Dodaj do ulubionych

biura nieruchomości

01.06.08, 23:15
czyto prawda że biura pobierają prowizję nawet jeśli sam sobie
znajde klienta - słyszalem o takich przypadkach
Obserwuj wątek
    • Gość: 0101 Re: biura nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 16:16
      To wszystko zależy jaki rodzaj umowy pośrednictwa podpisał
      sprzedający. Jeśli została zawarta umowa na wyłączność - pośrednik
      ma prawo do wynagrodzenia również kiedy sprzedający nieruchomość sam
      znajdzie kupca ( wynagrodzenie płatne bez względu na fakt jak doszło
      do skojarzenia kupca ze sprzedającym, w czasie określonym w umowie).
      Jeśli zostanie zawarta umowa bez wyłączności - wynagrodzenie płatne
      tylko w przypadku jeśli pośrednik nieruchomości skojarzy kupca z
      sprzedającym. Umowa na wyłączność gwarantuje większą skuteczność
      sprzedaży. Proponuję dokładnie czytać umowy pośrednictwa....
      • Gość: xx Re: biura nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 18:25
        Proponuję unikać biur pośrednictwa. Z moich obserwacji wynika, że
        najskuteczniejszym medium w regionie częstochowskim jest gazeta
        Pośrednik, z netu typu gratka allegro jest mały odzew. Oto koszty
        transakcji np. działka za 100000pln:
        notariusz 1600
        podatek pcc 2000
        sąd 300
        POŚREDNIK 2 razy 3% brutto tj. 6000pln!!!!!!!!!!!!!

Zero odpowiedzialności, powtarzam ZERO.

Sprzedaż czy kupno nieruchomości samodzielnie to naprawdę nic
        wielkiego.
        • myszka600 Re: biura nieruchomości 03.06.08, 11:56
          nie pisz bzdur człowieku!bo wprowadzasz innych w błąd!życze ci
          powodzenia w sprzedaży i kupnie dopuki ktoś cię w chu... nie zrobi!
          • Gość: QQ Re: biura nieruchomości IP: *.rev.masterkom.pl 03.06.08, 22:01
            Robiłem w tych "firmach" i ten gość ma rację. To pośrednictwo to
            jedna wielka ściema ..... niektórzy z tych "profesjonalistów" nie
            wiedzą nawet co sprzedają ...... lecą tylko szybko po prowizję ....
            i to ich jedyna funkcja w całej transakcji .....
        • Gość: ona Re: biura nieruchomości IP: *.sfc.pl 03.06.08, 20:44
          gość bardzo mądrze mówi, ale takie transkacje tylko przez motariusza i nalezy dokładnie sprawdzic czy nieruchomośc nie jest obciążona to wszytko ja w ten sma sposób przez gazete pośrednik zakupiłam i nie było żadnego problemu ale wazne zeby dokładnie SPRAWDZIĆ!!!
          Po co jeszcze pośrednikowi kieszenie napychać:)
          • Gość: dece Re: biura nieruchomości IP: *.trustnet.pl 04.06.08, 00:07
            tak czy tak czy w gazecie czy w biurze posrednictwa nieruchomosci wszystko jest platne, mniej lub duzo wiecej.

Moze skorzystac z alternatywy i zamiescic lub poszukac ofert calkiem za free:
            www.gazeta.tnm.pl, www.gazetaposrednik.pl

Prawie jak gazeta, z tym ze wirtualna i calkiem bezplatna :)
            • Gość: Foczka biura nieruchomości są SUPER IP: 85.202.151.* 04.06.08, 08:32
              A ja będę bronić posredników. Owszem , sama znam kilka nieudanych
              biur ( zwłaszcza te najbardziej znane), ale są też takie które
              przejmują się swoim klientem.
              Klient nie musi martwic sie o wiele rzeczy i o nich pamiętać.
              Nie wydaje kasy na reklamę ( gazeta, gablota, strona
              internetowa...), nie traci kasy na telefony, benzynę...itp.
              Jak zliczymy to wzystko i odejmiemy od prowizji to wychodzi nam
              normalne wynagrodzenie.
              Poza tym zawsze będą ludzie którzy będą koszystać z biur, a ci
              którzy nie skorzystali to przyjdą nagle po pomoc bo w pewnym
              momencie się zacinają i nie wiedzą co mają zrobić.
              Pozdrawiam i życze miłego dnia.
        • Gość: Foczka biura nieruchomości IP: 85.202.151.* 03.06.08, 21:33
          Co Ty człowieku opowiadasz? To nie jest żadna klauzula zabroniona.
          Poczytaj sobie o takich klauzulach w archiwalnej juz gazecie prawnej.

Poza tym skąd "xx" wziął 2 x 3 % brutto prowizji? czemu razy dwa?

Oczywiscie jak ktos się niesamowicie zna na handlu nieruchomościami
          to oczywiscie poradzi sobie sam, ale takich ludzi jest może z 5 %...
          Podam taki przykład: osoba zgłasza do biura nieruchomości mieszkanie
          i w momencie ogladania go przez potencjalnego kupujacego nie martwi
          się , ze jest to osoba anonimowa, ponieważ taki potencjalny kupujacy
          musi podpisac umowę posrednictwa w biurze , w której zawarte są jego
          dane (imie, nazwisko, adres zameldowania, numer dowodu osobistego,
          NIP). natomiast dajac oferte w pośredniku tak naprawde nie wiemy kim
          jest ten dzwoniacy i czy naprawde chodzi mu o mieszkanie. Wpuszczamy
          taka osobę do domu i może skończyć się to różnie.
          Pewnie, że są różne biura nieruchomości (uczciwe i te które olewaja
          sprawę), ale nie możemy mówić że wszystkie są złe i że biora
          pieniadze za nic, bo tak łatwo to nie ma.

Pozdrawiam
          • Gość: QQ Re: biura nieruchomości IP: *.rev.masterkom.pl 03.06.08, 22:04
            Ano znawco rynku .... 2 x 3% jest stąd że "pośrednik" kasuje
            prowizję od kupującego i sprzedającego .... przynajmniej ja stykałem
            się z tym bardzo często parę lat temu ...... to była norma ..... nie
            wiem jak teraz ...... ale pewnie to się nie zmieniło specjalnie ....
      • martinaston Re: biura nieruchomości 02.06.08, 22:12
        Gość portalu: 0101 napisał(a):

> To wszystko zależy jaki rodzaj umowy pośrednictwa podpisał
        > sprzedający. Jeśli została zawarta umowa na wyłączność - pośrednik
        > ma prawo do wynagrodzenia również kiedy sprzedający nieruchomość sam
        > znajdzie kupca ( wynagrodzenie płatne bez względu na fakt jak doszło
        > do skojarzenia kupca ze sprzedającym, w czasie określonym w umowie).

To jest tak zwana klauzula niedozwolona w umowie. Można się na taką klauzulę
        poskarżyć u Rzecznika Konsumentów.
        • Gość: xx Re: biura nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.08, 21:36
          3% od kupującego i 3% od sprzedającego.
          • Gość: Foczka Re: biura nieruchomości IP: 85.202.151.* 03.06.08, 21:45
            No właśnie, płacą dwie strony, no bo niby dlaczego jedna miałaby być
            poszkodowana? Ale jeszcze czemu 3%? Przecież jest 2,5 % i to jeszcze
            do negocjajci... Gdzie biorą 3%?
            • Gość: xx Re: biura nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.08, 22:11
              Np.
              Cz-wa 2,5% + vat = ok.3%
              Katowice 3% + vat = 3.66%

To razy dwa /od obu stron/

Argument o animowości ma sens ale dotyczy to zawsze obcych osób
              wpuszczanych do domu. Poza tym często sprzedajemy nieruchomość w
              której nie mieszkamy.

Co robi pośrednik oprócz dawania ogłoszeń:
              -sprawdza KW,
              -sprawdza papiery w spółdzielni

Co jeszcze???

Proszę podać choćby jeden punkt umowy w którym mowa o
              odpowiedzialności pośrednika.

Moja rada - chcesz szybciej sprzedać - tylko bezpośrednio.

ps.pracuję w inst. inwestujęcej w nieruchomości i moje dość rzadkie
              spotkania z pośrednikami/k-ce i cz-wa/ mogę określic ZGROZA.
              • Gość: Foczka Do QQ i xx IP: 85.202.151.* 03.06.08, 22:17
                QQ: Po pierwsze norma to 2,5%, kilka lat wczesniej wiecej nie było.
                Po drugie skoro taki doswiadczony jesteś to nie wiem czy warto sie
                na Twoim miejscu chwalic swoja niekompetencją. Skoro Ty rolowałeś
                ludzi nie znaczy że inni to robią.

xx: 2,5 % + vat, zgadzam sie. Ale zawsze trzeba negocjować :). Ja
                tak robię :). Uważasz , że wszyscy pośrednicy w czewie to ZGROZA?
                Katowic nie znam , no i wszystkich posredników w czewie tez nie,
                ale pytam tak przez ciekawość :)
                • Gość: QQ Re: Do QQ i xx IP: *.rev.masterkom.pl 04.06.08, 12:27
                  Nie rolowałem ludzi tylko robiłem, jako pracownik, to co jeden
                  częstochowski "bóg" kazał ... w pewnych sytuacjach prowizja była
                  nawet parę razy wyższa niż to Twoje 2,5% ...
                  Zdania nigdy nie zmienię ..... to "pośrednictwo" to jedna wielka
                  ściema i naprawdę lepiej bezpośrednio sprzedawać czy kupować ....
                  tylk ostrożnie i z rozwagą
              • Gość: xx Re: biura nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.08, 22:25
                1/Zgadzam się z przedmówcą - czasami nie wiedzą CO SPRZEDAJĄ.
                2/Oczywiście każda transakcja musi zakończyć się umową u notariusza
                i to od niego/zasięgając info/ proponuję rozpocząć sprzedawanie, a
                nie od agencji.

• Gość: xx Re: biura nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.08, 22:30
                  Do Foczki:
                  Chcesz sprzedać - odwagi rób to samodzielnie.
                  Chcesz kupić - niestety czasami trzeba stać się jelonkiem i
                  skorzystać z agencji.
                  Pozdrawiam serdecznie.
                  • Gość: irek Re: biura nieruchomości IP: *.adsl.inetia.pl 03.06.08, 22:51
                    A ja mam gdzieś odwagę jak ma mnie jakiś flet wyrysać.
                    Po to płacę prowizję żebym mógł się nie martwić o szczegóły tylko podpisać kilka
                    papierków i mieć problem z głowy.

Wystarczy wybrać dobrą agencję i tyle.
                    • Gość: xx Re: biura nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.08, 23:00
                      Niestety podpisując umowę i płacąc prowizję masz taki sam problem
                      gdybyś tego nie zrobił /oczywiście trafiając na fleta/

Czasami jak zobaczyłem jakąś działką to mógłbym zapłacić i z 10%
                      prowizji :)
                      • Gość: warlock Re: biura nieruchomości to Lipa IP: 195.205.202.* 03.06.08, 23:30
                        taak taak . wystarczy wybrac super agencje. taka super wybrali ludzie ,ktorzy
                        kupili w okolicy czestochowy ,dom przez agencje , zaplacili i nie maja ani kasy
                        ,ani domu,wszyscy wiedzą o kogo chodzi. agencje to wielka lipa!!!
                        • Gość: xx Re: biura nieruchomości to Lipa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.08, 23:49
                          Otóż to.
                          • Gość: Ewka Re: biura nieruchomości to Lipa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.08, 10:21
                            Szukam od pewnego czasu dzialki i korzystam z usług kolejnego biura
                            i jest to żenada; po pania posredniczke trzba przyjechac (bo nie ma
                            samochodu, ktos pisał o oszczędności paliwa i impulsów - to
                            nieprawda), trzeba odwieźć; daja adesy, a sami dokładnie nie wiedza,
                            w ktorym to jest miejscu, albo zostalo juz sprzedane; lub jakieś
                            nieczytelne mapki działek wirtualnych, ktorych agencja nie widziala
                            na oczy. To sa jaja - korzystam ostatni raz, trudno byc transportem
                            dla biura i jeszcze im zapłacic prowizje, a oni zero
                            odpowiedzialności jak sie kupi dom i poprzedni właściciel sie nie
                            chce wyprowadzic (sprawa z naszego miasta).Pozdrawiam, kupujmy
                            miedzy soba, ludzie stawiajcie tablice, ze sprzedajecie domy i
                            dzialki, tak jest na całym swiecie, w Częstochowie sie boją....
                            • Gość: agnieszka Re: biura nieruchomości to Lipa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.08, 10:40
                              A ja wam coś opowiem. Pewnego czasu, nie tak dawno, dzwonie do agencji o
                              mieszkanie które jest do sprzedaży. Więc mówię pani o jakie mi mieszkanie chodzi
                              i na jakiej ulicy. Ale ta pani sie upiera, że takiego mieszkania nie ma w tej
                              agencji,że pomyliłam numer, Więc tłumaczę jej, że mam przed sobą gazetę i w
                              rubryce tej agencji jest to mieszkanie. Ale cóż pani sie tak zdenerwowała, że
                              zaczeła już krzyczeć na mnie , więc pozostało mi tylko podziękować, powiedziałam
                              jej ładnie dowidzenia, ale ona tylko trzasła słuchawka(dosłownie).
    • Gość: QQ Re: biura nieruchomości IP: *.rev.masterkom.pl 04.06.08, 12:33
      Agencje nieruchomości to wrzód na dupie ...... sztuczny pośrednik,
      który włazi z butami między kupującego a sprzedającego i bierze
      niezłą kasę za nic ... Ludzie bądźcie mądrzy i olejcie tych
      dziadów!!!
      • Gość: warlock Re: biura nieruchomości IP: 195.205.202.* 04.06.08, 13:04
        Najlepsze rozwiązanie to gazeta Posrednik lub inna prasa z ogłoszeniami.Dla tych
        co szukaja dzialek i domów polecam tez wyjazdy w teran i wypatrywanie tabliczek
        z napisami "do sprzedania".
        • Gość: Jolka Re: biura nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.08, 22:50
          Tylko, gdzie te tabliczki????
          • Gość: tutoto Re: biura nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.08, 10:45
            w kazdej grupie zawodowej są profesjonalni i "profesjonalni", może
            się okazać, że nawet jeśli kupujący znajdzie odpowiednie mieszkanie
            dzieki ogłoszeniu z gazety to i tak nie będzie jego, ponieważ nie
            potrafi pokierować swoją transakcją, albo są problemy w komunikacji
            pomiędzy sprzedającym a kupującym... i wtedy pewnie przyda się
            pośrednik który poprowadzi transkacje i złagodzi "toksyczne" relacje
            miedzy sprzedajacym a kupującym.....
            • Gość: Jolka Re: biura nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.08, 20:12
              ....żeby tylko złagodził, a nie zaognił, bo takich jest zdecydowanie
              więcej, w tym mieście brak profesjonalistów, a komunikacja
              interpersonalna z ich strony to porażka
              • maur0 Re: biura nieruchomości 05.06.08, 23:23
                Gość portalu: Jolka napisał(a):

> ....żeby tylko złagodził, a nie zaognił, bo takich jest
                zdecydowanie
                > więcej, w tym mieście brak profesjonalistów, a komunikacja
                > interpersonalna z ich strony to porażka

... jednym słowem masakra !
              • Gość: eeee Re: biura nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.08, 10:48
                ciekawe z czego te biura się utrzymują skoro jest taka z nimi
                masakra...., małe miasto - duża liczba biur - czyli jest
                zapotrzebowanie na takie usługi
                • Gość: zszokowany.... Re: biura nieruchomości IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 23.09.08, 12:45
                  coś Wam powiem...jeśli myślicie że to taki super sposób na zarabianie kasy...to
                  proszę bardzo...czy ktoś Wam broni..studia..praktyka...starania o licencje i
                  hulaj dusz...i tu pierwszy problem...bardzo duża część biur częstochowskich
                  działa bez licencji pośrednika lub ma tą licencje "wypożyczoną" co jest
                  nielegalne, nie zgodne z prawem, i powinno się to tępić...mówicie o
                  odpowiedzialności biura...zapytaliście kiedyś o to pracowników biura?? jeśli Wam
                  powiedzieli że nie mają żadnej to zmieńcie biuro...KAŻDY powtarzam KAŻDY
                  licencjonowany pośrednik ma OBOWIĄZEK posiadać ubezpieczenie od
                  odpowiedzialności cywilnej...ale tylko LICENCJONOWANY pośrednik ma taki
                  obowiązek...wiec jeśli trafiacie do innego to sami sobie tworzycie
                  problemy...zapytajcie o licencje i czy właściciel tej licencji pracuje w tym
                  biurze... po drugie...PROWIZJA...czy Wy pracujecie za darmo?? nie stać Cie
                  zapłacić za USŁUGĘ (o tym za chwile) to nie idź do biura...jeśli nie jesteś
                  świadom za co płacisz...no właśnie o tej świadomości...myślicie że to
                  handlowanie adresami...znam biuro które swoją prace zaczyna dopiero jak klient
                  się dogada co do ceny z właścicielem wskazanej przez nie nieruchomości...i od
                  tego czasu (z reguły) Twoja następna czynność to przyjście do notariusza...nie
                  robisz nic...składają za Ciebie dokumenty do sadu...wypisują do US...porządny
                  notariusz...i miła i kompetentna obsługa... LUDZIE opamiętajcie się...sprawdźcie
                  biuro...idźcie do poleconego przez znajomych...ja byłem wysłałem znajomych...i
                  nikt nie powiedział na temat tego biura ani jednego złego słowa...:)) kupiłem
                  nieruchomość przez biuro...zapłaciłem 2,5% + VAT i jestem zadowolony...bo wiem
                  za co zapłaciłem... a do Tych co myślą że kupić działkę to najmniejszy
                  problem...hmmm odsyłam do literatury...pewnie jedną na 20 można kupić bez
                  problem...chociażby z granicami..ale pozostałe 19...kłócił bym się...:) ale
                  opowiadanko strzeliłem:P i ja ze swojej strony mogę z czystym sumieniem
                  powiedzieć że DOBRY pośrednik to wspaniała istota:) pozdrawiam:) paweł:)
                  • Gość: antybiuro Re: biura nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 19:14
                    Fajnie i za to wszystko kasujesz 2,5%x2 + vat = 12200 słownie -
                    dwanaście tysięcy dwieście!!!
                    • Gość: antybiuro Re: biura nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 19:16
                      Zapomniałem dodać - od mieszkanka za 200k
                • Gość: :) Re: biura nieruchomości IP: *.sfc.pl 23.09.08, 20:40
                  Widać gosciu że jestes JEDNYM z nich. Te pochwały aż w oczy rażą. Czyżbyście ruchu nie mieli;)???
                  Najpierw wywindować/naganiać ceny teraz brak ruchu w interesie....hehe żałosne...
                  Zarobki polskie ceny jak na zchodzie.
                  To wszytko o czym piszesz to sobie może każdy sam sprawdzić jak nie wie co - to dopytać np: u notariusza:), naprawde to żaden problem.
                  Pozdrawiam tych zdrowo myślących:)
                  • Gość: ona Re: biura nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 21:39
                    właśnie a ja chcę kupić mieszkanie, i zastanawiam się czy skorzystać z biura,
                    czy samej to załatwiać:( Trochę do latania jest, nie znam się na takich
                    sprawach, i nie wiem co począć. Ale z kolei agencje mało sobie nie życzą za
                    takie usługi.:(
                    • Gość: ~~ Re: biura nieruchomości IP: *.sfc.pl 23.09.08, 22:08
                      Poszukaj mieszkania, sprawdz w spóldzielni czy mieszkanie nie jest zadłużone najlkepiej idz z gościem do spóldzielni po swieże potwierdzenie sprawdz czy opłaty są na bieżaco regulowane, kto jest zameldowany w mieszkaniu i jakie prawa posiada do niego i najważniejsze w księgach w sądzie czy hipoteka tego mieszkania jest czysta.
                      Jesli czegos nie rozumiesz wybierz sobie też notariusza u którego będziesz kupować(TYLKO PRZEZ NOTARIUSZA) to mieszkanie i on Ci tez pomoże powie Ci jakie papiery i co i jak.
                      Jeśli z kredytem to podobna historia, bank przez który to załatwiasz też Ci powie jakie masz paieprki donieść troszkę czasu ...i będziesz na Swoim powodzenia:)
                    • Gość: AGENT Re: biura nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 22:15
                      Te biura to całkowite nieporozumienie - jedno biuro jest w stanie
                      utrzymać się z 1-2 transakcji na miesiąc - rynek musi wymóc upadłość
                      wiekszości tych firm zwiekszenie obrotu przypadającego na jedno
                      biuro i oczywiście znaczne zmniejszenie prowizji.

Dzisiejsze ceny to lichwa - prowizja biura jest dużo wyższa od opłat
                      notarialnych i skarbowych łącznie /oczywiście liczę prowizję od
                      dwóch stron/

Radzę omijać z daleka te agencje - najlepsze oferty są tylko
                      bezpośrednio - sprzedający także znają ceny i jeżeli mają dobrą
                      ofertę wiedzą że łatwiej znajdą kupca bezpośrednio.

Sprawy formalne wytłumaczy notariusz.

Idą ciężkie czasy dla tych handlarzy.

Oto moje spostrzeżenia. Pozdrawiam Cz-wian.
                      • Gość: ble Re: biura nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 15:37
                        no moi mili...widzę znawców...albo tych co handlują ADRESAMI za 2000zł!!!!
                        pisaliście żeby tylko przez notariusza..to można inaczej?? można mieszkanie
                        kupić przez umowę kupna-sprzedaży?? barany...jeśli się nie znacie to się nie
                        wypowiadać...za to wy siedzicie w domu i żal wam dupy ściska że ktoś sie uczył i
                        prowadzi biuro...
                        • Gość: ~~ Re: biura nieruchomości IP: *.sfc.pl 24.09.08, 18:20
                          Możesz sobie prowadzić biuro Twoja sprawa, ale to nie znaczy że mam korzystac z Twoich usług:).
                          Zresztą widać Wasz profesjonalizm zero odpowiedzialności, a prowizje:)....czyli czy kupie przez Ciebie czy nie to i tak będzie to samo, wnioski nasuwają się same:)
                          • Gość: Do ble Re: biura nieruchomości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.08, 23:02
                            No ładnie agencie-twój potencjalny klient to baran - oby to nie
                            stało się rzeczywistością - szybko byś upadł.
    • wybieramkredyt Re: biura nieruchomości 29.05.19, 15:04
      napisz wiadomości na biuro@wybieramkredyt.pl, tam podpowiedzą jak ją ominąć
    • natix1992 Re: biura nieruchomości 27.08.19, 12:45
      Dokładnie, zależy od umowy i polityki biura. Nie zawsze tak jest. Ja mogę polecić zakup szeregówek do tego dewelopera: http://osiedlezielonezacisze.pl/oferta/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka