Gość: no no IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 22:19 No no - a co konkretnie mu zarzucają , czy wiecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: 123 [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 22:25 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujo Re: Żółta kartka dla Wrony IP: 85.195.123.* 03.04.07, 00:23 no własnie: czy to jezzyk organizacji partyjnej PO czy SLD. Bo nie mysle zeby tak sie mógł odezwac ktos z PiS, oni tylko knuja za plecami ale wulgaryzmów raczej nie. No chyba że szymek przyjdzie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Żółta kartka dla Wrony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 22:30 Remont III aleji - mial kosztowac cos kolo 11 mln, kosztuje 15 Remont kamienicy vis-a-vis CC - mial kosztowac 3 mln, kosztuje 15 itd. A potem wielkie zdziwienie ze jest deficyt budzetowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drodzy Państwo Re: Żółta kartka dla Wrony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 23:00 najpierwa należy nie udzielić absolutorium, zaś później - jako drugi etap - konsekwentnie dążyć do referendum w sierpniu 2007 o braku zaufania do Prezydenta, no a potem....wybierać prawdziwego Gospodarza Miasta, czego sobie i Drogim Państwu życzę od serca, Amen! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Żółta kartka dla Wrony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 08:16 Sprawiasz wrażenie że zapoznałeś się z treścią art. 28 ustawy o samorządzie gminnym, lecz abyś mógł się sensownie wypowiadać proponuję zapoznać się z art. 199 ustawy o finansach publicznych. Skąd więc wziąłeś sierpniowy termin referendum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Toma Re: Żółta kartka dla Wrony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 12:46 Mój Drogi, ja jestem gotów poczekać nawet jeszcze 3 lata, ale prorokuję Ci, że to już będą ostatnie lata Wrony i jego nic-nierobów. Tylko tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Żółta kartka dla Wrony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 15:04 No to poczekasz. Jeszcze przynajmniej przez rok. Narazie Rada bije pianę bo nie ma pomysłów co tu robić dalej. A nawet jeśli Jaśniepanujący opuści swój stołek, to... Przyjdzie następny, a widząc kto by chciał przyjść to nie pragnąłbym tak mocno takich zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomie Re: Żółta kartka dla Wrony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 22:50 Z przykrością , to prawda - solidaryzuję się z Tobą, ale wierzę, że z tego bagna da się wyjść przy odrobinie dobrej nadziei. Będziemu patrzeć uważnie, aby ktoś w sposób naturalny się wyłonił i wyróżnił, powinien być dynamiczny i dobry, jak Chleb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof M. ach ta polityka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 23:46 przede wszystkim jest ogromna nadwyzka operacyjna głaby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ornitolog Re: Żółta kartka dla Wrony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 23:02 Wrona musi odlecieć i to jak najdalej Cz-wy..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Żółta kartka dla Wrony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 23:08 Jak na razie na III Aleję wydano 14 mln zł, ile wyda się do zakończenia inwestycji nie wiadomo. Jak jest wykonana III Aleja każdy widzi, dla mnie sprawą powinien zajść się prokurator i NIK, zachodzi bardzo poważne podejrzenie sprzeniewierzenia publicznych pieniędzy. Minister Ziobro do dzieła !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie życzę mu źle Re: Żółta kartka dla Wrony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 23:18 jako człowiekowi, ale niech już naprawdę nie reprezentuje mnie i mi bliskich ludzi, jako Prezydent Częstochowy. Wstydzimy się takiego Prezydenta i wystarczy nas już ogłupiać propagandą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator zdejmij klapki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 23:47 kazdy widzi że jest super. zdejmij czerwone okulary albo różowe bo dostałes zeza lewicowego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mam swoje -dobre Re: zdejmij klapki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 23:51 okulary.. i nie lewicowe tylko ludzki, normalne. Nie widzę, że jest super, jak Ty piszesz, tylko sru....pierd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żaba Re: Żółta kartka dla Wrony IP: 83.2.142.* 02.04.07, 23:28 Wrona przejął retorykę wypowiedzi z rządu- to nie jego wina, że jest niegospodarny, ale atak przeciwników politycznych- czytaj "sieć". Wrona, cwaniaczku, spadaj!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: relacja z rocznicy Re: Żółta kartka dla Wrony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 23:31 Godzina 21.37, lud spontanicznie pod pomnikiem uklęknął w skupieniu i ciszy. Wszyscy zatopieni w zadumie i solidarności serc. A tu..... nagle....rozsunąć się idą wielcy tego światka, z opóźnieniem 5 minutowym i z pochodniami w ręku, aby wyraźnie było widać kto tu rządzi! Twarze oświetlone, Prezydent uśmiecha się do kogoś ze znajomych. Nawet i "Anioł Pański" był tu, jak się okazało niepotrzebny... no, mili ludzie, powiedzcie mi, jak tu nie krytykować i jak to przemilczeć. Chyba, że nic nie czuć i nie myśleć ! Hańba i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
morning.calm Re: Żółta kartka dla Wrony 02.04.07, 23:41 Poczekam jak wpadnie Wielce Nieomylny Pan i Wladca Rzecznik przedstawiajac swoje racje gdzie na pierwszym miejscu bedzie podniesienie ratingu Czestochowy, ktory notbene jest psu na bude. Przy okazji pewnie nie zapomni postraszyc niedobrych przeciwnikow Jasnie Panujacego prokuratorem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator chca stanowisk wiceprezydentów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 23:44 bardzo brzydko Platformo Obywatelska - to nie pierwszy raz Rozpondek wspólpracuje z SLD - juz kiedys współpracowała z sld przy odwoływaniu Wrony za winde która wszyscy jeżdza od 10 lat. potem była jego wicprezydentem... teraz kiedy przegrała wybory... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ta żaba tu nie ma Re: chca stanowisk wiceprezydentów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 23:48 nic do powiedzenia, jej autorytet już jest rozpatrywany w czasie przeszłym, niech się szykuje do emerytury. Nie wierzcie kobietom, zwłaszcza takim.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: chca stanowisk wiceprezydentów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 08:47 A co Rozpondek jest też radną??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: chca stanowisk wiceprezydentów... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 10:53 Na szczęście nie. Przepisy jej nie pozwalają. Jest Matką Przełożoną jednej z koterii w Radzie Miasta. I inspiratorką tych rozbrykanych chłoptasi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość A to Rozpondek jest kobietą ?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 20:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pp Re: A to Rozpondek jest kobietą ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 23:52 Myślę, że jest niezwykle madrą kobietą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: A to Rozpondek jest kobietą ?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 19:50 Zaiste - nie zwykle... Jest mądrą inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: chca stanowisk wiceprezydentów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 23:51 Ty żartujesz, czy całkiem Cię Wrona otumanił??? Odpowiedz Link Zgłoś
lekarz62 Zadłuzenie Czestochowy ( dane z budżetu) 03.04.07, 00:02 stan na 2007 - 246 mln zł, 2008 - 275 mln zł 2012 - 336 mln zł W 2025 roku Czestochowa może osiągnie równowagę tylko czy my wytrzymamy. Odpowiedz Link Zgłoś
dock2 Re: Zadłuzenie Czestochowy ( dane z budżetu) 03.04.07, 02:34 Do lekarz62-> proszę o weryfikowalne źródło(link) danych, które Pan przytacza. Też bym się chciał zapoznać z tym opracowaniem. Pzdr. _____________________ www.osyra.info www.progresja.info Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Zadłuzenie Czestochowy ( dane z budżetu) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 08:20 I co z tego? Nie bij niepotrzebnie piany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kater Komuchy sie mszcza ze nie rzadsza miastem!!! IP: *.proxy.aol.com 03.04.07, 07:58 Czerwona mafia jak rzadzila to robila tyle przekretow,i nikt ich jeszcze nie rozliczyl.Kazdy komuch to oszust,klamca i zlodziej!!!Precz z czerwona zaraza!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: różowy Re: Komuchy sie mszcza ze nie rzadsza miastem!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 08:43 Masz 100% rację co do czerwonej mafii, ale czarna, obecnie jaśnie nam panująca w naszym mieście nie jest wcale lepsza. A najgorsze jest to, że nie przyjmuje żadnej konstruktywnej krytyki, a każdy jej przejaw traktuje jako atak polityczny. TO JEST CHORE, TRZEBA WYCIĄĆ TEGO RAKA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witka Żółta kartka dla Wrony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 08:40 Przypomnę , że przetargi na projekty i wykonawstwo na III Aleję i kamienicę NMP 24 były organizowane z jedynym kryterium wyboru : najniższa cena . Czyli najważniejszym z założenia było wydanie jak najmniejszej ilości pieniędzy, nie jakość, trwałość, gwarancje, i takie tam pierdoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Żółta kartka dla Wrony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 08:50 Z założenia wybrano najtańsze firmy, III Aleja kompletna porażka. Przypuszczam, że część pieniędzy przeznaczonych na remont poszła do prywatnych kieszeni. Kto kontroluje tę inwestycje. Nie jest chyba w porządku, że koszty rosną kilkakrotnie. Mam nadzieję, że MIK i Prokuratura będą miały co robić. A tak na marginesie, gdzie się podział wszystkowiedzący Pan Rzecznik, Głos opinii publicznej ma w d..ie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I.LEŚNIKOWSKI Do organów... IP: *.um.gov.pl 03.04.07, 10:30 Proponuję aby pan natychmiast wszelkie informacje o złodziejstwie przekazał do odpowiednich organów. Mornig calm ma rację - kto używa oszczerstw spotka się zapewne twarzą w twarz z pomówionym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eva Re: Do organów... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 11:06 1/proszę nie używać wulgarnych słów,bo forum to nie gabinet p.gudzowatego 2/w kwestii formalnej ,myślę ,że p. prezydent najbardziej intereseuje pozowanie do zdjęć i piedestał, a nie Częstochowa,od dawna widać ,że o zarzadzaniu nie ma zielonego pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Re: Do organów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 11:57 Proszę mnie nie straszyć wymiarem sprawiedliwości, żyję w demokratycznym kraju i zawsze mam prawo wyrazić swoją opinię. I proszę zauważyć, że podejrzenia o korupcję są moim przypuszczeniem, a nie twierdzeniem. Pan się rozminął z powołaniem, powinien Pan zostać rzecznikiem prokuratury, a nie U.M., na którego wg mojej opinii w ogóle się Pan nie nadaje. Odpowiada Pan kiedy i jak chce, albo odsyła do prasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Maria W. Do Pana Leśnikowskiego i Urzędu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 10:53 Od pewnego czasu włączam się do grona dyskutantów forum G W Pewne treści zamieszczane w artykułach wyprzedzają fakty, w większości oddziałują na opinię społeczną na zasadzie '' kija włożonego w mrowisko.'' Stąd różne wypowiedzi, opinie a nawet obrażliwe słowa. Przy okazji każdy upiecze sobie swoją pieczeń. Myślę, że zdecydowana większość częstochowskich rodzin żyje w kręgu spraw bardziej przyziemnych bo dotyczących funkcjonowania rodziny, zabezpieczenia własnego bytu. Operowanie i świecenie niebotycznymi sumami, które przeznacza się na różne miejskie cele, okazujące się nietrafionymi, może bulwersować opinię. Ale, to wychodzi od was, Szanowni Państwo. Umiar i gospodarność. Zaczyna męczyć ta pogoń za Europą w sytuacji kiedy większość ludzi z trudem wiąże koniec z końcem i niekoniecznie z własnej winy. Bo tak naprawdę to nie nowe płytki w Alejach i tym podobne inwestycje zapewnią przyszłość Częstochowie i jej mieszkańcom. Życzyłabym sobie i wszystkim wypracowania emerytury w ty mieście, spokoju, bezpieczeństwa, zgodnego spojrzenia na miejskie sprawy ze strony Urzędu - Żeby sprawy ludzkie stawiane były na pierwszym miejscu. Aby słowa, ''Najważniejsza jest Częstochowa'' spełniły się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kretlik Re: Żółta kartka dla Wrony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 12:48 To skandal tak oceniac wartośc inwestycji przed jej rozpoczęciem a ponosic tak rózniące sie wydatki. Gdzie są służby finansowe, budowlane, rzeczoznawcy w Urzedzie? Moze tam tylko znajomi a nie fachowcy? To nie tylko taka nieudolnosc prezydenta jakim jest odpowiedni dobór kadry ale szereg innych , które staczaja nasze miasto do roli grajdołka. 2 zólte i precz!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Medalik Żółta kartka dla Wrony IP: *.prenet.pl 03.04.07, 13:19 Poziom dyskusji na forum odpowiada miejscu naszego miasta na mapie Polski. Najważniejsze jest obrzucanie się epitetami,a nie zajecie stanowiska w przedmiocie sprawy.Pan prezydent Tadeusz Wrona miał i z pewnoscią mieć będzie zaciekłych wrogów.Z drugiej Pan prezydent robi wszystko,aby to grono powiększać i umacniać tę antagonizm.W otoczeniu Prezydenta brak osób,które zdolne by były zadbać o Jego autentyczny wizerunek,chyba,że On sam tego sobie nie życzy.Ocena co do gospodarowania środkami publicznymi przez prezydenta należy do uprawnionych organów samorządu i stosownych organów nadzoru.Jedno jest pewne,że Pan Prezydent i jego świta nie potrafią nimi gospodarować w sposób efektywny.Rewitalizacja infrastruktury arcitektonicznej nie wyleczy miasta z marazmu gospodarczego,nie będzie nośnikiem poprawy warunków ekonomicznych jego mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inaczej Re: Żółta kartka dla Wrony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 13:24 To kiedy będziemu mu dziękować ? Na pożegnanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie śpiesz sie tak Re: Żółta kartka dla Wrony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 16:31 J.w Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bardzo mi zależy Re: Żółta kartka dla Wrony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 13:21 na tym, aby już sobie poprzestał, bardzo, bo dużo namątił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tencowie Żółta kartka dla Wrony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 16:44 przecież o tej kamienicy to było wiadomo przed przetargiem, że będzie co najmniej dwa razy drożej; w branży budowlańców mówi się, że wygrał ten co miał wygrać przetarg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miodzik Nieprawidłowości IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.07, 17:48 Słyszałem, że komisja rewizyjna zainteresowała się zakupem kafelek po 200 euro za m2. na remont kamienicy Aleja 24 i ponoć jakoś te kafelki zniknęły czy cuś? moze się ktoś z komisji rewizyjnej wypowie. Czemu radni z komisji nabrali wody do ust? Oraz zakupami z wolnej ręki na kilkaset tysięcy zlecanymi firmom na dodatkowe roboty które wcześniej wygrywały przetargi za najniższą cenę czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Nieprawidłowości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 19:24 Wrona fe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Racjonal Re: Nieprawidłowości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 20:28 Sami głosowaliście na tego pana to teraz nie miec do nikogo pretensji. Co drugi częstochowianin głosował na Pana W. więc się teraz nie spinajcie i patrzcie jak przez następne 4 lata Cz-wa obumiera - teraz dostała już takiej zadyszki jak stary dziadek a co będzie za te 4 lata nic tylko długi, dziury, markety i galeria (prostuję 2 galerię) do których będą chodzic bogaci bo tzw. "chołoty" nie będzie stac I nie pomoże żaden deptak nie pomoże Jasna Góra, pozostaną wspomnienia, marzenia, cierpki smak niespełnienia. A Śląsk rośnie w największą potęgę, szkoda tylko że nas tam nie ma nigdy nie było i nie będzie. Jak to się mówi JAKI GOSPODARZ TAKA GOSPODARKA. Tylko nie zwalac znowu winy na mieszkańców!!!!! Bo ktoś wymyśla że te narzekania wynikają z naszych urojeń. Nie zganiac też winy na województwo tylko wziąśc się do roboty i zacząc myśle a przede wszystkim pisac wnioski o dotacje tylko mądre a nie jakieś tam urojone. Dziwic się tutaj że ludzie uciekają gdzie indziej? Społeczeństwo nie jest głupie jak się to co niektórym wydaje, mimo mydlenia oczu, obiecanek cacanek itp. przedziwnych sarkastycznych manipulacji. Ja popieram ludzi kreatywnych i mówię im - żyjemy w wolnym kraju szukajcie lepszej drogi, lepszej przyszłości przede wszystkim patrzcie w przyszłośc i dbajcie o siebie bo nikt o was nie zadba, żaden urząd. Nie zostawajce na siłę gdzieś gdzie nie ma przyszłości. Budujcie swój własny byt, nowy byt, nikt tego za was nie zrobi - to nie są czasy PRL. Nie dajcie się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co drugi ? bzdura! Re: Nieprawidłowości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 22:54 W ogóle nie poszli głosować, bo nie było na kogo. Około 70% zosytało w domach. Teraz tak nie będzie, oby , jak najszybciej przeprowadzić referendum i nie okazać mu zaufania - publicznie i basta , au revoir, Panie Wrona ! Doigrałeś się, a ja ci to wiele razy mówiłem : " Nie graj z ogniem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Nieprawidłowości IP: *.21.pl 03.04.07, 20:40 słyszałam, że powołali speckomisję z ekspertem z zewnątrz w celu zbadania sprawy III al.NMP , ponoć chodzi o super niską cenę kostki granitowej, którą wyłożona jest ulica , miasto zapłaciło 375 zł za m/2 przy cenie rynkowej nie przekraczającej 100 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Nieprawidłowości IP: *.iplus.com.pl 25.10.07, 17:37 "> słyszałam, że powołali speckomisję z ekspertem z zewnątrz w celu zbadania spraw > y > III al.NMP , ponoć chodzi o super niską cenę kostki granitowej, którą wyłożona > jest ulica , miasto zapłaciło 375 zł za m/2 przy cenie rynkowej nie > przekraczającej 100 zł. czy tojest prawda ???/// kto wie ????/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fun p wrony Żółta kartka dla Wrony IP: *.zana.trustnet.pl 03.04.07, 20:42 6% wzroslo zatrudnienie, a gdzie byly oferty pracy. jestem zarejstrowana w urzędzie pracy, jako bezrobotna od dwóch lat, reguralnie przeglądam oferty pracy, kto i na jakiej podstawie wtargnąl do korytka urzędu? jestem po dwóch fakultetach, gdzie dla mnie praca p wrona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja po 2 uczelnach Re: Żółta kartka dla Wrony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 22:56 i jakoś sobie radzę, ale nie zarabiam na chleb w zawodzie, bo nie znoszę ptaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sprzedawca-Fryzjer Re: Żółta kartka dla Wrony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 08:13 Jeśli nie znosisz ptaków to dlaczego kończyłaś drobiarstwo? Uważasz że Prezydent powinien po Ciebie przysłać samochód by zawiózł Cię do łatwej, lekkiej i dobrze płatnej pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ależ ja ją mam Re: Żółta kartka dla Wrony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 11:19 i nie narzekam, jedynie mówię, że ptakom częstochowskim nie potrzebni wykształceni ludzi - operuje bałwanami przeważnie i to tyle. Pracujemy tam gdzie nas chcą i z wielkim zadowoleniniem i satysfakcją. A propos, drobiarstwo kończyłam po to, aby lepiel poznać swych wrogów. Dziś bez dodatkowego wykształcenia ani rusz. Po trafię nawet sprzedać dobrego fryzjera, ani napewno do nich się nie zaliczasz, liż d..ę dalej . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fryzjer-sprzedawca Re: Żółta kartka dla Wrony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 19:17 Oczywiście - każdy pracuje tam gdzie chce. Tylko niektórzy mają żal że gdzieś, ktoś nie przyjął ich z otwartymi ramionami i bukietem kwiatów. Zwłaszcza ci, którzy nabyli manier przez radio co nie ma głośnika i mówią: "Nie narzekasz z nami - jesteś naszym wrogiem, pewnie liżesz d... naszemu wspólnemu wrogowi!" Swoją drogą dziwię się że ci którzy nie plują na prezydenta, lub też (o zgrozo!)go bronią, jeszcze nie zostali okrzyknięci złodziejami, pedofilami, pedałami, wrogami klasowymi i mordercami niewiniątek. Przecież to byłoby w stylu 70% bywalców tego forum. ps. nie jestem złym fryzjerem. Ba- nie jestem fryzjerem wogóle. Wspomniałem jedynie dwa najpopularniejsze "fakultety" wykształconych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Domagała Re: Żółta kartka dla Wrony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 21:45 Odpowiadając na Państwa pytania poniżej fragment WNIOSKU Komisji Rewizyjnej Rady Miasta Częstochowy Nr BR.0066-8-7/07z dnia 2 kwietnia 2007 roku. Cały wniosek jest bardzo długi, do tego uzupełnia go kilka załączników w tym Opinie Komisji Skarbu i Edukacji. Pełna treść Opinii Komisji Skarbu na www.domagala.center.pl. I jedna uwaga: Komisja rewisyjna ma specjalny status i umocowanie prawne. Stąd też proszę się nie spodziewać jakiś polemik i dyskusji na Forum z udziałem jej członków. Do tego służą członkom Komisji długie i wnikliwe posiedzenia. Przypominam, że są one jawne i dostępne dla zainteresowanych. No , ale trudno wymagać od mieszkańców, żeby przesiadywali po kilka godzin na Komisji ! Stąd bardzo zasadne pozostaje często zadawane pytanie: skąd mieszkańcy mają wiedzieć co robią Radni ? Ja prowadzę swoją stronę, kilku kolegów też. Ale rzeczywiście stan obecny jest taki, że Rada Miasta NIE MA ŻADNEGO efektywnego sposobu na przekazywanie swojego stanowiska w wielu sprawach w tym informacji z sesji, Komisji itd. Czas to zmienić. Inf.: W głosowaniu Kom.Rew. wydała pozytwną opinię o wykonaniu budżetu (głosy 4 za,3 przeciw)i negatywną odnośnie absolutrium (4 za 2 przeciw, 1 wstrzymujący). "Komisja analizowała przebieg remontu budynku przy Alei NMP 24 stwierdzając, iż przyjęty system rozliczania robót kosztorysami powykonawczymi w oparciu o projekt budowlany, który stracił aktualność i daleko odbiega od stanu faktycznego, był jedną z zasadniczych przyczyn drastycznego wzrostu kosztów remontu. Ujęty w zaktualizowanym WPI (uchwała nr 491/XXXVI/2004 Rady Miasta Częstochowy z dnia 19 października 2004 r.) całkowity koszt zadania wynosił 4 000 000 zł. Do wydatkowania w roku 2005 - 2 000 000 zł oraz w roku 2006 - 2 000 000 zł). W budżecie roku 2006 w planie uwzględniono 3 000 000 zł na wyżej wymieniony cel. Wykonano - 6 544 328,99 zł. Zgodnie z informacjami udzielonymi przez Wydział IZ prawdopodobnie końcowy koszt będzie wynosił ok. 15 000 000 zł. W w/w WPI Rada Miasta zaakceptowała propozycje Przezydenta Miasta dotyczącą rewaloryzacji Alei NMP w zakresie wydatkowania w latach 2005-2011 kwoty 15 700 000 zł. Komisja analizowała trwający remont III Alei NMP. Członkowie Komisji mieli istotne zastrzeżenia dotyczące koncepcji użytkowej i estetycznej, jakości projektu, procedury wyłaniania wykonawcy, nadzoru nad jakością i terminowością prac. Szczególnie duże wątpliwości budziły zasadnicze zmiany projektu, poczynione bezpośrednio po zawarciu umowy, dotyczące m.in. szerokości dróg, chodników i pasażu środkowego, podbudowy drogi, zmiany nawierzchni na tańszą. Zmiany te miały na celu m.in. obniżenie kosztów zadania. Spowodowały zawarcie dwóch aneksów do umowy oraz umowy na prace dodatkowe. Kwota w wyniku umowy z dnia 8 czerwca 2006 r. wynosiła 14 266 057,15 zł. Finalny koszt został ustalony na kwotę 13 986 810,76 (kwota umowy zasadniczej po aneksie nr 2 z dnia 11 grudnia 2006 r. - 13 429 264,18 zł oraz umowy na prace dodatkowe z dnia 29 listopada 2006r. - 557 546,58 zł). Komisja Rewizyjna wyraziła wątpliwości, czy wynagrodzenie wykonawcy jest adekwatne do zastosowania tańszych technologi. Szczególny niepokój budziło zakwalifikowanie niektórych prac, jako dodatkowych oraz ważna składowa kosztorysu – koszt 1 m2 kostki kamiennej sjenitowej, ułożonej na podsypce cementowo-piaskowej o grubości 3 cm z wypełnieniem spoin miałem kamiennym - 351,72 zł. Komisja w związku z wieloma wątpliwościami w tym zakresie postanowiła w oparciu o § 48 Statutu Miasta Częstochowy, o powołaniu 3-osobowego zespołu specjalistyczno-kontrolnego, z udziałem eksperta zewnętrznego,. Zastrzeżenie Komisji Rewizyjnej budzą znaczne wzrosty kosztów inwestycji i remontów w stosunku do planowanych wydatków. Jako przykład Komisja wskazuje na modernizacje i remont kamienicy przy ul. Katedralnej – wg planu 1 100 000 zł – wykonanie – 2 711 317,69 zł, w tym ponad 1 000 000 zł wydatków na podstawie zamówień z tzw. „wolnej ręki” Komisja przeanalizowała także zamówienia z „wolnej ręki realizowane przez Urząd Miasta, uznając że skala tych zamówień – 20 762 156,23 zł oraz niektóre pozycje, np. poz. 23 i poz. 26 z wykazu zamówień udzielonych przez UM Częstochowy budzą wątpliwości co do zasadności zastosowania tej procedury. Podobne wątpliwości Komisji budziły zamówienia z „wolnej ręki” realizowane przez MZD, np. poz. 48 przekazanej Komisji ewidencji udzielonych zamówień z „wolnej ręki” przez MZD." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Żółta kartka dla Wrony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.07, 22:00 A szanowna komisja do cen biletów MPK się nie czepiała? Byłby dodatkowy powód by se pojeździć po prezydencie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drogi Panie Re: Żółta kartka dla Wrony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 23:02 To trochę, jak na forum zbyt długie, należy się strzeszczać i reasumować, np. "za 12 miesięcy Wrona na pewno nie będzie Prezydentem Częstochowy". Brzmi to lakonicznie, logicznie, krótko i optymistycznie,a mieszkańcom przed Świętami Wielkiej Nocy dodaje nadziei na lepsze czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mim Re: Żółta kartka dla Wrony IP: *.man.czest.pl 03.04.07, 23:33 Czy wszystkie te kłopoty z przekroczeniem kosztów realizacji nie są konsekwencją rozwiązań projektowych, które zostały wybrane w przetargach, gdzie jedynym kryterium była najniższa cenaza projekt? Może czas zacząć szukać DOBRYCH projektów, a nie najtańszych ? Wyższa cena za projekt może zaowocować znacznymi oszczędnościami w realizacji i znacznie lepszym efektem końcowym. Kryterium "najniższa cena" to termin, o którym jak najszybciej należy zapomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Żółta kartka dla Wrony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 23:56 To co Pan pisze, to są oczywiste bzdury - ja proszę o Pana zdanie!Panie Domagala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Żółta kartka dla Wrony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 11:11 A mnie się marzy taka zmiana przepisów by jakiś organ sprawował nadzór nad radosną twórczością rajców i mógł nie udzielić absolutorium radzie miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elm0t do Toma Żółta kartka dla Wydziału Komunikacji Społecznej IP: *.realestate.net.pl 04.04.07, 21:14 a mnie sie marzy taka rewolucja w budżecie Tomie, aby uwalić całą kase dla KOS'u i skończą się takie jak twoj bezproduktywne wywody na forum. Poszukasz sobie lepszej pracy jak i koledzy i nie bedziesz musiał dorabiać po godzinach na forum jako papuga Wrony. Radni do dzieła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomik do Toma Re: Żółta kartka dla Wydziału Komunikacji Społecz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 22:45 Masz absolutną rację, to PO nic nie jest warte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Żółta kartka dla Wydziału Komunikacji Społecz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.07, 08:19 Poseł Kurski powiedział o sobie że jest bulterierem PIS-u. Ja zostałem określony jako papuga. Nie wiem czy zasługuję na taki tytuł, zwłaszcza w tak znakomitym towarzystwie. Zwłaszcza że (w odróżnieniu od bulteriera) mam świadomość swej niedoskonałości i nie wiem co to wspomniany przez Ciebie KOS. Myślę że nie tylko ja - mógłbyś szerzej wyjaśnić ten skrót? Jeśli masz na myśli coś związanego z prezydentem to mnie by to nie zaszkodziło. Masz rację: Radni - do dzieła! Weźcie się w końcu do pracy dla dobra miasta i mieszkańców! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spokojmy Re: Żółta kartka dla Wydziału Komunikacji Społecz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 14:22 właśnie do pracy, a nie "rzeźbić głupka" na forum Odpowiedz Link Zgłoś
swir12 Hurra,Hurra powstaje obwodnica autostradowa 03.04.07, 22:52 Brawo powstaje obwodnica autostradowa miasta. Decyzję podpisał wojewoda. Obwodnica powstanie w ciągu 4 lat. Przepraszam zapomniałem dodać,że obwodnica powstanie we Wrocławiu ale na szczęście to nie jest daleko i możemy sobie popatrzeć . Pozdrawiam zmotoryzowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Hurra,Hurra powstaje obwodnica autostradowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 23:33 To dlaczego Panie Domagała się wstrzymałeś od głosu??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: Hurra,Hurra powstaje obwodnica autostradowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 23:37 To on taki mądry? Za i przeciw??? To odpowiedz tu czy jesteś za czy przeciw abslutorium Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: Hurra,Hurra powstaje obwodnica autostradowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 23:54 Mysle oczywiście o p. Domagale Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Hurra,Hurra powstaje obwodnica autostradowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 16:47 Nabrał wody w usta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Hurra,Hurra powstaje obwodnica autostradowa IP: *.icis.pcz.pl 04.04.07, 20:32 W Czestochowie fragment takiej obwodnicy w postaci A1 powstanie wczesniej niz we Wroclawiu. Nie trzeba bedzie jezdzic w tym celu do Wroclawia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Hurra,Hurra powstaje obwodnica autostradowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 17:11 A1 to jedno, a dojazdy do autostrady? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Hurra,Hurra powstaje obwodnica autostradowa IP: *.icis.pcz.pl 06.04.07, 14:43 Zamiast wypisywac ogolniki, albo w ogole rzeczy nie majace wiele wspolnego z rzeczywistoscia w takich wlasnie sprawach trzeba dopingowac wladze - zeby realizowala plany. Najwazniejsza jest tutaj ulica Glowna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Żółta kartka dla Wrony IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.07, 23:32 Za wszystkie krzywdy tadek nie powinien dostać absolutorium. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JO Re: Żółta kartka dla Wrony IP: *.iplus.com.pl 20.08.07, 17:56 A ZATRZECIĄ LAEJE WŁOŚ MUZ GŁOWY NIE SPADNIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on Re: Żółta kartka dla Wrony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.07, 00:10 Żółta?. Dla niego powinna być czarna i to nie wiem czy by wystarczyła. Za co? za światopogląd i za to, ze jest. Nie w życiu, tylko w tej zasranej polityce tego załosnego grajdołu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nasi Re: Żółta kartka dla Wrony IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.07, 14:34 Wronie przyda sie kubeł zimnej wody na głowę żeby bardziej się troszczył o grosz publiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muszka Re: Żółta kartka dla Wrony IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.07, 18:47 Leć Tadeuszku leć do zimnych krajów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Red Bull Re: Żółta kartka dla Wrony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.07, 20:13 A my Ci dolejemy Red Bulla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: głos w dyskusji Re: Żółta kartka dla Wrony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.07, 11:16 Czy wierzycie w to, ze następni będa lepsi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: Żółta kartka dla Wrony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.07, 10:58 Zgadza się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nic w Polsce Re: Żółta kartka dla Wrony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 13:25 się nie zgadza, bo złego wyboru dokonujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: Żółta kartka dla Wrony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.07, 15:20 Najłatwiej jest krytykować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawny koleg... Re: Żółta kartka dla Wrony IP: 89.174.23.* 14.04.07, 18:10 Kiedy będzie ta C Z E R W O N A !!!!!!!!!!!!!!! Cały czas na nią pracuje dobitnie i dobrze że to jego ostatnia kadencja. Póżniej donos do wos na nos . I rachunki zweryfikujemy!!~! Ten co nie miał czasu aby go przyjął Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm.... Re: Żółta kartka dla Wrony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.07, 21:59 ???.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Żółta kartka dla Wrony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.07, 20:17 Temat się odbija, jak grzybkiem marynowanym... Odpowiedz Link Zgłoś