Gość: kierowca IP: 213.199.253.* 14.12.10, 19:30 Witam poproszę o podpowiedź jakie CB radio i gdzie można kupić wraz z montażem? Interesuje mnie Ciechanów i okolice. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ag Re: CB - radio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.10, 10:40 Ponawiam prośbę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: CB - radio IP: 87.205.149.* 15.12.10, 11:18 Witam, akurat ja mam na sprzedaż CB radio zakupione w sierpniu ( posiada jeszce gwarancje 1,5 roku ) uzyłem go kilka razy bo nie jeżdze jakos duzo raz na jakiś czas do domu i tyle. A Radio nie byle jakie bo jest Midlland Alan 78 plus multi, do radia dorzucam antenę ( bo to był zestaw ) Little Will "Wilson" 100 cm. Radio jest świetne, sprzedaje poniewaz niedawno wygrałem inne radio, i to jest mi niepotrzebne. Więcej o tym Radiu www.abcgps.pl/Zestaw_Midland_Alan_78_Plus_Multi__Wilson_Little_Will_100_cm-864.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hello Re: CB - radio IP: 213.77.7.* 16.12.10, 07:44 mozesz dac jakis namiar odnosnie ceny tego radia i ewentualnego obejrzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: CB - radio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.10, 12:07 Na stacji PKP koło bazarku, jest zakład gdzie naprawiają TV i między innymi ma CB, nie jestem pewien ale przy zakupie u niego montaż gratis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: CB - radio IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.10, 12:10 witam ja również montowałam swoje koło PKP i jestem bardzo zadowolona pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: CB - radio IP: 87.205.149.* 16.12.10, 08:29 A przepraszam co rozumiecie przez sformułowanie "montować"? podpięcie radia do zasilania wewnętrzengo? Założenie szyny w kokpicie? No przecież to można zrobić samemu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mobilek Re: CB - radio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.10, 08:33 radio akurat nie jest tak ważne jak antena i na to powinieneś zwrócić uwagę. Jak mam Ci polecić niedrogą a solidna antenę to polecam Little Will Wilson i do tego radyjko alan 109 w zupełności wystarczy, zresztą kolega wcześniej pisał że ma podobny zestaw do sprzedania, jeśli cena da dobrą to możesz brać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: CB - radio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.10, 08:59 A ja poleciłbym taki zestaw: Uniden 520xl (niestety do kupienia tylko przez allegro-ten model jest nie legalny w Europie. Firma President o to się postarała, ponieważ oba radia mają identyczną budowę, a 520xl jest o 2 razy tańszy od Johnego. Bardzo rzadko, ale można dostać takiego Unidena z certyfikatem). i do niego antenkę typu ML. Np Alan ML145. Koszt to ~350zł i spokojnie 10KM zasięgu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mobilek Re: CB - radio IP: *.adsl.inetia.pl 16.12.10, 09:01 Zwróć uwage na gazetke z media expert. Tam jest często w promocji radio Alan 199A za 159 zł chyba (czyli tak jak najtaniej na allegro i zaoszczedzasz na przesylce) Do tego Antena z magnetyczna podstawa lamana tez w promocji jest w media za 99 zł Czyli ceny są jak te najtansze na allegro i nie placisz jeszcze za przesylke. Oczywiscie mowa o cenach z gazetki, bo inaczej jest drogo. W radiu masz zarobiony wtyk od zapalniczki, w antenie tez, wiec wkrecasz tylko kabel od anteny do radia, podlaczasz wtyk do zapalniczki i dziala. A montaz uchwytu do radia... Wybierasz sobie najdogodniejsze pasujace Ci miejsce, przykrecasz na 2 srubki ktore sa w zestawie i ot to wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: CB - radio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.10, 09:51 przez montaż rozumiem zestrojenie radia z kablem antenowym i anteną, co jest bardzo ważne aby nie zakłócać eteru . Ty jako montaż rozumiesz zapewne podłączenie radia z biedronki do zasilania i anteny i z uśmiechem na ustach nazwać się mobilkiem – można i tak "Przez mA przepraszam co rozumiecie przez sformułowanie "montować"? podpięcie radia do zasilania wewnętrzengo? Założenie szyny w kokpicie? No przecież to można zrobić samemu :) " Jak zestroić anenę CB: nalezy mieć reflektometr ,czyli SWR-miarkę (można od kogoś pożyczyc), do strojenia uzywa się kanałów 1 ; 19 i 40 opiszę to na przykładzie popularnego miernika SWR K 145 Przełącznik PWR/SWR ustawić na SWR, drugi przełącznik FWD/REF na FWD ustawić radio na kanał środkowy (19,20) , wcisnąć przycisk nadawania i ustawić pokrętłem kalibracji na SWR-miarce wskazówke do napisu set czyli do konca skali, ale nie tak aby wskasowka sie opierala o scianke. przełączyć przełącznik na REF i odczytać wartość SWR, powinien być jak najmniejszy, czynność powtórzyc na kanałach 1 i 40, jeżeli SWR będzie miał większą wartość na 1 kanale niż na 40 to antene nalezy wydłużyc (najczęsciej tuleją przy podstawie), jeżeli na 1 kanale SWR będzie mniejszy niż na 40, należy skrócic antene az do uzyskania równej wartosci na kanale 1 i 40 i mniejszej na 19, np SWR=1,5 na 1 i 40 k, i SWR=1,2 na 19 k. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mobilek Re: CB - radio IP: *.adsl.inetia.pl 16.12.10, 10:11 tu byla mowa o zakupie tez, podlaczy to razem i tez bedzie dzialac bez problemu. Jak uzytkownikowi nie bedzie pasowac to moze podjechac sobie na pkp na strojenie. Przez wszystkie lata stroilem tylko jedna antene kiedy przedluzalem kabel, a tak nigdy tego nie robilem a zasieg i czystosc dzwieku byla bardzo dobra. I mozecie sie klocic ze trzeba stroic antene jak i tak 90% uzytkownikow nie stroi radia z antena, no chyba ze im juz nie chodzi. I gadanie ze bez strojenia sie nie da jezdzic tez jest bez sensu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: CB - radio IP: 87.205.149.* 16.12.10, 10:33 Kolego spokojnie nie musimy się obrażać, no więc mówimy o zestrojeniu, w tym też mogę pomóc bo mam SWR-miarkę. To ja sprzedaje ten zestaw wyżej midlland alan 78 plus multi + little will Wilson, moja cena za niego to 230 zł, radio naprawdę użyte kilka razy. Sprzedaje bo niedawno dostałem Presidenta Harrego III więc to radyjko oddaje za bezcen można powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: CB - radio IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.10, 11:06 "Gość" pytał co rozumiecie przez montaż więc mu odpisałem, zgadzam się, że kupując w zestawie antena jest w miarę zestrojona i żaden problem samemu postawić antenę na dachu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: CB - radio IP: 87.205.149.* 16.12.10, 14:33 Antenę stroi się na samochodzie, ale zgodzę się też z przedmówce trochę wyżej że wcale nie jest konieczne, strojenie anteny, no chyba że naprawde fatalnie odbiera radio, ale w większości przypadków będzie działało równie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: CB - radio IP: *.adsl.inetia.pl 16.12.10, 19:59 generalnie to jest konieczne jak się nie chce spalić końcówki mocy w radiu. Chodzi głównie o nadawanie gdzie moc naszego radyjka musi zostać wypromieniowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokos Re: CB - radio IP: 46.112.158.* 21.12.10, 01:13 kolego, antena w zestawie nie moze byc w miare zestrojona. jak już jest zestrojona to jest czysty przypadek, ale nie bedziesz miał pewności dopóki nie podepniesz miernika SWR. w innym przypadku jak niezestroisz antenki możesz spalic końcówke w radiu. A i nie stroi sie radia pod antena, czy antene pod radio, tylko antene do samochodu. wesołoych świat życzy car electronic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ded Re: CB - radio IP: *.xdsl.centertel.pl 16.12.10, 19:33 Jak chcesz na miejscu to wybierz sie do "gługasa" przy pkp. Radio bralbym president walker. Antenke jakas od sirio pewni ok 1m (lub wiecej jesli mozesz). Sam uzywam unidana 68 ale ciezko to dostac. Antene mam na stale sirio delta (odpowiednik president gamma). Jest to antena helikalna wiec nie trzeba jej stroic ale kazdja inne koniecznie wystroj. Nie kupuj badziewie typu tanie alany czy marketowe produkty. To zwykle szumofony i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: CB - radio IP: 87.205.149.* 17.12.10, 10:57 gdzie to dokładnie jest przy pkp te strojenie i ile bierze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: CB - radio IP: *.adsl.inetia.pl 17.12.10, 11:36 strojenie pewnie z 10-20 zł A jest to w budynku przy wejsciu na bazarek. Kolo bylej polokraglej stacji kolejowej waskotorowki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aniołek Re: CB - radio IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.12.10, 20:41 Klikajcie w link zamieszczony poniżej www.meetingplanner.pl/?pwid=b8695af34ceb41598aa33f4ff494f720 Odpowiedz Link Zgłoś