Dodaj do ulubionych

Związkowcy nasłali do huty kontrolę

30.05.09, 03:00
Te związki w końcu doprowadzą do sytuacji krytycznej, a wtedy w pierwszej
kolejności powinni polecieć "działacze". Wiem, wiem, że delegatów zw.zaw.
chroni prawo. I to jest niesprawiedliwe, bo tacy panikosiejcy powinni pierwsi
polecieć z pracy. Dajcie pracować, kryzys niedługo się skończy. Trzeba
zacisnąć zęby i przeczekać, a nie siać panikę i robić złą robotę temu, kto
płaci związkowcom. Przypominam, że on się nie utrzymują ze składek, tylko
dostają wynagrodzenie (spore) od waszego pracodawcy.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jack Re: Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.net.stream.pl 30.05.09, 07:12
      mam wrazenie ze przedmowca nie wie co mowi, tzn. pracodawca z Ukrainy moze nie
      szanaowac w Polsce prawa, rozumiem ze to sie nazywa dzis liberalizm, stosujemy
      prawo tam gdzie jest wygodne a tam gdzie nie wygodne nie stosujemy, masz kolego
      ciekawy punkt widzenia, widac ze przemawia przez ciebie gleboka wiedza, Panie
      chron nas przed takimi...
      • Gość: iwo Re: Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.ibd.gtsenergis.pl 30.05.09, 07:42
        Znaczy ze ty masz głęboką wiedze i otwierasz sobie swoj zakład pracy zatrudniasz
        ludzi ale nikt nie kupuje twojego towaru i co dalej ? To pytanie zadałem kilku
        osobom z hutniczej solidarności i mieli tylko jedna odpowiedż kryzys to nie
        nasza wina.Donbasu też nie .Solidarnośc juz raz omal huty nie utopiła a teraz
        moze im sie udac.Z nimi jest troche jak z dziećmi tylko specjalnej troski
        miotają sie robia dużo szumu ze niby chca dobrze dla zalogi a tak naprawde to
        sami nie wiedzą co robią i to jest właśnie straszne ze paru imbecyli moze
        doprowadzić do tego ze ludzie nie będa mieli pracy a najstraszniejsze jest to ze
        załoga huty im na to pozwala.
        • Gość: Harry_man Re: Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.09, 09:08
          To są pozostałości mentalności z poprzedniego systemu. "Czy się stoi, czy się
          leży 500zł się należy". Takim tumanom nie przetłumaczysz. Oni chcą swoje 500zł,
          a reszta ich kompletnie nie interesuje.

Jak się wywalczyło "wolność" to trzeba ją brać ze wszystkimi zaletami i
          przywarami. Tutaj każdy chce zarobić i nikt nie będzie dokładał do interesu
          który mu się nie opłaca.
    • Gość: polo Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.09, 07:41
      Tylko tyle potraficie? Nasłać kontrolę? No dalej panowie związkowcy, dacie radę.
      Spalcie jakieś opony, albo co tam chcecie. Mam tylko cichą nadzieję, że w końcu
      braknie składek dla tych "etatowych związkowców". Dla zaistnienia, gdziekolwiek,
      choćby w mediach jesteście w stanie zdemontować każdą firmę. W zasadzie nie
      współczuję tym, którzy z własnych pieniędzy (składek) opłacają was - obrosłych w
      piórka mądrali.
    • Gość: pracownik Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.09, 08:06
      Czy pamiętacie jak P.Wypych chciał wyprowadzic związki (zarząd )z terenu huty i
      podpisali zgode na zabranie wielu przywilejów pracownikom aby da;ej być w hucie.
    • Gość: hutnik Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.09, 08:26
      W hucie jest 30% pracowników nieprodukcyjnych. To oni zdecydowali o
      wprowadzeniu postojowego. Z jaką premedytacją to zrobili jak
      piszecie dostaną 80% wynagrodzenia. Pracownicy produkcyjni nawet 45%.
      Jak wszyscy wiemy z tych 30% większość ma zaległe urlopy i jest tak
      zapracowana w kryzysie ,że nie może iść na postojowe.Ich postojowe
      to będzie fikcja.
      Tego związki nie mogą złatwić!!! lub nie chcą!!!
      • Gość: zapracowany Re: Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: 212.87.241.* 30.05.09, 17:46
        Tak sie zastanawiam czy jak było dobrze to produkcja tak sie dzieliła zyskami.
        Ciekawe dlaczego premie produkcyjne tak są znacznie wieksze od tych
        nieprodukcyjnych. Może mogliscie zaproponować zrównanie ich jak było tak
        dobrze... wtedy część "nieprodukcyjna" również by wiecej straciła.
      • Gość: a Re: Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.09, 20:32
        Ja nie wiem chłopie skąd wziąłeś te 45% (bardziej związkowcy) za 5 dni
        postojowego pracownicy stracą około 100 zł i taka jest prawda, jeżeli jest
        inaczej to proszę o pokazanie paska po 10 czerwca i te 45% wynagrodzenia.
        • Gość: hutnik Re: Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 08:17
          Gazeta podaje dobrze.
          100zł. (netto)straty ale za dwa dni postojowego to jest strata 50%
          wynagrodzenia za dwa dni.
          W ekstremalnych wypadkach może być i 45%
          A jak zatrzymają zakład na cały miesiąc np; w sierpniu.
          Widać że umisz liczyć "jemioło"
      • Gość: as Re: Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.alfanet24.pl 21.08.09, 15:54
        asup
    • Gość: Zen Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.ovh.net 30.05.09, 08:28
      O Boże ludzie co wy tu wypisujecie!!Nikomu w Polsce nie wolno łamać prawa!A już
      szczególnie zagranicznemu pracodawcy.Wprowadzenie w hucie tzw postojowego to
      właśnie kpienie sobie z prawa!Związki zawodowe są po to aby bronić interesów
      pracowników które właśnie teraz są w sposób bezczelny łamane.Gdyby było wszystko
      zgodne z prawem nie byłoby szumu.Kryzys to nie wina ludzi i nie oni powinni za
      niego odpowiadać.Sam jestem pracownikiem huty.Narazie udaje mi się ominąć to tzw
      postojowe,ale oświadczam że jeśli mnie wyślą to oczywiście pójdę tylko po
      powrocie do pracy składam wniosek do sądu pracy o wyrównanie wynagrodzenia i
      odszkodowanie.Pakiet socjalny gwarantuje mi niezmienność płacy przez 10 lat!i
      nie zamierzam z moich praw rezygnować.Tym bardziej że widzę co dzień jak marnują
      się w hucie pieniądze.Przykładów mógłbym podać wiele gdzie można oszczędzić
      chyba większe pieniądze niż na tych postojowych i podam je napewno kiedy
      nadejdzie pora.Zawiązki także dobrze to widzą i dlatego taka słuszna
      reakcja.Panie iwo to pewnie pan z naszej kochanej gazety prawda?Właśnie od was
      powinny zacząć się oszczędności w hucie!Utrzymywanie takich pism to wyrzucanie
      pieniędzy.Od lat liżecie d..ę kolejnym pracodawcom i szkoda nawet kilku groszy
      aby wspierać tę gazetę.Rozpasane biura.....czy tego nikt nie widzi?w życiu nie
      widziałem tak rozdętej biurokracji.Jestem przekonany......dziś pozbywamy się w
      hucie 50% urzędasów i nic kompletnie się nie dzieje.Ktoś powie że oni także mają
      pakiet,owszem ale w pakiecie nic nie pisze że nie mogą panie z biur przesiąść
      się na suwnice gdzie powoli już nie ma kto pracować.Nadal w hucie pracuje rzesza
      ludzi którzy dawno osiągnęli wiek emerytalny......po co ich się
      utrzymuje?itd,itd,itd.na każdym kroku widać jaki to gospodarz jest w hucie.Ano
      taki jak na Ukrainie.Wystarczy popatrzeć i posłuchać co się tam dzieje.
      Reasumując moim zdaniem cała załoga Huty,członkowie związku jak i nie powinni
      być dumni że w końcu w hucie mamy prawdziwe związki.Nazwa Solidarność staje się
      znowu tym czym być powinna a działania zarządu związku oceniam wzorowo.Szkoda
      tylko że pozostałe związki działają tak jak działają.Myślę że w końcu ktoś oceni
      pracę pana G.....y czy S......a czy także pewnej pani M .Szcunek :)
    • Gość: Ktoś Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.net.stream.pl 30.05.09, 08:29
      "S" w końcu doprowadzi do katastrofy! Nie pamietaja, że w hucie zatrudnieni są
      takze ludzie, których nie chroni pakiet i maja umowy na czas określony! Gdzieś w
      sumie 500-600 osób!!! W końcu właściciel sie wkurzy i nie znajdując wspólnego
      języka m.in., a nawet przede wszystkim z "S" wykopie tych pracowników! No, ale
      tak jak mówie zadymiarzy mało to obchodzi!!! Pokazali to zresztą juz nie jeden
      raz...
    • Gość: Misiek Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: 193.138.241.* 30.05.09, 08:40
      O Boże! O Mario! Co Wy piszecie? Krzywda dzieje się hutnikom! Chyba Wam się w
      dupach poprzewracało od tego dobrobytu!!! Tak dobrze jak na hucie, to chyba
      nigdzie nie mają! Jak to możliwe, że kiedy zakład pracy nie przynosi dochodów -
      pracownicy na siłę domagają się zapłaty? O braku logiki nawet nie mówię, ale
      podstawy ekonomii... Kasa z nieba nie spada, a może się mylę?
    • Gość: Sija Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.kimsufi.com 30.05.09, 08:41
      Tak tu się z Tobą zgadzam.Pracownicy nie objęci pakietem powinni być natychmiast
      wysłani na urlopy bezpłatne.Lub jakieś tam postojowe.A wiesz dlaczego? no bo to
      właśnie byłoby zgodne z prawem!
    • Gość: como? Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.09, 08:46
      Wszyscy jesteście tacy mądrzy, każdy wie najlepiej- tu trzeba współpracować,a
      nie gryźć się! Sam DONBAS łącząc spółki w jedna HUTĘ pokazał niegospodarność i
      zacofanie-wyrzucił miliony w błoto i narobił sobie bałaganu, a jak niedawno
      widzieliśmy znowu zaczął wytyczać odrębne spóły... A Pan Iwo wszystko wie
      najlepiej jak i w ubiegłą sobotę... Dodam że DONBAS jak były olbrzymie zyski,
      nie dzielił się z załogą, ale kryzysem się podzieli. WAŻNE ABY NIE WYKORZYSTYWAĆ
      SIĘ, A WZAJEMNIE WSPÓŁPRAOWAĆ.
    • Gość: Jack Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.net.stream.pl 30.05.09, 08:47
      mysle ze wszyscy na forum maja racje, ale jesli to solidarnosc jest
      odpowiedzialna za kryzys panie iwo i jeszcze jakis tam, no to gratuluje
      pomyslowosci, jesli solidarnosc chce zwalniac ludzi no to gratulacje
      inteligencji, jesli solidarnosc doprowadzi do katastrofy no to w swietle tego co
      panowie kozacy robia w gdansku w stoczni oraz ze stracili zaufania UE (pani
      komisarz zarzucila im niewyjasnione zrodla dochodu) to tez wina solidarnosaci
      panie iwo i jeszczae tam inni panowie np to Polakom gratuluje takiego myslenia,
      mysle zeby nie solidarnosc yo juz panowie od listyopada chodzilibyscie po
      zielonej (o tym pewnie nie wiecie)ale mimo wszytsko powodzenia, myslenie widac
      bardzo boli co niektorych
    • Gość: robol Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.09, 08:53
      Związki powinny byc za bramą .
      • Gość: rani Re: Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.54.172.74.tvksmp.pl 02.06.09, 08:42
        Związki powinny utrzymywać się ze składek i wtedy rzeczywiście
        mogłyby działać niezależnie.
        Obecnie są to tzw."ciepłe posadki" z pozorami działania.
        Jeżeli się komuś płaci, to się i wymaga działania na własną korzyść,
        a nie przeciwko sobie.

• Gość: medalik Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.prenet.pl 30.05.09, 08:59
      ironia losu,czy rezultat ekonomii.Załoga huty została postawiona do
      kąta,ale to dopiero początek. Dwdzieścia lat temu Przewodniczący
      Przygodziński był jednym z ważniejszych tuzów województwa i
      namaszczał dziecinę komunizmu na posła,a dzisiaj trudny,wręcz
      karkołomny dylemat,czy być potulnym wobec właściciela huty i
      pobierać jakieś tam pieniądze,czy grać bohaterów i iść za
      bramę.Sprawa huty nie powinna być bagatelizowana,a co na to
      gwiazdorzy z SLD z tym waszym radnym co będzie odwoływał Prezydenta
      Wronę.Taki młody i uczony nic dla huty nie robi,a kasę i dużą bierze.
    • Gość: tez hutnik Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.09, 09:29
      Poczytajcie co dla pracowników Opla zrobił rząd niemiecki. A co robi
      rząd polski dla naszej gospodarki. Między innymi dla stoczni ,hut
      itp.
      Brak stoczni to brak zbytu dla naszych blach a więc wielce
      prawdopodobny "kryzys" naszej huty , miasta i naszych rodzin w
      Częstochowie i okolicy.
      Na naszym libralnym rynku stali króluje stal rusyjska , ukraińska.
      Stadiony drogi na Euro 2012 wybuduje się nie z polskiej stali.
      Elektrownie wiatrowe w których może się specjalizować nasza huta
      powinny otrzymać jakiś program krajowy a nawet unijny.
      Co się dzieje w koło ,każdy widzi. PO z Tuskiem i Prezydent wszystko
      wiedzą i nad wszystkim panują, To jest główna przyczyna kryzysu.
      Związki w hucie o ile wiem współracują ze sobą z wyjątkiem jednego.
      zostawcie związki. W hucie mamy dobre związki.
      Popatrzcie ile płaci nowy właściciel koksowni swoim pracownikom i
      ile czaseu w tygodniu pracują. Jego fortyna powstała na
      wykorzystywaniu do maksimum pracowników.
      Zarobki w hucie są dwa razy większe. A co mamy na hucie. Za to
      wszscy pracownicy powinni podziękować związkowcom. Dodatkowo chroni
      ich jeszcze pakiet socjalny.
      Tutaj piszą ci którzy korzystają z przywilejów wynegocjowanych przez
      związki a do nich nie naleą bo im szkoda 15 zł na miesiąc. Może
      niech zrezygnują z hutu i złych związków i przeniosą się do nowego
      właściciela koksowni. Gdyby nie związki w hucie pracowłoby teraz
      najwyżej 2000 osób z płacą do 1500zł.
      • Gość: a Re: Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.09, 20:36
        Właśnie dziś sprzedał Opla kanadyjczykom i pracę ma stracić 11 tys. z 50 tys.
        załogi, tylko pogratulować pomocy.
        • Gość: j Re: Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.09, 22:41
          to chyba lepiej niz by mieli wszyscy prace stracic?
        • Gość: hutnik Re: Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 08:36
          Jeszcze raz odpowiedz dla Ciebie.Może zaczniesz myśleć.
          Rząd nie robi nic dla naszej gospodarki. Z Unii namy tylko szkolenia
          na których zarabiają fimy wybrane.
          Liberalna polityka PO do dalsza degradacja naszej gospodarki.
          Zarobki mamy małe , jedne z mniejszych w Unii a nasi zarządzający
          nie są w stanie wygrać przetargu w konkurencji z zachodnimi firmami.
          Zlikwiduj związki to zarobki jeszcze spadną i spadnie zatrudnienie.
          Rząd Niemiec dla fili Opla w niemczech przeznaczył 1,5 mld euro
          pomocy.
          Powiedz kim jesteś bo nie rozchodzi się Tobie o hutę tylko politykę
          ale w tym wypadku te sprawy się łączą. Takie małe szpilki bolą nasz
          Rząd.
    • Gość: zuza Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.net.stream.pl 30.05.09, 10:44
      Jakiś debil, przybierając ksywę "iwo" podszywa się pod Bogu Ducha
      winnego red. "Głosu Hutnika", który nigdy nie pozwoliłby sobie na
      taki wpis, tym bardziej na forum "gazety". Nie masz odwagi chłopie?
      Wypadałoby chyba przeprosić!
      Reszta czepia się nie sprawdzając o kogo chodzi.
      • Gość: iwo Re: Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.ibd.gtsenergis.pl 30.05.09, 16:58
        W życiu by mi to do głowy nie przyszło i tak na dobra sprawe ty mi uświadomiłeś
        ze tak nazywa sie redaktor ale to znaczy ze ja człeczyna prosty pisze tak ze
        biorą mnie za redaktora.
    • Gość: polo Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.09, 11:10
      Czy ktoś może mi podpowiedzieć, za jakie pieniądze "pracują" etatowi związkowcy.
      Bardzo jestem ciekaw, ile na przykład ma szef regionu "S".
      • Gość: esolidarnosc Re: Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: 193.138.241.* 30.05.09, 11:30
        przewodniczacy zwiazkow huty a jest ich 5 to podobno maja po 8 tysiakow miesiecznie
        • Gość: Taaa Re: Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.09, 11:42
          Nie wszyscy niestety sie orientuja czemu jest wprowadzone to postojowe,Donbas po prostu chce wymusic na hutnikach renegocjacje pakietu co powiedzial wprost ostatnio Lytvynov "ze jak nie bedzie zmian w pakiecie to beda postoje",ktos powie ze zle ze zwiazki nie chca sie na to zgodzic tylko prawda jest taka ze kryzys kiedys sie skonczy i watpie zeby panowie z DOnbasu wtedy wrocili do zapisow pakietu.
        • Gość: a Re: Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.09, 21:24
          Po pierwsze nie tylko przewodniczący ale związkowcy oddelegowani do pracy w
          związku. A taką zadymę trzeba zrobić raz na jakiś czas żeby było widać ja
          strasznie dbają o pracownika. Inaczej nici z ponownego wyboru i trzeba będzie
          wrócić do normalnej pracy za 1/3 tej kasy.
          • Gość: hutnik Re: Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 08:54
            Kochany "a" widzę ,że nie lubisz związków i pracujesz na hucie. Może
            jako hutnik zrezygnujesz z zapisów Zakładowego Układu Zbiorowego
            Pracy i będziesz otszymywał wynagrodzenie z Kodeksu Pracy 1300
            brutto. Czy prywatny właściciel huty płaciłby więcej gdyby nie ZUZP
            dla pracowników huty?
            Przy próbie postojowego a właściwie przerw w pracy zafundował nawet
            45% wynagrodzenia (przy przerwie w pracy cały miesiąc i 45% średniej
            dniówki) dla pracowników produkcji a 80% dla nieprodukcyjnych.
            Zebrał opinie prawne i twierdzi ,że na to pozwala Polskie prawo.
            Polskie prawo z lat dziewiędziesiątych a wyrok Sądu Najwyższego z
            lat dziewiędziesiątych jest nieważny. Czy pracownik bez związku
            zawodowego może się sam przed tym obronić?
            Prawo tworzy w Polsce Sejm i tam trzeba się spytać. Solidarność
            spytała się w Inspekcji Pracy a nie doniosła. Nie mogła spytać się
            prawnika mecenasa Sobczyka ,który pomagał związkom przy negocjacji
            pakietu bo go Huta normalnie podkupiła. Tak na margineśie gdzie jego
            etyka radcy prawnego.
    • Gość: dammal14 Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.net.stream.pl 30.05.09, 11:44
      I gdzie hutnicy ta wasza solidarność jak chcecie na postojowe i
      urlopy bezpłatne wysyłać w pierwszej kolejnościpracowników z umowami
      terminowymi.Czy oto chodzi w słowie Solidarność?Oj nieładnie
      nieładnie
      • Gość: fuk Re: Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.09, 12:23
        w slowie solidarnosc chodzi o dobro swoje i sowjej hutniczej rodziny.
        • Gość: kolo Re: Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.54.173.245.tvksmp.pl 30.05.09, 13:16
          Ojoj czytam i smiech mnie ogarnia czy Panowie Wielcy Hutnicy
          pakietowcy myslą ze jak nas zwolnia ludzi bez pakietu wtedy
          zamowienia wpłyną na WBG, jak tak myslicie jestescie w bledzie.
          Pisze tak bo wiem ze czesc tak mysli, jak nas zaczna zwalniac to
          zapewniam was ze nastepnymi bedziecie WY i pakiet wam nie pomoze,
          ale my jestesmy w lepszej sytuacji niz wy poniewaz tez mamy
          swoj "pakiet" a pakietem jest to ze mamy od 25-30 lat heh ale na
          szczescie lat zycia a nie jak wy pracy i to wy powinniscie sie
          martwic o swoje tyłki bo my znajdziemy prace a kto was przyjmie po
          30 latach siedzenie na mostku i naciskania guzikow po ledwo zdanej
          podstawowce albo gora technikum i to wieczorowym. Wiem co napisałem
          moze nie ktorych bolec ale pamietajcie jestesmy takimi samymi ludzmi
          jak Wy i tez chcemy pracowac najgorsze jest dzielic ludzi na tych
          leprzych i gorszych
          • Gość: ja Re: Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.09, 15:14
            Tak, a poza tym przyjrzyjmy się jak pracują pakietowcy a jak pracownicy Polwiru
            czy zatrudnieni na czas określony. Pakietowcy już przyzwyczaili się odbębnić
            byle jak 8 godzin i iść do domu. Myśleli że nikt im nic nie może zrobić czy będą
            pracować czy nie. Prawda jest taka że większość roboty na Hucie odwalają właśnie
            Polwirowcy bo im zależy na pracy i szanują ją bojąc się zwolnienia. Pakietowcy
            się zdemoralizowali, myślą że jak mają ochronę to już wszystko im wolno a
            pracodawca ich paluchem ruszyć nie może. Taka prawda, ale o tym jakoś nikt nie
            mówi.
      • Gość: Jack Re: Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.net.stream.pl 30.05.09, 13:07
        szkoda kolego ze nie wiesz o czym mowisz
    • Gość: byly hutnik Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: 217.116.104.* 30.05.09, 14:18
      Prawdziwe zwiazki dbaja o ludzi, nie o swoje 4 litery.Od dawna tak bylo ,ze
      ludzie z wiosek przyjerzdzali do pracy aby odpoczac(nocna zmiana)i szmal za
      friko brac.Wiekszosc z nich ma gospodare i wlasne domy,ale jeszcze im malo.Stare
      zgredy po 50 winny isc na emeryture a nie zabierac miejsce pracy mlodym (tak
      jest na rurowni)
      • Gość: hutnik Re: Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.09, 22:45
        Prawda jest taka, że jakby polwirowców zwolnili to by na Hucie nie miał kto
        robić, bo pakietowcom dawno już się robić nie chce :)
        • one-adrian15 Re: Związkowcy nasłali do huty kontrolę 22.08.09, 00:10
          Co oni juz nie wyprawiaja
    • Gość: hutnik Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.09, 14:36
      Oczekujesz od związkow recepty na wyjście z kryzysu światowego.
      Nowych pracowników jest na hucie około 600 mogą opanować jeden ze
      związków i sami o siebie zadbać. Do roboty panowie a nie wytykanie
      rzeczy nieprawdziwych związkom.
      • kokerei.czwa Re: Związkowcy nasłali do huty kontrolę 30.05.09, 15:22
        Jedyne, czego oczekuję od związków, to nieprzeszkadzanie i wspieranie pracodawcy
        w trudnych czasach. Działaczom związkowym wydaje się, że mogą ciągnąć, ciągnąć,
        aż uzyskają to, co chcą. Błąd. W końcu sprężyna może pęknąć i wszyscy pracownicy
        zostaną na lodzie. Jeśli huta ogłosi upadłość, myślicie, że pakiet będzie
        obowiązywał? Z czego Ukraińcy zapłacą odprawy i należne świadczenia? Przypominam
        przypowieść o Salomonie i pustym dzbanie.
        Oczekuję po prostu rozsądku w werbalizowaniu roszczeń. Takie sprawy muszą
        odbywać się na zasadzie kompromisu, co oznacza, że ustępuje KAŻDA ze stron. Huta
        i ISD mają sporo prawników, niektórych bardzo dobrych. Gdyby coś było
        nielegalne, na pewno by tego nie wprowadzili (mam nadzieję).
        Wiem, że również ci prawnicy są na postojowym, czyli że przestoje są także w
        biurach. Nie uderzaliby bez powodu w samych siebie.
        A co do związków. Od dawna twierdzę, że ustawa o zw.zaw. jest do zmiany, bo nie
        przystaje do obecnych czasów, gdzie większość firm jest prywatnych. Dlaczego
        związki miałyby zachować tyle uprawnień i wypływu na firmę, skoro nie ponoszą
        odpowiedzialności za jej powodzenie?
        • Gość: buc Re: Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: 195.205.202.* 30.05.09, 16:59
          Trafiłeś w samo sedno. Prawo pozwalające związkowcom na stawianie żądań
          pracodawcy jest chore z samego założenia. Dlaczego pracodawca ma być
          zakładnikiem jakiegoś watażki z kiepskimi umiejętnościami, wykształceniem itp.
          To pracodawca angażuje SWOJE środki finansowe, to on ponosi ryzyko prowadzenia
          działalności. Wynegocjowane "pakiety" demoralizują do szpiku kości. Pamięć
          związkowca bywa bardzo krótka. Mówię tu oczywiście o tak zwanych "elytach"
          związkowych. Zapomnieliście w jakim stanie była huta zanim wykupił ją Donbas.
          Chyba tak. Z postawy działaczy związkowych wynika jednoznacznie, że tkwimy
          jeszcze bardzo głęboko w komunie. To bardzo smutne.
        • Gość: Jack Re: Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.net.stream.pl 30.05.09, 21:44
          ciesze sie kolego ze wierzysz pracodawcy, moze lepiej zacznij wierzyc w Boga, bo
          to pewnie zadanie dla ciebie, a naiwnych jak widac nie brakuje, aha jesli ci
          prawnicy sa tacy dobrzy i nie lamia prawa to dlaczego do tej pory przegrali
          wszystkie sprawy np. bonusa i sprawe zwolnienia jednego pracownika za odprawa 2
          mln? to oczywiscie swiadczy o tym ze sa dobrzy i nieomylni
          • Gość: ja Re: Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.09, 22:26
            Pomyliłeś prawników z Częstochowy z prawnikami z Warszawy kolego :)
    • Gość: ktoś Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.net.stream.pl 30.05.09, 18:57
      Widze, ze 'ja' i 'kolo' są w temacie! Przeciwnie 'Jack'... Nie wiem czy jestes
      pracownikiem huty czy nie, ale jezeli jestes to albo pracujesz gdzies na dobrej
      ciepłej posadzie (i szczerze bym gratulował) lub jestes z "S" lub po prostu
      widzisz świat przez rózowe okulary i nie dostrzegasz rzeczy, które są związane z
      tym związkiem! Nie przecze ich zasługą, ale z praktyki wiem co robią teraz i że
      wiele istotnych spraw mają gdzieś! Bez urazy. Pozdrawiam.
      • Gość: Jack Re: Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.net.stream.pl 30.05.09, 21:47
        tak na pewno wiele istotnych spraw dla ciebie maja gdzies i to mnie akurat nie
        dziwi ale za to tych istotnych dla ogolu pracownikow na szczescie nie maja
        gdzies i to jest wazniejsze od twoich spraw
        • Gość: ktoś Re: Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.net.stream.pl 31.05.09, 15:16
          A w czy ja i prawie 600 innych osób jesteśmy gorsi od ogółu??? Niedorzeczne!!! I
          to jest Solidarność...??? Smieszne!
    • Gość: hutnik Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.51.57.248.tvksmp.pl 30.05.09, 20:42
      Zacznijmy od tego ze związki zawodowe powinny być po za murami zakładu pracy.
      Druga sprawa jest to ze dogadują się pod stołem z właścicielem. Wynagrodzenie
      związkowca przekracza parokrotnie wynagrodzenie zwykłego pracownika na lini
      produkcyjnej. Czytałem opinie ze młodym pracownikom huty szkoda 15zl na
      związki. Jest to szczera prawda, szkoda tych 15zl. Nikt z młodych nie będzie
      utrzymywać Was darmozjadów. Już był jeden "waleczny" Pan "W" któremu prawie
      udało się pogrążyć zakład, wielki związkowiec.
    • Gość: hutnik Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.09, 22:09
      Kokorei nie masz racji. Związki zawodowe w hucie gdy skończy się
      pakiet za 6 lat będą znaczyły tyle co związki u przysłowiowego
      szewca.Po prostu ich nie będzie.To związki zapewniły załodze huty
      bardzo dobry pakiet socjalny wywalczony blokadami itp. Gdyby nie
      związki to dziś na hucie pracowałoby najwyżej 2000 osób opłacanych
      tak jak u nowego właściciela koksowni po 1500 zł.
      miesięcznie.Ratując hutę uratowały całe środowisko a więc i nasze
      miesto. Dlaczego w tamtym czasie doszło prawie do upadłości?
      Zarządzający hutą w tamtych czasach wyhdowali tak jak jemiołe na
      zdrowym organizmie kilka fortun. Mam pytanie z czego powstała prężna
      firma Złomreks i podobne.
      A co teraz dzieje się w hucie. Donbasowi podsunięto kilku
      podpowiadaczy odnaśnie inwestycji.
      Goście spod znaku jemioły zwarli szyki.Połączyli małe firmy swoich
      kolegów w większe aby przejąć dostawy surowców itp. Tak można było
      działać do momentu dużego zapotrzebowania na stal. Teraz w kryzysie
      jak pisze GW na postojowym dostaną 80% wynagrodzenia a ludzie z
      produkcji nawet 45%.Dostaną 100% bo im sie wyrówna nagrodami. Czy
      związki mają się na to zgodzić? Donbas się zorientował i chce ich
      jemiołowców usunąć ale nie może bo wszystkich chroni pakiet
      socjalny. To właśnie był błąd związków zawodowych przy negocjowaniu
      pakietu że jmioła przetrwała.
      Z tymi prawnikami na postojowym to dobry żart!!
      Hucie , stoczniom potrzebna jest przyjazna polityka państwa np.taka
      jak w Niemczech czy Francji. Inspekcja pracy w Polsce ma pomagać
      pracodawcy wedug wytycznych nazego RZądu. To był błąd Solidarności
      z powiadomieniem PIP. Przegrają a właściwie nic inspekcja nie
      wniesie do sprawy.
      • Gość: nx Re: Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 20:37
        Skoro podoba ci się system niemiecki czy francuski, to znaczy że chciałbyś
        państwa opiekuńczego. Nie jesteś w stanie samodzielnie podejmować decyzji i
        odpowiadać za ich skutki? Wolisz państwo, które będzie cię niańczyć? Współczuję.
    • Gość: stary, hutnik..... Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.chello.pl 30.05.09, 22:35
      Dużo wypowiedzi ale mało konkretów, ......
      Każdemu wydaje sie że ma rację .......
      W Hucie jest jak jest..... kto pracuje ten zna własne podwórko
      /Zakład/
      Właściciel ma doradców którym ufa, a my wykonujemy polecenia swoich szefów.
      Wałki krecą na stanowiskach. ale żeby komuś postawi zarzuty trzeba udowodnic. A z tym jest trudniej !!!!!!!!!!!!!!!
      Pracodawca tez wie co robi ...............przerwy w pracy są on nazywa je postoje produkcyjne .......ale najbardziej ucierpia ludziki z produkcji, "Panoiwie Dyrektorzy są niezastąpienia muszą pracowa bez przerwy"
      Pozostali muszą iś na postojowe .... .... przyjmuje sie ludzi nawet w kwietniu i ich praca polega na braku zajęcia .... tak jest. ale to jest prawo właściciela zakładu..........
      dużo jest różnych nieprawidłowości ......................
      ale nie mamy na to wpływu ................jak i na ten kryzys....
      oby trwał krótko............
      • Gość: bat_na_wrony ISD to bankrut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 05:45
        ISD raczej nie ma szans na przetrwanie. Dla częstochowskiej huty jedynym
        ratunkiem jest znalezienie nowego właściciela. Potencjalny nabywca po
        przeczytaniu zapisów pakietu socjalnego nawet na darmo tego nie weźmie. Pytanie
        nasuwa się jedno: kiedy zostanie ogłoszona upadłość huty ?
    • Gość: hutnik Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 08:25
      Poczytaj dokładnie co z filią Opla w Niemczech.
      1,5mld euro pomocy dla swojego przemysłu a u nas PO z Tuskiem i
      Prezydent stocznie i huty mają gdzieś.
      Stocznie to nasz potencjalny największy odbiorca.
      Przetargi na stadiony i drogi wygrają zagraniczne firmy. Mimo ,że w
      Polsce jest tańsza siła robocza. Czyja to wina , może związków
      zawodowych?
      • Gość: a Re: Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: 195.205.202.* 31.05.09, 08:30
        To całkiem prawdopodobne. Jeżeli do ceny oferty składanej przez naszego
        przedsiębiorcę trzeba doliczyć jakiś "pakiet związkowy" nierobów, to i oferta
        przestaje być konkurencyjna.
        • Gość: Hutnik Re: Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 09:03
          I tu się mylisz średnia płaca w hucie to 3450zł, brutto pracowników
          produkcyjnych i 4800zł nieprodukcyjnych.A w firmach budowlanych
          jeszcz mniej
          Jak się ma to do zasiłku dla bezrobotnych w Niemczech.
          To nie robotnicy nie są przygotowani do konkurencji tylko ci drudzy.
          Ale potrafili Tobie wmówić coś innego.
          • Gość: a Re: Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: 195.205.202.* 31.05.09, 09:17
            Robotnicy są zawsze przygotowani do konkurencji. Ci drudzy, czyli żydokomuna,
            masoni i cykliści potrafią tylko wmawiać innym swoje głupoty. Zastanawiam się
            tylko jak to jest - robotnicy zwykle nie dochodzą do majątków , a "ci drudzy"
            tak. To kto tu w końcu jest przygotowany do konkurencji? Stare powiedzenie:
            jesteś biedny bo jesteś głupi - jesteś głupi bo jesteś biedny. Nie będę tego
            rozwijał bo jestem biedny hahaha.
            • Gość: hutnik Re: Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 12:16
              Masz rację. Dochodzą do majątków zostawiając spustosznie w kraju.
              Byle się nachapać. Trochę przeszkadzają im w tym związki . To trzeba
              je zlikwidować. I znależli bardzo rozgarniętego młodzieżowca, który
              siedzi i pisze.
    • Gość: rjukan187 Związkowcy nasłali do huty kontrolę IP: *.cust.tele2.pl 31.05.09, 13:08
      związki to rak,który niszczy nasz kraj!!!
      • Gość: ee bez przesady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 13:14
        Zwiazki sa potrzebne ale nie w obecnej formie. Zwiazkowcy to powinni
        byc ludzie ktorzy normalnie pracuja fizycznie czy za biurkiem. A po
        godzinach albo w razie potrzeby w czasie pracy zajmuja sie sprawami
        statutowymi. Dostaja jakis dodatek do pensji. A nie tak jak teraz
        gowno robia biora 8000zl i pazurami sa wbici w biureczka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka