Dodaj do ulubionych

Z historii miasta

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 21:47
Poszukuję informacji o komendancie Straży Ogniowej w Częstochowie z okresu
1925 - 1932 r. o nazwisku Nowakowski. Może ktoś z osób znających historię
Częstochowy słyszał o takiej postaci i zechciałby podzielić się tą wiedzą.
W szczególności interesuje mnie jak ów Nowakowski miał na imię, w jakich
latach żył, gdzie mieszkał i może coś na temat jego stanu rodzinnego.
Wiadomości te są potrzebne do genealogii rodzinnej przodków.
Za wszelkie informacje będę b. wdzięczny.

W.M.
Obserwuj wątek
    • Gość: MAVERIC Re: Z historii miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.07, 21:55
      Nie mam nic na temat Cię iteresujący ale znam kogoś kto Ci pomoże. Kontakt z
      nim tu www.bossowski.pl/
      • Gość: Grazi Re: Z historii miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.07, 22:17
        Dziękuję (Maveric!)

W.M.
    • segel Re: Z historii miasta 27.05.07, 09:29
      A byłeś w Archiwum Państwowym? Być może tam coś znajdziesz. Może kupował jakiś dom, działkę, może zachował się jakiś akt notarialny. Przy okazji odtwarzania dokumentów potrzebych do sprzedaży domu po dziadkach miałam okazję pogrzebać w takich starych aktach notarialnych, mapach, spisach - fascynujące zajęcie.
      • Gość: Wlodek Re: Z historii miasta IP: *.vf.shawcable.net 27.05.07, 11:38
        Na Zawodziu przy ul Bocianiej rodzina Nowakowskich miala spory dom.
        Moze to jacys krewni tego Nowakowskiego.
        • Gość: Grazi Re: Z historii miasta IP: *.31a.radomsko.pilicka.pl 11.06.07, 12:27
          Trochę późno pytam, ale przyszło mi coś na myśl, mianowicie w jakiej parafii
          kościelnej mogła leżeć przed wojną owa ulica Bociania na Zawodziu?
          Gdybym to właśnie wiedzał bardzo by to mogło pomóc w ewentualnym odszukaniu
          metryk urodzenia, ślubu, zgonu. A właśnie w dniu jutrzejszym mam ustalony
          termin wizyty w archiwum diecezjalnym.
          Pozdrawiam.
          WM.
          • Gość: Wlodek Re: Z historii miasta IP: *.st.vc.shawcable.net 11.06.07, 14:03

Gość portalu: Grazi napisał(a):

> Trochę późno pytam, ale przyszło mi coś na myśl, mianowicie w jakiej parafii
            > kościelnej mogła leżeć przed wojną owa ulica Bociania na Zawodziu?

sw Zygmunta.
    • Gość: anotherman Re: Z historii miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 09:53
      Możesz także sprawdzić "Gońca Częstochowskiego" z tych lat, być może coś tam
      pisali na jego temat. Gońca znajdziesz w Bibliotece Publicznej w we wspomnianym
      wcześniej Archiwum Państwowym. Nazwisko Nowakowski pare razy pojawia się w
      historii międzywojennej Częstochowy, tak nazywał się jeden z naczelników poczty
      (w czasie wojny działacz AK), w magistracie pracował inny Nowakowski, buchalter
      a poza tym był jeszcze Nowakowski - ławnik. Tak z ciekawości - jeśli coś się
      dowiesz o Nowakowskim strażaku to wrzuć to na forum.
      • Gość: Grazi Re: Z historii miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.07, 12:08
        Dziękuję za dotychczasowe informacje i sugestie co do sposobów poszukiwań. O
        poszukiwaniach w archiwum oczywiście myślałem, chciałem dodatkowo zdać się na
        wiedzę osób prywatnych gdyż to może być czasem bardzo efektywne. Dodać muszę że
        zasadniczo kluczem do moich dociekań genealogicznych jest żona Maria Nowakowska
        i jej nazwisko rodowe. Z uwagi jednak na to iż ona zginęła w czasie okupacji w
        niemieckim obozie, gdzie trafiła oskarżona o pomoc partyzantom, więc na jej
        temat brak danych, on natomiast sprawując funkcję trochę publiczną może
        figurować w jakichś miejscowych publikacjach z tamtego okresu. Ponadto z tego
        co wiadomo zmarł w Częstochowie w latach trzydziestych w wieku niezbyt
        zaawansowanym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka