Dodaj do ulubionych

Częstochowianie chcą mieszkać poza miastem

24.06.08, 21:33
mieszkać poza miastem - to nie jest trudne, nie musza sie nigdzie
przeprowadzac ... co innego jak chcieliby mieszkac w miescie :>
Obserwuj wątek
    • Gość: magda Re: Częstochowianie chcą mieszkać poza miastem IP: *.adsl.inetia.pl 24.06.08, 22:05
      Na Stradomiu jest cała masa działek. Do centrum jadę samochodem 5 minut,
      autobusem ok. 20(czyli szybciej niż np. z Rakowa).
      Boczne uliczki od Sabinowskiej - cisza i spokój.
      • Gość: eligiusz Re: Częstochowianie chcą mieszkać poza miastem IP: 195.205.202.* 24.06.08, 22:12
        Gość portalu: magda napisał(a):

> Boczne uliczki od Sabinowskiej - cisza i spokój.

nadal sie tam tonie w błocie?
        • Gość: magda Re: Częstochowianie chcą mieszkać poza miastem IP: *.adsl.inetia.pl 24.06.08, 22:33
          Nie jest tak źle - jak się nie chce mieszkać w betonowej pustyni to trzeba się trochę poświęcić.

Tu np. ciekawa inwestycja
          www.ideodeveloper.pl/?id=35
          • Gość: gosc Re: Częstochowianie chcą mieszkać poza miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.08, 22:40
            No i za chwile szlag mnie trafi.Rakow to nie najlepsza dzielnica to co jest
            dobre?miasto zrobiło slums ludzie traca kase bo mieszkania tansze a wszystko
            przez kilka czerwonych blokow ktore kiedys były zamieszkane przez pracownikow
            huty a teraz miasto lokuje tam odpady z całego miasta a wszyscy wiedza ze tylko
            rakow to miejska dzielnica bo całe błeszno parkitki i inne to wiocha.
            • Gość: gośc Re: Częstochowianie chcą mieszkać poza miastem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.08, 22:43
              wyluzuj! na parkitce to dopiero wiocha!
            • Gość: abc Re: Częstochowianie chcą mieszkać poza miastem IP: 85.202.149.* 24.06.08, 23:06
              z mojej dzialki pod miastem jestem w 15 minut autbusem pod CC, samochodem w 10.
              Mam ponad 50 pks'ow. Na zkupy do Reala 20 minut rowerem. Dzialka 40 zl z m2 ...
              wiec co mnie Rakow czy Bleszno obchodzi?! Po ile z m2? Ile sie jedzie do
              centrum? Na Rakowie mieszkalem i nie chce wiecej, na Parkitce tez i ostatnio sie
              zepsula totalnie. A w bloku nawet jak masz ksiege wieczysta to masz sasiada za
              sciana, administracje, ktora decyduje za Ciebie o wszystkim i tak naprawde nie
              jestes wlascicielem niczego. Gdzie sobie ogrodek zrobisz albo dzieci do ogrodu
              wypuscisz.
      • maxymilian_3 Re: Częstochowianie chcą mieszkać poza miastem 25.06.08, 10:20
        Plus samochód terenowy dobrej klasy na te szybkie dojazdy. Mieszkam tam już trzy
        lata więc wiem dobrze ja to wygląda.
    • Gość: angrusz Częstochowianie chcą mieszkać poza miastem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.08, 22:45

Bez pomocy rodziców młodzi nigdy by nie poradzili sobie z budowa
      domu .
      Toz to koszt ok 400 - 500 tys zł .

Całe życie braknie by spłacic taki kredyt .
      A nauczyciel ?? dwa trzy życia . Dla nich to pod mostem chyba
      przyjdzie zamieszkać np młody nauczyciel stażysta .
      Ot i cuda Tuskowe
      • Gość: agnieszka Re: Częstochowianie chcą mieszkać poza miastem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.08, 22:48
        ja nie nauczycielka a jak tak dalej pójdzie też zamieszkam pod mostem :( Dom?
        Marzenie! Aby chociaż kupiła jakieś niewielkie mieszkanko to będę się cieszyć :)
        • Gość: rosarosa Re: Częstochowianie chcą mieszkać poza miastem IP: *.apus-net.pl 25.06.08, 00:40
          Agnieszko.
          Angruszowi się nie dziwię. Taki już z niego smurf Maruda, że nic mu się nie chce, wszyscy mają lepiej (bo mają rodziców, bogatych krewnych, w dalszej kolejności są życiowymi cwaniakami, a na szczycie hierarchii społecznej stoją złodzieje) tylko on biedny taki.
          Angrusz to taki człowiek, którego lepiej przy sobie nie mieć w kłopotach - czarna dziura polskiego internetu :)
          A własny dom? Śmiem twierdzić, że na dom stać również ludzi z dwóch nauczycielskich pensji. Mam taki przykład wśród swoich znajomych. koledze się w życiu nie układało. Razem z żoną pomieszkiwali w wynajmowanych mieszkaniach, do momentu aż (jak w opowieści wigilijnej Dickensa) zła wiedźma (czytaj właścicielka mieszkania) wymówiła im lokum przed Bożym Narodzeniem.
          Wysprzedali się ze wszystkiego co udało im się zgromadzić przez 10 lat małżeństwa: ksiązek, telewizora, mebli, nawet ślubnego żyrandola.
          Kupili 8 lat temu pod Częstochową działkę 600 metrową z rozwalającym się budynkiem (rzekomo mieszkalnym)o pow. ca 45 m kw.
          Nawet dla nich to była rudera. Jedna pensja na skromniutkie życie i koszty dojazdów do miasta, druga na "wieczyste remonty". W zeszłym roku wzięli kredyt hipoteczny i obecnie kończą dobudowę dwóch pokoi i łazienki z prawdziwego zdarzenia.
          Brzmi jak bajka prawda?
          W sumie z rudery zrobił się ładny 90 m domek parterowy z zadbanym ogródkiem. Może to nie będzie szczyt luksusu -tynkowanie przez kolegów, kafelki kładzione własnoręcznie, elektryka wymaga poprawy.
          Skromny, ciasny ale własny. A najtrudniejsze momenty wg kolegi były wtedy, gdy musiał rzucić palenie, bo za drogie i pogodzić się z ultimatum żony, że po 6 latach wiecznego remontu należy jej sie krótki urlop:)

Niech sobie angrusz plecie, co chce. Ja widzę, że takie marzenia są w zasięgu.
          To kwestia determinacji, czasem, życiowego kopa w dół, wielu wyrzeczeń. Ale, Boże mój - na szczęscie to nie tacy jak angrusz są w przewadze społeczeństwa :)
          Masz rozum, sprawne ręce, przyjaców, dobrych znajomych - dasz radę.
      • Gość: Do p.LESNIKOWSKIEO Re: Częstochowianie chcą mieszkać poza miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.08, 15:47
        Chcialem ,sie zapytac pana ,dlaczego planuje sie budowe cztero
        pasmowki na ulicy Przejazdowej,i Glownej pare metrow od
        budynkow.Czy, po takiej inwestycii beda zachowane normy pod wzgledem
        halasu ,drgan ,i smrodu.Kolo bylej tapetowni planowany jest parking
        dla TIR-ow.Czy nieobawiacie sie panstwo ,ze po wybudowaniu tej drogi
        beda robione pomiary,i jak normy beda przekroczone to poplyna pisma
        do sadow do Strasbourga o wysokie odszkodowania.Prosil bym pana o
        krotki komentarz w tej sprawie.
    • Gość: :-) apel do redakcji IP: *.adsl.inetia.pl 24.06.08, 22:54
      Z calym szacunkiem, ale to co sie dzieje w Częstochowie to normalna
      tendencja w społeczeństwach rozwinietych (albo rozwijajacych sie)
      inaczej mówiąc coraz bogatszych: ludzie wynosza się z miast na
      peryferia. coraz wiecej ludzi bedzie pracować w usługach i w domu a
      internet tylko to przyspiesza.
      Redakcje prosze o kontakt z socjologiem prof. Markiem Szczepańskim
      (UŚl czestochowianin używany niekiedy w GW) on prowadzi zajęcia i
      pisze o teoriach rozwoju społecznego :-)))własnie na ten temat, od
      lat. własciele agencji nieruchomości to tylko opinia ludowa.

nie myslalem ze bede obserwowal na wlasne oczy to o czym uczyłem sie
      na studiach.
      • Gość: ee Re: apel do redakcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.08, 23:08
        Zdecydowanie wolę Parkitkę.
        • Gość: axel są fajne i magiczne miejsca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.08, 23:25
          jak Żarki Letnisko::)))
          • Gość: do axela Re: są fajne i magiczne miejsca IP: *.srod.spidernet.pl 24.06.08, 23:49
            Ok Żarki są fajnym rejonem, może wiesz jakie są tam ceny działek lub
            domów z działkami?
        • xma Re: apel do redakcji 24.06.08, 23:51
          Parkitke zniszczyly wladze puszczajac przez cale osiedle tiry i ciezarowki z opola i wielunia - dzis jest tylko halas, smrod i kompletnie nieprzystosowana do takiego ruchu droga, z ktorej robi sie kruszonka, a mialo byc tak pięknie... jak w III Aleji ;)))
          • Gość: I.LEŚNIKOWSKI na Rocha chcą żyć IP: *.um.gov.pl 25.06.08, 08:54
            Lepiej jeśli posypie się droga, niż mają posypać się ludzkie
            domostwa: puszczono tamtędy ruch ciężarowy dlatego, że od lat
            mieszkańcy ul. Rocha walczyli o objazd ich ulicy. I kolejne władze
            walczyły o to by zmienić kategorię dróg oraz umożliwić omijanie
            Rocha.
            Trezba drogę naprawić - będzie ulga dla Rocha i normalny objazd.
            • marcys_czwa Re: na Rocha chcą żyć 25.06.08, 09:22
              Szkoda tylko że za wczasu miasto nie pomyślalo o odpowiednim
              zielonym ekranie oddzielającym od drogi mieszkanców Parkitki. Nie
              chodzi o to że nic nie zrobilo bo po interwencjach mieszkanców, Rady
              Dzielnicy rzeczywiście zadbano o zieloną barierę dzwiękochlonną.
              Problem tylko taki że zrobiono to zbyt późno a jak wszyscy wiemy
              drzewka i krzewy rosną troszkę dużej niż rok. Tak więc jeśli zaczną
              spelniać swoją rolę za jakieś 5-10 lat to będzie dobrze. Skoro
              kolejne wladze walczyly tyle lat o puszczenie ruchu przez
              Szajnowicza, Okulickiego i Św. Krzystofa to oznacza że mogly także
              dużo wcześniej zadbać o komfort życia mieszkanców Parkitki a
              posadzone drzewka bylyby o wiele wyższe.
              Pozdrawiam
              P.S. Nie jest to jakiś mój osobisty pstryczek w nos prezydenta tylko
              refleksja nad tym jak planuje się organizację oprzestrzeni użytkowej
              w Polsce, a w zasadzie jak nie powinno się jej planować:-)
      • Gość: do Goscia Re: apel do redakcji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.08, 20:14
        Kochany Gosciu , jakie ty chcesz otwierac uslugi,chyba reperacje
        RTV,albo AGD ,bardzo czesto psuja sie Chinskie czajniki elektryczne
        do gotowania wody ,a najlepszy biznes to jest SETURATOR Z WODA
        MINERALNA,PLUS SOK,na peryferiach blisko lasu.Powaznie,wszystko wali
        z Chin za grosze,a ty chcesz otwierac uslugi,pewnie masz jakas dobra
        posade panstwowa ,to jej pilnuj.
    • Gość: zezowaty Częstochowianie wracają do korzeni IP: *.apus-net.pl 24.06.08, 23:49
      Taki tera trynd nastał. Najpierw ze wsi do miasta za dudkami. Ale
      jak to mówią chłop ze wsi może, ale wieś z chłopa ni hu,hu. To i
      wracają.
      • grekonline Re: Częstochowianie wracają do korzeni 25.06.08, 00:21
        Dobrze powiedziane! A do całej reszty: brać się za robotę sami budować, dźwigać
        te ciężary a nie do agencji po gotowy domek:)
      • Gość: Kiju Re: Częstochowianie wracają do korzeni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.08, 08:23
        I to jest własnie to. Ciągnie wilka do lasu.
        Ja nie wyobrazam sobie zycia poza miastem. Malo brakowało a kupiłbym
        działke na wsi. Na szczęscie własciciel pdniósł cene w ostatniej
        chwili i do transakcji nie doszło.
        Tym samym nie wziąłem udziału w owczym pędzie , wyprowadzki za
        miasto.
        Dziś wiem ze to opaczność czuwała . Spokojnie wychodze w chapciach
        do nocnego, w nocy nie szczekaja zadne burki a sąsiad za scianą to
        normalny gość a nie cham który żywemu nie przepuści.
        Miasto ma swój klimat...
        Oczywście jedyna słuszna dzielnica to PÓŁNOC.
        • Gość: ZiomBoy Re: Częstochowianie wracają do korzeni IP: *.cn.com.pl 25.06.08, 09:35
          To i tak mieszkasz Kiju na wsi. Przejdz sie do spoldzielnii i zobacz stare
          zdjecia jak na miejscu gdzie masz blok rosly buraki i kapusta - to nie jest zart.
        • Gość: jestem z miasta? Re: Częstochowianie wracają do korzeni IP: *.apus-net.pl 25.06.08, 09:36
          Wyprowadzka poza miasto to nie jest owczy pęd. Nikt też chyba nie jest tak głupi, żeby twierdzić, że to najlepsze rozwiązanie. Podobnie jak nie powinien być głupi i lansować tezy, że tylko mieszkanie w mieście rulez :)

Fakt, że część ludzi marzy o mieszkaniu poza miejskim gwarem dobrze świadczy o kondycji społeczeństwa: ekonomicznej i psychicznej.
          Powodzi nam się lepiej, potrafimy sobie uświadamiać własne potrzeby, potrafimy je zaspokajać - mamy widoczne cele.
          Dorabianie do tego pseudofilozofii o owczym pędzie, o wieśniackich korzeniach jest tyle jest niepoważne lub wywołane frustracją.
          Mieszkanie w mieście ma swoje zalety i wady; podobnie na wsi.
          To kwestia kalkulacji, co jest priorytetem dla mnie, mojej rodziny, dla mojego stylu zycia, tego gdzie chcę być za lat 20-40-ści
          Wszyscy mamy wieśniackie korzenie i robienie z tego zarzutu jest proszeniem się o kpinę dla mieszkanca Północy. Dla z dziada, pradziada będących mieszkańcami starego Miasta, Alei, dzielnicy podjasnogórskiej - mieszkańcy Północy zawsze będą pariasami, elementem naplywającym wraz z komunistycznym tryndem do budowania osiedli sypialnianych.
          Skoro się szuka na siłę antagonizmów - należy brać pod uwagę rownież i takie spojrzenie.:))
          Opacznie łapiesz kolego rolę czuwającej Opatrzności
          • Gość: BardzoDobrze Re: Częstochowianie wracają do korzeni IP: 85.202.144.* 25.06.08, 21:54
            Zgadzam się z Tobą w 100%, każdy powinien zrobić kalkulacje, co jest dla Niego,
            dla Jego Rodziny lepsze i tyle... i wszystko się wyjaśni, gdzie lepiej dla Niego
            mieszkać. Ja osobiście marzę o mieszkaniu poza miastem, może dlatego, że za
            bardzo już doświadczyłem życia w ogromnych aglomeracjach i to mnie po prostu nie
            kręci...

Pozdrawiam i życzę właśnie takich komentarzy, jak ten na który odpowiadam,
            rzeczowy, a nie jakieś tam bajanie!!!
    • maxymilian_3 Częstochowianie chcą mieszkać poza miastem 25.06.08, 10:18
      Ja sam wielce żałuję, że wybudowałem dom w tym żałosnym mieście. Procedury administracyjne trwały miesiącami, o wszystko trzeba się prosić - i tak nie przynosi to żadnego skutku. Miasto nie zrobi nic dla nowych mieszkańców żadnego uzbrojenia terenu, czy utwardzenia drogi. Nie interesuje gminy budowa kanalizacji, wodociągu czy takiego luksusu jak utwardzenie drogi czy budowa chodnika - sami udzielają takich odpowiedzi na piśmie!
      Jeśli porówna się działania urzędu miasta to z jakąkolwiek gminą pod Częstochową - wystarczy przejechać samochodem po tych terenach.
      Ludzie nie budujcie się w tej żałosnej okolicy - same problemy!
      • merkawa Re: Częstochowianie chcą mieszkać poza miastem 25.06.08, 14:44
        Najbardziej lubie czytac opowiesci,jakoby: "jest mi tak super w bloku z super
        gosciem sasiadem.Moge z nim swobodnie pogawedzic przez sciane wykonaną z 10-ciu
        cm drutu i betonu.Słysze kiedy ma zapalenie śluzówki odbytu,wiem kiedy i co jego
        zona gotuje,co jego dzieciak dostał w szkole i dlaczego.Poprostu jest nam super!
        Jestesmy tak RAZEM,jak w rodzinie" :-) A miejsce wieśniakow to jest na
        wsi,niech sie tam mordują w swoich domkach jednorodzinnych,niech im chwastem
        porosną ogrody,niech im sie popsują wszystkie samochody,niech wtedy daremnie
        szukaja tramwaju,niech sobie nie myslą,ze zyja jak w raju !
        • Gość: zezowaty Re: Weź merkawa i przestań IP: *.apus-net.pl 25.06.08, 15:01
          używać szklanki do podsłuchiwania sąsiadów. Zrób se herbaty,
          wyluzuj, siorbnij. Kto ci każe sąsiadów podsłuchiwać? Ożeń się to
          sama będziesz wydawać te odgłosy. A na razie korzystaj z
          dobrodziejstw miastowych i niech ci się wiedzie.
          No to nara.
          • Gość: do merkawa Re: Weź merkawa i przestań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.08, 15:05
            Ty się dobrze czujesz?
            • merkawa litosc zbiera 25.06.08, 18:58
              Szklanki mozna uzywac do podsluchu?Skad ty wiesz takie rzeczy? :-) Czytajcie
              ze zrozumieniem,to raz .Po drugie,jesli ONA to wychodzi za mąz a nie "zeni"
              Niby mądrala ,niby umie dawac rady ,a taki niedouczony :-) Wreszcie jesli
              ONA to "do widzenia" ,bo "na ra" to wolaja kundle pod blokiem, co mają krok w
              kolanach i wyrok w zawiasach.Kumasz? No to pozdrawiam :-)
              • Gość: komandor Re: litosc zbiera IP: 195.205.202.* 25.06.08, 19:55
                jak kogoś nie stać na dom pod miastem, to niech sie pociesza, że w blokach lepiej, zawsze to lepsze niż sie frustrować :)
                a tak swoją drogą, nie każda wieś jest warta, żeby sie tam budować, czasami dziwie sie w jakich miejscach ludzie stawiają domy, ja nie chciałbym tam działki za darmo (no chyba tylko po to , żeby ją sprzedać), są oczywiście swietne miejsca do osiedlenia sie, ale nie będę mówił gdzie, żeby nie wzrosły tam ceny za ziemie :)
                • Gość: niecham Re: litosc zbiera IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.08, 20:39
                  chetnie zamienilbym mieszkanie w blokach na jakis rozsadny domek tak
                  do 12 km od Cz-wy
                  szukam
                  • Gość: sorry Re: litosc zbiera IP: 85.202.149.* 25.06.08, 21:33
                    ja niedlugo sprzedaje mieszkanie i wynosze sie tuz za granice miasta. Do znaku
                    Cz-wa mam 2 km :P Do centrum 10 :P Mam gdzies bloki. Slabi mnie, ze niektorzy
                    cale zycie w bloku na IV pietrze bez windy i nic ze soba nie zrobili.
    • Gość: Gitarzysta Re: Częstochowianie chcą mieszkać poza miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.08, 09:53
      Budowa cztero pasmowki na ul Glownej ,i Przejazdowej to jest;{modne
      sa teraz porownania wsrod politykow},jak bysmy postawili budynek o
      wymiarach 10/10 metrow,zrobili na nim strop,i nie dali drutu miedzy
      ackermany,zrobili ladny dach ,i go pomalowali.Wszyscy by ten budynek
      podziwiali,tylko znawcy sztuki mularskiej czekali by kiedy to sie
      zawali.
    • Gość: fpawel Częstochowianie chcą mieszkać poza miastem IP: *.iplus.com.pl 26.06.08, 12:53
      Przez 41 mieszkam w tym mieście, najpierw z rodzicami na
      Tysiącleciu, później z własną rodziną w Śródmieściu przez 8 lat a
      ostatnie 7 lat na Parkitce i to wtstarczy. Teraz kupiliśmy dom na
      wsi z 1300 m działką 12 km od Częstochowy i jesteśmy przeszczęśliwi
      a szczególnie dzieci, które wieś znają tylko z obrazków i opowiadań.
      Wyprowadzamy się nie dla tego że w mieście jest źle ale dlatego że
      teraz nam będzie jeszcze lepiej :)
    • Gość: gosc Re: Częstochowianie chcą mieszkać poza miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.08, 20:45
    • Gość: Częstochowianin Re: Częstochowianie chcą mieszkać poza miastem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 18:47
      Spadaj zakompleksiały wieśniaku
      • Gość: Do Czestochowianin Re: Częstochowianie chcą mieszkać poza miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.08, 19:56
        Napisal bys ,kolego jakis maly referacik,i jakos go umotywowal.A tak
        nie wiadomo kto do kogo ,i co do czego.Nie kazdy zna twoje mysli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka