storima 16.10.07, 00:18 W Ambasadzie Polskiej w Paryzu dzis 16 pazdziernika koniec zapisow. Wlodku, Polacy z Kanady, USA, Europy, poza granicami, glosuja na okreg Warszawski. Jkies strony internetowe u Was? Na temat kandydatow. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Wlodek Re: Czestochowianie glosujacy z poza Kraju IP: *.st.vc.shawcable.net 16.10.07, 01:12 Czesc Storimo. Tu to troche za daleko dla aktorow z tego teatru, ale komu dzis sa potrzebne plakaty i inne takie? Skoro to wszystko masz dostepne w sieci nawet szybciej niz na ulicach i mediach:)))) Tylko naiwne biedactwo glosuje pod wplywem plakatow roznoszonych przez angrusza:)))) On sam zreszta bez plakatu zginalby jak Andzia w podjasnogorskim parku w pozna jesienna noc. Zupelnym kretynstwem natomiast jest w przypadku glosowania w konsulatach i ambasadach zglaszanie checi na iles tam dni przed terminem. Kto przy zdrowych zmyslach bedzie zawalal dzien pracy i gnal iles-tam km zeby sie "zapisac" na wybory? Z rejestracja mejlowa i telefoniczna bywa roznie:))) Tylko ociezaly umyslowo mogl wpasc na taki pomysl. I niestety NIE byl to KOMUCH!!! To sie porobilo za debilstwa AWS-u i maczal w tym uszambiona lape takze Czarnecki i Sikorski. Debilizm polskich urzedasow polega na tym, ze oni MUSZA zniechecac ludzi, a nie namawiac do udzialu w wyborach. W sumie i tak uczestnictwo wyborcze jest w US i Kanadzie dosc symboliczne.. Kto bowiem bedzie aktualizowal paszport WYLACZNIE w celach wyborczych, skoro w ciagu np najblizszych trzech lat nie bedzie wybieral sie do Polski? Ja zaktualizuje [wymieni] to "Traci" trzy lata obowiazywania dokumentu waznego na 10 lat. A wystarczylby pesel z dowodu/paszportu wpisywany na biezaco przez komisje wyborcza. I Storimo. Dla wielu to akt w sumie symboliczny, ktory raczej nie zmienia decyzji wyborcow krajowych. Kiedys zglaszalem publicznie i pod adresem WALDZ RP postulat, zeby posel z okregu nr 1 mial w swoich obowiazkach REPREZENTACJE w parlamencie takze interesow Polakow zamieszkalych poza Polska. Powinien miec zwiekszona diete poselska, zwiekszone apanaze na biuro i mozliwosc szerokich kontaktow z Polonia. Wtedy mielibysmy mozliwosc adresowania naszych potrzeb do konkretnej osoby, ktorej wybor zalezy takze od nas. Inaczej mowiac Glosujemy - Wymagamy. A nie jak bylo dotad, ze np Giertych zrobil sie samozwanczym "adwokatem' od Polonii:)))) Wlasciwie, to te postulaty powinienem zglosic ponownie i do czestochowskich kandydatow i do warszawskich wladz partii z wyscigu wyborczego. A moze Storimo zainicjujemy taka akcje i namowimy naszych znajomych, zeby pare mejli wyslali pod adresy partyjnych wyscigowcow? Moze byc troche za pozno, ale na nastepne byloby jak znalazl:))) Napisz co o tym sadzisz. moze via Czestochowa sprzedamy ten temat jakiemus ugrupowaniu partyjnemu. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Czestochowianie glosujacy z poza Kraju 16.10.07, 20:56 Czesc Wlodku. Przyznam, ze jestem zaskoczony. W przeciwienstwie do Vancouver B.C., polski konsulat w Paryzu dziala normalnie. Na ich stronie internetowej dotyczacej udzialu w wyborach jest chyba z 8 numerow telefonow pod ktorymi mozna sie sie sprawnie zarejestrowac. Mnie to zajelo 5 minut. Prawda z polskimi paszportami u Ciebie, w Amerykach, Australii... > Kto bowiem bedzie aktualizowal paszport WYLACZNIE w celach > wyborczych, skoro w ciagu np najblizszych trzech lat nie bedzie > wybieral sie do Polski? Nie zapomnijmy o Jackowie w Chicago. Oni sila pojda glosowac. Na PiS. A teraz Europa. Nie musisz miec paszportu. Wystarczy dowod osobisty, aby swobodnie poruszac sie wewnatrz Unii. Praca jest legalna, akumuluje sie swiadczenia spoleczno-emerytalne. Do Polski to przeskok przez plot samolotem. Wiekszosc tych osob bedzie glosowala. Przeciw premierowi. Sam jestem ciekaw statystyk frekwencji wyborczej Polonii. Zobaczymy. Pisales kiedys Wlodku, o "Karcie Polaka". Zgadzam sie z Toba. Mnie wystarczy polski paszport, badz dowod osobisty. Jestem tym kim jestem jak MY : obywatelem Polski. Serdecznie, P.S. Milo mi bylo slyszec od jednego z moich starych przyjaciol, przy okazji wspomnien o tradycji Czestochowy, ze jesli mam pytanie na temat historii Zawodzia, to dobrze sie z nim zwrocic do Wlodka z Forum Czestochowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja normalny Re: Czestochowianie glosujacy z poza Kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.07, 00:21 Ja normalny człowiek - proszę was glosujcie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Czestochowianie glosujacy z poza Kraju 17.10.07, 00:31 Gość portalu: ja normalny napisał(a): > Ja normalny człowiek - proszę was glosujcie!!!! Normalni, glosuja. Bez wzgledu na miejsce p r z e b y w a n i a Odpowiedz Link Zgłoś
marcys_czwa Storimo, Włodku 17.10.07, 14:36 Tak się troszkę zastanawiam nad istotą patriotyzmu wsród polonusów. Na tym forum zostawaliści kolejno nazywani agentami SB i UB, komuchami, zarzucano Wam pochodzenie żydowskie. Zresztą nieusprawiedliwionych epitetów było wiele. Niechęć, wrogość i głosy abyście siedzieli "tam" cicho było na tym forum wiele. A jednak coś Was ciągnie do urny. Staracie się żyć życiem Polski. Nie wiem czy to trudne ale wymaga poswięceń. Za to Was cenię. Pozdrawiam i mam nadzieję że w przyszłości głosowanie na obczyźnie będzię łatwiejsze. Choć w przypadku Marka to chyba żadna obczyzna. W końcu powoli spełnia się marzenie o Stanach Zjednoczonych Europy umocowanych na korzeniach wspólnej kultury i tradycji. W końcu tylko jako cała Europa możemy konkurować z imperium Chin, Rosji czy Nafty... Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Storimo, Włodku 18.10.07, 17:49 Witaj Marcysiu, Dwa lata temu w 17 wojewodztwie (Polacy za granica) glosowalo 36 tys. osob. W tym roku zarejestrowalo sie 170 tys. obywateli Polski zozrzuconych po swiecie. Wlodek ma racje piszac o umozliwieniu glosowania przez internet, badz listownie. Polacy mieszkajacy w Polnocnej Kalifornii raczej nie wybiora sie w 14 godzinna podroz samochodem aby zaglosowac w Los Angeles. A tak przez poczte, to i mielibysmy wieksza frekwencje wyborcza. Tak, nasze Unijne Krolestwo... w Portland spotkalem sympatykow wystapienia Oregonu z Unii Stanow Zjednoczonych--mowili o sobie ze sa "lokalnymi patriotami". P.S. Belgia. Serdecznie, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angrusz Re: Storimo, Włodku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.07, 18:45 Dzięki za wasz patriotyzm ale pragmatyka i konieczność ogłoszenia wyników mówi by zrezygnowac z głosów Polonii , poza tym koszty Jestem przeciwny glosowaniu przez internet i poczta . Ten - patriota - niech sam się potrudzi i zagłosuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: Storimo, Włodku IP: *.d4.club-internet.fr 21.10.07, 18:52 Witaj Angrusz, Wlodek pisal o Ameryce Polnocnej. Mozna wyslac swoj glos poczta. Ale na dzis, pisalem o tym wczesniej. Przeszedlem.... Watek wyzej, badz powyzej. Z instrukcja obslugi, Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cha,cha do Angrusa Re: Storimo, Włodku IP: *.iplus.com.pl 25.10.07, 16:24 I słusznie bałeś się ,ze młoda emigracja z EUropy zagłosuje przeciwko Kaczorom .Tym razem musze przyznać Ci racje !!!!!!!!! Ale wredny jestes ,czy Polacy zagranicą to gorszy gatunek dla Ciebie ???????? "Jestem przeciwny glosowaniu przez internet i poczta ". A dlaczego ?? mozna przelewy robić prze internet ,mozna materiały do prztargów ogłaszać , a głosować nie można .Straszny zgred z ciebie Angrusz ???/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Storimo, Włodku IP: *.icis.pcz.pl 25.10.07, 17:08 Przyjdzie czas gdy wiekszosc bedzie glosowac przez Internet - taki jest swiat i tak sie zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Storimo, Włodku IP: *.st.vc.shawcable.net 25.10.07, 19:49 Gość portalu: angrusz napisał(a): > > Dzięki za wasz patriotyzm Angruszu! Mozesz nam zdradzic w jakim charakterze te dzieki skladasz? Czy ktos z nas dziekuje za Twoj? Czy dziekujesz za jakies patrotyczne gesty swojemu krewnemu, sasiadowi, czy znajomym? Pomysl przez chwile o tym. ale pragmatyka i konieczność ogłoszenia > wyników mówi by zrezygnowac z głosów Polonii , Angruszu! tzw. Polonia niekoniecznie ma uprawnienia i checi do glosowania, bo Polonia, to takze tacy, ktorzy urodzili sie zupelnie gdzie indziej, z polska maja tyle wspolnego, ze wiedza gdzie mieszkaja, albo mieszkali ich dziadkowie i moze raz w zyciu zdarzylo sie im byc w Polsce na wycieczce. Glosuja POLACY zamieszkali poza granicami Polski. Tacy sami OBYWATELE RP jak TY. Sejm tworzy prawo obowiazujace i nas i ciebie. Dotyczy to zarowno praw obywatelskich, finansowych, wlasnosci i wielu innych. poza tym koszty.. Chcesz nam powiedziec, ze sa one jakies specjalnie wysokie? Masz jakies dane na temat? Osobiscie podejrzewam, ze wycieczka L.Kaczynskiego w celach wybitnie wyborczych do US kosztowala wiecej niz organizacja wyborow w konsulatach. > Jestem przeciwny glosowaniu przez internet i poczta . > Ten - patriota - niech sam się potrudzi i zagłosuje Jako czlek wyksztalcony powinienes nam powiedziec czemu te wysilek ma sluzyc? Sadzisz, ze jest jakas roznica w procesie glosowania jesli wyborca do urny pofatygowal sie na piechote, konno, albo maybachem, czy innym ferrari? Mnie sie wydaje, ze istota glosowania jest swiadome wyrazenie woli glosujacego, a nie to jakie skarpety zalozy w dniu glosowania. Gdyby isc za twoim tokiem myslenia, to nie mogliby glosowac wszyscy panstwowi urzednicy od konsuli poczynajac, a na zolnierzach na misjach konczac, ty tez nie moglbys glosowac, bo Glowna Komisja wyborcza znajduje sie w W=wie i zbiera glosy zapewne przez internet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: Storimo, Włodku IP: *.st.vc.shawcable.net 19.10.07, 01:36 marcys_czwa napisał: > Tak się troszkę zastanawiam nad istotą patriotyzmu wsród polonusów. - Jest taki sam jak i na Wisla. Osobiscie uwazam, ze termin "Polonia" czy Polonusy dzis juz mozna zakwalifikowac do tej grupy, ktora ma polskie pochodzenie, ale niekoniecznie jest zwiazana z Polska emocjonalnie. Tak jak byli emigrantami w Polsce - tak zostali. A ci co znalezli sie na obczyznie w wyniku wojen w bardzo wielu przypadkach dalej byli i sa Polakami dobrze wyksztalconymi, pracujacymi w kazdych zawodach od robotniczych po profesorskie itp. Niekoniecznie takimi jak w Greenpoincie, czy Jackowie z przepisu Redlinskiego, ale takimi, ktorzy mieszkaja troche dalej od W-wy. Znaturalizowali sie z otoczeniem i tyle. To z reszta opowiesc na dluzszy watek:))) > Na tym forum zostawaliści kolejno nazywani agentami SB i UB, > komuchami, zarzucano Wam pochodzenie żydowskie. Zresztą > nieusprawiedliwionych epitetów było wiele. Niechęć, wrogość i głosy abyście siedzieli "tam" cicho było na tym forum wiele. Marcysiu! Czy jak cie komar uzre, to odrazu dostajesz nerwicy serca? Jak deszcze pada, to potem bloto sie robi, a ...isc trzeba:))) Najczesciej to sa te male co ich owsiki podgryzaja i musza sobie przyjemnosci uzewnetrznic:))) A jednak coś Was ciągnie do urny. - Jak nas wszystkich. To co ciagnie, to sie nazywa ...zycie:))) Urna latwiejsza w transporcie. A jak szczelna, to sie z niej nie kurzy:))) Staracie się żyć życiem Polski. Tez, ale nie tylko. Swiat poza Polska tez jest calkiem interesujacy. >>> Nie wiem czy to trudne ale wymaga poswięceń. -W dzisiejszych czasach jedynie checi. Trzeba jechac na spotkanie do klubu, na koncert do Towarzystwa im Chopina, albo wesprzec teatr robiony przez Polaka i rozne takie. Czasem narobic bigosu w miniRP bez numeru:))) A reszta? Biblioteka jest calkiem niezla, kinoteka tez, prasa, tv itp -kazda tylko kliknac. Polakow wokol ok 20 tys. I nie wypada brzydko mowic, bo ktos moze zwrocic uwage:))) Za to Was cenię. Pozdrawiam i mam > nadzieję że w przyszłości głosowanie na obczyźnie będzię łatwiejsze. Tez tak mysle, Ale wojuje z tym juz od ladnych kilku lat i trudno sie z takimi sprawami przebic nawet nie do sluzb konsularnych, bo to sa calkiem otwarci na takie sprawy ludzie, ale do wladz polskich odpowiedzialnych za taki stan rzeczy. Sadzisz, ze Foltyga moze cos w tej materii zrozumiec? Albo szef MSWi A? Takze Kaczor Minor? A wystarczyloby do glosowania uznac polski dokument z numerem pseslu i kazdego chetnego komisyjnie wpisac na liste w czasie dnia elekcji. Tak jak jest teraz, to odcinanie Polakow od zwiazkow z Polska. Jesli jeszcze kilka lat temu bylo to problemem marginalnym, choc denerwujacym, to przy tak masowej emigracji zaczyna to byc problemem znaczacym. Nie mam nadzieji na cudowne przemienienie Kaczorow. Jesli w tej materii moze ktos cos zmienic, to Tusk i PO. Dla nich to co za granicami, to nie kataklizm wywolujacy s..czke. Wiec jakas nadzieja jest:))) Tez temat na dluzsze rozwazania. Najlepszego Wam Obu! Wlodek dla marka? To kilka godzin dluzej autem, zy pociagiem, niz dla mnie:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Czestochowianie glosujacy spoza (dzieki) Kraju 21.10.07, 18:12 Prof. Władysław Bartoszewski: Nie cała klasa polityczna, ale społeczeństwo zdaje w sumie wspaniale egzamin z demokracji. To odnosnie dzisiejszych wyborow. Rzeczywiscie, kolejka dluzsza od jakichkolwiek ktore pamietam za PRL. Przede mna rodaczki. Polskie studentki w Paryzu. "Oczywistosc jest oczywista." Mowi jedna z nich, dodajac: "To chyba ostatnie slowa naszego premiera." Dla kogos kto utknal we Francji z powodu strajku genaralnego transportu publicznego; mnie zajelo to dzisiaj 7 godzin, aby zaglosowac. Fajna przygoda, tym bardziej, ze mozna powiedziec: obywatelska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Czestochowianie glosujacy z poza Kraju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.07, 22:51 spoza się pisze GAPO... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KubaK Re: Czestochowianie glosujacy z poza Kraju IP: *.interbild.net 18.10.07, 20:14 Pozdrowienia z Bułgari, nasza ekipa bedzie głosować :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eee Re: Czestochowianie glosujacy z poza Kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.07, 00:24 ups Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edi Re: Czestochowianie glosujacy z poza Kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.07, 00:27 up Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemo793 Re: Czestochowianie glosujacy z poza Kraju IP: *.bulldogdsl.com 21.10.07, 18:47 pozdrooo dla PO niestety nie dalo rady zaglowoswac musialbym stac przy ambasadzie jakies 5 h w londynie pozdroooo dla PO czestochowa Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Czestochowianie glosujacy spoza Kraju 21.10.07, 19:13 Kolejka przed Ambasada. Jest godzina 19:15, w Paryzu jeszcze widno. W glebi alei polskiej placowki dyplomatycznej, oswietlona, Wieża Eiffla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Czestochowianie glosujacy z poza Kraju IP: *.saix.net 21.10.07, 19:54 Jak ja mam głosować jak do najbliższego polskiego konsulatu w Johanesburgu mam 1400 km???? Odpowiedz Link Zgłoś
storima Wysoka frekwencja w Częstochowie 21.10.07, 21:15 Siatkarze Wkręt-Metu nie mieli wpływu na frekwencję w naszym okręgu. Po sobotnim meczu w niemieckim Dueren (wygrali!) specjalnie pojechali do Kolonii. Półtorej godziny stali w kolejce przed konsulatem, ale głosy oddali. - Taka była wola zawodników, więc zamówiliśmy autokar. Chcieli zagłosować w Niemczech, żeby nie było zagrożenia, że w kraju nie zdążą - mówi prezes klubu Konrad Pakosz. - miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,4597229.html Odpowiedz Link Zgłoś
kubiss Re: Wysoka frekwencja w Częstochowie 25.10.07, 18:26 Wstyd mi Storimo że samemu nie chciało mi się ruszyć tyłka i jechać do konsulatu . Mimo wszystko powinienem zagłosować i zrobić to dla Ojczyzny w której się wychowałem i wykształciłem . Może następnym razem jak nie będzie takich kolejek i wyczekiwania to z pewnością zagłosuję . Pozdrawiam ..... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś