Dodaj do ulubionych

Dospel - praca

IP: 213.17.160.* 30.07.03, 08:48
Witam, dostałem propozycje pracy w Dospelu i w zwiazku z tym mam kilka pytań.
1. Jakie są relacje międzyludzkie i atmosfera pracy w tej firmie.
2. Czy firma wywiązuje sie ze swoich zobowiązań finansowych wobec pracowników.
3. Czy duża jest rotacja pracowników na stanowiskach nieprodukcyjnych?

Pozdrawiam i dzieki z góry za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: piasia Re: Dospel - praca IP: diabel:* 30.07.03, 12:56
      Wystarczy poczytać oferty pracy z ostatnich miesięcy, by wiedzieć, że Dospel ma
      dużą "przepustowość" jeśli chodzi o pracowników.

Kiedyś normą w tej firmie było zwalnianie pracownika tuz przed upływem roku
      pracy - w ten sposób pracownik nie miał prawa ani do okresu wypowiedzenia, ani
      do urlopu czy ekwiwalentu za ten urlop. Opóźnianie wypłat było na porządku
      dziennym, a czasem zdarzały się zwolnienia dyscyplinarne, bądź grożenie
      zwolnieniem dyscyplinarnym - bez podstaw. I ciągłe podejrzewanie o kradzież.
      Pracownik musi znać kodeks pracy, inaczej jest z góry przegrany.

Powtarzam - tak bylo kiedyś. Jak jest teraz - można się domyślać - na tym forum
      też było kilka wątków na ten temat.
      • Gość: bezrobotna Re: Dospel - praca IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 30.07.03, 23:09
        ja co prawda nie pracowalam tam, ale bylam na rozmowie kwalifikacyjnej. po
        pierwsze, kazali nam (starajacym sie o posade) stac i czekac dosc dlugo (ja
        czekalam ponad 40 minut) na zimnie przed terenem firmy, rozmowy odbywaly sie w
        strozowce tak, ze kazdy nastepny slyszal cala tresc rozmowy, ponadto na rozmowe
        zostalam wezwana przez mila pania, ktora laskawie poinformowala mnie, ze za pol
        godziny mam sie stawic w siedzibie firmy. bylo to super posuniecie, bo sam
        dojazd taksowka trwal ponad 15 minut. Ogolnie nie wspominam dobrze tej rozmowy.
        • Gość: blanc Re: Dospel - praca IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.03, 23:29
          Wzorowali się chyba - czekanie na zewnątrz, na zimnie - na konsulacie
          amerykańskim w Krakowie...

Z innej beczki, dlaczego firma z rejonu częstochowskiego sponsoruje klub
          sportowy z Katowic? Mało u nas zespołów? Nie tylko piłkarskich.
          Sponsorują, a pracownikom - z tego co piszecie - zalegają z kasą... no comment
      • Gość: Inżynier Re: Dospel - praca IP: 213.17.160.* 31.07.03, 07:23
        Dziekuje za opinie. Docierały do mnie negatywne opinie o tej firmie ale
        szczerze mowiac mialem nadzieje, ze tez ktos wypowie sie o niej pozytywnie.
        Pozdrawiam
        • Gość: Anka Re: Dospel - praca IP: 195.116.246.* 31.07.03, 08:01
          Nie licz na pozytywne opinie
    • Gość: poinformowany Re: Dospel - praca IP: 80.48.249.* 31.07.03, 10:55
      Zgadzam się ze stwierdzeniem, że o tej firmie nic dobrego nie można powiedzieć,
      wręcz przeciwnie same złe rzeczy np :
      - szef niezwykły tyran o prostackiej osobowości wymyślił sobie kary za palenie
      papierosów w wysokości 500 PLN, a nadmieniam, że zarobki w DOSPELU kształtują
      się na poziomie 900 PLN,
      - kara za nie powiedzenie dzień dobry kierownikowi - utrata premii
      - poza tym nikt tam nie zagżewa miejsca dłużej niż 3 miesiące, a pracownicy są
      traktowani jak małorozgarnięci wyrobnicy.
    • Gość: art Re: Dospel - praca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.03, 11:48
      No niestety to wszystko prawda. Pracowałem tam pół roku i te idiotyzmy znam od
      podszewki, mogę dorzucić jeszcze sprawdzanie biurek i szuflad pod kątem
      czystości, oraz podpisywanie pod groźbą utraty pracy odpowiedzialności
      materialnej za powierzone mienie (faciu na wtryskarce o wartości 30 tyś euro
      też a zarobki ok 800 PLN). A jeśli chodzi o stosunki międzyludzkie to w samej
      firmie wprowadzony sztuczny formalizm Pan/Pani choć ludzie mają po dwadzieścia
      kilka lat. Każdy sztywny, a po pracy w swoją stronę. Mnie udało się przełamać
      opór i z kilkoma osobami nawiązałem bardzo bliski kontakt (wypady na piwko,
      grille), ale niestety większość bojąc się że w czasie nieformalnej rozmowy coś
      im się wymsknie i to zostanie wykorzystane przeciwko nim unika kontaktu z
      innymi pracownikami. Pozdrawiam dospelowców (oni już wiedzą o kogo chodzi)!

PS Może to i dobrze że Prezes Myśliwiec nie zainwestował np. we Włókniarz bo to
      co zrobił GKS-em to niezła jazda (zmiany barw, symboli itp). Chyba nie
      chcielibyście aby zmienono lwa na wentylator w kolorze blue?
    • Gość: goscc Re: Dospel - praca IP: 217.97.140.* 02.08.03, 09:57
      jebane huje sponsoruja Hanysow zamiast klub ze swojego miasta!!!!!!!
      • Gość: Minidriver Re: Dospel - praca IP: *.xtreme.net.pl 02.08.03, 19:30
        Nic dobrego o tej firmie nie da się powiedzieć. Szef straszny raptus, nerwus i
        cham. Dla niego przyjemnością jest mieszanie pracowników z błotem i zcinanie
        ich przy samej ziemii. Szefowa podobnie... w ogóle ci ludzie czerpią
        satysfakcję z tego, że mogą się pastwić nad ludzmi. Swoich pracowników
        traktują jak niewolników, głupich roboli. Facet, ciągle słyszysz, że nie ma
        ludzi niezastąpionych, za ciebie znajdzie się dziesięciu innych leszczy
        gotowych służyć panu za osiem stówek - nie podoba się to droga wolna. Poza tym
        to firma rodzinna, tam wszyscy wiedzą wszystko, jak wie szef to szefowa też i
        prezes senior również. Owszem, są jednostki, które zarabiają bardzo dobrze ale
        to ludzie zaufani, potrzebni. Taki np. kierownik montażu odpowiedzialny za
        monitoring, telefony i wszelkie inne podsłuchy. Tam wchodząc do kibla masz
        wrażenie, że cie ktoś kurwa podgląda - i wysraj się człowieku w spokoju...
        A tak poza tym to ktoś w końcu powinien dobrać się im do dupy. Te zarobki, 1/2
        etatów SKANDAL!!!
        I jeszcze sponsoring:) hehehe, jakby tak zamiast CKMowskiego lwa - wiatraczek?
        (ktoś tu już miał taką czarną wizję) toby była zgroza! Albo taki AZS - co to
        by było??? Dospel Częstochowa? Dzięki, to już jest na Połanieckiej. Osobiście
        leżała mi bardziej ta najdłuższa nazwa Yawal Jurajska AZS Bank Częstochowa:)
        Pozdrawiam Dospelowców, to fajni ludzie, abstrachując już od tego,że robią w
        takim stresię

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka