Dodaj do ulubionych

Internet w NETI

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.09, 21:42
Jeśli ktoś korzysta z telefonu i internetu w Netii proszę o rzeczowe opinie.
Ma m zamiar się przenieść z TP i szukam opinii.Z góry dziękuję za podzielenie
się doświadczeniami.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Internet w NETI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.09, 21:56
      Jeśli zależy Ci na rzeczowej opinii, to nie rezygnuj z usług TP.
      Każdy komu zależy na jakości powinien trzymać z najwiekszymi, a TP
      jest operatorem wiodącym. Netia dzierżawi łącza od TP i nigdy nie
      uzyskasz takiej jakości usług jaką reklamuje. Zawsze pierwszym
      uzytkownikiem internetu jest abonent TP, a potem dzierżawca.
      Większość osób, które były związane z Netią nie przedłuża umów,
      wracają do TP.
      • Gość: ktoś Re: Internet w NETI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.09, 08:39
        Ja mam inne zdanie. Owszem TP ma najwięcej klientów, ale to stopniowo maleje z
        każdym rokiem. Co do jakości to nie ma większego znaczenia kto jest dostawcą,
        jeśli neostrada działa dobrze to i inne usługi też będą działały. Netia ma w
        Ciechanowie już bodajże własną centralkę. Tak naprawdę tylko trzeba się
        zastanowić czy dla tych paru zł miesięcznie opłaca się przerywać dostęp do neta
        na kilkanaście dni.
        • Gość: rolka Re: Internet w NETI IP: 217.98.13.* 13.10.09, 08:44
          Jest całkiem dobrze
          • Gość: pit Re: Internet w NETI IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.09, 16:40
            Jestem klientem Netii od 2 lat. Korzystam z telefonu i internetu.
            Początkowo miałem problemy z prędkością ale po kilku "wojnach" Netii z
            właścicielem łącza ;) jest OK.
            • Gość: aaa Re: Internet w NETI IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.09, 16:55
              potwierdzam Jestem zadowolony z Netii Jednak to tez fakt iz sa to lacza
              dzierzawione od TP i jednak zlodziejska TP zawsze robi wszystko byle uprzykzyc
              innym zycie.

Tylko od nas zalezy czy wyrosnie nowa duza konkurencja ;)
              • Gość: lol Re: Internet w NETI IP: *.chello.pl 13.10.09, 17:26
                netia ma swoje kable w dużych miastach i tam mają "pełne" usługi a nie wiem jak
                jest w ciechu ;]
                • Gość: rafi Re: Internet w NETI IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.09, 18:17
                  od kilku tygodni w "ciechu" także jest LLU niestety o ile wiem to nie można
                  przejść z BSE na LLU bezpłatnie
      • Gość: Daniel Re: Internet w NETI IP: *.adsl.inetia.pl 13.10.09, 21:25
        A ja tam mam internet w netii i nie narzekam. Umowę przedłużyłem, prędkość
        zwiększyłem i jest bez zarzutu. Z czystym sumieniem mogę polecić. Jeśli można za
        to samo płacić mniej, to głupotą byłoby nie skorzystać z tańszej oferty, która
        nie różni się jakością od neostrady.
        • Gość: kika Re: Internet w NETI IP: 77.255.188.* 13.10.09, 21:59
          Ja też mam od 2 lat internet + telefon w netii i jestem zadowolona. Trzeba korzystać z innych możliwości, a nie tylko trzymać się monopolisty.
      • Gość: hehe Re: Internet w NETI IP: *.multimo.pl 14.10.09, 23:18
        ale kit, od dwóch lat żyję bez nich i teraz wiem jaką różnicę robi "prawie"...
    • Gość: ekspert Re: Internet w NETI IP: 213.251.189.* 13.10.09, 21:59
      Jeszcze nikt nie napisał w tych postach całej prawdy. Najbardziej rozbawiła mnie
      wypowiedź "gościa" co to doradza, żeby zostać w TP bo Netia dzierżawi łącze i
      tak dalej ... Fachowcu ! Nie wprowadzaj ludzi w błąd! Chyba jesteś pracownikiem
      TP - tak wynika z tej wypowiedzi.
      Netia ma swój Internet na takim samym poziomie jak inni operatorzy (jak nie
      lepszy). Obsługa techniczna jest również zapewniona. A co do samej oferty -
      Netia już dawno zawstydziła TP SA. Nasz narodowy operator nie ma swoim klientom
      nic do zaproponowania.
      Netia stosuje w Ciechanowie technologię LLU - uwolnienie łącza abonenckiego.
      Internet jest wtedy świadczony w technologii ADSL2+ a nie tak jak neostrada w
      zwykłej ADSL. Przepustowości dostępne w Ciechanowie to 1,4,8 i 16 Mb . Poza
      Ciechanowem Internet świadczony jest w technologii BSA - w tym wypadku Netia
      dzierżawi łącze od TP. I oczywiście ten Internet też jest lepszy, bo zastosowano
      tu Bit Rate Adaptive . na czym on polega? Bit Rate Adaptive zapewnia
      automatyczne dopasowanie przepływności Internetu do możliwości technicznych
      danej linii miedzianej. Oznacza to, iż w przypadku w którym został sprzedany
      klientowi Internet o prędkości do 2Mb/s a linia umożliwia świadczenie usługi o
      przepływności 1,5 Mb/s, to w takim przypadku usługa dostępu do Internetu
      zadziała i klient będzie mógł korzystać z Internetu (poprzednio klient nie mógł
      korzystać z Internetu i musiał nastąpić proces zmiany przepływności na niższą).
      W tp trzeba tak migrować klientów w dół, w Netii już nie. Przejście z BSA na LLU
      jest w Ciechanowie oczywiście bezpłatne, ale na razie takie migracje z tego co
      mi wiadomo nie są dokonywane. Przejście z Neostrady na Netię, to przerwa w
      dostępie do netu max. parę godzin (wiem to z praktyki). Pytajcie dalej, chętnie
      odpowiem.
      • Gość: rafi Re: Internet w NETI IP: *.adsl.inetia.pl 14.10.09, 17:53
        w takim razie kiedy będzie możliwa taka migracja? Pytam ponieważ dostałem
        informację od ciechanowskiego sprzedawcy, że:
        Ponieważ Netia przy BSE dzierżawi łącze od TP, to nie będzie chciała mi zmienić
        usługi na LLU, gdyż będzie musiała zerwać dzierżawę za moje łącze, co wiąże się
        z zapłatą TP odszkodowania.
        Do końca umowy zostało mi 1,5 roku jeszcze.
      • Gość: k Re: Internet w NETI IP: *.adsl.inetia.pl 15.10.09, 00:45
        Neo już dawno działa w technologi ADSL 2+ a nie samym ADSL-u
      • Gość: Kamil Re: Internet w NETI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.09, 11:53
        A czy pod LLU może zostać podłączony każdy mieszkaniec Ciechanowa, czy tylko
        wybrane dzielnice ?
      • Gość: ekspert Re: Internet w NETI IP: 213.251.189.* 15.10.09, 22:25
        Co do migracji to będą robione sukcesywnie, bo Netii bardziej opłaca się
        przełączyć klienta na LLU niż płacić TP za dzierżawę linii.
        Jeśli chodzi o Neostradę to prędkości (bardzo drogie jak na dzisiejsze czasy) 10
        i 20 Mb są świadczone tylko w technologii ADSL2+.
        Jeśli chodzi o LLU to praktycznie 90% miasta jest w zasięgu (np. Bielin, Krubin
        już nie).
        W Ciechanowie panuje błędna opinia, że jak ktoś przechodzi z TP do Netii to
        płaci do Telekomunikacji za utrzymanie łącza - totalna bzdura - nie ma takiej
        opłaty. Gdyby TP SA naliczyło z jakiegoś powodu 36,6 zł za utrzymanie łącza to
        UKE tylko czeka na tak potraktowanych klientów. Byłaby kolejna kara dla TP :) A
        są to niemałe pieniądze.
        • Gość: Kamil Re: Internet w NETI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.09, 05:40
          A masz informacje o zasięgu na osadzie fabrycznej ? (obok hurtowni sigma, blok z
          dużej płyty). Strona i infolinia pokazują że jest OK, ale może wiesz coś na ten
          temat ?
          • Gość: ekspert Re: Internet w NETI IP: 213.251.189.* 16.10.09, 12:54
            W Osadzie Fabrycznej jest dostępne LLU (max. 4Mb/s).
      • Gość: db_c Re: Internet w NETI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.09, 23:18
        "ekspert" hahaha po pierwsze tp łaczy za pomoca ADSL2+ po drugie
        jakbys choc troche znał prawo to bys wiedzial ze monopolista nie
        moze miec najtanszej oferty na rynku bo konkurencja by padla w
        tydzien, cieciu
    • Gość: gość Re: Internet w NETI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.09, 12:48
      Mam pytanie co oznacza LLU?Zastanawiam się nad przejściem do
      Neti,czy muszę również utrzymać telefon stacjonarny przy internecie?
      Jak jest z Netią po za Ciechanowem np.Chruszczewo?jaką najlepiej
      wziąć prędkość? Zależy mi na opini.
      • Gość: ekspert Re: Internet w NETI IP: 213.251.189.* 16.10.09, 13:03
        LLU -> uwolniona lokalna pętla abonencka czyli w centrali TP SA Netia postawiła
        swoją szafę i przepina do niej klientów.
        Chruszczewo nie jest w zasięgu tej technologii. Oczywiście Hipnotyzująca
        Promocja nadal obowiązuje. W Chruszczewie klient musi mieć linię tel. w TP i
        przejść z abonamentem i Internetem do Netii (abon. 45 zł, net 1Mb 49 zł i pół
        roku po 2 zł za obie usługi, umowa 24 m-ce).
        • Gość: Kamil Re: Internet w NETI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.09, 13:11
          Dzięki expert za odpowiedzi ;)
          Pracujesz w salonie netii ? szkoda że nie ma na O. Fabrycznej 8mb, ale to pewnie
          z powodu dużej odległości od centralki. Moja umowa na neo kończy się 2 kwietnia
          2010. Czy mogę już teraz podpisać umowę z Netią i czekać spokojnie do 2 kwietnia
          (może dzięki temu zarezerwują mi port), bo promocja jest fajna i obawiam się czy
          następna nie będzie gorsza.
        • Gość: gość Re: Internet w NETI IP: *.adsl.inetia.pl 16.10.09, 15:31
          a jaką maksymalną prędkość można uzyskać na ul. Płońskiej? Chodzi o okolice
          szkoły nr 4
          • Gość: ekspert Re: Internet w NETI IP: 213.251.189.* 16.10.09, 16:52
            Do 2 kilometrów od centrali (czyli od ul. Sierakowskiego - przy byłym hotelu
            robotniczym) działa od 8 do 16 Mb .
        • Gość: g Re: Internet w NETI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.09, 17:03
          Mam jeszcze jedno pytanko a jak Netia sprawuje się w Chruszczewie,
          bo słyszałam że nie jest zbyt dobra? No i ten telefon jest konieczny?
    • Gość: JP Re: Internet w NETI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.09, 21:56
      może wie ktoś czy śmiecin (przy ogródkach działkowych na Leśnej) objęty jest
      technologią LLU
      • Gość: klient Netii Re: Internet w NETI IP: 212.160.150.* 20.10.09, 16:48
        ja byłem na placu Kościuszki w Netii i tam podpisałem umowę, oni tam chyba
        wszystko wiedzą - tel mogę podać jak ktoś chce.
        • ewciam123 Re: Internet w NETI 20.10.09, 22:46
          na placu kościuszki działa partner Netii firma "FUKS" lepiej nie mieć z nimi
          styczności, kliencie netii chyba tylko tak mówisz żeby więcej ludzi naciągnąć bo
          sam tam pracujesz. Sama usługa jest ok za 1MB wychodzi średnio przez 2 lata po
          44zł i lepiej umowę podpisać w autoryzowanym salonie np na warszawskiej.
    • Gość: ela Re: Internet w NETI IP: *.ip.netia.com.pl 20.10.09, 20:52
      Netia jest dużo tańsza a parametry lepsze niz we francuskiej TPSA
      • Gość: Kamil Re: Internet w NETI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.09, 21:04
        Jakie macie pingi dla LLU 4Mb ?
        Nie ma problemów z awariami, skokami transferu ?
        Telefon stacjonarny jest w wersji VoIP. Jaka jest jakość połączeń ?
        • Gość: klient netii Re: Internet w NETI IP: 212.160.150.* 21.10.09, 14:27
          ja jeszcze nie wiem , czekam aż mi podłączą :) za miesiąc mogę Ci powiedzieć :)
      • Gość: scatman Re: Internet w NETI IP: 213.251.189.* 21.10.09, 14:43
        A poza tym zapraszam na stronkę www.telepolis.pl/news.php?id=16274 -->
        o czymś to chyba świadczy. Ilość użytkowników Neostrady powoli się kurczy ...
    • Gość: Sylwia Re: Internet w NETI IP: *.adsl.inetia.pl 22.10.09, 00:33
      Korzystam z internetu i telefonu netii od ponad roku. Jestem bardzo zadowolona,
      ponieważ rachunki są znacznie niższe niż w TP, internet chodzi dość szybko , nie
      zawiesz się . Polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka