Gość: gość Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: 82.160.8.* 26.08.04, 19:56 hej wpisujcie się bo już nas gonią z innych, a pzrecież Dąbrowski rulez!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
paulie_gualtieri Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci 27.08.04, 07:20 Nie ma cwaniaka nad Dąbrowszczaka :) I jeszcze jeden i jeszcze raz na górze znowu zobaczą NAS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: techno-freak Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.pool.mediaWays.net 28.08.04, 01:02 Totalnie popieram. Dabrowski for ever and ever Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franz Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.04, 21:59 własnie,dzis spotkałem jedną z młodszych nauczycielek z Dąbrola i jakoś rozbudziła sentymenty.pozdro z pola walki/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: techno-freak Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.pool.mediaWays.net 31.08.04, 01:48 Dabrowski forever i Pozdro dla wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
olia.007 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci 31.08.04, 09:57 Już jutro rozpoczęcie szkoły :). Ja Dąbrola właśnie skończyłam (echh! A szkoda połaziłoby się tam jeszcze :D), a wszystkim którzy zaczną tam naukę teraz szczerze gratuluję wyboru! Ostatnio na ślubie naszej koleżanki z klasy stwierdziliśmy, że 1 września zjawiamy się w szkole, bo już za nią tęsknimy :D. Więc 4b zjawia się w Dąbrowskim! Bójcie się! :P:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 23:33 Heheh mówisz IV b się zjawia hym ,IV a przynajmniej część również zamierza odwiedzić hym "stare" kąty , trzeba troche postraszyć młodą krew, swoją drogą nie wiem co z prof. Straszak czy rozpocznie rok normalnie czy nie ;// Odpowiedz Link Zgłoś
olia.007 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci 01.09.04, 00:39 No my mieliśmy iść całą (prawie) klasą a idą chyba 3-4 osoby :(. Ale iść zawsze można :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: techno-freak Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.pool.mediaWays.net 01.09.04, 02:12 Byloby OK i ciekawe gdyby Nowi napisali ich pierwsze wrazenia pierwszych dni z Kult-Lo, jakim jest Dabrol. __ Curiosity killed the cat, but for a while I was a suspect. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: 82.160.8.* 01.09.04, 22:06 wszystkim forumowiczom i dąbrowszczakom obecnym i byłym wszystkiego najlepszego z powodu końca wakacji, dużo sił i zdrowia do pracy lub nauki. Hej z IVa od starszakowej odezwijciesię , co u was sychac straszna cisza w eterze A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 22:37 no wąłsnie a kim ty jesteś "gość"??? hehe bo ja też jestem z IV a i wcale nie cisza w eterze ,mały odpoczynek wakacyjny . olia no to rzeczywiście dużo was poszło, ja sie wybieram jutro heheh , na czarna kawe z cukrem i niedobrą śmietanką Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariuszko Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.crowley.pl 01.09.04, 23:22 Dąbrolom starszym i młodszym, uczącym i uczonym, powodzenia w nowym roku. Jeżeli przeżywacie pierwszy po wakacjach dzień w szkole równie dramatycznie, jak ja pierwszy dzień w pracy po trzytygodniowym urlopie, to płynie w was taka sama krew i to jest normalne. Źle, gdy ten dramat nie chce się skończyć tydzień po wakacjach i dłużej. Szczególnie w klasie maturalnej. Ale to zupełnie inna historia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: techno-freak Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.pool.mediaWays.net 02.09.04, 03:13 Mysle, ze kawa dalej nie jest tipp-topp.Ale Ok, nie szkodzi.Wazne, ze w Dabrowskim ja wypijesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 02.09.04, 16:36 Mariuszko, cieszę się, że już jesteś w domu, w Polsce. Zapewne masz dużo wrażeń z wyprawy na Spitsbergen. Miłe są życzenia z okazji nowego roku szkolnego, złożone wszystkim uczącym i uczonym. Jak ten czas leci. A nowa matura zbliża się coraz szybciej i budzi obawy zarówno uczniów, jak i nauczycieli. Pozdrawiam Ciebie i wszystkich z LO im. Jarosława Dąbrowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariuszko Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.crowley.pl 02.09.04, 23:51 Alu, dzięki za dobre słowa. Wróciłem już kilka dni temu, w sam raz by zdążyć spotkać się z Dąbrolami, kolegami i koleżankami z lat 1971-75, na tradycyjnym nocnym pikniku w cieniu olsztyńskiego zamku. Frekwencja dopisała całkiem, całkiem. Twórcą tych spotkań jest mój przyjaciel Olek Ż., który co dwa lata przyjeżdża z New Jersey z coraz liczniejszą swoją amerykańską rodziną. Catering zapewnia nasz przedsiębiorczy kolega, a mój przyjaciel jeszcze z przedszkola, Piotrek K. (i chwała mu za to), miłośnik włoskiej kuchni i wina. Muzyka w wykonaniu wszystkich (amerykańskie dzieci Olka po polsku słabo mówią, ale śpiewają nieźle) płoszyła trochę konie, ale okoliczni mieszkańcy nie narzekali. Na poprzednie spotkanie udało mi się namówić Yaninę, wprawdzie nie Dąbrola, ale przyjaciela z ławki w Szk. Podst. nr 17. Organizujcie takie spotkania! Nic bardziej okrutnego nad brzuszki, siwizny i łysiny starych przyjaciół! Ale niech tylko takie okrucieństwa was się imają. Następne spotkanie w 2006. Ściskam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zpomniany Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 09:32 Krawka miłośnikiem kuchni włoskiej?! No nieźle... Odpowiedz Link Zgłoś
olia.007 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci 02.09.04, 14:32 No to może ustalmy kto jest gościem a kto xxx. Co do mnie to chyba wiadomo kim jestem :). xxx napisał(a) że wybiera sie do szkoły 2.09 - no to widać sie spotkaliśmy bo z 4 kolesiami z klasy "a" pół dnia spędziłam w szkole :), łącznie z zaliczeniem godziny wychowawczej w nowej klasie Straszakowej :D. Napisznie na olia.007@gazeta.pl, to wymienimi sie numerami gg i sie jakoś zgadamy. Pozdrowienia i całuski dla wszystkich byłych, obecnych i przyszłych uczniów dąbrowskiego :* :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chemiczny Ali Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.04, 13:12 ciekawym kto z kadry nauczycielskiej opuśćił od 1999 ta szkołę.O ile mi wiadomo,Rysiek odszedł w świat i lata gdzieś po okolicy w białych spodenkach,Konopka tez dała sobie spokój,tak jak emeryt Kacher,nie wiem jak tam Zagłada i inni bo niektórzy mieli już rozsądny wiek.Ktoś kto tam się uczy obecnie któryś tam rok mógłby dać jakies nowinki.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariuszko Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.crowley.pl 03.09.04, 23:51 Z(a)pomnianemu do sztambucha. Ja wiem, że znamy Krawkę z jego kilku restauracyjnych przedsięwzięć spod znaku chińskiego smoka i indonezyjskiej "nasi". Nas też uraczył pod olsztyńskim zamkiem najprawdziwszą, jaką sobie można wyobrazić 6 tys km od Wielkiego Muru, chińszczyzną. Ale po kilku kieliszkach dobrej whisky naprawdę przegadaliśmy o zaletach klimatu środkowej Toskanii. A w szczerość lekko wstawionego Krawki wierzę. Wątpiłbym na trzeźwo. W każdy razie niech mu się wiedzie w nowym życiowym stadle! Uścisk! PS. zapalcie świeczkę ku pamięci i przestrodze po tej setce z okładem niewinnych osetyńskich dzieci, które w swojej szkole w pierwszym dniu po wakacjach spotkały śmierć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl 05.09.04, 18:48 Oglądałam "Panoramę" i płaczę nad losem dzieci w Biesłanie. To okrutne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariuszko Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.crowley.pl 05.09.04, 19:53 Alu, nie jestem w tym pomyśle pierwszy, słyszałem o tym z ust Marka Borowskiego, ale byłoby mi przyjemnie, gdyby w moim Dąbrowskim poniedziałkowe zajęcia zaczęły się od minuty ciszy dla solidarności z ofiarami i ich najbliższymi straszliwej tragedii w osetyńskiej szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl 05.09.04, 21:46 Mariuszko, Twoje życzenie spełni się. Dzwoniłam do znanej mi nauczycielki języka polskiego (choć już godz. 21.30), która obiecała mi, że w ten sposób rozpoczną się zajęcia w naszej szkole. I my jutro o 8.00 połączmy się myślami z tymi, którzy czują. Pozdrawiam - Ala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.21.pl / 213.199.204.* 05.09.04, 23:25 Life is brutal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIPSKI and SIARA Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.04, 23:37 DO przedmówcy, po 11 września my niemieliśmy oprócz religi żadnych cichych chwil. Ale nie o tym , tylko o tragedi tej szkoły jaką jest niewątpliwie odejscie w tym roku znakomitych piłkarzy ręcznych, których drużyna składała sie prawie w całości z IVe.Wątpie czy kiedykolwiek prof. Woldański znajdzie równie walczących i utalentowanych sczypiornistów,(jak i bramkarza :) hehe) , którzy wywalczyli histroyczny sukces dla szkoły.Pozdrówka dla SIARY z którym tworzyliśmy klimat tej durnej budy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl 05.09.04, 23:48 Jak możesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.21.pl / 213.199.204.* 06.09.04, 10:57 zgadzam sie z kolegą Lipskim :) trzym sie chłopie na studiach fajnie sie bawiliśmy w tej szkole nie? szkoda ze już koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl 06.09.04, 17:26 Do przemyślenia spółce LIPSKI and SIARA! "Zna(j) proporcją, mocium panie" (A. Fredro, Zemsta). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.d2.club-internet.fr 06.09.04, 03:08 zgadzam sie wpis zupelnie nie po linii Dabrowskiego jesli masz Szanowny Absolwencie problemy z tym , ze druzyne pilki recznej doprowadziliscie do chwaly liceum, przy twoim rowniez udziale, a teraz... wiesz nie dokoncze z szacunku dla Twojego przemyslenia sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIPSKI and SIARA Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.04, 13:08 Przepraszam bo problem ze sportem to szkoła ma teraz, i to taki że nawet prof. Woldański powiedział że ,,bez was będzie teraz ciężko coś wywalczyć, bo z gimnazjum młodziez już nie ta '', moich przemyśleń nie biore z choinki, kiedy w ubiegłym jeszcze stuleciu przychodziliśmy, kazdy pierwszak chiał byc w drużynie,żyliśmy sportem, to był zaszczyt, a teraz wystarczy spojrzec na szkolne dni sportu... wiesz niedokończe z szacunku dla moich kolegów, którzy mieli powybijane zęby, rozwalnone głowy( hi PIter :)) i zawsze wracali . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.d2.club-internet.fr 06.09.04, 17:40 nieporozumienie. dzieki za sprostowanie z Twojego wpisu wygladalo to troszke inaczej stad tak moja reakcja Bardzo mocno pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariuszko Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.crowley.pl 06.09.04, 22:21 Alu, kiedy wiele osób niezależnie myśli o tym samym, a niektórzy (czyli Ty!) przekuwają to w czyn, to jest w tym ten rodzaj solidarności międzyludzkiej i ponadgranicznej, który lubię i cenię. Kochani, wpłaćcie złotówkę na budowę nowej szkoły w tym zagubionym osetyńskim miasteczku. Może na konto PAH? Może Caritasu? PS. moje doświadczenia z dyskusji na forach pokazują, że najtrudniej jest współodczuwać z ludźmi, których nie znamy, którzy są nam obcy. Po 11 września zdarzyło mi się wyrzucić z zajęć na uczelni chłopaka, który usiłował tłumaczyć, że w WTC zginęli głównie amerykańscy Żydzi. Ja nie muszę mieć do czynienia z antysemitą. W obliczu takiej tragedii narodowość naprawdę nie ma żadnego znaczenia. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl 06.09.04, 22:56 Dzięki za miłe słowa, choć myślę, że żadna moja zasługa. Tak nas po prostu wychowano, a prócz domu rodzinnego udział w kształtowaniu naszych charakterów mieli nauczyciele Liceum Dąbrowskiego. P.S. O wsparciu materialnym też pomyślałam i podaję bank i nr konta: BPH PBK S.A. 56 1060 0076 0000 4011 0000 1906 z dopiskiem "Biesłan". Bardzo serdecznie pozdrawiam Ciebie i Twą Żonę, a także wszystkich ludzi dobrej woli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl 06.09.04, 23:26 Mariuszko, a z tym chłopakiem zrobiłabym tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIPSKI and SIARA Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.04, 00:20 UU to czyzby tak nagle wiele sie zmieniło, kiedy swojego czasu SIARA przyniósł ksiązke po tytułem ,,Poznaj Żyda'' pamiętam że swojego czasu ksiażka robiła taką furore wsród nauczycieli, że chyba niebyło osoby która by jej nieprzeczytała, SIARA wcale niemiał przykrych konsekwencji, a ksiązka stała się powodem znakomitych długich klasowych dyskusji, szczególnie na religi i histori,nauczyciele byli zadowoleni ze wreszcie udało się im skłonić cała klase to dyskusji, zamiast odrazu kogoś wyrzucać lepiej wysłuchac jego poglądów i przekonań, być moze pozwoli to na wspólny dialog, spytać sie dlaczego tak uważa, a nie odrazu rodzić agresje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl 07.09.04, 01:07 Cóż, trudno mi odnieść się do zapatrywań niektórych nauczycieli historii czy religii. Mnie wpojono tolerancję i tego uczyłam moich wychowanków. Nie sądzę, aby udało mi się to w każdym przypadku. Dla refleksji nakreślę Ci pewną sytuację. Przed laty miałam w klasie ucznia, który się jąkał. Odpowiadał pisemnie, ustnie jedynie wtedy, kiedy tego chciał. Pewnego razu, gdy któryś z jego kolegów recytował "Odę do młodości", szydził z deklamującego. Wtedy poprosiłam go na środek sali i poleciłam mu powiedzieć z pamięci tekst Mickiewicza. Uczniowie zamarli, on w zdenerwowaniu jąkał się jeszcze bardziej niż zwykle. Wytrzymaliśmy wszyscy bohatersko do końca pierwszej zwrotki. Po czym podziękowałam i odesłałam go na miejsce. Myślę, że nigdy już nie odważył się z kogoś naśmiewać. Opowiem Ci jeszcze jedną historię. Pewnej wrześniowej niedzieli kilka lat temu byłam z mężem (mąż mój w wieku 16 lat walczył w oddziale AK w Radomskiem) na Jasną Górę. I to, co wówczas usłyszeliśmy z ust bpa Kraszewskiego, dało nam do myślenia. Padły następujące słowa: "Komunę trzeba wyciąć jak raka", a po krótkim zawieszeniu głosu ironicznie: "tylko nie tak jak w Jugosławii". Po czym rozległy się oklaski. Odeszliśmy stamtąd. Wybacz, LIPSKI, i wybaczcie wszyscy inni, że tak się otwieram na forum. Ale jeżeli te opowiedziane historie posłużą do jakiejś nauki, zgodnie z przysłowiem "Mądrej głowie dość dwie słowie", nie będę żałowała. Dobrej nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.d2.club-internet.fr 07.09.04, 01:45 piekny wpis. Pozdrawiam Serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl 07.09.04, 10:31 Do Storimy: dziękuję. Muszę jednak poprawić tekst, oczywiście powinno być: "...byłam z mężem [..] na Jasnej Górze". Pisałam tekst w dużym wzburzeniu emocjonalnym, przepraszam. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIPSKI and SIARA Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.04, 13:44 Oczywiście ciekawe i ładne słowa, niestety niewypowiem się co do kwesti komuny, ponieważ jestem na to o wiele za młody, lecz z takim uczniem to była słuszna decyzja, wszystko zależy oczywiście od postawy uczniów jak w tym przypadku, wnoskując byla ona poprostu chamska. W takiej sytuacji oczywiście niema sensu zaczynac dialogu. Natomiast interesuje nas jedno, jak proces zmian politycznych na poczatku lat 90, przebiegał w naszej szkole, ponieważ niewiele się otym mówiło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.21.pl / 213.199.204.* 07.09.04, 14:14 ciekawe pytanie kolega Lipski zadał :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wer(?)der Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.pool.mediaWays.net 07.09.04, 19:17 Fakt, pytanie ciekawe. Natomiast z wlasnego doswiadczenia musze z przykroscia stwierdzic ( juz tutaj to chyba pisalem ), ze podreczniki komunistyczne szkolne i uczelniane ( oczywiscie humanistyczno- spolecz ) nie uczyly tolerancji.Albo lapidarnie- zadne media, za wyjatkiem koscielnych, NIE UCZYLY Tolerancji. Ale po 90 Kosciol stal sie chyba poniekad takze nietolerancyjny. Najlepiej to nie zajmowac sie polityka, albo nie angazowac sie w nia,ergo przyjac postawe obiektywna ( tylko wtedy polityka moze byc ciekawa jako nauka albo zjawisko spol. ). A ludzi nie oceniac wg ich przynaleznosci narodowej, rasowej, religijnej etc, etc tylko wg charakteru, osiagniec i inteligencji. Pozdrawiam tutaj DEFINITYWNIE WSZYSTKICH PS Niestety jak sie prowadzi expansywna polityke jak USA / chociaz obiektywnie jestem pro, gdyz przynosi postep / czy Sowieci to pozniej ofiarami jest niewinna ludnosc cywilna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariuszko Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.crowley.pl 08.09.04, 00:49 Kochani, ciekawe teksty czytam, szczególnie pisane przez Ciebie, Alu. Myślę, że wpis L&S nawołujący do dyskusji w sprawie rasizmu (jakim jest antysemityzm) dlatego nie wzbudza mojej aprobaty, bo L&S jest w okresie życia, ktory nazwałbym poszkolnym, czy wczesnoposzkolnym. Piszesz z pozycji licealisty, który ma poczucie bezpieczeństwa i braku odpowiedzialności za swoje głupstwa. No bo co mu może taki nauczyciel zrobić? Dać jedynkę ze sprawowania? Pogrozić palcem na apelu? Gdzieś po drodze z liceum do dorosłości, może więc na studiach, za swoje słowa i czyny trzeba odpowiadać. Są tacy wieczni licealisci, jak ostatnio poseł pewnej prorodzinnej partii, który tłumaczył swój szczeniacki wygłup (pomazał długopisem obrazy na wystawie). Po skierowaniu sprawy o wanadalizm do prokuratury przypomniał sobie, że nie zauważył, że długopis był otwarty. Pewnie poprosi o naganę na apelu! O antysemityźmie się nie dyskutuje, jak nie dyskutuje się z niedomytym od tygodnia pasażerem w tramwaju. Ja wychodzę, albo odsuwam się. Co innego z tym studentem: odesłałem go do dziekana, by go wpisał do innej grupy. Wierzcie mi, nie było w tym cienia agresji. PS. czy SIARA całkowicie akceptuje to, co LIPSKI pisze? Tego studenta przypadkowo dostałem na egzaminie. Przypadkowo, bo starosta grupy losuje egzaminatora. Zdał nieźle, niegłupi chłopak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToMNR Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.bis.czestochowa.pl 08.09.04, 08:08 Dlaczego nie chcialbys rozmawiac o antysemityzmie? Czy nalezy wprowadzic cenzure i tabu - o tym rozmawiamy o czyms innym nie? Gdzie wolnosc wyrazania pogladow? Sam jestem przeciwny syjonistycznej polityce panstwa Izrael. A czy uwazam sie za antysemite - nie. Ale zydzi i mieszkancy Izraela pewnie mnie za takowego uwazaja. Bo teraz antysemita nie jest ten kto nienawidzi zydow, ale ten kogo nienawidza zydzi. Klerykalnemu zachowaniu posla LPR nie przyklaskuje, nawet jesli zrobil to co zrobil to powinien twardo stanac na swoim i powiedziec, ze go cos akiego obraza. Pozdrowienia dla Dabrowszczakow, szegolnie matura 2003! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIPSKI and SIARA Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.04, 13:27 Popieram powyższy wpis, widocznie panie Mariuszko masz jakiś poważny problem z antysemityzmem, najlepiej wyzwać kogoś od przedskolaka i cofnietego w rozwoju ponieważ podejmuje takie tematy, czyż to nie typowa reakcja obronna, więc zastanów się prosze kto tu jest bardziej dorosły, przeciez w mojej dyskusji nikogo nieoskarżam, mówie tylko ze temat ten wiele osób w swoim czasie skłonił do ciekawych konwersacji, więc niemam pojecia skąd taka reakcja ps.poprosze w takim razie SIARE żeby osobiście zabrał głos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl 08.09.04, 14:36 Moi młodsi koledzy ze szkolnej ławy! Dajcie sobie powiedzieć, że cechą bardzo młodego wieku jest pewna porywczość i brak kompromisów. Ale, co ja piszę. Będąc seniorką w tym wspaniałym towarzystwie Absolwentów, muszę się przyznać, że i mnie nieobce są romantyczno- idealistyczne porywy młodości. Mimo wieku i emerytury, duchem czuję się młoda. To wrodzone i nabyte cechy osobowościowe oraz kontakt z młodzieżą, który bardzo sobie cenię. Tyle tytułem wstępu. Ale ad rem. Myślę, że w niezbyt właściwy sposób odczytałeś intencje naszego wspólnego Kolegi Mariuszko, który powiedział, że dla człowieka wykształconego, humanisty, absolwenta Liceum Ogólnokształcącego im. Jarosława Dąbrowskiego w Częstochowie, pewne postawy i przekonania są oczywiste. Tak jest z antysemityzmem, tak jest na przykład z potępieniem terroryzmu. I tyle. Myślę, że wyłuszczone przez Ciebie zarzuty dotyczyłyby mnie, bo miałam zamiar użyć argumentu, aby spróbować podjąć polemikę na ten temat z o. Rydzykiem czy ks. Jankowskim. Wyobrażasz sobie taką sytuację, bo ja nie, mimo wrodzonego optymizmu i wiary w człowieka. Chcę Cię przeprosić za ten cytat z Fredry, ale poczułam dyskomfort, kiedy pisaliśmy o tragedii dzieci w Osetii, a Ty zaraz potem piszesz o tragedii szkoły z powodu odejścia Waszej drużyny sportowej. Z pewnością dobrze zasłużyliście się szkole i nikt Wam tego nie odbierze. Pamiętam, że obiecałam napisać, jakie klimaty panowały w szkole w poprzednim ustroju, ale, przyznaję, muszę pewne rzeczy przemyśleć. W tamtej rzeczywistości uczyłam się, studiowałam, ale też i uczyłam innych. Mam więc porównanie i niekoniecznie jedynie słowa potępienia w stosunku do tego, co było dawniej. Ale to dłuższa historia. P.S. 1) Nigdy nie pracowałam w "naszej" szkole. 2) Czytam także posty dotyczące innych szkół w Częstochowie (szkoły znam wszystkie z racji pełnionej wcześniej funkcji) i muszę przytoczyć jeden z nich wielce dla nas pochlebny: • Re: Traugutt - najbardziej przyjazne liceum w mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl Gość: aka 25.08.2004 22:44 odpowiedz na list Popatrzcie na posty Dąbrowszczaków, i uczcie się, albo zmieńcie szkołę. Aż miło poczytać, nie pieją zachwytów, że to najlepsze LO w mieście, nie żrą się tylko wymieniają wspomnienia, aż miło poczytać. Trochę mi przykro bo sama chodziłam do II LO, ale dawno. Czyż nie miło ten tekst przeczytać? Tak więc nie przekraczajmy pewnych granic. Pozdrawiam Was wszystkich - Ala B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl 08.09.04, 14:54 I jeszcze jedno! Mariuszko nie użył słowa "przedszkolak", pisał jedynie o wieku poszkolnym i wczesnoposzkolnym, a to różnica. Tylko w tym wieku człowiek jest przeczulony na temat swojej dorosłości. Potem mu przechodzi. Wierz mi, wiele bym dała, aby mieć znowu 17 czy 20 lat, choć nie mam kompleksu upływającego czasu. P.S. Czy nie uważacie, moi Drodzy, że Internet daje nam wspaniałą możliwość mówienia sobie po imieniu bez względu na wiek, wykształcenie, pozycję? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 20:00 brawo Alu za bardzo mądre wypowiedzi na forum w realu na pewno powiedzialbym Pani Alicjo:) pozdrawiam starsza dąbrowszczankę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl 08.09.04, 20:14 Dzięki, Wojtku, za serdeczne słowa. Czy moje wypowiedzi są mądre? Nie wiem, czy mądre, piszę to, co czuję. Mam trochę pedagogicznego doświadczenia, chciałam być nauczycielką i zostałam nią. Pozdrowienia serdeczne dla Ciebie i innych Absolwentów Dąbrowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Erek Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.21.pl / 213.199.204.* 08.09.04, 23:45 i tak od antysemityzmu przeszliśmy do blizej nieokreślonego tematu jasne łątwo uciekać przed gorszacymi problemami i je tuszować ale rozumiem i nie bede oliwy do ognia dolewał. Lecz uwazam że był to ciekawy temat czemu antysemita lub rasista jest zaraz w oczach niektórych ludzi dyskwalifikowany przecież dzisiejszy że tak powiem nietolerancyjny człowiek to nie koleś biegający z bejsbolem i łysa pałą po ulicach lecz człowiek wykształcony i oświecony to taka dygresja byla sam sie przyznaje do pewnych skłonności w tę własnie stronę i pewnie teraz spadnie na mnie fala krytyki ze strony pewnych osobników. Pozdrowienia dla absolwentów prestiżowego LO Dąbrowski :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariuszko Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.crowley.pl 09.09.04, 00:41 Kochani Dąbrole, bardzo poważne tematy i wypowiedzi czytam na koniec pracowitego dnia. Twoje, Alu, są mi bardzo bliskie i sam nie wiem, czy to więź pokoleniowa, czy wspólne korzenie w Dąbrowskim, czy może moje i twoje doświadczenia pedagogiczne. Przyznaj, tak jak ja (chociaż może czegoś innego uczymy), że bardzo lubiłaś i lubisz swój zawód. Moje spotkania z kolejnymi rocznikami na IV i VI roku medycyny są dla mnie źródłem wielkiej satysfakcji. I inspiracją, by zgłębiać pedagogiczne doswiadczenia z uczelni na całym swiecie, jak można uczyć medycyny. Rasizm w każdej postaci był zarzewiem tylu nieszczęść, ciężko doświadczył afrykańskich i amerykańskich Murzynów, amerykańskich Indian, australijskich Aborygenów, Cyganów (Romów),w ubiegłym i tym stuleciu Bośniaków, mieszkańców Afryki Równikowej, Kurdów, Czeczenów, wreszcie Palestyńczyków i Żydów, bo oba te narody są ofiarami swojej beznadziejnej nienawiści. Jak mówił kilka lat temu świetny dziennikarz i dyplomata Krzysztof Mroziewicz, jeśli nawet zamknąć skutecznie granice w byłej Jugosławii, by zastopować gigantyczne dostawy broni walczącym stronom, to zostaną im noże i pięści, którymi mordować się będą nawzajem. Przecież do zabicia człowieka wystarczy krzyż. Czy dyskutować o jakimkolwiek rasizmie? Może trzeba kilku pokoleń życia w otwartym kraju, w którym twoim najbliższym (i odwiedzanym) sąsiadem będzie Murzyn, Rosjanin, Ukrainiec, Wietnamczyk, czy wreszcie Żyd, żeby dzieci naszych dzieci, bawiące się w te same zabawy, ceniące tych samych idoli, odrzuciły w naturalny sposób wszelkie rasowe uprzedzenia. Polska to duży kraj. Znajdzie w nim L@S dyskutantów o wspomnianej książeczce. Ale, przepraszam, beze mnie. Pozdrawiam i ściskam na dobranoc. PS. między wiekiem PO- a PRZEDszkolnym jest różnica, lekko licząc, 12 lat. Jeżeli poczułeś się urażony, przepraszam. Ale czytaj teksty dwukrotnie, zanim zaczniesz się obrażać. Albo poproś Siarę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToMNR Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.bis.czestochowa.pl 09.09.04, 13:09 W takim razie, ja zatwardzialy obronca Polskosci, patriota, narodowiec i nacjonalista :) tez bede dolewal oliwy do ognia. Nie chodzi tu o rasizm - rasizm ma znaczenie jak najbardziej pejoratywne, ale prawda jest taka, ze to nie wina ludzi ze sa rasistami, lecz rzadow, ktore w mysl ogolnie euro-pejskiej political correct chca zrobic z Europy smietnik narodow. Ze beda paletali sie czarni, zolci, arabowie. Ze bialy czlowiek nie bedzie mial miejsca na swoim ladzie. Wielu napewno oburzy sie, ze to rasistowska wypowiedz - lecz uprzedzam takowe - to wypowiedz typowo separatastyczna. Nie chcemy konfliktow na tle religijnym czy rasowym - to nie robmy kotla. Nie wrzucajmy do jednego kotla czarnego i bialego. Kazdy zostal stworzony do tego, aby mieszkac na danym terenie. Tam czuje sie najlepiej, tam od stuleci, wiekow mieszkali jego przodkowie. Jego geny uksztaltowaly sie do zycia w danym terytorium, przystosowaly sie do istniejacych tam warunkow. I nagle przenosi sie czarnego do Polski (przyklad) lub Polaka do Afryki. I co tam spotkamy? Czarny bedzie czul sie zle, bedzie mu zimno (klimat), nie bedzie mogl wyznawac swoich bostw w swiatyniach itp. (wiekszosc Afryki to poganie) (religia). Nie mowie juz o wzajemnych animozjach pomiedzy mieszkancami Polski a czarnym - bedzie on zawsze dla nich czyms innym, wynalazkiem. Tak samo bedzie czul sie Polak w Afryce. Brak miejsc kultu, klimat nie do wytrzymania, a i w najgorszym wypadku zostanie zjedzony przez jakies dzikie plemie. Takie przenoszenie ludzi majacych wiekszosc cech innych, doprowadza do rasizmu. Doprowadza do zaburzenia naturalnego porzadku, zaprzeczenie i igranie z natura. A natura potrafi upomniec sie o swoje. Dlatego wyjscie - nie robmy z Polski drugiej Szwecji (gdzie w grupie 10 osob znajdzie sie jeden bialy, trzech zoltych, jeden Zyd, dwoch meksykanow, rumun i dwoch czarnych. A tak jest tam naprawde. Jaki efekt tego - odradza sie tam ruch neopoganski "Ultima". Dla ludzi, ktorzy nie sa w temacie, to powrot do wiary przodkow i oczyszczenie Sverige Fosterland z ludnosci innej niz skandynawska. A o ich sile swiadczy to, ze w zwiazku tym jest ponad 30000 osob. I przybywaja nastepni. Niech obce narody przyjezdzaja tu na wakacje, niech zostawiaja pieniadze i niech wracaja do siebie. A jesli juz sie wprowadzaja (mowa tylko o bialych europejczykach, zwlaszcza slowianach) to niech sie zasymiluja ze spoleczenstwem, a niech nie tworza mniejszosci narodowych, etnicznych i religijnych. O zydach napisze kiedy znajde wiecej czasu! Chwala Bialej Europie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl 09.09.04, 13:32 Współczuję Ci, naprawdę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ToMNR Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.bis.czestochowa.pl 09.09.04, 14:25 Nie ma czego wspolczuc Alu. Jesli wszyscy krzycza o wolnosci slowa to trzeba szanowac poglady przeciwnika politycznego. No chyba, ze wolnosc slowa dla wybranych... Nie mam zamiaru zakladac nowego watka na forum, bo znam stosunek wolno- myslicieli do ludzi z takimi pogladami jak ja - chcialem tylko uzmyslowic pewna sprawe - za rozmycie watku przepraszam - i pozdrawiam wszystkich Dabrowszczakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl 09.09.04, 14:46 Nie chcę ingerować w Twoje poglądy, wypowiedziałeś swoje zdanie i masz do tego prawo. Zadam Ci jednak pytanie: jaka jest Twoja zasługa(?) w tym, że urodziłeś się jako biały i w Polsce? Równie dobrze mogłeś mieć czarną lub żółtą skórę, być Meksykaninem, Żydem czy Chińczykiem. Czy to, że jesteś Polakiem i człowiekiem o skórze białej to jedyny powód do chwały? Myślę, że bycie CZŁOWIEKIEM i aż CZŁOWIEKIEM to jest wystarczający i jedyny powód do dumy. I tego, może nie uwierzysz, uczono nas w tym znienawidzonym przez niektórych ustroju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl 09.09.04, 13:38 Myślę, że nie masz nic przeciwko mojej radzie-życzeniu, abyś założył nowy wątek w innym miejscu portalu. Tu dzielimy się wspomnieniami ze szkoły, poznajemy się, nawiązujemy przyjaźnie. I niech tak pozostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Erek Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.21.pl / 213.199.204.* 09.09.04, 14:04 popieram cię w zupełności! Sława! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Erek Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.21.pl / 213.199.204.* 09.09.04, 09:54 wiesz no ja to nie wiem czy dziecku dam sie bawić z murzynem albo żydem.... a jak mu zabierze ten drugi zabawke? poza tym uważam że jeszcze naprawde duuużo wody w Warcie upłynie zanim inne rasy będą traktowane równo, zawsze będą ludzie stający w obronie swojej rasy, nie można zakłócać naturalnego porządku świata i mieszać się. Uważam ż ekażdy powinien zyć tam gdzie jego miejscea będzie swiat szczęśliwy i w pokoju, ja wiem że ta nienawiść do drugiego człowieka jest zła i niewłaściwa lecz z czegos ona wynika nie bierze się tak po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIPSKI and SIARA Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.04, 15:58 Dokładnie, żydzi nigdy niebyli lubiani przez nasz naród, wsystarczy obejżeć sobie,, Ziemie Obiecaną'' aby zauważyc negatywne stosynki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DontASK Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.04, 00:15 Z tego miejsca od razu pozdrawiam mych kolegów z klasy Siare, Lipskiego, oraz Misze. Jednocześnie popieram ich poglądy, gdyż sam na lekcjach historii zaczytywałem się w bestseller pt. 'Poznaj Żyda', który to został udostępiony przez gorącego fanatyka rasizmu - Siare. Z łzą w oku wspominam lekcje języka polskiego, na których to koledzy rasiści czytając lekture pt. 'Rozmowy z katem' wychwalali czyny swojego idola Jurgena Stroopa. Sięgając do wspomnień nie może zabraknąć planów wycieczki do Oświęcimia i złożenia kwiatów dla naczelnika obozu zagłady. Warto wspomnieć o kilku akcjach dywersyjnych moich kolegów. W szatni niejednokrotnie przyczepiana była niemiecka wrona, czy też flaga, a na szczegolną uwage zasługuja poszukiwania Żydów podczas przerw, które nie mogłby się odbyć bez całej serii książek 'Poznaj Żyda'(podczas akcji korzystano z części I, III i IV). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIPSKI and SIARA Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.04, 00:45 My również z tego miejsca pozdrawaimy zawsze popierającego nas kolege DontASKa.Człowieka niezwykle wykształconego i najlepszego ucznia, który tak jak my pięknie zdał mature, Siarze może ciut słabiej pojechał , ponieważ całkowicie poświęcił się walce i do końca utrzymywał białą szkołe.Przypomne tu okladke zeszytu SIary, na której był idol (ciekawe czy biblioteka sie kapła :) ) .Tak wycieczka z powodu klasy maturalnej sie niepowiodła, a szkoda :).Tak flaga wisiała wiele wiele miesięcy aż do przerwy letniej, akcje z wronami były śmiałymi posunięciami, jednak niestey mielismy w klasie konfidenta (bój sie ,znajdziemy cie ) Akcje na przerwach doprowadziły do ciekawych rezultatów, a jednego nauczyciela jesteśmy prawie pewni (wiesz o kogo chodzi :) ) Jak widzicie forumowicze to był klimat :). Zbieramy podpisy aby seria ksiazek znalazła się w naszej bibliotce. Plany przebudowy Alei Pokoju wiadomo na co, są ciągle prowadzone. Pozdrawiamy kolege raz jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DontASK Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.04, 09:25 Siara and Lipski dla was pozdro, bo w Dąbrowskim to nie ma, że JOŁ ! Mistrzowie piłki ręcznej RuleZz ;-) Krwią i trzema szfami okupiłem zwycięsto z Sienkiewiczem ;-) A poza nienawiścią etniczną, były również inne wspomnienia, które na zawsze pozostaną z nami... ta szkoła ma coś w sobie. Pozdro dla gościa, co ten teatrzyk organizował za czasów komuny, fajnie, że walczyłeś z komunistyczną cenzurą, wymagało to napewno wiele odwagi. A to, że niektórzy piszą co piszą, o jakiejś nienawiści, niechęci, czy nietolerancji nie oznacza, że tak myślą. Jasne czasem nam odwalało i to równo, różne pomysły przychodziły do głowy, ale przewaznie robiliśmy to dla śmiechu i to właśnie są nasze wspomnienia. No, a kolegów tutaj jadą jakby za czasów wojny słuzyli w gestapo. ;-)Nie wiem, może faktycznie zjechalismy z tematu, ale to są właśnie chwile, których nie zapomnimy, bo były śmieszne i radosne, a których zapewne Ty nie zrozumiesz, bo w tych akcjach nie uczestniczyłeś, Ty masz swój teatr, my zabawy z książką pt. 'Poznaj Żyda', społeczeństwo sie zmienia, zmieniają się zwyczaje i klimaty. Rozumiem, że bulwersują Cie poglądy SIARY i LIPSKIego, myślisz, że ktoś zatruł ich serca itp. Tak nie jest, w rzeczywistości nie pałamy nienawiścią do innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.21.pl / 213.199.204.* 10.09.04, 11:52 były fajne akcje i to nam zostanie dzięki Siarze za ksiązke "Poznaj zyda" którą otworzył nam oczy i pokazal prawdziwą droge :) wywołując frapujace dysputy. i dzięki wam byli Dąbrowszczaki za walke z lewactwem. Sława! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIPSKI and SIARA Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.04, 13:20 TAK wszystkich także pozdrawiam. Własnie przecież żadej wrodzonej, nienawisci czy niechęci nigdy niebyło, określiłbym to moze, jako ''czarny humor'', Lektury szkolne sprzyjały tematowi tolerancji ,żydów i staralismy się wyjsć z szarej nudy w szkole, właśnie takimi zabawami, nieważne kto jak nato patrzy, my bawiliśmy się świetnie, było kupę smiechu i radości. Jaka nienawisć do innych, jakie zatruwania :):):) ludzie opanujcie sie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DontASK Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.04, 15:58 Szkoda, że nie ma takiego dużego forum o naszym liceum, tylko jeden wątek jest. Troche lipa... Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci 11.09.04, 03:37 wdzieczny Pani Profesor za prowadzenie Naszej Klasy: 1975-79 wychowanek, M.P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 17:56 Alu ....opowiedz jak było za Twoich czasów....czy któryś z nauczycieli dziś uczacych w Dąbrolu jest Twoim uczniem.... Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci 10.09.04, 01:12 z wielkim szacunkiem dla Pani Ali, i Pana profesora medycyny! nagle watek naszego liceum stal sie przez chwile (mam nadzieje, ze tylko chwile) narzedziem w reku bylych absolwentow mistrzow pilki recznej, ktorzy nagle (ni stad ni zowad) staraja sie byc mistrzami etnonacjonalizmu. Panowie LIPSKI i SIARA, powiem Wam , ze nawet w czasach (74-79) gdy dyrektor szkoly musial przynalezec do PZPR, to mimo wezwania mnie do komunistycznej cenzury, aby wystawic w teatrze Liceum Dabrowskiego, sztuki autorskie: kolegow i wlasne to mimo obciec cenzury, moglismy dzieki dyrektorowi Pietrzykowskiemu, wice dyrektorowi Ponikowskiemu i polonistkom: prf. Biernackiej i prf. Zaklada teatrum to bez ciec cenzury wystawiac. juz w ostatnich latch mego pobytu w murach Dabrowskiego, bylem zwiazany z grupa (wowczas w konspiracji : KRAG i KARTA) wiec niech to bedzie dla Was przestroga, ze rozpowszechnianie bzdurnych tematow i watkow na podstawie autorytetu , ktorym sie tak chwalicie: mistrzow pilki recznej w ogolniaku ja akurat bylem mistrzem walki z komunistyczna cenzura (uczylem sie tego, dzieki wsparciu grona pedagogicznego w Dabrowskim) a nasze uprwiane wowczas teatrum i kabarety wlasnie zwalczaly miedzy innymi etnocentryzm komunistyczny pozniej bylo mi tak czy inaczej, ale mam na swym koncie (dzieki Pedagogom Dabrowskiego), miedzy innymi wystawe w San Francisco Museum of Modern Art. wiec przestancie wypisywac jadem cieknace posty, ktore tylko pokazuja, ze w czasie Waszej obecnosci w Dabrowskim, byliscie zwolnieni z etyki : bycia licealista. tu nie jest miejsce na propagowanie nienawisci etnicznej. znajdzie sobei jakies zagraniczne fora (o ile wladaci na tyle dobrze obcym jezykiem) albo otworzcie watek jak Szewinska (Polka pochodzenia zydowskiego) zdobyla swe medale dzieki 'zydo-komunie'----tam prawdziwie mozecie sie wykazac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl 10.09.04, 01:34 Boleję nad tym, że p. L.M. zatruł serca tak młodych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci 10.09.04, 01:46 Gość portalu: Ala napisał(a): > Boleję nad tym, że p. L.M. zatruł serca tak młodych ludzi Pani Alu, nikt w Dabrowskim nie zmuszal uczniow do przyjecia legitymacji PZPR i nawet jesli ktos ja przyjal, to jesli moli koledzy tak postepowali, to przede wszystkim dlatego bo jakos tam wierzyli ja potwierdzam to osobiscie, ze mimo mej znanej 'wywrotowej' juz w liceum dzialalnosci, nigdy a nigdy w tych latach 51974-79) nie bylem dyskryminowany przez grono pedagogiczne. Wprost przeciwnie, bylem chroniony. A serca mlodych ludzi to truja na codzien i uparcie nieodpowiedzialni politycy. Ale, to nie watek Naszego Forum. Lecz gdy pojawiaja sie 'truci-cieleta' to czemu nie mozna rzucic 'od-trutke' Bardzo Serdecznie z Wielkim Szacunkiem Pania Pozdrawiam. P.S. Pani juz i tak tyle piekne tutaj pisze, ze nikt, a nikt, nie jest w stanie na tym Dabrowskiego watku 'zatruc' 'mlodych' 'serc' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl 10.09.04, 01:52 Moje słowa odnosiły się do wcześniejszych postów, na które oboje odpowiadaliśmy. P.S. Etykieta Internetu pozwala na mówienie sobie po imieniu, co jest bardzo miłe. Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIPSKI and SIARA Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.04, 13:36 SORKI ale co pan(i) wogule pisze.Owszem chwalimy się durna piłką ręczną, te chwile były dla naszej znajomości bardzo ważne, pewnie niedane nam będzie, w dorosłym życiu grac w żadnej poważnej drużynie czy powaznie uprawiac sport, więc nawet ten głupi nic dla nikogo nieznaczący sukces sportowy, dla nas jest cenniejszy niż medal, więc coty mitu piszesz o jakiś nażędziach , wspominam sobie z kumplami wązne dla nas wydarzenia ze starej szkoły, i nikt mi tego niezabroni, nech to będzie najbzdurniejszy temat na tym forum, dla nas jest on ważny, bo tak będziemy pamietali tą szkołe, to niejest zasrany wątek WASZEGO liceum, tylko wszystkich absolwentów, nikt niekaże CI czytać moich wpisów, pozwól więc ze powymieniam się z kolegami wspomnieniami, a ciebie jeśli to aż tak drażni omojaj nasze wpisy i prowadz własną dyskusje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl 11.09.04, 02:13 Wojtku, żaden z moich uczniów nie uczył i nie uczy w LO Dąbrowskiego. Choć mam ich kilkoro. A wspominać szkołę będę jeszcze na forum. Pozdrawiam Ciebie i innych dąbrowszczaków. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci 10.09.04, 01:29 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci Autor: Gość: storima IP: *.d2.club-internet.fr Data: 06.09.2004 17:40 + dodaj do ulubionych wątków + odpowiedz na list + odpowiedz cytując nieporozumienie. dzieki za sprostowanie z Twojego wpisu wygladalo to troszke inaczej stad tak moja reakcja Bardzo mocno pozdrawiam! koniec cytatu mego dawnego postu. pokazaliscie poprzez swe okrutnie nie na miejscu dalsze wpisy, ze nie zaslugujecie na pozdrowienia absolwentow Dabrowskiego. moje osobiste pozdrowienia powyzej dla Was skierowane pozdrowienia z czystym sumieniem u n i w a z n i a m Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci 10.09.04, 01:34 storima napisał: > Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci > Autor: Gość: storima IP: *.d2.club-internet.fr > Data: 06.09.2004 17:40 > + dodaj do ulubionych wątków > > + odpowiedz na list > > + odpowiedz cytując > nieporozumienie. > > dzieki za sprostowanie > z Twojego wpisu wygladalo to troszke inaczej > stad tak moja reakcja > > Bardzo mocno pozdrawiam! > > > koniec cytatu mego dawnego postu. > > > > pokazaliscie poprzez swe okrutnie nie na miejscu dalsze wpisy, ze nie > zaslugujecie na pozdrowienia absolwentow Dabrowskiego. > > > moje osobiste powyzej do Was (Lipski i Siara) bo jest to 'lipa' i leci 'siara' skierowane pozdrowienia > > z czystym sumieniem > u n i e w a z n i a m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SIWY Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.04, 09:09 Ciekawe co dyr. Pietrzykowski teraz porabia, za moich niedawnych jeszcze czasów był tzw. "dyrektorem administracyjnym" czy coś w tym rodzaju. Rzeczywistym dyr. szkoły był już i jest pan Wilczek - pozdrawiam serdecznie bo on coś dla tej szkoły zaczyna działać. Pietrzyk widać jakoś musiał do tej emeryturki uciułać pare latek i stąd ta "pozycja". Co do tego że krył kogoś w czasach komuny to nie bardzo chce mi się wierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci 10.09.04, 10:44 Odpowiadasz na : Gość portalu: SIWY napisał(a): > Ciekawe co dyr. Pietrzykowski teraz porabia, za moich niedawnych jeszcze czasów > > był tzw. "dyrektorem administracyjnym" czy coś w tym rodzaju. Rzeczywistym dyr. > > szkoły był już i jest pan Wilczek - pozdrawiam serdecznie bo on coś dla tej > szkoły zaczyna działać. Pietrzyk widać jakoś musiał do tej emeryturki uciułać > pare latek i stąd ta "pozycja". Co do tego że krył kogoś w czasach komuny to > nie bardzo chce mi się wierzyć. umozliwial wystawianie sztuk licealistow (i 'kryl' na inne sposoby--lecz to nie na forum), mimo, iz byly one ocenzurowane przez 'wydzial cenzury miasta Czestochowy'. teatr Dabrowskiego byl w tym czasie sponsorowany przez owczesnego wowczas dyrektora Taatru im. A. Mickiewicza w Czestochowie Tadeusza Bartosika (kontakt dla nas nawiazala prf. Barbara Zaklada). wzbudzilismy nasza teatralna dzialalnoscia ogolnopolskie zainteresowanie. pojawilo sie w liceum Polskie Radio, a i pisano o nas w owczesnej czestochowskiej prasie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mu Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.pcz.pl 10.09.04, 13:48 tez jestem waszym absolwentem Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci 11.09.04, 01:34 istnieje takie slowo: szacunek prosze wiec w imie tego slowa zwlaszcza gdy wpisujemy sie tu pod 'ksywkami', a opisujemy realne postaci naszej 'budy' pod pelnymi nazwiskami przypisujac im... pamiec lagodzic powinna w lagodnosci lzejsza mowa a w pamieci niech zostana te najmilsze wspomnien slowa. i tak ja "Dabrowskiego" bede pamietal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl 11.09.04, 01:41 W czym dostrzegasz brak szacunku? W posługiwaniu się pelnym nazwiskiem Profesora? Nie bardzo Cię rozumiem. P.S. Mój pseudonim jest moim prawdziwym imieniem. A kiedyś nazywałam się Bajdorówna. Jesteś usatysfakcjonowany? Pozdrawiam i zajrzyj na stronę sąsiednią. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci 11.09.04, 02:56 Gość portalu: Ala napisał(a): > W czym dostrzegasz brak szacunku? W posługiwaniu się pelnym nazwiskiem > Profesora? Nie bardzo Cię rozumiem. > P.S. Mój pseudonim jest moim prawdziwym imieniem. A kiedyś nazywałam się > Bajdorówna. Jesteś usatysfakcjonowany? Pozdrawiam i zajrzyj na stronę sąsiednią > . nie, nie, nie wyrazilem sie jasno wlasnie z powodu szacunku nie obchodzi mnie dazenie do emerytury wpisane przez anonimowego absolwenta, ktoregos z dyrektorow 'budy', tak jak nie obchodzi mnie moje dazenie do czegokolwiek, gdy sie publicznie, bez mojej zgody, anonimowo moje nazwisko wpisuje. tak jak i uwazam za niestosowne wchodzenie w osobiste zycie i w dodatku jeszcze upubli-kowane naszych profesorow z podaniem nazwisk na Forum. (pisalem juz o tym, gdzies tam wczesniej) bardzo serdecznie pozdrawiam Ciebie Alu i nie musze tego zawsze pisac to juz tak pozostaje: Marek Pacholec, wychowanek klasy (Swietej Pamieci) Pani Profesor: K Z I M I E R Y R A D Y K Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci 11.09.04, 03:27 uczen Marek Pacholec Swietej Pamieci Pani Profesor Kazimiery Radyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wer(?)der Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.tnt3.hbg2.deu.da.uu.net 11.09.04, 17:20 A ja mysle, ze forum ma to do siebie, ze pozwala, zachwac anonimowosc. Musze tutaj wystapic w obronie osoby, ktora pisala o dyr.Pietrzykowskim. Byla to krotka, moim zadniem, rzeczowa analiza.Przeciez to nic w tym zlego, ze dostal ta funkcje.Jest to ogolnie praktywone, dla osob o zasluzonej dzialalnosci, etc etc. Mysle, ze nie ma sensu byc az takim detalista i przewrazliwionym, ja niektorzy tutaj. I pamietam, ze tak dyr. Pietrzykowski jak i dyr.Ponikowski byli prokomunistyczni ( OK ich sprawa, ich problem ) Takze mi sie nie chce wierzyc, ze ten pierwszy kogos chronil. A Ponik to naprawde OK i super gosc / wtedy pseudo " Pies "-ale nie negatywnie /. Tych, ktorzy byli ewidentnie Anty i ogolnie super : to Miecio Zamora, Rysiu Parka, Psorka Kluza i Wolna / piekna, piekna /. Ale i tak pozdro dla calego bylego i obecnego " Ciala " ( to juz historia i nie ma sensu dywagowac ) Aha, szacunek i pozdro dla Ali i Mariuszko, chciaz przyznaje, ze nie ze wszystkim sie do konca zgadzam.Ale moze to typowe dla pedagogow, ze staraja sie przekonac innych co do nieomylnosci swoich pogladow. Niestety nie ma chyba jeszcze do konca i w szkolach srednich i na studiach relacji uczen - nauczyciel, czy student-prof. to kumple:szkoda, ale mysle, ze to kwestia czasu. NATOMIAST wypowiedzi na temat Zydow, sa tutaj dosyc schematyczne i nieciekawe wg motto : " Zyd to sep " to tak jak " Polak zlodziej " " Rosjanin pijak " " Kolorowy to brudas " a " Murzyn prymitywny len "- Klischee, ktore naprawde jest az nudne. Mysle ze Polacy z Zydami chyba dlatego sie nie " kochaja " gdyz w obu tych nacjach za duzo xenofobow i megalomanow. Mysle, ze ewidentnie trzeba oddzielic Izrael i jego syjonistyczna politye, od zaasymilowanych Zydow w Eurpie czy Stanach, ktorzy nie roznie sie mentalnoscia ( moze nieraz to byc tylko religia i rodzina ) od Polaka, Czecha, Niemca i Francuza . Mysle, ze obecnie przy globalizacji i jednoczeniu sie Europy dobrze byc jest kosmopolita. Patriotyzm to przezytek, z niego zrodzil sie nacjonalizm, ktory w ubieglym stuleciu dobrowadzil do 3 powaznych wojen ( 1,2 i Balkany ) Chyba ogolnie szowinizm czy to narodowy, religijny , sexualny ( np.Feminzm )sa obiektywnie rozpatrujac destruktywne. Dobrze jest interpretowac ludzi wg innych kryteriow, a nie ..." zreszta Kopernik tez byla kobieta "/ genialny tekscik / Glupi/ sorry,ale na 100 % glupi ) ten pseudonarodowiec piszac cos tam w aspekcie uwarunkowan klimatycznych.Jakby nie wiedzial, ze prawie 100 % wedrowek ludow jest powodem wojen, pobudek ekonomicznych, spolecznych ( chec edukacjii, zycia w rozwinietych krajach,czy tez banalnie poznanie malzonki np z innego kraju, ba a nawet kontynentu ) Ale sie rozpisalem. Pozdrawiam i sorry jesli kogos urazilem i milego weekendu jeszcze dla wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci 12.09.04, 15:13 moje czasy licealne to czasy komuny i jesli pisze, ze cenzura miala watpliwosci co do naszych owczesnych sztuk a owczesna dyrekcja nas tak czy inaczej popierala to tak bylo. (sa rowniez inne szczegoly, ktore stawiaja 'starych komuchow' w ludzkim, a nie streotypowym swietle, lecz to zupelnie nie na forum) zreszta teatr ten wyszedl z liceum w Polske i w swiat majac jeszcze wieksze (oczywiscie) problemy z cenzura a byl , jak kazdy teatr studencki w tych czasach sponsorowany przez Socjalistyczny Zwiazek Studentow Polskich. odnosnienie mojej 'wrazliwosci' to pojawil sie wczesniej wpis, ktorego cytowal nie bede, a ktory ukazywal fakty naruszajace prywatnosc sa wiec pewne granice. a jesli ktos chce byc anonimowy, to nim pozostaje, jesli nie chce to nie musi. tyle, ze chodzi mnie tylko i wylacznie o to, aby 'anonimosci' nie naduzywac. na szczescie nasz watek, jest wlasnie przykladem tego szacunku. Pozdrawiam, storima Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SIWY Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 19:23 Świetne te wasze teatrzyki były - sponsored by ZSMP. To sie nazywa walka z komuną za ich kase przeciw nim. Po prostu pełnia wolności i niezależności - no bo jakby wam coś powiedzieli to zawsze można było : "Ależ taszu pirszy sekretarzu my przecież z ZSMP ramie w ramie". Jeden wielki sos w którym wszyscy umoczeni. Pozdrawiam "komuchów z ludzką twarzą" - to rozbawiło mnie najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stach Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 19:56 wiedc jak to było z tym teatrem? prosze o tytuły sztuk Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci 12.09.04, 20:46 Gość portalu: stach napisał(a): > wiedc jak to było z tym teatrem? prosze o tytuły sztuk wybacz, ale moze nie teraz odpowiem musial bym miec odpowiedni nastroj i przyjemniesza chwile. pomyslamem teraz: a moze znajdzie sie ktos kto w tym teatrum i kabaretach uczestniczyl, badz jako widz je pamieta? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci 12.09.04, 20:05 Gość portalu: SIWY napisał(a): > Świetne te wasze teatrzyki były - sponsored by ZSMP. To sie nazywa walka z > komuną za ich kase przeciw nim. Po prostu pełnia wolności i niezależności - no > bo jakby wam coś powiedzieli to zawsze można było : "Ależ taszu pirszy > sekretarzu my przecież z ZSMP ramie w ramie". Jeden wielki sos w którym wszyscy > > umoczeni. Pozdrawiam "komuchów z ludzką twarzą" - to rozbawiło mnie > najbardziej. Polski teatr studencki, tak jak zreszta, cala kultura studencka w Polsce byla sponsorowana, zarowno przez spadkobierczynie Zwiazku Studentow Polskich-SZSP, jak i z dotacji ministerstwa kultury. Tak wiec rowniez Jacek Kaczmarski i jego wystepy byly dofinansowywane z tych samych zrodel (do wybuchu czasu wojennego). Z tego ruchu wywodza sie znane i cenione w owczesnej Europie Zachodniej takie teatry jak STU, Teatr 77, Warszawska Grupa Teatralna, Scena Plastyczna KUL z Lublina czy tez najbardziej znany i ceniony: Teatr Osmego Dnia. Na tym wlasnie polegal paradoks PRL. W przeciwienstwie do innych panstw bedacych pod sowiecka kontrola tylko w Polsce mozna jeszcze bylo wystepowac przeciw 'etyce' komunistycznej, w sztuce po przez metafore itd. powiem Tobie, ze bylem jedyna osoba z absolwentow Dabrowskiego, ktora byla internowana w czasie stanu wojennego. wspolpracowalem miedzy innymi z KARTA i KREGIEM (wowczas w podziemiu). nie chce Ci tu prawic wykladu, ale sugeruje , ze zanim kogos o cos oskarzysz, to przestudjuj zrodla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIPSKI and SIARA Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.04, 23:29 Pozdrwaiam kumpli, jak pamietacie, przez 4 lata uczyła nas rekordowa ilość nauczycieli, jezyka polskiego, którego sczególnie zapamiętaliście , ja pamiętam dobrze prof.Kciuka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.21.pl / 213.199.204.* 12.09.04, 23:38 no ja to zapamiętam niezwykle frapujące lekcje J. polskiego z pania Pyrkosz :) zawsze z wielkim zacięciem zgłębialiśmy tajniki lektur choć nie zawsze tych co trzeba.... no i na każde pytanie była uniwersalna odpowiedź hehe ale wsumie lekcje były niezwykle interesujące i prowadzone niekiedy w bardzo przyjaznej atmosferze choć zdarzały się spięcia, każdy miał duże pole do popisu i tworzył swe własne odkrywcze teorie w wielu tematach zwane czasem nadinterpretacją... ale zalezy jak na to patrzeć. Trzeba jednak zauwazyć że lekcje te uczyły nas samodzielnego myślenia :) i dzięki temu na maturze poradziłem sobie całkiem całkiem, dużo z tego skorzystałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIPSKI and SIARA Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.04, 23:50 Wąłśnie, każdy miał mozliwość wypowiedzenia sie na dany temat, nadinterpretacji było bardzo wiele, lecz wystarczyło się tylko przykładać do lekcji, coś otym wiemy bo siedzieliśmy w pierwszej ławce:) , problemem była tylko frekwencja na lekcjach, pamiętam ze pod koniec to nielicząc nas w klasie było góra 5 osób Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.21.pl / 213.199.204.* 13.09.04, 11:02 jeśli już oczywiście byliśmy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DontASK Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.04, 12:00 A mnie najbardziej w pamięc zapadły w pamięci zajęcia z przedsiębiorczości... z pania prof. Łapińską. Nigdy nie zapomne świetnych batali toczonych z koelgami z ławki przedemną w 'Państwa i miasta' w wersji multiplayer ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIPSKI and SIARA Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.04, 00:30 Wiesz nienależy zapominać o lekcjach języka niemieckiego, z prof. Zasadą,(ale o tym póżniej) jak takze z prof, która uczyła nas w pierwszej i drugiej klasie.Niezapomniany tu przytocze tekst niejakiego DEERa który musiał wytłumaczyć się o konsumpcji lodów :) Odpowiedz Link Zgłoś
olia.007 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci 15.09.04, 10:20 Boże chłopaki!!! O Zasadzie to mi nie wspominajcie!!! Cztery lata była moją wychowawczynią....brrrr.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.21.pl / 213.199.204.* 15.09.04, 17:07 też z Frau Zasada miałem pół roku lekcje i...na szczęście tylko pół roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giba Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.darkstar.pl 15.09.04, 17:51 z tego co pamietam byla to pierwsza klasa i nie tylko semastr, ale caly rok szkolny... wiem bo mialem poprawke ;) A na nastepny rok na pierwszej lekcji z frau zasada ona powiwedziala ze nie chce miec z nasza grupa lekcji a my powiedzielismy ze nie chcemy z nia !!! tak to bylo ;) chyba ze sie myle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DontASK Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.04, 19:43 Hehe a ja sobie przypominam jak, żeśmy z Lipskim kłamali dziewczyny od nas z klasy i niby im pomagalismy w niemieckim. Kiuedys koleżnka sie pyta jak bedzie 'Lubie sukienki czy cos takiego' a my 'Ich liebe arbeit in strase' i gdy poszla do sprawdzenia do frau zasady to pozniej cdaly zeszyt na czerwono miala pokresolny ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIPSKI and SIARA Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.04, 23:34 Ja niewiem SIARA też miał bardzo duże problemy z frau Zasada, lecz kiedy przybyła do naszej grupy ,my z DONTaskiem podłamani że odeszła prof.Janeczek i słyszac jęki pierwszej grupy, niewiedzieliśmy się czego spodziewać. Lecz niewiem naco nażekali w pierwszym roku było jeszcze nawet ciężko lecz w ostatnim ,jako że bardzo się z Dontaskiem przykładaliśmy, chetni do wszelkich czytanek, mieliśmy dość lużno, w zasadzie to my pisaliśmy tylko 3 sprawdziany a przez cały rok wszyscy się potem poprawiali a my tylko jakieś zdania pisalismy, fakt ze wymyśliliśmy nową odmiane GEGANGEN,czy zwroty ICH ARBEITE IN DIE STRASSE ,ale wynikało to z naszej troski o reszte uczniów i zmuszenie ich do myslenia, z czym DONTask napewno sie zgodzi.Fakt że zeszyty były wtedy aż czerwone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KAMIL K Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 19:59 CZESC MISZ NIE WIEM CZY MNIE PAMIETASZ , NAPISZ COS . CHODZILEM DO KLASY A . WF Z MIECZYSLAWEM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wer(?)der Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.b.pppool.de 18.09.04, 21:51 Fakt,rewiduje moja wypowiedz, posrednio albo bezposrednio dotyczacej konstelacji Ty i Dyr.Pietrzykowski.Jesli zachowal sie wtedy ok w stosunku do Ciebie, to szanuje TO moj respekt. Moze dlatego wypowiedzialem sie inaczej, gdyz ja pamietam jego jako czlowieka ewidentnie prorezimowego.Ale moze wtedy w latach gierkowskiej pseudodemokracji bylo inaczej. Natomiast to, ze finansowalo was ZSMP, jestem, nie ukrywam zazenowany, no ale lepsze to niz NIC.Trzeba bylo korzystac z kazdej formy artykulacji.Dlatego to rozumiem.W latach 81-89 takie prosowieckie i komunistyczne organizacje jak ZSMP czy ZSP ( tzw" ZSYP " )byly przez nas uczniow i studentow totalnie bojkotowane. A zreszta syndrom stanu wojennego, lape sie na tym u siebie i innych, tamtej generacji zostal, chyba w malym stopniu, ale zostal, w nas ewidentnie, nawet jak sie tego nie chce.Dlatego nie dam sie przekonac do tych tzw "komuchow OK " Pozdrawiam i milego wieczoru jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wer(?)der Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.tnt5.hbg2.deu.da.uu.net 19.09.04, 13:36 Hi, moj wczorajszy post, zle umiescilem.Po prostu pisalem jego do Ciebie, ale chyba przeoczylem opcje " odpowiedz na..."Sorry, ale takze chcialem to wytlumaczyc, a teraz jeszcze dodac, ze sfera prywatna osoby jest naturalnie wiecej niz wazna. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.d2.club-internet.fr 21.09.04, 11:20 Drogi Wer(?)der, dziekuje za mily wpis. Tak moje czasy w Dabrowskim, to zupelnie inne czasy, niz te po wybuchu stanu wojennego. nikt rozsadny, a tym bardziej antyrezimowy Ruch Mlodego Teatru w Polsce,po wybuchu stanu wojennego, nie wzial by grosika od takich organizacji, jak Socjalistyczny Zwiazek Studentow Polski. po ukonczeniu przeze mnie Dabrowskiego, teatr mial swa siedzibe w klubie "Wakans". nasz teatr, "Teatr Niespokojny", byl najmlodszym teatrem w tym ogolnopolskim ruchu teatralnym, ktorego poczatki siegaja lat 50-siatych. Najmlodszym pod wzgledem stazu na ogolnopolskich scenach jak rowniez wieku aktorow naszej trupy. A wszyscy oni to absolwenci Dabrowskiego. Pozdrawiam Serdecznie Bez wyjatku Kazdego Absolwenta Dbrowskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiesiek Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.pcz.pl 14.09.04, 14:55 Wiesiek Anioł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasza Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.cpe.quickclic.net 17.09.04, 07:44 Czy zyja jeszcze absolwenci z roku 1980?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SIWY Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 12:49 Chyba za wielu ich tu nie ma ale STOrIMA był jako jedyny z Dąbrowszczaków internowany... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bończa Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 08:10 Witam wszystkich! Chcodziłem do Naszej szkoły w latach 1978-1982. Studniówka w pierwszych miesiącach Stanu Wojennego - to była jazda! Wspomnienia o "ludziach" z naszych klas są super. Duża inicjatywa, przedsiębiorczość,artystyczne "performance" to cechy tamtych czasów i ludzi z naszej szkoły. Nauczyciele w wiekszości byli OK, jednak dzisiejsze posty z zachwytami nad niektórymi są dla mnie nieprawdopodobne. Generalnie jednak Dąbrowski i Raków pozostawiły we mnie pozytywne "piętno" na całe życie. Czasami będąc przejazdem w Częstochowie - jadę sobie Pstrowskiego i dalej Łukasińskiego, aby zobaczyć stare kąty, boiska, na których spędzaliśmy większość czasu po szkole, a i czasu szkolnego się zdażało ;-) Gratuluję Autorce tematu pomysłu na wątek! Pozdrawiam Dąbrowszczaków i Częstochowę. Bończa wych. prof. Szyller wych. prof. Konopka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl 22.09.04, 16:49 Mój rocznik (1957-1961) nie miał studniówki, kuratorium zabroniło. Przyczyną była bójka uczniów którejś ze szkół średnich w mieście, zakończona zranieniem jednego z nich. Ale za to mieliśmy bal maturalny, pierwszy bal. Tańczyłam całą noc w nowych pantofelkach na niewielkim obcasie, tzw. półszpilkach; na nogach miałam takie pęcherze, że rano wracałam do domu w kierpcach, a później przez dwa dni nie mogłam chodzić. Pierwszy bal, pierwsze pantofle na obcasie i pierwszy pocałunek z moim tancerzem, kolegą z klasy. Dziś dzień wspomnień. Pozdrowienia dla wszystkich Koleżanek i Kolegów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SIWY Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 19:46 Ja dobrze pamiętam swoją studniówkę - świetna sprawa. Chociaż polonez, składanie życzeń wychowawcy i cała ta checa była troche jak kościół i rosół w niedziele (0 spontaniczności) to mimo wszystko zabawa była przednia. Niezła był ubaw patrząc na grono pedagogiczne "wesoło się bawiące". Ehh to se ne vrati... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wer(?)der Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.b.pppool.de 24.09.04, 23:30 Kto tu rospravia po slovensku? Pozdro dla Bonczy, Siwego (?). Super kumpel Jacka Grubego, i jego pieknej siostry Ewy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matura92 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: ruter2.AK* / *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.04, 20:56 Dawno tu nikt nie zajrzał i spadliśmy z pierwszej strony, ale dzięki szybkiej interwencji znów jesteśmy. Pozdrawiam i byle do 500. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl 24.09.04, 22:13 Nasi, czyli absolwenci Dąbrowskiego, "biegają" po innych wątkach, a tu Ich nie ma. Zaglądam kilka razy dziennie i czekam z utęsknieniem na nowe wpisy. Pozdrawiam Was wszystkich jesiennie, tych starszych, młodszych i całkiem młodych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.d2.club-internet.fr 21.09.04, 11:29 Gość portalu: Sasza napisał(a): > Czy zyja jeszcze absolwenci z roku 1980?????? zyje ja , podobne lata, bo moje to: 1975-79. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.21.pl / 213.199.204.* 25.09.04, 19:39 ehh piękne czasy byly kiedy sie do liceum chodzilo cóż szkoda że minęlo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIPSKI and SIARA Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.04, 00:19 Nikt naszej klasy nielubił, połowe udupili, 70% dotarło do klasy maturalnej, żadnej nauki tylko lek czy ktoś bedzie miał dzisiaj zły humor, nic w tym pieknego niewidze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewunia Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.04, 12:27 lipski nic nie rozumiem zauwaqzam ,ze masz braki w jezyku polskim (ortografia) i w matematyce (połowa...a 70% to roznica).ponadto kłopoty egzystencjalne.Dąbrol gorą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIPSKI and SIARA Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.04, 00:46 Dokladnie .ponadto chodze w wilczych skórach i mieszkam w lesie. Kobieto, ''połowa'' w sensie przesady, beznajdziejności, choć tego pewnie też niezrozumiesz, moją egzystencją sie niemartw :) mieszkam w lesie i poluje na dzikie jelenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewunia Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 22:41 nic nie rozumiem kto beznadziejny?Ato ze mieszkasz w zgodzie z natura to brawo siara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Najlepsze liceum pod słońcem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.04, 20:24 : ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariuszko Re: Najlepsze liceum pod słońcem IP: *.crowley.pl 27.09.04, 00:39 Kochani, witam po przerwie. Uśmiech u mojego poprzednika wzruszył mnie i żonę. Kilkudniowy wypad między Andaluzją a Marokiem właśnie się skończył i trudno bez takiego uśmiechu do pracy wracać. Do przewijającego się wątku stanu wojennego dodam, że znam co najmniej dwóch internowanych Dąbroli. Siebie nie wliczam, bom w znakomitym towarzystwie (po więzieniach wtedy same znakomitości siedziały) spędził najwyżej 48 godzin, skutecznie wyreklamowany przez mojego dobrze ustosunkowanego szefa (że to w klinice jestem niezbędny, ja, świeży absolwent). Mimo to Storimie internowania gratuluję (a może współczuję?). Uściski. PS. po przyjeździe odsłuchałem pozdrowienia, nagrane na sekretarkę przez moją ulubioną i znakomitą koleżankę dr Halinę F., że okulary dla mojej żony już są gotowe. Kochani, to nie jest kryptoreklama! To jawna reklama najlepszego w Cz-wie gabinetu okulistyczno-optycznego, świetnie prowadzonego przez absolwentkę Dąbrowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Najlepsze liceum pod słońcem 29.09.04, 20:19 ciesze sie Mariuszko, ze informujesz nas, iz 'internowanych absolwentow' jest wiecej niz jeden. do tej pory panowalo bowiem takie powszechne przekonanie. ja nie mialem okazji spotkac sie z 'weteranami', nigdy ich nie poznalem, jak rowniez nigdy o nich nie slyszalem. czy moglbys napisac z ktorego oni pochodza rocznika? na jakim terenie dzialali? i w jakich obozach internowania przebywali? 'moj' oboz to Nowy Lupkow. moj teren: krajowy i Czestochowy (nie bezposrednio w Solidarnosci, bo bylem studentem). I masz rowniez racje, nie ma czego gratulowac. Pozdrawiam Ciebie i Absolwentow, Klaniajac sie Ali, storima Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariuszko Re: Najlepsze liceum pod słońcem IP: *.crowley.pl 30.09.04, 01:26 Witam, masz rację, Storimo, że winien ci jestem bliższych informacji o naszych internowanych kolegach. Zbyszek F. był maturzystą bodaj rok przede mną, czyli 1974, natomiast Tomek B. był moim przyjacielem z klasy. Zbyszek, po skończeniu informatyki na Politechnice Śląskiej, pracował w Hucie Katowice. Tomek skończył elektronikę na krakowskiej AGH, pracował w ośrodku obliczeniowym PKP i zdobywał coraz wyższe góry w Himalajach. Ze Zbyszkiem mam tylko sporadyczny kontakt. Tomek zmarł 18 lat temu na białaczkę. W liceum jeździlismy we trzech na zajęcia z matematyki, głównie topologii (raz w miesiącu, inicjatywa prof. Tybinkowskiej) na PŚląską do Gliwic i sporo przegadaliśmy w czasie tych dwugodzinnych podróży z i do Częstochowy. Teraz wydaje mi się, że Zbyszek siedział gdzieś na Mazurach. Pamiętam, że był strasznie pobity przez milicję (klawiszy?). Po zwolnieniu był u mnie na badaniach, nie bardzo chciał o tym opowiadać. Mocno ściskam. PS. moja żona dogaduje mi, ze mnie nie zdążyli wywieżć z W-wy, bo przekonali się, że nie stanowię zagrożenia dla PRL. Może i tak. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Najlepsze liceum pod słońcem 30.09.04, 02:55 Mariuszko, czy Tomek, po internowaniu nie wyjechal do Francji? Serdecznie pozdrawiam, storima Odpowiedz Link Zgłoś
storima odnosnie: zona 30.09.04, 03:04 od pewnego czasu zawsze sie z zona zgadzam, jesli nie stanowi to problemu nie do rozwiazania wspolzycia malzenskiego. Pozdrowienia dla Twej Pani. storima Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci 05.10.04, 14:57 Mariuszko, teraz juz wiem. Razem z Tomkiem bylismy w tym samym obozie. Dopiero dzieki Tobie, dowiedzialem sie, ze i S.P. Tomek, byl absolwentem naszego liceum, a my przeciez duzo, wowczas rozmawialismy ze soba... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 19:38 dziekuje Alu za pozdrowionka -jesteś wielka...i bardzo kochana :)))stałaś się takim serduchem naszego forum:)))jeszcze raz mocno Cie sciskam i zycze miłego wieczoru i jutra i zawsze...wiersz ma niezwykły klimat...jeszcze raz dzieki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl 05.10.04, 23:50 Wojtku, jesteś bardzo miły dla mnie. I ja Ci życzę dużo, dużo dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dałek,kluza,ponik MATURA 1985 wpisujcie psudonimy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.04, 18:00 czekajta lata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariuszko Czy dzielicie się opłatkiem? IP: 62.111.156.* 08.12.04, 23:55 Czy zachował się miły zwyczaj dzielenia się opłatkiem na ostatnich, przed przerwą swiąteczna, zajęciach? Jeśli nie, to go przywróćcie, drodzy Dąbrole. Jeśli tak, to Wam życzę udanej nowej matury. Wasze przerażenie dorównuje pewnie niepokojom belferskim: i Wy i Oni poddacie się zewnętrznemu osądowi. Powodzenia! PS: szczególne pozdrowienia dla Agaty F. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: Czy dzielicie się opłatkiem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.04, 21:42 oczywiści .......zdajsie taka szkolna wigilia będzie 22 grudnia albo cośw ten deseń...........myśle że taka tradycja prędko nie zaginie....w końcu jaki uczeń zrezygnuje z dnia bez lekcji:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marluk 10lat późni z noworocznym pozdro m,ariuszko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 23:30 garść świeżych info - mietek trzyma się extra, szaleje po rakowie swoim 20-letnim maluchem ,bawi wnuki, prof. łuk. rus, dzielnie walczy z chorobą,dziarska staruszka, ponik spaceruje często po łukasińskiego, w porzo choć zdrówko nie to juz. po smierci grzywy jakoś rozchodzą się drogi i rzadsze kontakty seniorów, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil 2E 2004 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.04, 14:22 Hej ... Jestem obecnie uczniem dąbrusia i stwierdzam że to zdecydowanie najlepsza szkoła w mieście ....Prof. Kilianek nadal bawi ludzi słynnymi powiedzonkami(np. wpływ koloru siewnika na plon z hektara)... Polecam wszystkim VI LO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SIWY Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 08:21 He he dobry tekst ja tego jescze nie znałem. Pozdrawiam wszystkich ludzi Dąbrowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wer(?)der Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.pool.mediaWays.net 07.10.04, 11:05 Fakt, tekst jest mocny.Pamietam Jej teksty i Jej duzy luz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.xtreme.net.pl 08.10.04, 19:48 A ja uwilbiam Pania Profesor. KRÓLOWA JADWIGA jest wielka, pozdrawiam Pania... i Kamila też;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.21.pl / 213.199.204.* 09.10.04, 15:09 no ale nie wszyscy tak pania profesor uwielbiali i uwielbiaja... choć jak dla mnie spoko jest i będe dobrze wspominal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIPSKI and SIARA Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.04, 23:20 No szczególnie połowa naszej klasy która regularnie, miała poprawki w sierpniu co roku, fakt ona była miła ale tylko dla swojej klasy, kiedys wyjawiła nam nawet przyczyny swojego wrednego zachowania, ale o jej życiu rodzinnym niemam interesu tutaj pisać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marluk bremen werder IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 22:42 pozdrowienia rocznik besta kidda i charltona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marluk dortMUNDER IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 23:52 pozdro ad. 2005 DO SIEGO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marluk werder bremen? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 21:33 1981-85 dałek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PoL@ Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 15:49 a ja właśnie zaczęłam naukę w VI LO i jest naprawde swienie:] co prawda nauczyciele piłują i to ostro ale jest niesamowity klimat. Może pamięta jeszcze ktoś pania prof. Kilianek i Synowiec?? Co za udręka... hehe :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil 2E Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.04, 22:57 (chodze do 2 klasy) pani synowiec nie jest w cale taka zła ........ jeśli napiszesz klasówke na 3 a reszta klasy np. na 2(często sie zdarza) to automatycznie zawyża ci ocene . zresztą w tej szkole są prawie sami zaje&*^%$9 nauczyciele PS> Jak tam po otrzęsinach ? :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIPSKI and SIARA Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.04, 23:24 Własnie jak sie ma sprawa pierwszaków, mam nadzieje że niema jakiś kolorwych przedstawień na sali, tylko dalej prowadzone są wojskowe metody kocenia, niekt nigdy nierobił tego jakoś złośliwie i za moich czasów mierzenie zapałkami i różne takie traktowało sie jako zwyczajny klimat pierwszego tygodnia, mam nadzieje że jest tak dalej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil 2E Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.04, 10:33 Niestety cie zmartwie ..........kocenie jest beznadziejne .... Powszechne jest malowanie markerem (chociaż zdażyło sie kilka innych przypadków) a na sali koty raczej sie dobrze bawiły ...... rok temu to jeszcze było nawet fajnie ale teraz bylo do dupy .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.21.pl / 213.199.204.* 10.10.04, 17:44 a wode kradli ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIPSKI and SIARA Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.04, 23:47 Włąśnie albo jeżdzili na ''żużlu'' bo jak nie to z całą pewnością stwierdze że szkoła zeszła na psy (nie w sensie nauczania, tylko w sensie klimatu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl 15.10.04, 01:00 Czy ktoś pamięta turniej "20 pytań", oczywiście w języku angielskim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fryc Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.04, 01:23 he he..ja pamiętam ze swoich czasów kocenia pierwszoklasistów.Właściwie nie uczesticzyłem wtedy jako flower power w tej zabawie zbyt natarczliwie,raz udało mi sie dorwac jakiegoś markera+dziewuszkę której domalowałem wąsy i brodę ala Skaldowie.Oczywiscie marker okazał się być oporny w zmywaniu naprędce bez mydełka i tak oto moje dzieło chodziło przez cały dzień jako stworzątku płci pieknej z brodą że hej.O motywie zapomniałem na lat kilka az do momentu jak na UŚ spotkałem wspaniałą dziewczynę(z którą jestem do dziś).Okazało się że także jest z Dąbrowskiego.PO dwóch latach biedactwo się przyznało że ową malowanką stworzoną przeze mnie była właśnie ona.Podobno wtedy wpadłem jej w oko swoim oddaniem w jak najlepsze oddanie zarostu K.Krawczyka.Świat jest niesamowicie mały.POzdrawiam Dąbrowszczaków,tych starych jak i tych dopiero zaczynających.I nie marzcie się bo mordkach niezmazywalnymi mazakami,a jak to już musicie zrobic to marzcie tylko ładne dziewuchy.Ha ha.Pa Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci 15.10.04, 01:22 Alu, ja takiego turnieju nie znam. Chce tylko powiedziec, ze oczywiscie, ze Czestochowa moze byc dumna z takiego Liceum jak Nasze. Lecz rownie dobrze powinna byc dumna z kazdeogo innego liceum, technikum, szkoly zawodowej. Nie wpisuje wiec Naszej Wspolnej dumy na forum Czestochowy, bo od tego jest nasz Dabrowskiego watek, a i pewien jestem, bo i znam, osobyzacne, ktore tylko konczyly tak zwana "zawodowke", a sa super czy to w zyciu prywatno-rodzinnym, czy tez w ich rzemieslniczym zawodzie. Swoja droga, to troszke szkoda, ze wlasnie zawod rzemieslnika, w jakis sposob ulega prawom, ktore tak Bruno opisal prawdziwe ukazujac koniec pewnego rodzaju "rekoma tworzonej cywilizacji) w swoich "Sklepach Cynamonowych". Szczesciem w Europie wartosci te odzywaja. Chocby nasze Kurpie i wycinanki, badz sztuka haftu i inne rekodzielnictwa. Niemcy, wlasciwie swiatowo w tej dziedzinie przoduja. Przykladowo, wytwarzaja sobie panie artystki (u nas by sie powiedzialo z "Kolka Gospodyn Wiejskich", lalki, ktore wypracowuja dlugimi tygodniami, a te s^przedaja sie po calym swiecie za krocie pieniazkow. Pozdrawiam Dabrowszczakow, Osobiscie Ale i dr. Mariuszko Wszystkim Pedagogom Liceum Dabrowskiego z okazji Dnia Nauczyciela Najlepszej Kontynuacji Najlepszej Tradycji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcyś Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.trustnet.pl 15.10.04, 22:37 W pełni się zgadzam. Dywagacje na forum na temat gdzie, co, kiedy, po jakiej szkole ktoś kogoś widział nie są tu na miejscu. Wsród spotkanych w moim skromnym życiu ludzi są i tacy których już więcej spotykać nie chcę. I są wsród nich także absolwenci Dąbrowskiego mojego wspaniałego liceum. Pozdrowienia dla Nauczycieli z okazji ich święta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl 19.10.04, 23:33 Oj, Marcysiu, chyba skutecznie odstraszyłeś na kilka dni Koleżanki i Kolegów z naszej szkoły. Nie możemy być, moim skromnym zdaniem, w jakikolwiek sposób ograniczani w swoich wspomnieniach, refleksjach, odczuciach... Pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SIWY Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 20:15 To forum słabnie w oczach - czy naprawde nikt tu już nie zagląda??? W pełni zgadzam sie ze zdaniem Marcysia - dywagacje na temat: ten jest tym a ten tamtym a ta wyjechała i jest lekarzem są nie na m-cu. Robienie magla nie przystoi... Odpowiedz Link Zgłoś
larix1 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci 21.10.04, 23:02 A czy ktoś pamięta Kluzę? Bardzo dobrze ją wspominam. To był nauczyciel z powołania a nie jakaś plastyczka synowiec przekształcona w fizyka . Albo głupia Serwa nie znająca się na prawdziwej poezji... Maturzystka z 1991 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz1987 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.net.pl / *.realestate.net.pl 31.05.06, 23:19 Synowiec nie była plastyczką, uczyła jeszcze moją mamę więc mogła by chyba uczyć plastyki no nie wiem chyba przed wojną:) Póki był w liceum taki przedmiot uczyła go Kredka-p. Łapinska, a wczesniej to nie wiem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.d2.club-internet.fr 22.10.04, 12:45 nie zgodze sie z Toba. to forum poswiecone jest absolwentom w rownej mierze jak i bylym tychze absolwentow profesorom. wszystko co zwiazane jest z Dabrowskim i absolwentami ma tu swoja racje bytu (bez naurszania prywatnosci). a jesli komus cos nieodpowiada, to czytac takowych wpisow po prostu nie musi. wiec nikt nie bedzie mi dyktowal czym mam sie dzielic a czym nie (nie naruszajac godnosci prywatnej) politrukow nam juz w kraju nie potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.bis.czestochowa.pl 22.10.04, 17:02 ooo mocne, mocne!!! ale dowaliles, poresztą słusznie. ozdrawiam Dąbrowszczaków. Dla mnie najlepszy był prof PARKA. Rysiu jest wielki, mimo swego wzrostu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 100rima Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.d2.club-internet.fr 22.10.04, 22:51 moj wpis byl do Kolegi z mlodszej klasy, ktorego jako absolwenta, rowniez oczywiscie pozdrawiam. mocne slowa zdarzalo sie i mnie slyszec od moich profesorow z Dabrowskiego, sluszne byly i czsem nie sluszne, ale nie zapomne ich, co nie znaczy, ze zywie chocby cien nienawisci. po prostu z wiekiem, czlowiek powinien wolny od tak skrajnych i zbednych nalecialosci. tak mnie kiedys uczono, i tak od pewnego juz czasu rowniez i staram sie postepowac. z profesorem Parka zajec nie mialem, ale pamietam go bardzo dobrze. pamietam rowniez opinie o nim, moich kolezanek i kolegow , ktorzy mieli z nim matme: wspanialy. rowniez pamietam opinie tych, ktorych byl wychowawca: bezwglednie pomocny. ps do Marcysia: nie wiedzialem, ze pochodzimy z tego samego gimnazjum , Twoj argument na innym poscie, to cos to nie tak---ja wojny nie przezylem, ale jednak okres w ktorym sie wychowalem w naturalny sposob "ustawil" mnie w takiej pozycji, gdzie reakcja na tego typu porownania: boli; nawet wiecej, ale zostawiam to Tobie do przemyslenia (w koncu, jestescie innym zupelnie pokoleniem) Pozdrawiam Ciebie, bo i pokory to czlowiek uczy sie z czasem (wiem to po sobie) Tradycyjne Pozdrowienia dla Dabrowskiego. Alu, odpisalem Tobie w "odl-wyl." Klaniam sie z Szacunkiem, storima Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl 23.10.04, 00:35 Z Ryśkiem P. śpiewałam w chórze studenckim, potem, po latach, kiedy wróciłam do Częstochowy, czasem spotykaliśmy się na drodze do swoich, sąsiadujących ze sobą szkół. A jego żona to moja koleżanka z lat dziecięcych, przedszkolnych i szkoły podstawowej. Pozdrawiam Ich oboje - Ala B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcyś Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.trustnet.pl 05.11.04, 09:19 Storimo nie chodziło mi o zupełny brak wpisów dotyczących absolwentów i ich dokonań! Miło mi czytać o osiagnięciach moich koleżanek i kolegów! To trochę podbudowuję i łechce moją próżność. Przeciwny jestem natomiast wszelkiego rodzaju licytacją które tak często odbywają się na forum. Denerwuje mnie że np. ktoś gdzieś kończył np. medycynę i skończył Dąbrowskiego i jeszcze pewnie nie było na jego roku absolwentów innego liceum z Częstochowy to jest powód aby zgnoić resztę. i tak zaczyna się licyacja kto kogo gdzie widział i dlaczego reszta to "patałachy" A reszta też nie pozostaje bierna. itd. Tak to wyglada i tylko w tym sensie nie chcę aby to forum stało sie krupiernią. a to że uważam że Dąbrowski jest najlepszym liceum?! Tak jest najlepszy bo to moje liceum! Pozdrawoam Alę i Storimę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl 05.11.04, 19:57 Marcysiu, dziękuję za pozdrowienia i je odwzajemniam. Dobrze się stało, że skomentowałeś dla nas swój wcześniejszy wpis. Jesteśmy różni i tak jest dobrze. Ważne, że chcemy ze sobą rozmawiać, wspominać dawne dzieje i że, jak sądzę, lubimy się, odnosząc swoje przeżycia i doświadczenia do wspólnej "almae matris". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIPSKI and SIARA Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.04, 23:14 Wiesz kiedy my odniesliśmy swoje przeżycia i odczucia i wprowadziliśmy ciut inny wątek związany z drużyną piłki ręcznej, zjebaliście nas niemożebnie także sorry.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl 06.11.04, 00:00 Napisałam: "dobrze, że jesteśmy różni", mając na względzie zarówno nasze poglądy na świat i życie, koleje losów, zdobyte wykształcenie, jak i niejednakowe przecież umiejętności w przedstawianiu zapamiętanych i przeżytych chwil. Już raz tłumaczyłam, na czym polegała niestosowność wprowadzenia Waszego wątku w kontekście tragedii w Osetii. Macie pełne i takie samo prawo, jak każdy z nas, do snucia wspomnień. Należy jednak mieć trochę wyczucia. Jestem Twoją starszą, a raczej najstarszą koleżanką ze szkolnej ławy Dąbrowskiego i uzurpuję sobie prawo do zwrócenia Ci uwagi na wulgaryzm w Twojej wypowiedzi. Nie przystoi on Absolwentowi naszej szkoły. Przemyśl sobie parę rzeczy i snuj swoje wspomnienia, dziel się nimi z resztą Koleżanek i Kolegów. Chętnie je przeczytam. Pozdrawiam Cię, a raczej Was Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.04, 19:38 Pięknie ALU, niezle im pojechałaś po rajtuzach;-) Jako założycielka tego wątku i absolwentka z 1995 (28 wiosen na karku i już troszkę inny pogląd na świat:-) ABSOLUTNIE Cię popieram! Moi mili kończyliśmy najlepszą budę w tym mieście, niedoceniana w szerokim tego słowa pojęciu, ale najlepszą i trzymajmy fason. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIPSKI and SIARA Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.04, 23:26 Tak opanujemy podwórkowy slang :) enyway rozmawiajac z rówieśnikami którzy pokończyli inne szkoły nasza od dłuższego czasu widac że ma coraz większy respekt i szacunek, ale przecież i tak chyba nie oto chodzi , niech dalej robią to co do nich należy , przynajmniej niema problemu alkoholu i narkotyków jak w teoretycznie ,,innych'' szkołach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SIWY Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.04, 20:16 "politrukow nam juz w kraju nie potrzeba." Buhaha!!! ale sie uśmiałem. Pozdrawiam wszystkich wyznawców magla... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIPSKI and SIARA Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.04, 00:00 Heh widze że jestes troche wtyle,poczytaj moje wczesniejsze wpisy pisałem DOKŁADNIE o tym samym co ty teraz Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci 25.10.04, 00:13 milo mi, ze Ciebie rozbawilem, ale odpowiedz, czy rozbawilo Ciebie slowne brzmienie tej funkcji, czy tez jej znaczenie w kontekscie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Dla Mariuszko pilna wiadomość IP: *.prenet.pl 25.10.04, 20:15 Mariuszko, wreszcie mogę spełnić Twą prośbę, dotyczącą zlokalizowania miejsca pochówku profesora Wędrychowskiego. Jego mogiła znajduje się na cmentarzu w Kurzelowie(woj. świętokrzyskie, pow. włoszczowski, gmina Włoszczowa; najlepiej zobaczyć na stronie: www.pilot.pl). Od bramy cmentarnej należy dojść do kościółka leżącego na wzniesieniu, skręcić alejką w lewo i grób Profesora będzie piętnasty do dwudziestego w kolejności. Pozdrowienia dla Ciebie, Twej Żony i wszystkich Absolwentów Dąbrowskiego - Ala "Pamięć to cmentarz: uczucia przeżyte człowiek w niej składa na wieczny spoczynek" (K. Przerwa-Tetmajer) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Dla Mariuszko pilna wiadomość IP: *.prenet.pl 26.10.04, 18:03 Mariuszko i inni Absolwenci zainteresowani aktualnym tematem, przeczytajcie poniższy post. Pozdrawiam Ciebie, Mariuszko, oraz wszystkich pozostałych Absolwentów - Ala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Mariuszko, przeczytaj IP: *.prenet.pl 28.10.04, 21:09 Jeszcze mam nadzieję, że zdążyłam z obiecaną informacją przed Świętem Zmarłych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariuszko Re: Mariuszko, przeczytaj IP: *.crowley.pl 28.10.04, 23:55 Alu, przeczytałem. Jestem ci niezmiernie wdzięczny. Pamiętam, że o namiary na grób prof. Józefa Wędrychowskiego prosiłem parę miesięcy temu. To, że o mojej prośbie, wysłanej gdzieś w wirtualną (czaso)przestrzeń, pamietałaś, zasługuje na mój najwyższy podziw! Na pewno odwiedzę moich teściów na cmentarzu na Rakowie. Zapalę lampki na grobach Ali, Eli, Witka, Tomka i Janusza, moich przyjaciół z Dąbrowskiego i Szk. Podst. nr 17. Moich sąsiadów, których tylko cienie snują się między smutnymi blokami przy Barlickiego. Mam w planach odnaleźć grób prof. Elżbiety Tybinkowskiej, kierując się dokładnym planem jednego z dyskutantów sprzed paru miesięcy. Wędrycha odwiedzę najpewniej dopiero w wakacje. Trafię, bo wydrukowałem sobie Twój opis (skąd go masz?). Ściskam. PS. Mam trochę zaległości w śledzeniu dyskusji z racji tradycyjnie gigantycznego nawału pracy o tej porze roku. Pozdrawiam Dąbroli. Gdziekolwiek jesteście, zapalcie "światełko do Nieba" za tych spośród absolwentów i pedagogów, którzy w podróży przez życie znaleźli na zawsze schronienie w przyjaznym porcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Święto Zmarłych IP: *.prenet.pl 29.10.04, 21:50 Cieszę się, że mogłam dotrzymać danego Ci słowa. Obiecałam dowiedzieć się i po prostu to zrobiłam. Pytasz, skąd mam tak dokładne namiary. Otóż koleżanki nie mogły mi pomóc, więc zadzwoniłam do Żony Profesora, przedstawiłam problem i uzyskałam odpowiedź. Wybiorę się z mężem do Kurzelowa wiosną, teraz odwiedzę groby na cmentarzu rakowskim i na Kulach. Tymczasem szerokiej drogi, wracajcie szczęśliwie - Ala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariuszko Ś.P. Prof. Elżbieta Tybinkowska IP: *.crowley.pl 01.11.04, 14:02 Postaliśmy z żoną chwilę dłuższą nad skromnym szarym grobem Pani Profesor. Niedziela na cmentarzu na Kulach była prześliczna. Żal odchodzić. Świeżych kwiatów sporo, dostawiliśmy nasze do kilku palących się "światełek do nieba". Znaczy żyjący pamiętają, jest na ziemi tych kilka osób, które w Dziady wspomną świetną pedagog. Kiedy w 1971 trafiłem do Dąbrowskiego, już znałem Prof. Tybinkowską z konkursów matematycznych dla uczniów z podstawówek. Miała wówczas 28 lat, teraz mogłaby być moją córką. Jakie byłyby moje z Nią, ojcowskie kontakty? Byłbym z Niej dumny. Miała autorytet wśród uczniów i grona. Po dwóch latach została naszym vice, jednocześnie pracowała jako metodyk w kuratorium. Była sprawiedliwa, błyskotliwa. Imponowałby mi Jej dystans do swojej fizyczności, dystans do niełatwego życia. Odpowiadałby mi ten rodzaj poczucia humoru, który nie sprawia przykrości, ta lekkość znajdywania powiązań między pozornie odległymi zjawiskami, które da się połączyć formalnie, czyli matematycznie. Było nas w mat-fiz klasie czterdzieścioro. Młodzi zdolni ludzie o różnych jednakowoż zapatrywaniach, także emocjonalnych, na matematykę. Jak znajdywała czas na równoczesne realizowanie programu, przy wymaganiach na najwyższą ocenę np. z analizy na poziomie Kuratowskiego "Równania różniczkowe i całkowe"? Skąd pomysł, by najlepszych (ale przychodzić mógł każdy) zainteresować ciałem liczb zespolonych i przerobić stosowne rozdziały z niełatwej "Algebry" Opiala? Wreszcie Jej staraniem wysyłać bezczelnych gó..arzy z II klasy na seminaria z topologii na Uniwersytet Śląski? Trzeba bardzo kochać swój zawód, młodych ludzi, żeby tyle z siebie dawać. Nic dziwnego, że potem Anula, Misiu, Tomek, Zbyszek i wielu innych z sukcesami studiowali i kończyli najlepsze uczelnie w Polsce: UJ, PW, AGH, PŚ, bronili prac dr i habilitacyjnych. Staliśmy przy skromnym grobie, gdzie nawet w pierwszej chwili łatwo przeoczyć wykute litery: Elżbieta Tybinkowska 1943-1999. Pamiętamy o Pani Profesor! PS. dzięki osobie "Matura92" za dokładne namiary miejsca pochówku z 18.07.2004 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Ś.P. Prof. Elżbieta Tybinkowska IP: *.prenet.pl 01.11.04, 14:21 Piękne wspomnienie wdzięcznego ucznia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koleżanka [*] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 18:01 światełko dla Wojtusia....naszego tragicznie zmarłego niedawno kolegi.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz1987 Re: [*]O WOJTKU D IP: *.net.pl / *.realestate.net.pl 01.06.06, 01:02 Światełko dla Wojtusia...-smutne ale czy ktoś wie jak zginął? Odpowiedz Link Zgłoś
konstruktorka1 Czy ktos wie gdzie pracuje prof Blachnicka? 01.06.06, 13:01 Czy ktos wie gdzie pracuje prof Blachnicka? Ciekawa jestem co porabia? Chyba by sie usmiala z tego co teraz robie E Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaja Re: Czy ktos wie gdzie pracuje prof Blachnicka? IP: *.gre.pl / 212.160.86.* 15.06.06, 21:21 pani Blachnicka uczy w CJE na Jana Pawła o ile się orientuję Odpowiedz Link Zgłoś
konstruktorka1 Re: Czy ktos wie gdzie pracuje prof Blachnicka? 20.06.06, 13:06 Gość portalu: jaja napisał(a): > pani Blachnicka uczy w CJE na Jana Pawła o ile się orientuję A co to za instytucja CJE ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Czy ktos wie gdzie pracuje prof Blachnicka? IP: 195.189.52.* 21.06.06, 17:12 CJE-Centrum Języków Europejskich, kiedys je zakładała razem z W. Kolmanem i długi czas była tam dyrektorem, teraz tylko uczy Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci 23.10.04, 01:00 wlasnie swiat terazu swiat obiegla sie wiadomosc, ze Einstein ponownie mial racje (chodzi o zakrzywienie przestrzeni, ktore stwierdza, iz zasady geometrii obawiazuja jedynie w odniesieniu do planety Ziemia, bo poza nia, to juz troszke inaczej bywa) tak i to jest z powyzszym wpisem mojej starszej Kolezanki z wyzszej klasy dla ktorej jeden z moich profesorow, byl kolega z ktorym moja starsza Kolezanka Ala z wyzszej klasy spiewala razem w chorze i mowia sobie per 'ty'.... sluchajcie Kochani, nigdy nie przypuszczalem, ze watek absolwentow Dabrowskiego, bedzie potwierdzeniem jeszcze innej teorii Alberta Einsteina! Pozdrawiam, tym razem w linii prostej (bez zadnych tam poza-ziemskich skrzywien) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szamanka84 Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.04, 16:48 Skończyłam Dabrowkiego w '03.- (teraz 2 rok studiów.) Szkoła jest wspaniała. Najmilej wspominam prof.: Kilianek- i jej opowieści o Kamilu. Teksty- "Napisz glyn na tablycy", o tanku i schabowych, piosenki o alkoholu, jeżdzenie po klasie na krzesełku, TOK- SZOKI pt. "Pisz co wisz" Wspaniała kobieta!!! Straszak- przesympatyczna babka, dzięki niej pokochałam historię no i matura to była pestka :) Tarnowski i jego 10 pytań :) EGZOTYK forever :) Mastal-chociaż mnie nie uczył- to nasłuchałam się na jego temat tyle, że ho ho no i te jego codzienne rajdy dookoła szkoły :) Pani Kredka od plastyki- niestety nie pamiętam nazwiska- i jej zapał do malowania i wyklejania ;) Synowiec- brrrr - z tą kobietą to ja się naużerałam, mimo wszystko postać szalenie charakterystyczna .... Dabrowski najlepsza buda :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marluk podopieczni prof. Dałek 1985 wpiszcie sie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.04, 12:48 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Larix1 Re: podopieczni prof. Dałek 1985 wpiszcie sie IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.04, 17:44 A ja skończyłam tą budkę w ... zaraz... 91. Było fajnie ale drugi raz bym nie chciała tego przeżywać. Czy ktoś z mojej klasy (Biol-chem) tu zagląda? Wych. byli Biernacka, Pietrzyk i Synowcowa. Aż tylu wykończyliśmy... Pozdrawiam wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIPSKI and SIARA Re: podopieczni prof. Dałek 1985 wpiszcie sie IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.04, 23:30 nom sorki ze troche nie w temat, ale stwierdzenie twoje mi sie podoba, był luz blus ,ale nigdy więcej bym drugi raz tego niechciał powtarzać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcyś Może zjazd Dąbrowszczaków! IP: *.trustnet.pl 08.11.04, 09:03 Czy ktoś ma pomysł jak można zorganizować zjazd naszych Absolwentów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wer(?)der Re: Może zjazd Dąbrowszczaków! IP: *.dip.t-dialin.net 13.11.04, 21:03 Bylem przed momentem na stronie pierwszej forum"Czestochowa".Spostrzeglem jeden z tematow kino "Wolnosc" i przypomnialem sobie, ze w poblizu Dabrola bylo kino " Hutnik "( w tych budynkach byla takze plywalnia i tam mielismy zajecia wf).Preferowalo sie, jasne, "Wolnosc" i " Relax", ale powtarzane filmy, a takze wartosciowe, niekomercyjne ogladalo sie w "Hutnik" (i " Baltyk").Ciekawe czy to kino jeszcze istnieje?. Pozdrawiam Wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIPSKI and SIARA Re: Może zjazd Dąbrowszczaków! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.04, 00:50 Oczywiście ze istnieje i w dodatku ma sie dobrze, nielicząc akustyki :) , kino funkcjonuje wtedy jeśli szkoła wykupi jakiś seans, ostatni film jaki tam pamietam to ,,Przedwiośnie'' na które poszła cała szkoła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcyś Re: Może zjazd Dąbrowszczaków! IP: *.trustnet.pl 19.11.04, 09:21 Kino Hutnik jest teraz pod opieka samorządu a ten ma już OKF więc pewnie nie bedzie kolejnych stałych seansów w Hutniku. Jest jednak inny pomysła który mam nadzieję wypełni dziurę powstałą po Hutniku na Rakowie i ożywi tę dzielnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * POZDROWIENIA DLA rus. ŁUKOMSKIEJ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.04, 18:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wer(?)der Re: POZDROWIENIA DLA rus. ŁUKOMSKIEJ IP: *.dip.t-dialin.net 19.11.04, 23:49 Zapytalem o Kino " Hutnik ", gdyz pomyslalem, ze chociaz konkurencja duza; trzeba byc caly czas na topie z repertuarem, to jest to jedyne kino na Rakowie."Relaxu" juz nie ma.Przy odpowiedniej reklamie, czy neopromocji tego kiedys relatywnie nowoczesnego kina, mogloby ono przyciagnac wielu kinomanow, czyli byc rentowne.Mysle, ze OKF, to OKregowy Klub Filmowy, w ktorego interesie powinno to byc.Ok, to takie moje rozwazania. Aha, przypomnialem sobie, ze wtedy za komuny byly Dyskusyjne Kluby Filmowe; tam mozna bylo zobaczyc nowosci, i filmy czesto nie pociete przez cenzure. Apropos zajec sportowych z super Mieciem Zamora.Mysle, ze obecnie urzadza On w tym parku miedzy "Hutnikiem" a Dabrolem, takze jogging, jak dawniej. Wiem, ze sie na nas nieraz irytowal, jak po kilku rundkach robilismy sobie przerwke na papieroska w krzakach i na 2 nastepne okrazenia znikalismy...ale byl tak cool, ze robil to bardziej pro forma, jako nauczyciel wf. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JustynaP. MATURA '99 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 11:12 Czy jest ktos kto pisal mature w 99? Wych. Z.Bielecki IVB.Mysle ze czas zorganizowac spotkanie. Pozdrawiam wszystkich (zwlaszcza czlonkow klubu Egzotyk a wszczegolnosci prof. Tarnowskiego). Justyna P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alonzo Re: MATURA '99 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.04, 16:48 A to przypadkiem już się nie odbuyło owo spotkanie jakis czas temu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JustynaP. Re: MATURA '99 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 10:14 Moze i bylo, ale teraz mysle zeby wszystkich sciagnac na swieta i sie spotkac. Moze zaprosimy naszego wych?A tak wogole to kto ty jestes?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcyś Re: MATURA '99 IP: *.trustnet.pl / *.trustnet.pl 13.12.04, 11:05 I jak Justynko ze spotkaniem. Może narazie skrzyknie się samych Egzotyków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Świeta IP: *.xtreme.net.pl 20.12.04, 18:47 Życzę wszystkim absolwentom, nauczycielom i uczniom naszego liceum ciepłych i radosnych świąt, pełnych miłości i szczęścia. Ahhhhh, jak chciałabym teraz być na chemii u Pani Prof Kilianek i znów śpiewać kolędy. Czy wiecie, że ONA zna wszystki zwrotki? Nieraz wymiękaliśmy, a Profesorka śpiewaładalej. Gdzież nam szaraczkom było do niej Pozdrawiam świątecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: Świeta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 11:16 DZiękuje i wzajemnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Świeta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 17:40 Kamil - czy to TY jestes tym Kamilem o którym psor Kilianek snuła tyle opowieści? Złóż JEJ najlepsze życzenia świąteczne. Anka IVa z 1995 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Świeta IP: *.prenet.pl 23.12.04, 23:08 Wszystkim Nauczycielom, Koleżankom i Kolegom składam najlepsze życzenia świąteczne. Niech szczęście i pomyślność, uśmiech i życzliwość ludzi towarzyszą Wam każdego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: Świeta IP: *.d2.club-internet.fr 24.12.04, 09:57 Profesorom, Pracownikom, Absolwentom, i obecnym Licealistom Wszystkiego Dobrego Wigilijnie i NowoRocznie, storima Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcyś Re: Świeta IP: *.trustnet.pl / 83.16.102.* 25.12.04, 19:18 Również życzę wszystkiego najlepszego wszystkim którzy przewinęli się przez mury naszego liceum, wszystkim innym zresztą też! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alonzo Re: MATURA '99 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 13:01 Jak to kto??Jestem Alonzo,obserwator,również z Dąbrowskiego i założe się że nasze twarze są nam znajome.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzena Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.04, 13:49 Kończyłam Dąbrowskiego w 2000r.wych.: Kaczer. Zajmowałam się za niego dziennikiem [zwolnmienia też zapisywałam :-} ] W zeszłym roku wróciłam do budy jako pani praktykantka, kiedy siadałam przy biurku prof. Parki w dwunastce to trochę dziwnie się czułam. Pozdrawiam całą klasę IV "a" rocznik 2000 i oczywiście moich uczniów-aktorów (pasowałoby raczej- artystów), z którymi przygotowywałam "Mange ta soupe". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Putin Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.04, 17:12 Komercyjna szkoła ,komercyjni nauczyciele zwłaszcza Kilianek i Rataj ,nie wiem jak jest teraz ale 4 lata temu tylko za kase albo dobre kombinowanie mozna było miec dobra ocene PROFESORKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!od siedmi boleści chyba ,smaić mis ie chce!!!:):):):):):):):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.04, 18:49 Ratajowej nie znam ale "prof." Kilianek naprawde ma podejście do uczniów, potrafi bawiąc ..jednocześnie naprawde dobrze uczyć. A jeśli chodzi o kase to zapewniam cie, że jeżeli chociaż zajżysz do książki to prznajmniej 3 masz, a jeżeli sie nauczysz to i 5 wpadnie .......a korupcja ? chyba chłopcze szkoły pomyliłeś Odpowiedz Link Zgłoś
silip Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci 26.12.04, 18:54 Gość portalu: kamil napisał(a): > Ratajowej nie znam ale "prof." Kilianek naprawde ma podejście do uczniów, > potrafi bawiąc ..jednocześnie naprawde dobrze uczyć. A jeśli chodzi o kase to > zapewniam cie, że jeżeli chociaż zajżysz do książki to prznajmniej 3 masz, a > jeżeli sie nauczysz to i 5 wpadnie .......a korupcja ? chyba chłopcze szkoły > pomyliłeś W 100 % potwierdzam... "prof" Kilianek jest w porządku !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdrajca Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.04, 19:20 sam wiem bo sam płaciłem jej!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.04, 19:35 Przyznaje, że czasem można było "kupić" ocene, ale jeśli ktoścośz chemi rozumie to nie potrzebuje kasy by miećporządną ocene ,a pozatym psorka chyba odchodzi po tym roku .......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chemik Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.04, 20:05 kiedyś była korupcja ,teraz nie wiem bo obecnie koncze studia,ale tez płaciłem Pani Kilianek bo nie rozumiałem chemii.Teraz studiuje Chemie:):):):DZiwne to jakies heheh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matura92+Egzotyk Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: cyberglina.ak* / *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 02:03 Kiedyś zaproponowałem nazwę EROTYK, wszystkim się spodobała jednak się nie przyjęła :-) Co do korupcji - nie nazywajcie korepetycji - korupcją. Jak ktoś chciał brać korki, bo np. szedł na medycynę i musiał poszerzyć o materiał z biol-chemu, to robił to głównie dla siebie, za pieniądze rodziców. Nigdy nie korzystałem z korepetycji, ale koleżanka która korzystała - zawsze dzieliła się gotowymi rozwiązaniami zadań :-), dla dobra ogółu. Dzięki temu prace domowe - odrabialiśmy o godz. 7.45 w szatni (jak potrzebna była już o godz. 8), a jak nikt nie miał, to wtedy solidarnie mówiliśmy prawdę, że nieumieliśmy zrobić zadania. A pamiętacie panią woźną, która skutecznie "oczyszczała" nam portfele z gotówki pozostawionej w szatni??? Kiedyś zbiegłem o 8.45 do szatni zaraz na początku przerwy i 90.000 zł (przed denominacją) poszło się dymać (9 PLN). Dyr. Pietrzykowski wywalił ją na zbity pysk. Pozdrawiam i apeluję o jakieś spotkanko. Anetetko H., Agatko Ł., Piotrku K. i resztą, co z Wami? Pozdrawiam Dąbrowszczaków (wszystkich - bez wyjątków) PS. Wiecie coś może co u naszej wychowawczyni, Pani L.D.?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIPSKI and SIARA Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 28.12.04, 00:46 Z korkami u kiljankowej to akurat 100 %, pamietam kiedyś SIARA poszdł do niej na korki bodajże za 50 zł!!!!!, podobno strasznie gó..ana kamienica obok sklepu Pumy przy ratuszu. Póżniej na lekcji dziwnym trafem jak nikt nieumiał przykładu zrobić kiliankowa mówi '' o to .... potrafi zrobić'' :) no koments, ja osobiście nic do łapówek niemiałem, to była prawdziwa szkoła życia, każdy musiał zadzić sobie jak chciał. Co do szatni to teraz zdajsie sa tam szafki ale niewiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ml odwalcie sie od kil,chem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 00:47 nie widzicie ze probuja znależc koziołka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wxuy Re: odwalcie sie od kil,chem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 11:45 dokładnie ... "królowa jadwiga" była i nadal jest spoko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wert Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 11:46 szafeczki są ale takie jakieś ciut dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdrajca Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 17:28 no nie jak widzę takie kretyńskie wypowiedzi to mnie szlak trafia. człowieku ty jesteś upośledzony umysłowo czy głupi ? zastanów się i pracuj nad sobą , male szanse że bedziesz normalny ale może . przypominasz mi pewnego młota z dzieciństwa , ale to chyba nie ty , bo ty jesteś jeszce głupszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PUTIN Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 17:57 witam nd SIARA ty chyba nie jestes takim osłem na jakiego wyglądasz na tym forum. z ortografii miałeś chyba 2 ale to nie jest najważniejsze, widoczne jest że mas z problemy ze swoją osobowością ( może regresing) nie ty nie zrozumiesz co będą do ciebie mówić. ale jest i rada dla ciebie : polecam zbieranie grzybów tam nikt cię nie zobaczy i nie usłyszy, będziesz mógł dumać i rozmyślać jaki jesteś debil.papapa maleńki debilku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Putin Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 17:59 witam nd SIARA ty chyba nie jestes takim osłem na jakiego wyglądasz na tym forum. z ortografii miałeś chyba 2 ale to nie jest najważniejsze, widoczne jest że mas z problemy ze swoją osobowością ( może regresing) nie ty nie zrozumiesz co będą do ciebie mówić. ale jest i rada dla ciebie : polecam zbieranie grzybów tam nikt cię nie zobaczy i nie usłyszy, będziesz mógł dumać i rozmyślać jaki jesteś debil.papapa maleńki debilku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdrajca Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 17:50 ja jestem prostakiem ale ty to jestes prawdziwy kretyn, poszedłeś na chem bo tam można się dostac bez egzaminów, i wszyscy debile moą to studiować, chłopie ty jeste idiota większy niz ja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chemik [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 17:09 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chemik Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 18:10 stary ja będę chemikiem a ty zawsze bedziesz zerem, weż się chłopcze za siebie bo nie możesz cały czas liczyć że ludzie będą zaciskać zęby jak cię zobaczą. troszke ci pewnie wstyd ale co są jeszcze gorsi niż ty no i głupsi ( no nie jestem pewien ale ) możesz mieć nadzije pozdrawiam stary i mala rada : praca to jedyna szansa dla ciebie no i jeszcze módl się dużo oj dużo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dana Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 20:35 Ej dzieciuchy,jak chcecie się w taki kretyński sposób kłócić to załóżcie sobie jakiś inny wątek na forum czy coś a nie zaśmiecajcie tego tematu bezwartościowymi wypocinami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matura 97,IVD Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: 128.163.229.* 20.02.06, 00:11 Ratajowa to ta jedza,ktora zmusial mnie,zebym brala korki u jej kumpeli bo by mnie nie puscila na sam koniec z matmy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chemik Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 17:40 czesc komercyjny debilu, jak się jest komercyjnym debilem kombinowanie jest konieczne , ale widzę że i ty masz jakiś fach w rekach , potrafisz pisać na komputerze bez pomyłek ( brawo ). masz wielkie szczęście chłopie że udało ci ukończyc to liceum bo już za parę lat miałbys maturę jak afrykanie śnieg. przepraszam że nazwałem cię debilem ty jesteś malńkim debilem czyli jeszcze masz czas aby zostać dużym rasowym kretynem, ale ja cię lubię więc jestem fanem twojego talentu, jednak pamiętaj długa droga przed tobą do normalności. może nie zostaniesz kimś no ale zawsze możesz być nikim, ale walcz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIPSKI and SIARA Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 18:04 czesc komercyjny debilu, jak się jest komercyjnym debilem kombinowanie jest konieczne , ale widzę że i ty masz jakiś fach w rekach , potrafisz pisać na komputerze bez pomyłek ( brawo ). masz wielkie szczęście chłopie że udało ci ukończyc to liceum bo już za parę lat miałbys maturę jak afrykanie śnieg. przepraszam że nazwałem cię debilem ty jesteś malńkim debilem czyli jeszcze masz czas aby zostać dużym rasowym kretynem, ale ja cię lubię więc jestem fanem twojego talentu, jednak pamiętaj długa droga przed tobą do normalności. może nie zostaniesz kimś no ale zawsze możesz być nikim, ale walcz Odpowiedz Link Zgłoś
cocokoko Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci 27.01.05, 22:42 Hej maturzysto 2000...Nikt nie słyszał zeby Kilianek a juz w szczególności rataj wzieły lapówke...Maturzystka 2000. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBURZONY !!!!!!!!! Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.04, 17:04 Prof KILIANEK albo RAtaj żałosne naprawde im wiele prakuje do profesorów blizej chyba mają do zwykłej sprztaaczki niz do dr,a co dopiero do profesora,jak tak mozna mówic na zwykłego prostego magistra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdrajca Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 17:03 wiesz stary bo ty pewnie taki sam debil jesteś jak ja, ja zawsze byłem słaby ze wszystkich przedmiotów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŁAPÓWKARSTWO !!!!! Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 21:10 jakiego koziołka o tym ze sie bierze w łape nikt nie mówi ,albo ze ktos brał a Jadzia do niech nalezała(teraz nie wiem jak jest) i pani z matematyki RTataj tez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chemik Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 17:23 ty kretynie ty nawet nie masz nic w tym pustym orzeszku, a udzielasz się na forum, chcesz się dowartościowac, no nie wiem bo nie ma juz szans dla ciebie , twoje wypowiedzi są prostackie i denne. wygląda na to że ty jestes głupi i nieszczęśliwy, no ale ćwicz chłopie , ćwicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lipski and Siara Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 31.12.04, 00:07 Tak, wiec poziom zacietrzewienia powyższych forumowiczów niewart jest komentarza. Niemniej jednak uważam że jesteście absolwentami jednej z "mądrzejszych" klas, pewnie jakiś kosmiczny profil matematyczny, czy jeszcze inny...Bowiem zaufani nauczyciele mówili nam co się dzieje w sąsiednich klasach, tzw. wyscig szczurów. Tak więc zachowujesz się dokladnie jak oni, frustracje z poniesionej klęski, dajmy na to złą ocenę, wyładowujesz jak kiedyś w szkole obrażając innych. Wiedz ze każde studia są wartościowe, liczy się to, aby je skończyć.TAk..pozostałym forumowiczom życze wielu sukcesów i satysfakcji z owych, w nadchodzącym Nowym Roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Francuz Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 21:43 nie jestesmy ani w gorące Italii ani w USA,tylko w Polsce ,a w Polsce panuja takie obyczaje,ze do mgr mówi sie prof.,a i za pieniądze mozna dostać dobrą ocene:):):heheh,za granicą by to nie przeszło:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariuszko Re: Francuzowi do sztambucha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.05, 00:35 Kochani, sprawa tytułomanii sama w sobie jest ciekawym przykładem naszej polskiej swojskiej obyczajowości. Ale, drogi Francuzie, twoje przekonanie o niaskalanym łapówkami Zachodzie jest z gruntu falszywe. Trochę pojeździłem po świecie "za chlebem", w paru dobrych uczelniach uczyłem, w kilku dobrych szpitalach uniwersyteckich kroiłem miejscowe chore ciała. Wszędzie są chętni do brania i dawania. To nie jest polski wynalazek, jakby ci się wydawało. Gdziekolwiek jesteś, przyjmij dobrą radę: nie bierz i nie dawaj. Ja się zwykle wykpiwałem względami religijnymi, co u Anglików, Holendrów czy Niemców wywoływało takie zaskoczenie, że już nie musiałem tłumaczyć, jaki to Bóg. A studenci oszukują wszędzie. Pamiętam chłopaka na Uniwersytecie w Amsterdamie, któremu semestralną pracę na "twardzielu" zjadł pies. Byłem tak zaskoczony i rozbawiony pomysłowością (studenta, nie psa!), że zapomniałem zapytać o rasę i samopoczucie (psa, nie studenta!). Ale, żeby było jasne, odrzucam korki nauczyciela dla swojego ucznia. Ściskam. PS. mnie się podoba zwracanie się do każdego lekarza per "P. doktorze, P. doktor", chociaż niewielka część faktycznie napisała i obroniła pracę dr. A czy nie jest piękne tytułowanie notariusza "asesorem"? Zresztą twój login też niezły wymyśliłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Wszystkiego Najlepszego w 2005 roku!!!!!!!!!!!!!!! 30.12.04, 23:40 Profesorom bylym i obecnym, administracji i pracownikom, Ali, Mariuszko, Alonzo,Marcysiowi, wszytkim Absolwentom i obecnym licealista (obecnym rowniez zawsze w mych wspomnieniach Profesorom, Paniom Woznym i Administracji oraz Kolezankom i Kolegom z lat 1976-79) Zyczy Radosnie, storima Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Wszystkiego Najlepszego w 2005 roku!!!!!!!!!! 30.12.04, 23:42 errata: i obecnym licealistom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lipski and Siara Re: Wszystkiego Najlepszego w 2005 roku!!!!!!!!!! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 31.12.04, 00:11 Również zyczę wszystkim szczęsliwego Nowego Roku. Sczególnie tegorocznym maturzystą, przed którymi stoi wyzwanie w postaci Nowej Matury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chemikals DLA CHEMIKA I CHEMIKÓW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.05, 19:12 oj Chemik aleś Ty jest głupi,mam nadzieje ze nie jestes chemikiem,a do tego nauczycielem bo współczuje dzieciom w szkole jak bedą miały mieć z Tobą zajęcia szkolne.Widze ,ze nic nie odstajesz od Pani mgr Kilianek(o ile wogole mgr),bo z zachowania to wyłącznie można stwierdzić,ze może ma mature, a tak wogole to widze ,że Ty tez jesteś prostakiem,nie umiesz nawet napisać coś poprawnego!naucz się pisać,a dopiero później pisze swoje artykuły na internecie.Takie słowa jak :TY ,Ciebie itd pisze sie Debilu z dużej litery jak byś nie wiedział ,a widze ,ze nie wiesz ,więć chłopie zamias ksywki Chemik wpisz sobie ksywke Debił,albo głąb,przez duze G,Polecam Ci abyś zgłosił sie do jakiegoś dobrego polonisty w Dąbrowskim napewno za nie wielką kasą ktoś Ci udzieli korków.ZAPEWNIAM CIĘ Chemik tzn teraz Juz DEBILU.Pozdrawiam gorąco i wielu sukcesów w nauce Ci życze bo jestes Głupi jak but,albo i bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonist. Re: DLA CHEMIKA I CHEMIKÓW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.05, 19:34 apropo polonistki .... polecam Serwe .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonistka! Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.05, 19:35 duze bierze a mało uczy heheheheh :)pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.prenet.pl 02.01.05, 20:27 Od dłuższego czasu czytam wpisy i jestem zdumiona, że nie wszyscy potrafią zachować klasę. Jest nowy rok, co nam, ludziom, przyniesie? Zamiast cieszyć się życiem, możliwością poznawania świata, czynienia go lepszym, dokuczamy sobie. Bądźmy dla siebie serdeczni i życzliwi, a będziemy szczęśliwsi. Pomyślcie o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcyś Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.trustnet.pl / *.trustnet.pl 03.01.05, 14:20 Dziękuje Alu! Już myślałem czytając ostatnie wpisy że pomyliłem forum. Ale cóż takie mamy czasy i takich też forumowiczów. Wydaje mi się że miał trochę racji "Siara i Lipski" pisząc o teorii frustracjo-agresji. Ale mamy nowy rok, mamy nową płytę świąteczna Trójki, i w końcu pada śnieg.Także życzę wszystkim Do Siego Nowego Roku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SIWY Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 16:05 No rzeczywiście niektórzy stracili fason ale jest też trochę prawdy w tym że nauczyciele biorą. Zastrzegam - nie wiem jak to jest w przypadku prof. Rataj czy Kiljanek (oby nie!). Wiem jedynie o tym jak to prof. Synowiec proponowała korepetycje (propozycja taka z cyklu tych nie do odrzucenia) osobom zagrożonym jedynkami na koniec roku. Potem oczywiście te osoby pisały u niej klasówki na 3. Znajomi z klasy którzy tego doświadczali nie kryli się z tym, choć niektórzy nie kryli też rozgoryczenia takim obrotem spraw. Klasą samą w sobie był prof.Parka który choćby nie wiem co nie dawał korków osobom które uczył - no ale to w końcu wielki MISTRZ i MENTOR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczen Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: 195.116.246.* 04.01.05, 07:06 Tak Ryszard to klasa nie doscignie GO nikt! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BOZE jaki prof???? Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 22:14 Ludzie jac profecorzy co wy piszecie jaka prof rataj czy kilianek to profesora to one nie dorastają ,widać do jakiej szkoly chodzicie,jak mozna na zwyklego mgr mówić profesor!!!!!!!!!!!!!!!!Hańba dla tytułu profesora,zastanówcie sie nad tym ,gadac takim prof ,a one chodzą w niebo wzięte!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariuszko Re: VI LO Dąbrowskiego -anty-profesorom do sztambu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 23:03 Kochani Dąbrole, samych radości w 2005! Maturzystom -matury i indeksów! Maturzystce Agacie -udanej studniówki! (w czerwonym prezencie spod choinki). Absolwentom -tylko sympatycznych wspomnień! Profesorom Dąbrowskiego -pedagogicznych sukcesów, macierzyńskiej (i ojcowskiej) wyrozumiałości i obiecanych podwyżek! PS1. we Włoszech tytułem "il professore" obdarza się zwyczajowo każdego nobliwie wyglądającego faceta. W USA tylko noblistów! W Polsce tytuł "profesor" należy się każdemu nauczycielowi szkoły średniej (bodaj reguluje to Karta Nauczyciela) i ten miły zwyczaj na pewno obowiązywał już w XIX wieku. Co kraj, to obyczaj. Myślę, że jego krytyka jest absolutnie niepotrzebna. Pierwszoroczni studenci początkowo przenoszą go na kazdego nauczyciela akademickiego (szczególnie sympatyczne jest zrywanie się z krzeseł na wejście asystenta do sali). Kochani! Profesorowie uniwersyteccy, jak ci z LO, też są lepsi i gorsi, mniej i bardziej godni szacunku. Mimo to wolę, byśmy obdarzali się szacunkiem, niż sobą gardzili. Chemiku pomyśl, co w Tobie zasługuje na szacunek? Z czego jesteś dumny? Życzę ci szacunku dla siebie! PS2. w Sylwestra byliśmy z przyjaciółmi w teatrze na dość lekkiej i frywolnej angielskiej komedii. Marnej postury bohater, nagabywany przy kolacji o piękną żonę (graną przez Magdalenę Wójcik): "jaka ona jest w łóżku?" -odpowiedział: "wyrozumiała". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariuszko Re: VI LO Dąbrowskiego -anty-profesorom do sztamb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 23:11 Zapomniałem pozdrowić szczególnie mocno wszystkich z owsiakowej orkiestry! Grających pierwsze w niej skrzypce i grających ogony. Pamiętajcie, że w orkiestrze potrzebny jest kazdy dźwięk. Sukcesów w pozbywaniu się drobnych i papierowych pieniędzy z portfeli! Sie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SIWY Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 21:22 Hehe, ja tam mówilem czasem per psorze (oczywiście tylko tym którzy byli "wniebowzięci"). Aktuaknie na swojej uczelni bym nie ryzykował, a i mówić per psorze na szczęście nie mam komu (bynajmniej nie z braku profesorów - bo jest ich troche). Pozdrawiam tegorocznych maturzystów.... no właśnie tak przy okazji, czy tradycją Dąbrola nadal wszyscy zdają?? Do roku 2000 jeszcze tak było... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LIPSKI and SIARA Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 10.01.05, 23:55 Do roku 2003 odpadły chyba dwie osoby, ale niejestem pewnien, słyszałem tylko od starszych osób Odpowiedz Link Zgłoś
cocokoko Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci 27.01.05, 22:33 Ja z roku 200 matura i wszyscy zdawali.Hahahaha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeee Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: 82.160.8.* 15.01.05, 22:31 Tytuł profesora jest od wieli wielu lat tytułem honorowym i każdego uczącego w liceum tym tytułem się honoruje, chocby w dowartościowaniu także samych siebie, czyli uczniów. Przecież jak uczą nauczy- ciele to znaczy, że usiłują nauczyć czegokolwiek małe , miłe cielątka. mam nadzieję, że w licewum juz cielaczków nie ma. Poza tym kiedyś starszym nauczycielom po 15 latach parcy daweano tytuł profesora liceum. Teraz ten tytuł także jest nadawany, ale po 25 latach pracy lub po istotnych osiągnięciach. A jeśli chodzi o PANIE PROFESORKI - MAGDĘ RATAJ I JADZIĘ KILIANEK to się wreszcie od tych pań odzcep, bo swoich kompleksów i tak nie wyleczysz, a robisz tym WSPANIAŁYM PEDAGOGOM dużo krzywdy swoimi bzdurnymi oskarżeniami. Wreszcie wyluzuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeeeeeeeeeeeee Re: VI LO Dąbrowskiego - Absolwenci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.05, 23:00 sama se wyluzuj!profesorze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "roc . 85" POZDRAWIAM LUCIUSA 85 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.05, 23:10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucius Re: POZDRAWIAM LUCIUSA 85 IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 25.01.05, 17:56 Również pozdrawiam. A ktoś Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar zmarła dzis prof. ŁUKOMSKA , R.I.P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 02:59 pogrzeb w sobotę w Józefie i na Komunalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutny zmarła prof. ŁUKOMSKA , R.I.P, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 18:57 wielki pedagog, z powołania, z miłości do ludzi i młodzieży, pasjonat, człowiek przez duże C. pogrzeb w sobotę od 11.00 w kaplicy w Józefie, o 13.45 przejazd autokarem na nowy cmentarz komunalny wręczycka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: zmarła dzis prof. ŁUKOMSKA , R.I.P IP: *.prenet.pl 27.01.05, 19:50 Cześć Jej Pamięci. Pani prof. Łukomska była moją Nauczycielką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariuszko Re: zmarła dzis prof. ŁUKOMSKA , R.I.P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 21:48 Cześć Jej pamięci! Prof. Łukomska przez dwa lata , 1972-1974, była wychowawczynią mojej klasy mat-fiz IIa i IIIa. "Frosia" uczyła nas rosyjskiego z różnym skutkiem. Pamiętam kilkusetstronicową lekturę "Zmartwychwstania" Tołstoja. Pamiętam list mojego przyjaciela Olka z USA koło 1985 roku, w którym chwalił się pierwszą pracą. Otóż Olek, absolwent handlu zagranicznego SGH, dostał pracę przy tłumaczeniu rosyjkich tekstów o technice kosmicznej na ang. na potrzeby NASA. Pisał Olek: "gdybym w liceum wiedział, że nie dyplom SGH, tylko ten rosyjski da mi pracę!" Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mł PRO MEMORIAM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.05, 09:27 Ś.P. STANISŁAWA ŁUKOMSKA 1932-2005 Jakże dziś pusto w domu naszym, naszym życiu i w zamęcie dnia. Odeszła ś.p Stanisława, Żona, Mama kochana, tak szybko, tak pokornie , tak niepostrzeżenie, odeszła do Pana. Odeszła po walce heroicznej i mężnej, po walce z chorobą, która nie szczędziła Jej ciężkich chwil, goryczy i niepokoju. Stanisława zwyciężyła jednak, jak zawsze w swoim życiu, i tę chorobę, i cierpienie, i ból. Życie Zmarłej było właśnie nieustannym, zwycięskim pokonywaniem barier i przeciwności losu. Nigdy nie brakowało Jej sił witalnych, zawsze nadawała życiu całej rodziny głęboki sens i prawdę. Nigdy nie uciekała od wielkiej odpowiedzialności za przyszłość męża i dzieci, którym poświęciła się bezgranicznie. Poświęcała jednocześnie wiele uwagi swoim uczniom w Liceum Dąbrowskiego, gdzie wychowała kilka pokoleń młodych ludzi, wpajając im wartości, których tak dziś nam brakuje w życiu. Sprawiedliwa i wyrozumiała, umiejąca właściwie oceniać innych i zawsze dążąca do prawdy, godziła wspaniale obowiązki zawodowe i rodzinne, często nie mając już czasu na własne życie które toczyło się rytmem życia innych. Jej życie wypełniała zawsze żywa i barwna treść, choć z pozoru zwyczajna i błacha. Wielka wewnętrzna siła i głęboka religijność Naszej Stanisławy pozwoliła całej rodzinie przeżywać życie tak, jak nakazują to rygory moralne i duchowe. Cóż byśmy byli warci dziś bez tego moralnego i duchowego podkładu, bez wielu lat wspierania radą i doświadczeniem życiowym. Dziś pustka i bezmiar smutku zalała serca nasze, i strach, jak żyć dalej pośród głębin życia bez wsparcia Żony i Matki, tak kochanej, tak mądrej i tak niezastąpionej. Czy podołamy życiu bez Ciebie, Mamo, ? Czy potrafimy dostrzec w Twym Odejściu znak Wiary, czy - obrócona w proch - będziesz Stanisławo popatrywać z Nieba, na męża, dzieci i wnuczęta Swoje? Czy będziesz nam siłą i opoką, czy Twojego życia – zaledwie siedemdziesięciotrzyletniego - wystarczy nam, tak okaleczonym dziś Twoim brakiem ?. Kto nas dziś przytuli i poda zawsze ręce, kto nam doradzi i rozchmurzy serce?, Kto nam podpowie co czynić gdy Ciebie już nie ma, Kto nam ujmie gorycz braku Ciebie i gorycz cierpienia? Czy Cię nie zawiedziemy Mamusiu ??? Czy podołamy ??!! , czy podołamy ..... MŁ, 2005-01-29 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: storima Re: PRO MEMORIAM IP: *.d2.club-internet.fr 07.02.05, 15:36 Rodzinie i przyjacielom s.p. Stanislawy Lukomskiej skladam wyrazy glebokiego wspolczucia. Profesor Lukomska uczyla mnie jezyka rosyjskiego przez dwa lata. Dziekuje za zyczliwosc, profesjonalizm i pedagogiczna pasje Pani Profesor. Storima Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wer(?)der Re: PRO MEMORIAM IP: *.dip.t-dialin.net 14.03.05, 22:52 Z opoznieniem nie na miejscu, reaguje i przylaczam sie do KONDOLENCJI. Pamietam s.p. Pania Stanislawe jako SUPER DOBREGO CZLOWIEKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "roc . 85" ZAKOńCZYĆ wpisy - kończcie- wstydu se oszczędźcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 22:43 ostatnie tygodnie pokazały że formuła się wyczerpała, do drzewka dołączyli idioci i pseudouczniowie, prawdziwi nie pisali takich bzdur Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonista Re: ZAKOńCZYĆ wpisy - kończcie- wstydu se oszczę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.05, 13:21 nie mówi sie "se" bo to na wsi albo dla tych z dąbrowskiego tylko mowi się sobie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariuszko Re: poloniście do sztambucha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 00:19 Polonisto drogi, zakładam, że swój login wybrałeś "a rebours". Krótkie zdanie, a do poprawki nadają się "sie", "dąbrowski", "mowi", brak w nim dwóch przecinków (zamieniłeś je na wykrzykniki?). Użyteczność słówka "se" też jest dyskusyjna, możesz je znaleźć w słowniku jęz. polskiego, nie przekreślałbym go całkowicie. Namawiam cię mimo to do zaglądania na tę stronę, napisania kilku słów. Zawsze możesz liczyć na moją redaktorską korektę. Pozdrawiam. PS. otwartą kwestią pozostaje istnienie tego tematu na portalu GW. Nie ja go zaczynałem, nie ja go będę kończyć. Może zrobi to Anka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania matura 95, klasa 4E.... IP: 212.87.240.* 04.01.05, 13:03 W maju tego roku minie 10 lat od zdawanej matury. Bardzo chcemy zrobić spotkanie z tej okazji. Odezwijcie sie proszę. pozdrawiam wszystkich... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aaaa Re: matura 95, klasa 4E.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.05, 17:24 Ja popieram. Matura 95, klasa mat-fiz prof Synowiec. Tylko malutkie pytanko: KTO TO ZORGANIZUJE??? Bo ja już na rozdaniu cenzurek maturalnych zaznaczyłam, że palcem nie kiwnę... i nie kiwne. Więc może ktoś rozrusza towarzycho i zorganizujemy sobie coś bliżej maja??? co WY na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ianus VI LO Dąbrowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 12:52 fajny był Dąbrowski, ale wzystko się kończy... studiuje już troche na uniwerku parę dobrych lat i widze wszystko z dystansu z dala od Częstochowy i znajomych. mnie też ścigały Serwa Woroniecka Kiliankowa a czsam nawet Straszakowa. bywało dobijająco i nieciekawie ale musze przyznać że nauczono mnie wielu sensownych rzeczy jak wytrwałości a to sie bardzo przydaje na studiach!!! widziałem chyba koncowa faze "dobrego" Dąbrowskiego. starzy nauczyciele odchodzą (o nowych nic nie powiem bo ich nie znam) słyszałem jednak od znajomych ze do mojego starego LO chodzą coraz głupsze dzieciaki. Myśle że początkiem degradacji Dąbrowskiego było odejście duszy tego LO dyrektora Pietrzykowskiego. pozdrawiam wszystkich absolwentów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lipski and Siara Re: VI LO Dąbrowskiego IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.05, 00:44 Cóż, na to ,że chodzą tam coraz głupsze dzieciaki(napewno nie do wszystkich się to odnosi) nic nieporadzimy, poprostu młodziez coraz badziej się zmienia, co widząc na ulicach, niestety trochę mnie to martwi, ponieważ dzieci na poziomie podstawóki, zachowują sie i wyglądają, tak ze nawet w średniej szkole ciężko było to kiedyś zaakceptować. Niejest to jednak wina szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś