IP: 80.50.139.* 06.01.11, 11:20
Jestem w ciąży termin porodu mam w maju 2011r. na tą chwilę przebywam na zwolnieniu L4 , natomiast umowę w firmie do końca czerwca tego roku Czy w takim razie pracodawca może rozwiązać ze mną umowę o pracę ? Czy powinien pracodawca przedł. mi umowę? Wiem ,że napewno będe na urlopie macierzyńskim od dnia porodu. Co w takim razie z moją umową?Proszę o poradę!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: abc Re: umowa IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.11, 11:54
      Jak najbardziej ma do tego prawo.
      • Gość: . Re: umowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.11, 12:18
        Umowę masz na czas określony więc pracodawca zgodnie z przepisami nie musi ci jej przedłużać nawet w przypadku gdybyś nie była w ciąży a zasiłek macierzyński i tak wypłaca ci ZUS tylko za pośrednictwem pracodawcy. Ja na twoim miejscu liczyłabym się z tym że umowy nie będziesz miała dalej bo tak postępują nasi pracodawcy kobiety w ciąży i matki z małymi dziećmi nie są mile widziane jako pracownicy choćby najlepiej pracowały. Życzę powodzenia
        • Gość: mama Re: umowa IP: 80.50.139.* 06.01.11, 13:05
          czyli wynika z tego ze pracodawca musi mi dac 2 tygodniowe wypowiedzenie a co jesli mi nie da takiego wypowiedzenia
          • Gość: L Re: umowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.11, 13:57
            Wypowiedzenie dwutygodniowe mógł pracodawca zastosować gyby chciał Cię zwolnić przed końcem umowy. Jeżeli masz umowę na czas określony, to wygasa ona zgodnie z zapisem, bez potrzeby wcześnieszego wypowiedzenia. Chyba że, że w umowie zapisano innaczej.
            • Gość: mama Re: umowa IP: 80.50.139.* 06.01.11, 14:30
              W umowie mam zawarte dodatkowe informacje o warunkach zatrudnienia na podstawie kodeksu pracy długość okresu wypowiedzenia umowy dot.pracownika zatrudnionego na czas określony - okres wypowiedzenia wynosi dwa tyg.przy umowie zawartej na okres dłuższy niż 6 miesięcy.Moja umowa była podpisana na rok czyli musi mi pracodawca dac wypowiedzenie?Jeśli nie da wypowiedzenia co robić?
              • Gość: jo-la 21 Re: umowa IP: 46.113.97.* 06.01.11, 14:35
                Zgodnie z prawem może Cię zwolnić z dniem porodu. Potem przejmuje Cię ZUS i płaci macierzyński 20 tygodni a potem kuroniówka 6 miesięcy.
                • Gość: madame Re: umowa IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.11, 15:47

Dokładnie
                  • Gość: . Re: umowa IP: *.cnow.pl 06.01.11, 16:02
                    Czyli jeśli pracowałem/am dłużej niż rok i zakończyła mi się umowa a pracodawca jej nie przedłużył, to mogę starać się o zasiłek z PUP?
                    • Gość: jo-la 21 Re: umowa IP: 46.113.178.* 06.01.11, 17:19
                      TAK .
    • Gość: gosc Re: umowa IP: 80.50.139.* 07.01.11, 11:21
      tak ale macierzyński trwa 20 tyg i 2 dodatkowe z których tez moge skorzystac?Czy juz nie?Wiec wynika z tego ze wogole kobiety w ciąży nie są chronione
      • Gość: . Re: umowa IP: *.cnow.pl 09.01.11, 14:02
        Ogólnie jest meksyk w polityce pracy. No ale cóż tak to już jest i będzie.
        • Gość: anulka Re: umowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.11, 22:13
          Powiem tak, jak zaciąłam to nie było radości w firmie, wrecz przeciwnie wyrzucono mnie na l4
          • Gość: sas Re: umowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.11, 23:34
            umowę masz na czas okreslony więc rozwiązuje się z momentem upływu tego okresu , a okres wypowiedzienia wtedy ma znaczenie jeżeli pracodawca chce rozwiązać z Tobą umowę przed uwpływem tego okresu. Jeśli chodzi o umowy na czas określony i ciąże to jest przepis który mowi że jeżeli umowa na czas określony upływa w momencie kiedy minął już 3 miesiąc Twojej ciąży to wtedy ulega przedłużeniu do dnia porodu. A jeśli chodzi o Twoją sytuację to może z Tobą rozwiązać umowę
            • Gość: roftl Re: umowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.11, 09:34
              Rany...ilu tu domorosłych prawników - co jeden to lepszy jeśli nie napisać "lepściejszy";-)))
              • Gość: "O" Re: umowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.11, 09:58
                Ty za to zadziwiłeś "jyntelygencjo" nawet nie potrafisz napisać skrótu, to jest ROTFL a nie ROFTL...
                No i oczywiście wiele wniosłeś w temacie wątku...
                • Gość: roftl Re: umowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.11, 13:48
                  Polak najlepszym prawnikiem, lekarzem, politykiem - po prostu Wujek Dobra Rada ;-( A nie trzeba do fachowca się udać, żal tych paru złotych?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka