Dodaj do ulubionych

Stosunek do pielgrzymów

IP: 85.112.196.* 01.04.07, 17:24
Piszę na tym forum - dla mnie obcym - ponieważ przez Częstochowę i okolice
przewija się najwięcej w Polsce pielgrzymów. Przewinąłem się też i ja,
pieszo.

Pozwoliłem sobie dwukrotnie zajrzeć wieczorem na mijane plebanie, pytając o
nocleg. Raz - nie było księdza; gospodyni po telefonicznej z nim rozmowie
wskazała mi miejsce, gdzie mógłbym rozbić namiot. Było to akurat skrzyżowanie
dwóch dróg więc poszukałem innego. Drugim razem, zachęcony
tablicą "zapraszamy peielgrzymów", szedłem jak w dym na plebanię. Niestety,
okazało się, że nie mają możliwości (byłem z plecakiem, śpiworem, karimatą).
Proboszcz z szerokom uśmiechem poradził mi, bym (to już było niedaleko
Częstochowy) złapał autobus do Częstochowy i przenocował w Domu Pielgrzyma.
Też nie skorzystałem.

I tylko się zastanawiam - jak to się ma do deklaracji o życzliwości do
bliżniego a zwłaszcza pielgrzymów?
Obserwuj wątek
    • Gość: ... Re: Stosunek do pielgrzymów IP: 217.153.246.* 01.04.07, 19:10
      no ja mam stosunek do pielgrzymow. calkiem niezly mam stosunek.
    • Gość: Russian Girl Re: Stosunek do pielgrzymów IP: 212.87.241.* 01.04.07, 19:35
      Wydaje mi się, że częstochowianie lubą pielgrzymów tylko wtedy, gdy kupują od
      nich pamiatki religijne. A tak żeby człowiekowi okazać życzliwość, to już mniej.
      • Gość: m Re: Stosunek do pielgrzymów IP: *.47.inds.pl 01.04.07, 19:42
        A jesli jedziesz nad morze lub w gory to rowniez jedziesz w ciemno? Nie
        zalatwiasz wczesniej noclegu?
        • Gość: pielgrzym Re: Stosunek do pielgrzymów IP: 85.112.196.* 01.04.07, 20:13
          Dla mnie istnieje różnica między wyjazdem na wczasy nad morzem a pielgrzymką do
          sanktuarium. Widzę również różnicę między właścicielem pensjonatu a urzędnikiem
          Pana Boga. Widzę wreszczie różnicę między celem hotelarza - zyskiem - a celem
          duchownego.
          • Gość: xxx Re: Stosunek do pielgrzymów IP: 80.54.168.* 01.04.07, 20:33
            Pielgrzymie !! Ty z tą życzliwością to chyba żartujesz jeśli chodzi właśnie o
            księży!!Oni to tylko mocni w gębach na ambonie.A pomagać to i owszem ale
            rączkami innych i najlepiej za pieniądze ale cudze.Ale swoją drogą to dlaczego
            pielgrzym ma dostawać za darmo nocleg? Chce sie modlić na JG to przecież
            faktycznie wcześniej można sobie nocleg załatwić.A osobiście to bardzo nie
            lubię okresu pielgrzymkowego kiedy to przez aleje przetaczają się tabuny
            upoconych pątników i jeszcze na dodatek wydzierają sie udawając że śpiewają
            jakieś radosne pieśni religijne.
            • Gość: 4 Re: Stosunek do pielgrzymów IP: 195.205.202.* 01.04.07, 20:37
              ja kiedyś przenocowałem grupkę dziewczyn z pielgrzymki, ale potem żadna nie
              chciała odwdzięczyć się ciałem :/
              • Gość: maciek Re: Stosunek do pielgrzymów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 08:32
                bo to jędze były. każda po jednym razie dać winna w opłacie.
            • Gość: marakuja Re: Stosunek do pielgrzymów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 11:01
              Prawda jest taka, w dobrze zorganizowanych pielgrzymkach nikt nie martwi sie o nocleg indywidualnie, po drugie księża chętnie pielgrzymów odsyłają do domu swych parafian co jest posunięciem żenującym , ale często stosowanym.
              Drogi Pielgrzymie, Częstchowa to miasto w którym kler jaśnieje blaskiem ludzi, którzy okazują pielgrzymom swą uczynność, ale nie daje nic w zamian, a pamietki i dewocjonalnie na 7 kamienic to nie inicjatywa prywatna tylko kościelna na całej długości ulicy.
              • Gość: gryfin Re: Stosunek do pielgrzymów IP: *.zana.trustnet.pl 02.04.07, 11:04
                Zgadzam się.Okolice Jasnej Góry należą do Paulinów i większośc sklepów z pamiątkami.
      • Gość: N.I.P. Re: Stosunek do pielgrzymów IP: 89.174.23.* 02.04.07, 10:51
        ...tak ,tak bo każdy częstochowianin handluje pamiątkami. (...co za idiotyzm!!!)
    • Gość: gryfin Re: Stosunek do pielgrzymów IP: *.zana.trustnet.pl 01.04.07, 21:59
      Co to jest:idzie i śmierdzi?

...pielgrzymka hehe
    • Gość: częstochowainka Re: Stosunek do pielgrzymów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 07:29
      wstyd mi jak czytam take wpisy..katolicy..polacy...ech....
    • Gość: wytworna Re: Stosunek do pielgrzymów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 08:31
      A niby dlaczego mamy okazywać życzliwość? Pielgrzymi są gościami klasztoru, a
      nie miasta i mieszkańców. To klasztor powinien zadbać o to. Czy ja będąc w
      Twoim mieście dostanę tak łatwo nocleg, tak za darmo? Z pewnością nie.
      Częstochowa jak każde inne miasto. A poza tym są hotele, motele, wspomniany Dom
      Pielgrzyma. Bez przesady proszę.
    • Gość: gryfin Re: Stosunek do pielgrzymów IP: *.zana.trustnet.pl 02.04.07, 11:00
      Przyjdą,naśmiecą i pójdą.
      • Gość: mieszkaniec Re: Stosunek do pielgrzymów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 11:35
        Obojętny.
        • Gość: . Re: Stosunek do pielgrzymów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 12:08
          do pielgrzymow-kobiet w wieku 18-25 lat - stosunek dobry (mozna je bajerowac
          jak rozbija oboz w Mirowie, jest ich tam sporo)
          do pozostaych pielgrzymow - obojetny
          :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka