Dodaj do ulubionych

podarnia dla alergików w szpitalu na 1000-leciu

20.05.08, 00:38
ma ktoś z was jakieś info ? ostatnio niestety ją zamknęli czego zresztą
"gratuluję"

zmieniło się coś ?
Obserwuj wątek
    • Gość: raf20v Re: podarnia dla alergików w szpitalu na 1000-le IP: 83.2.140.* 20.05.08, 06:14
      dzwoniłem i zrobiłem awanturę, bo mi został jeszcze jeden zastrzyk
      do wzięcia. W rejestracji jak zwykle kobity nic nie wiedzą.
      Zadzwoniłem do sekretariatu szpitala i okazało się, że NFZ nie dał
      kasy. Pani tam pracująca powiedziała mi, że zorganizują kogoś, żeby
      dał szczepionki i zadzwonią do mnie. Owszem zadzwonili, że w tym
      tygodniu ktoś do mnie zadzwoni i poinformuje o terminie. Minęły 2
      tygodnie i nikt nie skontaktował się ze mną. Szczepionka leży u nich
      w lodówce w gabinecie i już w tym roku nie wezmę jej, bo już za
      późno. Brak mi słów. Myślę, żeby można nagłośnić tą sprawę, a w
      szczególności obojętność osób tam pracujących...
    • ancymonka Re: podarnia dla alergików w szpitalu na 1000-le 20.05.08, 12:16
      Z tą poradnią NFZ nie podpisał kontraktu, ponieważ żadna z pań Lek.med. tam
      pracujących nie miała specjalizacji z alergologii.
      Napisałam pełen oburzenia list do rzecznika praw pacjenta. Wystraszyłam się, że
      Cz-wa zostaje bez poradni alergologicznej. Dostałam wyczerpującą odpowiedź,
      którą myślę, że mogę zacytować:

"uprzejmie informuję, że Poradnia Alergologiczna w NZOZ EURO-MED w Częstochowie
      przy ulicy 3 Maja 16 realizuje świadczenia w ramach ubezpieczenia zdrowotnego.
      Proszę dzwonić między 8.00 a 18.00 do ww. Poradni w celu rejestracji,
      zaznaczając, że już była Pani leczona przy ulicyy PCK.
      Jest to ważne dla ustalenia terminu, ktory przy kontynuacji leczenia wynosi
      ok. 2 tygodni, nr tel. 034 361 27 62.
      Poza ww. Zakładem Poradnie Alergologiczne dla dorosłych są jeszcze przy
      ulicy Bohaterow Katynia (te. 034 366 31 90)
      oraz przy ulicy Dekabrystów(tel. 034 322 71 71), nie wiem jednak jaki jest
      termin oczekiwania.
      W Poradni przy ulicy PCK nie było lekarza ze specjalizacją w zakresie
      alergologii, dlatego nie została podpisana umowa."

I tak jestem lekko wkurzona, bo na PCK się szło do lekarza "od ręki", kiedy się
      mogło to się przychodziło i wchodziło do gabinetu, a tutaj 2 tygodnie
      czekania... :-/
      • tommyhill Re: podarnia dla alergików w szpitalu na 1000-le 20.05.08, 13:46
        ancymonka napisała:

> Z tą poradnią NFZ nie podpisał kontraktu, ponieważ żadna z pań Lek.med. tam
        > pracujących nie miała specjalizacji z alergologii.
        > Napisałam pełen oburzenia list do rzecznika praw pacjenta. Wystraszyłam się, że
        > Cz-wa zostaje bez poradni alergologicznej. Dostałam wyczerpującą odpowiedź,
        > którą myślę, że mogę zacytować:
        >
        > "uprzejmie informuję, że Poradnia Alergologiczna w NZOZ EURO-MED w Częstochowie
        > przy ulicy 3 Maja 16 realizuje świadczenia w ramach ubezpieczenia zdrowotne
        > go.
        > Proszę dzwonić między 8.00 a 18.00 do ww. Poradni w celu rejestracji,
        > zaznaczając, że już była Pani leczona przy ulicyy PCK.
        > Jest to ważne dla ustalenia terminu, ktory przy kontynuacji leczenia wynosi
        > ok. 2 tygodni, nr tel. 034 361 27 62.
        > Poza ww. Zakładem Poradnie Alergologiczne dla dorosłych są jeszcze przy
        > ulicy Bohaterow Katynia (te. 034 366 31 90)
        > oraz przy ulicy Dekabrystów(tel. 034 322 71 71), nie wiem jednak jaki jest
        > termin oczekiwania.
        > W Poradni przy ulicy PCK nie było lekarza ze specjalizacją w zakresie
        > alergologii, dlatego nie została podpisana umowa."
        >
        > I tak jestem lekko wkurzona, bo na PCK się szło do lekarza "od ręki", kiedy się
        > mogło to się przychodziło i wchodziło do gabinetu, a tutaj 2 tygodnie
        > czekania... :-/

Jestem w szoku jak to przeczytałem !!!!
        Chodziłem 10 lat na PCK ... wogóle jak można prowadzić przychodnię dla alergików
        i nie mieć specjalizacji, 2 tygodnie czekania... nie nie wogóle szok.
        Na usta ciśnie mi się tylko ku.. mać ! bo już nie mam słów :(
        • ancymonka Re: podarnia dla alergików w szpitalu na 1000-le 20.05.08, 13:50
          > Jestem w szoku jak to przeczytałem !!!!
          > Chodziłem 10 lat na PCK ... wogóle jak można prowadzić przychodnię dla alergikó
          > w
          > i nie mieć specjalizacji, 2 tygodnie czekania... nie nie wogóle szok.
          > Na usta ciśnie mi się tylko ku.. mać ! bo już nie mam słów :(

Szczególnie fajne są te 2 tygodnie, jak się człowiek dusi i leków nie ma...
          Swoją drogą nie przypuszczałam, że obie panie specjalizacji nie mają.... :x
          • eufrazja Re: podarnia dla alergików w szpitalu na 1000-le 20.05.08, 18:27
            Rany!!! 15 lat leczyła mnie dr. Konieczna i nie miałaby
            specjalizacji??? Przecież nie tak dawno była kierownikiem czy
            zastepcą kierownika tej poradni?! Trudno mi w to wszystko uwierzyć.
            I gdzie teraz udać się po leki? Prywatnie to pewnie od ręki
            przyjmą...
            • tommyhill to się nadaje do Gazety i taka jest prawda 20.05.08, 18:41
              przecież to jest kurde skandal przez 10 lat ktoś pakuje we mnie leki bez
              uprawnień ?
              moment chwileczkę... ???????
              zdecydowanie tym tematem powinna się zająć gazeta.Przecież to wymaga jakiegoś
              wyjaśnienia !!!!!!!!!!!!!!!!
            • ancymonka Re: podarnia dla alergików w szpitalu na 1000-le 20.05.08, 19:18
              > Rany!!! 15 lat leczyła mnie dr. Konieczna i nie miałaby
              > specjalizacji??? Przecież nie tak dawno była kierownikiem czy
              > zastepcą kierownika tej poradni?! Trudno mi w to wszystko uwierzyć.
              > I gdzie teraz udać się po leki? Prywatnie to pewnie od ręki
              > przyjmą...

No niestety nie ma specjalizacji... była za-pcą kierownika...

Po leki możesz się udać do tych przychodni co mają kontrakt - adresy i telefony
              masz u góry w tym liście od rzecznika praw pacjenta.
              Dobrze, że mam zapas leków... ufff...

Ale i tak będzie się trzeba wpisać do którejś poradni, nie ma innego wyjścia...
              • eufrazja Re: podarnia dla alergików w szpitalu na 1000-le 21.05.08, 08:37
                No dobrze ale co z dokumentacją??? Przecież nowy lekarz nie wie nic
                na temat moich dolegliwosci i reakcji na leki. Będzie wiedział to co
                mogę mu przekazać. A wiadomo, nowy lekarz to nowe leki, bo on wie
                lepiej co mi pomoże. Tyle lat prowadzenia, dobrze dobrane leki i
                teraz wszystko od początku??? Porażka :(
                • Gość: atena12345 Re: podarnia dla alergików w szpitalu na 1000-le IP: 88.220.79.* 21.05.08, 08:45
                  to faktycznie skandal! Ja też się leczyłam w tej poradni, ale nie
                  byłam zadowolona. Stwierdzono u mnie silną alergie, ale nie wiadomo
                  na co i tylko szpikowali lekami, po których tyłam i źle się czułam.
                  Za nic nie mogłam się porozumieć z żadną z pań. Teraz już wiem
                  dlaczego... przerażające
                • tommyhill Re: podarnia dla alergików w szpitalu na 1000-le 21.05.08, 10:35
                  eufrazja napisała:

> No dobrze ale co z dokumentacją??? Przecież nowy lekarz nie wie nic
                  > na temat moich dolegliwosci i reakcji na leki. Będzie wiedział to co
                  > mogę mu przekazać. A wiadomo, nowy lekarz to nowe leki, bo on wie
                  > lepiej co mi pomoże. Tyle lat prowadzenia, dobrze dobrane leki i
                  > teraz wszystko od początku??? Porażka :(

Hmmm normalnie co wchodzę w ten temat to włosy mi stają dęba !!!

Zastanawiam się jednak czy faktycznie ktoś zrobi z przychodnią porządek czy
                  kolejna sprawa przejdzie bez echa.
                  Może poprostu niech wymienią personel i po kłopocie.Tylko tym razem miło będzie
                  jak będą to ALERGOLODZY !!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Kaśka Re: podarnia dla alergików w szpitalu na 1000-le IP: *.prenet.pl 23.05.08, 12:33
      no i co dalej z poradnia ?
    • Gość: anna Re: podarnia dla alergików w szpitalu na 1000-le IP: *.tktelekom.pl 24.05.08, 21:31
      To NFZ nie mogł zostawić przychodni tylko wymienic lekarzy na
      prawdziwych alergologów,co z dokumentacją chorych? Dlaczego
      wcześniej to nikomu z NFZ nie przeszkadzało,że obie panie nie mają
      specjalizacji!
      • Gość: qwert Re: podarnia dla alergików w szpitalu na 1000-le IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.08, 01:29
        hehe- jacy pacjenci taka poradnia.Lekarze bez specjalizacji z alergologii a
        pacjenci może i z alergią ale bez rozumu. Tyle lat się leczą , internety czytają
        a na pieczątkę lekarską na recepcie nawet nie spojrzą a tam nazwa specjalizacji
        jak wół.I nagle zdziwieni bo drzwi od gabinetu zamkniete. A NFZ personelu nie
        wymieni, bo odpowiednich grabek i łopatek nie ma , żeby nowego alergologa jak
        jakiego buraka z ziemi wykopać.Niestety trzeba się ze swędziochą do kolejki ustawić.
        • tommyhill do qwert 25.05.08, 20:54
          Gość portalu: qwert napisał(a):

> hehe- jacy pacjenci taka poradnia.Lekarze bez specjalizacji z alergologii a
          > pacjenci może i z alergią ale bez rozumu. Tyle lat się leczą , internety czytaj
          > ą
          > a na pieczątkę lekarską na recepcie nawet nie spojrzą a tam nazwa specjalizacji
          > jak wół.I nagle zdziwieni bo drzwi od gabinetu zamkniete. A NFZ personelu nie
          > wymieni, bo odpowiednich grabek i łopatek nie ma , żeby nowego alergologa jak
          > jakiego buraka z ziemi wykopać.Niestety trzeba się ze swędziochą do kolejki ust
          > awić.

Ciekawe czy ty taki cwaniak jesteś czy tylko się popisujesz.
          Swiędziocha ?? skąd takie nazewnictwo ale żebyś zrozumiał to życzę ci żebyś miał
          taką "swędziochę"żebyś na dupie nie mógł usiedzieć.
    • seniorita_esp może szanowna gazeta zajmie się tematem ? 24.05.08, 23:29
      to dla wielu z nas bardzo ważne :(
    • tommyhill Re: podarnia dla alergików w szpitalu na 1000-le 26.05.08, 22:56
      do góry !!!!
      • eufrazja Re: podarnia dla alergików w szpitalu na 1000-le 27.05.08, 20:13
        Chyba nikt się tą sprawą nie zainteresuje i musimy radzić sobie
        sami. Jak zawsze NFZ sprawę "załatwił", po swojemu oczywiście.
        • tommyhill gazeta olewa ważny temat 27.05.08, 20:25
          eufrazja napisała:

> Chyba nikt się tą sprawą nie zainteresuje i musimy radzić sobie
          > sami. Jak zawsze NFZ sprawę "załatwił", po swojemu oczywiście.

Chyba tak.
          To jest kpina poprostu.
          Dlaczego ludzie odpowiedzialni za innych ludzi zawsze są ponad jakimikolwiek
          konsekwencjami ?

Gazeta olewa temat cóż lepiej pisać o pierdołach a nie sprawach dotykających na
          codzień mieszkańców Częstochowy... a przecież chyba po to są dodatki lokalne ?

Jakiej 1,5 tygodnia temu widziałem w TVP INFO jakąś migawkę raczej w stylu
          newsa ,że przychodnia została zamknięta.Nic pozatym.
          • Gość: qwert Inny cwaniaczek qwert do tommyhilla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 01:23
            po 10 latach chodzenia do poradni alergologicznej powinienieś wiedzć więcej o
            swojej alergii od lekarza. Wystarczy wykazać minimum zainteresowania własną
            chorobą, bo to twoja choroba i twój problem a nie lekarza. A jezeli przez 10 lat
            nie zorientowałeś się ,że twój lekarz jest specjalitą chorób wewnetrznych a nie
            alergologiem no to sorry.Ale spokojnie, podobne podejście ma 90% pacjentów- nie
            wiedzą kto ich wcześniej leczył, jakie brali leki(no brałem takie małe białe
            okrągłe tabletki a napis był niebieski)i po co je brali . Przywiązanie wykazują
            jedynie do miejsca i czasu ( przyjeci najlepiej od ręki, przy okazji jak psa na
            spacer wyprowadzają)a kim jest osoba która decyduje o ich zdrowiu to to juz
            nikogo nie interesuje. Tak jak kiosk ruchu- ma byc po drodze na przystanek,
            otwarty od rana do nocy a anonimowe ręce niewidocznego sprzedawcy maja szybko
            podawać bilety i prasę .Osoba sprzedawcy nikogo nie interesuje,czy skonczył
            handlówkę czy może jest analfabetą- ten czy inny -a kogo to interesuje , krzyk
            sie podniesie dopiero jak kiosk zamkną.
            A formalnie :
            do tego roku przepisy stworzone jeszcze za PRL=u dopuszczały pracę w
            poszczególnych poradniach specjalistycznych lekarzy innych specjalności - i tak
            było od dziesięcioleci.
            A od tego roku wasz NFZ- który zawsze reprezentuje interesy swoich
            ubezpieczonych- czyli Was Pacjentów, dla waszego dobra i zdrowia nie podpisał
            umów z tymi poradniami, które nie zatrudniają takich specjalistów jak sie
            nazywają- alergolog w por. alergologicznej, diabetolog w diabetologicznej itd.
            No i skończyło się.Było w miescie kilka por. alergologicznych i nagle została
            połowa a pacjentów nie ubyło, no to sa kolejki.
            A dyrekcji (zarówno obecnej jak i poprzedniej) szpitala przy PCK to lata.
            Zamknieto por. alergologiczną , diabetologiczną, oddział urologii, na oddz.
            laryngologii nie ma juz zadnego laryngologa ze specjalizacją( o czym NFZ jeszcze
            nie wie), oddział ortopedii w rozkładzie. A wszystko to odbywa sie w zgodzie z
            przepisami.
    • eufrazja Re: podarnia dla alergików w szpitalu na 1000-le 28.05.08, 08:23
      A ja chcę tylko odzyskać swoją dokumentację, bo przecież to nie moje
      widzimisię, że zmieniam lekarza.
      • Gość: w Re: podarnia dla alergików w szpitalu na 1000-le IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.08, 09:08
        Dokumentacja w poradni jest własnościa poradni a nie pacjenta, podobnie jak akta
        sprawy w sądzie nie należą od skazanego czy ofiary tylko do sądu. Ale mozesz
        poprosić w dyrekcji o wykonanie kserokopii całej twojej dokumentacji z poradni-
        do tego masz pełne prawo.
        • Gość: go w Re: podarnia dla alergików w szpitalu na 1000-le IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.08, 18:21
          a możesz podać paragraf o tym mówiący!!, bo nie wierze w to co piszesz!!
    • marcelmilau byłem dziś w redakcji gazety w Częstochowie i... 29.05.08, 12:31
      ... rozmawiałem z jednym z dziennikarzy poprosiłem aby gazeta zwróciła wagę na
      ten jakże ważny temat.Sprawa zostanie przekazana osobie, która zajmuje się
      tematami związanymi ze służbą zdrowia.Miejmy nadzieje ,że napiszą coś o ciężkiej
      sytuacji alergików no i co za tym idzie będzie to miało jakieś pozytywne skutki.

Dziś próbowałem odebrać papiery z przychodni na PCK.Oczywiście dostanę ksero
      części mojej karty jak np. ostatnie badania czy wyniki z testów i
      odczulania.Kserówki będę miał w poniedziałek.Oczywiście ,że służba zdrowia jest
      biedna muszę za nie zapłacić 0.35 za stronę.
      Rozmawiałem również z lekarzem co prawda nie alergologiem i pytałem dlaczego
      zamykają poradnie.Według tego co mi powiedział UE narzuca na lekarzy leczących
      alergików posiadania specjalizacji a nie np. bycia lekarzem chorób wew. jak to
      było w przypadku leczących w przychodni na PCK.Co najgorsze wielu lekarzy nie ma
      tej specjalizacji.Przychodnia na PCK miała 3 lata aby zatrudnić kogoś ze
      specjalizacjią alegrologa.Jak widać nie zrobiono tego.
      Przepisanie się do innej przychodni , która ma podpisaną umowę z NFZ jest proste
      bo taka przychodnia w Częstochowie ( z tego co dowiedziłem się od lekarza ale
      jeśli się mylę proszę mnie poprawić ) jest ... JEDNA !!! na ul. 3 maja
      16.Ustalenie wizyty to czas oczekiwania na dzień dzisiejszy trzy tygodnie !!!

Tak mniej więcej to wygląda.Alergikom nie trzeba tłumaczyć jak będzie ciężko a
      leki brać trzeba.Sezon na wszelkiego rodzaju pyłki w pełni + chorzy na astmę ,
      którzy muszą bezwzględnie leki mieć zawsze.

Pozdrawiam wszystkich z nadzieją zmiany na lepsze.
      • ancymonka Re: byłem dziś w redakcji gazety w Częstochowie i 29.05.08, 14:44
        Zacytuję to co cytowałam już wyżej:

"> "uprzejmie informuję, że Poradnia Alergologiczna w NZOZ EURO-MED w Częstochowie
        > przy ulicy 3 Maja 16 realizuje świadczenia w ramach ubezpieczenia zdrowotne
        > go.
        > Proszę dzwonić między 8.00 a 18.00 do ww. Poradni w celu rejestracji,
        > zaznaczając, że już była Pani leczona przy ulicy PCK.
        > Jest to ważne dla ustalenia terminu, ktory przy kontynuacji leczenia wynosi
        > ok. 2 tygodni, nr tel. 034 361 27 62.
        > Poza ww. Zakładem Poradnie Alergologiczne dla dorosłych są jeszcze przy
        > ulicy Bohaterow Katynia (te. 034 366 31 90)
        > oraz przy ulicy Dekabrystów(tel. 034 322 71 71), nie wiem jednak jaki jest
        > termin oczekiwania."

Jest to odpowiedź od rzecznika praw pacjenta.
        Panie w poradni na PCK miały 3 lata na zrobienie specjalizacji (a właściwie
        więcej, ale od tych 3 lat wiedziały, że takowa będzie wymagana), nie zrobiły...
        Poradnie są 3 w Cz-wie, co i tak wydaje mi się być śmiesznie małą liczbą...
        Dobrze, że obie Panie lekarki z poradni przy pck przyjmują w mojej przychodni
        "rejonowej", mimo braku specjalizacji mam do nich zaufanie.
        Co nie zmienia faktu, że na testy czy odczulania i tak muszę się udać do którejś
        z tych 3 poradni...
        • marcelmilau do ancymonka 29.05.08, 16:09
          Witaj.Czy możesz mi powiedzieć , które Panie z PCK przyjmują u Ciebie i jaka to
          jest przychodnia ?
          • ancymonka Re: do ancymonka 05.06.08, 08:55
            Obie, które przyjmowały na PCK przyjmują w przychodni Północ na Andersa.
    • Gość: Ania Re: podarnia dla alergików w szpitalu na 1000-le IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.08, 19:53
      A co ja mam powiedzieć jak wiele lat temu gdzieś w 1980 roku pani Konieczna
      pracowała w Przychodni na ul. Księżycowej, ja poszłam do niej ponieważ bardzo
      bolał mnie żołądek. Przeżyłam wielki szok zamiast mnie zbadać pani Konieczna
      powiedziała że nie chce mi sie chodzić do szkoły a ona tu nic nie widzi! i
      wyrzuciała mnie opryskliwie za drzwi. Poszłam do szkoły a za godzinę zabrało
      mnie pogotowie i zawiozło do szpitala na Zawodzie tam dr Lasek śp. za głowę się
      załapał dostałam takich bóli że natychmiast mnie operowali a wyrostek rozlał się
      podczas operacji.Potem lekarze powiedzieli ze cudem przeżyłam. Bardzo dożo
      wycierpiałam dzięki Bogu żyję. Podobna sytuacja powtórzyła się z moim ojcem p.
      Konieczna nie potrafiła dać na badania lecz zachowała sie tak samo w stosunku do
      mojego ojca jak do mnie a potem okazało się że mój ojciec miał już zaawansowaną
      cukrzycę której ta konowałka nie rozpoznała. Po kilku latach wróciłam do kraju
      i traf chciał że okazało się iż mam alergie idę do swojej przychodni na ul.
      Dekabrystów i tam przeżyłam szok ten sam lekarz konował teraz zwie się
      specjalista od alergologi i tez okazało się ze nie stwierdziła alergii!. Dzisiaj
      leczę się w Krakowie w Klinice Alergologii u profesor która kiwała głowa jak
      zobaczyła w jakim stanie z Częstochowy do niej trafiłam wręcz spytała kto do
      takiego stanu mnie doprowadził ano znów Konieczna. Taka to wybitna lekarka z
      tej Koniecznej. Powinna na kolanach Bogu dziękować że żyje w Polsce bo na
      Zachodzie za takie konowalstwo pozbawiają zawodu i jeszcze pociągają do
      odpowiedzialność, a w Posce samowolka. NFZ dawno już powinien zareagować na to
      jak można beż pełnej specjalizacji leczyć ludzi SKANDAL!!
      • seniorita_esp szok .... 05.06.08, 00:01
        ... to Konieczna taki niemiluch... no miewała humory ale... no nie szczęka mi
        opadła...
        • Gość: ginzo Wielki alergolog bez kajdanek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.08, 18:23
          Raczej wielki konował i niemiluch!!
    • Gość: Adam a gazeta w końcu coś napisze o nich ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.08, 17:44
      czekamy
      • tommyhill widzę,że nadal nic nie napisano o sprawie... 10.06.08, 23:35
        ... lepiej pie..ć o szwedzkich armatach.Co za po..e miasto i beznadziejny
        dodatek lokalny.
        Sodoma i gomora.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka