Dodaj do ulubionych

Niepełnosprawni burzą się przeciwko miastu

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.07, 08:44
I bardzo dobrze, że w końcu ktoś stanął w obronie niepełnosprawnych, również
tych z lekkim stopniem niepełnosprawności, można było stopniowo wprowadzać
opłaty - najpierw ulga 50% - wtedy miasto również jakieś pieniążki zarobi
Obserwuj wątek
    • Gość: m.m.o Niepełnosprawni burzą się przeciwko miastu IP: *.apus-net.pl 07.08.07, 09:32
      jakos cieżko mi bylo zobaczyć pod magistratem ludzi o kulach i na wózkach
      inwalidzkich,ulgi owszem 100%,ale TYLKO dla osób które naprawde maja problem z
      narzadem ruchu i poruszaniem sie.Nie jak teraz,ma np.nawykowe zwichniecie barku
      i jezdzi za darmo,a niby dlaczego,bo co,bo tak było!!!komuna sie skonczyla i
      rożczeniowa postawa tez musi...
    • Gość: Adam Niepełnosprawni burzą się przeciwko miastu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 10:51
      I słusznie że odebrano ulgi pseudo niepełnosprawnym. Czy osoba np: bez palca jest niepełnosprawna i wymaga darmowych przejazdów? Chyba nie. Osoby z nieznacznym stopniem niepełnosprawności w 100% są sprawne i samowystarczalne. Lepiej rozszeżyć ulgi dla naprawdę ich potrzebujących - osób na wózkach, o kulach.
      Niestety Polacy dalej są przyzwyczajeni do socjalizmu, wszechobecnych ulg, preferencji i darmochy. A nie zastanowili się że za ich darmowe przejazdy ktoś musi zapłacić? Ktoś czyli ja i wiele osób kasujących bilety po 2.2 zł. A gdyby nie ulgi mogło by być np 2 zł albo i taniej. Popieram więc odebranie ulg osobom które moralnie ich mieć nie powinni. Dodam że moja mama ulgę straciła, co nie przeszkadza mi patrzeć obiektywnie. A gdy potrzebuje gdzieś jechać wiozę ją samochodem, a nawet skasowanie raz na tydzień biletu to nie majątek.
      • Gość: pytanie Re: Niepełnosprawni burzą się przeciwko miastu IP: 212.87.241.* 07.08.07, 10:57
        co dałes społeczenstwu, a czego wymagasz ..
      • Gość: ja-ONA moja odpowiedz IP: 80.54.168.* 07.08.07, 17:50
        problem jest w tym ze komisje orzekajace przyznaja grupe osoba ktore
        nie powinny jej miec. Cierpia na tym osoby ktore rzeczywiscie sa
        niepełnosprawne! Juz kiedys pisałam że zarabiam najnizsza krajowa
        ale PRACUJE wiec codzienie musze czyms do parcy dojechac. NIestety
        nie ma mnie kto do pracy odwiesc a samochodu prowadzic nie moge!
        Dzieki Uchwale RM poswiecam 10% mojej pensji na dojazdy w pojazdach
        ktore absolutnie nie sa przystosowane dla os niepełnosprawnych
    • Gość: zyga Niepełnosprawni burzą się przeciwko miastu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 11:49

Mam pytanie do Szanownych Forumowiczów: ponieważ nie było mnie w
      mieście dłuższy czas chciałbym się dowiedzieć, czy niepełnosprawny w
      stopniu znacznym ma możliwość przejazdów autobusami MZK za darmo?
      • Gość: Olo Oszuści i złodzieje a nie niepełnosprawni. IP: *.adsl.inetia.pl 07.08.07, 12:05
        Tak przejeżdżałem koło urzędu w czasie pikiety,jak tak mają wyglądać
        niepełnosprawni????.....jedna banda nierobów którzy uważają że im
        się wszystko należy i to za darmo.Ja żądam aby co każdy piątek
        sklepy mięsne dawały 3 kg jedzenia za darmo,żądam również biletu
        lotniczego i wczasów raz do roku,no może również mały wypadzik w
        ferie.
        • Gość: bonjo Re: Oszuści i złodzieje a nie niepełnosprawni. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 13:12
          Mysle ze gdyby zrobic dokladne badania to spora czesc obecnych na tym forum osob
          ma jakas wade zaliczajaca sie do "lekkiego" stopnia niepelenosprawnosci.

Dla "protestujacych": SOCJALIZM SIE SKONCZYL!!
        • Gość: ja-ONA przeczytaj to jesli masz honor! IP: 80.54.168.* 07.08.07, 17:46
          uwazaj człowieku co mowisz bo g... wiesz o swiecie
          niepełnosprawnych. NIe zyce sobie abys nazywał nas nierobami! Wiesz
          jaka jest szans szansa na znalezienie pracy przez os.
          niepełnosprawna? Jak nie wiesz to łaskawie rusz swoje szanowne
          zdrowe nozki i zajrzyj do UP parter korytarz na lewo i zapytaj sie
          ile maja ofert i jakie sa oferty pracy dla os z wyzszym
          wykształceniem. Badania socjologiczne pokazuja iz pracuje 20% os
          niepełnosprawnych
      • iza_leszczyna odp. dla zygi 07.08.07, 14:30
        niepełnosprawni w stopniu znacznym mają możliwość jazdy za darmo:),
        uchwała RM regulująca odpłatność za przejazdy, w tym określająca
        ulgi, jest dość obszerna, można znaleźć ją na stronie Urzędu Miasta
        pozdrawiam - iza leszczyna

leszczyna.info
    • magmam Uprzejmie informuję, że pełnomocnik ds. osób 07.08.07, 12:46
      niepełnosprawnych w UM p. Jolanta Sulema jest codziennie,
      i n d y w i d u a l n i e przywożona i odwożona przez busik MOPS-u do pracy i z
      pracy.
      No coment.
      • Gość: ... Re: Uprzejmie informuję, że pełnomocnik ds. osób IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 13:21
        Jak ta osoba jest niepełnosprawna to może być przewożona mimo ,ze pracuje w Um(o
        czym ktoś wie).
        Do tego służą busiki dla niepełnosprawnych-utnij sobie nogi może i Ciebie będą
        przewozić -pytanie czy do pracy czy na badania ?(wydaje mnie się ,ze do pracy
        nie jest całkiem darmowe,a z pewną odpłatnością).Jeżeli jest to osoba sprawna
        fizycznie to niebawem dowiemy się My i Ty z relacji z sali sądowej.
        • Gość: kusa Re: Uprzejmie informuję, że pełnomocnik ds. osób IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 14:41
          Z całą pewnością busik nie powinien wozić jednej osoby w sytuacji gdy osobom
          niepełnosprawnym MOPS odmawia tej "przysługi".
          Ta pani powinna się zaczerwienić.
          • Gość: krakus Re: Uprzejmie informuję, że pełnomocnik ds. osób IP: *.adsl.inetia.pl 07.08.07, 14:48
            100% ulgi dla niepelnosprawnych w znacznym stopniu to i owszem sluszne, ale jak
            widze np. goscia ktory kiedys sobie cos tam polamal (reke), zle to zlozyli ale
            normalnie funkcjonuje i ma przejazdy za free z tego powodu to mnie skreca, takim
            ludzia ulgi sie nie naleza wg. mnie. Likwidujac je z automatu powinien wzrosnac
            budzet mpk i np. za te pieniazki wypadaloby zakupic niskopodlogowe autobusy
            ktorych wlasnie tym naprawde niepelnosprawnym w naszym kochanym miescie brakuje,
            a o tramwajach niskopodlogowych juz nie wspominam bo to narazie chyba jest malo
            realne.
            • Gość: niepełnosprawna Re: Uprzejmie informuję, że pełnomocnik ds. osób IP: *.adsl.inetia.pl 07.08.07, 20:26
              Mam 35 lat jestem osobą niepełnosprawną w stopniu lekkim,niedowład prawej ręki i
              prawej nogi, mogę podnieść 1kg najwięcej, poruszam się samodzielnie,codziennie
              jadę na rehabilitację,nigdzie nie dostanę pracy ,ZUS też nie chce przyznać mi
              renty. Nie każdy chory inwalida musi jeździć na wózku,lub chodzić o kulach,
              pomyślcie co piszecie wam zdrowym jest bardzo łatwo nas osądzać życzę tym
              wszystkim którzy pisali tu źle o inwalidach aby kiedyś doświadczyli co najmniej
              tego co ja.
              • Gość: Anna Re: Uprzejmie informuję, że pełnomocnik ds. osób IP: 80.54.168.* 07.08.07, 20:29
                Ktoś wyżej ma rację. Może najpierw powinni wprowadzić sie 50% ulgę a nie od razu
                z bezpłatnych przejazdów na cały bilet. Dlaczego radni jak jada autobusem to nie
                płacą?
            • Gość: Mat Re: Uprzejmie informuję, że pełnomocnik ds. osób IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 21:49
              dla budżetu MPK z zasady nie ma znaczenia czy będzie ulga dla
              niepełnosprawnych czy jej nie będzie(dotyczy to w zasadzie
              wszystkich ulg) ponieważ w jednym przypadku pasażer płaci sam za
              siebie a w drugim miasto płaci za niego.. więc taka ulga jest jakby
              przezroczysta dla przewoźnika.. ale..występuje jeden problem..
              miasto (radni)chętnie rozdaje ulgi na lewo i prawo tylko niechętnie
              za nie płaci..więc sytuacja, ze z tego powodu,ze zabrano ulgę
              niepełnosprawnym MPK w jakiś sposób na tym zarobi oznacza tyle,że
              miasto nie płaciło przewoźnkiowi należnych pieniędzy i po odebraniu
              ulgi pasażerowie zaczęli płacić za swoje przejazdy co wygenerowało
              jakiś tam dochód dla MPK... śmieszne prawda..? ..to jest nasza
              rzeczywistość..
          • Gość: Jolanta Sulema Re: Uprzejmie informuję, że pełnomocnik ds. osób IP: *.streamcn.pl 07.08.07, 20:33
            Szanowni Forumowicze, ponieważ podnosicie zasadność korzystania przeze mnie z
            transportu dla osób niepełnosprawnych w celu dojazdu do pracy przystosowanym dla
            osób niepełnosprawnych busem z Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej wyjaśniam:
            jestem osobą niepełnosprawną po przebytej w dzieciństwie chorobie heinego
            medina, mam niedowład obu kończyn dolnych i poruszam się przy pomocy kul i
            aparatów ortopedycznych. Mam umiarkowany stopień niepełnosprawności a w
            orzeczeniu mam wpisane, że wymagam pomocy osoby drugiej. Samodzielnie nie jestem
            w stanie pokonać drogi do pracy środkami transportu komunikacji miejskiej. Z ww.
            transportu dla ON korzystam bodajże od 1994 czy 1995 roku w różnych celach, w
            tym dojazd do pracy. Za ten transport płacę wg. cennika zawartego w regulaminie
            transportu osób niepełnosprawnych wydanego zarządzeniem Dyrektora MOPS, czyli do
            pracy i z: 2 x 2 tj. 4 zł dziennie, przez 22 dni robocze w miesiącu daje to
            kwotę 88 zł. Podobnie opłacam ten transport dojeżdżając do przychodni, lekarza.
            Natomiast w celach prywatnych typu dojazd do sklepu, wizyta u znajomych płacę 5
            x 2 tj. 10 zł. Miesięcznie moje opłaty wynoszą przeciętnie ok 200 zł co jest
            dużo większą kwotą niż bilet miesięczny. Ponoszę te zwiększone wydatki bo jak
            już wspomniałam wyżej samodzielnie nie jestem w stanie przemieszczać się
            środkami komunikacji miejskiej. Za co bardzo przepraszam kuse i innych, że
            jestem aż tak niepełnosprawna.
            Dodam jeszcze, że nie jeżdżę tylko sama bo np. roku szkolnym jeżdżą ze mną
            niepełnosprawne dzieci wraz z opiekunami. Ładowność samochodu (czy ktoś jedzie
            sam czy to jest kurs łączony) wynika ze zleceń.
            • Gość: Prawy.pl Re: Uprzejmie informuję, że pełnomocnik ds. osób IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 20:46
              Moim zdaniem należy się przywrócenie ulg dla osób niepełnosprawnych ale tylko w
              stopniu umiarkowanym. Stopień lekki nie powinien uprawniać do przejazdu
              bezpłatnego. A te osoby, które były pod urzędem miasta wyglądały na zdrowe, bo
              widziałem w jaki sposób się poruszały.
              • Gość: ech Re: Uprzejmie informuję, że pełnomocnik ds. osób IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 21:57
                a wszystko przez to ,ze brdzo wielu
                tych "niepełnosprawnych" "załatwiło" sobie orzeczenie o
                niepełnosprawności tylko dlatego,ze uchwalono darmowe przejazdy
                komunikacją miejską.. i cierpią na tym oczywiście ci naprawdę
                niepełnosprawni,którym wspólczuję...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka