Dodaj do ulubionych

Co na komunie?

12.04.08, 16:11
Mam w tym roku komunię w rodzinie,co można kupić na prezent?
Chciałam kupić coś niż dawać jej pieniążki bo to wiadomo,że dziecko
nie będzie miało z tego nic. Tylko tu pojawia się problem, bo mała
ma już komputer, rower i aparat. Może ktoś ma jakiś ciekawy pomysł
co można kupić ciekawego? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
```Głupim wypowiedziom i Trollom mówię stanowcze NIE !!! ```
Obserwuj wątek
    • Gość: Troll Re: Co na komunie? IP: 195.205.202.* 12.04.08, 17:01
      to ratuje cie tylko fajny skuterek lub firmowy kladzik
      • Gość: / Re: Co na komunie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.08, 18:16
        luneta do oglądania gwiazd i nieba... nie mam tylko pojęcia ile kosztuje
    • Gość: jagoda Re: Co na komunie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.08, 18:32
      Jeśli jesteś chrzestną to kup dziecku Pismo Święte ( tak robi się w całym
      zachodnim chrześcijańskim świecie), przecież to jest święto duchowe dziecka i
      należy o tym pamiętać. W Polsce jest jakaś chora tradycja że I komunię traktuje
      się jak ślub i ludzie szaleją ale to jest święto dzieci. Tego dnia staja się
      pierwszymi chrześcijanami oczywiście, ja też zastanawiam się czy aby przypadkiem
      nie za wcześnie pozwalamy stać się małym dzieciom dojrzałymi chrześcijanami.
      Pierwsi katechumeni byli ludźmi dojrzałymi, ale niestety wypaczono wiarę
      pierwszych chrześcijan, kościół zrobił z tego wielki biznes tylko dla kogo
      pewnie dla siebie!. Jako chrześcijanka jestem zbuntowana na ta chora sytuację,
      to co robi sie z tymi dziećmi nie ma nic wspólnego z wiara naszych pierwszych
      chrześcijan , to jakaś farsa i parodia, ale to tylko moje skromne zdanie!
      • Gość: Darek Re: Co na komunie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.08, 19:52
        zgadzam się z jagodą - Pierwsza Komunia stała się komercyjną imprezą a chrzestni
        i inni goście przesadzają z kosztownymi prezentami- niby katolicki kraj a nikt
        chyba już nie rozumie o co w tym dniu chodzi. Może wystarczyłoby kupić np.
        książkę związana z zainteresowaniami dziecka albo jakieś słodycze, a nie szaleć
        ze skuterami i cyfrówkami
        • Gość: Sawa Re: Co na komunie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.08, 21:48
          Też tego nie rozumiem-moje dziecko ma komunię za miesiąc-wie,że
          dostanie jakieś drobiazgi. Na pytanie babci co chce powiedział,że
          jakąś figurkę ulubionego bohatera. Ja chciałabym,żeby dostał słownik
          angielskiego.
    • Gość: ala ma kota Re: Co na komunie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.08, 20:05
      wieczne pióro
    • Gość: kali Re: Co na komunie? IP: *.prenet.pl 13.04.08, 20:40
      najlepiej nie iść na tą komunie - i problem z bańki...
      • Gość: ania Re: Co na komunie? IP: *.hcz.com.pl 14.04.08, 08:13
        Moi drodzy czasy kiedy dostawaliśmy zegarek elektronik + długopis
        lub bombonierę już minął. Ja za miesiąc mam chrześnika komunię i
        zamierzam dać mu pieniądze. Ile jeszcze nie wiem. Wiem że mama
        dziecka chce otworzyć małemu lokatę. W dzisiejszych czasach jest to
        bardzo rozsądne. Jeśli jednak nie chcesz dać pieniędzy to najlepiej
        poproś matkę dziecka aby podpowiedziała Ci co dziecko chciało by
        dostać. Nie róbmy z siebie takich tradycjonalistów. Ja 30 lat temu
        dostałam 4 biblie i 6 kpl. zegarek +długopis. IDIOTYZM!!! Nie
        oszukujcie się przecierz wam zależy aby jak najmniej dać albo kupić
        coś taniego. A przecież dziecka komunia nie jest planowana jak
        wesele z pół rocznym wyprzedzeniem. I każdy chrzestny wie chyba za
        ile jego chrześnik ma komunię. Więc nie użalajmy się nad sobą. Ale
        my niestety należymy do tego społeczeństwa które lubi się użalać nad
        sobą. Kompromitacja i tyle. Bardzo mądre słowa -kali- > najlepiej
        nie iść na tą komunie - i problem z bańki...
        • Gość: LEX Re: Co na komunie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.08, 08:49
          Może mu opłać np kurs angielskiego i do tego jakiś drobiazg np
          wizyta w kinie czy jazda "w kuli "w Olsztynie( dla chłopaka!) ?
          • Gość: Eryk XiI Re: Co na komunie? IP: *.profiline.pl 14.04.08, 09:41
            Na komunie powstała neokomuna.

I co tu więcej gadać, mafia zmieniła jedynie swoje oblicze, lecz
            nadal żyje wśród nas.
        • brzuchaczek Re: Co na komunie? ale ile? 14.04.08, 12:07
          jestem w tej samej sytuacji co Ty,mam pytanie ile się daje w Czewie? to jest
          kwota tak około 500 zł 1 tys zł czy więcej ?bo naprawdę nie mam pojęcia ile ,nie
          chce żeby było gadanie że jestem za skąpa ani ,żeby nie wyszło że za dużo i że
          "szpanuje" ,idę na komunie do rodziny która jest no cóż bardzo dziwna :-)
          • Gość: Anka Re: Co na komunie? ale ile? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.08, 14:37
            brzuchaczek napisała:

> jestem w tej samej sytuacji co Ty,mam pytanie ile się daje w Czewie? to jest
            > kwota tak około 500 zł 1 tys zł czy więcej ?bo naprawdę nie mam pojęcia ile ,ni
            > e
            > chce żeby było gadanie że jestem za skąpa ani ,żeby nie wyszło że za dużo i że
            > "szpanuje" ,idę na komunie do rodziny która jest no cóż bardzo dziwna :-)

Nie szpanuj tylko daj tak od 2 do 3 tys. zł.
            W Cz-wie taka norma jest.
        • Gość: do ania Re: Co na komunie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.08, 13:04
          Jesteś przykładem marketingu Kościoła Katolickiego w Polsce i potwierdziłaś jego
          komercję! Nie wstyd ci aniu, a co z twoją komunia tzw. zaślubinami z Jezusem
          Chrystusem-on tego od ciebie i twoich bliskich nie wymagał. Powiem więcej Polska
          to POGAŃSKI KRAJ nic wspólnego nie ma z CHRZEŚCIJANKA EUROPĄ!!
    • Gość: mati Re: Co na komunie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.08, 09:46
      Troche nie w temacie ale... czy to ta sama Puma ? puma-
      motocyklistka ?
      pozdrawiam :)
      • Gość: Eryk do mati Re: Co na komunie? IP: *.profiline.pl 14.04.08, 10:18
        Gość portalu: mati napisał(a):

> Troche nie w temacie ale...

Dlaczego uważasz, że nie w temacie ?
        Przeczytaj uważnie temat i nie wymądrzaj się !!
        • Gość: mati Re: Co na komunie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.08, 13:43
          Nie w temacie bo prywate załatwiałem na forum zamiast doradzic w
          sprawie prezentu
    • Gość: marta Re: Co na komunie? IP: 85.134.206.* 14.04.08, 11:24
      Mozesz kupic zegarek - wiem ze jest to bardzo oblecialy prezet, ale z drugiej
      strony wczesniej dawano zwykly zegarek - a teraz mozna wybrac: Tissot, Atlantic,
      albo z tych tanszych Timex lub Casio. Taki prezen przyda sie z pewnoscia jak
      dziecko wyrosnie...
    • Gość: ala ma kota Re: Co na komunie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.08, 20:06
      a proszę mi powiedzieć co to znaczy "ile się daje w cze-wie" -
      wszystko tak robicie patrząc na innch??? Jak idziecie kupić buty to
      też patrzycie jakich nosi się najwięcej...chcecie mieć jak w
      chinach...tylko mundurków Wam do tego wszystkiego brakuje...szkoda
      gadać
      • puma861 Re: Co na komunie? 14.04.08, 21:35
        Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
        Nie jestem chrzestną i dlatego też pytałam co można kupić .
        A czemu Mati pytasz czy ja to ja?
        • Gość: Ania Re: Co na komunie? IP: *.hcz.com.pl 15.04.08, 07:35
          Dajcie spokój z tymi zegarkami!!!!!!!! Puma861 ta komunia jest w
          domu czy na sali. Jeśli w domu to daj 200 zł i sprawa jasna. Jeśli
          natomiast na sali a ty idziesz z osobą towarzyszącą to 250 zł. Ja
          jestem chrzestną daję 700 bo akurat tyle uzbierałam. Co miesiąc
          odkładałam sobie z pensji i teraz nie biadolę jak inni. Ludzie nie
          róbmy z siebie nieudaczników o komunii nie dowiadujemy się z dnia na
          dzień. Nie ale te zegarki to masakra i może jeszcze bombonierkę!!!!
          Puma861 każdy daje na ile go stać, jako gość 200-250 idealnie. A
          jeżeli kogoś nie stać a chce darmowo pojeść to niech siedzi w domu.
          • Gość: ja Re: Co na komunie? IP: *.rak.spidernet.pl 15.04.08, 08:47
            mój chrzesniak tez ma komunie , zadzwoniłam do małego i chce
            telefon , wiec kupie mu telefon zeby byl szczeslwiy i biblie wydaje
            mi się ze wszyscy bedą zadowoleni
          • puma861 Re: Co na komunie? 15.04.08, 10:51
            Komunia jest na sali. Nie jest to bliska rodzina więc nie wiedziałam
            wcześniej,że to akurat w tym roku będzie ta komunia. A pieniędzy nie
            chcę dawać z tego względu,że tatuś dziecka postanowił sobie(o czym
            się chwali wszystkim ) kupić po komunii wszystkie oryginalne
            oprogramowania do komputera więc napewno dziecko z tego prezentu nie
            bardzo skorzysta a prezent konkretny będzie dla niej.
            Mati jak chcesz pogadać to napisz na maila gazetowego.
          • brzuchaczek Re: Co na komunie? 15.04.08, 11:51
            dzięki za konkret ,zgadza się o komunii wie się właściwie od dnia chrztu :-)
            wystarczy policzyć , większość dzieci ma zegarki ,telefony ,rowery itd...
            niestety prawda jest taka ,że dzieciaki liczą na kasę i to dużą (już przed
            komunią w szkołach słychać ile kto zbierze)komunia przestała być świętem ,pewnie
            po części i ja przyłożę do tego rękę dając kasę ,ale co zrobić postąpić według
            zasad i swoich przekonań ,dać symboliczną kwotę ,żeby później obgadali mnie a co
            najgorsze moich rodziców ,to ja dziękuję wolę "wybulić" kilka stówek i mieć
            spokój,choć idąc takim tokiem rozumowania to dojdzie do tego ,że na 18tkę będzie
            się kupować mercedesa z salonu, a na ślub apartament z basenem ..........dzięki
            Ania za konkretną sumkę :-)inni też tak dają ?
            • puma861 Re: Co na komunie? 15.04.08, 12:19
              Jeśli się na tym chrzcie było to faktycznie można policzyć...
        • Gość: mati do puma861 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.08, 09:24
          Pytam bo znałem taka osobe :)
    • Gość: syla Re: Co na komunie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.08, 17:10
      Czytam odpowiedzi i doszłam do wniosku,nie mozemy sie zgodzić do
      konca z faktem że dzieci nie powinny dostawac prezentów na
      komunię,do tego drogich.Dlaczego dziecko ma nie miec fajnego roweru
      czy aparatu,skoro ksiądż ma wszystko.Extra furę ,telewizor,i
      wszystko inne. Skoro mamy byc skromni dlaczego nie wymagamy tego od
      księży ,u nich nie widać skromności.A i oni prezenty na koniec
      dostają.!!!!!!!!!!!
      • Gość: Troll Re: Co na komunie? IP: 195.205.202.* 15.04.08, 23:16
        Nie . stanowczo nie dawac kasy.forse przej.ebie matka na pierdoly w tesco. albo
        jej stary zostawi w pijalni, albo co gorsza /wersja jak meszkaja z tesciami/
        tesciowa - wszystko zaiwani na jedzenie / bo w domu bieda/ A dzieci teraz
        takie madre,ze moga sie obrazic za skuter lub lcd 37 cali . bo to swieto duchowe
        i dziecko taka komunie odbiera sercem. dobre slowo chrzesnego i poklepanie po
        ramieniu wystarczy.
        • Gość: Ania Re: Co na komunie? IP: *.hcz.com.pl 16.04.08, 07:30
          Troll widzę że wszystkich porównujesz do patologii społecznej, może
          piszesz na swoim przykładzie lub przykładzie swojej rodziny. Jakość
          twojego słownictwa na forum mówi sama za siebie. Ja idąc na komunię
          do swojej chrześnicy wiem że pieniądze będą dobrze ulokowane. Tak
          jak wcześniej pisałam każdego dobra wola co chce dać. Syla super
          zrobiłaś dzwoniąc do chrześniaka, wiesz teraz o czym dziecko marzyło
          i w miarę swoich możliwości możesz to kupić. Jeżeli zaś ojciec
          tamtego dziecka chwali się że kupi sobie niezłe oprogramowanie... to
          fakt kup dziecku jakiś prezent, ale radzę z serca podpytaj go co
          ewentualnie chciałby dostać, bo nie sądzę aby ktoś był zadowolony z
          5 zegarków i 5 rowerów.
          • puma861 Re: Co na komunie? 16.04.08, 09:58
            Chyba masz rację. Dzięki Aniu. Pozdrawiam
          • Gość: Troll Re: o jejku jejku IP: 195.205.202.* 16.04.08, 13:16
            podalem przyklad dosc drastycznie,troche podkoloryzowany,ale tak czesto
            postepuja rodzice z kasą dzieci.twoja rodzina jest oczywiscie i oczywiscie
            inna.teraz wszyscy to wiemy :-) My przecietni patrzymy na was z zazdroscia i
            podziwem /zwleszcza na ciebie/co niedziele,gdy zajmujecie pierwsze ławki w
            kosciele. pa
            • Gość: Ania Re: o jejku jejku IP: *.hcz.com.pl 16.04.08, 14:09
              Brak klasy, zero inteligencji... Hm... Trollu nie zniże sie do
              twojego poziomu.. .
            • Gość: Ania Re: o jejku jejku IP: *.hcz.com.pl 16.04.08, 14:10
              A i zastanawiam się nad twoim wiekiem Trollu... Przeważnie małolaty
              na takich forach mają najwięcej do powiedzenia.
              • Gość: Troll Re: o jejku jejku IP: 195.205.202.* 16.04.08, 18:57
                nie wściekaj sie tak ,bo zagrzeje sie twoj mały rozumek.mnie sie poprostu
                wydaje,ze moj login wziełas sobie zbyt dosłownie i chcialas sie pokazac jaka to
                mądra jestes.prawda? jeszcze pewnie sadzisz,ze taka jak ty to juz wielki dar dla
                swiata .na szczescie moj login jest odwrotnie proporcjonalny do mnie samego.nie
                wdawaj sie wiec w dyskusje tylko podziekuj ładnie za komplement i przepros za
                zle wychowanie,a ja tym samym zapominam o takim stworku jak ty. pa
                • Gość: Ania Re: o jejku jejku IP: *.hcz.com.pl 17.04.08, 08:42
                  Ale debil ten Troll. Hi..hi..
                  • puma861 Re: o jejku jejku 17.04.08, 09:41
                    :) Nie denerwuj się. I tacy są potrzebni. Świat byłby nudny bez
                    takich ludzi jak On :) A tak przynajmniej jest inaczej :)
                    • Gość: ... Re: o jejku jejku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.08, 10:01
                      puma861 napisała:

> :) Nie denerwuj się. I tacy są potrzebni. Świat byłby nudny bez
                      > takich ludzi jak On :) A tak przynajmniej jest inaczej :)

Tacy nieudacznicy nieudolni jak ty tez przeciez sa potrzebni no nie !
                      • puma861 Re: o jejku jejku 17.04.08, 10:12
                        Wiesz obawiam się,że nieudolnym można Ciebie nazwać,a jak nie masz
                        nic do powiedzenia to poprostu tutaj nie wchodź ... nie będę używać
                        wulgaryzmów w stosunku do Ciebie bo nie jesteś warty tego i dalsza
                        rozmowa z takim człowiekiem jak Ty nie ma najmniejszego sensu.
                        • Gość: Ania Kompromitacja IP: *.hcz.com.pl 17.04.08, 11:45
                          puma861 cieszę się że podchodzisz do tego z takim dystansem, sama
                          widzisz jakie popaprańce piszą na tym forum. A założę się że Troll i
                          gość to ta sama osoba. Czyli po prostu nikt....
                          • Gość: xXx Re: Kompromitacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.08, 14:28
                            Gość portalu: Ania napisał(a):

> puma861 cieszę się że podchodzisz do tego z takim dystansem, sama
                            > widzisz jakie popaprańce piszą na tym forum. A założę się że Troll i
                            > gość to ta sama osoba. Czyli po prostu nikt....

Czy ty masz codzienne i regularne wypróżnienia ?
                            Bo chyba gó.. ci na łeb uciska popaprańcu śmierdzący.
                            • Gość: celeron333 Re: Kompromitacja IP: 80.53.238.* 17.04.08, 16:19
                              Jako prezent na komunię polecam pierścień dziewictwa

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=53&w=78426797&v=2&s=0
                              • Gość: aaanka Re: Kompromitacja IP: 89.174.23.* 17.04.08, 17:36
                                Z tym pierścieniem dziewictwa to już przesada. Trzeba być chorym na umyśle,żeby
                                takie dziwactwo chcieć nosić.
                                W kwestii prezentów komunijnych otrzymałaś pumo rady od moralizatorów ,
                                popaprańców typu troll/jeszcze się podpisuje: gość,xxx, a jak zaczyna o
                                wypróżnianiu to pewne,że to jedna osoba/ i niewiele przydatnych rad.
                                Chyba rzeczywiście warto podpytać dzieciaka czego oczekuje, pomysł z lunetą też
                                mi się podoba.Ale to dziecko ma być zadowolone.Pieniądze to ostateczność. A do
                                zwolenników biblii - to dołączają ja prawie zawsze do prezentu chrzestni. Co by
                                było jeśli wszyscy goście przynieśliby biblię lub pismo św.?
                                • Gość: Troll do hutniczej anki IP: 195.205.202.* 17.04.08, 20:57
                                  dorwala sie lafirynda do hutniczego internetu i popisuje rynsztokowymi
                                  manierami. wychowała cie ulica,trudno,ale dlaczego wine za to ma brac
                                  spoleczenstwo. ale dosc.wstyd z takim imbecylem wdawac sie w spory. a debila
                                  poszukaj u siebie w mieszkaniu zakuta pipeto . pa
                                  • merkawa Re: do hutniczej anki 17.04.08, 21:44
                                    To wina menopauzy stary i spadku zdolnosci umyslowych albo nieudane pozycie
                                    rodzinne no albo to zwykle idiotki.
                                    • Gość: Troll Re: do hutniczej anki IP: 195.205.202.* 18.04.08, 19:29
                                      wszędzie sie znajda jakieś zakały.pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka