as81 23.11.07, 21:38 "Mógł najpierw zatelefonować." Ha ha ha Przecież to egzekucja a nie infolinia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tomekbodi Re: Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.07, 21:50 ja mam w dupie kazdego komornika ostatnio jak byl to powiedzialem ze brata nie ma w domu jak chce zarobic to niech zapie...... a nie obija sie obibok zostawia w drzwiach karteczke zeby zadzwonic a za 50 zloty to sie trzeba napracowac jak chce zarobic to niech chodzi po domach ajk akwizytor i tyle ...... hahhahahha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as81 Re: Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 07:44 do czasu misiu do czasu, będziesz wył jak ZUS poda gdzie pracujesz a komornik zajmie ci wynagrodzenia albo uczynna sąsiadka poda komornikowi jaki masz samochód i gdzie go stawiasz :))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chory Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.07, 07:37 Polska to chory kraj ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mreck Re: Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? IP: *.elblag.dialog.net.pl 24.11.07, 07:53 tak nie do końca zrozumiałem z art. czy tem magiel ma płacic te alimenty, czy tylko przyszedł tytuł egzekucyjny na pracownika (którego nie ma) kilka lat byłem szefem płac w duzej firmie (1000 osób) i takich pism w sprawach ludzi, których nie zatrudnialiśmy przychodziło mnóstwo. komornicy szukaja ludzi gdzie się da. wystarczy że komornik uzyska informację o sciganym dłuzniku i zaraz wysyła pismo do pracodawcy, bo pracodawca ma OBOWIĄZEK potrącać z wynagrodzenia PRACOWNIKA te alimenty i pzekazywać komornikowi. i z czego tu robić sensację? z nieuctwa i lenistwa dziennikarza. bo tym ludziom z magla się nie dziwię. zetknęli się zprocedurą komorniczą pierwszy raz. brawo dla komornika za aktywne poszukiwanie qtsa który nie płaci alimentów. Co zaś do komentarzy powyżej: chore to jest udzielanie informacji o pracownikach przez telefon. Ch... wie kto dzwoni i za kogo się podaje. Pracodawca ma obowiązekchronić dane o swoich pracownikach. to tyle. zdrowa procedura, normalne postepowanie i mocherowa mentalność: dziennikarza, maglarzy i komentatorów powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ----->> mreck Re: Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.07, 09:07 Dokładnie, tak jak piszesz. Nie ma tym żadnej sensacji, jest natomiast - moim zdaniem - zła wola dziennikarza. Proszę zauważyć, że pisane jest to tak, jakby komornik tych pieniędzy domagał się od niewinnych, całkiem obcych ludzi. Tymczasem z dalszej części tekstu wynika, że maglowi to on nakazuje dokonać zajęcia wynagrodzenia zobowiązanego. Nie ma w tym żadnej, ale to żadnej sensacji. Bo sensacją nie jest, że ludziom zdarza się kłamać w oświadczeniach składanych komornikowi. Na miejscu naczelnego redakcji, dziennikarzowi wywaliłbym kopa w dupę i zakazał wstępu do redakcji. Buc i pajac, a nie profesjonalista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciocia Klocia Re: Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? IP: *.autocom.pl 24.11.07, 09:16 Istotnie, głupota tego artykułu jest porażająca. Natomiast zdenerwowanie właścicielki magla można zrozumieć, bo ma prawo nie mieć zielonego pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? IP: *.adsl.inetia.pl 24.11.07, 11:08 Pewnie głupi dziennikarzyna jeszcze nastawia tych ludzi przeciwko komornikowi, mimo że on IM nic nie zajął i nie chciał zająć. Z artykułu, chociaż bełkotliwy, wynika jednak, że komornik chciał zająć wynagrodzenie za pracę w tym maglu jakiegoś dłużnika alimentacyjnego. I tyle - nie pracuje, nic nie trzeba płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenekblacha Re: Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? IP: 212.160.172.* 24.11.07, 12:26 1. Dziennikarz oskarży gazetę o prześladowanie mniejszości seksualnych, agentów SB, masonów etc. 2. To powyższe teoretycznie tylko - zakładając, że kryteria oceny pracowników w GW byłyby tradycyjno-ciemnogrodzkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistrzcelnejripost Re: Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? IP: *.crowley.pl 24.11.07, 10:07 imho to panstwo z magla sa funkcjonalnymi analfabetami i stad cała afera gdyby rozumieli, co bylo napisane w przeslanym do nich pismie zaoszczedziliby sobie wszystkich stresow zamiast robic afere w prasie i pozowac na ofiary (kogo? czego? bo ja nie rozumiem, moze autor nam wyjasni)skleciliby pismo z inf. ze nie znaja pana B i byloby po sprawie Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? 24.11.07, 10:26 Komornik musiał tak zrobić, tym bardziej, że jest to egzekucja alimentów. Jeśli by tego nie zrobił (zajęcia wynagrodzenia), to byłby artykuł jak komornik się leni i nie ściąga zaległych alimentów. I tak źle, i tak niedobrze. Skargi na komornika tym państwu nic nie dadzą, bo sąd orzeknie, że komornika działał zgodnie z prawem i na wniosek wierzyciela. Jedynie wystarczy krótkie pismo, iż taki pan nie pracuje od... i koniec. Wówczas komornik może na wniosek uważającej inaczej wierzycielki sprawdzić w ZUS-ie i prawda wyjdzie na jaw. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Funkcjonalny analfabetyzm 24.11.07, 10:33 Bo wśród dziennikarzy panuje funkcjonalny analfabetyzm. Nie znają się na tym, o czym piszą. Komornika obowiązują takie a nie inne procedury. W ogóle komornicy to ulubiony dla dziennikarzy worek do bicia. Zawsze jak komornik, to dręczyciel niewinnych i zawsze robi coś źle. Tylko że tutaj komornik zrobił wszystko dobrze. Wierzycielka podała taki adres pracy dłużnika, więc komornik na ten adres wysłał prośbę o zajęcie pensji. To jest normalna procedura. Jeśli dłużnik już tam nie pracuje, do zakład pracy odpisuje komornikowi, jaka jest sytuacja, a nie leci z tym do gazety. Wówczas komornik ma prawo dać wniosek do ZUSu o ujawnienie, gdzie dłużnik pracuje obecnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Salou Właściciele zabiezpieczyli się przed bezprawiem .. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.07, 11:42 Wcale nie dziwię się właścicielom magla - mimo, że zgodnie z prawem komornik "może im naskakać", to woleli nagłośnić sprawę w gazecie, by zabezpieczyć się przed bezsensowną nadgorliwością komornika. A co powiesz o komorniku który chciał trzy dni temu wyważyć drzwi w mieszkaniu mojej znajomej, bo pomylił sobie mieszkanie 12A i 12 ? Może by tę sprawę nagłośnić ? Wielu komorników idzie po najmniejszej linii oporu, zamiast wykazać się skrupulatnością i pomyślunkiem. Wielu ludzi, w wyniku bezmyślnych (i niekoniecznych z punktu widzenia prawa i interesu wierzyciela) działań komorników boi się każdej kartki od komornika. Co by było, gdyby dłużnik powiedział, że cały magiel należy do niego ? Pewnie komornik by przyszedł, zabrał maszyny a potem prawowici właściciele magla przez rok albo i dłużej staraliby się o odzyskanie swojej własności (niestety magiel prowadzą od 15 lat, więc zgodnie z prawem mogli 10 lat temu wyrzucić dowody zakupu maszyn kupionych na starcie działalności). Komornik zdąży sprzedać prasowalnicę wartą np. 10000 zł na "cichej aukcji" za 100 zł i tyle pieniędzy zaoferuje do zwrotu - "bo taka jest wartość rynkowa" tej prasowalnicy. Ludzie, którzy utracili jedyne, jak przypuszczam, źródło utrzymania i wszystkich klientów nie będą nawet mieli możliwości oddania sprawy do sądu - bo nie będą mieli ani na adwokata ani na opłaty sądowe. PS. Ten Twój "funkcjonalny analfabetyzm" to jakiś potworek językowy: analfabetyzm to według słownika PWN m.in.: "brak podstawowych wiadomości z jakiejś dziedziny" a słowo funkcjonalny oznacza: "dotyczący funkcjonowania lub funkcji czegoś w jakimś systemie". Jak to się ma do braku wiedzy w dziedzinie o której piszą dziennikarze ? W dodatku po polsku piszemy "analfabetyzm funkcjonalny" a nie "funkcjonalny analfabetyzm" - ta druga forma to rusycyzm albo kalka z angielskiego. Czy nie znasz słowa IGNORANCJA oznaczającego (według słownika): "nieuctwo, brak wiedzy w jakiejś dziedzinie, nieznajomość faktów". To jest właśnie bolączka wielu dziennikarzy (szczególnie tych piszących o sprawach techniki lub nauki) - kiedyś czytałem artykuł o ogrzewaniu domów w którym "pani redaktor" pisała o mocy 2000V i kubaturze 50 metrów kwadratowych. Myślę jednak, że artykuł w gazecie - mimo swoich braków - spełnił zadanie. Komornik odp..przy się od tych ludzi i ruszy tyłek, by sprawdzić, gdzie rzeczywiście podziewa się i pracuje dłużnik. Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Re: Właściciele zabiezpieczyli się przed bezprawi 24.11.07, 13:38 @salou: Tytuł wykonawczy jest na alimenciarza, więc komornik nie może zająć prasowalnicy będącej wyposażeniem jego dotychczasowego miejsca pracy. Wiele dziennikarzy idzie po najmniejszej linii oporu i piszą głupstwa. Widzę, że naprawdę nie wiesz na jakiej zasadzie pracuje komornik. Jeśli 20% komorników źle pracuje, nie oznacza automatycznie że każdy taki jest. W sprawie alimentacyjnej komornik musi być nadgorliwy, inaczej i sąd i wierzycielka urwą mu łeb, a jak do tego dojdzie artykuł o komorniku, co to na głodne i biedne dzieci zaległych alimentów nie chce wyegzekwować, to jest pasztet. Co do sprawy twojej znajomej, to nagłaśniaj. Jeśli ktoś nierzetelnie pracuje, musi odpowiedzieć za swoje błędy. Ale nie obrzucajmy kogoś błotem, jeśli nie popełnił żadnego uchybienia. Informacja udzielona przez telefon nie jest wiarygodna, inaczej można byłoby zawierać umowy telefonicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Właściciele zabiezpieczyli się przed bezprawi IP: *.pools.arcor-ip.net 24.11.07, 13:47 Widzisz, takie jest w Polsce zrozumienie prawa i nie dziw się ze niektórzy pracują tak tak, jak sobie społeczeństwo na to przyzwoli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Salou to po co mamy telefony ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.07, 15:11 Widać nie zrozumiałeś o czym pisałem. Nie twierdziłem wcale, że komornik może zająć majątek właścicieli magla, ale że oni mogli się tego obawiać. Tym wyjaśniałem postawę tych ludzi - mające na celu nagłośnienie tej sprawy. Mogą nie wiedzieć, że komornik nie może im nic zabrać - ale się tego boją. To duża różnica - może teraz ją zrozumiesz. Gdy komentujesz czyjeś słowa, to je przeczytaj uważnie kilka razy - zwykle są wyświetlone poniżej tego, co piszesz. Jak już skończysz pisać, to przeczytaj czy Twój tekst ma sens i jest polemiką z tym co napisałem czy bluzgiem mającym się do mojej (w tym wypadku) wypowiedzi tak jak mają się do siebie piernik do wiatraka. Nie twierdzę, że rozmowa telefoniczna jest warta tyle, co umowa notarialna. Jednak warto skorzystać z telefonu by zasięgnąć choćby podstawowych informacji. Urzędnicy - nie tylko komornicy wolą jednak wysyłać listy polecone za 3,50 zł (jeśli dobrze pamiętam cenę) - niż za 12 groszy za minutę porozmawiać przez telefon i przekazać informację, która nie wymaga aż takiego potwierdzenia. Skoro, będąc np. klientem TPSA czy jakiejkolwiek sieci telefonii komórkowej mogę przez telefon zmienić plan taryfowy (co może się wiązać ze znacznym podniesieniem miesięcznych opłat - nawet o kilkaset złotych, choćby zmieniając w Erze plan taryfowy z najniższego na "Relaks" ) - to jak widać da się załatwiać ważne sprawy przez telefon. Tak samo, przez telefon, zamówiłem i kupiłem samochód w salonie 100km od mojego domu. Potem tylko przyjechałem podpisać umowę kredytową i za kilka dni jeszcze raz - odebrać samochód. Gdybym miał wszystko załatwiać osobiście albo listownie, to pewnie bym kupował to auto przez pół roku - a tak jeździłem w tydzień po pierwszej rozmowie telefoniczej ze sprzedawcą. Jakoś sprzedawca niespecjalnie sprawdzał moją wiarygodność, kiedy mówiłem mu, że chcę kupić samochód - nie musiałem się stawiać na miejscu by zarezerwował dla mnie ostatnie auto w wybranym przeze mnie kolorze. Trzeba przestać traktować państwo jako jakieś cudo istniejące z nadania Pana Boga. Może czas zacząć postrzegać państwo jako wielkie przedsiębiorstwo, które w zamian za abonament (podatki płacone przez obywateli) zapewnia swoim klientom (obywatelom) bezpieczeństwo, opiekę medyczną, kulturę czy edukację. Tylko wtedy urzędnicy państwowi i ci, którzy działają w imieniu państwa zaczną działać ekonomicznie i logicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: źleopłaconyasesor Re: Właściciele zabiezpieczyli się przed bezprawi IP: *.rzeszow.mm.pl 24.11.07, 21:23 Po przeczytaniu tego artykułu przychodzi mi na myśl jedna rada: nie warto uczyć się jak przebiega postępowanie egzekucyjne z filmów typu "Komornik" ale z konkretnej lektury i praktyki. Polecam. Trudno polemizować mi z tym tekstem, bo o egzekucji nie masz bladego pojęcia albo się zgrywasz na ignoranta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: źleopłaconyasesor Re: Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? IP: *.rzeszow.mm.pl 24.11.07, 10:40 dokładnie tak. komornik jest związany zakresem tytułu wykonawczego oraz wnioskiem wierzyciela. śmieszna jest irytacja bohaterów artykułu: jeżeli nic nie mają na sumieniu i płacą wszelkie należności, to pismo od komornika nie powinno wzbudzić u nich żadnych negatywnych reakcji. Poza tym kpc nie przewiduje, by komornik dzwonił i pytał się, czy aby taki i taki nie pracuje w danym zakładzie, tylko mówi o dokonywaniu zajęcia. Wystarczy w opisanym przypadku odpisać, że taka osoba nie pracuje i po problemie. Pozdrowienia dla Szlachetnego Kolegi! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Salou do "asesora" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.07, 11:54 Widzę, że jesteś zafascynowany swoją wiedzą. Szkoda, że wkuwasz na pamięć tysiące regułek a nie potrafisz ich zrozumieć. KPC nie zabrania komornikowi by choćby telefonicznie dowiedział się, czy dana osoba pracuje w opisanym w artykule maglu. Dopiero wówczas, jeśli potrzebuje pisemnego potwierdzenia, że dłużnik tam nie pracuje - może pojechać do magla i poprosić o takie oświadczenie. Łatwiej (bo nie wymaga to myślenia nawet przez chwilę) - wysłać posłańca z wezwaniem. A może nie chodziło o magiel, tylko kiosk i nie w Częstochowie a w Czchowie i nie miejsce pracy dłużnika tylko własność wierzyciela ? Znając (na swoim przykładzie) rzetelność i skrupulatność komorników - to niemal pewne. PS. Przeczytaj inne moje komentarze, zanim odpowiesz. Możesz mi oczywiście zarzucić kazuistyczne podejście do problemu (sam wiem, że kilka przypadków to na pewno zbyt mała próba by rozpatrywać problem pod względem statycznym) - jednak istnienie takich historii jak moje jak najbardziej uzasadnia nadzwyczajną ostrożność właścicieli magla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: źleopłaconyasesor Re: do "asesora" IP: *.rzeszow.mm.pl 24.11.07, 16:32 Z pokorą przyjmuję krytykę. Proszę też, byś zwrócił uwagę, że przez telefon, to można powiedzieć wszystko. Gdyby w razie skargi wierzycielki do sądu na bezczynność komornika ten byłby się tłumaczył, że on przecież dzwonił, to naraziłby się na odpowiedzialność odszkodowawczą wobec wierzycielki, przegraną skargą no i sąd zapewnie by umarł ze śmiechu. A tak jest wszystko udokumentowane i nie wiem po co tyle bicia piany. (Domniemany) dłużnik zajętej wierzytelności ma psi obowiązek odpowiedzieć, bo zobowiązuje go do tego klauzula wykonalności i bardziej szczegółowe regulacje kpc. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek993 Re: Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? 24.11.07, 09:01 Gość portalu: chory napisał(a): > Polska to chory kraj ! Zawsze był jest i będzie, teraz i na wieki wieków Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzyk46 Re: Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? 24.11.07, 16:25 Otóż to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poszkodowany Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? IP: *.calyx.net 24.11.07, 08:39 Miałem podobną sprawę. Jakiś dłużnik podając fałszywe dane podał mój adres zameldowania. Imię i nazwisko się nie zgadzały. Nigdy też nie miałem doczynienia z komornikiem, nigdy też nie zaciągałem najmniejszego kredytu, żadnych niezapłaconych kar, mandatów itp. Dla komornika to nie był jednak żaden problem. Na nic zdały się pisma, wyjaśnienia, dowody, że pod moim adresem poza mną nikt inny nie mieszka. Podczas mojej nieobecności komornik w asyście policji wyważył drzwi i dokonał egzekucji. Skargi w sądzie na działalność komornika nie dały. Na szczęście to już poza mną. Skończyłem studia, wyjechałem i aktualnie żyję w normalnym kraju, gdzie coś takiego jest nie do pomyślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wowo Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.07, 09:29 Fakt, dziennikarz nie błysnął intelektem pisząc takiego babola. No coż, państwo z magla może i zdziwieni, ale wystarczy, że wczytają się w treść pouczeń, które komornik musiał zamieścić w zajęciu wynagrodzenia, i bedą mogli się uspokoić, Wystarczy odpisać, po sprawie. Komornik miał obowiązek wysłać zajęcie i to zrobił, skoro wnioskował o to wierzyciel. Państwu z magla nie polecam sytuacji, w której ich dłużnik nie zapłaci, a więc sąd, proszenie się o swoje, a w ostateczności próba odzyskania swego za pośrednictwem komornika. Ciekawe, czy wówczas mając może nie dokońca sprawdzone informacje, o źródle dochodu ich dłużnika, nie chcieliby, aby komornik to sprawdził. Sprawdzenie odbywa się właśnie przez wysłanie zajęcia. Można to zrobić przez zapytanie w ZUS, zapytanie ewentualnego pracodawcy, ale to trwa. A co jeśli po zapytaniu pracodawca poinformuje pracownika, że zapytuje się o niego wierzyciel za pośrednictwem komornika? Prawdopodobnie zwolni sie i poszuka nowego miejsca pracy. I do kogo pańswto z magla będą mieć wówczas pretensje? No do komornika, bo zamiast zająć tylko pytał, dłużnik zwiał a oni nadal swego nie odzyskali. Zajęcie jest najlepszym sposobem sprawdzenia, gdyż w razie potwierdzenia faktu zatrudnienia, pracodawca jest zobowiązany wdrożyć odpowiednie procedury, czyli naliczyć kwotę podlegającą potrąceniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnianyczytacz Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? IP: *.klc.vectranet.pl 24.11.07, 09:49 Po lekturze tego artykułu uważam, że powinno się ograniczyć egzaminami dostęp do zawodu dziennikarza. Jak ktoś nie ma kompetencji, to niech sobie redaguje gazetkę parafialną. czytelnianyczytacz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart dupa nie dziennikarz! IP: *.adsl.inetia.pl 24.11.07, 09:50 tytul moze malo ambitny, ale jaka trzeba byc miernota, zeby z takiej sprawy (oczywistej w egzekucji!) probowac czynic sensacje - i jeszcze wmawiac, ze komornik cos spapral. kimkolwiek jest autor artykulu - jest kiepski, na poziomie SE. zero wiedzy w temacie, zero dziennikarskiej rzetelnosci w dotarciu do prwdziwych ustalen, zero wnikliowsci - nic, tylko tania sensacja. no i przejechala sie dziennikarzyna...:) a ci ludzie to tez jacys dziwni; jedno, krotkie formalne pisemko i nie ma sprawy. prowadza jakis interesik - wypadaloby znac kilka przepisow Kodeksu Pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: dupa nie dziennikarz! IP: *.pools.arcor-ip.net 24.11.07, 11:03 Gość portalu: Bart napisał(a): > tytul moze malo ambitny, ale jaka trzeba byc miernota, zeby z takiej > sprawy (oczywistej w egzekucji!) probowac czynic sensacje - i > jeszcze wmawiac, ze komornik cos spapral. kimkolwiek jest autor > artykulu - jest kiepski, na poziomie SE. zero wiedzy w temacie, > zero dziennikarskiej rzetelnosci w dotarciu do prwdziwych ustalen, > zero wnikliowsci - nic, tylko tania sensacja. no i przejechala sie > dziennikarzyna...:) > a ci ludzie to tez jacys dziwni; jedno, krotkie formalne pisemko i > nie ma sprawy. prowadza jakis interesik - wypadaloby znac kilka > przepisow Kodeksu Pracy. Takie miernoty, takie niedomagania w imieniu prawa trzeba głośno i często napiętnować żeby ludzi uczulić przed przed łamaniem prawa a jednocześnie nauczyć niedomagających urzędników którzy niby to pracują w imieniu prawa łamiąc je na każdym kroku. Od tego są media!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart to na pewno uklad! IP: *.adsl.inetia.pl 24.11.07, 11:21 ...a ty pewnie z PIS'u jestes i dlatego tak sie unosisz:) ech, szkoda slow...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Salou Re: dupa nie komornik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.07, 11:14 Komornik poszedł po najmniejszej linii oporu umysłowego - czyli zrobił to, co nie wymaga myślenia: dokonuje egzekucji (niezgodnie z wyrokiem - np. na majątku innej osoby niż dłużnik !!!). Myśli sobie: "to nie mój problem, jeśli zajmę majątek innego człowieka niż ten, którego dotyczył wyrok - problem ma ten, któremu zabrałem majątek i niech sobie wnosi skargę do sądu na podjęte przeze mnie czynności. Jeśli się pomyliłem, to mu oddam majątek - uszkodzony, pobrudzony i zużyty (np. samochód) ale oddam - strat niewinnego człowieka i tak nie będę wyrównywać, co dopiero wspominać o odsetkach. Jestem przecież KOMORNIKIEM SĄDOWYM - kto więc będzie się ze mną sądzić o wyważone i zniszczone drzwi, potłuczoną w moim magazynie XIX wieczną chińską porcelanę (zajętą na poczet długu innego człowieka). Jednym słowem - mogą mi naskakać". A wystarczy sprawdzić w systemie PESEL, gdzie jest zameldowany dłużnik (prawdo dostępu do tej informacji gwarantuje Ustawa o ewidencji ludności i dowodach osobistych - o czym wielu komorników nawet nie wie !!!) - wtedy w wielu przypadkach wiadomo by było, że dawno się wymeldował z mieszkania w którym był zameldowany w momencie rozpoczęcia sprawy sądowej. Komornik ma postępować zgodnie z wiarygodnymi i aktualnymi dokumentami (wyrok sądu, informacja o zameldowaniu dłużnika, uwierzytelniona kopia umowy o pracę dłużnika itd). Nie wolno mu (a wielu komornikó uważa, że jednak wolno) zająć majątek kogokolwiek - a jeśli już się pomyli, to najwyżej łaskawie uwzględnić skargę (odczekawszy wcześniej co najmniej pół roku). PS. Przeczytaj mój wcześniejszy komentarz, to zrozumiesz, skąd taka moja opinia. Miałem z komornikiem do czynienia kilka razy i zawsze było to wskutek pomyłki komornika - albo wielokrotnie szukał w moim mieszkaniu faceta który wyprowadził się i wymeldował (co można sprawdzić w PESEL) 10 lat wcześniej, albo chciał wyważać drzwi mieszkania mojej znajomej - bo pomylił sobie numery mieszkań: 12A i 12. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: dupa nie komornik IP: *.pools.arcor-ip.net 24.11.07, 11:26 Jak może komornik obciążać cudzymi zaległościami obca firmę? Komornik ma prawo zając w jakiejś części pobory pracownika gdyby rzeczywiście pracownik zatrudniony był w tej firmie ale nie w taki skandaliczny sposób. Pisząc te rzeczy nie zdajesz sobie sprawy z tego co piszesz i jak ta procedura w imieniu prawa powinna rzeczywiście wyglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? IP: 91.193.87.* 24.11.07, 10:19 Do Redakcji GW Kogo wy w tej Częstochowie zatrudniacie? Na Boga, wylejcie go z pracy, bo wstyd przynosi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kex Re: Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? IP: *.chello.pl 24.11.07, 11:09 slowa przede wszystkim kieruje do barta i anuszki_ha3.agh.edu.sredu.pierdedu....wy gowno wiecie w dupie byliscie a jeszcze wieksze gowno widzieliscie, wy nie macie pojecia co z niewinnym czlowiekiem potrafi zrobic nadgorliwy komornik! I zycze wam wlasnie takiego z nim spotkania i konsekwencji jego chorych ambicji. a dziennikarz pisze to, jaki material zlapie, a ze ci ludzie z czestochowy wiedzac czego mozna spodziewac sie po nadgorliwym komorniku nie przebierajac w srodkach robia larum, i dobrze, bo potem moze byc zapuzno a byc moze jedyne ich zrudlo utrzymania dostanie nog i bedzie utrzymywac kogo innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart do kex'a IP: *.adsl.inetia.pl 24.11.07, 12:40 wlasciwie nie powinienem komentowac twoich wrzaskliwych wypocin, bo tresci w nich zero, a poziom meliniarski, ale wiedz, ze nawet internet, mimo ze anonimowy, wymaga odrobiny kultury i rozumu. jesli sa braki w tych dziedzinach - lepiej siedziec cicho. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 To co zrobił komornik nazywa się "pozornym 24.11.07, 10:52 działaniem" mającym usprawiedliwić jego brak operatywności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? IP: *.pools.arcor-ip.net 24.11.07, 10:56 A to dobre, każdy człowiek może sobie odpisywać numer przypadkowego domu czy wskazywać palcem na jakąś firmę i tam będą egzekwowane zaległości. Naprawdę jest to chory kraj, chora mentalność, chore prawodawstwo jak i chory porządek w państwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: źleopłaconyasesor Re: Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? IP: *.rzeszow.mm.pl 24.11.07, 11:12 Zanim coś napiszesz, to przeczytaj sobie jak przebiega egzekucja. Zaprawdę powiadam Ci, wystarczy, by ludzie magla odpisali komornikowi, że taki nie pracuje i po problemie jak już to powiedziano. Dziennikarz chciał mieć chyba tanią sensację. Do mnie też kiedyś przyszedł komornik, ktoś przez pomyłkę wskazał adres. Przedstawiłem się, okazałem dowód, złożyłem oświadczenie, że nikt taki nie mieszka i nigdy nie mieszkał, a komornika odesłałem do meldunków. Tyle. Po zabawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? IP: *.pools.arcor-ip.net 24.11.07, 11:18 Gość portalu: źleopłaconyasesor napisał(a): > Zanim coś napiszesz, to przeczytaj sobie jak przebiega egzekucja. Zaprawdę > powiadam Ci, wystarczy, by ludzie magla odpisali komornikowi, że taki nie > pracuje i po problemie jak już to powiedziano. Dziennikarz chciał mieć chyba > tanią sensację. Do mnie też kiedyś przyszedł komornik, ktoś przez pomyłkę > wskazał adres. Przedstawiłem się, okazałem dowód, złożyłem oświadczenie, że nik > t > taki nie mieszka i nigdy nie mieszkał, a komornika odesłałem do meldunków. Tyle > . > Po zabawie. Co chcesz przez to osiągnąć? Chcesz usprawiedliwić nieład panujący w państwie? Chcesz usprawiedliwić dziczyznę w interpretacji prawa? Jak można? Sama procedura mówi sama za siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olet Re: Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? IP: *.net.wektormedia.pl 24.11.07, 11:55 Kompletny ignorant z ciebie a filozujesz jak mało który. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? IP: *.pools.arcor-ip.net 24.11.07, 12:03 Gość portalu: olet napisał(a): > Kompletny ignorant z ciebie a filozujesz jak mało który. Nic dodać nic ując, nie dziwie się ze jest tak pojmowane prawo w Polsce skoro znajdują się jeszcze tacy którzy wspierają nieład jak i ignorancje prawa panującego w państwie. Sama logika pojmowania rzeczywistości mówi sama za siebie. Jak może wtedy funkcjonować praworządne państwo? Nie dziwie się, ze jest tak jak jest i inaczej być nie może. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olet Re: Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? IP: *.net.wektormedia.pl 24.11.07, 12:16 Co ty chcesz udowodnić? Już wielu na tym forum wyjaśniało ci i tobie podobnym ignorantom że prawo w tym przypadku nie zostało złamane i nikt nie ruszył niczyjej godności. Normalna sprawa pizmo wysłane zostało do nie właściwej osoby takich przypaków jak ten codziennie jest pewnie kilka tysięcy w całej polsce. Popełniają je ludzie tacy sami jak ty choć pewnie ty nie popełniasz żadnych błedów czego ci serdecznie gratuluję. Komornik działa w dobrej wierze skoro uzyskał taki adres miejsca pracy dłużnika to właśnie tam skierował pismo o zabezpieczenie należności. W tym przypadku wystarczyło odesłać krótką informację że taki tam nie istnieje no ale jak się ma problem z pisaniem to się dzwoni do ignoranta dziennikarza który nie mogąc znależź lepszego tematu robi z tego aferę. I później takie ostoje dokładności profesjonalizmu jak ty mają nad czym rozprawiać przez pół dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? IP: *.pools.arcor-ip.net 24.11.07, 12:24 Gość portalu: olet napisał(a): > Co ty chcesz udowodnić? Już wielu na tym forum wyjaśniało ci i tobie> podobnym ignorantom że prawo w tym przypadku nie zostało złamane i> nikt nie ruszył niczyjej godności. Normalna sprawa pizmo wysłane> zostało do nie właściwej osoby takich przypaków jak ten codziennie> jest pewnie kilka tysięcy w całej polsce. Popełniają je ludzie tacy> sami jak ty choć pewnie ty nie popełniasz żadnych błedów czego ci> serdecznie gratuluję. Komornik działa w dobrej wierze skoro uzyskał> taki adres miejsca pracy dłużnika to właśnie tam skierował pismo o> zabezpieczenie należności. W tym przypadku wystarczyło odesłać> krótką informację że taki tam nie istnieje no ale jak się ma problem> z pisaniem to się dzwoni do ignoranta dziennikarza który nie mogąc> znależź lepszego tematu robi z tego aferę. I później takie ostoje> dokładności profesjonalizmu jak ty mają nad czym rozprawiać przez> pół dnia. Tja, nic dodać nic ując, nic dziwnego ze jest jak jest i na lepsze przy tej mentalności i logice niektórych się nie zanosi. Dobranoc Polsko!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: źleopłaconyasesor Re: Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? IP: *.rzeszow.mm.pl 24.11.07, 16:37 I o to tylko chodzi :) Szkoda już bić pianę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: źleopłaconyasesor Re: Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? IP: *.rzeszow.mm.pl 24.11.07, 16:35 Nie. Oczywiście, że komornicy zachowują się czasami skandalicznie, ale w tym wypadku komornik zachował się zgodnie z prawem. Jakiekolwiek inne działanie byłoby sprzeczne z nim. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? 24.11.07, 11:25 Tyle tylko że w twoim przypadku komornik pofatygował się żeby sprawdzić stan faktyczny a tu wysłał ludziom wezwanie do zapłaty nie sprawdzając czy rzeczywiście sprawa ich dotyczy a to już jest normalne chamstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? IP: *.pools.arcor-ip.net 24.11.07, 11:28 guru133 napisał: > Tyle tylko że w twoim przypadku komornik pofatygował się żeby sprawdzić stan > faktyczny a tu wysłał ludziom wezwanie do zapłaty nie sprawdzając czy > rzeczywiście sprawa ich dotyczy a to już jest normalne chamstwo. Nie tylko chamstwo, jest to łamanie prawa w biały dzień. Takiego komornika zwolnił dym na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Salou as81: gdybyś pomyślał, że jednak taniej zadzwonić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.07, 10:58 Jak widać, komornicy zbyt dużo zarabiają - inaczej nie wydawali by bez sensu pieniędzy na wysyłanie posłańca albo sami szli tam, gdzie już od wielu lat (albo i nigdy) nie ma dłużnika. Sam kilka razy znalazłem na drzwiach mojego mieszkania wezwanie od komornika, mimo że facet, którego szukali wyprowadził się co najmniej 10 lat temu. A wystawczyło by komornik zapytał w systemie PESEL (Ustawa o ewidencji ludności i dowodach osobistych gwarantuje komornikom sądowym dostęp do informacji o zameldowaniu obywateli) gdzie facet jest zameldowany - przynajmniej by wiedział, że nie musi go szukać w moim mieszkaniu. Kiedy zadzwoniłem do tego komornika był wielce zdziwiony faktem, że informację o miejscu zamieszkania dłużnika może otrzymać z PESEL'u. Widać, jaki z niego fachowiec - kasę by brał ale ustaw dotyczących również jego zawodu nie czyta. Mojej znajomej trzy dni temu przyczepiono na drzwiach mieszkania informację od komornika o "Przymusowym otwarciu lokalu". Tyle, że wielki pan komornik nie sprawdził, że próbuje się dostać do lokalu nr 12A zamiast do lokalu nr 12, znajdującego się w oficynie, do której wielkiemu panu już pewnie zbyt daleko. Na urzędowej "bumażce" komornikowi nawet mu się nie chciało wpisać adresu wierzyciela (pewnie by się przemęczył) - napisał tylko nazwisko sąsiada znajomej. Znajoma była na wczasach - woli nie myśleć, co by było gdyby komornik wyważył jej drzwi i zabrał wyposażenie mieszkania nawet nie sprawdzając, czy jest to mieszkanie dłużnika. Drugą przyczyną (po lenistwie i nieuctwie komorników) stanu rzeczy opisanego w artykule są trwające latami procesy sądowe. Od momentu pozwu (w którym umieszcza się adres zamieszkania pozwanego) do wydania prawomocnego wyroku mija wiele lat - w tym czasie wielu ludzi (szczególnie tych, którzy mają problem z pieniędzmi) zdąży się wiele razy przeprowadzić - chociażby w poszukiwaniu pracy czy tańszego lokum. Niestety wielu ludziom w urzędach nie chce się nawet korzystać z systemu PESEL, który służy właśnie do tego, by ustalić adres zameldowania obywatela polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart za duzo emocji, za malo wiedzy IP: *.adsl.inetia.pl 24.11.07, 11:17 po pierwsze - komornik MA OBOWIAZEK w pierwszej kolejnosci prowadzic czynnosci pod adresem wskazanym we wniosku wierzyciela. dopiero po niezaprzeczalnym (!) ustaleniu, ze dluznik tam nie przebywa (i nic po nim tam nie pozostalo) nastepuja czynnosci w celu ustalenia ewentualnego nowego miejsca pobytu strony dluznej. po drugie - nie prowadzi sie telefonicznej egzekucji! czy ty zaufalbys informacji podanej przez telefon? a niby kto dzwoni, jak to sprawdzic? szkoda komentowac - totalna bzdura swiadczaca o braku elementarnej wiedzy. po trzecie - nie wierze, ze jakikolwiek komornik nie wie, ze moze informacje uzyskiwac dzieki systemom informatycznym, czy to ZUS, czy inne. mysle, ze zwyczajna zlosliwosc przez ciebie przemawia. komornicy nie sa lubiani - taka specyfika zawodu ( zdrugiej strony - gdyby ludzie nie mieli dlugow, nie byloby komornikow, nie oni wymyslaja sobie te zobowiazania), ale nie nalezy oceniac ich przez pryzmat chorych emocji. tym bardziej, ze przeciez w kazdej profesji, nawet tej najprostszej, sa lepsi i gorsi. po czwarte - niech ludzie wreszcie to zapamietaja - komornik dziala TYLKO I WYLACZNIE na podstawie wniosku wierzyciela popartego wyrokiem sadowym! tylko i wylacznie! zadne "widzimisie" komornika - to wierzyciel decyduje, z czego dlug sciagac i w jakim trybie. piszesz, ze kilka razy w twoich drzwiach bylo wezwanie do kancelarii komornika dla jakiegos goscia, ktory od 10 lat juz tu nie mieszka. nie rozumiem - jaki problem, zeby po pierwszym takim wezwaniu przejechac sie do kancelarii, w 5 minut oswiadczyc, ze dluznik juz tam nie mieszka i ze ty nie masz z nim nic wspolnego? taki problem? nie, lepiej nic nie robic,materii nie znac, tylko wykrzykiwac jakies glupoty w sieci. ech... Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: za duzo emocji, za malo wiedzy 24.11.07, 11:32 Według mojej wiedzy komornik powinien najpierw sprawdzić czy rzeczywiście ludzie do których wysyła wezwanie o zapłatę mają cokolwiek wspólnego ze sprawą. Zawód komornika nie zwalnia z obowiązku zachowania staranności i kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renata Re: za duzo emocji, za malo wiedzy IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.11.07, 13:16 Komornków mało obchodzą niewielkie kwoty,które mają ściągać, bo i prowizja mała.Kombinują wtedy jak konie pod górkę , żeby się wykpić z takiego zlecenia.Wygrałam kilka spraw o niewielkie kwoty. W pierwszej sprawie komornik kazał mi przynieść listę rzeczy , które ma zająć. W drugiej sprawie dogadał się z dłużnikiem i ten spłaca mi dług, oczywiście poprzez komornika,po pięćdziesiąt złotych miesięcznie, ja dostaję co miesiąc 42zł 63 gr.Cały dług spłaci mi za trzy lata. W trzeciej sprawie dłużnikiem jest spółka z o.o.Mimo ,że spółka ma bardzo dobrze wyposażone biuro i byłoby co zająć, to komornik powiedział mi, że ustalić mam nr konta firmy i przynieść wykaz nieruchomości wspólników a chodzi o 1200 zł. Więc nie piszcie, że komornicy mają jakieś tam procedury. Działają jak chcą. A tak przy okazji, to po "lini najmniejszego oporu" a nie po " naj- mniejszej lini oporu". Odpowiedz Link Zgłoś
software_hell Re: za duzo emocji, za malo wiedzy 24.11.07, 13:31 > komornika dla jakiegos goscia, ktory od 10 lat juz tu nie mieszka. > nie rozumiem - jaki problem, zeby po pierwszym takim wezwaniu > przejechac sie do kancelarii, w 5 minut oswiadczyc, ze dluznik juz > tam nie mieszka i ze ty nie masz z nim nic wspolnego? taki problem? Czy Ty jestes normalny? Od kiedy w panstwie prawa i demokracji to ja mam udowadniac ze nie jestem winny? Ja wiem ze Polska to nie jest calkiem normalny kraj, ale takie jest PRAWO, nawet w Polsce i ja nie zamierzam marnowac swojego czasu na tlumaczenie sie jakiemus prostakowi, ze ktos nie mieszka pod tym adresem 10 lat... pozdrowienia z UK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart jestem normalny:) IP: *.adsl.inetia.pl 24.11.07, 14:01 kolejny wrzaskliwy wszechwiedzacy obywatel - tym razem z tego lepszego swiata:) w tytule odpowiedz na twoja watpliwosc, teraz jeszcze tylko krotki komentarz; w ktorym miejscu napisalem cokolwiek o "udowadnianiu"? i dlaczego, nie znajac ni problemu, ni czlowieka, obrazasz kogos slowem 'prostak"? jakies kompleksy? zdajesz sobie sprawe, ze sam sie jako prostak zaprezentowales, prawda?:) poczytaj troche, uspokoj sie, wtedy pogadamy. pozdrowienia z PL:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Salou do Bart'a IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.07, 14:36 1) Jak przytoczyłem w jednym ze swoich komentarzy - dla jednemu z krakowskich komorników nie ma nawet znaczenia, czy dokonuje egzekucji w mieszkaniu nr 12A (w którym mieszka dłużnik) czy w mieszkaniu nr 12 - do którego łatwiej trafić, bo nie jest w oficynie, tak jak mieszkanie dłużnika. Komornik zostawił zawiadomienie o "przymusowym otwarciu lokalu" - znajoma akurat zdążyła wrócić z długiego wyjazdu, bo pewnie gdyby przyjechała później to zastałaby wyważone drzwi (bo gdzieby tam "pan komornik" przejmował się takimi szczegółami jak różnica pomiędzy 12A i 12). Jak widać, komornikowi nie chce się nawet sprawdzić, czy "prowadzi czynności pod adresem wskazanym we wniosku wierzyciela", trudno więc by było by w pustym mieszkaniu mojej znajomej zastać jej sąsiada bądź znaleźć rzeczy należące do niego. Komornikowi to nie przeszkadza by "dokonać przymusowego otwarcia lokalu" - może jakby znajoma po takim nieszczęściu zgłosiła włamanie na policję, to przez przypadek jakiś policjant w komisariacie skojarzyłby, że asystował komornikowi przy tym "włamaniu" - i sprawa by się wyjaśniła. Oj, jak pięknie by było. 2) Nie pisałem o telefonicznej egzekucji tylko o należytej staranności. Żaden przepis nie zabrania komornikowi korzystać z telefonu w celu ustalenia miejsca zamieszkania dłużnika. Jak widać, wymaga to zbyt wiele wysiłku intelektualnego (dla niektórych komorników) by podjąć tak proste i tanie środki do osiągnięcia jedynego celu komornika, jakim jest zaspokojenie roszczeń wierzyciela. Niektórym komornikom wystarczy że dokonali egzekucji długu - mimo, że nie zaspokaja to roszczeń wierzyciela (szczególnie przy sprawach o alimenty): łatwiej napisać, że dłużnik nie ma dochodów i sprzedać cały majątek dłużnika za przysłowiowe 100 zł niż starać się spieniężyć ten majątek za jego rynkową wartość, by w większym stopniu zaspokoić roszczenia wierzyciela. 3) Jeśli nie wierzysz że komornicy nie wiedzą iż mogą korzystać z danych systemu PESEL, to podam Ci namiary na krakowskiego komornika, który dopiero ode mnie dowiedział się o tym fakcie (a ja przeczytałem w Ustawie o ewidencji ludności). Uważam funkcję komorników za konieczną i pożyteczną - jednak wielu z nich, z powodu braku prawdziwej konkurencji (korporacja zawodowa), nie musi się obawiać utraty pracy nawet mimo braku jakichkolwiek kwalifikacji do tego zawodu. To jest główna przyczyna, dla której jest tak wiele narzekań na działania komorników. Nawet jeśli komornik jest nieuczciwy, nierzetelny albo nie ma pojęcia o swojej pracy - to koledzy nie dadzą mu krzywdy zrobić, bo następnym razem to on będzie ich sądzić w sądzie korporacyjnym. Tak samo chory układ jak sądy lekarskie, gdzie lekarze sądzą swoich kolegów za przewinienia wobec pacjentów. Właśnie ci gorsi komornicy, przez źle rozumianą "solidarność zawodową" robią fatalną opinię dla całego środowiska. Miałem z komornikiem kontakt kilka razy - i WSZYSTKIE przez pomyłkę lub nierzetelność komornika. W takiej sytuacji trudno mieć dobre zdanie o komornikach - jednak ja nie twierdzę, że zawód komornika jest zbędny. Uważam, że jest potrzebny - jednak jest w tym zawodzie wielu ludzi, których bym nie zatrudnił nawet do roznoszenia listów (nie ujmując niczego listonoszom). 4) A z jakiego powodu ja mam tracić czas i jeździć do pana komornika ? Jak on nie potrafi (albo mu się nie chce) skorzystać z otrzymanego z mocy ustaw dostępu do informacji o miejscu zameldowania i miejscu pracy dłużnika. Widzę, że masz chyba problem z rozumowaniem (albo czytaniem) - skoro napisałem, że komornik który zostawiał w moich drzwiach wezwania odezwał się ode mnie o dostępie do PESEL'u - to znaczy, że z nim rozmawiałem. Tak więc Twoje słowa " lepiej nic nie robic,materii nie znac, tylko wykrzykiwac jakies glupoty" właśnie świadczą o Tym, że nawet nie bardzo wiesz, co piszesz albo nie rozumiesz, co napisałem w innym komentarzu. PS. Komornicy są niezbędni i praca komorników jest pożyteczna - wciąż jednak twierdzę że: a) wielu komorników nie nadaje się do tej pracy ale korporacja ich chroni - dlatego należy znieść ograniczenia w liczbie komorników - pozostawiając wszystkie inne wymagania formalne. (tak samo jak z adwokatami, notariuszami, kominiarzami ...) b) Odpowiedz Link Zgłoś
przemoa Re: as81: gdybyś pomyślał, że jednak taniej zadzw 24.11.07, 11:22 Gość portalu: Salou napisał(a): Nigdzie na świecie nie prowadzi się egzekucji przez telefon, to urządzenie służy do pogawędek. > już od wielu lat (albo i nigdy) nie ma dłużnika. I wcale być go nie musi egzekucje prowadzi się do majątku a nie do osoby. > > A wystawczyło by komornik zapytał w systemie PESEL (Ustawa o > ewidencji ludności i dowodach osobistych gwarantuje komornikom > sądowym dostęp do informacji o zameldowaniu obywateli) gdzie facet > jest zameldowany - przynajmniej by wiedział, że nie musi go szukać w > moim mieszkaniu. Adres zameldowania nie stanowi jednoznacznie o miejscu zamieszkania, a tym bardziej o miejscu skladowania majątku przez dłużnika. Komornik ma obowiązek sprawdzić wszystkie miejsca gdzie może znajdować się jego majątek. > > Drugą przyczyną (po lenistwie i nieuctwie komorników) stanu rzeczy > opisanego w artykule są trwające latami procesy sądowe. Od momentu > pozwu (w którym umieszcza się adres zamieszkania pozwanego) do > wydania prawomocnego wyroku mija wiele lat - w tym czasie wielu > ludzi (szczególnie tych, którzy mają problem z pieniędzmi) zdąży się > wiele razy przeprowadzić - chociażby w poszukiwaniu pracy czy > tańszego lokum. Niestety wielu ludziom w urzędach nie chce się nawet A co ma długość spraw sądowych do komorników? Sprawy prowadzą sędziowie, a komornik jest dopiero wykonawcą prawomocnego wyroku. > korzystać z systemu PESEL, który służy właśnie do tego, by ustalić > adres zameldowania obywatela polskiego. No wlaśnie ustalić można adres zameldowania a nie Z A M I S Z K A N I A, gdzie należy prowadzić egzekucję. Odpowiedz Link Zgłoś
przemoa Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? 24.11.07, 11:03 Już sam tytuł artykułu jest bzdurny. Komornik nie uczynił nic aby uszczuplić maglany majątek. To było zajęcie wynagrodzenia domniemanego pracownika maglanego. Skoro taki nie istnieje to niewolno mówić, że wyciągał rękę po maglany majątek. A tak poza tym faktycznie pozostaje pytanie skąd wierzyciel posiadał wiedzę o zatrudnieniu dlużnika w maglu? Być może magiel rzeczywiście zatrudniał dłużnika tyle że "na czarno". I to ten problem wywołał niepokój u maglarzy , sklonił do szukania pomocy u niekompetentnego pracownika GW. Ten z kolei bez rzetelnego zbadania tematu wystrugał stek bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? IP: *.pools.arcor-ip.net 24.11.07, 11:07 To nie usprawiedliwia niczego!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
przemoa Re: Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? 24.11.07, 11:27 Gość portalu: Gosc987 napisał(a): > To nie usprawiedliwia niczego!!!! Bo tu nie ma czego usprawiedliwiać, należy przyjąć do wiadomości, że tak stanowi prawo. A skoro komuś się ono nie podoba to można jedynie skierować do parlamentu w celu dokonania zmian w prawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? IP: *.pools.arcor-ip.net 24.11.07, 11:32 przemoa napisał: > Bo tu nie ma czego usprawiedliwiać, należy przyjąć do wiadomości, że > tak stanowi prawo. A skoro komuś się ono nie podoba to można jedynie > skierować do parlamentu w celu dokonania zmian w prawie. Tyka jeszcze dobrze w twojej głowie? Nie wierze zęby tak było ustalone prawo jak ty myślisz, wierze w to ze ci co powinni prawo poprawnie interpretować nie znają go albo nie zadają sobie trudu zapoznania się z nim i idą na dzika łatwiznę!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olet Re: Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? IP: *.net.wektormedia.pl 24.11.07, 12:00 Ciekawe czym ty kolego się zajmujesz. Bo jak sądzę swoje obowiązki wykonujesz zawsze wzorowo i nigdy nie popełniasz błędów. Takich nauczycieli jak ty całe stada można spotkać w szeregach pisu i samoobrony, może i twoje miejsce jest właśnie tam, a może zacznij poprostu udzielać porad na antenie radia maryja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? IP: *.pools.arcor-ip.net 24.11.07, 12:08 Gość portalu: olet napisał(a): > Ciekawe czym ty kolego się zajmujesz. Bo jak sądzę swoje obowiązki > wykonujesz zawsze wzorowo i nigdy nie popełniasz błędów. Takich > nauczycieli jak ty całe stada można spotkać w szeregach pisu i > samoobrony, może i twoje miejsce jest właśnie tam, a może zacznij > poprostu udzielać porad na antenie radia maryja. Człowieku, zdajesz sobie z tego sprawę co piszesz? Czytając twój wpis nie dziwie się takim skandalicznym interpretowaniem prawa jaki jest ujęty w tym artykule, skoro są jeszcze tacy ludzie którzy nie maja pojęcia o niczym i występują w obronie łamania prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olet Re: Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? IP: *.net.wektormedia.pl 24.11.07, 12:17 Jakie łamanie prawa? Konkrety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? IP: *.pools.arcor-ip.net 24.11.07, 12:26 Gość portalu: olet napisał(a): > Jakie łamanie prawa? Konkrety. W pustej główce nawet Salomon nic nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? IP: *.elsat.net.pl 24.11.07, 11:10 Chyba większość internautów ma problemy z zrozumieniem tekstu (albo są związani z układem). Te pieniądze mają być wyegzekwowane od właścicieli magla a nie z wypłaty ich byłego pracownika (jak można w ogóle egzekwować coś z wypłaty byłego pracownika??). Co do postępowań komorników, to w moim bloku podczas egzekucji facet dostał zawału i zmarł. Co zrobił komornik? Ano, zauważył, że w tej samej klatce mieszka ktoś o identycznym nazwisku, dwa piętra wyżej. Pobiegł tam szybciutko i rozpoczął egzekucję, zresztą skuteczną. Odpowiedz Link Zgłoś
przemoa Re: Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? 24.11.07, 11:35 Gość portalu: obywatel napisał(a): > Chyba większość internautów ma problemy z zrozumieniem tekstu (albo są związani > z układem). Te pieniądze mają być wyegzekwowane od właścicieli magla Jeżeli są płatnikami wynagrodzenia ma prawo rządać od pracodawcy aby ten nie wypłacac dłużnikowi, a przekazał pieniądze na konto komornika. a nie z > wypłaty ich byłego pracownika (jak można w ogóle egzekwować coś z wypłaty byłeg > o > pracownika??). > Co do postępowań komorników, to w moim bloku podczas egzekucji facet dostał > zawału i zmarł. Co zrobił komornik? Ano, zauważył, że w tej samej klatce mieszk > a > ktoś o identycznym nazwisku, dwa piętra wyżej. Pobiegł tam szybciutko i > rozpoczął egzekucję, zresztą skuteczną. Facet w tym momencie zwyczajnie tworzysz !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merry Re: Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? IP: *.net-serwis.pl 24.11.07, 11:40 Ty chyba tez masz problemy ze zrozumieniem tego co czytasz. To nie jest ich byly pracownik. W artukule jest napisane, że ci Państwo tego gościa w ogóle nie znają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc987 Re: Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? IP: *.pools.arcor-ip.net 24.11.07, 11:45 Tak pracujący sad który wysłał do tej firmy komornika złamał prawo w wielu przypadkach, nie wspominając już o postępowaniu samego komornika. Nawet i dłużnicy maja prawo do ochrony danych osobistych!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o Re: Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.07, 13:50 Gość portalu: Gosc987 napisał(a): > Tak pracujący sad który wysłał do tej firmy komornika złamał prawo w wielu > przypadkach, nie wspominając już o postępowaniu samego komornika. Nawet i > dłużnicy maja prawo do ochrony danych osobistych!!! chłopie puknij sie w łeb. Zaden sąd nie wysłał do tego magla komornika. zastanów sie najpierw zanim cos napiszesz. w tym maglu nawet nie bylo komornika, tylko przyszlo pismo na ktore wystarczylo zwyczajnie odpisac i nie bylo by sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as81 Re: Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? IP: *.28.inds.pl 24.11.07, 14:10 Drodzy Państwo. Pracuje w egzekucji już kilka ładnych lat, ale to co ludzie piszą i dziennikarz z GW to jest paranoja. Najlepsze jest to, że faktycznie za taki artykuł powinno się zwalniać dziennikarza od razu z pracy. Jestem regularnym czytelnikiem GW ale od jakiegoś czasu biorąc pod uwagę ten artykuł, artykuły o kibolach (kibicach?, artykuły o PiS zaczynam watpić zupełnie w profesjonalizm tej gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ender Pytanie, kto wie czy komornik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.07, 19:47 może ściągać długi bez wyroku sądu czy potrzebny jest najpierw wyrok po sprawie i dopiero wtedy procedura egzekucji? Nie chodzi mi przy tym o sprawę w w/w artykule Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: źleopłaconyasesor Re: Pytanie, kto wie czy komornik IP: *.rzeszow.mm.pl 24.11.07, 21:18 Komornik z zasady działa na podstawie tytułu wykonawczego. Najczęściej będzie to nakaz zapłaty albo wyrok. Plus oczywiście wniosek wierzyciela. Bez tytułu wykonawczego komornik może np. ściągnąć należne sobie koszty postępowania, które ustala odrębnym postanowieniem. Wyjątki sa nieliczne. Nie może być tak, że np. p. Kowalski idzie do komornika i mówi mu, że p. Iksiński mu wisi kasę, a komornik idzie i prowadzi egzekucję. Nie warto mylić komornika z firmami windykacyjnymi. Tych z windykacji można swobodnie nie wpuścić albo odmówić współpracy, z komornikiem nie powinno się tego robić, bo może nałożyć za to grzywnę bądź w razie oporu skorzystać z policji, więc lepiej nie wprowadzać nadmiernie stresującej atmosfery :P Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj A co ma Rzecznik czestochowskich Sadow 25.11.07, 02:52 do praktyk komornikow? Od kiedy Sedziowie nadzoruja egzekwowanie naleznosci przez komornikow? Pan/i Rzecznik musi wrocic do szkol: komornik moze wystapic jedynie o zajecie czesci wynagrodzenia pracownika, ale NIGDY nie moze nawet probowac, zadac splaty dlugu od pracodawcy; albo: czestochowscy dziennikarze maja problemy ze zrozumieniem pism urzedowych i robia czytelnikom wode z mozgu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katarzyna Dlaczego komornik ściąga alimenty z magla? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.07, 16:37 to nie pierwsza pomylka(?) komornika. Kilka m-cy temu w biurze komornika wpisano adres osoby od ktorej mieli sciagnac naleznosc do osoby,ktora mieszka pod innym adresem.I nie ma nic wspolnego z dluznikiem.Zdziwieni i zaskoczeni wlasciciele dowiedzieli sie z wyroku sadu,ze sprawa umorzona.Nikt nie przeprosil a bylo nieprzyjemnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tenare Błąd tych ludzi. IP: *.icpnet.pl 25.11.07, 17:58 W ciągu 7 dni od daty otrzymania tytułu wykonawczego od komornika należy złożyć zażalenie do sądu na czynności komornika wskazując swoje racje (nie dyskutować z komornikiem, bo on ma tytuł sądowy i nikt go nie przekona bo jest wykonawcą a nie sędzią)lub powiadomić komornika, że majątek zajęty nie jest własnością wierzyciela wskazując właściciela. Jeśli z jakiś powodów tego nie uczyniono, jedynie co można zrobić to wnieść do sądu pod który podlega komornik sprawę o nadzór sądowy nad czynnościami komornika,ale tylko w tym przypadku, gdy naruszono przepisy prawa lub spodziewa się naruszenia prawa (powodem może być np to, że komornik posługuje się nieprawdziwymi informacjami o dłużniku od wierzyciela lub od innych osób). Wtedy sąd bada sprawę. Ale magiel nie ma w rodzinie adwokata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tenare Re: Błąd tych ludzi. IP: *.icpnet.pl 25.11.07, 18:07 Ale jeszcze jedno: ktoś musiał podpisać otrzymanie wyroku sądowego i nakaz zapłaty. A na marginesie można dodać że dłużnik Kowalski nie może podczas egzekucji sądowej powiedzieć, że ma zapłacić Nowak z majątku Nowaka - bo to jest obraza prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
iza-bel Re: Błąd tych ludzi. 27.11.07, 10:50 >W ciągu 7 dni od daty otrzymania tytułu wykonawczego od komornika należy złoży > ć > zażalenie do sądu na czynności komornika wskazując swoje racje .... ha ha ha - jasne, gdyby IM coś zajęto:)))) a przyszło tylko zawiadomienie o zajęciu wynagrodzenia pan X, rzekomego pracownika magla, nikt nie zajął majątku magla ani ich właścicieli zażalenie na tę czynność to by co najwyżej pan X mógł złożyc :))) wiele razy tu już napisano, ale powtórzę, wystarczyło pisemko, że pan X tu nie pracuje, koniec, kropka. maglowi adwokat nie potrzebny, bo nikt nie naruszył ż a d n y c h ich praw gdy przeczytałam ten "artykuł" to najpierw zaczęłam się śmiać, a potem mną zatrzęsło ze złości na ignorancję "dziennikarza", któremu nie chciało się sprawdzić o czym pisze. Odpowiedz Link Zgłoś