Gość: mac IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 21.05.03, 11:43 zablokowali całą szkołe, policja, ochrona Pana Lecha, pół parkingu dla VIPów, ale wykład w sumie ciekawy, posiwiał nam Pan Lechu trochę... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tojo Re: Lech Wałęsa w Częstochowie IP: 217.98.105.* 21.05.03, 15:30 Wreszcie coś z sensem gada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOM Re: Lech Wałęsa w Częstochowie IP: *.mim.pcz.czest.pl 24.05.03, 21:37 To jest czlowiek naszych wariackich czasów. Kiedys noszono go na rękach, potem opluwano. Wymieniono człowieka który był reprezentantem ludzi działajacych na rzecz dzisiejszej wolności na dzialacza. Kwasniewki jest ladniejszy i płynnie mówi, krawaty dobiera własciwie. Lecz nurtuje mnie pytanie kim by był gdyby taki -ktos powie prosty Lechu, Kuroń, czy Geremek i inni- nie wykonali całej roboty jakim była walka o dzisiejszą wolność. Pewnie pierwszym sekretarzem PZPR- i zapewniam was że tego forum nie zobaczylibyście na stronie Trybuny Robotniczej. Gdyż głos ludu byl zawsze zgodny z dyrektywami KC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Lech Wałęsa w Częstochowie IP: *.look.ca 25.05.03, 05:56 ****Kwasniewki jest ladniejszy i płynnie mówi, krawaty dobiera własciwie. ________________________________________________________________________________ Tego co powyzej drogi Panie nawet nie chce komentowac. _______________________________________________________ ****Lecz nurtuje mnie pytanie kim by był gdyby taki -ktos powie prosty Lechu, Kuroń, czy Geremek i inni- nie wykonali całej roboty jakim była walka o dzisiejszą wolność. _______________________________________________________ Czy Pan wie kto stal i stoi za tymi ludzmi ? I pytanie, jaka wolnosc i dla kogo ? Czy ten obecny stan nazywa Pan wolnoscia ? Ta "wolnosc" wam dana tylko po to byscie sobie sami udowodnili kim jestescie. Na mysl o konsekwencjach jakie bedziecie musieli poniesc z tytulu "tej wolnosci" czasem ogarnia mnie przerazenie. Widocznie taki juz ludzki los. Czego nie doswiadczyl nie uwierzy ze istnieje. Zal mi tylko tych mlodych niewiast, ktore dzis jeszcze maja po lat dwadziescia, a moze mniej. Czas szybko plynie jak w filmie i juz jutro zostana matkami a po jutrze przygladac sie beda wzrastaniu wlasnych dzieci. Dzieci bez przyszlosci. Tragedia ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Re: Lech Wałęsa w Częstochowie IP: *.pimp.as / 192.168.253.* 25.05.03, 08:06 Gość: mac 21-05-2003 11:43 zablokowali całą szkołe, policja, ochrona Pana Lecha, pół parkingu dla VIPów, ale wykład w sumie ciekawy, Z tej wiadomosci wynika ze Lech Walesa musi sie czegos obawiac skoro ma taka ochrone. Czego? Czy gosc "mac" moze strescic o czym byla mowa i jakie watki najbardziej przemawialy o slusznosci lub nie. Osobiscie bylem swego czasu tutaj w Stanach na jego wykladzie , tylko dlatego ze doszly mnie sluchy jakie to mondrosci opowiada i jak to on doprowadzil do tego ze komunizm upadl dzieki niemu i jego czterech zolnierzy a nastepnie calej armi. Eh szkoda pisac. Bede wdzieczny za odpowiedz na moje pytanie . Pozdrawiam Mister. Gość: Tojo 21-05-2003 15:30 Wreszcie coś z sensem gada... A moze i z laski swojej gosc "Tojo" dalby do wiadomosci co najbardziej jest sensownego ze strony L. Walesy. Trudno mi uwierzyc no ale bede wdzieczny za wiadomosc. Rowniez Pozdrawiam Mister. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOM Re: Lech Wałęsa w Częstochowie IP: *.mim.pcz.czest.pl 25.05.03, 23:37 Jasną rzeczą jest, że nie Lechu jedne tam działał, ale był indywiduaknością na miare tamtych czasów. Obecnie czy sie to komus podoba czy nie jest naszym najlepszym towarem eksportowym. Cały jego sens jest w tym, że nie jest typowym wyhodowanym przez doradców od paznokci usmiechów, krawatów i gestów politykiem lecz zostawił troche miejsca na siebie. Popatrzcie na tych gosci w ekranu, wyłączcie głos i co zabaczycie NIC, nijaka gadająca płynnie gęba. Lecz zyczę wielu innym politykom takiego czasu jaki miał Lechu. Lechu jest naszym łacznikiem do najnowszej dobrej historii jezeli to oplujemy mozemy sobie napluc w twarz. Bo tylko 15-12 lat temu nosilismy go na rękach. TOM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Lech Wałęsa w Częstochowie IP: *.look.ca 26.05.03, 04:15 Gość portalu: TOM napisał(a): > Jasną rzeczą jest, że nie Lechu jedne tam działał, > ale był indywiduaknością na miare tamtych czasów. > Obecnie czy sie to komus podoba czy nie jest naszym > najlepszym towarem eksportowym. > Cały jego sens jest w tym, że nie jest typowym wyhodowanym > przez doradców od paznokci usmiechów, krawatów i gestów > politykiem lecz zostawił troche miejsca na siebie. > Popatrzcie na tych gosci w ekranu, wyłączcie głos i > co zabaczycie NIC, nijaka gadająca płynnie gęba. > Lecz zyczę wielu innym politykom takiego czasu jaki > miał Lechu. Lechu jest naszym łacznikiem do najnowszej > dobrej historii jezeli to oplujemy mozemy sobie napluc w twarz. > Bo tylko 15-12 lat temu nosilismy go na rękach. > TOM >______________________________________________________________________________ Drogi Panie Tom. Jestem swiadomy ze mam przed soba tekst czlowieka powyzej 55-ego roku zycia, a wiec moja odpowiedz musze potraktowac powaznie. Juz to ze wzgledu na szacunek do Panskiej osoby, wynikajacy z roznicy wieku, juz to na szacunek do pokolenia solidarnosciowcow, ludzi slawy i chwaly tamtych goracych lat, ktorzy sprostali potrzebom epoki w pelni swiadomi, poswiecajac swe zycie dla dobra Ojczyzny. I co do tego jaka byla cena i jak wielkiej wagi wyzwanie podjeli ludzie solidarnosci nie mam zadnych watpliwosci. Dlugo takze przyszlo mi wychladzac ta temperature, dla wlasnych duchowych i patriotycznych potrzeb rozbuchanego mitu, na temat tak pokolenia jak i samego robotniczego przywodcy ze Stoczni Gdanskiej. Owa suma wrazen i przemyslen, a z nimi laczacych sie nadziei i rozterek, kaze mi zapomniec ze istnieje cos takiego jak "niezalezna swiadomosc klasy robotniczej". Nie ma czegos takiego i nigdy chyba nie bylo. Ostatecznie kazdy lud morduje swego duchowego przywodce. Niewatpliwie Lech Walesa stal sie symbolem tamtych czasow, ale dzis; w czasach nowych jakie zgotowal mu jego wybranek M.Krzaklewski wraz ze swora hien, o ktorej Lech sadzil ze uda sie ja oswoic, (jesli zacznie wzmacniac jej lewa noge) jest juz tylko bufonem, psychopata klepiacym w kolko to samo, szarlatanem wchodzacym do klatki lwow, nieumiejacym wyciagac jakichkolwiek wnioskow z przegranej przeszlosci. Dzis nie czas na egzorcyste ale chirurga, ktory wytnie "warszawski wrzod" i zdezynfekuje skazone miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister Re: Lech Wałęsa w Częstochowie IP: *.pimp.as / 192.168.253.* 26.05.03, 01:01 Mam troche inne zdanie co do osoby L.Walesy , ale pan ma takie jakie pan ma i nie mam zamiaru sie dochodzic o to . Natomiast jesli chodzi o panska wypowiedz-okreslenie:Obecnie czy sie to komus podoba czy nie jest naszym najlepszym towarem eksportowym. Chcialbym sie dowiedziec co takiego mozna wyeksportowac za pomoca Walesy lub w jakim zrozumieniu uwaza pan ta osobe i na jakich faktach jest to oparte ze jest najlepszy. Pozdrawiam Mister. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOM Oświadczam IP: *.mim.pcz.czest.pl 28.05.03, 00:15 Oswiadcam że mam znacznieeeee mniej niz 55lat. Znacznie. Ale kochany system z lat 80tych pamięam doskonale. Pamiętam również stanowiska Leszka tyle ze Millera, pamietam Oleksego, Jaskiernię, Pastusiaka Longina oraz mlodego Konrada Walenroda czyli naszego obecneo prezydenta. Pamietam powitanie jakie zgotował obecny minister Szmajdziński Jaruzelskemu który odwiedził mlodych działaczy w czasie zjazdu w kongresowej. Pomiętam wyprowadzanie sztandaru PZPR i powstanie w mgnieniu oka około 300 nowych zwolenników i zagożałych znawców i obrońców demokracji. Przez 10 lat bagna jakie było w kraju nie mogli sie zdecydować a tu nagle bum i mamy trzystu nowych. Problem w niespełnionych nadziejach jakie niosła solidarność polega na jednym paradoksie. Że w gruncie rzeczy socjalistyczny robotniczy przewrót spowodował budowanie gospodarki rynkowej na standartach daleko odbiegających od przyjetych w cywilizowanych państwach europy. Tu cale zawiedzenie. Mało jest obecnie polityków tych najwazniejszych (premier, prezydent, itp..) których parlamnet amerykański wita na stojaco. Może nie sa oni wyznacznikiem bezwlędnym szacunku w świecie ale trzeba stwierdzic, że goście którzy podejmują decyzje o świecie przed byle kim nie powstaną. Mało kiedy zdaża sie aby krolowa Brytyjska złamała protokół i znalazła czas na indywidualne spotkanie. Sytuacja ta miała miejsce w momencie konfliktu Kwaśwniewski-Lechu. I mam wrażenie że jezeli ludzie za którymi stoi siła i historia potrafią go docenić, to my Polacy powinismy to czynić jeszcze głębiej. A najlepszym powodem jest to że możemy teraz sobie tak spokojnie bez ograniczen i ważena słów podyskutować, a przede wszystkim poktytykwać. Był kiedys dobry artykuł chyba we "wprost" o tym co robi Lechu. Jedno było pewne nie siedzi w domu i ryb niestety nie łowi. Jako ciekawostke moge powiedziec że był zaproszony między innymi przez rząd.... Rosyjski w celu doradctwa i pomocy w negocjacjach z gornikami. Jak mówił śp. Lech Falandysz, istota prezydentury Lecha polega na tym iz był ostatnim prezydentem IIIRP o charakterze romantycznym. Czlowiek z ludu. Prezydentura Lecha była znacznie trudniejsza niż Kwacha. Ten tak naprawdę nic nie robi nic nie zaryzykuje. Bele , ble , ble. i troche kiełbachy dla kogo dla mlodych bo oni maja szansę, a przede wszystkim nie pamietają tego bagna w jakim orzyszło spędzać mi najlepsze lata mlodości. Bez szans z jednym własciwym i narzuconym algorytmem życia i działania. Moi drodzy ten system modelował człowieka od najmłodszych lat, bo chyba nie jest żeczą normalną, że w zerówce uczyli mnie osienki żołnierskiej: "Witaj zosienko otwórz okienko na WSHODNIĄ stronę...." oraz Międzynarodówki. TOM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AWA Re: Oświadczam IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.03, 12:38 Lechu to człowiek zapisany na kartach naszej historii. Przewrócił komunizm nie tylko u nas. Po Polsce upadł komunizm w Rumunii, Czechosłowacji w ZSRR. I choćby z tego miejsca należy mu się szacunek. Przypomnijmy sobie czasy, gdy kiełbasa była na kartki a buty na talony. Ktoś mógłby powiedzieć - wtedy ludzie mieli pieniądze. A niby na co mieli je wydawać. W sklepach półki świeciły pustkami. Jeśli ktoś coś załatwił to za łapówkę. I komu mamy za to dziękować jak nie Lechowi. A Kwaśniewski teraz za działalność Lecha zbiera premie. Kwachu to tytlko przechrzta. Wcześniej zabity komuch a teraz rządzi w demokracji. Taki sam rząd sobie wybrał - Millera, Cimoszkę. Ladnie gadają a nic nie robią. Wałęsa mówić nie umiał, ale zrobił tyle dla Polski ile pięciu innych prezydentów. Niech żyje nasz były prezydent. Kto ma inne bądź podobne zdanie niech się wypowie - w końcu dzięki p. Wałęsie mamy demokrację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Oświadczam IP: *.icis.pcz.pl 28.05.03, 12:50 Walesa ma swoje miejsce w historii - jest najslynniejszym obok Papieza zyjacym Polakiem. I nalezy mu sie to. Ale do rzadzenia w normalnym zyciu juz nie bardzo sie nadawal, za bardzo chcial wladzy, jego wczesniejsza sila polegala na wspolpracy z madrymi doradcami i gdy uznal, ze sam jest najmadrzejszy wtedy zaczal sie jego upadek. Tak naprawde tez niczym w okresie swojej prezydentury sie nie zapisal - duzo mowil, malo robil - wladza to trudna sprawa i niewielu potrafi sie oprzec jej pokusom - Walesa tez nie potrafil - dopiero jak przestal rzadzic, to zmadrzal. Gość portalu: AWA napisał(a): > Lechu to człowiek zapisany na kartach naszej historii. Przewrócił komunizm nie > tylko u nas. Po Polsce upadł komunizm w Rumunii, Czechosłowacji w ZSRR. I > choćby z tego miejsca należy mu się szacunek. Przypomnijmy sobie czasy, gdy > kiełbasa była na kartki a buty na talony. Ktoś mógłby powiedzieć - wtedy > ludzie mieli pieniądze. A niby na co mieli je wydawać. W sklepach półki > świeciły pustkami. Jeśli ktoś coś załatwił to za łapówkę. I komu mamy za to > dziękować jak nie Lechowi. A Kwaśniewski teraz za działalność Lecha zbiera > premie. Kwachu to tytlko przechrzta. Wcześniej zabity komuch a teraz rządzi w > demokracji. Taki sam rząd sobie wybrał - Millera, Cimoszkę. Ladnie gadają a > nic nie robią. Wałęsa mówić nie umiał, ale zrobił tyle dla Polski ile pięciu > innych prezydentów. Niech żyje nasz były prezydent. Kto ma inne bądź podobne > zdanie niech się wypowie - w końcu dzięki p. Wałęsie mamy demokrację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOM Re: Oświadczam IP: *.mim.pcz.czest.pl 29.05.03, 21:17 Trudno powiedzieć, czy nic nie zrobił sprawował swój urząd w bardzo trudnej sytuacji. Dodatkowo nie bardzo jest z kim porównać, bo chyba Jaruzelskiego nie mozna nazwac prezydentem Polaków bo go nie wybieralismy. Natomast Kwasniewski rozdaje główie uśmiechy, słowa uznania oraz powszechne, "mam wrażenie" i "jestem przekonany" Natomiast władza truje to jest fakt, Lechu trochę przesadzał szczególnie w retoryce "ja mówiłem , ostrzegaem ale mali ludzie nie chcieli słuchać" Ale to chodzi mniej więcej o to" "rząd poddał zaistaniała sytuacje pod dyskusję w elitach politycznych oraz przedstawicielom społeczeństwa ale niestety nie spotakała sie ona ze zrozumieniem i akceptacją" Elektryk, a nie wychodowany w Moskwie Politykier. Jednak życze intuicji obecnym rządzącym jaka posiada Lechu. TOM Odpowiedz Link Zgłoś