Dodaj do ulubionych

Mniej ulg w MPK

IP: *.realestate.net.pl 14.05.07, 23:35
Nie da sie komentowac pod artykułem to zakładam watek. I poleciały ulgi fruuuuuu. Dla niepełnosprawnych oraz rodzin pracowników i dobrze. Jedni naduzywali przywileju załatwiajac sobie u lekarzy jakies swistki, a drudzy zakotwiczeni w PRL jezdzili za darmoche. Ciekawe jednak czy te likwidacje cos w kasie MZK zmienią? No i brawo za pomysł za ten bilet 24h dla radnego Krawczyka, przynajmniej cos rozsadnego bo jednodniowy to porazkka na całej linii był.
Obserwuj wątek
    • anakastyczny Re: Mniej ulg w MPK 15.05.07, 01:03
      Podwyżka 2 zł- „bez sprzeciwu”. W ogóle oceniając ostatnie pomysły „mpk” i
      cesarza Nabrdalika to można tylko powiedzieć ręce opadają- już nawet nie ma sił
      żeby się oburzać. Zwłaszcza że klakierzy z urzędu miast, bardzo rytmicznie
      kląskają.
      • anakastyczny Re: Mniej ulg w MPK 15.05.07, 01:05
        I nie idzie mi o przywileje pracownicze - to oczywiście doskonały pomysł (
        jedyny).
        • Gość: Ewa Re: Mniej ulg w MPK IP: 212.160.250.* 15.05.07, 01:27
          Bardzo dobrze Mniej przywilejów! Kupować bilety a nie wymagać od tych co tą
          firmę utrzymują żeby się wspinali pierwszymi drzwiami i utrzymywali tłumy
          niepłacących. Płacę i wymagam!Przywoitości i szacunku!
          • Gość: Ewa Re: Mniej ulg w MPK IP: 212.160.250.* 15.05.07, 02:23
            A wszystkim radnym dziękuję! Szczególnie panu Jackowi Kasprzykowi.Uważam, że to
            krok w dobrym kierunku!
            • Gość: vbc Re: Mniej ulg w MPK IP: *.realestate.net.pl 15.05.07, 09:34
              > Szczególnie panu Jackowi Kasprzykowi.Uważam, że to
              > krok w dobrym kierunku!

no chyba Jackowi Krawczykowi z PO, a nie Kasprzykowi z LiD. to dwie rózne osoby. Zawsze wierzyłem w tego pierwszego i sie nie zawodze. Tak trzymac Panie Jacku!

--
              Visca el Barca!
            • Gość: Ewa Re: Mniej ulg w MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 13:01
              Oczywiście że Jackowi Krawczykowi z PO. Przepraszam
        • Gość: Pracownik MPK Re: Mniej ulg w MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 16:03
          Ciekawe, jak radni chcą zmienić zapisy zbiorowego układu pracy, które nam to
          gwarantują???
    • Gość: kierowca MPK Re: Mniej ulg w MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 09:16
      Ja jeszcze bym wprowadził opłatę dla kierowcy.Co kurs niech kasuje bilet w końcu
      zajmuje miejsce siedzące!!!
    • p_sc Re: Mniej ulg w MPK 15.05.07, 11:05
      Prezes MPK twierdzi że dzięki zniesieniu tych ulg MPK ma kupić 10 nowych
      autobusów, ciekawe jaka nowa marka urozmaici tabor.
      MPK miało dostać też "karnego" Mercedesa za opóźnioną dostawę, wie ktoś coś na
      jego temat?
      • ulisses_czwa Re: Mniej ulg w MPK 15.05.07, 18:54
        > MPK miało dostać też "karnego" Mercedesa za opóźnioną dostawę, wie ktoś coś
        > na jego temat?

Pytałem o tą sprawę na ostatniej sesji RM. Otóż autobus jest juz w Polsce, a dkoładnie w Warszawie, gdzie jest "dozbrajany". Niebawem pojawi się w Częstochowie. Pilnuję tej sprawy.
      • kszyszek Re: Mniej ulg w MPK 15.05.07, 19:02
        Moim zdaniem teraz wypadałoby kupić Karosy, takie jak posiada Wałbrzych. Dobra
        czeska, zdecydowanie wysokopodłogowa konstrukcja, oparta na technologiach z lat
        70-80. Zastanawiam się tylko nad kolorem. Może koperkowy róż, albo zgnita zieleń
        przeplatana pół na pół z czernią. Ogólnie autobusy wyglądają tak:

transport.asi.pwr.wroc.pl/2-103407.html
        To oczywiście taka mała ironia. Mam nadzieję, że kupią porządne niskopodłogowe
        przegubowce, ale nadzieja matką głupich.

> MPK miało dostać też "karnego" Mercedesa za opóźnioną dostawę, wie ktoś coś na
        jego temat?

Pytałem również niedawno o tę sprawę, ale nie dostałem odpowiedzi. Może Pan
        Jacek Krawczyk wie coś na ten temat?
        • Gość: lunch Re: Mniej ulg w MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.05.07, 12:43
          Masz pecha - Karosa przestała formalnie istnieć.

A niskich przegubów chyba nie kupią, bo pan N. będzie bronił swej opinii o ich
          przydatności. A jeśli kupią, to przyzna że przetarg był ustawiony pod Laszla.
          • kszyszek Re: Mniej ulg w MPK 16.05.07, 19:07
            > Masz pecha - Karosa przestała formalnie istnieć.

Formalnie niby tak, ale przecież Karosy są dalej sprzedawane z logo Irisbusa :]

Co do niskich przegubów, to o ile się nie mylę, w tym roku Mercedes miał wycofać
            ze sprzedaży Conecto, ale chyba jeszcze tego nie zrobił, bo dostarczono ostatnio
            do Bydgoszczy 10 sztuk. Jednak jeśli te autobusy mają być rekompensatą za
            zniesienie ulgi dla niepełnosprawnych, to powinny być koniecznie niskopodłogowe.
            Co niepełnosprawnym będzie dawał nowy autobus, jeśli będzie wysokopodłogowy?
            Zupełnie nic. Rada Miasta powinna nakazać MPK rozpisanie przetargu na
            niskopodłogowce, by zrekompensować się niepełnosprawnym chociaż tym.
            • ulisses_czwa Re: Mniej ulg w MPK 16.05.07, 19:44
              > Jednak jeśli te autobusy mają być rekompensatą za
              > zniesienie ulgi dla niepełnosprawnych, to powinny być koniecznie
              > niskopodłogowe. Co niepełnosprawnym będzie dawał nowy autobus, jeśli będzie
              > wysokopodłogowy?

Autobusy będa niskopodłogowe, będzie to 10 sztuk krótkich autobusów. Własnie rozpoczęło się przygotowanie przetargu.
              • Gość: mieszkaniec cz-wa Re: Mniej ulg w MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 19:55
                A nie lepiej kupić przegubowe. Przecież te stare Ikarusy długo nie pociągną a 4
                niskopodłogowe 15 letnie Many nie zastąpią ich. Po drugie jakoś nie wyobrażam
                sobie żeby np. na 12 czy 27 połowa brygad była obsadzona krótkimi autobusami,
                ponieważ te kursy maja być niskopdłogowe. Przecież autobusów krótkich mamy już
                dużo a cały czas brakuje nam przegubowców.
                • ulisses_czwa Re: Mniej ulg w MPK 16.05.07, 20:01
                  > Przecież autobusów krótkich mamy już dużo a cały czas brakuje nam
                  > przegubowców.

To jest pytanie do Prezesa MPK, nie do mnie. Ani ja, ani nikt z radnych nie decyduje jakie kupią autbusy.
                  • Gość: mieszkaniec cz-wa Re: Mniej ulg w MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 20:03
                    A rada miasta nie może jakoś wpłynąć na prezesa albo zasugerować mu jaki tabor
                    należy zakupić?
                    • kszyszek Re: Mniej ulg w MPK 17.05.07, 00:07
                      Dokładnie. Przecież MPK jest własnością miasta. Rada na pewno może wpłynąć na
                      rodzaj kupowanych autobusów. Krótkich mamy aż nadto, a przegubowców wciąż
                      brakuje. 8 sztuk, które zostały kupione w zeszłym roku nic nie daje. Nie dość,
                      że są wysokopodłogowe, to mają tylko 3 drzwi. Poza tym miejsca w środku mają
                      tyle, co krótkie. Przegubowe Ikarusy są głównie z lat 1984-85, więc pociągną co
                      najwyżej 2-3 lata. Remontować się ich nie opłaca. Lepiej chyba teraz kupić
                      powiedzmy 8 nowoczesnych przegubowców, niż po posypaniu się Ikarusów zadłużać
                      się i kupować "hurtem" 20, czy 30 sztuk. Krótkie prawdę mówiąc na nic się
                      zdadzą. Krótkich niskopodłogowych mamy 46, a przeguby tylko 4. Coś tu jest więc
                      nie tak. Co z liniami takimi jak 11, 12, 16, 17, 19, 24, 26, 27, które powinny
                      być obsługiwane głównie przegubowcami? Dlaczego mają praktycznie być pozbawione
                      niskiej podłogi? Wiem, że to być może powinno być skierowane to Prezesa MPK, ale
                      mam nadzieję, że Rada Miasta jakoś wpłynie na decyzję o rodzaju autobusów, jakie
                      mają być zakupione.
                      • Gość: lunch Re: Mniej ulg w MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.05.07, 09:01
                        No niestety nie - MPK jest spółką prawa handlowego, działa więc jak prywatna
                        firma. Jedyny związek z miastem jest taki, że Prezydent miasta występuje jako
                        walne zgromadzenie wspólników. I właśnie dlatego bujdą jest, że MPK jest
                        organizatorem komunikacji.

Natomiast Rada Miasta mogłaby mieć wpływ na tabor, gdyby został zakupiony przez
                        miasto, a nie MPK. Tyle że wówczas prawdopodobnie miasto nie mogłoby przekazać
                        go MPK na własność.

Ale oczywiście Rada Miasta ma jeszcze inne metody (kij i marchewka), żeby
                        wpłynąć na MPK.
            • Gość: lunch Re: Mniej ulg w MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.05.07, 08:39
              Tak - od dawna, ale jako karosy. A w ubiegłym miesiącu formalnie zlikwidowano
              markę Karosa i teraz to się nazywa Iveco Czechy. Przy czym panowie
              nieoficjalnie mówią, że nie interesuje ich rynek czeski (z czego wniosek, że
              Czesi muszą się przerzucić z karos na tedomy i sory), ani polski, bo mają masę
              zamówień w Europie Zachodniej (zwłaszcza we Włoszech i Francji).
      • Gość: lunch Re: Mniej ulg w MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.05.07, 12:49
        A czy ktoś rozumie, jakim cudem MPK może kupić autobusy dzięki zniesieniu ulg,
        skoro zwrot pieniędzy za ulgi wypłaca im miasto? Z punktu widzenia MPK przecież
        wychodzi na to samo. Natomiast wszelkie statystyki na temat ile osób z której
        ulgi korzysta są jak by nie było wyssane z palca.
    • Gość: lunch Re: Mniej ulg w MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.05.07, 14:54
      Tak, ale:

> A gdyby ktoś biletu nie miał wcale i został na tym
      > przyłapany, nie będzie mógł zapłacić kary u kontrolera. - Żeby uniknąć
      > patologii - argumentował pomysłodawca Jacek Krawczyk.

O ile się orientuję, opłata z zerowym VAT-em nie jest za odstąpienie od
      przyjęcia zapłaty na miejscu, tylko za odstąpienie od ukarania mandatem -
      kredytowym bądź na miejscu. Więc jeśli taki rzezimieszek chce dać w łapę, to
      nie rozumiem, dlaczego brak możliwości oficjalnej zapłaty na miejscu miałby go
      przed tym powstrzymać.
      • Gość: pracownik Mpk Re: Mniej ulg w MPK IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.07, 16:11
        Mam pytanie do p J Krawczyka,kto i jak głosował w sprawie zabrania bezpłatnych
        przejazdów dla rodzin pracowników MPK?
        • ulisses_czwa Re: Mniej ulg w MPK 15.05.07, 18:24
          > Mam pytanie do p J Krawczyka,kto i jak głosował w sprawie zabrania
          > bezpłatnych przejazdów dla rodzin pracowników MPK?

Niestety, ale na chwilę obecna nie posiadam takiego zapisu. Wiem jak głosowało kilka osób, ale nie bede ich tu wrzucał, bo jak podaje to kompletne wyniki. Moge powiedzieć ze swojej strony, ze głosowałem PRZECIw zabraniu bezpłatnych przejazdów dla rodzin pracowników MPK.
          Dlaczego własnie tak?
          Otóż znam sprawe trochę głębiej i długo zastanawiałem się jak bedzie najkorzystniej - nie tylko dla budzetu miasta - bo wtedy najlepiej byłoby wyciąg wszystko w pień - ale także dla ludzi. Pracownicy MPK nie dostali FAKTYCZNEJ podwyżki od 2002 roku, choć jak przedstawiał sprawe Prezes MPK otrzymali podwyżkę w 2006 r. ok. 40 paru złotych (brutto o ile się nie myle). Zatem nie uwzględnia to nawet inflacji. Weźmy pod uwagę, ze pracowników w MPK jest coraz mniej i MPK stoi albo zaraz stanie przed problemem braku kierowców i motorniczych. To nie tylko będzie problem dla firmy, ale i dla miasta jak i mieszkańców. Myślę ,że zatrzymanie tych ulg - które były juz od dawien dawna i są zapisane w układzie zbiorowym pracy - są jeden z elementów hamujacych strajki związane z żądaniem podwyzki płac w MPK. Niby drobna rzecz, ale pozwala - a właściwie pozwalała - póki co na spokój.
          Przypominam, ze Rada Miasta zabrała ulgi dla osób z niepełnosprawnością ruchową narządów o stopniu umiarkowanym i lekkim. To tez niewdzięczna decyzja, ale tutaj problem jest zupełnie inny. Po odpowiednie zaswiadczenia dla lekarzy zgłasza się coraz więcej osób i dostaje je z byle powodu, co oznaczało, ze MPK musiało wystawić bezpłatny bilet jazdy. Zatem faktycznie potrzebujących było niewiele - zapoznałem się dokładnie z wykresem pokazujacycm przyznawanie ulg. Za 2-3 lata okazałoby sie, ze 50% mieszkańców Czestochowy jest niepełnosprawnych lekko, a 15% w stopniu umiarkowanym. Dokładnie ten sam system, co z dysortografią. W całym województwie jest ok. 3% takich osób, a u nas 15%... Ale nie odebralismy tego tak sobie, w zamian miasto otrzyma 10 nowych, NIEPLANOWANYCH autobusów zakupionych ze środków spółki do końca 2007 roku. Poza tym na koniec dodam, ze te ulgi dla niepełnosprawnych ze stopniem lekkim i stopniem umiarkowanych nie funkjonują w innych miastach Polski, wrzucocono je do uchwały przez poprzednią radę tylko w Częstochowie. Tak własnie ratowali się poprzedni radni, aby zyskac sympatię wyborców - to było niedługo przed wyborami - a nie interesował ich stan spółki i to, że zaraz MPK będzie na dnie... Chyba pamietamy, ze mieli tez pomysł zakupienia pod publikę jednego tramwaju - nawet ściąganego, uzywanego z Łodzi (nie przeszkadzało radnym nawet to, ze tramwaje łódzkie maja inny rozstaw kół i trzeba byłoby je od razu mocno przerabiać). My musimy poprawiać te nieprzemyslane w skutkach zagrywki pod publikę i ucywilizować komunikację publiczną...
          Następnym krokiem myslę, ze powinna być komunikacja nocna dla mieszkańców Czestochowy.
          Pozdrawiam
          • Gość: Pracownik MPK Re: Mniej ulg w MPK IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.07, 18:42
            Dziękuje panie Jacku za odpowiedż,widzę że jest pan dobrze zorientowany w
            sytuacji MPK,już w tej chwili brakuje kierowców i coraz więcej ludzi zwalnia
            się z firmy,co do głosowania jak będzie pan w posiadaniu jego zapisu to proszę
            o podanie tego na forum, z góry dziękuje.
          • p_sc Re: Mniej ulg w MPK 15.05.07, 18:51
            >Ale nie odebralismy te
            > go tak sobie, w zamian miasto otrzyma 10 nowych, NIEPLANOWANYCH autobusów zakup
            > ionych ze środków spółki do końca 2007 roku.
            Zaraz zaraz już dawno (o ile pamiętam w zeszłym roku po zakupie Mercedesów)
            mówiło się że MPK kupi w tym roku 10 nowych autobusów, a teraz mówisz że są
            nieplanowane? To co będzie ich 20 z czego 10 ponadplanowych? Czy może wtedy
            mówiono że się kupi a teraz "wykombinowano" na nie kasę? Zresztą to nieważne,
            ważne że będzie coraz więcej nowych.
            • ulisses_czwa Re: Mniej ulg w MPK 15.05.07, 18:58
              > Zaraz zaraz już dawno (o ile pamiętam w zeszłym roku po zakupie Mercedesów)
              > mówiło się że MPK kupi w tym roku 10 nowych autobusów, a teraz mówisz że są
              > nieplanowane?

Ja nie pamietam, aby mówiono w zeszłym roku o zakupie 10 nowych autobusów na 2007r. Mówiono o PLANACH zakupu używanych, ale nie nowych i nie ze środków spółki. Powiem, że autobusami tymi mogą być prawdobodobnie Mercedesy, albo MAN'y. Unikamy zatem dalszej dywersyfikacji taboru o kolejne marki - i to kolejny postęp MPK.
              • kszyszek Re: Mniej ulg w MPK 15.05.07, 19:08
                A wiadomo może kiedy zostanie ogłoszony przetarg? Bo jeśli autobusy mają
                przyjechać przed końcem roku, to przetarg musiałby zostać ogłoszony jeszcze w
                maju. I mam jeszcze jedno pytanie. Czy wiadomo jakie to będą autobusy?
                Niskopodłogowe, wysokopodłogowe, krótkie, czy przegubowe?

> Powiem, że autobusami tymi mogą być prawdobodobnie Mercedesy, albo MAN'y.

Przecież to przetarg wyłoni zwycięzcę. Ja najchętniej bym widział Solarisy, albo
                MAN-y. Mercedes mnie odrzuca swoim "fantastycznym" modelem Conecto.
                • Gość: williams Re: Mniej ulg w MPK IP: *.realestate.net.pl 15.05.07, 19:34
                  > Przecież to przetarg wyłoni zwycięzcę.

Przecież Radny Krawczyk napisał, że "mogą być prawdopodobnie". Zatem moze być i Solaris.
                  • kszyszek Re: Mniej ulg w MPK 15.05.07, 20:59
                    Dlatego właśnie pisanie, że coś jest prawdopodobne mija się obecnie z celem. Za
                    komuny było wiadomo, że przyjadą nowe Ikarusy albo Jelcze. Teraz są przetargi i
                    tak samo może wygrać MAN, albo Mercedes, jak Solaris, Volvo, Scania, Irisbus,
                    czy Jelcz. Wszystko jest możliwe i kto dostarczy autobusy okaże się po
                    rozstrzygnięciu przetargu. Mam nadzieję, że MPK nie popełni już drugi raz błędu,
                    jakim był zakup Mercedesów Conecto i tym razem zamówi same niskopodłogowce.
                    Najlepiej przegubowe, bo na wielu liniach obsługiwanych głównie przegubowcami
                    jest wyraźnie odczuwalny brak niskiej podłogi. Tylko 4 niskopodłogowe
                    przegubowce w prawie 250-tysięcznym mieście to wstyd. Przykładowo w Gdyni
                    autobusy wysokopodłogowe można policzyć na palcach.
                • Gość: majka Re: Mniej ulg w MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 07:37
                  Chyba za mało wiesz o zamówieniach publicznych. Już w tej chwili sama procedura
                  przetargowa od ogłoszsenia trwa 52 dni najdłużej a nowelizacja prawdopodobnie
                  jeszcze skróci ten termin.a w tamtym roku czekaliśmy 3 miesiące na dostawę
                  autobusów
              • Gość: mieszkaniec cz-wa Re: Mniej ulg w MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 19:27
                Ostatnio to ja słyszałem ze MPK ma zakupić około 5 nowych autobusów i około 5
                używanych. O tym było mówione jeszcze w kwietniu. Wiec mam pytanie ile autobusów
                MPK zakupi w tym roku .I podobno Man obraził się na MPK i nie ma zamiaru
                startować w przetargach dla MPK Cz-wa.
                • Gość: majka Re: Mniej ulg w MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 07:34
                  zapytaj może Mana ? Szybciej ci może powiedzą o co chodzi. Dla mnie to oni za
                  wysoko unieśli się ze swoją ambicją.
                  • Gość: lunch Re: Mniej ulg w MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.05.07, 09:36
                    Produkują obecnie najgorsze autobusy, więc nich po nikt płakać nie będzie.

A obrażanie się jest typowe dla tej firmy i odpowiednio o niej świadczy.
              • Gość: lunch Re: Mniej ulg w MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.05.07, 09:29
                No jeśli chcemy kupić używane, a jednocześnie wiadomo, że solarisy są
                najlepsze, to akurat w kwietniu 50 8-letnich solarisów będzie miała na zbyciu
                warszawska Veolia. Tyle, że tych akurat nie polecam, bo po prototypowe
                egzemplarze, a po 8 latach na polskich drogach hm, tego no...
          • dudi_82 Re: Mniej ulg w MPK 15.05.07, 20:12
            Ulisses – skoro przybyło nagle tylu niepełnosprawnych ruchowo to może trzeba
            skontrolować lekarzy z Zespołu ds. Orzekania o Niepełnosprawności a nie ulgi
            zabierać?! To trochę tak, jakby z powodu wypadków nie karać kierowców tylko
            zamykać drogi. To nie jest wyjście z sytuacji bo ci niepełnosprawni ruchowo,
            którzy orzeczenie mają przyznane niesłusznie nadal będą korzystali z innych
            przywilejów, których mieć nie powinni. I tak oto z MOPSu nadal kasę wyciągać
            będą a ktoś bardziej potrzebujący pomocy i faktycznie schorowany może nie dostać
            bo kasy braknie (chociaż w zeszłym roku z tego co pamiętam MOPS nie dał rady
            rozdysponować kasy i część zwrócił do PFRONu).
            Poza tym radni chyba popełnili błąd w rozumowaniu. Bo dlaczego zakładacie, że
            teraz każdy niepełnosprawny ruchowo kupi bilet? Ja tego nie zrobię – z MPK
            korzystam 2-3 razy w tygodniu a czasami i rzadziej. Jeśli zabierzecie mi ulgi to
            z MPK zrezygnuję całkiem i przesiądę się na własny środek lokomocji i pewnie
            wielu niepełnosprawnych zrobi tak samo. A ci niepełnosprawni co mają 500zł renty
            i nic więcej (a wielu jest takich) i tak biletu nie kupią bo i za co? Tak więc
            spora część, może nawet większość niepełnosprawnych ruchowo przestanie korzystać
            z usług MPK a chyba nie o to chodzi?
            Sprawa kolejna – skoro mnie zniechęcacie do transportu publicznego to rozumiem,
            że zachęcacie do jazdy własnymi 4 kółkami. To teraz pytam, ile jest w
            śródmieściu (w strefie) miejsc parkingowych dla niepełnosprawnych? 50? Na
            stronie UM nie znalazłem wykazu tych miejsc i co … mam jeździć po mieście w
            poszukiwaniu tych miejsca? A jak już znajdę okazuje się, że jest oddalone od
            celu mojej podróży i po wyjściu z auta i tak pół kilometra muszę iść na
            piechotę. Co mi po karcie parkingowej skoro w godzinach szczytu jest
            bezużyteczna? Dostanę mandat nawet jeśli miejsce dla niepełnosprawnych będzie
            zajęte a ja zaparkuje tuż obok. Mam za każdym razem dzwonić na Policję żeby
            przyjechali usunąć palanta z miejsca dla niepełnosprawnych? Paranoja! Zabierzcie
            ulgi na MPK ale jeśli jestem niepełnosprawny pozwólcie mi w strefie parkować za
            darmo tam gdzie mi jest wygodniej a nie wam! Albo chociaż umieśćcie na stronie
            UM mapkę/wykaz miejsc dla niepełnosprawnych żebym wiedział gdzie TEORETYCZNIE
            mogę parkować a nie motał się po mieście.
            Jeśli niepełnosprawny zarabia 500-1000zł i do tego ma rentę – ok., powiedzmy, że
            stać go na bilet (chyba że 1000 z tego wydaje na leki) i może ulga dla niego
            jest rozrzutnością. Ale co z resztą niepełnosprawnych? Wrzuciliście wszystkich
            niepełnosprawnych do worka z napisem „wyzyskiwacze”. Może wystarczyło zmienić
            zasady przyznawania darmowych biletów? Wydaje mi się, że radni nie do końca
            przemyśleli tą decyzję.
            Co do ulg dla rodzin pracowników MPK to się nie wypowiadam bo nie znam takich
            osób. Ale czy aby na pewno aż tylu ich jest że kupimy za ich pieniądze aż 10
            autobusów?
            Od kiedy ulgi przestają obowiązywać? Ulga zabrana zostanie w całości czy
            zostanie dla niepełnosprawnych zniżka 50%? Bo tak myślę … jeśli uczeń/student
            pracuje albo ma bogatych rodziców, stać go na fajki czy piwo to może jemu tez
            zabrać 50% ulgę i kupić 15 a nie 10 autobusów? Jak szaleć to szaleć.
            • ulisses_czwa Re: Mniej ulg w MPK 15.05.07, 21:01
              Przedstawie Ci kilka statystyk, które pozwolą coś przemysleć. Ja nie twierdze, ze kazda decyzja podejmowana przez Radę jest w 100% zadowalająca dla wszystkich, bo zawsze znajda się poszkodowani. Jest tyle grup, które mogłyby dostac ulgi, tylko pytanie - jak będzie funkcjonować MPK bez pieniędzy? Sam korzystam z usług MPK, płace cały bilet miesięczny i nie myslę o żadnych ulgach lub załatwianiu sobie żadnych bilecików. Płacę jak wszyscy.

A teraz statystyki:

Liczba zatrudnionych pracowników (zatrudnienie średnioroczne w przeliczeniu na pełne etety) w 2000 roku - 1089, zatrudnienie na 2006 wynosi 856 i wciąż maleje.

Liczba osób niepełnosprawnych ze stopniem lekkim uprawnionych do darmowych przejazdów w okresie /włącznie/ od 1997 aż do 2001 /też włacznie - czyli 5 lat) wyniosła 1.438 osób

Liczba osób niepełnosprawnych ze stopniem lekkim uprawnionych do darmowych przejazdów w okresie /włącznie/ od 2002 aż do 2006 /też włacznie - czyli 5 lat) wyniosła 6.741 osób

Liczba osób niepełnosprawnych ze stopniem umiarkowanym uprawnionych do darmowych przejazdów w okresie /włącznie/ od 1997 aż do 2002 /też włacznie - czyli 5 lat) wyniosła 419 osób

Liczba osób niepełnosprawnych ze stopniem umiarkowanym uprawnionych do darmowych przejazdów w okresie /włącznie/ od 2002 aż do 2006 /też włacznie - czyli 5 lat) wyniosła 2.224 osoby

Łącznie uprawnionych do przejazdu bezpłatnego ze stopniem lekkim jest 8.179 osob, a ze stopniem umiarkowanym 2.643 osoby. To było do 2006 roku, a z najnowszych informacji jakie mielismy to liczba ta rosnie (a właściciwe rosła, bo już nie ma tych ulg) LAWINOWO. Dla ciekawostki - w 1997 roku wydano uprawnienia dla 26 osób do bezpłatnych przejazdów dla osób ze stopniem lekkim, natomiast w 2006 roku wydano ich już 2.277. Podobnie ze stopniem umiarkowanym - w 1997 roku wydano uprawnienia dla 10 osób do bezpłatnych przejazdów, natomiast w 2006 roku wydano ich już 721.
              Na wszystki miasta wojewódzkie, czyli miasta, które faktycznie mają pieniądze - tylko Olsztyn ma bezpłatne przejazdy dla osób ze stopniem lekkim i to w granicach miasta. Kilka innych miast ma ulgi (nie bezpłatne przejazdy) dla stopnia umiarkowanego i tez obwarowane róznymi wymogami np. nie dot. osób z orzeczeniem KRUS, czy tez w granicach miasta.
              Niestety, ale to nieuczciwi mieszkańcy sami sprawili, że te ulgi Rada cofnęła.

P.s. Te 10 autobusów nie kupimy jak sugerujesz tylko za zniesione ulgi pracowników, ale samych osób niepełnosprawnych - przedstawiam fakty

P.s. 2 Nie mam nic przeciwko wyznaczaniu miejsc dla niepełnosprawnych w dużej liczbie. Ostatnio nawet sam wnioskowałem, aby takie wyznaczyc koło Hali "Jagiellończycy" i zrealizowano tą prośbę. Inną sprawą jest wychowanie i kultura mieszkańców. Żaden radny nic nie poradzi na to, ze ktoś zaparkował na miejscu dla niepełnosprawnych.
              • dudi_82 Re: Mniej ulg w MPK 15.05.07, 22:26
                Ulisses ale skąd są te statystyki? Z MPK czy z Zespołu ds. Orzekania o
                Niepełnosprawności? Może niepełnosprawnych zawsze mieliśmy wielu a po prostu
                dopiero od pewnego czasu korzystają z ulg bo wcześniej o nich nie wiedzieli? Kto
                w 1997 roku ich informował o ulgach? A jeśli to dane z Zespołu ds. Orzekania to
                cóż … chyba to u nich coś nie gra i trzeba zweryfikować na jakich zasadach
                orzekali u ludzi niepełnosprawność ruchową. Jeśli ktoś miał skręconą kostkę i z
                tego powodu dostał umiarkowany stopień to takie coś szybko wyjdzie na jaw i
                szybko zweryfikujemy kto jest niepełnosprawny a kto symulant. Przecież ktoś do
                diabła tych lekarzy nadzoruje! Już kit z ulgami ale sprawdźcie co się dzieje z
                tymi orzeczeniami bo nie tylko do jeżdżenia autobusami one służą. Później się
                okaże, że MOPS likwiduje wszelkie formy pomocy bo ilość niepełnosprawnych
                wzrosła :/.

P.s. Te 10 autobusów nie kupimy jak sugerujesz tylko za zniesione ulgi
                pracowników, ale samych osób niepełnosprawnych -
                przedstawiam fakty

Ponawiam pytanie – skąd wiesz, że niepełnosprawni zaczną kupować bilety? Samo
                zniesienie ulg nie powoduje przypływu gotówki do kasy. Dopiero za jakiś czas się
                okaże ile faktycznie na niepełnosprawnych udało się zarobić i dopiero wtedy
                będziemy mogli mówić o zakupie 10 autobusów.

P.s. 2 Nie mam nic przeciwko wyznaczaniu miejsc dla niepełnosprawnych w dużej
                liczbie. Ostatnio nawet sam wnioskowałem, aby takie
                wyznaczyc koło Hali "Jagiellończycy" i zrealizowano tą prośbę. Inną sprawą jest
                wychowanie i kultura mieszkańców. Żaden radny nic
                nie poradzi na to, ze ktoś zaparkował na miejscu dla niepełnosprawnych.

Zgadzam się z Tobą. Ale dlaczego niepełnosprawny za darmo może parkować tylko na
                miejscu dla niepełnosprawnych? Nie wystarczy zwykłe miejsce parkingowe i karta
                parkingowa za szybą? To akurat radni zmienić mogą. Miejsca dla niepełnosprawnych
                zwykle umieszczone są przy wejściach do ważnych budynków, urzędów, sklepów więc
                to logiczne, że zawsze będą zajęte. Pozwólcie mi więc zaparkować obok tych aut a
                nie szukać innego miejsca dla niepełnosprawnych kilometr dalej. To akurat jest
                spory problem dla niepełnosprawnych, który można w bardzo prosty sposób
                rozwiązać. Mylę się?

I kiedy te ulgi przestają obowiązywać?
          • Gość: lunch Re: Mniej ulg w MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.05.07, 09:18
            Ale ja szczerze mówiąc nie rozumiem, dlaczego MPK domaga się zniesienia jakiejś
            ulgi i jeszcze twierdzi, że za te pieniądze kupi autobusy. Bo przecież koszty
            ulg pokrywa miasto, a mie MPK. I w cywilizowanej komunikacji to jest tak, że
            przewoźnika wykonującego usługi komunikacji miejskiej w ogóle nie obchodzą ulgi.
            No ale niestety u nas wszystko stoi na głowie.
    • Gość: AA Re: Mniej ulg w MPK IP: 195.205.202.* 15.05.07, 17:58
      Do pracowników MPK. Nie dość Wam, że macie pracę? Jeszcze przywileja branżowe.
      Wstyd. Jestem zwolennikiem zniesienia wszystkich ulg ( w tym ustawowych ).
      Czyżby radni zorientowali się o co w tym wszystkim chodzi? Im mniej ulg tym
      mniej obligatoryjnej kasy z budżetu. Dobry kierunek działań. Jeszcze tylko
      zwiększyć tempo zmian ( stawiania spraw na nogach ).
      • Gość: pracownik MPK Re: Mniej ulg w MPK IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.07, 18:33
        Do AA
        Ok ja też jestem za zabraniem wszystkich i przywilejów, więc:posłom i radnym
        zabrać auta i telefony służbowe,pracownikom elektrowni i gazowni ulgi na prąd i
        gaz,kolejarzom darmowe przejazdy pociągami itd itp.

Do pracowników MPK. Nie dość Wam, że macie pracę? Jeszcze przywileja branżowe.
        No to co że mam pracę,są przyjęcia przyjdż pracować za 1100 zł netto w święta i
        niedziele,pobudka do pracy ok 3 rano.
        Każda branża ma swoje przywileje jak je zabierać to wszystkim.
        • Gość: AA Re: Mniej ulg w MPK IP: 195.205.202.* 15.05.07, 20:04
          Pochwal się proszę za ile godzin pracy w miesiącu te skromne 1100. Za pracę w
          święta i niedziele powinieneś mieć dni wolne w innym terminie. Zawsze też można
          zmienić pracę. Dobra , nie chcę już dokuczać, bo to nie ma sensu. Powinniście
          zarabiać więcej - to fakt. Jazda po mieście tymi szafami, pomiędzy oszalałymi
          amatorami, nie należy do przyjemności. to jest ciężki kawałek chleba. Tych
          kilkudziesięciu pasażerów nie ma pojęcia, że wsiadając do autobusu oddaje w
          WASZĄ PIECZĘ swoje życie. Nie zmienia to faktu, że za wszelkie przywileje
          branżowe płaci przeciętny zjadacz chleba. To jest nie w porządku.
          • Gość: Rig Re:ulgi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 11:15
            a ja sie zastanawiam kto tak usilnie lansuje pogląd ,ze likwidacja ulg dla
            pracowników MPK drastycznie zmieni stan finansów firmy ? skoro to jest garstka
            ludzi na tle tych wszystkich ulg ustawowych i ulg przyznawanych lekką ręką
            przez naszych radnych miejskich (jako kiełbasa wyborcza).. dla firmy te ulgi
            byłyby w zasadzie nieodczuwalne gdyby miasto poprostu zapłaciło solidnie za
            tych wszystkich którym ulgi udzieliło.. ludzie się złoszczą na MPK.. ale to nie
            MPK daje ulgi i nie ono je zabiera.. wyobraźcie sobie,że otwieracie własny
            biznes np. sklep samoobsługowy..i teraz.. część klientów kradnie wam towar z
            półek nie płacąc, a do tego przychodzą do was radni z magistratu i każą
            sprzedawać towar za pół ceny albo rozdawać za darmo wybrańcom obiecując,ze
            pokryją straty (ale tego w pełni nie robią) ..wiec teraz spróbujcie się
            utrzymać z tego co zapłacą wam ci uczciwi klienci i utrzymajcie właściwy poziom
            usług jaki niewątpliwie należy się tym wszystkim klientom którzy uczciwie płacą
            wam za towar... inteligentny dostrzeże tu analogię do komunikacji miejskiej..
            • Gość: lunch Re:ulgi IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.05.07, 12:54
              Nic dodać, nic ująć. Teraz pytanie: jeśli kierowcy się zmieniają (a nie mają na
              to dodatkowego czasu) i żeby nie generować pasażerom opóźnienia kierowca II
              ruszy, a kierowca I w tym czasie dopiero zapina kurtkę i wysiada na następnym,
              to uważacie, że też powinien bilet skasować?
          • Gość: lunch Re: Mniej ulg w MPK IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.05.07, 12:55
            Zjadacz chleba? A ktoś się zastanawiał jaka to wychodzi kwota? Ile z tych osób
            w ogóle korzysta z komunikacji i jak często? Bo coś czuję, że to wyjdzie 0,01
            grosza na jednym bilecie. Przecież na ten temat nie ma żadnych wiarygodnych
            danych!
            • Gość: obserwator życia jak zwykle na komunikacji znają się wszyscy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 08:31
              jeśli chodzio niepełnosprawnych to dostawali oni bilety ( legitymacje)
              uprawniające ich do korzystania ze wszystkich linii miejskich i podmiejskich i
              nocnych..czyli to tak jakby dostali sieciówkę na wszystkie linie.. a teraz
              policzcie sobie ile kosztuje miesięcznie taka sieciówka pomnożona przez te
              kilkanaście tysięcy uprzywilejowanych.. dane na ten temat nie są wyssane z
              palca.. bo przeciez każdy taki bilet był wydany na podstawie wniosku
              zainteresowanego i jest na to dokumentacja.. więc nie są to statystyki tylko
              stan rzeczywisty.. a to w jaki sposób taki bilet jest wykorzystany to nie jest
              już sprawa przewoźnika.. przecież ktoś kto ma teraz bilet miesięczny to może
              nawet wcale z nie go nie korzystać jeśli ma ochotę...to jego prywatna
              sprawa..niemniej ma takie prawo korzystać bo takie prawo zostało u przewoźnika
              wykupione... a wszyscy jakoś pomijają milczeniem sprawę gapowiczów jeżdżacych
              na koszt pasażerów uczciwie płacących za przejazd..jakoś wszyscy nabierają wody
              w usta w tej kwestii
    • Gość: os.niepełnosprawna Re: Mniej ulg w MPK IP: 80.54.168.* 15.05.07, 18:50
      jestem osobą niepełnosprawną
      Statystyki podaja ze tylko 10% z nas pracuje. Ile zarabiamy - większość z nas
      najnizszą średnia krajową, czyli na rękę ok 900zl. Pozostali dostaja ochłap w
      postaci renty czy zasiłku. Jazda za darmo to jeden z niewielu przywilejów jakie
      mielismy. Ja bym wolała jezdzic na 100% biletu bylebym była zdrowa. Może ktoś
      sie ze mna zamieni? Może ktorys z szanownych panstwa radnych jest chetny?
      • Gość: zła Re: Mniej ulg w MPK IP: *.apus-net.pl 15.05.07, 19:14
        Ja też jestem osobą niepełnosprawną i to że miałam darmowy bilet było dla mnie
        bardzo dużą pomocą. Zdrowy człowiek pełnosprawny ruchowo może przejść na
        piechotę ja niestety tak nie mogę. I teraz za każdy przejazd mam płacić:(
        Ciekawe z czego:(
        A to że załatwiane były lewe zaświadczenia to już nie wina niepełnosprawnych.
        Niestety jesteśmy za to karani. Wiec jak ktoś jest nie w pełni zdrowy ma
        siedzieć w domu i sie nie ruszać. Taka jest polityka. Super:(
    • Gość: jas Re: Mniej ulg w MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 18:54
      Brawo panowie radni,róbcie tak dalej,a już niedługo będa Was i nasze
      społeczeństwo wozić Chińczycy.Zresztą już podobno jadą do Polski,całe szczeście
      że na rowerach to troche im czasu zejdzie!!!
      • Gość: niepełnosprawna Re: Mniej ulg w MPK IP: *.flatpla.net 15.05.07, 19:39
        jestem osobą niepełnospramną o stopniu lekkim, choruję na RZS, od 6 lat mam
        ulgowe przejazdy, są dni że jestem tak usztywniona , że nawet ciężko jest wejść
        do tramwaju,gratuluję pomysłu , jak zwykle za nieuczciwość cwaniaków płacą chorzy.
        Nieprawdą jest że można od lekarza dostać zaświadczenie, orzenienie o
        niepełnosprawności wydaje komisja przy ulicy Niepodległości. potrzebne są wyniki
        badań , zdjęcia RTG, wypisy ze szpitala.Nikt nie dostaje orzeczenia od lekarza
        internisty w przychodni , są takie same procedury jak przy rentach. OTO MIASTO
        CZęSTOCHOWA PRZYJAZNE OSOBOM NIEPEłNOSPRAWNYM- GRATULUJę.Po decyzji o zabraniu
        nauczycielom wychowania przedszkolnego dodatku za wychowawstwo następna
        " śWIETNA" DECYZJA,teraz jeszcze należy zabrać tym osobom ( czyli nam)
        karty darmowego parkowania! Przecieżludzie chorzy i starsi to powinni umierać od
        razu , są niepotrzebni. Wspomagamy tylko przemysł farmaceutyczny, zostawiając
        mnóstwo pieniędzy w aptekach. Jeszcze raz "DZIęKUJę " radnym miasta Częstochowy
        za pomoc dla osób niepełnosprawnych, zyczę zdrowia, i pełnosprawności- jak
        najdłużej , choć boli to że nic się nie robi dla nas ZDROWYCH INACZEJ.
        • Gość: williams Wywiad z Nabrdalikiem - warto obejrzeć! IP: *.realestate.net.pl 15.05.07, 19:48
          Niżej link do ciekawego wywiadu. Prezes tłumaczy sprawę ulg. Dla mnie to tez patologia bo ilośc przyznawanych darmowych przejazdów w ciagu 3 lat wzrosła w stopniu lekim aż 11-krotnie!!!! a ze stopniem umiarkowanym 9-krotnie!!!!! Jezdziło bardzo wielu oszustów za darmoche !!!!!

www.tvorion.pl/multimedia/dc%20net%2015.05.2007/TD%20w%20mpk%20wrze%204,45.wmv
          • Gość: mieszkaniec cz-wa Re: Wywiad z Nabrdalikiem - warto obejrzeć! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 19:54
            Dokładnie nich ci faktycznie niepełnosprawni maja pretensje do tych którzy
            oszukiwali i jeździli na ulgę choć wcale im nie przysługiwała .Przecież za rok
            lub 2 okazało by się ze co 2 pasażer autobusy jest niepełnosprawny w stopniu
            lekkim albo umiarkowanym.
            • Gość: Kier.aut. Re: Wywiad z Nabrdalikiem - warto obejrzeć! IP: *.173.inds.pl 17.05.07, 22:49
              Wchodi pan do autobusu,w lewej rece pokazuje legitymację niewidomego,a w prawej trzyma telefon i pisze esemesa.pozdrawiam.
    • Gość: obserwator Re: Mniej ulg w MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 23:14
      W MPK z dnia na dzien jest coraz mniej kierowcow wiec kto ma jezdzic?
    • Gość: Pasazer z ulga Re: Mniej ulg w MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.07, 23:32
      Zabrac kazdemu ulgi,radnym,policji,strazy miejskiej.. nie beda dupy wozic za darmo.
      Nie rozumiem waszej zawisci, moze pracujecie w firmie w ktorej jedyna ulga jest
      wysrac sie w czasie przerwy w wc,ale skoro MPK od kilkudziesieciu lat mialo taki
      zwyczaj iz pracownicy i ich rodziny mogli korzystac z komunikacji za darmo,to co
      wam to do tego,tak samo maja kolejarze i inne osoby z rodzimych branzy.
      Pomysl jest chybiony,bezmozgowcy zasiadaja w UM, czy ktos przeanalizowal to iz
      ludzie teraz nie beda korzystac z MPK,gdy przyjdzie im placic za przejazd,sam
      wolalbym wydac pieniadze na benzyne niz kupic miesieczny,tak wiec najpierw sie
      zastanowcie nad konsekwencjami,bo dlugo ta firma nie pociagnie,jak mozna
      dostrzec coraz mniej osob decyduje sie na prace za kolkiem autobusu,za taka
      kase,odpowiedzialnosc NIE WARTO!!!Popieram w strajku pracownikow MPK
      • Gość: Jan Re: Mniej ulg w MPK IP: 212.160.250.* 16.05.07, 02:12
        Boli zabranie ulg?Ale powinno!Pracujesz kupujesz! Chcesz jezdzić płać! To takie
        proste!Pewnie lepiej psuje żeby pasażer płacił pełny bilet i był poniżany i
        poganiany przez pana za kierownicą A ten ostatni miał darmowe przejazdy dla
        rodzinki! Koniec! Wystarczy! Czemu tak nie lubię MPK? Od czasu kiedy ono mnie
        przestało lubieć. Kiedy mi kazło wsiadac pierwszymi i machać nie wiem po co
        biletem którego i tak kierowca nie mógł praktycznie sprawdzić!A co do
        niepełnosprawnych!Czy tańszy bilet?Nie - przecież te osoby mają renty Czasem
        wyższe niż biedni sprawni.Ułatwić życie wsiadaniem, podjazdem ale czemu ceną?
        • Gość: Kierowca MPK Re: Mniej ulg w MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 02:47
          Człowieku o czym ty mówisz? To nie kierowcy wprowadzili nakaz wsiadania
          pierwszymi drzwiami tylko Nabrdalik, ale na szczęście coraz więcej kumpli od
          tego odchodzi.To jest najbardziej idiotyczny pomysł dyrekcji ostatnich lat.
          Wszyscy czekamy, aż zmienią nam prezesa i będzie jak dawniej.
          • Gość: abc Re: Mniej ulg w MPK IP: 212.160.250.* 16.05.07, 06:42
            Wczoraj lało jak z cebra.Wszyscy z parasolami ok 10 osób.Pierwsze drzwi otwarte
            mimo, że ludzie rozstawieni aby jak najszybciej wsiąść.Pjedyńczo każdy zamykał
            parasol lejąc innym zgromadzona wodę na buty,głowy i wchodził.Nikt na dworze
            nie wyjmował biletu bo nawet by nie skasował zalanego deszczem, a więc blokował
            to jedyne wejście zatrzymując się w środku KOszmar! A wystrczyło byc człowiekiem
          • kierowca_mpk Re: Mniej ulg w MPK 16.05.07, 09:07
            Muszę Cię Kolego wyprowadzić z błędu. To nie Nabrdalik był inicjatorem
            wprowadzenia zasady pierwszych drzwi. Według mnie pomysł dobry, tyle że fatalne
            było jego wykonanie. O popełnionych błędach i zaniechaniach można by dłuuugo,
            ale tu nie miejsce na tego rodzaju wynurzenia. Jedno jest w tym wszystkim
            pewne - zmarnowano bezpowrotnie szansę jaką było zaangażowanie się znakomitej
            większości kierowców w realizację tego pomysłu.
            "Elastycznie" (wiesz o co chodzi) Cię pozdrawiam:)
            • Gość: Anka Re: Mniej ulg w MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 09:32
              Ludzi trzeba słuchać tych co ich wozicie A nie chorych pomysłów!
              Kto jeździ autobusami?Biedniejsza część społeczeństwa,do pracy ,zakupy.Czyli
              oknami mają wchodzić i jeszcze Urząd ma do tego dopłacać!Popieram dezyzję
              Urzędu!Pomysł był fatalny,od początku wiele osób go oceniło negatywnie ,wielu
              pasażerów straciliście Ale argumenty nie trafiały.I dalej nie trafiają!
              Wasz problem!
    • Gość: xxc Re: Mniej ulg w MPK IP: *.152.bloklan.org 16.05.07, 07:41
      Moim zdaniem wogóle liczba ulg tzw. gminnych powinna być ograniczona do
      absolutnego minimum. Rozumiem i ogólnie przyjmuje się iż emeryci to bierdne
      osoby ale prawda jest taka iż podobne dochody mają czesto i osoby młode
      normalne pracujące skąd więc ulga 50% dla emerytów i darmowe jazdy dla osób po
      70 roku życia to ja nie rozumiem. Ale to niestety kosztuje.
      odobnie mozna by przeanalizować pozostałe ulgi i np. wprowadzić ograniczenie iż
      dotycza tylko biletów okresowych. Niema innej mozliwości bo budżet miasta z
      gumy nie jest i nie pociągne wszelakich obciązen nie obcinjąc w innym miejscu.
      • Gość: Kierowca MPK Re: Mniej ulg w MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 11:46
        Według mnie pomysł z wsiadaniem pierwszymi drzwiami jest idiotyczny. Zawsze
        otwierałem wszystkie drzwi i będę dalej tak robił,nawet gdyby mnie mieli
        zwolnić,bo już mi nie zależy na pracy za 1350 pln od 4 rano do 24 wieczorem,w
        każde święta i weekendy. Pozdrawiam tych wykazujących się. Nabrdalik Was doceni.
        • Gość: AA Re: Mniej ulg w MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.07, 13:35
          Czyżbyś pracował codziennie po 20 godzin? Podejrzewam, że pracujesz miesięcznie
          168 godzin za 1350 na rękę (netto), od 4 do 14 lub od 14 do 24. Na TIR-ach na
          pewno zarobisz więcej. Policz tylko za ile godzin pracy - 300 lub 400.
    • Gość: POMOCY Re: Mniej ulg w MPK IP: *.strefa.com 16.05.07, 13:13
      Moja mama jest niepelnosprawna ruchowo w stopniu umiarkowanym + dwie inne
      powazne choroby (w tym jedna nieuleczalna). Raz w tygodniu jezdzi na drugi
      koniec miasta na Parkitke do szpitala. Zabrano jej ulgi - wielka szkoda, ale
      otucha jest zakup niskopodlogowych autobusow. I tu prosba NIECH KTOS NAUCZY
      KIEROWCOW AUTOBUSOW PODJEZDZANIA BLISKO KRAWEZNIKA(CHODNIKA) Co z tego ze sa
      autobusy nikopodlogowe, ktore zatrzymuja sie na przystankach w ten sposob , ze
      mamie i tak ktos musi pomagac przy wsiadaniu? Mysle, ze z tym problemem boryka
      sie nie tylko moja mama, ale i inni emeryci, rencisci.Blagam niech ktos
      uswiadomi kierowcow!!!
      Pozdrawiam
      • Gość: Maria Re: Mniej ulg w MPK IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.07, 15:14
        Analizując wypowiedzi na forum,jak to mądrze postąpiono pozbawiając
        niepełnosprawnych ulgi konstatuje,ze pochwały dla słuszności tej decyzji
        redagują osoby młode i zdrowe / oby takimi pozostały do końca swoich dni/.Dla
        mnie jako osby niepełnosprawnej / po amputacji nogi/ ta ulga była ogromnym
        ułatwieniem w przemieszczaniu się po mieście - zniesiono ją niec nie poradzę
        więcej czasu będę zmuszona spedzać w czterech ścianach. Fałszywą propagandą jest
        głoszenie poglądów jak to władza Częstochowy troszczy się o los osób
        naprawdę niepełnosprawnych ; tych rzekomych "inwalidów' ostatnio się namnożyło
        jak grzybów po deszczu.Radnym i dyrekcji MPK życzę ,żeby los nie sprawił im
        psikusa i niespodzianie nie poszerzyli kręgu osób z ograniczeniami ruchowymi.
        Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Niech żywi nie tracą nadzieji,
        wygramy w lotka i będziemy poruszać się po mieście własnymi
        pojazdami.Pozdrowienia dla naprawdę niepełnosprawnych, dla nich życie było
        zawsze pasmem udręk i takim już pozostanie.
        • Gość: ela Re: Mniej ulg w MPK IP: 212.160.250.* 16.05.07, 15:40
          Rozumiem Pani rozgoryczenie ale wypowiedz uważam za niesprawidliwą. Znam kilka
          osób które korzystają z tego przywileju a poruszają się tak jak moi rodzice
          albo sprawniej.Przeciez nikt nie uniemozliwia osobom niepełnosprawnym
          korzystania z MPK Wręcz odwrotnie- niskopodłogowe autobusy.Ale nie może byc tak
          że Ci którzy wcale więcej nie maja płacą cały bilet a inne osoby bez względu na
          dochód 50 procent Bo tak się należy.Przywileje opłatowe trzeba bezwzględnie
          znieść Wszystkie. Warunki podróżowania wynikające z utrudnień ruchowych
          pasażerów są dla wszystkich ludzi mam nadzieję priorytetem.Niepełnosprawni
          faktyczni powinni byc otaczani opieką również innych podróżnych i wielokrotnie
          widziałam że tak jest.
          Co to ceny biletu pozostanę przy swoim zdaniu
          • Gość: Olo Re: Mniej ulg w MPK IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.07, 18:02
            Jestem za zniesieniem wszystkich ulg,wyjaśniam dlaczego-pytanie do osób
            niepełnosprawnych którym to bardzo bardzo współczuję,czy jak wjeżdżacie na
            swoich wózkach np do TESCO to czy dostajecie coś za darmo lub po niższej cenie
            dlatego że jesteście niepełnosprawni?nie, myślę że każdy powinien kupować
            normalne bilety a finansowaniem ich zakupów powinny się zająć odpowiednie
            instytucje np dla niepełnosprawnych PFRON,dla bardzo ubogich MOPS itd itp.Czemu
            tylko MPK ma być firmą która stosuje różne ulgi za które zresztą niedostaje
            rekompensaty, a niedotyczy to np sklepów, kin, teatrów,imprez sportowych,spraw
            w urzędach,aptek,opłat za mieszkania itd ???
            • Gość: os.niepełnosprawna Re: Mniej ulg w MPK IP: 80.54.168.* 16.05.07, 19:31
              mam pytanie dlaczego osoba niepełnosprawna kojarzy Ci sie z osoba poruszajaca
              na wozku?poza tym nie dla nas sa kina , teatry, Zabytki poniewaz zaden z tych
              obiektow nie jest dostosowany do potrzeb osob niepełnosprawnych.
              A pojazdy MPK? jak wjezdzaja kierowcy na przystanki?Zdrowy czlowiek ma klopotyz
              dostaniem sie do autobusu? A tramwaje- jak w ogole do niech wsiasc?A dlaczego
              nie ma ulg w innych instytucjach tego nie wiem? Juz to pisałam w innym miejscu-
              sposrod osob niepełnosprawnych pracuje TYLKO 10% osob. Moze wlasnie dlatego
              jakas ulga by nam sie przydala
              • Gość: Olo Re: Mniej ulg w MPK IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.07, 19:40
                Zgoda, tylko dlaczego MPK ma finansować te ulgi???A co z rodzinami
                wielodzietnymi???
            • Gość: Maria Re: Mniej ulg w MPK IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.07, 22:40
              Replikując stwierdzam,że racja leży posrodku, tyle,że to urzad miastaa
              partycypował w refundowaniu tych ulg i wzrastająca do niebotycznych rozmiarów
              liczba uprawnionych sprawiła,że miasto nie jest skłonne ponosić zbyt wysokich
              obciążeń.Zgadzam sie w pełni z protestem pracowników mpk -ten przywilej należał
              im się od zawsze i nagle się ich pozbawia uprawnień.A wszystkim tym,ktorzy tak
              zazdroszczą osobom poszkodowanym przez los,ich przywilejów /podobny problem z
              miejscami parkingowymi,które częstokroć są zajętę przez nie uprawnionych
              kierowców /powtarzam ,ze życzę Wam obyście nigdy nie musieli dołączyc do
              grona tych "uprzywilejowanych".Jedno wiem nigdy nie jeżdziłam "na gapę" i
              jeżeli
              stanę przed koniecznością skorzystania z usług mpk wykupię nieodzowny bilet.
    • Gość: dociekliwy Re: Mniej ulg w MPK IP: 195.205.202.* 16.05.07, 20:11
      Zastanawia mnie jedna rzecz. Osoby niepełnosprawne z orzeczeniami otrzymały od
      MPK legitymacje upoważniające do bezpłatnych przejazdów na czas określony
      (widziałem taką legitymację). Może nie doczytałem, ale jak MPK ma zamiar
      wypowiedzieć ważność tych legitymacji? Należałoby przesłać na adres każdego
      uprawnionego pismo z wypowiedzeniem tej ulgi. No chyba, że będzie na ich
      podstawie jeździć za darmo (do pierwszej kontroli biletów) i opłacić opłatę
      karną za jazdę bez waznego biletu
      • Gość: Ech.. Re: ulgi ulgi.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 08:57
        widzisz..sęk w tym,że MPK w całej tej sprawie jest tylko pośrednikiem i to
        przymusowym.. bo niepełnosprawni ulgę dostali od radnych miejskich a nie od
        MPK..i ci sami radni te ulgę im teraz odebrali..MPK jest tutaj tylko
        wykonawcą.. wszystkie te legitymacje były zapisane w bazie danych i na tej
        podstawie mozna było zobaczyc faktyczne rozmiary tego zjawiska.. (co
        zaowocowało zabraniem ulgi bo okazał się że to są ogromne koszty jakie ponosi
        MPK, których pewnie nikt nie byłby w stanie zwrócić..) i tu jest pies
        pogrzebany.. MPK to jest firma od której oczekuje sie zysku tak jak od każdego
        przedsiebiorstwa i jednocześnie obarcza sie funkcjami społecznymi, do których
        powołane są inne instytuce w tym państwie... to jest firma przewozowa a nie
        charytatywne towarzystwo.. dlaczego nikt jakoś nie ma pretensji do tego ,ze
        musi kupić bilet w PKSie czy PKP.. ? ale zwyczajowo w MPK jeździ się za
        darmochę.. nikt nie napiętnuje gapowiczów (a nawet im sprzyja gdy kanary go
        złapią ) gdy tymczasem to właśnie za ich sprawą cena biletów kształtuje się tak
        a nie inaczej.. o tym nie pomyśeliście ?
        • Gość: dociekliwy Re: ulgi ulgi.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 09:35
          Nie musisz mi tego tłumaczyć. Wiem, że MPK jest pośrednikiem. Niewiele ma do
          rzeczy, że jest spółką - 100% kapitału gminy. Niemniej jednak MPK jest wykonawcą
          uchwał rady miasta. W dalszym ciągu zastanawia mnie, czy ważna bądź co bądź
          legitymacja np. do 2008 roku, będzie odbierana i w jakim trybie. Nie zdziwię się
          jeżeli okaże się, że nikt o tym nie pomyślał.
          • Gość: Anioł Stróż.. Re: ulgi ulgi.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 11:20
            odpowiedź jest prosta.. ta legitymacja poprostu straciła swoją ważność wraz z
            pojęciem nowej uchwały odbierającej tę ulgę.. wiec możesz ją sobie zachować na
            pamiątkę.. i tyle... (są ludzie którzy dostali takie legitymacje wydane
            bezterminowo.. nie tylko okresowo..ale to nie zmienia faktu ,ze ulga wygasła
            wraz z kolejną uchwała rady miasta..) poprostu w tym momencie taka legitymacja
            przestała być dokumentem upoważniającym do przejazdu.. nie musi być odbierana
            bo jest już bezwartościowa...
            • Gość: Krzychu Re: ulgi ulgi.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 11:54
              Małe sprostowanie: ulga wygaśnie z chwilą uprawomocnienia sie uchwały.
              • Gość: dociekliwy Re: ulgi ulgi.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 12:40
                Niestety nie zgadzam się z Wami. Poprzednio też była uchwała, która obligowała
                MPK do wystawiania takich legitymacji. Sama uchwała nie dawała możliwości
                bezpłatnych przejazdów. Jeżeli napisano w legitymacji: " upoważnia do
                bezpłatnych przewozów", jest pieczątka MPK, to jej posiadacz, moim zdaniem musi
                zostać poinformowany w formie pisemnej o jej anulowaniu. Nie ma obowiązku
                posiadania internetu lub wczytywania się w uchwały rady. Ponieważ dotyczy to
                wybranej grupy społecznej w moim odczuciu nie wystarczy publikacja uchwały w
                dzienniku urzędowym.
                • Gość: Aniołek S. Re: ulgi ulgi.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 19:56
                  widzę,ze ty to jesteś z tych co to są zawsze za a nawet przeciw.....MPK dało ci
                  legitymację ..ale miasto dało ci ulgę .. teraz legitymacja od MPK ci została
                  ale ulgi, którą to ta legitymacja potwierdzała już nie masz.. bo do tej
                  legitymacji już nie jest przypisana żadna ulga.. więc nie jest to już dokument
                  przewozowy .. a informacje odnośnie tego kto i na jakich zasadach jest
                  uprawniony do ulgowych przejazdów.. jest wywieszona w każdym pojeździe..
                  oczywiście ostatnie zmiany w tej materii pojawią się niebawem zapewne..
                  • Gość: Wkuty Re: ulgi ulgi.. IP: 89.174.23.* 17.05.07, 23:14
                    ANIOŁKU jak będziesz miał 450 zeta na miesiąc a cholerni radni którym odpłacimy się przy najbliższych wyborach ciekaw jestem czy nie bedziesz sie bulwersowal? Spróbuj przeżyc za tą kase Ja muszę za to życ Ty pewnie masz 2000 zł (lub więcej) i masz w dupie innych Ja ledwie dupą powłuczę po tym padole a inny DUPEK pisze że gro niepełnosprawnych załatwiło sobie renty za kase Może zamienisz się ze mną na dochody Zobaczymy co się stanie jak niepełnosprawni ludzie - o kulach i na wózkach wyjdą na ulicę i oni zaczną protestować Niech ty mądrzy radni może wystrzelają ludzi którzy mają ( R )- ki będzie łatwiej i lepiej Zastanów się człowieku co piszesz a może i tobie przytrafi sie nieszcz eście i bedziesz INWALIDĄ
                  • Gość: dociekliwy Re: ulgi ulgi.. IP: 195.205.202.* 17.05.07, 23:44
                    Szanowny "Aniołku".Zastanawia mnie czy posiadasz umiejętność czytania tekstu ze
                    zrozumieniem? Po pierwsze: nie jestem posiadaczem takiej legitymacji. Po drugie:
                    jeżeli żyjemy w państwie Prawa i Sprawiedliwości, to jak wyjaśnisz to, że pod
                    wywieszkami w pojazdach z informacją o zniesieniu ulgi będzie taka sama
                    pieczątka MPK jak na przedmiotowej legitymacji uprawniającej do ulgi. Która
                    pieczęć ważniejsza? Po trzecie: jeżeli uprawnieni uchwałą Rady Miasta
                    niepełnosprawni musieli pofatygować się do siedziby MPK, aby wyrobić sobie takie
                    legitymacje, to czy teraz bedą zmuszeni pofatygować się tam aby je oddać? (to
                    był sarkazm). Trochę szacunku dla tych osób. Nie każdy z nich "załatwiał" sobie
                    orzeczenie.
    • Gość: xx Re: Mniej ulg w MPK IP: 83.2.140.* 16.05.07, 20:45
      Brawo dla tych co to wymuśleli.Tylko Ci co to wymyśleli zarabiuają po 5000 i
      więcej. A co mają zrobić emeryci schorowani co dostają 600zł. na miesiąc.Ci
      bogacze i tak nie jeżdżą komunikacją MPK. To im wszystko jedno.
    • Gość: XXX Re: Mniej ulg w MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 22:31
      Zastanawiam się co byłoby gdyby tak państwo radni codziennie jeździli
      autobusami i zarabiali 700 zł. Wczujcie się w sytuacje osoby
      niepełnosprawnej.Dla mnie wydatek ok 100 zł co miesiąc na bilet miesięczny to
      majątek.
      • Gość: Uff Re: Mniej ulg w MPK IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.07, 14:16
        MPK niejest instytucją charytatywną,niepełnosprawni powinni dostawać bilety nie
        pieniądze od PFRONu,a np ubodzy od MOPS.A co do przywilejów pracowniczych każda
        branża je ma,jeśli zabrac je pracownikom MPK to również posłom i senatorom,
        policji, straży pożarnej, pracownikom elektrowni,gazowni,wodociągów itd.
        • Gość: AA Re: Mniej ulg w MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 14:25
          Dokładnie tak powinna wyglądać opieka państwa. Zrzucanie tego na innych (MPK)
          jest niepoważne. Tak było dawniej
    • julian111 Re: Mniej ulg w MPK 21.05.07, 19:42
      Oj Nie wzbogaci się MPK na niepełnosprawnych - o Nie !
      A kiedy się niby ma ta "uchwała" uprawomocni ???
      • dudi_82 Re: Mniej ulg w MPK 21.05.07, 22:01
        julian111 napisał:

> Oj Nie wzbogaci się MPK na niepełnosprawnych - o Nie !
        > A kiedy się niby ma ta "uchwała" uprawomocni ???

No właśnie tego nie wie nikt. Pewnie MPK nas zaskoczy i pewnego dnia kanar powie
        "ale to już nie obowiązuje".
        • Gość: BBC Re: Mniej ulg w MPK IP: *.hcz.com.pl 22.05.07, 06:22
          MPK do zaorania razem z radnymi miasta.
          • julian111 Re: Mniej ulg w MPK 23.05.07, 06:44
            Gość portalu: BBC napisał(a):

> MPK do zaorania razem z radnymi miasta.

Popieram !!!!!!!!
            • Gość: Jan Re: Dużo Mniej ulg w MPK IP: *.hcz.com.pl 24.05.07, 11:53
              A czy ktoś wie od kiedy mają być nieważne te bilety dla osób niepełnosprawnych ?
              A może już są nieważne ?
              Powinni to podać do publicznej wiadomości a właściwie to zawiadomić każdego
              osobiście bo mają wszystkie dane.
              • Gość: Grześ Re: Dużo Mniej ulg w MPK IP: *.hcz.com.pl 24.05.07, 12:56
                Nikt nie wie.
                • Gość: Kolo Re: Dużo Mniej ulg w MPK IP: *.hcz.com.pl 29.05.07, 12:36
                  Dalej nikt nie wie od kiedy "to działa" i czy te osoby powinny dostać imienne
                  wypowiedzenia wcześniej nadanego przywileju ?
                  Bo skąd formalnie mają to wiedzieć ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka