Dodaj do ulubionych

Jakie wybrac auto???

24.03.07, 14:50
Mam ogromny dylemat. Zastanawiam sie nad zakupem samochodu w maksymalnej
cenie 20 tysiecy. Szukam auta ekonomicznego, taniego w eksploatacji i choc
ciezko to nieraz polaczyc, komfortowego.

Moje typy to:
Volkswagen POLO,
Volkswagen GOLF,
Opel Astra,
Opel Corsa,
Toyota Yaris,
Suzuki Swift,
Ford Focus,
Ford Fiesta,
Honda Civic,
Seat Ibiza,
Skoda Fabia.

Samochod ma byc rodzinny, 5-drzwiowy. Chcialbym nim pojezdzic jakis minimum 5
lat. Najlepiej rocznikowo nie starszy niz 2002 (czym mlodszy tym lepszy).
Najwieksze zaufanie mam do aut japonskich, w drugiej kolejnosci niemieckich.
Natomiast srednio ufam francuskim i wloskim.

A wiec glowne kryteria wyboru to:
cena
bezawaryjnosc
niskie spalanie benzyny
mala utrata wartosci w trakcie eksploatacji.

Co byscie doradzili? Prosze o konkretne wypowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: hmm Re: Jakie wybrac auto??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.07, 15:00
      Ja jezdze juz 8 lat Ibiza i jestem bardzo zadowolony. Zadnych usterek
      silnika,jedyna awaria jaka miala miejsce to jakas czesc kolo Lambdy.Poza tym
      nic.
      • kaplan.pl Re: Jakie wybrac auto??? 24.03.07, 15:04
        Sam nie wiem, patrzac na nasze ulice i wybory innych kierowcow, to duzo jest
        skod, toyot i volkswagenow, seatow sie tak nie widzi...
        • Gość: hmm Re: Jakie wybrac auto??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.07, 15:06
          Seat i Skoda to auta jezdzace na silnikach i innych czesciach od VW. Wole
          jednak Seata niz Skode,poza tym Skody sa drozsze!
    • Gość: bob budowniczy Re: Jakie wybrac auto??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.07, 15:05
      polecam opla vectre .za tą kaske bedziesz miała super autko a wcale duzo nie
      pali ten z silnikiem 1.6 mozna powiedziec ze malutko
      • kaplan.pl Re: Jakie wybrac auto??? 24.03.07, 15:24
        Czyli ile pali taka vectra? Ile to dla Was jest duzo, a ile malo? Prosze o
        konkrety?
        • kaplan.pl Re: Jakie wybrac auto??? 24.03.07, 15:50
          A moze jednak jakiegos japonczyka? Mitsubishi, honde, toyote, suzuki?
          • Gość: asad Re: Jakie wybrac auto??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 16:00
            Skoncentruj się na Japończykach. Civic, Mazda 323, Corolla, ze wskazaniem na Mazdę.
            • Gość: asad Re: Jakie wybrac auto??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 16:04
              Ja nie sprzedaje tego samochodu, podaję tylko przykład
              ttp://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2309244
              • kaplan.pl Re: Jakie wybrac auto??? 24.03.07, 16:20
                A polo? strasznie mi sie podoba...
                • Gość: asad Re: Jakie wybrac auto??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 16:22
                  Który model?
                  • kaplan.pl Re: Jakie wybrac auto??? 24.03.07, 18:21
                    1.4 Diesel
    • Gość: marek Re: Jakie wybrac auto??? IP: *.getta.trustnet.pl 24.03.07, 18:44
      polecam audi A4 lub volvo S40 w dizelku na takich autkach sie nie traci przy
      sprzedazy a do tego sa malo usterkowe i malo pala ok 6-7litrow ropy przy
      spokojnej jezdzie
    • tj9meh Re: Jakie wybrac auto??? 24.03.07, 19:37
      Z rocznika nie starszego jak 2002 i za 20 tys ( bo tak napisales ) to mozesz
      sobie kupic chyba tylko swifta reszta z tego roku jest raczej drozsza.
    • Gość: nieznajomy Re: Jakie wybrac auto??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.07, 19:57
      może mój temacik Ci pomoże.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=59358383
    • Gość: K2 corolla albo almera:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.07, 20:56
      nic innego:)
      • Gość: K2 Re: corolla albo almera:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.07, 21:00
        aaaaa nie doczytałem do 20tysiączków złociszy:) to nic przed 2002 raczej nie kupisz, almery w nowej budzie sie zaczynaja w tej cenie od 2000 roku a corolle w starej budzie od 1998.
    • nissan10 Re: Jakie wybrac auto??? 25.03.07, 21:07
      Wyjątek na forum - jeżdżę Puntem - tani serwis i nieprawdopodobne -
      niezawodny.Niedrogi.

• Gość: nieznajomy Re: Jakie wybrac auto??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.07, 22:31
        e tam kłamiesz, zapewne jeździsz nissanem ;p
      • Gość: K2 Re: Jakie wybrac auto??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 11:57
        Co jak co ale nikt mi nie wmówi że punto jest niezawodne;), owszem jest prawie niezawodne do wieku około 3 lat a potem sie sypie:)
        • mhcz Re: Jakie wybrac auto??? 26.03.07, 12:24
          mam do sprzedania Punto GT pół roku w kraju na czesciach włoskich ,sprowadzone
          ze szwajcarii,wersja sportowa, białe zegary ,alusie cacko,progi obnizone
          orginalnie, ABS,WS,ESZ,EL,CZ turbo na miejskie warunki to wymarzona
          rzecz,całosć w srebrnym metalu .
          • Gość: jaroo7 Re: Jakie wybrac auto??? IP: 212.160.86.* 27.03.07, 20:09
            no tak tyle ze ten model punto, wcale do takich bezawaryjnych nie nalezy, a jak cos sie wysypie i jest to cześć typowa tylko od tego modelu, a troche tam jest takich, to ceny takich części dużo wyższe i czesto trzeba na nie czekać. Ale wrażenia z jazdy niezapomniane:D Mój pali od 7,5 do 24l/100km
    • Gość: W Re: Jakie wybrac auto??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.07, 13:03
      Ja kupiłem Focusa i jestem zadowolony. Oczywiście parę rzeczy trzeba było
      zrobić na wstępie jak to po kimś, kto chce sprzedać i już nic nie inwestuje w
      auto. Teraz jest żyleta. Wygodne autko, fajnie wygląda, niezły sprzęt grający w
      standardzie, spalanie też przyzwoite ... ogólnie polecam.
      • kaplan.pl Re: Jakie wybrac auto??? 27.03.07, 19:20
        up
        • Gość: Gustaw Re: Jakie wybrac auto??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.07, 19:45
          Z tych, które wymieniłeś to raczej Toyota Yaris. W opiniach niemieckich ekspertów Toyoty uchodzą za najbardziej niezawodne. Moi znajomi, którzy mieli Toyoty, twierdzą, że już innej marki nie kupią, ale wszystkie japońskie auta są dość dobre. Najważniejszy jednak jest stan techniczny kupowanego samochodu. Lepiej nie kupować auta od kierowców z tzw. sportowym zacięciem. I od staruszków też niekoniecznie. W najlepszym stanie technicznym są na ogół auta, którymi jeżdził jeden dbający kierowca i do tego płynnie, bez szaleństw. Ja mam Kadetta z niedużym przebiegiem i choć jest to auto nieco spartańskie i nie zapewna najwyższego komfortu, to uważam to auto za niezwykle mocne i mało awaryjne. Prostota jest jego zaletą i ja na Astrę bym się nie zamienił. No ale to już inny temat bo dziś Kadett to auto ze znacznie niższej półki.
          • kaplan.pl Re: Jakie wybrac auto??? 27.03.07, 19:47
            Wlasnie tez mam taki dylemat, czy POLO, czy YARIS? Bo yariska troche mala mi
            sie wydaje...
            • Gość: qża tfaż Re: Jakie wybrac auto??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.07, 19:54
              Ważne, żeby był zadbany. Jeśli Polo bardziej Ci się podoba to kup Polo. To też jest dobry samochód. Ale najlepiej spróbuj się przejechać jednym i drugim. Zobaczysz którym przyjemniej Ci się jeździ i w którym się lepiej czujesz...
              • Gość: qża tfaż Re: Jakie wybrac auto??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.07, 19:56
                Honda Civic też jest fajna i nieco większa...
    • kaplan.pl Re: Jakie wybrac auto??? 27.03.07, 19:32
      up up
    • kaplan.pl Re: Jakie wybrac auto??? 27.03.07, 20:54
      up!
      • Gość: kamil Re: Jakie wybrac auto??? IP: *.8.inds.pl 27.03.07, 21:12
        A ja moze Ci powiedziec jakiego auta nie kupuj :) Jezdze Alfa 156, 1.6 benzyna,
        pali okolo 10l/100km , jest dosc awaryjna , choc w trasie jeszcze mnie nie
        zawiodla, koszty wymiany swiec zapl. to okolo 400zl, rozrzad 800zl ale musze
        przyznac szczerze,ze przyjemnosc z jazdy jest duza i jest w stanie
        zrekompensowac te braki.
        O VW polo tez moge sie wypowiedziec , model 2000r, silnik 1000cm^3, spalanie
        bardzo male okolo 5l/100km ale silnik slabiutki, jeszcze w jedna osobe jako tako
        ale z pasazerami to juz o przyspieszeniu nie mozna mowic, ale po rozpedzeniu
        140km/h bez problemu osiagniesz :), ogolnie polecam choc komfort sredni (3+/4-),
        super bagaznik a i jeszcze jedno hamulce tragiczne no ale nie ma co sie nim
        rozpedzac.
        Patrzac w przeszlosc przejezdzilem jeszcze 100tys. mazda 121 i jest to super
        autko, bardzo malo awaryjne ale tak jak polo komfort jazdy taki sobie, blisko
        umieszczone osie i troszke trzesie na nierownosciach.
        Reasumujac i przegladajac wczesniejsze wypowiedzi radzilbym Ci wybrac Toyote
        Corolle lub Mazde 323, jesli trafisz na zadbane egzemplarze to predzej sie
        znudzisz tymi autami niz Ci sie popsuja.
        K.P.
        • kaplan.pl Re: Jakie wybrac auto??? 27.03.07, 21:25
          Widze, ze duzo osob poleca japonczyki zamiast auta dla ludu (VolksWagen). Czy
          rzeczywiscie warto? Czesci chyba drozsze, a i dostepnosc gorsza - trzeba
          sprowadzac z JAponii?
          • Gość: K2 Części do japończyków wcale nie są droższe!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 23:34
            W polsce pokutuje mit z początku lat 90-tych że jeśli japońskie to części sadrogie i niedostępne a to jest za przeproszeniem gó.. prawda, jeżdziłem pare lat nissanem sunny 1.4 na pełnym wtrysku, samochód mi się poprostu znudził, przy silniku NIC nie robiłem a zrobiłem nim ponad 100tys japońskie samochody mają słabsze zawieszenie ale są za to super wyciszone (powiem że nowe mondeo w bezynce jest dużo głośniejsze od m0ojego starego sunnego).
            Z pełną odpowiedzialnością polecam wszelakiego rodzaju nissany, toyoty predzej ci się "znudzą" jak to ktoś wcześniej napisał niż zepsują:)

Ps. daj sobie spokuj z polówką z niemieckich samochodów to możesz co najwyżej w tej klasie zainteresować się astrą 1.7D naprawdę samochody nie do zarżnięcia

http://mobile.de/SIDyL3v.SrQzT1FoTVQi-RoHA-t-vaNexlCsCsK~BmSB11Iindex_cgiJ1175034760A1D1100CCar/cgi-bin/index_cgi.pl?formType=pkwQuick&_form=search&sr_qual=GN&sr_make=19000&sr_modelId=5&sr_model=&sr_priceFrom=30000000&sr_priceTo=-2&sr_category=1100&sr_powerFrom=-2&sr_powerTo=-2&sr_registrationDateFrom=-2&sr_registrationDateTo=-2&sr_mileageFrom=-2&sr_mileageTo=-2&sr_country=-2&sr_zip=&sr_zipRadiusTo=-2&doSearch.x=72&doSearch.y=9
            • stary.wyga1 Re: Części do japończyków wcale nie są droższe!!! 28.03.07, 10:00
              A czemu zostawic polowke? Myslalem, ze w swojej klasie jest najlepsze?
              • Gość: K2 Re: Części do japończyków wcale nie są droższe!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 13:06
                polówka w swojej klasie jest co najwyżej średnia, popatrz sobie na rankingi dekry samochodów do piątego roku użytkowania, a pozatym a realu jest jeszcze gorsza jak w tych rankingach.
                Dekra zawyżyła stanowczo miejsce polówki, w tej klasie samochody japońskie są ZDECYDOWANIE NAJLEPSZE !!! a dopiero chen, chen daleko za nimi cała plejada niemieckich, francuskich, koreańskich samochodów
                • stary.wyga1 Re: Części do japończyków wcale nie są droższe!!! 28.03.07, 13:27
                  OK, w takim razie jakie auta japonskie sa w tej klasie najlepsze?
    • stary.wyga1 Re: Jakie wybrac auto??? 28.03.07, 16:52
      Wiec z JAponczykow zostaja takie auta:

Toyota Yaris,
      Suzuki Swift,
      Honda Civic,

Ktore polecacie?
      • Gość: K2 Re: Jakie wybrac auto??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 23:30
        Wszystkie są fajne ale mam ocenić nowe wersje tych aut czy stare samochody do 20tys zł. Ocenię stare:):

Yaris - pieknie pracujący wytrzymały silniczek i zawieszenie też ma nie tego sobie;), co do budy to zobaczymy za opkoło 2 lata jak pierwsze roczniki tego samochodu będą wchodzić w 10-lecie istnienia. Z zewnątrz mały ale w środku jest naprawdę masa miejsca

Swift - nie wiem czy oceniać nowy czy stary (bo starą wersję można kupić dosłownie za grosze) wewnątrz ciasny, typowy pochłaniacz kilometrów prawie się nie psuje, produkowano go ponad 20 lat;) a więc ostatnie roczniki są bardzo dobrze dopracowane niemal niezniszczalny

Civic - bardzo dynamiczny silnik ale nieco słabszy wytrzymałościowo niż w yarisie, blacha gnije nie ukrywajmy tego do tego sypie się zawieszenie i ciasny w środku ale oszczędniejszy od suzuki zdecydowanie jeśli chodzi o spalanie

Micra - typowy pochłaniacz kilometrów, samochód niezniszczalny:) za wielkich osiągów nie ma ale charakteryzuje się niskim spalaniem i bezobsługowym silnikiem, zawieszenie ma chyba najlepsze z japończyków

Osobiście gdy bym miał do wydania 20tys zł na małe autko to kupiłbym albo yarisa albo micre (porównywałem samochody z silnikiem bęzynowym)
    • Gość: . Re: Jakie wybrac auto??? IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.07, 13:16
      up
      • stary.wyga1 Re: Jakie wybrac auto??? 30.03.07, 13:12
        up
      • stary.wyga1 Re: Jakie wybrac auto??? 30.03.07, 13:25
        up up up
        • stary.wyga1 Re: Jakie wybrac auto??? 30.03.07, 14:28
          upupupupup
          • Gość: K2 Re: Jakie wybrac auto??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 22:34
            up up seven up:)
    • Gość: xedos Re: Jakie wybrac auto??? IP: *.realestate.net.pl 31.03.07, 21:36
      kolego, jesli chcesz kupic porzdane rodzinne auto ai masz zaufanie do japonskiej
      technologi to nie bede owijal Ci tu w bawelne, powiem tylko: MAZDA XEDOS 6 V6
      24V 144KM. Pelne wyposazenie za niewiele. Tylko nie znajdziesz takiej w roczniku
      2002 bo prodkowali je do 2000. Ale nikt nie zauwazy......Ty tez....Pozdrawiam.
    • Gość: yoł Re: Jakie wybrac auto??? IP: 80.54.171.* 01.04.07, 06:37
      sam już sobie w pytaniu odpowiedziałeś wiec nie trzeba odpowiadać .

cytat "Najwieksze zaufanie mam do aut japonskich, w drugiej kolejnosci niemieckich.
      Natomiast srednio ufam francuskim i wloskim. "
      • stary.wyga1 Re: Jakie wybrac auto??? 09.04.07, 15:11
        OKI, no to jakies konkretne marki?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka