Dodaj do ulubionych

Linia 52 zamieni się w 152

25.06.07, 00:13
PKS opublikowało rozkład autobusów, które od 1 czerwca zastąpią kasowane
linie MPK do Blachowni.
Burmistrz Zdzisław Nowak uznał bowiem, iż MPK żąda za dużych dotacji za
komunikację i wypowiedział umowę. Linie 51, 52 i 62 zastąpią autobusy 151, 152
i 162, uruchomione przez częstochowski PKS. Bilet jednorazowy będzie kosztować
tyle samo co w MPK (3,30 zł), ale za miesięczny trzeba zapłacić o 10 zł drożej
(105 zł). Kursów - porównując wakacyjny rozkład MPK - będzie w dni powszednie
podobna liczba. Autobusy wszystkie trzech nowych linii odjadą ze stanowiska nr
20 dworca PKS-u. Szczegółowy rozkład jazdy: www.pks-czestochowa.pl.

Źródło: Gazeta Wyborcza Częstochowa
Obserwuj wątek
    • Gość: xkx Re: Linia 52 zamieni się w 152 IP: *.152.bloklan.org 25.06.07, 07:03
      "Kursów - porównując wakacyjny rozkłąd MPK - bedzie w dni poprzednie podobna liczba". Naprawde rewalacja tylko się cieszyć. Mieszkańcy Blachowni powinni po prostu aż piać z zachwytu. Tyle tylko iz nikt w artykule nie napisał o jednym iż wikszośc ulg znika, autobus na trasie do Blachowni w granicach Cz-wy zatrzyma sie 2x no i niema taboru przegubowego. Innymi słowy radość powinna ogarnąc wszystkich co musza jeżdzić do Cz-wy z Blachowni. A jeszcze jedno - bilet bedzie kosztował 105 zł ale tylko do Cz-wy w MPK za 5 zł wiecej była sieciówka miejsko - podmiejska. Tylko pogratulować.
      • Gość: lunch Re: Linia 52 zamieni się w 152 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.06.07, 08:42
        No jest gorzej, głównie taryfowo, ale skoro gmina tak postanowiła, to trudno.

Co do przystanków, wcale nie są dwa w granicach Częstochowy, lecz 8.

Natomiast z tego, co zauważyłem w rozkładzie, to trochę śmiesznie go zrobili,
        bo próbowali w miarę dokładnie skopiować rozkład MPK, ale bez zastanawiania
        się, z czego on wynika i pokopiowali rózne dziwactwa wynikłe choćby z pomyłek.

No i trochę kursów obcięli - na 51 i 62 około 20:00 z Częstochowy. Obcięli też
        pierwsze kursy z Częstochowy, zakładając że i tak nikt nimi nie pojedzie, a PKS
        z reguły takie kursy organizuje inaczej - autobus nocuje na wsi (w stodole
        kierowcy).
        • Gość: hahahahah Re: Linia 52 zamieni się w 152 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 09:35
          To PKS będzie poszukiwał kierowców z Blachowni ze stodołą. Patrzcie jak
          bezrobocie spadnie.KIEROWCY ZE STODOŁAMI DO PRACY.
        • Gość: Kamila Re: Linia 52 zamieni się w 152 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 18:15
          Szanowny Panie Lunch! Wielokrotnie zwracaliśmy Panu uwagę, że PKS na pewno
          zmniejszy częstotliwość kursowania autobusów do Blachowni. Na to pan napisał mi
          „nie wyobrażam sobie by 52 można było obciąć jeszcze bardziej. A jednak się
          dało, widocznie mało znasz przedsiębiorstwo pod nazwą PKS Częstochowa. Dokonałam
          małej przeróbki rozkładu PKS-u na linii 52 na normalny mpkowski i co się
          okazało? W dni robocze MPK wykonywało 32 kursy, PKS ma 30, w wakacje MPK robiło
          29 kursów a PKS 26 w soboty MPK robiło 23 a PKS ma 21. Natomiast w niedziele MPK
          wykonywało 22 kursy a PKS ma tylko 19. I to nie wszystko część kursów jest
          oznaczonych literką „D” co oznacza, że nie kursuje w 24,25,26,31 XII, 01 I.
          święta wielkanocne. Nie wspomnę, że pięć kursów wyjeżdża poza granicę miasta i
          gminy. Poza tym PKS nie przewidział dodatkowych autobusów w święto zmarłych.
          Taka sama sytuacja jest na linii 62. A to nie wszystko, ostatnie kursy 51 i 62
          są oznaczone literką „D” czyli jak wyżej nie jeżdżą w dni 24,25,26,31 XII, 01 I.
          święta wielkanocne, czyli co mieszkańcy Cisia, Konradowi mają wracać z miasta na
          piechotę??? I to wszystko za cenę 105 złotych. Czyli mało tego, że ograniczyli
          częstotliwość kursowania autobusów, to jeszcze podnieśli cenę 0 10 zł.
          Zgadzam się z tobą, że rozkłady są marną kopią tych z MPK. Niestety tak samo
          będzie wyglądała obsługa naszego miasta i gminy. Ty wiecznie utyskujesz na
          rzekomy monopol MPK. MPK to aniołki w porównaniu do PKS-u.
          • Gość: lunch Re: Linia 52 zamieni się w 152 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.06.07, 09:16
            Ja protestowałem, bo wiele osób twierdziło, że potną na maksa (ktoś z klubu
            ostatnio sugerował, że PKS na 152 pojedzie 9:00, 14:00, 20:00), a z
            doświadczenia z poprzednich gmin wiem, że raczej zostawili to samo. Bo że
            obcięli te dwa poranne kursy, to akurat w porządku, bo to były praktycznie
            wyjazdy z zajezdni, robione z pasażerami dla wyciągnięcia kasy od gminy (czy
            ktoś jeździ do Blachowni po 4:00 rano?). I to stąd masz 30 zamiast 32.
            Natomiast przyznam, że likwidacja na liniach 51 i 62 kursów po godzinie 20:00
            jest dla pasażerów niemiłe. Połączenie kursów wieczornych z dalekobieżnymi to
            typowa praktyka PKS i tu się z nimi zgadzam. O 22:40 do domów wracają ludzie
            pracujący w ruchu 4-brygadowym (zwłaszcza hutnicy) i jest potrzeba wysyłać
            wówczas autobusy niemal wszędzie. Ale po co mają jechać dwa puste obok siebie
            (podmiejski musiałby wracać na pusto do zajezdni, a dalekobieżny zazwyczaj
            nocuje na wsi), skoro jeden załatwi wszystko. Chyba że będą przeładowane. I
            podobnie z ich powrotami na 5:20 do Częstochowy.

Natomiast trzeba pamiętać o jednym: to gmina zrezygnowała z organizacji
            komunikacji nie mając na to pieniędzy. Skoro PKS postanowił to robić
            komercyjnie, to dla mnie wielką zagadką jest, jakim cudem PKS-owi opłaci się
            robić te same usługi z prawie identycznym rozkładem za zero złotych, podczas
            gdy MPK chciało za to samo około 1,70 zł za kilometr (a to jest stawka, której
            wielu przewoźników by pozazdrościło). I nie chodzi tu bynajmniej o bilety
            ulgowe, bo uchwalenie odpowiednich ulg i zwrotów za nie wciąż leży w gestii
            Rady Gminy, są one niezależne od stawki.
            • Gość: dd Re: Linia 52 zamieni się w 152 IP: *.juranet.eu 26.06.07, 10:03
              ja bym jeszcze kilka kursów obciął często jeździłem wieczorem na działki i
              ostatnim lub przedostatnim z powrotem to w przegubie góra 2 osoby były, zamiast
              tego jeden kurs wieczorny nieco pokrętny bym zrobił z Cisia przez Kościuszki i
              do Cze-wy. Tak to nawet akceptowalny rozkład.
              • Gość: lunch Re: Linia 52 zamieni się w 152 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.06.07, 13:47
                Jak znam PKS, to wkrótce takie kombinacje robić będą. Zwłaszcza, że mają wolną
                rękę, bo gmina im tych kursów nie zleca.
            • road151 Re: Linia 52 zamieni się w 152 26.06.07, 20:26
              Nie sposób się z Tobą zgodzić co do ilości wozokilometrów zaplanowanych do
              wykonania przez PKS i to nie chodzi o te poranne kursy, które i tak były
              niegospodarnością ze strony władz Blachowni (przecież widziały ten rozkład). Tak
              jak napisała Kamila jest ich mniej.Podlicz sobie hipotetycznie ilość
              przejechanych kilometrów w przyszłym roku 2008 i będzie to wyraźna różnica na
              niekorzyść PKS-u. Musisz pamiętać, że odliczyć należy niektóre kursy które nie
              będą wykonane w wigilię, święta Bożego Narodzenia, w sylwestra, nowy rok, Wielką
              soboty czy Wielkabnoc. Do tego należy pamiętać, ze dla PKS-u rozkład wakacyjny
              obowiązuje przez cały rok tzn. w dni kiedy szkoły są nieczynne. Mam też pewne
              wątpliwości czy te kursy wyjeżdżające poza teren gminy bym uwzględnił.Poza tym
              będą one się spóźniać i w ogóle. Więc upraszczając wątek przysłowiowy Kowalski z
              Blachowni za 105 zł będzie miał relatywnie mniej kursów niż za 95 zł.
              Natomiast bardzo mnie zdziwił fakt, że do Cisia i Ostrów nie będzie autobusu
              ostatniego w poważniejsze święta.
              Nieudolna próba skopiowania rozkładu z MPK będzie miała swoje konsekwencje w
              jakości usług i 5-10 minutowe spóźnienia będą regułą, niemówiąc już o tym, że
              będą wypadały często kursy (z moich obserwacji wynika, że im większą
              częstotliwość PKS sobie narzuca tym częściej wypadają kursy. A znaną taktyką
              PKS-u radzenia sobie w takich sytuacjach jest likwidowanie niewygodnych kursów.
              Tak więc niewykluczone, że rozkład ulegnie zmianie na niekorzyść mieszkańców.i
              PKSowi opłaca się to robić z tej prostej przyczyny, że za ulgi ustawowe dostaje
              kasę z urzędu marszałkowskiego. Natomiast MPK było obciążone nie tylko ulgami
              gminnymi ale i tymi ustawowymi, więc staweczka 1,70 nie była taka zbyt
              wygórowana. Tym bardziej, że bilet podmiejski MPK kosztuje 95 zł a PKS spuścił
              do 105 zł (orientujesz się, że w komercyjnym cenniku jest znacznie drożej?)
              • Gość: ja Re: Linia 52 zamieni się w 152 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 21:45
                Pamiętajcie, że przez Blachownie jeżdżą wszystkie autobusy jadące na Herby i
                Lubliniec - a troche tego jest, tyle że nie jeżdżą przez centrum, jedynie
                mieszkańcy ul. Częstochowskiej i Ostrów mogą z nich skorzystać normalnie.
                • Gość: lunch Re: Linia 52 zamieni się w 152 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.06.07, 10:44
                  I przede wszystkim pociągi.
              • Gość: lunch Re: Linia 52 zamieni się w 152 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.06.07, 10:43
                Czekaj, przecież Kamila liczyła kursy i jej wyszło chyba 32 zamiast 30. I to są
                właśnie te dwa poranne. Natomiast na 51 i 62 obcięli dwa po 20:00 i tu jest
                problem. Co do ograniczeń w święta, nie lamentowałbym, bo wtedy naprawdę
                wszystko jeździ puste i na przykład w MPK te ograniczenia są zbyt delikatne. A
                jeśli chodzi o kursy nie realizowane w ferie - cóż, zawieszanie kursów w
                wakacje opiera się na strukturze przewozów, a nie można zaprzeczyć, że w tych
                godzinach uczniowie stanowią znaczną część przewożonych pasażerów. Więc po
                jakiego kuta miałyby te kursy jechać w ferie?
                I nie bardzo rozumiem, po co PKS-owi wyliczać ile kilometrów robi rocznie,
                skoro robi to na swoje ryzyko finansowe, a MPK za każdy kilmetr (nawet na
                pusto) zgarniało kasę od gminy.
                MPK nie było ulgami ustawowymi obiążone - to niewłaściwe słowo, gdyż stosowało
                te ulgi nielegalnie. Ustawowe powinni stosować na liniach podmiejskich
                dokładnie te same co PKS (37,49,78 i 95%).
            • Gość: poranny ptaszek Re: Linia 52 zamieni się w 152 IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.07, 17:00
              ja jeździłem pierwszakami z czewy do Blachowni jak wracałem z imprez nocnych
              albo jak z jakiegoś nocnego pociągu chciałem wrócić do Blachowni
    • Gość: Ja Re: Linia 52 zamieni się w 152 IP: *.ipartners.pl 25.06.07, 11:19
      Gdzie można znaleźć na stronce dokładny rozkład PKSów do Blachowni? Bo ja nie
      umiem znaleźć...
      • Gość: up Re: Linia 52 zamieni się w 152 IP: 80.51.236.* 25.06.07, 12:02
        www.pks-czestochowa.pl/bpodrozy/blachowania_22062007.pdf
        • Gość: lunch Re: Linia 52 zamieni się w 152 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.06.07, 12:29
          To ogłoszenie, a rozkłady są tu:
          www.pks-czestochowa.pl/podmiejskie/151_linia_podmiejskie_cisie_przez_gnaszyn_blachownia_
          tam.php
    • Gość: hose- Re: Linia 52 zamieni się w 152 IP: *.pcz.pl 25.06.07, 15:28
      cos mi sie jeszcze wydaje ze w pks-ie bilety sa na okreslone przystanki, tzn jak ktos ma np bilet z blachownia-centrum( przykladowy przystanek) do np czestochowa gnaszyn to moze tylko jechac w tej granicy :P nize moze jechac na focha czy dworca ... i stawki chyba sa zwiekszane co 5 km :P wiec cos mi sie wydaje ze blachownia powiekszy sie o kilka samochodow prywatnych ... za ktore bedzie placic za paliwo o jakies 20 zl miesiecznie :P
    • Gość: Vera Przystanki IP: *.juranet.eu 27.06.07, 14:06
      --------------------------------------------------------------------------------
      miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,4255065.html
      pod tym adresem jest artykuł o PKS do Blachowni

Najgorsze to te przystanki, ile starszych osób bedzie dreptało kilometrami. To
      lata 70-te wróciły do Blachowni
      Pogratulować władzy

• kszyszek Re: Przystanki 28.06.07, 22:57
        Dodam jeszcze, że w tym momencie Blachownia została w 100% pozbawiona niskiej
        podłogi. Nie można powiedzieć, że MPK jakoś bardzo często puszczało wozy
        niskopodłogowe na liniach do Blachowni, ale czasami się to zdarzało. Swego czasu
        była nawet w rozkładzie 62 wpisana jedna brygada niskopodłogowa. Teraz
        niskopodłogowca się w Blachowni nie uświadczy.
        • Gość: m Re: Przystanki IP: *.adsl.inetia.pl 28.06.07, 23:17

blachownia.com/
        • Gość: lunch Re: Przystanki IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.06.07, 08:54
          No tak, ale "czasami się to zdarzało" to nie jest jeszcze danie komuś niskiej
          podłogi, bo jakbyś jeździł na wózku, to nie chciałbyś wychodzić na przystanek,
          licząc że może akurat właśnie nastąpi to "czasem".
          Natomiast swego czasu MPK postanowiło na linie podmiejskie żadnych niskaczy nie
          dawać, bo dewastują. Inna sprawa, że dyspozytorzy nie wiedzą, które są niskie.
          • Gość: Pietrek Re: Przystanki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 21:49
            A teraz ciekawostka jaki PKS-jest odpowiedzialny.Na przystanku w Blachowni koło Banku powiesili rozkład co miał być koło ośrodka zdrowia /kompletna nieodpowiedzialność/. Wracając do tych rozkładów to one są nieczytelne /literek a literek/ i nie jest opisane jaki to autobus czy 151,152 czy 162?. Spójscze jeszcze na strone PKS w internecie i jak się otwiera to pojawiają się napisy żę podróż PKS-em w granicach miasta za 2zł. a jak przeglądałem cennik autobusów do Blachowni to ten co chce jechać 1 przystank musia zapłacić 2,30 a ten co do Gnaszyna nawet 2,90 zł. Widać jak ludzi robią w konia!!!!!!
            • Gość: ja Re: Przystanki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 23:21
              A jakbys chciał jechac MPK to ile bys musiał płacic za jeden przystanek? Tez
              2,20, a do Gnaszyna 3,30 bo to w granicach Cz-wy. Albo więc nie myslisz, albo na
              siłę juz szukasz powodów do marudzenia.
            • Gość: vde Re: Przystanki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.07, 12:03
              A bilet do Cisia 3,60 zł a miesięczny 115 zł
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka