Dodaj do ulubionych

ogniska na posesjach

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 17:49
Zbliża się wiosna. Dawniej zagrabione, suche liście i ścinki krzewów, drzewek można bylo spalić w ognisku na własnej posesji. Może ktoś wie dlaczego wprowadzono zakaz? Czemu to przeszkadzało, jeśli ognisko było pod kontrolą na prywatnej posesji, nie w blokowisku i dym nie ścielił się po ulicach? Czy ktoś jeszcze pamięta zapach tych ognisk, który zwiastowal wiosenne porządki? Powoli przez takie dziwne zakazy nasze życie stanie się wyjałowione ze wszystkich doznań natury. Będzie plastikowe. W zasadzie to już jest.
Obserwuj wątek
    • Gość: sara Re: ogniska na posesjach IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.12, 18:32
      to dziwne ...ale ja wlasnie dzis czulam cieply wiatr i dym z ognisk palonych liści
      • Gość: mieszkaniec Re: ogniska na posesjach IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.12, 18:38
        fakt, ten zapach ma coś z wiosny w sobie
        • Gość: Skoczek Re: ogniska na posesjach IP: 79.162.68.* 17.03.12, 18:41
          Głosowaliście na Komo ruskiego, Tuska i Platfusów, to teraz macie nawet zakaz palenia liści na swojej posesji.
          "Lepiej być moherem niż Tuska frajerem."
          • Gość: KillBill Re: ogniska na posesjach IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.12, 22:08
            No tak, przeciez mielismy taki postkomunistyczny raj z psimi gownami na trawnikach (choc to niestety nadal jest bezkarne) i ogniskami powaznie zagrazajacymi bezpieczenstwu kierowcow.
          • beauty.andrzej Re: ogniska na posesjach 18.03.12, 09:16
            Gość portalu: Skoczek napisał(a):
            Lepiej być frajerem niż Rydza moherem

> Głosowaliście na Komo ruskiego, Tuska i Platfusów, to teraz macie nawet zakaz p
            > alenia liści na swojej posesji.
            > "Lepiej być moherem niż Tuska frajerem."
      • Gość: mieszkaniec Re: ogniska na posesjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 18:44
        Też to czułem i dlatego przypomniało mnie to normalność, którą powoli dziwne zakazy zabijają. Posiedziałem sobie specjalnie na ławeczce przed domem, aby się tym zapachem nasycić. Ale pewnie zaraz zostanę okrzyknięty ramolem, nie rozumiejącym troski o moje zdrowie przejawianej bohatersko przez zastępy postępowych, zeuropeizowanych stróży wyjałowionej natury.
    • Gość: a Re: ogniska na posesjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 18:52
      Dlaczego? Bo takie jest prawo. Osobiście mam już dość buractwa palącego w "przydomowych" ogniskach wszelakie odpady, aby tylko zaoszczędzić parę groszy na wywozie śmieci. Szlag człowieka trafia, jak w lato nie można otworzyć okien, bo jakiś głąb wpadł na pomysł, aby spalić powiedzmy ściętą zieloną, trawę, do tego dołożył parę butelek PET i smrodkiem pokrył całą okolicę. To co dla ciebie może być przyjemnym zapaszkiem dla astmatyka, czy alergika jest trucizną. Osobiście obiecuję, że specjalistów od utylizacji odpadów w przydomowych ogródkach będę zgłaszał do Straży Miejskiej i Policji. Dzięki mandacikom poprawi się budżet miasta, a normalnym ludziom będzie się żyło spokojniej.
      • Gość: xxx Re: ogniska na posesjach IP: *.cnow.pl 17.03.12, 18:57
        Jak widać czasy sie zmieniaja, ale konfidenci i donosiciele są wciąż w naszym społeczeństwie...
        • beauty.andrzej Re: ogniska na posesjach 18.03.12, 09:22
          Gość portalu: xxx napisał(a):
          To uważasz, że ktoś, kto nie chce wąchać smrodu palonych śmieci i zgłasza to odpowiednim organom, jest konfidentem? Znam jednego takiego, który doniesienia o możliwości naruszenia prawa nazwał donosami. Teraz musi przeprosić i zapłacić ponad osiem stów. Chcesz być następny? Jeżeli nie, to panuj nad słowami. Prawo jest prawem, bez jego przestrzegania mieli byśmy anarchię. Zgadzam się, że zapach suchej palonej trawy czy liści jest przyjemny, ale pokaż mi, ilu jest takich, którzy potrafią oprzeć się pokusie i nie dorzucić do tego trochę śmieci?
          > Jak widać czasy sie zmieniaja, ale konfidenci i donosiciele są wciąż w naszym s
          > połeczeństwie...
      • Gość: Ogniskarz Re: ogniska na posesjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 18:57
        "a" to Ty kapuś jesteś, jeśli sam nie potrafisz sobie poradzić z takimi problemami i od razu po straże dzwonisz czy policję. W więzieniu już by Cię zapinali wiesz gdzie :) Jest takie stare powiedzenie: "Skarżyć się nie wolno, odegrać się wolno."
        • Gość: a Re: ogniska na posesjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 21:16
          Pewnie "ogniskarz" masz duże doświadczenie spod celi, co? A może raczej jesteś gimnazjalistą, który tam skończy, jak się nie weźmie do nauki ?
          W każdym normalnym, cywilizowanym kraju jeśli obywatel widzi, że prawo jest nieprzestrzegane powiadamia stosowne organa ochrony prawa, na utrzymanie których płaci podatki. Zapytaj panią od WOS-u, to ci wyjaśni w detalach.
        • Gość: KillBill Re: ogniska na posesjach IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.12, 22:13
          No tak, panowie powyzej, typowe polaczki cwaniaczki, nie wazne ze komus to przeszkadza, wazne ze ktos jest donosicielem, bo smial zglosic, ze ktos uprzykrza mu zycie. Lepiej siedziec cicho na dupie i wdychac chemie, bo jakis polaczek mnie nazwie donosicielem. Poczuje smrod w chalupie (a mam male dziecko), to dzwonie od razu bez zastanowienia.
        • beauty.andrzej Re: ogniska na posesjach 18.03.12, 09:23
          Ogniskarz, ty to raczej jakiś zboczony kryminalista jesteś
      • Gość: hola ogniska śmieci na posesjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 18:59
        No ładnie sympatyk Prawa i Sprawiedliwości nawołuje do bezprawia, żeby palić śmieci na działkach . A plastiki i inne śmieci palące się i trujące ciebie i innych to ci nie przeszkadzają. Anarchia i bezprawie ci w głowie? Dzisiaj przy ul.Płońskiej to było widać i czuć. To na tym ma polegać ta wasza praworządność. No fajowo nie ma co.
        • Gość: mieszkaniec Re: ogniska śmieci na posesjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 19:20
          do "hola" Hola mości "hola". Przeczytaj sobie uważnie co napisałem. Czytać nie potrafisz? Już wtrącasz tu politykę? Do śmieci? Brzydko "hola". Co tu mają do rzeczy sympatie polityczne?
          • Gość: hola Re: ogniska śmieci na posesjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 19:25
            To nie było do ciebie tylko do skoczka.Wpisy pojawiają się z opóźnieniem.
        • Gość: Skoczek Re: ogniska śmieci na posesjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.12, 17:56
          Hola Hola, widać że masz trudności z czytaniem tekstu ze zrozumieniem. Niektórzy jak hola powinni mieć przymusowy zakaz wypowiadania się na forach publicznych. Gdzie w swoim wątku namawiałem do palenia śmieci na działkach ? Czy napisałem, że sympatyzuję z PISem ? Z dwojga złego lepiej być moherem, co nie znaczy, że nim jestem i sympatyzuję z PIS... Być może zabolało to tego drugiego z powiedzenia kim być lepiej :)
      • Gość: mieszkaniec Re: ogniska na posesjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 19:07
        Przypominam, ze pisałem o suchych liściach i ściętych, wysuszonych krzewach. Należę do ludzi, którzy odróżniają w/w śmiecie od plastikowych butelek, czy innego ścierwa. To, że buractwo jest, to nie znaczy, że inni mają z tego powodu cierpieć. A buractwo będzie coraz większe, gdyż jest w modzie. Wystarczy włączyć TV. I buractwo ma w d... zakazy. Możesz ich podawać sto razy do Strazy Miejskiej. Ciekawe komu się znudzi.
        • Gość: hola Re: ogniska na posesjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 19:12
          Masz szczęście , że to napisałeś. Ja też tak myślę, ale prawo jest i musi być stosowane.
          • Gość: mieszkaniec Re: ogniska na posesjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 19:34
            Widzę, że się rozumiemy chociaż inaczej widzimy rozwiązanie tego problemu. Ja uważam, że trzeba usuwać zawsze przyczynę a nie skutek. W tym wypadku buractwo. Jak na razie to je hodujemy. Logika usuwania skutków a nie przyczyn w przypadku wypadków drogowych nakazywałaby rezygnację z samochodow i zamknięcie wszystkich ulic. Mam nadzieję, że jest to jasne.
            • Gość: hola Re: ogniska na posesjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 19:43
              Fajnie, bo się rozumiemy.
        • Gość: a Re: ogniska na posesjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 21:28
          Na logikę, to 100 x 500zł przekona każdego, a ja jestem cierpliwy. Poza tym sprawę takiego recydywisty można skierować do sądu, a ten może orzec karę aresztu. Głupio byłoby siedzieć za śmieci.

• Gość: abe rabe Re: ogniska na posesjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 22:23
            do "a"
            a- le ty jestes jak nie jeden ale dwa smiecie skoro innych ponizasz i szkalujesz to i dla ciebie "a" tego samego zycze ( a splun se przez ktore chcesz ramie coby ci sie nie przykleilo)
          • Gość: mieszkaniec Re: ogniska na posesjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 22:43
            Tak się składa, że w mojej okolicy co jakiś czas czuję swąd palonych plastików lub gum. Czasem aż zatyka w gardle. Dzieje tak się niemal całym rokiem, z wyjątkiem kilku miesięcy letnich. Pochodzi to oczywiście z pieców CO, jak ktoś tu ujął tzw. buractwa. Namierzony przez kogoś jeden z tych palaczy był ukarany mandatem. Pali chyba dalej, gdyż nic się nie zmieniło na lepsze. Kto wie czy nie wykalkulował sobie, że bardziej opłaca się jemu palić śmieciami i płacić mandaty niż np. drogim węglem. Zapłaci dwa, trzy mandaty i nadal jest na plusie. Bo takich jak Ty zdeterminowanych w ściganiu tego typu trucicieli jest z różnych powodów mało. W Polsce donoszenie na łamiących przepisy sąsiadów jest niepopularne i żle widziane. Tego nie zmienisz. Przynajmniej nieprędko. Dodatkowo zauważ, że ciągle, niemal co pół roku podnoszone są ceny mediów. Gaz idzie obecnie o 10 %. Prąd też podwyższają. Woda w przyszłości ma skoczyć także. Wywóz śmieci też kosztuje. Więc ludziska kombinują. I uważam, że większy jest problem z takim truciem, niż z wiosennymi ogniskami na posesjach, nawet gdy ktoś tam wrzuci jakiś przypadkowo zaplątany w liście plastik. Czego oczywiście nie pochwalam. Przypomnę tylko jeszcze, że chciałem się przede wszystkim dowiedzieć od kogoś kompetentnego jaki był powód tego zakazu, który akurat przestrzegam. Czy np. znowu ten kontrowersyjny pakiet klimatyczny? Czy obawa przed truciem plastikami? Bo trochę mnie to przypomina zamykanie kąpieliska, gdy się ktoś tam utopi. Tzw. pójście na skróty. Czy nie czuć, że ktoś pali w ognisku plastik? I wtedy interweniować. A zapach palonych suchych liści i tych dawnych wiosennych ognisk bez plastików uwielbiam. I przyznam, że tego mnie na wiosnę brakuje.
            • Gość: Tak się składa, że Re: ogniska na posesjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.12, 19:17
              "Tak się składa, że w mojej okolicy co jakiś czas czuję swąd palonych plastików lub gum. Czasem aż zatyka w gardle. Dzieje tak się niemal całym rokiem, z wyjątkiem kilku miesięcy letnich. Pochodzi to oczywiście z pieców CO, jak ktoś tu ujął tzw. buractwa."
              Owszem, to co się dzieje w sezonie grzewczym, to po prostu zbrodnia buraki trują siebie, swoje dzieci i przy okazji pół miasta. Fajnie, że dostrzegasz, że smród "aż zatyka w gardle". Spróbuj sobie jednak wyobrazić, że podobne katusze przeżywają astmatycy i alergicy zmuszani do wdychania dymów przez cały rok. To, co dla ciebie może być przyjemnym zapaszkiem kojarzącym się z wiosną, dla innych może być zatykającym w gardle smrodem. Naprawdę nie jest przyjemnością brak możliwości otwarcia okien podczas upalnego lata, bo jakiś dureń wpada na pomysł, aby palić powiedzmy świeżo skoszoną trawę i smrodem zasnuwa bliższą i dalszą okolicę. Dzisiaj taki idiota uaktywnił się na Śmiecinie. Kłęby dymu widoczne były z daleka.

"W Polsce donoszenie na łamiących przepisy sąsiadów jest niepopularne i żle widziane. Tego nie zmienisz. Przynajmniej nieprędko."
              Słowo daję, że w czterech literach mam popularność. Jeśli ktoś próbuje truć mnie i moją rodzinę, to muszę się bronić. Zwrócenie uwagi, to niestety narażenie się na obelgi. Po co mam się na nie narażać? Są ludzie którzy dostają za to pieniądze, a przy okazji mają możliwość wykazać się pracą.

"A zapach palonych suchych liści i tych dawnych wiosennych ognisk bez plastików uwielbiam. I przyznam, że tego mnie na wiosnę brakuje. "

Zawsze możesz usiąść u siebie w domu, napchać fajeczkę resztkami liści, trawy i innego paskudztwa i powdychać orzeźwiający dymek. Ja osobiście tego nie cierpię i nie chcę, aby ktoś mnie i moją rodzinę uszczęśliwiał dymkiem, tym bardziej, że prawo stoi po mojej stronie.
              • Gość: mieszkaniec Re: ogniska na posesjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.12, 19:45
                Do "tak się składa, że" Cytat - Spróbuj sobie jednak wyobrazić, że podobne katusze prz
                > eżywają astmatycy i alergicy zmuszani do wdychania dymów przez cały rok.
                O tym nie wiedziałem. Mam szczęście nie mieć tej dolegliwości i stąd ta niewiedza. Jeśli jest tak jak piszesz, to nie mam zamiaru być kretynem i fundować sobie przyjemność kosztem innych. Jeszcze tak ze mną żle nie jest.
                Pisałem poza tym cały czas o porządkach wiosennych na posesjach prywatnych, działkach, a nie pośród dużego skupiska ludzi w dzielnicach blokowych i paleniu o tej tylko porze suchych liści, suchych gałązek i suchej trawy. Tak już jest, że w każdym działaniu znajdzie się ktoś, kto wyłamie się spod obowiązujących niepisanych norm i po prostu zadziała po chamsku, bo ma wszystko w d.... W tym konkretnym przypadku będzie palił dodatkowo gumy, plastiki itp..Czy np. byłbyś zadowolony jako pasjonat wędkarstwa, gdyby zabroniono łowić ryby w jeziorach, bo są tacy co kłusują?
                • Gość: a Re: ogniska na posesjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.12, 19:52
                  "Czy np. byłbyś zadowolony jako pasjonat wędkarstwa, gdyby zabroniono łowić ryby w jeziorach, bo są tacy co kłusują? "

Osobiście byłbym za całkowitym zakazem połowu ryb śródlądowych, ale to już temat na inny wątek.
      • Gość: mieszkaniec Re: ogniska na posesjach IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.12, 19:09
        Nie przesadzaj.
        • Gość: hola Re: ogniska na posesjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.12, 19:48
          Modlitwa Polaka
          www.youtube.com
    • Gość: KillBill Re: ogniska na posesjach IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.12, 22:05
      Naprawde tego zabronili ??? Boze nawet nie wiesz jak bardzo sie ciesze. W koncu ! juz dawno temu powinni za to karac pokaznymi sumami. Jedziesz sobie droga, jakis debil pali liscie na podworku i przez kilkanascie albo kilkadziesiat metrow masz widocznosc mniejsza niz przy najgorszej mgle.
      • Gość:   Re: ogniska na posesjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.12, 00:11
        Liście i krzewy spokojnie można przerabiać na kompost a smród z niektórych liści jest nie do zniesienia, Szczytem syfu są liście topolowe. Suche drewno i zdrewniałe łęty można palić w piecu.
        • Gość: z Re: ogniska na posesjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.12, 09:13
          pod warunkiem posiadania pieca...
          • Gość: kier Re: ogniska na posesjach IP: *.adsl.inetia.pl 18.03.12, 09:44
            eeee tam, sytuacja pojawia się w zasadzie tylko na początku wiosny więc nie ma o co bić piany. Ja tam lubię.
            • Gość:   Re: ogniska na posesjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.12, 12:26
              Też lubię ale delikatny zapach a nie syf walący się z niedogaszonych ognisk w okna całą noc w okresie kiedy organizm przyzwyczaja się do powietrza z obniżona zawartością tlenu.
              • Gość: EKOLOG Re: ogniska na posesjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.12, 23:38
                Śmieci z posesji odbiera za darmo Firma Śmieciowa z Pomorza i Woli Pawłowskiej , więc nie ma potrzeby palić ognisk na posesjach i smrodzić sąsiadom pod nosem .
                • Gość: aaa Re: ogniska na posesjach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.12, 08:26
                  Kategoryczne NIE paleniu ognisk po sprzątaniu!!!
                  Śmierdzi i jest niezdrowo !!!!
                  Kupcie lub przygotujcie sobie kompostownik. Dzięki temu zyskacie za darmo ziemię do waszych ogordów za które tak PALĄCO się zabraliście.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka