Dodaj do ulubionych

Internet w netii- problemy

IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.10, 10:43
Mam pytanie czy osoby mające internet w netii LLU nie spotkały się z problemem
przerywania internetu w momencie gdy pada deszcz ewentualnie jest burza. Ja u
siebie od pewnego czasu zaobserwowałem ze przestaje mi działać internet i
telefon gdy zbliżają się opady deszczu nad nasze piękne miasto. Dzwoniłem na
infolinie netii a tam powiedziano mi ze jedynym rozwiązaniem jest migracja w
dół gdzie nie mam problemów z transferem a i sam technik stwierdził że moje
łącze powinno bez problemu obsłużyc tą prędkość.
Obserwuj wątek
    • Gość: Deus Irae Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.10, 13:19
      Witam
      Mam, niestety, to samo. Ogólnie rzecz biorąc Netia śmiga aż miło. Kiedy jednak
      są większe opady albo burza internet "pada". Ciekawe, jakie są tego przyczyny.
      Pozdrawiam
      • Gość: netia Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.10, 16:11
        i u mnie to samo od niedawna. Propozycja migracji w dół, żenada.
      • Gość: rafi Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.10, 16:18
        Ta sama sytuacja. Na ruterze nie gaśnie dioda synchronizacji, tylko dioda
        Internet. Technik stwierdził, że w takiej sytuacji to problem raczej na węźle.
        Ponieważ jest synchronizacja i parametry linii są dobre to nie wina linii ani
        centrali.
    • Gość: dynia Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.10, 17:19
      mam dokładnie to samo. Gdy zbliża się deszcz ...internet mi pada.
      A o co chodzi z tą migracją w dół?
      • Gość: netia Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.10, 17:34
        czyli zaproponują taką prędkość, która będzie stabilna i nie będzie zrywała w
        czasie deszczu. Nie 4MB a np. 1.
        Myślałem, że mój przypadek jest jednostkowy a tu widzę, że problem jest większy.
        • Gość: net Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.10, 17:57
          Problem jest, choć technicy Netii chyba jednak nie przejmują się sprawą.
          Problemy są nie tylko z netem, ale też z linią. Jak się zbliża burza, to
          najczęściej i jedno i drugie pada. U mnie sygnału telefonicznego nie było (net
          akurat był), to najpierw mnie poinstruowano, że pewnie są problemy u mnie z
          kabelkami i dopiero, kiedy trzykrotnie wykluczyłem te problemy, pani "technik"
          stwierdziła, iż im się centralka zawiesiła i wystarczy ją "zresetować". Sygnał
          się pojawił.
          Ale wracając do netu. Pojawia się on o dziwo, kiedy owa burza jest w epicentrum.
          Doprawdy dziwne. A problemy z tego, co wiem, mają użytkownicy wszystkich
          prędkości, nawet 1 Mb.
          • Gość: dynia Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.10, 18:41
            DOKŁADNIE, jak napisałam ten problem dotyczy mnie - przy każdym
            deszzu, mimo że mam 1 MB
            • Gość: netia Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.10, 18:59
              wniosek z tego taki, że nie ma co godzić się na zejście do 1MB bo i tak to nic
              nie da.
              • zarek35 Re: Internet w netii- problemy 10.08.10, 19:34
                Ja mam 1MB i dokładnie takie same problemy. Zauważyłem też coś dziwnego.. Sam
                nie wiem czy to możliwe.. Nie otwierały się strony tak jakby nie było internetu,
                a program p2p pobierał dane..
                A z własnego doświadczenia wiem, że te rozmowy telefoniczne nie dają rezultatu..
                Proponuję napisać do nich reklamację poprzez formularz na stronie. Może jak parę
                osób nas napisze o tym samym problemie to się zainteresują..
                • Gość: kiero Re: Internet w netii- problemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.10, 20:00
                  Cena = jakość :P
                  • Gość: klient Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.10, 23:21
                    No to ładnie zakładając wątek myślałem że to jednostkowe problemy a tu wszyscy
                    mam ten sam problem.

Mi zaproponowano migrację na którą się nie godzę a na razie postanowiłem
                    codziennie sobie dzwonić i zgłaszać problem z netem. Albo poprawi to albo bedzie
                    trzeba powalczyć i wypowiedzieć umowe Netii z ich winy bo jak na razie nic nie
                    robią tylko opowiadają dyrdymały o tym że TP oddała im najgorsze linie i to
                    napowietrzne gdzie w ciechanowie wszystko idzie studzienkami.
                    • zarek35 Re: Internet w netii- problemy 11.08.10, 08:28
                      Niech głupot nie gadają, że TP S.A. oddała im najgorsze linię. W Ciechanowie nie
                      ma linii napowietrznych, a te kablowe były stosunkowo nie dawno modernizowane.
                      Poza tym przy przejściu z TP do Netii monterzy nie zmieniają przebiegu łącza
                      tylko przepinają na centrali na Netię. A więc jak działał na tej linii internet
                      TP to i powinien Netii..
                      • Gość: LLU Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.10, 21:31
                        no i to samo im powiedziałem, natomiastjestem ciekaw jesli są tacy skorzy do
                        migrcji w dół przy tym problemie to co zaproponują osobom które mają prędkość
                        1MB bo nie ma opcji 512 przy LLU.

Może się umówimy ze osoby zainteresowane tym faktem będą codziennie zgłaszać na
                        infolinii problem z netem, w końcu kiedyś będą musieli ustąpić :)
                        • Gość: Narhir Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.10, 22:11
                          Tez mam dokladnie ten sam problem, już trzeci raz skladam usterke i a pierwszym
                          razem u siebie an centrali cos naprawiali.. za drugim razem naprawiali przy moim
                          domu kable.. a teraz czy cos mieli trzeci raz naprawiac ale czy naprawili to nie
                          wiem.. z tego co mi sie wydaje w czym moze byc problem to jest to "namakanie ich
                          lini" ale nie przy moim domu ani przy waszym domu... tylko gdzies DALEJ.

Dlatego bo pada nam interenet czasami przedtym jak pada deszcz wiec oznacza to
                          ze zalewa jakies miejsce gdzie pada kiedy u nas dopiero ma zaczac padac :P wiec
                          proba naprawienia tego poprzez grzebanie w kabelkach przed domem jest bez sensu...

Jeszce dostalem z infolini wiele innychc eikawych propozycji jak: wlaczyc i
                          wylaczyc router, zmienic oprogramowanie routera itp... pani nie byla w stanie
                          zrozumiec dlaczego pada mi internet :(

Niech ktos cos zrobic z ta Netia!
                          • Gość: ! Re: Internet w netii- problemy IP: 109.243.69.* 12.08.10, 13:19
                            Netia to jedno wielkie oszustwo,naciaganie ludzi na beznadziejny internet i
                            problemy na koniec umowy
                            • Gość: netia Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.10, 16:03
                              nie jest to żadne oszustwo bo do tej pory wszystko chodziło jak należy i jest
                              awaria którą trzeba usunąć.
                              • Gość: ! Re: Internet w netii- problemy IP: *.tktelekom.pl 12.08.10, 16:17
                                hahaha awaria:) zobaczymy jak długo bedzie trwała ta awaria:)
                                • Gość: netia Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.10, 16:38
                                  no na to pytanie właśnie nie znamy odpowiedzi.
                                  Jeszcze raz powtórzę mam 3 rok neta z tej firmy i nie miałem powodu do narzekań
                                  co do ceny i jakości również.
                                  • zarek35 Re: Internet w netii- problemy 13.08.10, 10:58
                                    W dniu wczorajszym napisałem reklamację. Zobaczymy co mi odpiszą.. :-)
                                    • Gość: LLU Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 14.08.10, 08:32
                                      Do mnie dzwonili przed wczoraj z propozycją migracji technicznej na 4MB ale
                                      powiedziałem ze się nie godzę, powiedziałem mój punkt widzenia i koleś
                                      stwierdził że ponownie przekaże do techników, natomiast na pytanie czy zostanę
                                      poinformowany o wyniku kolejnego zgółoszenia koles powiedział mi żebym po prostu
                                      jak za 3-4 miesiące dalej miał takie problemy żebym zadzwonił, chyba oszalał
                                      niech mi tylko net przez ten deszcz zniknie zaraz dzwonię

Ps. daj znać jak wynik złożonej reklamacji
                                      • Gość: zarek35 Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 14.08.10, 09:18
                                        Hahaha Za 3-4 miesiące to i minie okres na burzę. Na razie dostałe potwierdzenie
                                        zgłoszenia i info, że sprawa została skierowana do działu technicznego.
                                        Oczywiście poinformuję co mi odpowiedzieli. No na pewno nie zaproponuję mi
                                        zmniejszenia transferu bo mam 1MB.. :)
                                        • Gość: yy? Re: Internet w netii- problemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.10, 10:32
                                          Pachnie mi tu pozwem zbiorowym :D. Neostrada to podobno syf, ale przez 4 lata
                                          nie działała mi 5 godzin jak porypali przypadkiem konfigurację węzłów :D.
                                          • Gość: ... Re: Internet w netii- problemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.10, 14:45
                                            a ja się cieszę, ze nie skusiłem się na netię i zostałem w neo. też
                                            mam 4lata i w ciągu tego czasu 1 awaria kilkugodzinna. a netia
                                            obiecywała cuda na kiju
                                      • zarek35 Re: Internet w netii- problemy 14.08.10, 14:54
                                        No więc miałem telefon z Netii.. Fakt pan był bardzo uczynny choć z jego głosu
                                        wynikało, że sam nie wierzy w to co mówi.. Albo był niedouczony..
                                        I tak.. Parametry linii mam bardzo dobre.. To mnie akurat nie dziwi.. Pan
                                        sugerował mi, że TP S.A. wyłącza węzeł gdy jest burza. To akurat wyśmiałem..
                                        Obecne obiekty mają tak dobre zabezpieczenia, że nie stosuje się takich praktyk.
                                        TP nie wyłącza ani swojego węzła ani węzła Netii, który jest w sąsiednim
                                        budynku. Obiecał mi, że wyślą zapytanie do TP S.A. dlaczego tak się dzieje, a że
                                        poinformowałem go, że problem występuje w całym Ciechanowie, poinformuje też o
                                        problemie swojego przełożonego.
                                        Z rozmowy wywnioskowałem, że dobrze by było gdyby problemy znowu wystąpiły, było
                                        dużo reklamacji. W takim przypadku sprawa traktowana jest jako uszkodzenie masowe!
                                        A więc następnym razem wszyscy zgłaszajmy awarię!
                                        • Gość: Narhir Re: Internet w netii- problemy IP: *.ip.netia.com.pl 14.08.10, 16:31
                                          Witaj Zarek35, chyba najpierw dzwonili do ciebie a potem do mnie trzeba naprawde o jakims pozwie zbirowym pomyslec albo cos bo to nie ma sensu!

Ja tez wlasnie mialem "ciekawy" telefon z netii, najpierw sie pan przedstawia i informuje mnie ze... "Kto panu sprzedal 6 Mega!" "na takim laczu nie bedzie panu dzialac 6 mega!" :D I tak dalej nastepnie bylo jeszcze lepiej! pan powiedzial ze mam neostrade w netii :) caly czas ten pan powtarzal ze moze w kazdej chwili pojechac na centrale I sprawdzic czy w chwili obecnej dziala mi internet.. co bylo by bez sensu bo internet nie dziala wtedy kiedy pada deszcz :) poinformowalem tego pana o tym temacie czy on o nim wie ze ludzie z roznych czesci ciechanowa z rozna przepustowoscia lacza maja dokladnie ten sam problem! I netia nic z tego nie robi,

Nastepnie, rozmawialem z kolega tego pana który naprawde znał sie na rzeczy ale też nie byl w stanie pomoc bo jedyny sposob na ustalenie gdzie jest problem jest sprawdzenie lacza wtedy gdy pada deszcz .. a ze ten pan mial 6 godzin na "usuniecie awari" to najwygodniej by bylo pojechac.. sprawdzic czy dziala internet uznac ze "parametry lacza sa dobre" i ze userka zostala naprawiona :)

Oczywiscie to nic nie zmieni ani nic nie naprawi jedynym sensownym rozwiazaniem proby naprawienia tego bledu jest... zglaszac awarie codziennie, liczac ze beda te awarie codziennie rozwiazywac w ten sam genialny sposob.. az gdy podczas sprawdzania lacza bedzie padal deszcz I uda sie ustalic gdzie jest usterka, i tym samym ja naprawic :)
                                          • Gość: zarek35 Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 14.08.10, 17:52
                                            Węzeł w Ciechanowie jest bezobsługowy a więc nie trzeba jechać aby sprawdzić
                                            łącze. A na pewno już nie ten gościu który dzwoni, on załatwia sprawę "zza
                                            biurka" lub przekazuje ją dalej.. Na prawdę, co nie którzy konsultanci są śmieszni..
                                            Ja swojemu wytłumaczyłem, a on chyba przyjął do wiadomości, że problem nie jest
                                            u mnie a w całym Ciechanowie, a więc w na węźle! I obiecał całą sprawę przekazać
                                            dalej. Powiedział też byśmy zgłaszali jak wystąpi problem, a sprawa będzie
                                            traktowana jako uszkodzenie masowe, a nie jednostkowe przypadki.
                                            A jak nie będzie się poprawiało, napiszę reklamację faktury i poproszę o
                                            naliczeni mi bonifikaty..
                                            • Gość: netia Re: Internet w netii- problemy IP: 87.205.146.* 14.08.10, 19:25
                                              ja wczoraj dwa razy dzwoniłem. Pierwszy telefon totalna załamka. Odebrała jakaś
                                              młoda konsultantka która nie miała zielonego pojęcia o czym ja mówię. Na
                                              pytanie czy jest jakaś awaria odpowiadała jak automat :proszę czekać na telefon
                                              od techników, na pytanie kiedy do mnie raczą zadzwonić odpowiedziała że nie wie.
                                              I tak kilka razy. Zapytałem czy będę musiał płacić pełną kwotę za usługę
                                              odpowiedziała, że jak będzie zasadne zrobią korektę faktury. I tak w kółko jak z
                                              debilem. Załamałem się poziomem dyskusji i się rozłączyłem.
                                              Po kilku minutach dostałem maila :) z odpowiedzią na pisemną reklamację którą
                                              złożyłem kilka dni wcześniej, czyli mój telefon zadziałał:) W nim poinformowano
                                              mnie, że Dział Techniczny zweryfikował Pani łącze i niestety jest konieczna
                                              zmiana przepustowości, aby usługa działała prawidłowo. Zadzwoniłem ponownie.
                                              Pani już bardziej rozgarnięta powiedziała że może tylko potwierdzić że dział
                                              techniczny zwerifikował linię i że trzeba przejść na niższą prędkość. Z 4 na 2
                                              MB. Zgodziłem się i zapowiedziałem że jeżeli będzie zrywało albo nie będzie tych
                                              2 poproszę o zerwanie umowy. Miła pani powiedziała, że będzie to możliwe w takim
                                              przypadku. Więc czekam na zmianę i efekty zmiany prędkości.
                                              • Gość: zarek35 Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 14.08.10, 20:57
                                                A nauczony takimi praktykami, że jak dzwonię, trafiam na mało rozgarniętych
                                                konsultantów, to reklamację składam drogą mailową. A nich mają wszystko na
                                                piśmie.. :)
    • Gość: pesmichal Re: Internet w netii- problemy IP: *.xdsl.centertel.pl 15.08.10, 21:47
      teraz była burza, internet działał ?
    • Gość: zarek35 Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.10, 22:04
      Znowu była burza i nie było neta.. Nie dostałem informacji o zamknięciu
      poprzedniej reklamacji, a już piszę nową.. Proponuję wszystkim zrobić to samo..
      Tylko teraz przez tydzień nie będzie mnie w domu..
      • Gość: aasga Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.10, 12:52
        U mnie to samo,przynajmniej wiemy ze zaraz bedzie padac^^
        • Gość: pipi Re: Internet w netii- problemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.10, 13:54
          a to wszystko macie za 5zł mniej niz w neo, pozdrawiam
          • Gość: netia Re: Internet w netii- problemy IP: 87.205.149.* 16.08.10, 18:02
            to wszystko czyli co?
            • Gość: rafi Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 16.08.10, 21:12
              5 zł? chyba nie wiesz o czym mówisz?
              28zł za telefon i 49zł za 4 MB
              Pokaż mi ofertę w TP o 5zł wyższą a przejdę na nią w ciągu miesiąca
              • Gość: Narhir Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 18.08.10, 19:18
                deszcze pada.. a internet dziala tez tak macie ?
                • Gość: 12 Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 18.08.10, 19:31
                  tez i jestem bardzooooooo zdzwiona.
                  • Gość: netia Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 18.08.10, 20:16
                    działa
                  • Gość: ! Re: Internet w netii- problemy IP: *.tktelekom.pl 18.08.10, 20:22
                    netia to jeden wielki chlew, ich nie interesuja wasze problemy, tylko wasze
                    pieniążki, oferują super hiper extra predkosc, a jak sie pozniej okazuje placisz
                    za nia a masz o wiele niższą, "uwolnienie łącza" ha ha ha na tych kablach
                    rewelacji nie bedzie.
                    netia wszystkie problemy sklada na tp, a sami nie rusza dupska, daje sobie reke
                    uciac ze ten problem znowu sie ponowi w ciągu tygodnia góra dwóch
                    • Gość: 12 Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 18.08.10, 20:56
                      wogole zeby klient do nich doszedl to daja prezenty i wgl. a dla stalych abonamentow nic!!!!
                      • Gość: netia Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.10, 18:50
                        i jak? U mnie bez zmian, czyli burza= zrywa.
    • Gość: A Re: Internet w netii- problemy IP: 77.85.111.* 24.08.10, 19:23
      Czesto sie to zdarza?
      • Gość: netia Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.10, 19:28
        ostatnio co deszczyk pokropi.
        Jak zerwie to wyglądam za okno i kropi :) Pogodynka normalnie. Po ustaniu
        deszczyku wszystko wraca do normy:)
        • Gość: użytkownik netii Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.10, 20:33
          Ja dzwoniłem wczoraj do nich jak mi neta przerwało
          do działu technicznego i facet kazał mi wykonać następujące czynności:
          - odłączyć modem z gniazda usb (ja mam sagem f@st800),
          - podłączyć do innego portu usb,
          - nie robiąc żadnych innych czynności uruchomić ponownie komputer
          I o dziwo pomogło. A pan z pomocy technicznej mi powiedział że komputer nieraz daje za mało energii na dany port a sagemy są wrażliwe na to.
          Tak to wyglądało u mnie :)
          • Gość: Narhir Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.10, 08:59
            dobrze ze ci to zadzialalo.. ale to nie w tym lezy problem ;> MY jak nam neta
            przerwie ;> nie mozemy korzystac z telefonu I zadne kombinacje modemowe nie
            pomoga.. bo ich zalewa na centrali/wezle jakims lub cos takiego, pozatym u mnie
            jest czesto tak.. ze pada internet a dopiero za jakis czas zaczyna padac
            deszcz.. a to oznacza ze GDZIES COS ZALEJE wtedy przestanie net dzialac i potem
            dojdzie domnie ten deszcz ;> oczywiscie czasami przestaje dzialac w tym samym
            czasie co pada deszcz ale czasami przed deszczem;>
            • Gość: użytkownik netii Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.10, 11:35
              Ja mam 1Mb/s w Netii i podobno w LLU ale wcześniej jak deszcz padał to mi też przerywało neta natomiast telefon jak sprawdzałem to sygnał był - może dlatego że mam go w TPSA. A to co opisywałem wyżej to poprostu się w końcu wkurzyłem i zadzwoniłem do nich. I po tym ich przepisie pomogło. Od tego czasu faktycznie nie obserwowałem w czasie deszczu. Ale przy najbliższym pogorszeniu pogody poobserwuję.
              Póki co na razie śmiga :)
              www.speedtest.pl/results/11060096.jpg
              • Gość: rafi Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 07.09.10, 16:23
                Po dzisiejszym - kolejnym już moim zgłoszeniu awarii dostałem informację, że jest to już awaria zbiorowa. Tylko nadal nie ma informacji kiedy usterka zostanie usunięta. Dziś od godziny 14 do 16 miałem cztery razy przerwę w dostępie do internetu.
                • Gość: użytkownik netii Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 07.09.10, 17:10
                  Od 1 tego miesiąca dostałem już od nich 2 Mb/s i dopiero dziś zaobserwowałem ale niedawno pod koniec deszczu - przerwało ( błąd 721). Ale znów pojechałem według tego ich przepisu który opisywałem wyżej - czyli zmieniłem porty i restart kompa
                  i poszło.
                  Chodzi.
                  Nie dzwoniłem do nich bo za późno zaobserwowałem ten problem a teraz póki co wyszło słoneczko i wszystko śmiga jak trza.
                  Może to wina tego Sagema Fast800. Może na tym routerze (ASNAX AR 1004G) co mi go przyślą będzie chodziło lepiej? Ale najpierw niech go mi przyślą :), podobno nie mają na magazynie.
                  • Gość: użytkownik netii Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.10, 19:09
                    Właśnie pada deszcz a ja jestem po rozmowie z konsultantem z działu technicznego który ożywił mi internet ( który przestał chodzić jak zaczął padać deszcz i w żaden sposób nie mogłem go odpalić, pomimo przepinania modemu na różne porty i restartu kompa)
                    Więc podaję drugą witaminkę dla użytkowników Sagem Fast800:
                    -odinstalowanie modemu w panelu sterowania i jak system poprosi to go odłączyć,
                    -restart kompa,
                    -ponowna instalacja modemu według instrukcji.
                    Proste prawda?? :)
                    Ale mi jednak pomogło i net mi chodzi.
                    Czy to jest problem nasz wszystkich użytkowników Sagemów??
                    Co o tym sądzicie??
                    • Gość: netia Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.10, 19:34
                      za każdym razem jak pada deszcz mam odinstalować i ponownie instalować modem? :)
                      Problem leży po stronie operatora. Nie dajcie sobie makaronu na uszy nawijać.
                      • Gość: rafi Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.10, 20:34
                        Dokładnie. Problem nie występuje tylko w Sagemach. Ja używam routera i jest to samo. Jest synchronizacja - a internetu brak.
                        • Gość: LLU Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.10, 20:59
                          A z tym odinstalowywaniem to jest tak że bedziesz tak długo cudował aż wróci połączenie z netem. Poza tym ja mam router z netii, moja dziewczyna ma router własny a kumpel ma modem netii i również nikt z nas nie ma neta. A ja własnie zauważyłem że oprócz tego ze mi net w deszcz przerywa to do tego pomimo tego że mam 8 Mb na umowie to chyba sami bez mojej wiedzy zmienili mi na 4 bo tyle max pokazuje. Zaraz do nich dzwonie po raz enty...
                        • zarek35 Re: Internet w netii- problemy 09.09.10, 21:03
                          Ja mam zwykł modem ZyXEL i też zrywa gdy pada.. Nawet niech mi technicy z Netii nie mówią, że za każdym razem jak pada mam odinstalowywać i instalować modem.. To jest śmieszne!
                          Ja na swoje 2 czy 3 zgłoszenia do tej pory nie otrzymałem żadnej odpowiedzi.. Chyba czas napisać kolejne zgłoszenie bo dziś znowu nie było neta..
                          • Gość: użytkownik netii Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.10, 22:07
                            Nie mam za dużo czasu siedzieć w necie żeby obserwować jakość łącza w czasie deszczu, ale tak się trafiło że dziś drugi raz do nich zadzwoniłem ze zerwanym łączem i mi pomogli. Czy to było odciągnięcie mnie do momentu aż net sam się naprawi? - no nie wiem.
                            Dzwoniłem dziś do nich w czasie deszczu przed 19, a nawet po 18 bo robiłem to co opisywałem wyżej mając konsultanta z działu technicznego na lini telefonu. Trwało to z 30min. No ale cóż poświęciłem się bo chciałem zobaczyć do końca co on mi poradzi, a i dziś na kontakt z nimi byłem ostro nastawiony. Mówiłem ze i porty zmieniałem i kompa restartowałem i odłączałem i podłączałem modem i za cholerę nie mogłem się połączyć.
                            Zrobiłem to co mi ten pan kazał tak jak opisywałem w moim poprzednim poście którego już napisałem tuż po 19,
                            a deszcz dalej padał raz mocniej raz słabiej z dobrą godzinę i nie zerwało mi już łącza ani razu nawet do tej pory. Więc kochani ja już nie wiem co o tym sądzić, i o tym co piszecie. Wcale ich nie bronię, ale obiecuję wam że przy następnym pogorszeniu pogody zaobserwuję czy mi znowu zerwie czy nie i dam znać jak to się ma.
                            Ale jak mi znowu zerwie to z tonu już im nie zejdę!!!!!!!
                            • Gość: LLU Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.10, 22:26
                              mówisz że około 19 Ci pomógł a u mnie to wyglądało tak że około 19 to nie robiąc nic już miałem neta. A tak na marginesie masz LLU czy tylko BSA?
                              • Gość: użytkownik netii Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.10, 16:02
                                Ale do 19 do puki mi nie pomogli net mi nie chodził w ogóle i ni cholery nie mogłem go połączyć a od 19m już mi chodził pomimo iż deszcz jeszcze padał raz mocniej raz słabiej ale dobre ponad pół godziny jak nie lepiej jeszcze lało.
                                Tak jak pisałem jak znowu pogoda będzie zła to dam znać czy chodzi czy nie. :)
                                Poprzednio w dziale technicznym jak pytałem to powiedzieli mi że mam w LLU.
                                • zarek35 Re: Internet w netii- problemy 10.09.10, 21:50
                                  Ja dokładnie nie wiem, o której mi siadł.. O zerwaniu internetu i czerwone diodzie na modemie powiedziały mi dzieci.. Mogło to być około 17-18.. Około 19 internet też u mnie działał..
                                  Co mnie zastanawia.. W sierpniu internet już "siadał" gdy w Ciechanowie jeszcze nie padało a tylko grzmiało gdzieś w oddali.. Teraz gdy pada, raz działa raz nie.. To wygląda tak, jakby to nie w Ciechanowie coś siadało.. Sam już nie wiem co o tym mam myśleć..
                                  A po wczorajszej reklamacji i napisaniu, że nie otrzymałem odpowiedzi na wcześniejsze zgłoszenia, milczą. Nawet nie podali numeru zgłoszenia.. Tylko info, że reklamacja do nich wpłynęła..
                                  • Gość: rafi Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 11.09.10, 01:35
                                    Linki z mojego routera z 9.09 pokazują że przerwy trwają około 10 min, więc zanim się do nich dodzwonisz to samo się naprawia

9/9/2010 17:21:43> Accept() fail
                                    9/9/2010 17:21:43> Accept() fail
                                    9/9/2010 17:25:45> Call drop because echo reply not received in time
                                    9/9/2010 17:25:45> SNMP TRAP 2: link down
                                    9/9/2010 17:34:12> ppp_ready: ch:80525f84, iface:804a18b0
                                    9/9/2010 17:34:15> SNMP TRAP 3: link up
                                    9/9/2010 17:34:15> Accept() fail
                                    9/9/2010 17:34:15> Accept() fail
                                    9/9/2010 17:40:5> Call drop because echo reply not received in time
                                    9/9/2010 17:40:5> SNMP TRAP 2: link down
                                    9/9/2010 17:48:21> ppp_ready: ch:80525f84, iface:804a18b0
                                    9/9/2010 17:48:21> SNMP TRAP 3: link up
                                    9/9/2010 17:48:21> Accept() fail
                                    9/9/2010 17:48:21> Accept() fail
                                    • Gość: Daniel Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 23.09.10, 15:53
                                      Mam ten sam problem co wszyscy. Też gdy zbiera się na deszcz albo już pada zrywa mi połączenie. Oprócz tego zauważyłem spadek prędkości mojego łącza, które do niedawna oscylowało w granicach 1,2 - 1,3 Mb/s a teraz jest prędkość ok. 0,8 Mb/s:
                                      www.speedtest.net/result/964419996.png
                                      A oprócz tego dziś zadzwoniła do mnie pani z netii z ofertą przedłużenia umowy, która kończy się dopiero za pół roku. Miałbym przeskoczyć na 4 Mb/s ale przez to co się dzieje u mnie i innych korzystających z netii nie wiem czy nie wyjdę na tym jak Zabłocki na mydle...
                                      Oferta co prawda jest cenowo korzystna ale zastanawiam się czy w obecnej sytuacji te 4 Mb/s są do osiągnięcia na mojej linii, mimo zapewnień konsultantki, która do mnie zadzwoniła, że będzie działać...
                                      • Gość: Technik Re: Internet w netii- problemy IP: *.opera-mini.net 23.09.10, 16:36
                                        Do centrali LLU Netii sygnał (Internet 300Mb/s) jest doprowadzony radiolinią. Kiedyś był światłowodem, ale coś się uszkodziło (wtedy była taka globalna awaria że w Ciechanowie i netu z Netii nie było) i zrobili na szybko radiolinią. I tak już zostało. Dlatego jak pada deszcz sygnał słabnie albo zanika. Zobaczycie co się będzie działo jak będzie śnieg i sroga zima. Takie radiolinie mają sens, to jest standard w sieciach GSM kiedy to BTSy są łączone radioliniami właśnie. Pewnie tu skorzystano z czegoś o kiepskich parametrach i stąd te problemy.
                                        • Gość: LLU Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 23.09.10, 23:11
                                          Mam pytanie czy to jest pewna informacja?
                                          Bo jeśli tak to sobie kogoś z tej netii wyciągnę przez telefon.
                                          Aktualnie od tygodnia czekam na rozwiązanie mojego zgłoszenia, co ciekawe miało być rozwiązane w zeszły piątek. Neta cały czas rwie zmigrowali mnie z 8 na 4 pomimo mojego kategorycznego sprzeciwu i muszę tylko się doczytać w umowie i regulaminie czy na podstawie tego mogę zerwać umowe z ich winy.
                                          Bo nie bedę się z nimi cały czas męczył, jak mają klienta w dupie to już ich problem wybór spoy jest na rynku
                                        • zarek35 Re: Internet w netii- problemy 24.09.10, 20:45
                                          Czy jeszcze ktoś może potwierdzić te info o radiolinii? Bo aż mi się nie chce wierzyć, że taka prowizorka byłaby tak długo. Z drugiej strony w Polsce najdłużej działają prowizorki.. :-)
                                          A ile osób tu piszących ma zgłoszenia awarii? Ale takie z numerem zgłoszenia.. Ja zgłaszałem do nich trzy razy, drogą mailową. Żadne nie zostało do tej pory zamknięte (przynajmniej ja o tym nie wiem).. A najstarsze jest chyba z początku sierpnia.. Za każdym razem konsultant problem przekazuje dalej! A ostatnio, monter z TP S.A. nawet sprawdzał mi łącze.. Nie wiem po co, skoro jest bardzo dobre.. :-)
                                          • Gość: netia Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.10, 09:51
                                            ja mam zgłoszenie z numerem sprawy z 19 sierpnia i cisza. U mnie też z Tepsy sprawdzali i było ok. Jeżeli nagle wszyscy w Ciechanowie mają problemy i wszystkich migrują do niższych prędkości do post Technika powyżej ma sens.
                                            • Gość: LLU Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.10, 21:51
                                              No ja również mam nr zgłoszenia ale niestety dopiero sprzed tygodnia chociaż zgłaszam usterki już ze 2 miesiące. Z ciekawości czy to tylko mój problem założyłem ten wątek i nie wiem czy się cieszyć że nie jestem sam z tym problemem czy raczej płakać że tylu nas w tym gów... siedzi :)
                                              ja już czekam od tygodnia przeszło na technika z TP który ma rzekomo sprawdzić moją linię. kolo z netii mówił że bedzie to sprawdzone następnego dnia a ja dalej czekam... . Chociaż co ma moja linia do rzeczy jeśli w całym Ciechanowie osoby podłączone pod ich centralę mają problmy.
                                              Mam pytanie do osób które zmigrowały na niższą opcję prędkości podpisywaliście aneks?
                                              • Gość: cenzura Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.10, 22:29
                                                kiego ch...a zniknely moje posty?
                                              • Gość: gość Re: Internet w netii- problemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.10, 22:49
                                                Nudne,temat od dłuższego czasu i dalej nic z niego nie wynika.
                                                Jak macie problemy, to przejdźcie do innego operatora.
                                                • Gość: LLU Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 26.09.10, 10:40
                                                  ja nie rozumiem jeśli nudn to nie czytaj i nie wypowiadaj się w nim jeśli nie masz nic ciekawego do dodania
    • Gość: lala Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 26.09.10, 16:37
      A może napisalibyśmy jakieś wspólne zgłoszenie awarii/reklamację.
      Moglibyśmy stworzyć takie pisemko do nich skierowane.
      A niżej podpisy i nr klienta czy coś takiego - nas wszystkich.
      Podpisy byśmy mogli złożyć np. któregoś dnia na deptaku.

Jak myślicie?
      (Bo nerw mi już brakuje na zachowanie netii, którzy tylko potrafią prowadzić dłuuuugie rozmowy telefoniczne)
      • Gość: LLU Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 26.09.10, 21:51
        Nie ma problemu ja jestem jak najbardziej za. Tez chętnie coś z tym metem zrobię bo faktycznie jak przyjdzie zima to nawet na forum nie bedzie jak zajrzeć
        • Gość: rafi Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 27.09.10, 12:02
          Ja także za. Podajcie czas i miejsce.
          • zarek35 Re: Internet w netii- problemy 27.09.10, 12:44
            Ja też jestem za!
            • Gość: lala Re: Internet w netii- problemy IP: *.adsl.inetia.pl 28.09.10, 23:36
              jest ktoś chętny skonstruować takie pismo "grupowe"?
      • Gość: duszek Re: Internet w netii- problemy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.10, 19:41
        problem leży na węźle Netii.Neta dosyłają radiolinia.Prawdopodobnie sygnał jest na granicy linku i przy pogorszeniu pogody zrywa transmisje
        • Gość: Technik Re: Internet w netii- problemy IP: *.opera-mini.net 28.09.10, 20:26
          Oto jedyna moja słuszna rada na prowizorkę z której korzystacie: jest taki urząd/regulator jak UKE - www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?place=Menu07&news_cat_id=168&layout=0 . Urząd ten trzyma piecze nad rynkiem telekomunikacyjnym i reguluje to wszystko co się na nim dzieje. Tylko tu można zgłosić wasze żale i gwarantuje Wam, że będą wysłuchane. Z resztą nie wy pierwsi się na nich skarżycie -> media2.pl/telekomunikacja/60418-klienci-skarza-sie-na-netie-uke-sprawdzi.html . Oto link do formularza: www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?place=Menu07&news_cat_id=326&layout=9 .
          Jak już wiecie co robić, gdzie pisać, proponuję zamknąć post.
          Pozdrawiam
          Technik
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka