karnat36 17.05.09, 11:45 proszę o pomoc -jak obliczyć ryczałt-działalność gosp.8.5%--może jakiś wzór? lub przykładowe obliczenie np.na dochód 1000zl.----czy jak nie wychodzi podatek to w u.s. składa się jakies dokument? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: frogman Re: ryczałt IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.09, 12:27 albo masz ryczałt, albo skala podatkowa. Jak ryczałt to podatek zawsze wychodzi. Liczysz to od przychodów bez kosztów ich uzyskania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: księgowy Re: ryczałt IP: *.chello.pl 17.05.09, 12:50 normalnie mnożysz przychód przez 8,5% i wychodzi podatek do zapłaty ni trudnego! czyli 1000 zł * 0,085 = 85zł. Banał! nie masz żadnych kosztów. inna rzecz gdy prowadzisz działalność: wtedy od dochodu odliczasz składki na ubezpieczenie społeczne mnożysz wynik przez 8,5 % i odejmujesz składkę (tylko 7,75%) którą zapłaciłeś za ubezpieczenie zdrowotne np [(1000 zł - 113,46) * 8,5%] - 193,10=0 zł podatku do zapłaty! jeśli nie wychodzi podatek nic nie składasz, jeśli wychodzi podatek też nic nie składasz tylko płacisz. A do końca stycznia składasz pit28. Więcej pytań pisz! lub zadzwoń 0343656897 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karnat Re: ryczałt IP: 212.87.241.* 17.05.09, 16:16 mama prośbę do księgowego----proszę o sprawdzenie moich obliczeń i ew poprawę----dochód 2950-113.96=2836.04 * 8,5%=241,06 241,06-193,10= 47,96---podatek do zapłacenia \\\\\ jesli jest dobrze to ok i dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: księgowy Re: ryczałt IP: *.chello.pl 17.05.09, 20:27 składka 113,96 przy założeniu zapłacenia ubezpieczenia wypadkowego w wysokości 1,8%, od 1 kwietnia jest to 1,67%... pozostałe obliczenia dobrze , ale podatek musisz zapłacić zaokrąglony do pełnych złotych!!! czyli 48zł Odpowiedz Link Zgłoś
0zero7 Re: ryczałt 16.06.09, 13:29 Witam. Mam pytanie co do kwestii odliczenia od ryczałtu składki zdrowotnej. Mianowicie w tym miesiącu nie jestem w stanie odliczyć całej składki zdrowotnej, bo nie mam od czego (cholerny kryzys:/). A zatem skoro część składki (załóżmy 93,10zł) mogę odliczyć teraz to oznacza, że pozostałą część tej składki (w tym wypadku 100zł) będę mógł odliczyć za miesiąc? Czy dzielić składki za jeden miesiąc w ten sposób nie można (co oznacza, że albo ją odliczam w części teraz i jednocześnie tracę prawo do odliczenia pozostałej kwoty w następnym miesiącu albo liczę, że za miesiąc będzie lepiej i odliczę sobie 2 pełne składki na ubezpieczenie zdrowotne)? Z góry dzięki za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: ryczałt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.09, 15:17 .tak na chłopski rozum ... jesli chcesz płacić na kilka rat i pozostaje niedopłata to musiałbys zapłacić chyba odsetki. z tego co wiem to US ma najdroższe odsetki około 45% w skali roku. a jesli najechałaby Cię w tym czasie kontrola to masz postępowanie - ale niech wypowie się specjalista Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nnn Re: ryczałt IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 16.06.09, 15:33 Nie możesz odliczyc w kolejnych miesiącach niedliczonej częśi składki zdrowotnej. Jedynie w pit rocznym możesz odliczyc calość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: księgowy Re: ryczałt IP: *.chello.pl 16.06.09, 19:59 jak czytam bzdury napisane przez "m" i "nnn" to włosy mi z głowy lecą...(a jestem łysy!) zero słuchaj! prowadząc działalność gospodarczą składki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne liczysz narastająco w roku! to znaczy odliczasz w miesiącu tyle ile możesz , a reszta przechodzi na następne miesiące. Nic nie tracisz! Całość musisz rozliczyć w roku kalendarzowym! polecam kontakt 0605 590 790 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m do księgowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.09, 20:17 księgowy - a ja doczytałem , że gość chce płacić w ratach ubezpieczenie i odliczać raty składek - sorka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: księgowy Re: rozłożyć ubezpieczenie na raty??? żart??? IP: *.chello.pl 18.06.09, 00:09 nie ma czegoś takiego jak "rozłożenia sobie na raty ubezpieczenia", w najlepszym wypadku, czyli jeśli Urząd Skarbowy się nie dowie zapłacisz odsetki, a jak się dowie to mandat karny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksiegowy2 Re: rozłożyć ubezpieczenie na raty??? żart??? IP: *.iplus.com.pl 18.06.09, 07:14 no teraz to sią Pan popisał..... hehehe za co mandat ?? odlicza tyle składek ile zapłacił-metoda kasowa a że zapłacił mniej (bo np się pomylił) to sobie tyle odliczy i żaden mandat najwyżej upomnienie z zusu i utrata prawa do chorobowego na pół roku....a potem i tak musi reszte składek dopłacić zresztą np. - jeśli ktoś nie płaci zus i ma zajęcie komornicze na rach. bankowy- to składki są płacone w wysokości takiej jakiej wpływają pieniądze na konto - raczej zawsze będą w częściach nie wynikającyh z deklaracji-co w konsekwencji spowoduje częściowe zapłaty niektórych należności... nie no rozbawił mnie PAn tym jak się urząd dowie to kara hehehe ---może też sobie zrobię tanią reklamę i zamiast ... dzwońcie do mnie ?? - e nie piszcie odpowiem za free pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zimny ryczałt raz jeszcze... IP: *.chello.pl 18.06.09, 12:10 Zdaje się, że problem z odliczeniem pełnej kwoty składki ubezpieczenia zdrowotnego ma więcej osób niż ja... Czyli jak rozumiem, jeżeli w tym miesiącu odliczę część składki to bez problemu w następnym odliczam pozostałą część składki + składkę "za nowy miesiąc", oczywiście jak będę miał od czego odliczyć. A jeżeli ponownie nie będę miał od czego odliczyć to nieodliczoną część składki "za nowy miesiąc" znów "przenoszę" do odliczenia na następny miesiąc. I jak rozumiem, nie muszę o niczym informować urzędu w jakikolwiek sposób, bo pit28 "wyjaśni" dlaczego nie płaciłem ryczałtu przez jakiś czas. Tylko, jeżeli przez parę miesięcy w ten sposó nie zapłacę ryczałtu to czy znacząco zwiększy się szansa, że urząd pofatyguje się do mnie na małą kontrolę? Gdzieś słyszałem, że lepiej jest zapłacić choćby parę złotych miesięcznie nawet kosztem odliczenia mniejszej kwoty zus. Tylko, że to trochę bez sensu, bo Pit28 w zasadzie załatwia wszystko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksiegowy2 Re: ryczałt raz jeszcze... IP: *.iplus.com.pl 18.06.09, 12:57 Zobacz: jeżeli w ciągu roku płacisz "małe kwoty" bo ci tak Zdzisu"nie mam pojęcia o czym mówię" doradził a po roku składasz PIT-28 z którego wynika że nie powinieneś ich płacić to to wygląda jakbyś sobie na koniec roku pozmieniał ewidencję sprzedaży i pozaniżał obrót na marginesie : jeżeli Twój podatek jest na granicy 0-100zł, niech bedzie i 200zł to są dwie realnie prawdopodobne przyczyny kontroli : 1. donos 2. występujesz o zwrot podatku na koniec roku przy takiej skali działalności kontrola byłaby ręką boską nad Tobą, US losuje podmioty do kontroli-czasami a dlatego czasami, gdyż w US ilość donosów bywa większa niż innej korespondencji-zawiść ludzka nioe zna granic co do składek ZUS - tak możesz je przenosić z miesiąca na miesiąc jak zostało już powiedziane pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zimny Re: ryczałt raz jeszcze... IP: *.chello.pl 18.06.09, 17:09 Dziękuję za rozwianie nawet tych najmniejszych wątpliwości. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: ryczałt raz jeszcze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.09, 20:27 ksiegowy 2 - ale TY masz łeb chłopie :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: księgowy Re: ryczałt raz jeszcze... IP: *.chello.pl 19.06.09, 10:11 łeb jak stodoła... szkoda że przed żniwami... czyli pusty! od początku stycznia 2009 obowiązuje nowy 90-cio dniowy okres karencji w ubezpieczeniu chorobowym a nie półroczny jak to napisał "Zdzisio nie mam pojęcia" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksiegowy2 Re: ryczałt raz jeszcze... IP: *.iplus.com.pl 19.06.09, 11:33 szanowny Panie ksiegowy W.K. faktycznie od stycznia 2009 jest zmieniony na 90 dniowy okres karencji w ubezpieczeniu chorobwym o czym zapomniałem, bo się śmiałem w niebogłosy z tego że urząd skarbowy wystawi komuś mandat za częściowe opłacenie składek w ZUS jednakże Pana nie obrażam , mimo że się Pan tu wymądrza i przemądrza a na koniec robi swoje darmową reklamę i rozdaje nr telefonów z ostatniej Pana wypowiedzi wynika, iż poziom pańskiej wiedzy z wcześniejszych wypowiedzi równy jest poziomowi Pana kultury osobistej zawartej w ostaniej wypowiedzi mimo wszystko pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: księgowy Re: ryczałt raz jeszcze... IP: *.chello.pl 19.06.09, 17:07 ja też mimo wszystko pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nnn Re: ryczałt IP: *.chello.pl 27.06.09, 21:39 Prosze nie wprowadzać w bład. Przy ryczałcie inaczej odlicza się składkę zdrowotną niż przy zasadach ogólnych. Współczuję firmom, które są obsługiwane przez "księgowego". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inspektor Re: ryczałt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.09, 14:33 teoretycznie księgowy ma racje, niepłacenie w terminie składek na ubezpieczenie obwarowane jest sankcją karną, ale nie z urzędu skarbowego... ten może nałożyć karę jeśli odliczyło się od dochodu niezapłaconą składkę... w praktyce ZUS (w przypadku małych przedsiębiorców) wymierza tylko odsetki karne za zwłokę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: ryczałt IP: *.chello.pl 20.06.09, 19:36 A ja radzę przeczytać jeszcze raz co napisałeś, bo wedle tego co sam piszesz to właśnie teoretycznie księgowy nie ma racji. Urząd skarbowy a zus to chyba jest jednak różnica... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: ryczałt IP: *.chello.pl 27.06.09, 12:08 jakby podsumować te odpowiedzi to księgowy ma racje, tylko że księgowy2 poplątał ZUS z US, a wiadomo że to dwie różne instytucje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: ryczałt IP: *.chello.pl 27.06.09, 21:46 Takie wypowiedzi na temat przepisów podatkowych i ubezpieczeniowych są pozbawione jakiegokolwiek sensu, bo tak naprawdę nie wiadomo kto je pisze i czy są wiarygodne. Proponuję jednak zapytać u źródła, czyli w US lub w ZUS. Można również skorzystać z usług poleconych biur rachunkowych, które biora odpowiedzialność za swoją pracę. A szukanie sobie klientów na forum jest conajmniej niesmaczne, nie mówiąc już że nieprofesjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: ryczałt IP: *.chello.pl 28.06.09, 22:01 właściwie to głupoty napisałem w moim poprzednim poście, bo po pierwsze na drzwiach obydwóch urzędów skarbowych w Częstochowie widnieje kartka, że porad prawnych nie udzielają, a samym pracownikom nie wolno mieć żadnych klientów "na boku"... a poza tym jaki interes ma pracownik US tłumaczący zawiłość przepisów podatkowych przecież jemu nikt za to nie płaci, a w ZUS-ie to można umrzeć w kolejce zanim się czegoś człowiek dowie... a poza tym uważam że to forum jest głupie Odpowiedz Link Zgłoś
eligiusz50 Re: ryczałt 04.06.19, 17:05 "Ręczne" obliczanie ryczałtu nie jest wybitnie trudne, ale trochę kłopotliwe, czasochłonne i łatwo o pomyłkę. Dlatego chyba lepiej posiłkować się jakimś programem księgowym, który sam to policzy najlepiej w jakiś przejrzysty sposób gdzie będzie wiadomo co, ile i z czego. Ja np. używam programu Fineco Ryczałt i nie muszę się tym martwić. Można go pobrać tutaj: www.finecosoftware.pl/ryczalt Odpowiedz Link Zgłoś