06.12.07, 20:07
po jakim maksymalnym czasie może mi przyjść zdjęcie z fotoradaru?
zdaje mi się że cyknął mi zdjęcie na początku lipca tyle że nic mi jeszcze nie
przyszło...
Obserwuj wątek
    • Gość: xma Re: fotoradar IP: *.adsl.inetia.pl 06.12.07, 20:48
      chyba maja 30 dni na przyslanie...
      • Gość: lolo Re: fotoradar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 21:01
        Wykroczenie przedawnia się po dwóch latach , więc czekaj cierpliwie. Mojemu
        koledze przyszła fotka po 7 miesiącach.
        • Gość: x Re: fotoradar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.07, 11:53
          Gość portalu: lolo napisał(a):

> Wykroczenie przedawnia się po dwóch latach , więc czekaj cierpliwie. Mojemu
          > koledze przyszła fotka po 7 miesiącach.

Durniu !!!!!
          Wykroczenie jak juz to przedawnia sie po 3 a nie 2 latach !!!
          • Gość: lolo Re: fotoradar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.07, 10:49
            Dureń to Cię zrobił
          • Gość: lolo Re: fotoradar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.07, 10:57
            Art.45 Kodeks Wykroczeń
    • Gość: tom Re: fotoradar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.07, 21:04
      a gdzie Ci ją zrobili? Jak w Cz-wie to już powinna przyjść...
      • lukasz861103 Re: fotoradar 06.12.07, 21:12
        koło makro w czewie
    • lukasz861103 Re: fotoradar 10.12.07, 00:25
      up up up
    • Gość: ciekawy Re: fotoradar IP: 212.160.86.* 10.12.07, 09:40
      a ja zapytam o co innego , a mianowicie czy foto radar stacjonarny może robić
      zdjęcia także tym pojazdom które od niego odjeżdżają , jadą w przeciwnym
      kierunku niż jest on ustawiony ?????????
      • Gość: ja Re: fotoradar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.07, 14:52
        Radar robi zdjęcie autu,ktore nadjezdza i odjezdzajac od niego tez moze zrobic
        tylko z ta roznica ze bedzie to oczywiscie tylna rejestracja.
        • guutson Re: fotoradar 10.12.07, 16:44
          Mają 30 dni na powiadomienie Cię, jak się nie wyrobią to sprawa trafia do sądu.
          • lukasz861103 Re: fotoradar 10.12.07, 16:47
            i to jest właśnie zajebiste oni nie zdążą a Ty masz przesrane...
            • Gość: ukarany Re: fotoradar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.07, 17:05
              Owszem mają trzydzieści dni czasu ale od momentu ujawnienia wykroczenia czyli od
              odczytu płytki.Jeżeli mają dużo płytek może to potrwać nawet ze 3
              miesiące.Zdjęcie cykneło mi we wrześniu a zaproszenie na komendę w grudniu.Pan
              Policjant poinformował mnie że wykroczenie ujawniono /nie pamiętam już dat/czyli
              3 tygodnie temu.W związku z tym zaproponował mi mandacik i go z pokorą przyjąłem.
              • Gość: bartek Re: fotoradar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.07, 18:15
                zasada dzialania fotoradaru jest taka sama jak aparatu cyfrowego, ma
                swoja pamiec ktora w ciagu krotkiego czasu zostaje zapelniona. Gdyby
                policjanci chcieli wszystkich ukarac musieliby codziennie zgrywac
                zdjecia, a tak nie jest. Oczyszcza sie fotoradary raz na dwa trzy
                dni robocze- zazwyczaj, bywa roznie... pozatym warunki atmosferyczne
                panujace na trasie czesto brudza obiektyw i zdjecie jest niewyrazne,
                lub nie ostre.
                • Gość: "Doświadczony" Re: fotoradar IP: *.flatpla.net 11.12.07, 23:29
                  Poniższe refleksje są niestety z życia wzięte:
                  Po pierwsze: policja ma 30 dni na powiadomienie Cię o popełnionym wykroczeniu,
                  ale tylko teoretycznie, ponieważ gdy nie zdąży - sprawa kierowana jest do sądu
                  grodzkiego, co powoduje, że koszt mandatu automatycznie wzrasta o ok. 80 zł.
                  Po drugie: policja nie przyśle do Ciebie zdjęcia, tylko zaproszenie na komendę,
                  gdzie na miejscu pokaże Ci fotkę z Twoją podobizną /z tego co wiem to zdjęcia do
                  domu przysyła straż gminna, np. z Poczesnej:-)/. Tym samym dopiero na miejscu
                  masz możliwość zapoznać się z "jakością" swojej podobizny, co z pewnością zawęża
                  możliwości kombinacji i podstawienia osoby trzeciej.
                  Po trzecie: masz szansę do dobrowolnego przyznania się do winy, co najczęściej
                  skutkuje niższą stawką mandatu z taryfikatora, ale jeśli policja nie zdąży Cię
                  powiadomić w terminie w/w 30 dni, czekasz cierpliwie na rozprawę sądową, czyli
                  dochodzą wspomniane wyżej koszty sądowe (rozprawa może się odbyć zaocznie bez
                  Twojej obecności)
                  Po czwarte (ważne): punkty karne dopisywane są do Twojego konta dopiero po
                  takiej rozprawie, ale liczone od dnia popełnienia wykroczenia. Innymi słowy,
                  jeżeli fotoradar zarejestrował Cię np. 1 lipca 2007r., a rozprawa odbyła się 31
                  stycznia 2008r., punkty karne otrzymujesz oczywiście w dniu 31.01.2008r., ale
                  konto zeruje się z dniem 01.07.2008r. (jeżeli to jedyne zarejestrowane
                  wykroczenie w tym czasie).
                  Po piąte: ze względu na konieczność udowodnienia, kto kierował pojazdem,
                  fotoradary ustawione są na nadjeżdżające, a nie odjeżdżające, pojazdy. Choć
                  oczywiście bez problemu mogłyby pstrykać także i tył samochodu.

Reasumując, jeśli fotoradar zrobił Ci zdjęcie i wyszedłeś na nim w miarę
                  wyraźnie, mimo znacznego upływu czasu od zdarzenia - nie panikuj - tylko czekaj
                  cierpliwie bo z pewnością listonosz Cię odwiedzi.

PS
                  Foto pstryknął mi zdjęcie w grudniu, na "trójkąt" zaproszono mnie w marcu, w
                  maju rozprawa, a przekaz do zapłaty dostałem w czerwcu z miesięcznym terminem
                  płatności.
                  • Gość: rob Re: fotoradar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.07, 11:24
                    Małe sprostowanie; straży gminnej nie ma w Poczesnej tylko w
                    Kamienicy Polskiej;)
                    • Gość: Rob Re: fotoradar IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.07, 11:28
                      Dokładniej w Wanatach ustawia tamtejsza straż gminna przenośny
                      fotoradar. Mam takie pytanie: wie ktoś czy ostatnio fotoradar w
                      Nieradzie jest czynny?
                      • Gość: Poprawny Re: fotoradar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.07, 17:43
                        A nie możecie po prostu jeździć zgodnie z przepisami albo przynajmniej zwalniać
                        przed radarem?
                        • Gość: gosc Re: fotoradar IP: 212.87.244.* 12.12.07, 17:48
                          jesli chodzi o przedawnienie to jest to rok czasu. natomiast jesli
                          sprawa w ciagu tego roku czasu trafia do sadu i zostanie przez sad
                          wszczete postepowanie to termin przedawnienia uplywa po 2 latach od
                          popelnienia czynu. czyli policja ma rok na to zeby sprawe zalatwic
                          albo przekazac do sadu , jesli sie nei wyrobią to ci się upiecze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka