Gość: mat IP: *.prenet.pl 01.03.07, 20:26 baaaaaaaardzo dobre pomysly ale obawiam sie ze byloby wiecej gadania na temat biednych pielgrzymow itp Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: uu Zarabiajmy tak jak Włosi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 08:47 Głupszego pomysłu nie słyszałem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zarabiajmy tak jak Włosi IP: 80.48.49.* 02.03.07, 08:58 a jaki jest Twój pomysł ? spodziewamy się , że lepszy ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdenek Re: Zarabiajmy tak jak Włosi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 09:53 To jest świetny pomysł. Może w końcu po pielgrzymach zostanie w mieście trochę pieniędzy a nie tylko syf, smród i zużyte prezerwatywy na polach namiotowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vel nie myslcie sobie ze cz IP: *.40.227.87.static.m-dp.siw.siwnet.net 02.03.07, 09:19 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rs Re: Zarabiajmy tak jak Włosi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 09:21 No i co Ty na to Wrona? Dobry pomysł? Co mówisz? A że ojcowie świątobliwi nie zezwolą? No tak to zamyka dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zarabiajmy tak jak Włosi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 09:28 Co za idiota to wymyśłił! "Częstochowa dużo daje Jasnej Górze, nie czerpiąc z tego praktycznie żadnej korzyści" jakieś durne wyliczenia- 6 mln, tzn że co, że Częstochowa 6 mln daje, i trzeba sobie to odebrać? Jezeli w ogóle Częstochowa ma dawać, coś za coś to już w ogóle lepiej niech nie daje. Przecież to my płacimy podatki czyli te pieniądze mają na coś iść, a nie że będą sobie dorabiać jeszcze na czymś i biznes kręcić. Panie myślicielu coś pan to wymyślił pomyśl pan jak większość miast to wprowadzi to ucierpimy tylko myna tym bo jakieś chorre opłacty będzie trzeba wprowadzać, czyli sami sobie rzucimy kłody pod nogi. A jak tak bardzo Ci zalezy na zarabianiu na Jasnej Górze to idź pan żebraj pod Jasną Górą może wrzuce Ci 5 złoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czestoch-a Re: Zarabiajmy tak jak Włosi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 09:37 Bardzo dobry pomysł.Teraz pielgrzymi wysadzani sa na Oleńki, i cały czas (tez wolny)obijaja sie wokół klasztoru.Dając zarobic tylko klasztorowi.I wyłącznie klasztorowi.Pielgrzymi tylko wedruja przez aleje, śmiecąc.Nic od siebie nie dajac.Doskonały pomysł , ale jak znam zycie ...nie do zrealizowania!Niestety P P Wrona jest ostatnia kadencję, i .....róbta co chceta.Nie koniecznie dla dobra miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zarabiajmy tak jak Włosi IP: 80.48.49.* 02.03.07, 10:27 Gość portalu: Czestoch-a napisał(a): > Niestety P P Wrona jest ostatnia kadencję, (...) w samorządzie nie ma limitu "2 kadencje i koniec" . za przyzwoleniem wyborców Wrona może być dożywotnio nominowany co 4 lata na prezydenta miasta . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oskar Re: Zarabiajmy tak jak Włosi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 10:32 Gość portalu: Czestoch-a napisał(a): > Bardzo dobry pomysł.Teraz pielgrzymi wysadzani sa na Oleńki, i cały czas (tez > wolny)obijaja sie wokół klasztoru.Dając zarobic tylko klasztorowi.I wyłącznie > klasztorowi no a komu mają dać zarobić ? przecież przyjeżdżają właśnie do klasztoru, gdyby nie klasztor pies z kulawą nogą by tu nie zaglądał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pttk do oskara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 10:53 To pies nawet z kulawą nogą też niech płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
42-200czestochowa Re: do oskara 02.03.07, 11:12 > To pies nawet z kulawą nogą też niech płaci. Zastanawiam się, skąd się bierze Twój sarkazm. Nikt nie mówi, by łupić wszystkich pielgrzmów jak leci. Pomysł dotyczy zorganizowanych form turystyki pątnicze- więc trudno mówić aby było w tym coś niestosownego. Skoro może zarabiać na tym podmiot gospodarczy, skoro zarabia na tym klasztor - dlaczego włączyć spod tego prawa właściciela czy zarządcę infrastruktury utrzymywanej za pieniądze podatników a służącej i podmiotom i klasztorowi(patrz samorząd)? Obecne rozwiazania prawne w tym ustawa o drogach publicznych pozwala na wprowadzenie takich opłat, nie można tylko mylić pojęć używając określenia MYTO. Skoro razić może określenie ZARABIAĆ - można to ująć bardziej neutralnie np.REFUNDACJA :))) pozdrawiam 42-200Częstochowa PS. dawno nie słyszałem tak dobrego pomysłu, dyplomatycznie przypominającego klasztorowi że nie funkcjonuje w próżni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rs Re: Zarabiajmy tak jak Włosi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 09:41 > "Częstochowa dużo daje Jasnej Górze, nie czerpiąc z tego praktycznie żadnej kor > zyści" > jakieś durne wyliczenia- 6 mln, tzn że co, że Częstochowa 6 mln daje, i trzeba > sobie to odebrać? Nie chodzi o to by odebrać sobie to co daje miasto klasztorowi czy na odwrót tylko o to by na klasztorze w końcu zacząć ZARABIAĆ. Autor w przystępny sposób (jak się okazało i tak dla niektórych za trudny) starał się wykazać że pielgrzymi zasilają swoimi pieniążkami przede wszystkim jedynie klasztor. Parkują na parkingu klasztoru, jedzą w przyklasztornych lokalach, śpią w domu pielgrzyma i nawet kupkę robią w klasztorne sedesy. Reasumując miasto ma z tego nic, zero, ani ani. Pomysł na myto to sposób na to by zacząć doić jasnogórską krasulę. Myto w zdecydowanej większości miały by płacić pielgrzymi a nie mieszkańcy, bo to pielgrzymów autokary stanowią większość tych wjeżdżających do miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zarabiajmy tak jak Włosi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 09:52 DObrze, już wiem o co chodzi. Powiedzmy że mnie poniosło bo się nigdy z czymś takim nie spotkałem i dla mnie nieco absurdalny sposób. Przepraszam za niektóre słowa. Jak dla mnie niepotrzebne, także możńa by tą odpowiedź usunąć. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaskoczenie Inwestycje 2008: Zbudujemy, jak Unia da IP: *.apus-net.pl 27.11.07, 09:15 Inwestycje 2008: Zbudujemy, jak Unia da w dzisiejszym artykule czytamy, ze miasto wraca do pomyslu przebudowy Klasztornej na deptak. To jednak przesada w sytuacji kiedy nie ma kasy na przebudowe ulicy sw.Barbary; kiedy Aleje sa w proszku a miasto nie rozwiazalo problemu korkow ulicznych. W hierarchii miejskich problemow hierarchia koscielna powinna byc na drugim planie. Ja sie pytam, jaki problem mieszkancow rozwiaze przebudowa niemieszkalnej przeciez ulicy Klasztornej.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sczypka Re: Zarabiajmy tak jak Włosi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 09:57 To też nie wygląda tak jak Pan sugeruje. Jedziesz nad morze -płacisz opłatę klimatyczną, jedziesz w góry -płacisz opłatę klimatyczną.Do Częstochowy przybywa rocznie około 4 mln pielgrzymów.Każdy w mniejszym lub większym stopniu musi coś zjeść i zarazem wypróżnić się,wyrzucić jakieś śmieci.Zobacz jakim taborem przybywają grupowe pielgrzymki.Na Rynku Wieluńskim pod co trzecieim autem podłożone tektury, bo olej tak kapie/leje/.Przyjżyj sie przemarszowi pielgrzymki,maja ze sobą przewoźnego TOY-TOYa,gdzie wyrzucają śmieci,puste butelki po napojach.ODPOWIADAM-okoliczne krzaki i przydrożne rowy.Niestety posprzątanie całego teg syfu idzie z naszych podatków,dowiedz się kto płaci i ile za posprzątanie parków po pobycie pielgrzymki. A swoją drogą dlaczego tak jest:co mamy w herbie KRUKA karmiącego OPATA i być moze dlatego Ted Wronsky nic nie zrobi żeby to zmienić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwe Re: Zarabiajmy tak jak Włosi IP: 217.153.246.* 02.03.07, 15:50 Wystarczy byś posprzątał po pontnikach a 5zł. zostaw sobie na tace. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Zarabiajmy tak jak Włosi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 19:16 Sam jesteś idiotą. Takiego durnego komentarza, jak twój, w nigdy nie czytałem. Ale ubawiłem się setnie... Odpowiedz Link Zgłoś
1964tomasz Re: Zarabiajmy tak jak Włosi 03.03.07, 16:26 Jak na Paulina lub księdza to bardzo trafna odpowiedź, po co się jeszcze dzielić kasą, skoro można wszystko zabrać na tacę? Odpowiedz Link Zgłoś
mromac Pomysł dobry ale Paulin Tadeusz nie poprze 02.03.07, 09:30 W relacjach JasnaGóra - Miasto Częstochowa pieniądze płyną tylko w jednym kierunku. I niewiele wskazuje na to że stan ten sie zmieni Odpowiedz Link Zgłoś
42-200czestochowa Zarabiajmy tak jak Włosi 02.03.07, 10:11 Powiem tylko tyle. Ten pomysł podoba mi się i to bardzo :) Może z lekką korektą dotyczącą wysadzania podróżnych przy placu Biegańskiego - postulowałbym zacząć od nowicjatu paulinów na pl.Daszyńskiego wysadzając pilgrimów na płycie Starego Rynku :)) Wilk syty i owca cała - Pielgrzymi mają swoją pielgrzymkę, Miasto ma swój dochód a klasztor? Klasztor mógłby negocjować z Miastem wysokość opłaty. Świetny pomysł pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcel Zarabiajmy tak jak Włosi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 10:23 Nie będzie zgody kleru na takie rozwiązania. Już teraz wszystkie parafie w całej Polsce wiedzą, że parking dla autokarów tylko koło Jasnej Góry, zakupy pielgrzymów wyłącznie w sklepikach wokół klasztoru. W trosce o jedność rodziny księża od kilku lat zabiegają o zakaz handlu w niedzielę. Dlaczego nie dają dobrego przykładu? W każdą niedzielę czynne są sklepiki okołoklasztorne i wcale nie handlują w nich zakonnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kenneth Re: Zarabiajmy tak jak Włosi IP: *.21.pl 02.03.07, 10:51 i tak powinno być nawet w tak zacofanym Kairze nie jedzie sie tylko ogladac piramidy a zwiedza sie inne ciekawe obiekty muzea i zostawia sie funciaki restauratorom sklepikarzą i innym bazarowym sprzedawczykom a w Czewie tylko klasztor zarabia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał b ;) Zarabiajmy tak jak Włosi IP: 212.160.143.* 02.03.07, 10:52 popieram pomysł Pana Sebastiana! Powinniśmy brać przykład z krajów i miast, które zarabiają na turystyce i wreszczcie zacząć na niej zarabiać. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonnkaa Popieram , popieram a moze referendum? :o) 02.03.07, 11:15 Witam........ Jak znam zycie, sprawa spali na panewce......... Nikogo, to nie interesuje, oprócz rzecz jasna mieszkancow....... Gdzie tam Prezydent zawalczy z kosciołem............... Ale nawet jak teraz pomysł upadnie........... To jak Wrona odleci znow przywrócimy.......... I wystawimy rachunek............ Ile miasto straciło........... Po co pozyczki, pieniądz sam pcha sie w garsc........... Bedziemy rozliczac ........... i pytac......... Ukłony Ruda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: Zarabiajmy tak jak Włosi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 11:14 A może by tak zacząć ściągać myto z przyjezdnych kiboli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magik Re: Zarabiajmy tak jak Włosi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 11:39 Pomysł moim zdaniem jest świetny.Zauważam ,że chyba niewszyscy jednak zrozumieli go do końca.To przykładowe 200 zł które tu zostało przedstawione to przecież nie jest wyciąganie pieniędzy z Jasnej Góry tylko od pielgrzymów.200 zł podzielić na ilość pasażerów autokaru to na osobe wypadają jakieś 3zł i myśle ,że dany pielgrzym nie zbiednieje przez strate tych trzech zł, a miasto mogło by sporą kase zarobić.Dlaczego ja mam płacić w gorach czy nad morzem klimatyczne, a pielgrzymi nie mieli by placić za to ,że miasto ponosi koszty związane z ich obsługą, a granty z ich pobytu w 90% trafiają na JG. Zagrożeniem dla JG był by pomysł z wysiadką pielgrzymów na Biegana, bo to rzeczywiście narazi na stratę finansową JG, a tego żaden polityk w Częstochowie nie zaryzykuje. Podsumowując pomysł jest świetny tylko aby go zrealizować potrzeba odważnych i radykalnych kroków ze strony polityków, a głównie prezydenta.Czy stać ich na takie kroki ?.Obym się mylił ale moim zdaniem niestety Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Zarabiajmy tak jak Włosi IP: *.realestate.net.pl 02.03.07, 11:32 może lepszym pomyslem byłoby wysadzać pielgrzymów już w rejonie starego rynku,garncarskiej,targowej,mostowej lub senatorskiej.Jest tam dużo miejsc w ciemnych zaułkach na pakingi dla bogatych pielgrzymów.przy okazji miejscowi" handlowcy" też by chcieli zarobić.A tak na poważnie dlaczego tylko w trzeciej alei mają zarabiać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oskar Re: Zarabiajmy tak jak Włosi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 11:47 zapominacie ze klasztor nie jest własnością miasta, wiec trudno oczekiwac ze Częstochowa będzie zarabiac na nim tak jak np. Kraków na Wawelu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Titus Re: Zarabiajmy tak jak Włosi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 14:49 Ale to klasztor jest na terenie miasta, nie miasto na terenie klasztoru. Za sprzątanie syfu po pielgrzymach płacimy my, nie klasztor, pomimo że z pielgrzymow mamy wielkie zero. Szeryf Crow ma niestety opłatki na oczach przysłaniające mu podejmowanie logicznych i cennych dla miasta decyzji, więc pewnie ten pomysł można między bajki wsadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oskar Re: Zarabiajmy tak jak Włosi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 14:57 Gość portalu: Titus napisał(a): > Za sprzątanie syfu po pielgrzymach płacimy my, nie klasztor, ci którzy przyjeżdżają autokarami praktycznie nie wychodzą poza obręb klasztoru, więc gdzie robią ten syf ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Titus Re: Zarabiajmy tak jak Włosi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 15:35 > ci którzy przyjeżdżają autokarami praktycznie nie wychodzą poza obręb klasztoru > , > więc gdzie robią ten syf ? To wciąz nie zmienia faktu, że piesze pielgrzymki w okresie swego pobytu w miescie zasmiecają Aleje. Przychodzą zwiedzać JG nie Częstochowę prawda? To na JG zostawiają swoją kasę, a w Alejach resztki po prowiancie który przytargali ze sobą. I to my płacimy za sprzątanie tego bajzlu, pomimo iz wciąz nie mamy jakichkolwiek dochodow z działalnosci klasztoru, nie licząc 3 kioskow i dwoch kawiarni na krzyż. Wiec nie interesuje mnie w jaki sposob będziemy doic JG, czy wprowadzając opłaty pielgrzymek autokarowych, pieszych, lotnych czy konnych, mam to głęboko w trzewiach, ponieważ jak by na to nie patrzec i tak na obecnoci pielgrzymow tylko tracimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oskar Re: Zarabiajmy tak jak Włosi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 16:50 Gość portalu: Titus napisał(a): > To wciąz nie zmienia faktu, że piesze pielgrzymki w okresie swego pobytu w mies > cie zasmiecają Aleje Pielgrzymi piesi to zupełnie oddzielna kwestia, pomysł opisany w artykule dotyczy osób przyjeżdżających autokarami i tak jak napisałem wcześniej nie jestem mu przeciwny, chociaż nie znoszę kiedy władza ściąga ze mnie jakikolwiek haracz. Co do sformułowania "będziemy doic JG" wydaje mi sie dość odpychające i mam nadzieję, że nie pod takim hasłem pomysł byłby wprowadzany w życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Titus Re: Zarabiajmy tak jak Włosi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 17:58 > Co do sformułowania "będziemy doic JG" wydaje mi sie dość odpychające i > mam nadzieję, że nie pod takim hasłem pomysł byłby wprowadzany w życie. Historia jest wystarczającym dowodem na to, ze nie tylko czerwoni, różowi, fioletowi etc. ale i czarni byli i są organizacją polityczną puszczającą bardzo brzydkie bąki. Kler od zawsze doił ciemne masy, więc nie mam nic przecwko temu by teraz ktos inny doił kler, oczywiscie dojenie możesz nazwac sobie jak tylko chcesz. Marzy mi się jakikolwiek przejaw symbiozy pomiędzy klasztorem a miastem, a nie jak to mamy aktualnie... pasożytnictwo ze strony tego pierwszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Axl Re: Zarabiajmy tak jak Włosi IP: *.prenet.pl 02.03.07, 22:36 A ci z pociągów to pikuś? Po nich też trzeb ałajno sprzątać, Jasna Góra na to centa nie daje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do oskara Re: Zarabiajmy tak jak Włosi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 21:44 Nie jest własnościa miasta no popatrz to czemu wyciagaja łapska po nasze pieniadze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brajn clarcia montancia się nigdy , ale to nigdy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 11:58 nie zgodzi:) A po za tym już niedługo zostaniemy drugim miastem państwem koscielnym:) Proponuję Jasnogród Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: car Re: clarcia montancia się nigdy , ale to nigdy IP: *.centertel.pl 02.03.07, 21:37 a wiesz ż to włoska firma pod płaszczykiem oo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Pielgrzymi Autokarem?? IP: *.as.kn.pl 02.03.07, 12:12 Ja tam myślałem, że większość tych pielgrzymów, to idzie pieszo. Autokarowe wycieczki są nieliczne. Jednak pomysł bardzo fajny, tylko coś nie widzę, jak polaczki się pchają z autokrami do miasta jeśli mieli by płacić za to. Zostawią bus na rogatkach i dalej, pokutnie , bucikiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cz-wa Re: Pielgrzymi Autokarem?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 13:20 Świetny pomysł, tylko naszym radnym nic nigdy nie przychodzi do głowy, ale ,żeby przykościółkowi zarabiali to i owszem!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Axl Pielgrzymi Autokarem? Owszem IP: *.prenet.pl 02.03.07, 22:40 Tylko ich nie widzisz bo właśnie jadą prosto na JG, żeby tylko JG mogła sie nachapać kasiory. Parkingi zawsze są tam pełne. Ale za niszczenie dróg autokarami nie płaci sznowna firma JG. Chce tylko brać a nic w zamian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebastian Nocuń Kilka słów dodatków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 13:18 Dziekuje za wypowiedzi i zrozumienie dla pomysłu... Gwoli ścisłości pomyliłem się, pierwsza była Florencja a nie Wenecja. Słuchajcie... przy okazji... poświęćcie chwilkę, trochę paliwa i pojedźcie za JG i zobaczcie ile tam stoi autokarów... te wyliczenia są GRUBO zaokrąglone. Jeśli będą chcieli zostawić autokar na rogatkach - nie ma sprawy... zakaz parkowania, zarabiają właściciele placów lub parking miejski i oczywiscie komunikacja miejska, bo z bucika kilka kilometrow nikt nie pojdzie - dlaczego? Grupy turystyczne NIE MAJA CZASU na Czestochowe - jest obowiązkowa ale robi się ją przy okazji tylko dla klasztoru!! Włosi śmieją się z Częstochowy, że nie ma opłaty wjazdowej. Asyż np też istnieje w katalogach turystycznych praktycznie tylko i wyłącznie dzięki Bazylice Św. Franciszka, Bazylice Św. Klary i Bazylice Matki Boskiej Anielskiej (lub - Od Aniołów - różnie tłumaczą) a opłatę wjazdową mają. Jedno jest pewne. Nie zmniejszy to liczby turystów zaglądających do naszego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniap Re: Kilka słów dodatków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 13:21 jak dla mnie pomysł masz kolego super:)) pozdrowienia od Ani P. z kursu italiana:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oskar Re: Kilka słów dodatków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 13:29 Gość portalu: Sebastian Nocuń napisał(a): >Włosi śmieją się z Częstochowy, że nie ma opłaty wjazdowej jakkolwiek oplata wjazdowa dla autokarów byłaby rodzajem państwowego, niczym nie uzasadnionego haraczu, to w gruncie rzeczy nie byłbym jej przeciwny, nie można tylko oczekiwać, że przyniesie to miastu jakieś gigantyczne dochody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Kilka słów dodatków IP: *.as.kn.pl 02.03.07, 15:15 > Jeśli będą chcieli zostawić autokar na rogatkach - nie ma sprawy... zakaz > parkowania, zarabiają właściciele placów lub parking miejski i oczywiscie > komunikacja miejska, bo z bucika kilka kilometrow nikt nie pojdzie - dlaczego? > Grupy turystyczne NIE MAJA CZASU na Czestochowe - jest obowiązkowa ale robi się > ją przy okazji tylko dla klasztoru!! Faktycznie :) o Tym nie pomyślałam :) Zwracam honor. Pomysł, jak już pisałem, znakomity, tylko by cała zebrana kwota, została przeznaczona odpowiednio, a nie na autko pana prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Zarabiajmy tak jak Włosi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 13:29 Uwazam ze to swietny pomysl wysokosc oplaty nie jest zbyt wygorowana w przeliczeniu dla jednego pielgrzyma oczywiscie do przemyslenia jest wysokosc oplat dla busow o roznej pojmnosci w koncu wlasciciel 18 osobowego pojazdu teroretycznie a raczej na pewno nie godzilby sie na oplaty w takiej samej wysokosci jak autokary ale to tylko niewielki procent wszystkich przyjezdzajacych pojazdow i w moim odczuciu nie powinien byc brany pod uwage - dla kazdego taka sama wartosc oplaty. Czekam teraz aby Ulisses wypowiedzial sie na forum i zadeklarowal przedstawienie pomyslu w radzie miasta albo zaprezentowal rzeczowe argument przeciw niemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Zarabiajmy tak jak Włosi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 13:46 Kilka wypowiedzi dotyczylo zasmiecania miasta przez pielgrzymow...ciekawe wiec skad biora sie smieci np na polnocy czy rakowie tam chyba nie chodza pielgrzymi? sami zasmiecamy miasto a zwalamy na pielgrzymow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Zarabiajmy tak jak Włosi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 13:49 Nareszcie dobry pomysł i tak trzymać też to widziałam we Włoszech ale nie tylko to obowiazuje tam, lecz w każdym europejskim mieście pielgrzymkowym. Sanktuaria współpracują z miastem i to doskonale mogę śmiało powiedzieć że paulini o tym zapomnieli a pora to zmienić albo razem albo wcale coś za coś czyli po chrześcijańsku ojczulkowie inaczej nie da się tak jak dotychczas żyć czyli obok siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helka Zarabiajmy tak jak Włosi IP: *.prenet.pl 02.03.07, 14:10 Już słyszę głosy oburzenia ze stronu kleru,że miasto ciągnie pieniądze od biednych pielgrzymów!!!.To prawda,że miasto dużo daje Klasztorowi,dlaczego Klasztor nic nie daje miastu? Bo to są ogromne pieniądze.Gdzie jest p.prezydent Wrona? Czyżby się bał Klasztoru? Czekam na odpowiedź! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdgfdjsflaj Re: Zarabiajmy tak jak Włosi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 20:21 Wiele tu wypowiedzi fajnych i niefajnych, ale chciałbym się dowiedzieć po pierwsze co daje Częstochowa Jasnej Górze i po drugie co ma dać Jasna Góra Częstochowie. Jeśli da się jasno odpowiedzieć to jesteśmy w domu i możemy skutecznie działać. A trzecie pytanie, co Częstochowa może zaoferować ciekawego temu tempemu, brudnemu, pielgrzymowi ? Proszę o konkretne odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Zarabiajmy tak jak Włosi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 14:27 świetny pomysł ale nie do zrealizowaniea w naszym mieście . Niestety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebastian Nocuń Re: Zarabiajmy tak jak Włosi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 15:22 I tego się kolego najbardziej obawiam.... Przy obecnej mentalności włodarzy będzie to wyjątkowo ciężkie..... Cieszę się jednak, że pomysł ujrzał światło dzienne bo kołatał się w głowie już od kilku lat. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Ktoś podchwycił mój pomysł IP: *.gre.pl 02.03.07, 15:54 Ale nie mam o to żalu - choć ja proponowałem podwożenie pątników na Plac Daszyńskiego. Reszta tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=57995799&a=57995799 No i nie byłbym aż tak odważny, żeby pobierać myto od pielgrzymów. Mimo wszystko będzie to w naszych warunkach źle przyjęte. Większa szkoda ze zmiany opinii o naszym mieście, na jescze gorszą, niż zysk z tych opłat. Nie znaczy to, że powinniśmy z naszego budżetu płacić za śmieci przyjezdnych. Myślę, że lepszym sposobem byłoby domaganie się, jako rekompensaty, dotacji pielgrzymkowej z budżetu centralnego. Akurat z tym rządem da się to bez problemu załatwić. Chociaż, jeśli górale sprzedają bilety w Tatry, to może sami za wejście na świętą ziemię częstochowską też zgodzili by się zapłacić. A kiedyś jeszcze proponowałem ustawienie wzdłuż środkowego pasażu pomników polskich świętych - pod hasłem "Polska Litania". Oczywiście wszystkie pomniki, mijane przez pielgrzymów byłyby fundowane - Święta Barbara przez np. Solidarność Górników, Świętego Stanisława pewnie chciałby ufundować Kraków... Nie chce Jasna Góra bezpośrednio, to (metodą Zagłoby) należy poszukać fortelu, jak podejść ewentualnego pielgrzyma, by zainteresował się też miastem. Odpowiedz Link Zgłoś
henryczek-czewa Re: Ktoś podchwycił mój pomysł 02.03.07, 16:43 popieram pomysł z "wjazdowym", ale należałoby sie jednoczesnie zastanowić czym zachęcić pielgrzymów do spacerów po mieście a nie tylko klasztorze, czym zachęcić do pozostania w mieście dłużej niż jeden dzień - bo jakichś szczególnych atrakcji a naszym grodzie póki co nie widzę czekamy na naszego forowego radnego ulissesa i liczymy, że przedstawi ten pomysł innym radnym :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebas Re: Ktoś podchwycił mój pomysł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 18:41 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebastian Nocuń Częstochowa nie jest atrakcyjna dla grup turyst. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 18:49 Częstochowa nie jest atrakcyjna turystycznie. I to trzeba powiedzieć sobie otwarcie!! Nie mamy zabytków. Nie mamy atrakcji turystycznych i ich mieć nie będziemy!! Nie wybudujemy nowych zabytków.... Liczą się muzeum zapałek, muzeum archeologiczne, ale to są atrakcje dla turysty indywidualnego nie dla grup turystycznych. Dla grup mamy Jasną Górę. I to trzeba wykorzystać. A tak na marginesie w kręgu ludzi związanych bezpośrednio z obsługą turystów i organizowaniem wyjazdów, przede wszystkim do Włoch, już od dłuższego czasu się o tym mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KrzSad Panie Sebastianie IP: *.dzi.vectranet.pl 02.03.07, 16:46 Dobry pomysł. ALE JAK Z MOIM ZALICZENIEM Z PNOM PRZED LAT, KTóREGO CHYBA NAM SIE sfinalizować NIE udało? GRATULUJE MYśLENIA W NOWYCH KATEGORIACH! PODEJMę SIę Z RZYJEMNOśCIą WPROWADZENIA TEGO W żYCIE... JAK TEGO SAM PAN NIE ZROIBSZ, POMYSł UMRZE SIłą KAMPANI AGITATORSKIEJ JAKą PAN NIEWąTPLIWIE PROWADZISZ... TEL DO MNIE BEZ PROBLEMU U ZNAJOMYCH PAN ZNAJDZIESZ... ZDRóWKA żYCZę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Panie Sebastianie IP: *.tktelekom.pl 02.03.07, 17:53 Ciekawi mnie, co o tym pomyśle powie o.Dyrektor i jego Rodzina Radia Maryja. Przecież mają swój zlot na J.G., a autokarów jest wtedy do zarąbania. Cała Aleja JP.zakorkowana w chwili wyjazdu. W tym dniu byłyby "żniwa" dla miasta. Pomysł przedni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebastian Nocuń Re: Panie Sebastianie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 18:38 Oj Panie Krzysztofie umrze umrze.... zostawiam Alma Mater i zmykam do przemysłu... upomnieli sie o mnie i wybrałem Elbląg i na pewno się odezwę z racji zawodowych.... a to była statystyka :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zoltar Zarabiajmy tak jak Włosi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 18:39 Kiedyś mieszkałem w III aleji i wiem że wszystkie pielgrzymki wchodząc na szczyt są "wyłapywane" przez sieć gastronomiczno-turystyczną przowadzoną przez oo paulinów . Uważam że nie można tego zmienić , Jasna Góra na pewno będzie przeciwna takim pomysłom . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Caprioni Re: Zarabiajmy jak Polacy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 18:59 Wiadomo że trzeba szukac rozwiązań i pomysł z tzw pielgrzymkowym od autokarów nie jest głupi. Przedziwne jest natomiast porównywanie cz-wy do np. Rzymu gdzie sam byłem na wycieczce. Proszę Pana zagranicznych ośrodkach pątniczych jak np. Rzym turystów wysadza się dużo dużo wcześniej ponieważ po drodze mają setki zabytków do zwiedzanie więc lepiej niech Pan nie porównuje tego do sytuacji w Cz-wie, co oni będą u nas oglądac brudne bloki? Takie sytuacje tylko turystów denerwują ponieważ przyjeżdza się w konkretnym celu zobaczyc to i owo a my oprócz jasnej góry to nie dysponujemy żadnymi zabytkami tak jak np. Rzym. Ale uważam że rozwiązań trzeba szukac i tzw. pielgrzymkowe pobierac tylko z drugiej strony czy przez to klasztor na tym nie straci jak się okaże że w ciągu roku nie przyjechało 4 mln turystów tylko 2 mln. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebastian Nocuń Re: Zarabiajmy jak Polacy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 19:11 W żadnym momencie nie porównałem Rzymu do Częstochowy. Rzym został wymieniony podobnie jak inne miasta Włoskie z racji funkcjonowania tej opłaty. CO CIEKAWE to właśnie Rok Święty był pierwszym rokiem funkcjonowania opłaty. Poza tym nie zawsze wysadza się w Rzymie pielgrzymów daleko od Watykanu. Prawda jest taka, że wysadzenie pielgrzyma na stacji metra Anagnina, Laurentina, Ponte Mammolo kosztuje 30€ (około) tyle samo kosztuje wysadzenie pielgrzyma na parkingu przy ulicy Gregorio VII a stamtąd to już jest kawałek do Watykanu (porównywalny z III Aleją), a i okolica mało ciekawa.... Wysadzenie pielgrzymów w jakimkolwiek innym miejscu kosztuje znacznie drożej i chcąc tego uniknąć wiele grup decyduje się wysadzać "na czarno" np na Alei Pojednania. Wiąże się to po prostu z kosztami. I spokojnie... na pewno nie będzie mniej pielgrzymów czy turystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czestochowiak28 Zarabiajmy tak jak Włosi IP: 212.87.244.* 02.03.07, 18:49 pomysl na piatke tylko brac sie RADO MIASTA i realizowac !!!!!!!!!!! Przeciez te autokary niszcze nasze drogi wiec oplata 200 zl podzielona na 40 turystow; nawet by tego nie odczuli ( jedno piwo mniej :-)) DO PRACY !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Zarabiajmy tak jak Włosi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 19:53 Czekam na wypowiedz Ulissesa?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Caprioni Re: Sebastian Nocuń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 19:53 Uważam że Pańska chęc działania jest podobna do mojej ponieważ ja też staram się zrobic coś dobrego a poza tym nie mogę patrzec na pewną stagnację, zamierzoną czy też nie zamierzoną. Ps. Jeśli jest Pan człowiekiem o którym myślę tzn absolwentem ZSSB - to pozdrawia kolega z drużyny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebastian Nocuń Re: Sebastian Nocuń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.07, 06:50 Tak jestem absolwentem ZSSB i dziękuję za pozdrowienia. Również pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Zarabiajmy tak jak Włosi IP: 89.174.23.* 02.03.07, 19:52 Świetny pomysł od dawna już powinno tak być! 200 zł to wcale nie tak wiele bo do autokaru wchodzi około 50 osób. Miasto wreszcie by miało jakiś pożytek z Jasnej Góry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rs Pomysł do przemyślenia IP: 80.54.169.* 02.03.07, 19:59 Wszystkie miejsca turystyczne na Świecie wyciskają odwiedzających ile się da. Bilety na zwiedzanie kościołów, opłaty za wjazd, klimatyczne itp. Wycieczki turystyczne połączone z częścią zakupową. W takiej Turcji każda wycieczka ma dodatkową opcję, obok zwiedzania wizyta w "fabryce" złota/słodyczy/dywanów. Sprowadza się to do wizyty w dużym sklepie z zainscenizowaną produkcją. Myślę, że u nas też można zrobić więcej w tej materii. Po remoncie al NMP (może się kiedyś zakończy) warto by turystów tam skierować. Jest tam sporo restauracji, cukierni, sklepów. Opłata od autokaru nie jest taka zła. Może kwota niższa powinna być, max 10 Euro. Skoro my płacimy w zakopanym klimatyczne, to nie widzę powodu, żeby zanieczyszczające nasze powietrze autokary nie miały za to płacić. Oczywiście wyłączając ruch tranzytowy trasą oraz rejsowe. Reszta skoro wjeżdża do centrum niech płaci. Wraz z biletem powinni otrzymywać folder o mieście z ofertą gastronomiczną, hotelową, turystyczną w kilku językach. Odpowiedz Link Zgłoś