Dodaj do ulubionych

Szczekanie psa.......

20.02.09, 18:33
Moj pies szczeka tylko w określonej sytuacji gdy ktos zadzwoni do drzwi, ale
sąsiadom się to nie podoba. Ogólnie moj pies jest cicho nawet jak jest sam.
Dzis spotkalam sasiadek z prarteru (mieszkam na 2 pietrze) i powiedziala mi,ze
pies szczeka calymi dniami, a to nie mozliwe. W domu caly czas przebywa z nim
siostra poniewaz opiekuje sie niepelnosprawna mamusią, a ja z tego wzgledu tez
czesto przebywam w domu i pies szczeka tylko w tym jednym momencie, a rzadko
ktos do nas przychodzi czasmi jest tak ,ze przez caly dzien nikt nie
przyjdzie, a sa dni gdzie trche ludzi przyjdzie, ale to jest sporadyczne.
Sasiadka z parteru powiedziala,ze napisze pismo do spoldzielni o szczekanie
psa i zapłace takie kolegium,ze do konca życia sie nie wypłace a inni
sadzie,ze zadzwonia na policje. Od trzech lat mam psa, aod nie dawna zaczal
sie ten problem. Czemu wczesniej nikt nic nie mowil?? Co mam zrobic w takiej
sytuacji.??
Obserwuj wątek
    • Gość: syla11 Re: Szczekanie psa....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.09, 18:54
      Nie przejmuj sie sąsiadką.Ludzka natura taka że zawsze znajdzie coś
      co im się nie podoba.
    • alpepe Re: Szczekanie psa....... 20.02.09, 19:29
      zacznij notować, kiedy jesteście w domu i kiedy ktoś do was przychodzi, a wtedy
      pies szczeka. A sąsiadce powiedz, że na takie oszzerstwa jest paragraf, kiedy
      ona fałszywie cię oskarża. Bo taki paragraf jest, jeśli sąsiadka zacznie cię
      nachodzić, poszukaj w necie, albo zapytaj o to na policji, mam nadzieję, że cię
      nie zbędą.
      • n_aga76 Re: Szczekanie psa....... 20.02.09, 19:42
        w domu cały czas jest siostra, a ja przebywam w domu co drugi dzień i pies
        szczeka tylko jak ktos zadzwoni do drzwi, a zazwyczaj jest to popoludniami jak
        ktoś przyjdzie,ale tez nie czesto raz,dwa razy w tygodniu. Nigdy nie zakłócał
        ciszy nocnej nigdy nikomu nie zrobił krzywdy. Teraz ze znajomymi jesteśmy
        umowione na sygnal na komorke i zdecydowalysmy sie zakupic obroze antyszczekowa. :(
        • Gość: Julka Re: Szczekanie psa....... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.09, 20:09
          Daj spokój z tą obrożą przeciwszczekową. Pies szczeka, bo taka jego
          natura. Uważaj tylko, żeby nie po 22, bo dziwoląg nie może spać albo
          cuś i moze gdzieś to zgłosić.
          Ja wiem, że trudno jest się nie przejmować, ale spróbuj.
          Zaopatrz się w Uchwałę Rady Miasta i pokazuj ją każdemu, kto ma Ci
          coś do zarzucenia odnośnie psa.
        • Gość: też mam psa Re: Szczekanie psa....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.09, 20:17
          Dawniej sąsiadka byla młodsza, miała inne spojrzenie na świat ;) Nie
          męcz psa, nie zakładaj mu obroży. Przeczytaj kilka innych tematów,na
          forum naszego miasta i zobaczysz, jacy ludzie dookoła mieszkają.Ile
          złosci, głupoty,epitetów wylewają na innych. Nie przejmuj się nikim
          i niczym. Ignoruj wszystko .
    • Gość: pastel Re: Szczekanie psa....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.09, 19:38
      Po pierwsze włącz magnetofon i nagraj sobie czy to prawda?

To będzie dowód w sprawie.Możesz na początku nagrania nagrać wiadomości z radia
      czyli by sprawdzić jaka jest godzina i dzień i nie wyłączając po tym nagraniu
      -pozostawić magnetofon do dalszej pracy.

a jak prawda z tym szczekaniem to poszukaj na oduczanie psa szczekania na
      forum o pozytywnym szkoleniu psów.

Możesz tez iść na policje i zgłosić ze sąsiadka cię straszy / bo rzeczywiście
      straszy i grozi.
      Musisz wyprzedzać jej /czyli sąsiadki /działania bo jak sprawa z jej pismem do
      spółdzielni się rozwinie to mogą cię nachodzić rożne służby /

www.szkoleniepsow.fora.pl/

Pozdrawiam i naprawdę da się psa oduczyć szczekania
      Pies szczeka bo albo pilnuje itp, albo nawołuje ciebie, albo chce ci powiedzieć
      /jak słyszy kogoś/ ze właśnie on jest tutaj .

• Gość: sas iatka Re: Szczekanie psa....... IP: *.adsl.inetia.pl 20.02.09, 20:13
        Niestwty w naszej klatce tez sa trzy takie psy, ktore jak uslysza domofon
        ujadaja jak wsciekle do momentu, kiedy nie wejdzie sie do ich mieszkania.
        Wlasciciele nie reaguja na ten jazgot, lub kaza psu byc cicho, bez zadnego
        rezultatu.
        Najchetniej urwal bym lby tym szczekajacym kundlom.
        Im mniejsze gowno tym wiekszy jazgot.
        Do jednej dosc pozno przychodzi corka i ten pies szczeka nawet po 22.oo
        I co mam to chwalic i mowic , ze KOCHAM PIESKI
        • Gość: Azor Ludzie też drą te ryje i co mamy zrobić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.09, 20:23
          Pies jest po to żeby szczekał. sąsiadką się nie przejmuj. jak
          przestanie szczekać pies, to powie że za często spuszczasz wodę w
          klozecie i jej szumi w rurach. albo że stukasz młotkiem, mimo że nie
          stukasz. pewnie należy do tych czepliwych i Ciebie sobie wzieła na
          oko. najlepiej to ją spier... na powitanie, bo z ludzmi kulturą nic
          nie załatwisz. chamstwo niestety w Polsce jest bardziej skuteczne w
          relacjach interpersonalnych.
          A ludzie też drą te ryje pod blokami w piątek i sobotę jak popiją. i
          co mamy zrobić. uśpić ich?
          • Gość: aga Re: Ludzie też drą te ryje i co mamy zrobić IP: *.54.171.22.tvksmp.pl 20.02.09, 21:04
            Ta sasiadka nie jest starsza osobą tylko tak ok 30 lat ma i mieszka na parterze,
            a ja 2 piętrze. W ogole cala ta klatka to jakies dzwiactwo. Musi byc cicho!!
            Czuję się jak w grobowcu.
          • Gość: abc Re: Ludzie też drą te ryje i co mamy zrobić IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 20.02.09, 22:09
            piszesz zywcem o mojej sasiadce :D Mieszkales na AK?
          • Gość: kinia Re: Ludzie też drą te ryje i co mamy zrobić IP: *.prenet.pl 21.02.09, 21:31
            Boszeee, dobrze ze mam kota....one nie szczekaja:)
    • quisti Re: Szczekanie psa....... 21.02.09, 15:38
      Miejsce psa nie jest w bloku.
      • Gość: mieszkaniec Re: Szczekanie psa....... IP: *.chello.pl 21.02.09, 15:55
        oduczyc psa szczekac dobre to tak jakby rybke oduczyc plywac .......
        przesadzacie do 22 moga ci skoczyc .
        wiekszy jazgot robia ludzie niz psy .
        ja bym im dopiero pokazala jakby sie tak zaczeli mnie czepiac .
        umnie sasiedzi awantury robia co 2 dzien tak dra ryje ze sie
        wytrzymac nie da wolalabym zeby bylo tam z 5 psow ktore szczekaja od
        czasu do czasu ;-)
        badzmy wkoncu tolerancyjni a ty sie niczym nie przejmuj maga ci
        skoczyc pewnie cie strasza to ty postrasz ich ;-)
      • aaola Re: Szczekanie psa....... 21.02.09, 20:49
        quisti napisała:

> Miejsce psa nie jest w bloku.

jasne
        najlepiej wszystkie uśpić albo oddac do schroniska........
        • aaola Re: Szczekanie psa....... 21.02.09, 20:51
          Aga życze powodzenia ja tez walczę z sąsiadami tzn tylko tymi co mieszkają pode
          mną i.........za głośno im dzieci chodzą 3latek i owszem czasem przebiegnie ale
          roczniak....ona nawet raczkowac nie może......ale to inna bajka(miałam już listy
          ze spółdzielni i dzielnicowego w domu-stanął po mojej stronie:))
          • Gość: RACJA racja racja Re: Szczekanie psa....... IP: *.adsl.inetia.pl 22.02.09, 02:50
            psy maja prawo mieszkac w bloku, szczekac i zagluszac cisze czy to w dzien
            szczekajac lub wyjac pol dnia podczas nieobecnosci wlasciciela, czy w nocy. MAJA
            SWIETE PRAWO SRAC NA CHODNIKOCH LUB TRAWNIKACH pod oknami i w piaskownicach.
            MAJA PRAWO CHODZIC BEZ SMYCZY, KAGANCY I ATAKOWAC LUDZI.

TO SA PRAWA PIESKOW.

lUDZIE NIE MAJA ZADNEGO PRAWA ABY IM TO PRAWO ODBIERAC.

po....ni wlasciciele psow w blokach
            • Gość: kinga Re: Szczekanie psa....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 10:05
              ja miałam pieska szczeniaczka - dalmatyńczyka.
              pies nie zawsze zdążył się wysikać na dworze.
              jak tylko piesek został wypuszczony ja natychmiast wracałam i myłam całą klatkę
              - NIE TYLKO MIEJSCE W KTÓRYM SZCZENIAK SIĘ ZESIKAŁ ALE DWA PIĘTRA - ŻEBY NIE
              BYŁO, ŻE PIES LEJE I JEST SMRÓD ...
              a pani teresa s....t., która była dozorcą i mieszkała na ostatnim piętrze łaziła
              i wyzywała, że znów mokro, że się pies zlał... i tak pyskowała że ja miałam już
              dość.
              piesek urósł, zmądrzał, nauczył się i ochronił nas przed kradzieżą!
              pies nigdy nie ujadał, był bardzo mądry - niestety był ...
            • Gość: Colo do RACJA racja racja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.09, 10:37
              A co to? Łebek w nocy napier..la i nie daje spać?
              Czy moze wódy brakło i trzeba gdzieś swoją nienawiść wyładować?
    • Gość: gościuuu Re: Szczekanie psa....... IP: *.2.8.74.tvksmp.pl 22.02.09, 10:47
      A ja kupiłem mieszkanie i zacząłem remont. Wiadomo, trochę hałasu przy tym jest.
      W 1 dzień remontu (2 dni po otrzymaniu kluczy od mieszkania) przyszła sąsiadka i
      drze się, że ona już nie może wytrzymać bo od 3 lat już tak hałasujemy :D. Po 2
      dniach znów przyszła z tym samym tekstem. Nadmienię, że przede mną w mieszkaniu
      nikt nie mieszkał ładnych parę lat bo właściciele wyjechali więc na pewno była
      cisza.
      Sąsiedzi bywają upierdliwi. Jeśli jesteś pewna, że Twój pies nie szczeka całymi
      dniami to zlej sąsiadkę i powiedz jej, że żebyś zapłaciła kolegium to najpierw
      coś by Ci musieli udowodnić. Nikt nie daje kolegium tylko dlatego, że ktoś
      powiedział, że Ty hałasujesz.
      I powiedz sąsiadce żeby lekarza zmieniła bo ten ją najwyraźniej oszukuje.
      • Gość: aga Re: Szczekanie psa....... IP: *.54.171.22.tvksmp.pl 22.02.09, 14:02
        Jestem pewna, że moj pies nie szczeka ani nie wyje calymi dniami. Moja siostra
        jest w domu caly dzien, a ja co drugi przebywam w domu. Jedyny moment jaki
        szczeka to jak zadzwoni dzwonek do drzwi, a jest to rzadko.
        Pies ma ponad 3 lata, czemu wczesniej nikt uwagi nie zwracal???
        A cala afera zaczela sie od tego,ze sasiadka z 3 pietra opiekowala sie psem
        swoich znajomych, ktorzy gdzies wyjechali i zostawili go u niej. pies
        wyl,szczekal calymi dniami przez ok dwa tygodnie, ale to nikomu nie
        przeszkadzalo, a pania z parteru to nie interesuje, tylko interesuje ja moj
        pies. Z tego co wiem od innych ta pani ma ciagle do kogos pretensje z klatki i
        wszystko im przeszkadza i podejrzewam,ze to oni wala w kaloryfery nawet w nocy
        ok 1 jak jest cicho i wszyscy spia, a zdarzylo sie to juz kilka razy.
        Naprawde trafilam na nie tolerancyjnych i chamski sasiadów, oczywiscie nie
        wszyscy. Czuje sie jak w grobowu to koszmar!!!!!!
        • Gość: w bloku Re: Szczekanie psa....... IP: *.oginskiego.trustnet.pl 22.02.09, 14:36
          Ja mam sposob na stukanie w rury - (w odpowiedzi na zaczepki) ;) robie to
          jeszcze glosniej. A jak przyjdzie sie ktos pozalic to wiem juz kto stukal a ja
          wale glupa "ze to nie ja".
        • Gość: w bloku Re: Szczekanie psa....... IP: *.oginskiego.trustnet.pl 22.02.09, 14:41
          A i jeszcze odnosnie psa. Moim zdaniem jednak blok nie jest zbyt dobrym miejscem
          na trzymanie psa chociaz mnie to ogolnie nie przeszkadza. Sam opiekowalem sie
          przez pol roku psem "marki" husky. Plus w tym byl taki ze raczej wszyscy sie
          zachwycali jaki to ladny piesek no i wiadomo te psy jakos szczekac nie umieja za
          bardzo ;).
          • Gość: gosc Re: Szczekanie psa....... IP: *.54.171.22.tvksmp.pl 22.02.09, 21:29
            Uważam,że kazdy u siebie moze robic co cche ( oczywiście z pewnymi normami jesli
            mieszkaja w bloku ). Szczekniecie psa raz na dzien lub z dwa trzy razy na
            tydzień to nie przestepstwo ludzie gorzej sie zachowują,a walenie w kaloryfery
            to dla mnie mało inteligentne zachowanie. Jak bym cos miala do jakiegos
            sasiada,ze jest za glosno to bym poszla, a nie walila w kaloryfery. Na 3 pietrze
            mieszka pani z dzieckiem ok 4 lat. Dziecko od momentu jak wstanie tak ok 8 do 23
            wali,biega,piszczy,krzyczy itp. Jak dla mnie to niech tak bedzie choc czasami
            przesadza. Trudno mieszkam w blok
            • Gość: aga Re: Szczekanie psa....... IP: *.54.171.22.tvksmp.pl 23.02.09, 19:07
              Takie uroki mieszkania w bloku. Jedni wrzeszczą inni co roku remont robią,
              dzieciaki wrzeszczą latem pod oknami i mlodzież pijana po nocach tez wrzeszczy ,
              stoją na klatkach pija,ci...ja,sikają itp, ale tego nikt nie zauważa tylko mojego
              psa.
              • Gość: gosc Do agi zawiąz mu pysk jakimś sznurkiem lub IP: *.adsl.inetia.pl 23.02.09, 20:08
                plastrem. I skończ te farmazony
                • Gość: gościuuu Re: Do agi zawiąz mu pysk jakimś sznurkiem lub IP: *.2.8.74.tvksmp.pl 23.02.09, 22:05
                  Gość portalu: gosc napisał(a):

> plastrem. I skończ te farmazony

Palce sobie połam żeby takich farmazonów nie pisać.
                  • Gość: do goscia bzdecizrzu do budy i na łancuch IP: *.adsl.inetia.pl 24.02.09, 08:06
                    Zamiast tego psa.Pieski , w blokach szczeka czy nie.A kogo to
                    obchodzi.
              • Gość: masz szczesci3 Re: Szczekanie psa....... IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 23.02.09, 20:26
                nam sie nie wolno wykapac, czy przed praca umyc glowy bo sasiadka o 7:30 jak
                zakreciemy wode wali w sciane :D Mamy ubaw :D O kapieli po 22 nie ma mowy bo sie
                zaraz dzielnicowy pojawi :D Podgladanie wizjerem, rozmowy z drzwiami ... LOL i
                ROTFL sasiadow sie nie wybiera, jak to mowia debili nie sieja ... niestety to
                ponoc jest dziedziczne i z matki na corke przechodzi ;-) Corka ma juz kolo 50 i
                tez sie do nas nie odzywa tylko zna jeden numer telefonu 997 :D

Pozdrawiam sasiadke jesli to czyta :D :D Moze komputer obsluzy ;-)
    • Gość: kotek Re: Szczekanie psa....... IP: 94.254.243.* 24.02.09, 11:20
      Uśpić skurw...na!!!!
      • Gość: gosc Re: Szczekanie psa....... IP: *.54.171.22.tvksmp.pl 24.02.09, 19:10
        sam sie uspij !!
        • Gość: nn Re: Szczekanie psa....... IP: *.54.171.22.tvksmp.pl 24.02.09, 19:14
          My Polacy jestesmy nietolerancyjnym narodem. Wszystko nam przeszkadza, a
          nabardziej zwierzeta.
          • Gość: n_aga76 Re: Szczekanie psa....... IP: *.54.171.22.tvksmp.pl 05.03.09, 18:56
            Napisała pismo do Straży Miejskiej w sprawie szczekania mojego psa.

Art. 77 ustawy z dnia 20.05.1997 r. Kodeksu wykroczeń penalizuje zachowanie
            polegające na nie zachowaniu zwykłych lub nakazanych środków ostrożności przy
            trzymaniu zwierzęcia. Sankcją za naruszenie tego przepisu jest kara grzywny do
            250 zł albo kara nagany. Podobnie szczucie psem człowieka wyczerpuje znamiona
            wykroczenia z art. 108 Kodeksu wykroczeń, zagrożonego karą grzywny do 1.000
            złotych albo karą nagany. Również wykroczeniem będzie szczekania psa w godzinach
            nocnych (art. 51 Kodeksu wykroczeń: „Kto krzykiem lub hałasem zakłóca spokój,
            porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu
            publicznym, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.”).

"Reasumując powyższe informuję Panią, iż w przypadku gdy utrzymywany pies nie
            powoduje uciążliwości dla otoczenia oraz gdy właściciel psa dopełnia wyżej
            wyszczególnionych, oraz zawartych w innych szczegółowych obowiązujących lokalnie
            przepisach, obowiązków związanych z jego utrzymywaniem, nie ma podstaw by uznać
            dane zachowanie za czyn karalny."

Przepisy prawne dotyczące obowiązków osób hodujących lub utrzymujących zwierzęta
            domowe zawarte są m.in. w:
            Regulaminie utrzymania czystości i porządku dla miasta Częstochowy stanowiącym
            Załącznik do Uchwały Rady Miasta Częstochowy Nr 956/LIX/2006 z dnia 22.05.2006r.
            z późn. zm.;
            Uchwale Nr 386/XXXIV/2008 Rady Miasta Częstochowy z dnia 06.11.2008r. w sprawie
            opłaty od posiadania psów w 2009 roku;
            ustawie z dnia 13.09.1996r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (Dz. U z
            2005r., Nr 236, poz. 2008 z późn. zm.);
            ustawie z dnia 21.08.1997r. o ochronie zwierząt (Dz. U z 2003r., Nr 106, poz.
            1002 z późn. zm.);
            rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 28 kwietnia
            2003 roku w sprawie wykazu ras psów uznawanych za agresywne (Dz. U. z 2003r. Nr
            77, poz. 687 z późn. zm.);
            ustawie z dnia 20.05.1997 roku Kodeks wykroczeń (j.t. Dz. U z 2007r., Nr 109,
            poz. 756 z późn. zm.);
            ustawie z dnia 11.03.2004r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób
            zakaźnych zwierząt (j.t. Dz. U. z 2008r. Nr 213, poz. 1342);
            ustawie z dnia 13.10.1995r. Prawo łowieckie (j.t. Dz. U. z 2005r. Nr 127, poz.
            1066 z późn. zm.);
            ustawie z dnia 16.04.2004r. o ochronie przyrody (Dz. U. z 2004r. Nr 92, poz.
            880 z późn. zm.).

• Gość: n_aga76 Re: Szczekanie psa....... IP: *.54.171.22.tvksmp.pl 05.03.09, 19:18

to odpowiedz Straży Miejskiej
    • Gość: Me4la Re:Pies won z bloku IP: *.adsl.inetia.pl 05.03.09, 20:28
      Za trzymanie psów w blokach właściciele mieszkań powinni natychmiast być z nich
      ewakuowani najlepiej do psich schronisk.Razem ze swoimi pieskami. Trzymanie
      piesków w blokach jest kretyństwem.
      • Gość: aga Re:Pies won z bloku IP: *.54.171.22.tvksmp.pl 05.03.09, 21:09
        Kretyństwem są Twoje wypowiedzi i brak tolerancji. Kupiłam mieszkanie płace za
        nie i mam prawo trzymac psa,kota,świnke morska,kanarka,papugi, a nawet
        jaszczurki, pająki itp. nikt mi tego nie zabroni.
        • Gość: gość Re:Pies won z bloku IP: 94.254.245.* 10.04.09, 17:33
          CZEŚĆ.OCZYWIŚCIE,ZE MASZ DO TEGO PRAWO.NIKT CI NIE ZABRANIA.ALE POSTAW SIĘ NA
          MIEJSCU INNYCH,KTÓRZY NP PRZEZ CAŁY DZIEŃ MUSZĄ WYSŁUCHIWAĆ UJADANIA PSA NA
          BALKONIE LUB NAD GŁOWA W MIESZKANIU.ONI TEŻ ZA TO MIESZKANIE PŁACĄ TAK JAK
          TY.NIEKTÓRZY MAJĄ MAŁE DZIECI I NAWET NIE MOGĄ POŁOŻYĆ ICH SPAĆ BO PSY
          SZCZEKANIEM ICH BUDZĄ A TO NIE JEST ZDROWE.A CO Z TYMI LUDŹMI PRACUJĄCYMI W
          NOCY?KIEDY MAJA ODESPAĆ I ODPOCZĄĆ?NIE MYŚLICIE O INNYCH?TRZYMAJCIE
          ZWIERZĘTA,ALE STARAJCIE SIĘ ABY NIKOMU NIE ZATRUWAĆ ŻYCIA BO SAMI TEŻ BYŚCIE
          TEGO NIE CHCIELI.POZDRAWIAM.
      • Gość: F. Re:Pies won z bloku wschodniego IP: *.dsl.bell.ca 05.03.09, 21:19
        "...Janusz Palikot zamierza w ciągu miesiąca złożyć projekt ustawy o
        prawie do godnej śmierci."....brawo !...pieskow tez....zwlasza
        wyglodnialych, oposzczonych, szczekajacych....

Palikot chce sie jako pierwszy poddac takiej probie
        eutanazji....przeciez ma prawo do godnej smierci i nie mozna mu tego
        odmawiac.....jakze w ten oto sposob ulatwimy sobie zycie....a co z
        niesfornymi dziecmi...?....mozna je bedzie poddawac
        eutanazji...no,no nie tylko dzieci beda mialy prawo do zabijania
        wlasnych rodzicow !

• Gość: kate Re:Pies won z bloku wschodniego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.09, 17:24
          a ja tam wolę słuchać szczekania psa(bo taka jego natura)niż przez
          całe lato wycia pielgrzymów pod moim domem i w alejach!
          • Gość: Marek Re:Pies won z bloku wschodniego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.09, 18:03
            zastanow sie baranie co ty wypisujesz ze wolisz szczekanie psa niz
            ja to powiem inaczej bo nie moze mi przejsc przez mysl spiew
            pielgrzymow Jak mozna tak glupio porownywac widocznie masz tak samo
            glupiego psa jak ty jestes ktory moze nawet szczeka z glodu Uwazam
            ze powinny byc bardzo wysokie kary za wypuszczane psa na balkon zeby
            zaklocal Masz pieska nie jestem przeciwny ale wychodz z nim na
            spacery

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka