszkaniową. Jest to tym
        bardziej konieczne, że pozwoli nam zapobiec powstaniu kolejnego aktu prawnego,
        który ma podtrzymać jedynie obecny patologiczny stan. Ponieważ już dzisiaj
        widać zdradę naszych interesów i nadziei, Krajowy Związek Lokatorów i
        Spółdzielców wzywa wszystkich swoich działaczy i członków poszczególnych
        spółdzielni mieszkaniowych do opowiedzenia się za szybkimi i zdecydowanymi
        reformami. Sytuacja, którą obecnie obserwujemy , wskazuje z dużym
        prawdopodobieństwem na to, iż kolejny raz będziemy oszukani. Dowodem na to jest
        próba wprowadzenia przez Parlament jedynie kosmetycznych poprawek w
        nowelizowanych ustawach, często sprzecznych z obowiązującym prawem. Polityka
        pozornych dzialań nie załatwia fundamentalnej dla nas sprawy a jedynie naraża
        nas, spółdzielców, na następne rozprawy przed Trybunałem Konstytucyjnym i
        dalsze przeciąganie sprawy w czasie. W spółdzielniach mieszkaniowych nadal
        będzie panoszyć się korupcja, dyktatura bezkarnych prezesów oraz rosnąć będą
        w sposób nieuzasadniony i praktycznie niekontrolowany czynsze.
        • Gość: Spółdzielca Do hmmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 13:21
          Najpierw spytaj w spółdzielni i uzyskaj odpowiedź na piśmie, czy po
          zainstalowaniu wodomierza będzie Cię rozliczać przy jego pomocy. Nie sądzę, że
          zuzżjesz więcej wody, niż 5 m3 na miesiąc. Nie wiem, jaka jest u was stawka,
          ale gdyby około 6 zł/m3, to łatwo policzyć, że nie zapłacisz za wode więcej niż
          30 złotych. Teraz placisz za wode prawie 55,5 zł!. Wodomierz powinien kosztować
          około 60 zł, dojdzie koszt montażu. Ale do ustalenia, czy spółdzielnia zgodzi
          się rozliczać Cię z wodomierza!
          • Gość: hmm Re: Do hmmm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.06, 13:39
            Pytalem w spoldzielni i bez problemu jak zaloze wodomierz to bede z niego
            rozliczany. Zajme sie tym po nowym roku. Mieszkam sam wiec mysle ze bylaby to
            duza oszczednosc. Tymbardziej ze 3/4 dnia siedze w pracy
            • Gość: Spółdzielca Do hmmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 14:46
              Cieszę się, że Cie przekonalem, ale dowiedz się jeszcze o regulamin rozliczeń
              mediów - czy tam nie ma jakiś kwaitków z rozliczanie tzw. wody na cele ogólne.
              No i porownaj opłaty za co z sąsiednimi spółdzielniami!
        • Gość: tez spoldzielca Re: Do Samsonowicza IP: *.man.czest.pl 21.12.06, 14:58
          a co to znowu za kolejna instytucja krajowy zwiazek lokatorow i
          spoldzielcow.Lokator to najemca a spoldzielca to wlasciciel lub
          wspolwlasciciel.Nie kolejne sastepy pan z magla nie biora sie za naprawe
          prawa.Nas spoldzielcow kazda ekipa traktje jako elektorat wyborczy,przyklad
          przed kazdymi wyborami trwa ostra kampania okrzywdach spoldzielcow i ciagle sa
          wprowadzane nowelizacje.Na zachodzie europy spoldzielczosc mieszkaniowa ma sie
          dobrze i dziala na tych samych zaszdach wlasnosci i nikt nie mowi opowszechnym
          uwlaszczeniu i rozdawaiu mieszkan za darmo.Dzialaczom tego zwiazku radze sie
          tym zainteresowac.Jezeli rosna oplaty za energie elektr.materialy
          bud,podatkinie czytam opini zlodzieje a jezeli z tych przyczyn rosna czynsze to
          w spoldzielniach sa zlodzieje.Za takie slowa powinno sie odpowiadac
          karnie.Zaden dokument w spoldzielniach nie jest dle czlonkow tajny i kazdy moze
          sie z nim zapoznac rowniez zkalkulacja stawki czynszowej.W tym wszystkim
          pamietajmy ze w zdecydowanej wiekszosci s woli ustawodawcy spoldzielnie sa
          tylko inkasentami naleznosci bez wplywu na ich wielkosc.Sa to oplato za wodo i
          scieki,podatki lokalne i oplaty za wieczyste uzytkowanie,oplaty za centralne
          ogrzewanie a ostatnio nalozono obowiazek wymiany wszystkich skrzynek pocztowych
          oczywiscie na nasz koszt.proponuje najpierw troche wiedzy opzniej blota.
          • Gość: Spółdzielca Tym razem do też spółdzielcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 18:32
            Krajowy Związek Lokatorów i Spółdzielców jest stowarzyszeniem zarejestrowanym
            przez sąd rejestrowy a więc w pełni legalnym! A teraz co jest celem KZLiS:
            Celem Stowarzyszenia jest występowanie w obronie praw, godności i interesów
            członków i mieszkańców spółdzielni mieszkaniowych, czlonków i mieszkańcó
            Wspołnot Mieszkaniowych, lokatorów zamieszkalych w zasobach TBS oraz czlonków
            ich rodzin zamieszkujących w zasobach ww. podmiotow wobec organów
            społdzielni,instytucji administracji państwowej i samorządu terytorialnego oraz
            innych organizacji, osob prawnych i fizyvznych.
            To tak ogólnie, żebyś też społdzielco niby sie uspokoił po wzburzeniu, że ktoś
            w sposób zorganizowany próbuje walczyć z wszechwładzą przeesów spółdzielni.
            Dobrze doczytałeś się, że będziemy wszystko robić, aby naprawiać bandyckie
            prawo, które pozbawiało nas przez lata naszej własności. Bo nawet jak ktoś ma
            mieszkanie własnościowe, to nie jest to jego mieszkanie, tylko spółdzielni!
            Widzę, ze jestes albo prezesem, kims z jego rodziny albo czerpiącym pełna
            garścią ze spółdzielczej kasy skoro tak zaciekle bronisz dotychczasowych
            chorych stosunków, skoro krew cię zalewa na możliwość zmian ograniczających
            twoje dotychczasowe prawa a dających nam tych praw znacznie więcej jako
            prawdziwym właścicielom spółdzielni a nie cwaniaczkom wykorzystującym
            nieświadomość i zmęczenie zwykłych spółdzielców.
            Bardzo się mylisz mądralo jeśli twierdzisz, że na zachodzie spółdzielczość
            działa na takich samych zasadach jak u nas!
            Nikt nie kwestionuje uzasadnionych podwyżek opłat, natomiast protestujemy
            przeciw astronomicznym pensjom prezesów spółdzielni mieszkaniowych znacznie
            wiekszych od wynagrodzeń prezydentów bardzo dużych miast, ministrów, premiera
            czy prezydenta. I za to tylko, jak sam piszesz, że "spółdzielnie są
            tylko inkasentami należności bez wpływu na ich wielkość". Za zastepowanie
            takich instytucji na nasz koszt jak zaklad energetyczny, wodociągi czy zakład
            ciepłowniczy. Czyli bardzo często jedynie za odgrywanie wielkiego chaziaja i
            nic więcej!
            Co do naszej wiedzy - jest nabyta przez wiele lat, znacznie większa niż
            Krajowej Rady Spółdzielczej, spółdzielczych związków rewizyjnych, kiepskich
            prawników - profesorów a swoje stwierdzenia potrafimy do tego udowodnić. A jak
            się czujesz obrażony, złóż doniesienie do prokuratury, teraz działa ona bardzo
            szybko.
            Pomimo tego jadu, który wylałeś w swoim poście, życzę spokojnych świąt Bożego
            Narodzenia i dalszych refleksji w Nowym Roku nad spoldzielczościa mieszkaniową!

. za e ę albo
            • Gość: mieskaniec tbs Re: Tym razem do też spółdzielcy IP: 212.87.241.* 21.12.06, 19:02
              Prezes czestochowskiego zgm i tbs ma wieksza pensje niz niejeden prezes w
              spoldzielni
              • Gość: Spółdzielca Do spółdzielców i tych z TBS! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 19:06
                Skoro wasi prezesi mają takie pensje, to przecież nie od krasnoludków tylko z
                Waszych kieszeni! Cyba, że na to godzicie sie dobrowolnie, bo są takimi
                zankomitymi fachowcami, że trzeba trzymać ich na stołkach wysokimi pensjami bo
                uciekną do innej fuchy!
            • Gość: KAJO Re: Tym razem do też spółdzielcy IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.12.06, 19:15
              Sam jestes chyba chory,zapomniałes dodać ze do krajowego rejesru może wpisac
              sie każda grupa osob po spełnieniu pewnych wymogów.Może bardziej pożyteczną
              robote wykonalibyscie jako stowarzyszenie ludzi okradzionych przez banki,tych
              jest więcej.A ten facio do którego kierujecie to może ten facet z północy co
              pod hasłami spółdzielni załapał sie na ciepłą posadke w Radzie Miasta.Dajcie se
              siana!
              • Gość: Spółdzielca Do KAJO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 20:16
                Ja zajmuję się sprawami spółdzielców, ty możesz przcież założyć stowarzyszenie
                wydymanych przez bank, spełnisz pewne warunki i też wpiszesz się do rejestru!
                Być może jakiś facet załapał się do Rady Miasta na fali niezadowolenia
                spółdzielczego, to go wobec tego pilnujcie!
                • spoldzielca Re: Do KAJO! 21.12.06, 20:53
                  Właśnie trzeba tego pilnować, a z tego „załapania” zmieniło się nasze
                  działanie.
                  Jesteśmy w trakcie uruchamiania spotkań, cztery dni w miesiącu, jedno tak jak
                  dotychczas w siedzibie OBYWATELSKIEGO RUCHU OBRONY BEZROBOTNYCH w CZĘSTOCHOWIE
                  UL. PIŁSUDSKIEGO 31 w 1 piątek miesiąca o godzinie 16 i drugie w siedzibie
                  Ligi Rodzin Polskich w Al. N.M.P. 61 w 2 piątek miesiąca o godzinie 16.
                  Na spotkaniach w lokalu Ruchu Obrony Bezrobotnych są rozpatrywane wnioski osób
                  znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej. Dla 1 osoby w miesiącu
                  przydzielona zostanie kwota 50 zł jako zapomoga.
                  Na ostatnim spotkaniu przyznano taką kwotę Pani Jadwidze Kuglarz znajdującej
                  się w trudnej sytuacji materialnej.
                  22 i 23 organizujemy akcję rozdawania skromnych paczek żywnościowych na terenie
                  Północy. Akcja ta ma na celu wesprzeć Tych, o których nikt nie pamięta, Tych
                  którzy spędzają Święta samotnie szukając w śmietniku resztek jedzenia.

Pozdrawiam
                  Krajowy Związek Lokatorów i Spółdzielców Oddział w Częstochowie
                  Artur Gawroński

• Gość: gosc Re: Podwyzka czynszy w CSM "Nasza Praca" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 18:43
      to sie nazywa POWYBORCZA podwyzka, pozdro dla Ryska, wszystkiego kombinowanego w
      nowym roku !
      • Gość: Dziwny Re: Podwyzka czynszy w CSM "Nasza Praca" IP: 212.87.241.* 21.12.06, 21:50
        No przecie dieta mniejsza! bo tylko zwykły radny, już nie przewodniczący! To
        trzeba sobie odbić na pensji w spółdzielni. Mieszkańcy "popyskują" na forum
        i... nic sie nie zmieni, bo cóż oni mogą?! Przecież Rada jest swoja, zarząd
        jest "swój". Ciekawy jestem ile zarabia w Naszej Pracy przecfiętny pracownik?
        • Gość: Spółdzielca Re: Podwyzka czynszy w CSM "Nasza Praca" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 10:15
          dzieny, do kogo i o co masz pretensję? Zdaje sie, że spółdzielca - Artur
          Gawroński coś Ci odpowiedział. Jeśli to jeszcze malo, to zadaj mu dodatkowe
          pytania - takie Twoje prawo a jego obowiązkiem na nie odpowiedzieć.
          Co wyjdzie z "pyskowania" mieszkańców, zależy tylko od nich samych - czy będą
          tylko pyskować na forum czy coś konkretnego robic i nie ogladać się na innych,
          aż coś za nich zrobią.
          Masz prawo wiedzieć, ile zarabia w naszej Pracy przeciętny pracownik -
          wystarczy zapytać samego pana prezesa. Jęsli nie odpowie, to wtedy zadaj mu to
          pytanie, wymieniając go z imienia i nazwiska, na niniejszym forum.
          Zgodnie z obowiązującym prawem, musi udzielic Ci odpowiedzi. Mozna tez policzyc
          to samemu - wiadomo, ile osob zatrudnia spóldzielnia i jaki jest roczny fundusz
          płac z narzutami.
          Co według Ciebie znaczy "Rada jest swoja, zarząd jest "swój"?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka