IP: *.xdsl.centertel.pl 24.05.10, 08:37
Witam. Czy ktoś się orientuje - czy w naszym mieście jest organizowana jakaś
pomoc dla Powodzian? Może przydałoby się zrobić jakąś zbiórkę żywności i
niezbędnych rzeczy...My mamy w sumie szczęście że jesteśmy w takim obszarze,
którego nie dotykają takie kataklizmy. Przydałoby się coś zrobić dla tych
którzy stracili niemal wszystko...
Obserwuj wątek
    • Gość: vip Re: POWÓDŹ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.10, 08:59
      najprostszy sposób to sms jeden a najlepiej kilka

72052
      pomagam
      • Gość: Gosc Re: POWÓDŹ IP: *.chello.pl 24.05.10, 11:55
        I dodatkowo 22% haraczu dla panstwa? Nigdy!
      • lazikamator Re: POWÓDŹ 06.06.10, 23:41
        W Ciechanowie powodzi brak i tym bardziej i ja ponawiam apel o datki.

Na Gostkowie mieszkańcy mają zapomniany przez władze mostek i to chyba prywatny, bo taki piekny inaczej i niedbale wykonany, bez wsparcia unijnych srodków :-)
        fotoforum.gazeta.pl/photo/5/qe/zb/lvhe/wWapgEPGV6nsG1bDpB.jpg
        fotoforum.gazeta.pl/photo/5/qe/zb/lvhe/S0yTtpab3duQTTQ0RB.jpg
    • Gość: vip Re: POWÓDŹ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.10, 09:41
      Jak podaje Ministerstwo Prawdy - Komorowskiemu znowu urosło, gdy chodził po
      wałach i niepotrzebna byłaby druga tura.
      Czekamy na kolejne wielkie nieszczęście dla Polski i Ministerstwo Prawdy ogłosi
      bezapelacyjne zwycięstwo Bronka przed wyborami
      forumciechanowa.fc.pl/viewtopic.php?f=5&t=436&p=2405#p2405
      • Gość: wap Re: POWÓDŹ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.10, 10:00
        Pomóż sobie sam i prześlij sobie sms-a na swój numer telefonu o
        treści pomagam...
        Co ma wspólnego założony wątek z Twoimi wynaturzeniami o wyborach?
        • Gość: vip Re: POWÓDŹ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.10, 10:18
          Wysłałem kilka może ktoś dostanie zgrzewkę wody mineralnej i będzie zadowolony.

Cynizm Bronka chciałem pokazać z ministerstwem prawdy na czele by podbić wątek.

Mam jeszcze kilka wiec możesz śledzić
    • Gość: any- Re: POWÓDŹ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.10, 09:52
      słyszałam, że w przyszłą niedzielę mają w kościołach zbierać, czy
      taca ma być przenaczona dla powodzian..
      • Gość: pwz Re: POWÓDŹ IP: *.adsl.inetia.pl 24.05.10, 16:57
        ha ha,taca dla powodzian?Czy myślisz że jak czarna stonka położy na czymś łapę to później to odda?Gratuluję poczucia humoru
    • Gość: XXx Re: POWÓDŹ IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.05.10, 10:17
      Moim zdaniem to PCK powinno zorganizowac zbiórkę żywności, art.chemicznych itp.
      na pewno jest wiele ludzi którzy kupując sobie podstawowe rzeczy włożą do
      koszyka jakiś makaron , wodę ,a w domach mamy mnóstwo ubrań których nie używamy
      a im się przydadzą
      • Gość: Lenka Re: POWÓDŹ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.10, 11:52
        Kiedy zrozumiesz, że najlepsza pomoc to pieniądze? Nie trzeba ciężarówek, żeby
        je transportować i można kupić to co jest aktualnie potrzebne. Pomagający
        powodzeniom kupują potrzebne rzeczy hurtem czyli nawet do 30% taniej.
        • Gość: XXx Re: POWÓDŹ IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.05.10, 11:58
          a kiedy ty zrozumiesz że na obecną chwilę potrzebne ubrania środki czystości i
          jedzenie co z tego że dasz im pieniądze a gdzie on pójdzie coś kupic jak
          wszystko zalane!!!!!!!!!!!!
          • Gość: vip Re: POWÓDŹ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.10, 12:30
            podbijam wątek

sms 72052 pomagam

22% haraczu to już sprawka platformy obywatelskiej w tym takich tuzów jak
            premier Donaaald i minister finansów Vinsssennnt

polecam fotki o tych co za nas myślą i w naszym imieniu
            forumciechanowa.fc.pl/viewtopic.php?f=5&t=436&p=2406#p2406
    • Gość: hinka Re: POTOP IP: *.adsl.inetia.pl 24.05.10, 12:54
      plock.gazeta.pl/plock/51,35710,7921182.html?i=0
    • Gość: Z.M Re: POWÓDŹ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.10, 13:29
      Widzę że nie ma konkretnej odpowiedzi tylko same duperele.Ludzie kiedy w końcu
      skończycie te zbędne komentarze.Udzielam odpowiedzi:zbiórkę organizuje PCK
      ul.Rzeczkowska na przeciwko ZUS-u.
    • Gość: niekumaty Re: POWÓDŹ IP: *.xdsl.centertel.pl 24.05.10, 17:29
      Czy to prawda, że jak wyślę sms za 2,44 to do powodzian trafi 2,00zł
      resztę ogarnie fiskus i przeznaczy na kampanię Bronkowi?
    • Gość: vip Re: Owsiak 1997 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.10, 14:25
      Znalezione w necie,prawdziwe

"Jerzy Owsiak kojarzy mi się nieodmiennie z jednym wydarzeniem, które (być może
      krzywdząco) wpłynęło w sposób decydujący na to, w jaki sposób tego Pana
      postrzegam. Otóż w czasie wielkiej powodzi 1997 roku, w parafii w której
      pracowałem, zorganizowaliśmy zbiórkę artykułów pierwszej potrzeby dla powodzian.
      Z Kurii otrzymaliśmy adres jednej z parafii pod Opolem i postanowiliśmy
      ciężarówką mojego znajomego, zawieźć zebrane dary do potrzebujących. Pojawił się
      wtedy pewien problem: nie mogliśmy w żaden sposób skontaktować się z tamtejszym
      proboszczem, a nie uśmiechała nam się jazda w ciemno. Nasi kurialiści zapewniali
      jednak, że nie ma się czym przejmować - adres został przesłany z Kurii opolskiej
      i nawet jeśli przyjedziemy nie zapowiedziani, będziemy serdecznie przywitani.
      Oczywiście nie było moim zmartwieniem, czy doznamy tam jakichś serdeczności, czy
      też nie; naszym problemem była tylko i wyłącznie kwestia dojazdu: chcieliśmy
      wiedzieć, czy w ogóle jest możliwe (przy ciągle wysokim poziomie wody w Odrze,
      zalanych bądź podmytych drogach i zagrożonych mostach), by do owych powodzian
      dotrzeć.
      Tak czy inaczej pojechaliśmy i po licznych przygodach i jeszcze liczniejszych
      objazdach, dotarliśmy na miejsce. Owa wieś wyglądała strasznie. To niesamowite,
      co rozszalała woda może nawyczyniać (do dzisiaj śnią mi się niektóre widoki).
      Podjechaliśmy pod widoczny z daleka kościół. Stała tam grupka ludzi, od której –
      na nasz widok – odłączył się jakiś mężczyzna, energicznie otworzył drzwi naszej
      ciężarówki i zaczął na nas wrzeszczeć. Prawdę powiedziawszy, „rzucał mięsem”, a
      największą częstotliwość miało słowo „wypierdalać!”. Ponieważ nosił na sobie
      kapłańską koszulę, domyśliłem się, że jest to miejscowy proboszcz, który według
      poznańskich kurialistów, miał nas bardzo serdecznie przywitać. No i przywitał:)…

Zaszło oczywiście nieporozumienie, a przyczyną tegoż okazał się być pan Jerzy
      Owsiak.
      Otóż owa podopolska wioska, w czasie powodzi była praktycznie odcięta od świata
      i bardzo szybko zaczęło brakować wody pitnej, żywności, suchych ubrań, leków
      itd. W ogólnym bałaganie i permanentnej niemożności miejscowych władz, proboszcz
      okazał się jedynym człowiekiem, który powodzian skrzyknął, zorganizował i zaczął
      działać, by w tej trudnej sytuacji ratować co się da i pomóc zwłaszcza tym,
      którzy z racji wieku, albo choroby mieli najtrudniej. To był naprawdę dzielny
      ksiądz, choć lekko choleryczny.

Kiedy woda trochę opadła, pojawiła się możliwość wspomożenia tej wsi
      transportami podobnymi do naszego. Jako jedne z pierwszych pojawiły się
      ciężarówki (bodajże trzy) od pana Owsiaka. To znaczy pojawiły się kilka
      kilometrów od swego celu, za Odrą, przy wjeździe na most i zatrzymały się.
      Proboszcz dowiedział się, że te ciężarówki jadą właśnie do niego, zwołał ludzi
      do wyładunku, czeka, a tu nic: ani widu, ani słychu. Ciężarówki jak stały za
      Odrą, tak stoją. Zepsuły się? Ludzie czekali całą noc. Potem cały dzień. W końcu
      proboszcz wsiadł na rower (samochody zalało i były nie do użytku) i pojechał na
      drugi brzeg. A tam grzecznie mu wyjaśniono, że musi uzbroić się w cierpliwość,
      ponieważ pan Owsiak życzy sobie, żeby wjazd transportu do wsi i rozdzielanie
      darów zarejestrowała ekipa telewizyjna, a tak się przykro złożyło, że owa ekipa
      najwcześniej może przyjechać jutro, a kto wie, czy nie za dwa dni. Proboszcz
      nalegał, by machnęli ręką na telewizję i jak najszybciej przyjeżdżali, bo
      powodzianie bardzo potrzebują pomocy. Wtedy jeden z członków owego transportu, w
      obecności księdza zadzwonił z komórki do pana Owsiaka, przedstawił sytuację i
      spytał co robić. Po chwili rozłączył się i powiedział, że szefowi bardzo jednak
      na telewizji zależy i stąd mają dalej czekać do jej przyjazdu.

Proboszcz na takie dictum zdenerwował się okrutnie, nawkładał tym ludziom – z
      panem Owsiakiem na czele – od bezdusznych chamów, kazał im „wypierdalać!” i
      zapowiedział, że jeśli którakolwiek z panaowsiakowych ciężarówek wjedzie do jego
      wsi, to on i jego parafianie własnoręcznie te ciężarówki spalą, wraz z tym co na
      nich jest.
      A następnego dnia, do owej wioski wjechała nasza ciężarówka i ksiądz proboszcz
      biorąc nas za kogoś z ekipy pana Owsiaka, zareagował jak zareagował.

To wydarzenie przypomina mi się zawsze wtedy, gdy widzę pana Owsiaka, lub gdy
      ktoś zastanawia się, co jest nie tak z Owsiakiem, skoro właściwie wszystko z Nim
      jest super. I przychodzą mi wtedy na myśl słowa Chrystusa: „Kiedy dajesz
      jałmużnę, nie trąb przed sobą, jak obłudnicy czynią w synagogach i na ulicach,
      aby ich ludzie chwalili. Zaprawdę powiadam wam: ci otrzymali już swoją nagrodę.
      Kiedy zaś ty dajesz jałmużnę, niech nie wie lewa twoja ręka, co czyni prawa, aby
      twoja jałmużna pozostała w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda
      tobie.” (Mt 6,2-4)

I na koniec zdanie prawosławnego teologa, diakona Andrieja Kurajewa*:
      „Zło może podejmować nawet pożyteczne działania, nie zmieniając swojej własnej
      natury (jeśli filantropijne działania będą podejmowane w taki sposób, że
      pomagając ludziom pod jednym względem, pod innym względem będą umacniać ich
      sojusz ze złem w innych dziedzinach życia – choćby przez rozpalanie próżności
      ofiarodawców)”."
    • Gość: nm Re: POWÓDŹ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.10, 10:24
      dobry pomysł
      forumciechanowa.fc.pl/viewtopic.php?f=5&t=509
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka