Gość: czytelniczka IP: 217.153.246.* 28.01.07, 20:31 Jakie są Wasze ulubione książki? Co najbardziej lubicie czytać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: j,w2 Re: Ulubiona książka IP: 212.87.241.* 28.01.07, 20:39 " Paragraf 22 " - Joseph Heller. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: Ulubiona książka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.07, 20:50 Wahadło Foucaulta Umberto Eco. I wiele, wiele innych. Droga czytelniczko, nie podałaś tytułu Twojej ulubionej książki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daro Re: Ulubiona książka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.07, 21:12 Ja jeśli mam tylko wolną chwilę sięgam po książki Stephena Kinga. Mam kilkanaście jego kiążek z czego jeszcze trzech nie zdążyłem przeczytać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ik Re: Ulubiona książka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.07, 21:18 Whorton, King, Coelho, Wiśniewski i wiele innych. Bardzo podobała mi się książka Coelho ,,Weronika postanawia umrzeć``. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blejze Re: Ulubiona książka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.07, 21:28 Moze ja nie mam ulubionego autora, ale ostatnio przeczytałem ksiązke Sally Jenkins "Lance Armstrong- mój powrót do życia". Bardzo dobra ksiazka dla wtajemniczonych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krys Re: Ulubiona książka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.07, 21:57 "Cień wiatru" - Carlos Riuz Zafon - piękna i magiczna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koniu82 Re: Ulubiona książka IP: *.tktelekom.pl 28.01.07, 22:02 "Gra" Neil Strauss, polecam dla facetow!!rzadko czytam ale dla takich ksiazek mozna sie poswiecic!!Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Ulubiona książka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.07, 23:41 > "Gra" Neil Strauss, polecam dla facetow!! Czytałam. I zdecydowanie polecam kobietom ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Ulubiona książka IP: *.apus-net.pl 28.01.07, 22:06 Ojciec chrzestny, Grek Zorba Odpowiedz Link Zgłoś
antyszpilkamoli Re: Ulubiona książka 28.01.07, 22:08 Moją ulubioną książką jest "Kraina Chichów" Jonathana Carolla ale lubie wszystkie książki tego autora np. " Całując ul" , "Kości księżyca", "Zaślubiny patyków", "Spiąc w płomieniu", "Drewniane morze" Są naprawde wspaniałe polecam gorąco Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Ulubiona książka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.07, 23:38 "Mistrz i Małgorzata" - egzemplarz, który mam w domu wygląda jakby miał się zaraz rozsypać - często wracam do tej książki, żeby przeczytać całość, a czasem otworzę na dowolnej stronie, ot tak - zawiesić na chwilę oko. Właściwie dzięki za przypomnienie - nie zaglądałam do niej już ze dwa miesiące, najwyższa pora ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lizka Re: Ulubiona książka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 23:45 Gość portalu: Ja napisał(a): > "Mistrz i Małgorzata" :) tez mam słabośc do tej książki, uwielbiam fragment, kiedy Małgorzata odlatuje na miotle i bal u szatana :) ta książka obnaża całą prawde o ludziach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Ulubiona książka IP: *.vf.shawcable.net 29.01.07, 07:00 Gość portalu: lizka napisał(a): > Gość portalu: Ja napisał(a): > > "Mistrz i Małgorzata" > > :) tez mam słabośc do tej książki, uwielbiam fragment, > kiedy Małgorzata odlatuje na miotle i bal u szatana :) > ta książka obnaża całą prawde o ludziach :) Jeszcze troche fanow i moze zalozymy klub wielbicieli Mistrza, Malgorzaty i calej swity? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Ulubiona książka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.07, 10:00 mały książę ono samotność w sieci ciało niczyje Odpowiedz Link Zgłoś
wesolylisek Re: Ulubiona książka 29.01.07, 10:24 bardzo trudne pytanie ale chyba moge napisac tak: franz kafka ameryka jack london martin eden herman melville moby dick celine podróż do kresu nocy malcolm lowry pod wulkanem boris vian piana złudzeń herman hesse wilk stepowy oraz narcyz i złotousty emil cioran na szczytach rozpaczy jack kerouac w drodze i tak to ze maną jest mógłbym wypisac cała nasza domową biblioteke uwielbiam czytać a przeciez nie wspomniałe nic o polskich książkach o powieściach współczesnych - ta lista to klasyka - pierwsze trzy znam na pamięć i uwielbiam do nich wracać wesoły lisek Odpowiedz Link Zgłoś
marthina Re: Ulubiona książka 29.01.07, 18:41 "ten obcy" "zenek" "cichy pokoj" "azyl" "samotnosc w sieci" "2,4,6 ksiazka Coelho" "saga o ludziach lodu" "gniew aniolow" "lalka" "namietnik" ........... ......... ........ ........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ara Re: Ulubiona książka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.07, 20:08 "Uwaga" Alberto Moravia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ara Re: Ulubiona książka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 20:31 Jeszcze "Zwierzenia klowna" Bölla i "Oddział chorych na raka" Sołżenicyna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ara Re: Ulubiona książka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 23:35 "Tristan 1946" M. Kuncewiczowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uuuuu Re: Ulubiona książka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 15:07 lol! :D :D :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syfon Re: Ulubiona książka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 15:13 a Rogaś z Doliny Roztoki Ci się podobał? Ludzie! "Moją ulubioną książką jest "Nasza szkapa". nie mogę :D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klara Re: Ulubiona książka IP: 195.205.202.* 29.01.07, 21:13 Tryptyk Marii Nurowskiej fantastyczna powieść o współczesnej Ukrainie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Ulubiona książka IP: 217.153.246.* 29.01.07, 21:19 "Miedzy art deco a dekadencja"- Laura Claridge". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facet Re: Ulubiona książka IP: 212.160.86.* 29.01.07, 23:34 Jest ich wiele, ale gorąco polecam Eco (Imie róży chyba nie trzeba nikomu zachwalac - klasyka), Carroll (Kraina Chichów - rewelacja) no i oczywiście Graham Masterton (wszytkie, Walhalla jest super), do tego oczywiście podróżnicze, geograficzne i historyczne :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Ulubiona książka IP: *.st.vc.shawcable.net 30.01.07, 02:01 Niezmiennie polecam Dzienniki" Kisiela. Z taka pasja pisanego do szuflady dziennika czleka znanego i zaangazowanego w polityke nie spotyka sie czesto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Ulubiona książka IP: *.trustnet.pl 30.01.07, 02:10 Ja ostatnio przeczytałem dwie książki Kukuczki a teraz wziąłem się za żeglarskie przygody Baranowskiego. Mogę również polecić W Obronie Wolności - Sam Williams (książka dostępna za free na stronie helionu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Ulubiona książka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 09:17 Przeczytajcie " Pachnidło " Suskinda, zanim obejrzycie film, książka robi niesamowite wrażenie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rav Re: Ulubiona książka IP: *.su.krakow.pl 30.01.07, 09:44 kronika zapowiedzianej śmierci- marquez hańba, czekając na barbarzyńców, wiek żelaza- coetze wszystko- dostojewski proces - kafka wojna końca świata- llosa narcyz i złotousty- hesse cyberiada- lem POLECAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Ulubiona książka IP: 217.153.246.* 30.01.07, 12:36 Seria "Świat dysku", szare komróki na najwyższych obrotach :) Joanne Harris i jej słynna "Czekolada" a także inne "kulinarne" opowieści :) Odpowiedz Link Zgłoś
efemerydy Re: Ulubiona książka 30.01.07, 13:25 Melchior Wańkowicz "Ziele na kraterze" i "Szczenięce lata". Poza tym wszystko cokolwiek napisała Joanna Chmielewska. Do tego obowiązkowo "Mały książę" i "Mistrz i Małgorzata". Odpowiedz Link Zgłoś
efemerydy Re: Ulubiona książka 30.01.07, 13:32 I jeszcze: Eric-Emmanuel Schmitt - "Oskar i Pani Róża" Romain Rolland - "Colas Breugnon" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katsumoto Re: Ulubiona książka IP: 195.116.125.* 30.01.07, 13:33 Ojciec Chrzestny - M.Puzo, Konopielka - E.Redliński, W księżycową, jasną noc - W.Wharton, Imię Róży - U.Eco, Nieznośna lekkość bytu - M.Kundera, Król szczurów - J.Clavell, Nostalgia anioła - A.Sebold, Ojciec i Ojciec - K. van Loon, Archipelag Gułag - A.Sołżenicyn, i jeszcze kilka by się znalazło:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateusz Re: Ulubiona książka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 20:58 Do tej plejady wspaniałych książek,które wymieniacie powyżej dodałbym jeszcze "Na Zachodzie bez zmian" Erich Maria Remarque. Książka tym bardziej warta polecenia,że opisuje wojnę "od kuchni". Polecam do przeczytania tym,którzy wysyłają naszych chłopaków do Afganistanu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateusz Re: Ulubiona książka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 21:03 Zapomniałem.Jeszcze "Cienka czerwona linia" James Jones. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Ulubiona książka IP: *.vf.shawcable.net 30.01.07, 22:14 Gość portalu: mateusz napisał(a): > Do tej plejady wspaniałych książek,które wymieniacie powyżej dodałbym jeszcze > "Na Zachodzie bez zmian" Erich Maria Remarque. > Książka tym bardziej warta polecenia,że opisuje wojnę "od kuchni". To dodaj jeszcze do kompletu "Luk Triumfalny" i "Trzej Towarzysze"... Autor ten sam. Z jednym zastrzezeniem, ze porownywanie wojen z powiesci Remarqua i Jonesa nie ma wielkiego sensu. Jedyne co mozna, to mentalnosc dowodcow. I jeszcze jedno. Warto pamietac, ze "wojna, to kontynuacja polityki innymi srodkami." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal K Re: Ulubiona książka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.01.07, 00:32 ze "wojna, to kontynuacja polityki innymi srodkami." von Clausevitz - guru Strategów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Ulubiona książka IP: *.vf.shawcable.net 31.01.07, 00:56 Gość portalu: Michal K napisał(a): > ze "wojna, to kontynuacja polityki innymi srodkami." > von Clausevitz - guru Strategów Zgadza sie. I tez wart poczytania. Choc moze nie jako "ulubiona" lektura:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateusz Re: Ulubiona książka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 18:20 Gość portalu: Wlodek napisał(a): > > Gość portalu: mateusz napisał(a): > > > Do tej plejady wspaniałych książek,które wymieniacie powyżej dodałbym jes > zcze > > "Na Zachodzie bez zmian" Erich Maria Remarque. > > Książka tym bardziej warta polecenia,że opisuje wojnę "od kuchni". > > To dodaj jeszcze do kompletu "Luk Triumfalny" i "Trzej Towarzysze"... Autor ten > > sam. > Z jednym zastrzezeniem, ze porownywanie wojen z powiesci Remarqua i Jonesa nie > ma wielkiego sensu. > Jedyne co mozna, to mentalnosc dowodcow. > I jeszcze jedno. > Warto pamietac, ze "wojna, to kontynuacja polityki innymi srodkami." Oczywiście,że nie ma porównania między I Wojną Swiatową a wojnami współczesnymi, gdyż narzędzia do zabijania wymyślone przez człowieka znacznie udoskonalono. Jednak miałem raczej na myśli zupełnie coś innego. Mianowicie wypaczenie psychiki weteranów wojny,niezależnie od czasu wojny. M.in.zwróć np. uwagę na sowieckich weteranów wojny w Afganistanie. Wielu z nich weszło na drogę przestępczą.Zwierzęcy instynkt staje się niezbędny człowiekowi na polu walki ,gdyż tym sposoben można przeżyć. Później trudno się wyzbyć takich zachowań w cywilu. Ciekawe jak było z amerykańskimi weteranami wojny w Wietnamie ? Czy przypadkiem nie przeszli podobnej metamorfozy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Ulubiona książka IP: *.vf.shawcable.net 01.02.07, 00:47 > Gość portalu: mateusz napisał(a): Oczywiście,że nie ma porównania między I Wojną Swiatową a wojnami współczesnymi, gdyż narzędzia do zabijania wymyślone przez człowieka znacznie udoskonalono. Ale tez i inne jest spojrzenie spoleczenstw na wojne. Oczywiscie mowa o tzw cywilizowanych panstwach. > Jednak miałem raczej na myśli zupełnie coś innego. Mianowicie wypaczenie > psychiki weteranów wojny,niezależnie od czasu wojny. Ale tez zwroc uwage, ze nasza mentalnosc sie zmienila. Jeszcze dla generacji XIX wieku i polowy XX wojna byla czyms "normalnym". > M.in.zwróć np. uwagę na sowieckich weteranów wojny w Afganistanie. Wielu z > nich weszło na drogę przestępczą.Zwierzęcy instynkt staje się niezbędny > człowiekowi na polu walki ,gdyż tym sposoben można przeżyć. Kazdy zolnierz jesli ma spelnic powierzone mu zadanie musi byc psychicznie i fizycznie przygotowany do tego, ze bedzie zabijal. Podobnie jak policjant, czy rzeznik. Nie mowiac juz o medykach roznych specjalnosci. Takze "zimnych chirurgach", ktorzy tez raczej nie zabieraja pracy do domu:))) Później trudno się > wyzbyć takich zachowań w cywilu. Jest w tym zapewne czesc prawdy, ale chyba gorsze jest cos innego, a mianowicie przenoszenie zwyczajow koszarowych do domu. Stad problemy nie tylko u wojskowych, ale i u policjantow, co widac ostatnio w gazetach. > Ciekawe jak było z amerykańskimi weteranami wojny w Wietnamie ? > Czy przypadkiem nie przeszli podobnej metamorfozy ? Nie trzeba szukac wietnamu. Po sporej porcji procesow o slone odszkodowania USArmy ma potezny kontygent sluzb psychologicznych zapewniajacych opike zolnierzom, rannym i weteranom. U Kanadyjczykow jest podobnie. Ilu faktycznie jest dotknietych "The Post War Syndrom", a ilu tylko to symuluje tego nie wie nikt. A co do Ruskich, to przeciez tam nikt sie nigdy poslednia szarza nie przejmowal. Tak bylo za cara, za Stalina i teraz za Putina. Gdzies podano, ze tam rocznie w wypadkach niezwiazanych z wojna ginie rocznie 15 tys ludzi.... To o czym tu mowic, a poza tym u nich "Raz maty rodzila" funkcjonuje dalej... W tym temacie chyba Ptasiek Wartona cos rozswietla... O USArmy przed Pearl Harbour ...James Jones ..Stad do Wiecznosci. I ..."Przygody Dobrego Wojaka Szwejka!!!! To z reszta powinna byc obowiazkowa lektura dla poborowych:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal K Re: "Złoto" Cizia Zyke IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.01.07, 00:33 Władca Pierścieni Tolkiena pokazuje głębie której nie ma film mimo wszystkich efektów specjalnych Odpowiedz Link Zgłoś
bawara1985 Re: "Złoto" Cizia Zyke 31.01.07, 18:45 chmielewska :) Lesio i jej liczne ksiazki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tamara772 Re: Ulubiona książka IP: *.apus-net.pl 01.02.07, 15:34 Mark Twain "Listy z ziemi" Ernest Hemingway "Pożegnanie z bronią" Wszystkie książki Jerzego Kosińskiego z "Wystarczy być" na czele Michail Bułhakow "Mistrz i Małgorzata" Maria Kruger "Godzina pąsowej róży" Małgorzata Musierowicz "Kłamczucha" i wiele, wiele innych... Odpowiedz Link Zgłoś