Dodaj do ulubionych

Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 09:22
Dziś gó...any szmatławiec czyli GW obraza inteligencję Polaków kim był Czesław Miłosz.
Poseł ziemii ciechanowskiej Robert Kołakowski jest tam wymieniony jako wróg gówna, bo nie jest zachwycony noblistą-komunistą.
Dla gówna jakim jest GW każdy komunista plujący na Polskę jest świętym nietykalnym
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9488120,PiS_chce__by_na_Festiwalu_Milosza_mowiono_o_jego__antypolskosci_.html
Obserwuj wątek
    • Gość: katolik patridiota Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 09:43
      Ty nie jesteś literaturoznawca tylko jarowyznawcą a pan (p)oseł który kwestionuje wielkość Miłosza jest po prostu ignorantem i matołem.
      • Gość: Doniec83 Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.olsztyn.mm.pl 23.04.11, 10:29
        > Ty nie jesteś literaturoznawca

No przeciez ma w nicku : 'literatuToznawca', wiec nie wiem kolego o co Ci chodzi:) Idiota nawet nie potrafi nicku napisac poprawnie. Niedobrze, za takie wpadki ojciec dyrektor rektor doktor poleci mu po dniowce :/
    • Gość: Michał Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 09:43
      puk puk - jest tam kto ?
      to na g to chyba w głowie masz
      • Gość: literatutoznawca Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 10:29
        Przywołany do tablicy wyleniały aktor poseł Fedorowicz to były aparatczyk z PZPR i wszystko jasne z kim trzyma PO i gó... medialne Michnika.

Dziś jego życiorys zaczyna się od 1989r. a przedtem wstyd przyznać sie co sie robiło
        pl.wikipedia.org/wiki/Jerzy_Fedorowicz
        Dziś zachwycamy się poezją Puszkina i tylko to chcemy znać ale czy tuskomatołki wiedzą co Puszkin chciał zrobić z Polską , gdy tworzył dzieła?
        • Gość: katolik patridiota Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 10:39
          patriotą nie jestem i nie budzę się w nocy oblany potem myśląc o tym co się stanie z tym krajem ale musze przyznać że coraz bardziej smuci mnie fakt że udało się tym bucom z jedynej słusznej partii tak podzielić społeczeństwo. Jarosław i jego przydupasy stworzyli kraj Tutsi i Hutu a cwaniaczkom z po podział tworzony przez kretynów jak najbardziej na ręke - nie trzeba martwić sie o rozwój - wystarczy postraszyć pisem. Z jednej strony narodowe brednie o wielkiej polsce i mesjańskiej roli z drugiej "druga irlandia ". I tak mało miejsca na normalność.................................
          • doniec83 Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski 23.04.11, 10:56
            Ja jestem w ogole przerazony tym, ze teraz mozna opluwac wszystko i wszystkich. Nie ma zadnych wartosci, zadnych ludzi ktorych nie daloby sie skopac i zniszczyc, panstwo pokazuje swoja slabosc nic z tym nie robiac. Kazdego dnia mam coraz mniej checi czytac jakiekolwiek wiadomosci, za kazdym razem trafiam na 'afere' robiona przez faszyste Kaczora. A PO bedzie tkwilo w marazmie, bo nie musza robic nic, zeby ich ponownie wybrac, wystarczajacym straszakiem jest ten caly oszolomski PIS.
            • Gość: literatutoznawca Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 11:25
              piszesz , ale myslisz PiS
              prawda ?
              > Ja jestem w ogole przerazony tym, ze teraz mozna opluwac wszystko i wszystkich.

gó... wyborcze nie dzieli tylko łączy jak zawsze
              wyborcza.pl/1,75515,2718840.html
              • Gość: katolik patridiota Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 11:36
                Nie rozumiem . Znaczy jesli nie płakałem po papieżu i nie uważam GO za jakikolwiek autorytet to juz nie ma dla mnie miejsca w tym społeczeństwie? To jest podział?? Kto nie z Wami ten przeciw Wam?? Podział to szczucie ludzi na siebie . TO konieczność opowiedzenia sie po którejś ze stron , to przede wszystkim chęć sprowadzenia wszystkich do wspolnego mianownika.
                • Gość: literatutoznawca Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 11:43
                  Nie musisz płakać po Janie Pawle , ale nie musisz zachowywac sie jak zdobywca barbarzyńca i tańczyć po jego smierci ,że skalpel zdobyleś.

Gówno wyborcze tak sie zachowuje własnie. Oto miara ich patriotyzmu i dobrego wychowania.

Zachowaj to dla siebie to jest ten sam mechanizm jesteś homo bądz ale nie pokazuj swojego fiuta i dupy wszystkim wokół.

• Gość: katolik patridiota Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 11:50
                    Acha - zaczynam rozumieć
                    Nie płakałeś po papieżu - zachowaj to dla siebie ; nie płakałeś po miłoszu - masz prawo a nawet patriotyczny obowiązek opluwać go.
                    Nie płakałeś po kaczyńskim - zamknij ryj pachołku rosji - nie płakałeś po narutowiczu - jesteś wspaniałym polakiem a nie jak ci zydzi.
                    I to plucie jadem wokół siebie . A jutro rano kościółek , wielka polska i "przekażcie sobie znak pokoju"( no chyba że gdzieś obok jakiś zyd albo pedał )

Jeśli to jest prawdzia polska to dumny jestem że nie uważasz mnie za prawdziwego polaka. ( tak tak wiem jestem czarnym żydowskim pedałem, agentem ruskim z gazety wyborczej omamionym przez miłosza )
                    • Gość: literatutoznawca Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 11:58
                      Oczywiście zrobiłes z siebie idiote i trudno dyskutować z takim.
                      Nic nie zrozumiałeś ciagle to samo piszesz starcze z neostrady
                      czytaj wiec dalej gó... wyborcze i inne podobne pisma

ps.wyobrazam sobie pogrzeb znanego kogos w Ciechanowie i paru idiotów w koszulkach z napisem ' nie płakalem po ....' a potem komentarze ludzi o tych idiotach z cmentarza.
                      • Gość: katolik patridiota Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 12:06
                        :)
                        Rozumiem że ja podająć argumenty zrobiłem z siebie idiotę a Ty nie odnosząc się do nich tylko ubliżając błysnąłeś.
                        Co do papieża to zupełnie nie zauważasz tego że nie każdy ma taki sam stosunek - dla Ciebie to święty a dla innych może być szefem instytucji która a na swoim sumieniu masę grzeszków - np w czasach rządów Wojtyły splamiła się ona największą ilością skandali pedofilskich ( tuszowanych przez szefów - w tym Wojtyłę) w swojej historii. Hasło nie płakałem po papieżu w takim kontekście nie będzie więc skakaniem po grobach a wyrazem dezaprobaty , formą solidaryzowania się z ofiarami kościoła. Podobnie będziesz pisał Ty np po śmierci Jaruzelskiego - nie potraktujesz tego jak smierć staruszka tylko śmierć faceta który stoi za wieloma ludzkimi tragediami - I będziesz miał do tego prawo . Pozwól więc innym korzystać ze swoich praw .
                      • doniec83 Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski 23.04.11, 12:09
                        Ciebie w ogole trudno zrozumiec, belkoczesz.
                    • Gość: literatutoznawca Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 12:21
                      nie plakałes po papiezu nie musisz nikt tego nie wymaga ale zachowaj szacunek dla zmarłego w dniu załoby

o Miloszu rozmawiamy w kontekscie jego poezji tak jak mozemy dyskutować o dziełach Jana Pawla.

Nie wymyslaj pedofili , aids, prezerwatyw by swoje chamstwo usprawiedliwic tej akcji koszulkowej.

trudno pisac z kims kto porównuje rzeczy nieporownywalne - masz moze mózg przepity przez lata chlaniem wódy bo to jakoś tam usprawiedliwialoby twoje pisanie

> Nie płakałeś po papieżu - zachowaj to dla siebie ; nie płakałeś po miłoszu - m
                      > asz prawo a nawet patriotyczny obowiązek opluwać go.
                      > Nie płakałeś po kaczyńskim - zamknij ryj pachołku rosji - nie płakałeś po narut
                      > owiczu - jesteś wspaniałym polakiem a nie jak ci zydzi.
                      > I to plucie jadem wokół siebie . A jutro rano kościółek , wielka polska i "prze
                      > każcie sobie znak pokoju"( no chyba że gdzieś obok jakiś zyd albo pedał )
                      • Gość: katolik patridiota Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 12:27
                        i złodziej !! bo kazdy pijak to złodziej!! :)
                      • Gość: literatutoznawca Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 12:46
                        Czekamy wiec na forumowiczów radnego Mariusza i radnę Marzennę z Krasiniaka by dali odpór ciemnogrodowi jakie na tym forum się zalęgło.
                        Państwo poloniści napiszcie o poezji Milosza eseje, ze Milosz wielkim czerwonym Polakiem był :-)

A tu jak to w Polsce cenzuruje się wolność nawet i Herberta poetę wielkiego
                        Kto tu wojne zaczynał i kiedy ? Czy tuskomatołkom coś pod tą czaszkę wchodzi ?
                        Tak, spory są może bardziej widoczne i nagłaśniane bo PiS rośnie w siłę między innymi dzięki internetowi i nie da się zamiatać michnikowszczyźnie pod dywan spraw niewygodnych.

W 2000 roku na zlecenie TVP powstał poświęcony Herbertowi film biograficzny Jerzego Zalewskiego. Ze względu na cytowane w filmie krytyczne wypowiedzi Herberta m.in. na temat Michnika i Miłosza TVP zażądała ocenzurowania filmu ze względu na "zbędne dygresje" i "wątpliwości natury etycznej" od 37 minuty. Wobec sprzeciwu reżysera emisja filmu była blokowana przez ponad rok w atmosferze skandalu i gróźb prawnych. Film został ostatecznie wyemitowany 29 stycznia 2001 roku
                        www.youtube.com/watch?v=OYJYXTD9cU0
            • Gość: olof Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.cnow.pl 23.04.11, 11:31
              Miłosz wielkim poetą był - i basta! Miłosz krytyczny był - brawo!
              popatrzmy na literaturę Miłosza krytycznie - oj... czasami - ale tylko spece od książek;
              popatrzmy krytycznie na Miłosza jako symbol/zjawisko/etc. - oj... to nie wypada, to szarganie świętości, które my poloniści, my elity, my duchowi przywódcy, do wierzenia podajemy, do konsumpcji zalecamy;
              bez lektury własnej, w oparciu o pseudo-spory wyznawców i ignorantów, można się pogubić
        • Gość: pp Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.11, 12:02
          masz zatuskańcze swoich nie-komunistów fakty.interia.pl/raport/wybory-do-europarlamentu/news/pis-przyciaga-gwiazdy-telewizji/komentarze,1274106,,20821820
          • Gość: literatutoznawca Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 12:13
            A TY ILE MASZ lat , że taki link durny podałeś jakiegoś matołka i co z tego ma wynikać ?
            • Gość: katolik patridiota Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 12:16
              może to że najgłośniej " łapać złodzieja' krzyczy złodziej:)
    • Gość: v___v Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 12:32
      Po co ma wielbić Czesława jak może wielbić Terese, tyż poetke.
      • Gość:   Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: 31.63.57.* 23.04.11, 12:56
        Jest wiosna, kwitną kwiaty, śpiewają ptaki, hormony buzują a Wy za kratami siedzicie czy co? Nie szkoda Wam życia na demagogię?
        • Gość: literatutoznawca Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 13:09
          Polecam gdzie tkwi geneza naszej tej niby nienawiści jak ja dziś wielu chce przedstawić

Michnik i Kaczyński prawie 20 lat wcześniej

Wtedy rząd dusz sprawował Michnik i jego środowisko postkomunistyczne , ale nie znaczy ,że wszyscy myśleli tak jak michnikowszczyzna.

www.youtube.com/watch?v=7NhsEmnCiBU
          ------------------------

Poseł Robert Kołakowski mógłby zorganizować panel dyskusyjny na temat twórczości Miłosza i jego cytatów w poezji, które mogą bardzo bulwersować wielu.

• Gość: gostek Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 13:35
            zatuskany wrócił i zaczęło się szczucie ... co ty człowieku jeszcze robisz na forum znienawidzonej i opluwanej przez ciebie wyborczej? bądź konsekwentny i pisz do "gazety polskiej". uwolnij nas od twojej nieustającej żółci
            • Gość: literatutoznawca Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 14:04
              I to jest twoje nieszczęście , że nie wiesz o czym piszesz i do kogo piszesz,ale pisz dalej.
              Zadna Gazeta Polska nie postuluje wyrzucić trumnę ze Skałki Czesława Miłosza w przeciwieństwie do redaktorów gówna wyborczego i inicjatorów z ramienia PO by uczynić to z trumną państwa Kaczyńskich

oto miara NIENAWIŚCI jednych i drugich

> zatuskany wrócił i zaczęło się szczucie ... co ty człowieku jeszcze robisz na f
              > orum znienawidzonej i opluwanej przez ciebie wyborczej? bądź konsekwentny i pis
              > z do "gazety polskiej". uwolnij nas od twojej nieustającej żółci
              • Gość: katolik patridiota Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 14:40
                Nie pamiętasz protestów przeciwko pochowaniu Miłosza na Skałce??
    • Gość: Klemenss Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 14:28
      Nie za dużo gówna o w tym Twoim jednym gó...e?.
      • Gość: ? Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.205.64.51.nat.umts.dynamic.eranet.pl 23.04.11, 15:21
        Nie dyskutowac z Pszemmmem bo sprowadzi Was do swojego poziomu... a potem.... pokona doswiadczeniem
        • Gość:   Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: 31.63.70.* 23.04.11, 16:29
          Popieram z tym, że z rozszerzeniem na całość PiSowskich separatystycznych bojówek.
        • Gość: pisopolonista Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.play-internet.pl 23.04.11, 16:32
          Zgadzam się z towarzyszem Robertem K. i jego podwładnym towarzyszem Przemysławem K., że tekst jak poniżej mógł napisać wyłącznie zadufany w sobie komunista, kryptoplatfus, ateista, antypolak, antyczłowiek, Czesław Miłosz:

Z "Traktatu teologicznego":
          17. Dlaczego nie przyznać

Dlaczego nie przyznać, że nie postąpiłem w mojej
          religijności poza Księgę Hioba?

Z tą różnicą, że Hiob uważał siebie za niewinnego, ja
          natomiast obarczyłem winą moje geny.

Nie byłem niewinny, chciałem być niewinny, ale nie
          mogłem.

Zesłane na mnie nieszczęście znosiłem nie złorzecząc
          Bogu, skoro nauczyłem się nie złorzeczyć Bogu za
          to, że stworzył mnie takim człowiekiem, nie innym.

Nieszczęście było według mnie karą za moje istnienie.

Dzień i noc zwracałem do Boga pytanie: Dlaczego?
          Do końca niepewny czy rozumiem
          Jego niejasną odpowiedź.

Dobrze by jednak było, żeby wypowiadający się na temat Miłosza przeczytali choć jeden jego wiersz...
          • Gość: pisopolonista Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.play-internet.pl 23.04.11, 16:39
            Ciąg dalszy twórczości tego antypolaka, nihilisty:

CZESŁAW MIŁOSZ

1. Takiego traktatu
            Takiego traktatu młody człowiek nie napisze.
            Nie myślę jednak, że dyktuje go strach śmierci.
            Jest to, po wielu próbach, po prostu dziękczynienie,
            a także pożegnanie dekadencji,
            w jaką popadł poetycki język mego wieku.

Dlaczego teologia? Bo pierwsze ma być pierwsze.

A tym jest pojęcie prawdy. I właśnie poezja
            swoim zachowaniem przerażonego ptaka
            tłukącego się o przezroczystą szybę, poświadcza,
            że nie umiemy żyć w fantasmagorii.

Oby do naszej mowy wróciła rzeczywistość.
            To znaczy sens, niemożliwy bez absolutnego punktu
            odniesienia.

Jak kryptoplatfus ma czelność używać słowa "prawda"? Kto mu dał prawo do pisania o "absolutnym punkcie odniesienia" i używania w swej plugawej poezji słowa "teologia"? Przecież wiadomo, że wyłączność na te słowa ma Robert K., z nadania Jarosława K., który największym myślicielem jest. A Lech był.
    • Gość: Dąbrowski Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 16:57
      Zmienimy Plac Kościuszki na Plac Miłosza
      • Gość: pisopolonista Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.play-internet.pl 23.04.11, 17:20
        Eee tam, jest jedyny godny patron tego miejsca. Każdy prawdziwy Polak wie, że jedynym politykiem, moralistą, obrońcą krzyża, teraz nawet literaturoznawcą, który godzien jest dostąpić tego zaszczytu, jest Roberto K. Niech nam tu nikt przed szereg się nie wychyla! Żaden Lech i Maria. Nie będzie Warszawa pluć nam w twarz! Nie mamy swoich lepszych i mądrzejszyc? Tylko Roberto z Ciechanowa!
        • Gość: stary Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 17:28
          Skąd w bogobojnych mieszkańcach Ciechanowa tyle nienawiści do jednego forumowicza?
          Jestem za ławeczką Miłosza i Sienkiewicza na deptaku dwóch noblistów z których jeden był prawdziwym patriotą drugi zdrajcą takim jak Kukliński
          • Gość:   Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: 31.63.70.* 23.04.11, 17:46
            Bo to dupek jest sam o sobie tworzy legendy (patrz kilka postów wyżej) i sr.a po 300 nienawistnych wpisów na tym forum dziennie. Znaczy kopiuje skąd popadnie dokładniej. Olać, niech se sam pisze będzie 100% jego wpisów zamiast 95 jak teraz.
          • Gość: pisopolonista Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.play-internet.pl 23.04.11, 17:55
            Gdybyś znał i rozumiał twórczość Herberta, a nie jego radiomaryjną i kaczyńska interpretację (tak jak Miłosza) to pewnie byś uznałbyś, że nawet on jest zdrajcą, bo pisał:

"Zaiste ich retoryka była aż nazbyt parciana
            (Marek Tulliusz obracał się w grobie)
            łańcuchy tautologii parę pojęć jak cepy
            dialektyka oprawców żadnej dyskryminacji w rozumowaniu
            składnia pozbawiona urody koniunktiwu".

Przecież ten pisarzyna prezentuje tu typową dla g... wyborczego pochwałę ynteligenckiego rozróżniania niuansów, używa trudnych słów, nie pochwala prostoty, nie oddaje - o zgrozo! - hołdu parze prezydenckiej, poza tym atakuje idiotów przekonanych, że istnieje jedyna ideologia, tłumacząca wszystko. A przecież wiadomo, że taka ideologia istnieje, a jej jedynym prorokiem jest Jarosław K. i - nowe objawienie - Robert K. Słowem - Herbert też jest kryptoplatfusem!
            • Gość: literatutoznawca Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 19:24
              Namawiam gorąco posła Roberta Kołakowskiego by zorganizował nawet na Czerskiej nawet z Michnikiem panel poświęcony Miłoszowi .

Ale Michnik dziś spotyka sie na promocjach ksiązek swoich zydowskich przyjaciół lub daje wywiady do komsomolskiej prawdy gdzie nazywa nas Polakow idiotami i swołoczą
              • Gość: pisopolonista Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.play-internet.pl 23.04.11, 22:44
                Gość portalu: literatutoznawca napisał(a):

> Namawiam gorąco posła Roberta Kołakowskiego by zorganizował nawet na Czerskiej
                > nawet z Michnikiem panel poświęcony Miłoszowi .

RACJA. Poseł Robert, znany eseista, literaturoznawca i myśliciel,, cytujący klasyków (oczywiście NASZYCH klasyków) jak z rękawa, zdolny jest do dyskusji z najlepszymi. Kiedy przyjdzie Jego czas (bo nawet geniusze umierają, ale jeśli są z PiS to zawsze jako Święci) pochowamy go nie na Skałce, gdzie leży ten zdrajca Miłosz, ale na Wawelu. A co.
                • Gość: czesiek Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.11, 23:17
                  wiejsko-miejsko-gminny ciechanowski idiota pisopolonista
                  • Gość: Wojtek P. Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.11, 01:03
                    Czesiek, a ja myślę, że tobie o posła raczej chodzi, bo opis pasuje jak ulał :)
                    • Gość: oczko Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.11, 03:27
                      :) ale jadu:) ale warto było poczytac. Czesław Miłosz nasz noblista -nie będę polemizowała ze "znawcami" Jego poezji zbyt mało ją znam :)Nie jestem miłośniczką poezji. Nasz Papież -płakałam po nim.Nie zdawałam sobie sprawy z tego ze tak bardo był mi bliski.Zrozumiałam to dopiero po Jego śmierci.Ale nie uwazam, że jest swiętym, moze za wczesnie to wszystko? Czy mam racje tak twierdzic -zastanawiam się nad tm często i wciąż nie wiem. Wiele złego dzieje się w kościele, temat tabu o pedofilii, korupcji. Każdy kto porusza ten temat uważany jest za złego katolika. Wielu ludzi jest zaślepionych ale prawda wyjdzie, prędzej czy póżniej. Michnik:):):):):):na samo wspomnienie jego nazwiska uśmiecham się. Wręcz uwielbiam tego człowieka, za to jakim jest mężczyzną, za jego inteligencję. To moja miłośc platoniczna od wielu lat. Uwielbiam inteligentnych facetów. Szkoda że nigdy nie będzie mi dane poznac Go osobiście. :):):):może i lepiej :) .Sama jego obecnośc poraziłaby mnie:):); a nie jestem osobą nieśmiałą:):):):Zdania o Michniku nie zmienię bez względu na to co kto o nim pisze:) To facet z którym chciałoby sie byc całe zycie:):):):Niesamowita inteligencja.
                      • Gość: frania Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.11, 11:05
                        Michnik jak to Michnik mozna go spotkać , zaden problem .
                        Wystarczy czytać GW, boi tam są często informacje gdzie ślepi i zakochani wyznawcy Michnika mogą go spotkać i ucalować ręce wielebnego mędrcam oszusta intelektualnego.
                        Zapomnialam wielkiego oszusta i pieniacza sądowego.
                        • Gość: koala Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.play-internet.pl 24.04.11, 23:25
                          O ile więcej PRAWDY jest w tej wersji:

> Wystarczy czytać GP i ND, boi tam są często informacje gdzie ślepi i zakochani wyzna
                          > wcy Jarosława mogą go spotkać i ucalować ręce wielebnego mędrcam oszusta intelek
                          > tualnego.

Wystarczyło zmienić dwie informacje i już mamy trafną autocharakterystykę sposobu myślenia autora powyższego posta. Bo przecież zwykle tak jest, że prymitywni nienawistnicy wrogom przypisują własne negatywne cechy.
                          • Gość: gość Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.11, 23:39
                            skąd ten Michnik bierze takich użytecznych idiotów?

Kaczyński kocha występ. On by tę Polskę podpalił jak Neron Rzym
                            Andrzej Stasiuk
                            wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,9490515,_Kaczynski_kocha_wystep__On_by_te_Polske_podpalil.html
                            • Gość: koala Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.play-internet.pl 26.04.11, 07:39
                              Ale ten to nie jest użyteczny idiota? I nie Kaczor go wytrzasnął, tylko on do Kaczora przybył, żeby czerpać z krynicy Jego mądrości?
                              conquest.salon24.pl/190418,pawel-kukiz-za-malo-czasu-by-wybrac-jaroslawa
                              Jak pisarz lub muzyk chwalą Kaczora, to są oświeceni; jak powiedzą coś krytycznego, to są użytecznymi idiotami i "elytami"? Jaki ty jesteś przewidywalny...
                              • formeforyouforhim Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski 26.04.11, 09:23
                                Zaden "użyteczny idiota" ze stajni Kaczora nie wymyśla na temat Tuska i jego ekipy niestworzonych bzdur , insynuacji, przekłamań i w tym sensie nawet nie można ich nazwać uzytecznymi idiotami
                                • Gość: koala Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.play-internet.pl 26.04.11, 13:19
                                  Użytecznych idiotów ze stajni Kaczora można rozpoznać po wyjątkowo plugawym języku. Jakie jazgotanie byłoby, gdyby ktoś pod adresem Pisu użył - Jak Jarosław Marek Rynkiewicz pod adresem Michnika - wdzięcznej frazy "j...ł was pies". Jarosław Kaczyński zawyłby, że ten kto tak mówi odpowiedzialny jest za śmierć Lecha, ma krew na rękach i jest ruskim agentem, bo sieje nienawiść i wzywa do zbrodni. Czyż nie?
                                  A tu wierszokleta bluzga i nie przeszkadza mu to chodzić w glorii pisowskiego wieszcza, jeszcze kreuje się na męczennika ciemiężonej Polski moherowej. Więc jak to jest? Można być katolikiem, prawym i sprawiedliwym, biegać do kościółka i szczuć przeciw bliźniemu swemu?
                                  • Gość: belfer niech się pan nie ośmiesza panie pośle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.11, 16:18
                                    nie wierzę własnym oczom. poseł Kołakowski w roli oceniającego poetę noblistę ! panie pośle, pan to mógłby co najwyżej poetę Kęsika recenzować -myślę o treści i formie utworów, bo cenzurek za patriotyzm czy polskość nie ma pan prawa nikomu wystawiać. niech się pan nie ośmiesza ponad wymagany w PiSie poziom
                                    • Gość: gość Re: niech się pan nie ośmiesza panie pośle IP: *.play-internet.pl 26.04.11, 19:45

Co poseł mówił na temat Miłosza można przeczytać na stronie sejmowej i to lepsze źródło informacji niż pseudoinformacje "wybiórczej", która ciągle wypisuje różne bzdury o ludziach z PiS-u. Poniżej tekst wystapienia:

Sprawozdanie Komisji Kultury i Środków Przekazu o komisyjnym projekcie uchwały w sprawie ustanowienia roku 2011 Rokiem Czesława Miłosza (druki nr 3306 i 3406).

Poseł Robert Kołakowski:

Panie Marszałku! Wysoki Sejmie! W imieniu Klubu Parlamentarnego Prawo i Sprawiedliwość mam zaszczyt przedstawić stanowisko klubu wobec projektu uchwały w sprawie ustanowienia roku 2011 Rokiem Czesława Miłosza.

Czesław Miłosz bez wątpienia należy do najwybitniejszych twórców dwudziestowiecznej literatury polskiej, ale również światowej. Świadczą o tym m.in. liczne nagrody, a wśród nich przyznana przez Akademię Szwedzką za całokształt twórczości w 1980 r. - Nagroda Nobla w dziedzinie literatury. Bardzo bogata, wybitna twórczość Czesława Miłosza fascynuje już kilka pokoleń czytelników. Dla części z nich stał się on jednym z największych autorytetów intelektualnych, dla innych - wręcz przeciwnie - jest jedną z najbardziej kontrowersyjnych postaci. Trwałym akcentem w twórczości Czesława Miłosza były zawsze komentarze do dziejącej się historii Polski. Opisanie postawy Miłosza wobec Polski nie jest jednak łatwe, bo przechodziła ona różne ewolucje, podobnie jak sam poeta. Po drugiej wojnie światowej Miłosz aktywnie wspierał system stalinowski w Polsce, podjął m.in. pracę w dyplomacji komunistycznego rządu Polski jako attaché kulturalny w Stanach Zjednoczonych oraz w Paryżu. W 1951 r. poprosił o azyl polityczny we Francji. Wtedy też zwrócił się o pomoc do Jerzego Giedroycia i na pewien czas zamieszkał w Maisons-Laffitte, co doprowadziło do jego wieloletniej współpracy z ˝Kulturą˝, ale również stało się powodem skandalu, który odbił się szerokim echem wśród całej polskiej emigracji. Przeciwko przyjęciu byłego komunisty protestowała nie tylko redakcja ˝Wiadomości˝ Mieczysława Grydzewskiego, ale nawet mieszkający w Maisons-Laffitte Józef Czapski, który groził, że zerwie współpracę z ˝Kulturą˝. Władze PRL uznały oficjalnie Czesława Miłosza za zdrajcę i renegata. Po zerwaniu swoich związków z komunistycznymi władzami wyrażał w swojej twórczości niechęć i krytykę w stosunku do PRL, ale krytykował też tradycyjny polski katolicyzm, określany przez niego mianem ciemnogrodu.

Stosunek władz i środowiska emigracyjnego do Miłosza zaczął się zmieniać po roku 1980, kiedy poeta otrzymał literacką Nagrodę Nobla. Rok później przyjechał do Polski, a jego utwory stały się wówczas natchnieniem dla rozwijającej się opozycji politycznej w naszym kraju.

Osobny problem stanowi Miłosz jako moralista własnego narodu. Bywał on jego surowym sędzią, czasem zapewne zbyt surowym. Obowiązek pisarza widział przede wszystkim w ukazywaniu narodowych wad i błędów. W swoim krytycyzmie nie był odosobniony, by przypomnieć tu m.in. powieści i eseistykę Witkacego, ˝Trans-Atlantyk˝ Gombrowicza czy wreszcie wiele wierszy Gałczyńskiego. Sarkastyczny, nierzadko ironiczny Miłosz nie był jednak ani karykaturzystą, ani szydercą swojego narodu. Gdy trzeba było, umiał także oddać mu sprawiedliwość.

Czesław Miłosz czuł się obywatelem świata i zapewne miał ze swoją polskością pewne problemy, co odnajdujemy w jego twórczości. Jednak był wielkim poetą, prozaikiem, eseistą, historykiem literatury i jego dorobek zajmuje szczególne miejsce w literaturze światowej.

Klub Parlamentarny Prawo i Sprawiedliwość poprze przedłożony projekt uchwały.

• Gość: JAN Re: niech się pan nie ośmiesza panie pośle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.11, 19:53
                                        Noblistka Szymborska ma przynajmniej swoje 'nic dwa razy '
                                        a czesiek coś ma znanego ?

Szymborska Wisława

"Nic dwa razy"

Nic dwa razy sie nie zdarza
                                        I nie zdarzy. Z tej przyczyny
                                        Zrodziliśmy sie bez wprawy
                                        I pomrzemy bez rutyny.

Choćbyśmy uczniami byli
                                        Najtępszymi w szkole świata,
                                        Nie będziemy repetować
                                        Żadnej zimy ani lata.

Żaden dzień sie nie powtórzy,
                                        Nie ma dwóch podobnych nocy,
                                        Dwóch tych samych pocałunków,
                                        Dwóch jednakich spojrzeń w oczy.

Wczoraj, kiedy twoje imię
                                        Ktoś wymówił przy mnie głośno,
                                        Tak mi było, jakby róża
                                        Przez otwarte wpadła okno.

Dziś, kiedy jesteśmy razem,
                                        Odwróciłam twarz ku ścianie.
                                        Róża? Jak wygląda róża?
                                        Czy to kwiat? A może kamień?

Czemu ty sie, zła godzino,
                                        Z niepotrzebnym mieszasz lękiem?
                                        Jesteś- a więc musisz minąć.
                                        Miniesz- a więc to jest piękne.

Uśmiechnięci, wpółobjęci,
                                        Spróbujemy szukać zgody,
                                        Choć różnimy sie od siebie,
                                        Jak dwie krople czystej wody.
                                      • Gość: yeti przemówienie posła - całkiem OK IP: *.adsl.inetia.pl 26.04.11, 20:09
                                        właśnie, poseł miał całkiem w porządku przemówienie - i wyczerpał temat i nie stworzył dłuuuugaśnego nudnego elaboratu.

...teraz, gdy przytoczono wypowiedź, widać, że poprzednie wpisy na tym wątku są pudłem tuskomatołków hahahaha
                                        • Gość: bing Re: przemówienie posła - całkiem OK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.11, 23:02
                                          słusznie yeti zauważył ,że tuskomataołki czytajace wyborczą mają posrane w głowie, gdy bezkrytycznie wierzą posrańcom z wyborczej
                                    • Gość: gość Re: niech się pan nie ośmiesza panie pośle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.11, 23:18
                                      Witaj belfrze tuskomatołku czy w szkole młodzież nie ma prawa oceniać poezji,prozy ?
                                      Poslowie są za to wyłaczeni z tej mozliwości ?
                                      • Gość: koala Re: niech się pan nie ośmiesza panie pośle IP: *.play-internet.pl 26.04.11, 23:35
                                        Przypomnę tylko, że wątek założył zdeklarowany wyznawca Jego Wielkości Jarosława, a za podstawę posłużyła mu informacja z wyborczej, której wręcz przyklasnął, sądząc, że wreszcie znalazł się ktoś, kto dowalił nobliście-komuniście-zdrajcy:

Czesiek Miłosz i Robson KołakowskiIP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
                                        Gość: literatutoznawca 23.04.11, 09:22 Odpowiedz
                                        Dziś gó...any szmatławiec czyli GW obraza inteligencję Polaków kim był Czesław Miłosz.
                                        Poseł ziemii ciechanowskiej Robert Kołakowski jest tam wymieniony jako wróg gówna, bo nie jest zachwycony noblistą-komunistą.
                                        Dla gówna jakim jest GW każdy komunista plujący na Polskę jest świętym nietykalnym
                                        wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9488120,PiS_chce__by_na_Festiwalu_Milosza_mowiono_o_jego__antypolskosci_.html

Więc powiedzcie mi, kto jest niewolnikiem intelektualnym, który wierzy we wszystko, co wyborcza napisze, tylko na odwrót?
                                        • Gość: ups Re: niech się pan nie ośmiesza panie pośle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.11, 00:33
                                          ups, ale się niektóre zera dowartościowują, że nobliście dowalają ... śmiechu warte to zacietrzewienie, moralizowanie, puszenie się. prowincjalne intelekty, dusze zatrute zawiścią. małość, panie, małość w pełnej krasie, która na dodatek stroi się w patriotyczne szatki.
                                          a poseł czym się rodzinnemu miastu (że o ojczyźnie nie wspomnę) przysłużył? czym się bodaj wyróżnił ociupinę? bo nie dostrzegłem przez 2 kadencje żadnych osiągnięć. siedziałby już lepiej cicho i wstydu nie przynosił
                                          • Gość: mn Re: niech się pan nie ośmiesza panie pośle IP: *.itsa.net.pl 24.05.11, 17:03
                                            posel Kolakowski niech moze sam sie uderzy w piers i powie co zrobil z legitymacją ZSMP czyli komunistycznego związku młodziezowego do ktorego nalezal, bodajze od roku 1984 (srodek nocy jaruzelskiego); jakos przemilcza ten element swojej kariery? czy nie przeszkadza mu to w tropieniu historycznych odchyleń?
                                            Oportunista jakich malo, ktory strofy nie przeczytal z Milosza, chyba za na potrzeby referatu partyjnego, wiec jak tak moze wydawac jakiekolwiek opinie? Zal naszej ziemi, ze takiego ma posla, zal.
                                            • Gość: dyr. Re: niech się pan nie ośmiesza panie pośle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.11, 00:07
                                              typowy tuskomatoł jak głupi niesioł , co niby brzydzą się teczkami i grzebaniem w życiorysie

> posel Kolakowski niech moze sam sie uderzy w piers i powie co zrobil z legityma
                                              > cją ZSMP czyli komunistycznego związku młodziezowego do ktorego nalezal, bodajz
                                              > e od roku 1984 (srodek nocy jaruzelskiego); jakos przemilcza ten element swojej
                                              > kariery? czy nie przeszkadza mu
                                              • Gość: mn Re: niech się pan nie ośmiesza panie pośle IP: *.itsa.net.pl 27.05.11, 14:38
                                                nie chodzi o grzebanie w zyciorysie, ale o wlasciwa perspektywe - nie mozna oceniac tworczosci przez pryzmat zyciorysu, a jesli juz ktos tak probuje to najlepiej jakby poznal dobrze i tworczosc i zyciorys, a nie posilkowal sie zdaniem innych; i nie obrzucaj mnie takimi okresleniami, bo dajesz swiadectwo swojej osoby.
                                                • Gość: lopek Re: niech się pan nie ośmiesza panie pośle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.11, 14:06
                                                  Czesław Miłosz to wypasiony komunistyczny byczek z lat 40 i 50
                                                  Czesław Miłosz to dobrze urządzony krypyto komunista na Zachodzie.
                                                  Z jakiej perspektywy mamy oceniać kogoś kto pisał po polsku ?
    • Gość: sd Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.11, 18:44
      www.naszdziennik.pl/
      • Gość: sdh Re: Czesiek Miłosz i Robson Kołakowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.11, 19:42
        a może taki tekst konkretny:-)?
        www.naszdziennik.pl/index.php?dat=20110419&typ=my&id=my02.txt
        • Gość: ups ale się porobiło tych pseudo autorytetów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.11, 20:12
          ups, ale się niektóre zera dowartościowują, że nobliście dowalają ... śmiechu warte to zacietrzewienie, moralizowanie, puszenie się. prowincjalne intelekty, dusze zatrute zawiścią. małość, panie, małość w pełnej krasie, która na dodatek stroi się w patriotyczne szatki.
          a poseł czym się rodzinnemu miastu (że o ojczyźnie nie wspomnę) przysłużył? czym się bodaj wyróżnił ociupinę? bo nie dostrzegłem przez 2 kadencje żadnych osiągnięć. siedziałby już lepiej cicho i wstydu nie przynosił
          • Gość: do jeta platfusek zna kopiuj-wklej IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.11, 23:47
            ale są także podwójne zera - tym to dopiero potrzeba dowartościowania, przebicia, że po dwa razy wklejają swoje przepocinki
    • Gość: elvis Literatutoznawco. IP: *.cnow.pl 28.05.11, 12:27
      Gość portalu: literatutoznawca napisał(a):

> Dziś gó...any szmatławiec czyli GW obraza inteligencję Polaków kim był Czesław
      > Miłosz.
      > Poseł ziemii ciechanowskiej Robert Kołakowski jest tam wymieniony jako wróg gów
      > na, bo nie jest zachwycony noblistą-komunistą.
      > Dla gówna jakim jest GW każdy komunista plujący na Polskę jest świętym nietykal
      > nym

Spie...j w takim razie na forum Ówarzam Rze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka