Dodaj do ulubionych

Parki: nie siadaj, nie bierz psa.Tylko patrz

• Gość: Wacek Re: Parki: nie siadaj, nie bierz psa.Tylko patrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.08, 17:44
      A dziś idę parkiem a tu jakiemuś gościowi który się tam kręcił odezwała
      się krótkofalówka ciekawe czy to policjant bez munduru czy ochroniarz:)
      Ale jeśli to coś z tych dwóch to gratuluje pomysłu i ten pomysł z zamykaniem
      świetny;)
    • Gość: www Parki: nie siadaj, nie bierz psa.Tylko patrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.08, 18:12
      Dlaczego nie bierze się pod rozwagę znakomitego nawozu po pieskach?
      Nikt ich nie pochwali za darmowe użyźnianie!!!
      • Gość: ania psie kupy IP: *.xdsl.centertel.pl 20.02.08, 19:28
        akurat psie kupy nie nadają sie na użyźnienie gleby. Najlepszym rozwiązaniem
        było by wchodzenie do parku z krowami i końmi, ot to. :)
    • samwoj Parki: nie siadaj, nie bierz psa.Tylko patrz 20.02.08, 20:08
      Poszedłem zobaczyć to CUDO.
      1)Tablica z opisem drzewa (Dąb szypułkowy) postawiona 4-5 metrów o brukowanej
      alejki. Wystarczy postawić za górką strażnika i dla każdego ciekawego- mandacik,
      żeby przeczytać opis trzeba wejść na trawnik. Pytanie kto to wymyślił ??? i
      dlaczego za nasze pieniądze
      2) gdzie podział się karmnik dla ptaków???, przed remontem był, była też tablica
      z opisami naszych mniejszych braci.
      3) na placu dla dzieci dziewczynka słusznej wagi katuje karuzelę (powinienem
      napisać stara krowa)i nie docierają do niej uwagi, że karuzela jest obliczona na
      dużo mniejsze obciążenie. Wyć się chce
    • Gość: prowincjal Parki: nie siadaj, nie bierz psa.Tylko patrz IP: 217.98.38.* 20.02.08, 20:28
      wszystko bardzo piękne tylko wasze dzieci będą po zabawie w piaskownicy wymazane
      wychodzili a trawniki zamiast żonkilami psimi klocami świeciły co wam lepszego
      potrzeba i wasz problem co ma zrobić prezydent żeby zaścianka was wyciągnąć
      • Gość: marek Re: Parki: nie siadaj, nie bierz psa.Tylko patrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.08, 21:26
        Tylko jedno : zrezygnować z funkcji i uwolnić miasto z kreowania swoich wizji i
        omamów.
    • Gość: mieszkaniec_miasta Parki: nie siadaj, nie bierz psa.Tylko patrz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.08, 22:30
      Z tym zakazem chodzenia po trawnikach to akurat racja,bo gdyby każdy sobie tam
      przeszedł,byłoby jedno wielkie błoto,a na pewno nic z małych roślin by nie
      urosło.No i są jeszcze właściciele psów,którzy pozwalają im zamieniać trawnik w
      jedno wielkie g....o.To ani ładnie by nie wyglądało,ani nie pachniało zbyt
      przyjemnie,szczególnie latem.Uważam też,że park wygląda teraz bardzo ładnie.
      • Gość: katkabra Re: Parki: nie siadaj, nie bierz psa.Tylko patrz IP: *.91-127-247.t-com.sk 21.02.08, 00:30
        do mieszkancamiiasta:co ci się tak podoba,że ja mam być dla parku,czy park dla
        mnie?ładnie to możesz mieć w swoim ogródku!
        ładnie,też coś!
    • Gość: Seb Parki: nie siadaj, nie bierz psa.Tylko patrz IP: 80.48.49.* 21.02.08, 00:58
      Jakoś dziwnie mi się to kojarzy z takimi działania, które czasem w
      komediach pokazywano. Kupił ktoś nową kanapę i obowiązkowo trzeba
      było ją w foli trzymać, żeby sie nie zniszczyła. Funkcjonalność
      szlag trafiał ale przynajmniej ładnie wyglądała i o gospodarzu
      dobrze swiadczyła. Może wypadałoby, żeby na poniedziałkowej sesji
      ktoś radnym definicję "parku" przypomniał, bo może nie wiedzą co to
      w ogóle jest, do czego służy i stąd ten problem? Wyjazd kilku
      radnych do innego miasta w celu zapoznania się do czego służy park i
      małej prelekcji dla tych co nie pojechali, połączonej z pokazem
      zdjęć z serii "co ludzie robią w parku i o jakich porach" i tak
      pewnie nie trafiłby do "tęgich głów" wiec nawet nie ośmielam sie
      proponować.
      P.S. W ramach oszczędnosci wypadałoby światło w parku wyłączać na
      noc, bo i tak jest zamknięty a taką walizkę z przyciskiem on/off
      powinien mieć tylko Prezydent.
    • Gość: same pytania Zdiwna ta decyzja: Czemu od 22 do 07 zamknięty ? IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.08, 01:58
      Kompletny idiotyzm. Wyobrażam lato 22 - cóż to za godzina - tylko do nocnych
      spacerów i refleksji przed snem, no a rano 5 czy 6 - wschodzące słońce,
      sprzyjające porannym spacerom po parku ?

Gdzie my żyjemy, pytam ? W więzieniu ?
    • Gość: wont z psami Parki: nie siadaj, nie bierz psa.Tylko patrz IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.08, 10:20
      Gdzie do parku ,z obesrołkami.Zakaz dożywotni wstępu.I jeszcze te
      gołębie, upasone byki chlebem.Koło fontanny, może jakiegoś jasrzębia
      wynając.Ludzie za dużo wszystkiego, do przesady
      • Gość: marek Re: Parki: nie siadaj, nie bierz psa.Tylko patrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.08, 18:33
        Co do psów, absolutnie się zgadzam. Bo choć pies nie winien, to zachowania
        właścicieli w kwestii psiej kupy na spacerze pozwalają sprawstwo przypisać
        właśnie wyprowadzającemu zwierza. Puki niezauważanie potrzeby usunięcia
        ekskrementu po przyjacielu nie stanie się zachowaniem marginalnym i powszechnie
        nagannym, nie ma o czym gadać.
        • Gość: xxx Re: Parki: nie siadaj, nie bierz psa.Tylko patrz IP: 80.54.168.* 21.02.08, 19:39
          Jeszcze nie byłem , nie podziwiwiałem tego cuda ( przyrody ,
          architektury ?? )Ale napiszcie ! Klęczniki są !?!?! Bo ja chcę!!!!
          • Gość: UK Re: Parki: nie siadaj, nie bierz psa.Tylko patrz IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.08, 20:35
            Dziwne ze u nas nie wolno chodzic po trawn ikach.
            W USA w UK w Niemczech czy innych CYWILIZOWANYCH krajach parki sluza do
            chodzenia po trawie. Mozna nawet rozlozyc sobie kocyk i zrobic maly piknik.
            U nas n iestety musimy jak konie z klapkami na oczach lazic po wyznaczonych
            alejkach.
            Smieszne i zalosne.
            Psy sraja wszedzie i dokad Straz i policja nie bedzie karac mandatami i to
            wysokimi porzadku NIE BEDZIE NIGDY
            Najbardziej niestosowne jest wprowadzanie psow na cmentarze.
            Szlag mnie trafia jak widze psa lejacego na czyjs nagrobek.
            Jak bym dorwala przed moim to chyba bym leb urwala.
            Nawet uwagi je mozna zwrocic takiemu wlascicelowi.
            wymazac mu nagrobek jego najblizszej osobie tym gownem by pasowalo.
            Polacy maja wysokie mniemanie o swojej kulturze, ale daleko nam do cywilizacji.
            • pierwiastekx Re: Parki: nie siadaj, nie bierz psa.Tylko patrz 21.02.08, 21:01
              Również odwiedziłem park, aby zobaczyć efekt remontu. Może ktoś mi zarzuci, że
              strasznie narzekam i w ogóle ale;
              - park zamykany już o 22; sorki ale nie wszyscy idą o te porze spać. Przecież to
              największy park w mieście - ba, praktycznie jedyny -i latem w ciepłe i długie
              dni nie można będzie po jego terenie chodzić, przejechać rowerem? Nie wszyscy
              chodzą spać o 22. Skad wzięło się takie postanowienie?
              - ścieżki - wyłożenie ścieżek jakimś drobnoziarnistym kamykiem jest dla mnie
              totalną porażką. Mówię tak ponieważ w taki dzień jaki był dziś (deszczowo) na
              ścieżkach jest totalne błoto. Wychodząc z takiej ścieżki na bruk nanosimy samych
              śmieci i brudzimy granit, który trai swój blask i urok. Nie wierzę że alejki
              będą systematycznie czyszczone. O tym, że sami się pobrudzimy to nie warto
              wspominać- ktoś zawsze odpowie; nie chodź tam. Ponadto skoro wybudowano (tak mi
              się wydaje) bardzo szeroką ścieżkę równoległą do głównego deptaka prowadzące na
              Jasną Górę, to dlaczego pozostałe ścieżki i ścieżynki również nie są ułożone
              brukiem tylko właśnie tym drobnoziarnistym kamykiem? Wydaje mi się, że ta
              ścieżka była niepotrzebna(szeroki deptak tuż obok za płotem) więc zaoszczędzone
              pieniążki można było wykorzystać w innych miejscach.
              - wykorzystanie drewnianych klepek - nie wydaje mi, aby drewno było super
              budulcem po którym się chodzi. Wokoło szachownic takie zastosowanie drewna chyba
              nie wyjdzie na plus. Za dwa lata systematycznego używania może po prostu zgnić.
              Mam nadzieję, że jeśli tak się stanie to na wymianę nie trzeba będzie czekać 10
              lat.
              - ułożenie bruku równo z trawnikiem - W wielu miejscach trawnik jest na równi z
              burkiem. Moim zdaniem woda będzie spływać na ścieżki, a wydaje mi się, że zawsze
              budowniczy starają się tak zrobić, aby było odwrotnie, a już na pewno nie tak,
              aby woda z trawnika wchodziła na drogę.
              • Gość: prawda Re: Parki: nie siadaj, nie bierz psa.Tylko patrz IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.08, 23:47
                porażka porażką, ale koszty 14 mln - to dopiero przestępstwo gospodarcze, z
                takimi gospodarzami miasta daleko nie zajedziemy,
                prokurator już tęskni i się przygotowuje, pożyjemy zobaczymy, bo ja bym tego
                p.W. po prostu posadził do pier...a
                • Gość: takitam Re: Parki: nie siadaj, nie bierz psa.Tylko patrz IP: *.tktelekom.pl 22.02.08, 00:08
                  > porażka porażką, ale koszty 14 mln - to dopiero przestępstwo gospodarcze, z

a tak sobie myślę, czy te parki to są miejskie, czy podjasnogórskie? Bo jak
                  miejskie to te 14 mln to za dużo wydane, ale jak podjasnogórskie, to taki
                  wydatek na "wzniosły cel" to pestka ;-)
      • Gość: jj Re: Parki: nie siadaj, nie bierz psa.Tylko patrz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.08, 02:07
        masz zupełna racje,jeszcze drzewa i krzaki wyciąc ,po cholere to tałatajstwo,co
        liście wszedzie rozsiewa
        • Gość: mam pytanie Re: Parki: nie siadaj, nie bierz psa.Tylko patrz IP: *.adsl.inetia.pl 22.02.08, 11:57
          A po co wykarczowali krzaki, aby lepiej było widać któ narusza prawo i niszczy
          majątek ? Śmiechu warte. Teraz mamy ŁYSY PARK.
    • Gość: arch. krajobrazu Parki: nie siadaj, nie bierz psa.Tylko patrz IP: 81.219.236.* 22.02.08, 12:41
      Jestem oburzona faktem iż w parku, który powinien pełnić funkcję rekreacyjną dla
      mieszkańców miasta, nie będzie można czuć się swobodnie, poprzez wprowadzenie
      zakazu deptania po trawnikach. Studiuje architekturę krajobrazu i nie tego uczą
      nas profesorowie. Takie metody, zakazujące korzystania w pełni z walorów
      krajobrazowych i przyrodniczych w parku są krytykowane i w Europie już dawno nie
      stosowane. Park powinien stanowić przestrzeń otwartą na wszelakie sposoby
      spędzania wolnego czasu, nawet na trawniku! Jakaż to przyjemność rozłożyć w
      letni, ciepły dzień koc na rozgrzanej trawie lub grać na niej w piłkę. Jest to
      dla mnie fakt niezrozumiały i wydaje mi się, że już tylko w Częstochowie stosuje
      sie takie drastyczne metody odnośnie korzystania z zieleni publicznej(a
      właściwie zakaz korzystania z jej walorów). Urzędnicy, bierzcie przykład z
      innych Polskich miast, np. z Wrocławia, gdzie park stanowi źródło radości i
      zabawy a nie sztywnego dreptania po wyznaczonych odgórnie ściezkach!
    • Gość: labrador Parki: nie siadaj, nie bierz psa.Tylko patrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.08, 00:18
      Ja mam psa, i chcialbym sie przejsc po parku to co nie mozna. To gdzie
      z nim chodzic po ulicach ?
      • Gość: york Re: Parki: nie siadaj, nie bierz psa.Tylko patrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.08, 08:32
        Znowu to samo i tylko to co potrafią zrobić skretyniali urzędnicy magistraccy,
        czyli ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZBIOROWA. Od czego są te nieroby ze Straży Miejskiej, jak
        nie od pilnowania aby właściciele sprzątali po swoich pupilach, nie łazili po
        piaskownicach i by psy były w kagańcach. Teraz parki są tak transparentne i
        przejrzyste, że na 200 m będzie widać kucającego psa wielkości, nomen omen,
        yorka... Zresztą stosunek innych spacerowiczów do złych zachowań właścicieli
        psów jest zdecydowanie otwarty i krytyczny, więc ludzie sami będą się pilnować.
        Gdzie mam iść z psem na spacer? Dowalę, zapłacę mandat, ale jakim prawem
        zabrania mi się korzystania z parku na który łożę jako podatnik? Skończyć
        wreszcie z tą debilną filozofią w której człowiek staje się przedmiotem w
        systemie funkcjonowania rzeczy i rozwiązań, które z założenia miały sprawiać mu
        przyjemność. Inna sprawa, że system odpowiedzialności zbiorowej to częstochowska
        specjalność, casus - likwidacja pubów w pawilonach na Deka. Ktoś, komuś ,kiedyś...
        więc na wszelki wypadek zlikwidujmy, straż miejska będzie miała spokój.
    • Gość: angrusz Parki: nie siadaj, nie bierz psa.Tylko patrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.08, 09:30

Cieszę się , że parki są uporzadkowane , ale mają służyć ludziom ,
      ludziom którzy spacerują nawet z psem , ludzie mogą chodzić z psami ,
      niech dbają by pies nie zostawiał odchodów ale jak się zdarzy niech
      posprząta , jeśli nie no to trudno , niech służby co pewien czas
      sprzatają ale parki mają być dla ludzi . Czy tyle trzeba było
      wydać ? Nie wiem . Sporo . Może na coś innego trzeba było też wydać .
      Może . Ale stało się .
      • Gość: oststnio Re: Parki: nie siadaj, nie bierz psa.Tylko patrz IP: 80.54.168.* 24.02.08, 13:27
        A moja odpowiedz na dostępność parku jest taka. We Francji parki są dostępne dla
        wszystkich, dla czworonożnych milusińskich także. Pieski kupkę robią na chodniki
        i właściciele tego pilnują (odpowiednie służby zatrudnione w parku sprzątną to
        za 5-10 min), a jak sie piesek (albo inne zwierzątko np. królik) zagalopuje i
        zrobi kupkę na trawę to właściciel bach z torby woreczek i wszystko sprząta.
        Ludzie leżakują biwakują na trawie w parkach . A na takie parki wielkości
        naszego sa na stałe do jego sprzatania z psich odchodów zatrudnione 3-4 osoby.
        • Gość: kasztan Re: Parki: nie siadaj, nie bierz psa.Tylko patrz IP: *.adsl.inetia.pl 24.02.08, 17:55
          A było tak romantycznie, kirdy ludzie zbierali spadające kasztany. Teraz będzie
          jak w klatce z wroną.
          • Gość: kleryk Re: Parki: nie siadaj, nie bierz psa.Tylko patrz IP: *.adsl.inetia.pl 24.02.08, 20:35
            A jak przyjdą pielgrzymi to będzie zasrane i zdeptane.
            • Gość: xxx Re: Parki: nie siadaj, nie bierz psa.Tylko patrz IP: *.21.pl 10.08.08, 20:55
              Dzisiaj wybrałam się na spacer do naszych parków podjasnogórskich.
              Ostrzeżenie dla wszystkich, którzy chcieliby pospacerować:
              nawierzchnia, po której można chodzić tylko w obuwiu sportowym,
              ławki pobrudzone przez ptaszyska.
              W fazie remontu twierdzono, że będą nasadzenia drzew i krzewów -
              beznadzieja. Kwiatów jak w parkach w innych miastach nie widać,
              fontanna ubogo podświetlona. Nic tam nie przyciągnie mieszkańców.
              Trawa (nędzna) wreszcie skoszona przed niedzielą, jednak nie miał
              jej kto zebrać.
              Chcę ponownie zobaczyć park po 15 jak przejdą pielgrzymi i jakie
              zniszczenia zrobią, bo teraz dla odwiedzających same zakazy.
              Proponuję zamknąć bramy parków na 15 sierpnia.
              Ponownie dochodzę do wniosku, że wydano pieniądze na kolejny
              częstochowski bubel.
              • Gość: elka Re: Parki: nie siadaj, nie bierz psa.Tylko patrz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.08, 08:33
                Czy w parkach jest co zobaczyć? Piękne kwiaty i drzewa.
                Czy odbywają się koncerty w niedzielne popołudnia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka