Dodaj do ulubionych

Podstawówki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 19:07
Tyle wypowiedzi na temat rankingu szkół, ale jakoś nikt nie dyskutuje o
podstawówkach w Ciechanowie. Niedługo czeka mnie wybór jednej z nich, może
zatem ten temat.
Obserwuj wątek
    • Gość: boruta Re: Podstawówki IP: *.localdomain / 213.77.7.* 07.01.05, 07:08
      Trudno cokolwiek powiedzieć w tej sprawie...
      Właściwie każda ma swoje wady (może też i zalety)...
      Według mnie najlepsze są małe szkoły (bezpieczeństwo, opieka) takie jak szóstka
      czy społeczna, ale wiadomo ta druga - choc dość porządna nie jest na każdą
      kieszeń... więc chyba szóstka...
      • Gość: Alina K. Re: Podstawówki IP: *.localdomain / 213.77.7.* 09.01.05, 15:27
        W piatek byłam w szkole społecznej i spotkałam się z bardzo miłym przyjęciem
        pani dyrektor i pani z sekretariatu. Szkoła robi dobre wrażenie: jest czysta,
        schludna, nieduża, dzieci są grzeczne, na przerwach się nie przepychały, nie
        widziałam, żeby jakiś starszy uczeń źle odnosił się do młodszych. Klasy bardzo
        kolorowe, wszędzie wiszą prace dzieci, na korytarzach w czasie przerw dyżurują
        nauczyciele. Ogólnie bardzo mi się podobało. Raczej się zdecyduję. Serdecznie
        pozdrawiam.
        • Gość: Katie Re: Podstawówki IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 10.01.05, 17:25
          Bardzo dobry wybór, pani Alino!
          • Gość: mama Zuzi Re: Podstawówki IP: *.localdomain / 213.77.7.* 10.01.05, 22:13
            Moje dziecko chodziło do szóstki i nikomu nie polecam tej szkoły. Może i ma
            swoje zalety, bo jest mała, ale to też jest jej wadą! Brak sali gimnastycznej
            to nie wszystkie mankamenty. Szóstka nie ma niestety najlepszych nauczycieli.
            Moje dziecko w I klasie było mocno niedopilnowane. Nigdy nie wiedziałam, co
            jest zadane, kiedy jest wycieczka etc... W II klasie przeniosłam dziecko do
            innej szkoły.
            • Gość: gosc Re: Podstawówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 22:17
              miła mamo zuzi. cos sie chyba pani pomylilo. to zuzia powinna wiedziec, co jest
              zadane i kiedy jest wycieczka. a nie pani. nieladnie odrabiac lekcje za
              dziecko. czy w nowej szkole pani nauczycielka telefonowala do pani z
              informacja, co zadane? niechze da pani swojej sympatycznej, jak sadze, zuzi
              szanse.
        • przygodziak Re: Podstawówki 11.01.05, 10:30
          N to się spotkamy, zapisałam właśnie tam dzieci
          • Gość: Alina Re: Podstawówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 11.01.05, 11:09
            Fajnie... szkoda tylko, że tak mało jest tam dziewczynek...
            • blondi33 Re: Podstawówki 11.01.05, 12:05
              Moja córka była w tej szkole w klasie, w której były tylko 4 dziewczynki i w
              niczym jej to nie przeszkadzało. Sprawy wychowawcze w tej szkole zawsze stały
              na najwyższym poziomie, a dzieci mogły znaleźć przyjaciół nie tylko wśród osób
              tej samej płci... W naszej rodzinie wspominamy tą szkołę zawsze bardzo
              serdecznie!
        • Gość: gosc Re: Podstawówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 22:07
          "dzieci są grzeczne, na przerwach się nie przepychały, nie
          widziałam, żeby jakiś starszy uczeń źle odnosił się do młodszych."

kazdy widzi to, co chce. zludzenia kosztuja wiecej niz czesne w szkole
          spolecznej. radze przejzec swoje swiadectwa. jezeli byly marne, to dziecko
          raczej podazy tym sladem. i nic w tym zlego. nalezy mu spokojnie wyjasnic, ze
          jesli nie zostanie lekarzem,czy architektem to mamusia i tak je bedzie bardzo
          kochala. kochani rodzice - nie katujcie swoich dzieci zle ulokowanymi
          nadziejami. uczcie ich jak byc dobrymi ludzmi. to nie kosztuje, a zysk jest
          ogromny.
    • osa89 Re: Podstawówki 11.01.05, 13:15
      Polecam wszystkim stronę www.partners-project.on.com.pl
      Jest to strona prowadzona przez uczniów szkoły społecznej; można na niej
      znaleźć wiele ciekwaych rzeczy - to owoc projektu edukacyjnego, który szkoła
      realizuje razem z innymi szkołami z Unii Europejskiej. Szczególnie warty
      polecenia jest "European Magazine" - gazeta od początku do końca zrobiona przez
      dzieci - w całości po angielsku! ("Project realization" -> "second year" -
      > "European Magazin")
      • Gość: frania Re: Podstawówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 11.01.05, 20:23
        a co jak ktos nie rozumie po angielsku?
        • Gość: Chris Re: Podstawówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 12.01.05, 19:13
          ...jego strata
    • Gość: karma Re: Podstawówki IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 13.01.05, 11:15
      poza tym społeczna ma zawsze najwyższe wyniki egzaminów
      • Gość: Jacek Re: Podstawówki IP: *.ca.pl.renault.com / *.crowley.pl 13.01.05, 12:28
        A ile "kosztuje" społeczna podstawówka. I gdzie jest najlepsza kadra, najlepsze
        warunki itp.
        • Gość: FIGA Re: Podstawówki IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 13.01.05, 13:21
          Społeczna podstawówka kosztuje tyle ile wynosi czesne - 320 zł. Jest to mniej
          więcej koszt miesięcznego nauczania angielskiego w szkole językowej... O co
          chodzi z tym cudzysłowem? Obiektywne wyniki zewnętrznych sprawdzianów sugerują,
          że ten cudzysłów jest absolutnie niepotrzebny! Uczniowie tej szkoły z
          powodzeniem uczą się dalej w najlepszych liceach (Krasiniak, Batory,
          Żmichowska, Zamartwychwstanki i Nazaretanki). Co do kadry, to też nie ma czego
          kwestionować... A warunki? Gdzie masz 16 dzieci w klasie? gdzie zajęcia
          wyrównancze i kółka zainteresowań? gdzie bezpieczeńśtwo i opieka? I WIEM, CO
          MÓIĘ, BO MOJE DZIECKO TAM CHODZI!
          • Gość: Jacek Re: Podstawówki IP: *.ca.pl.renault.com / *.crowley.pl 13.01.05, 14:03
            To chyba nie jest faktycznie dużo. W zasadzie to jeszcze mam czas, bo mój syn
            od września idzie do zerówki,ale tak sobie pomyślałem że może juz warto się
            rozejrzeć. W końcu to przyszłość dziecka. A jakoś nie mam przekonania do SP nr
            3 przy szpitalu, choć było by to wyjście wręcz idealne, razem z żona codziennie
            tamttędy przechodzimy, ale ja słyszę co śię w takich dużych szkolach wyrabia to
            mnie szlak trafia.
            A może jeszcze jakiś namiar, telefon albo adres. Sorry ale nie mam jeszcze o
            tym żadnego pojęcia.
            Pozdrawiam.
            • Gość: FIGA Re: Podstawówki IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 13.01.05, 15:05
              w społecznej jest też zerówka... potem nie ma problemu z aklimatyzacją do I
              klasy. poza tym tam w zerówce dzieci już się uczą poprzez zabawę... chętnie
              chodzą do szkoły... telefon znajdziesz w ksiązce telefonicznej, ja znam tylko
              numer do wychowczyni na komórkę, ale przeciez nie będę Ci tu zostawiać...
              Pozdraiwam serdecznie.
              P.S.
              A to o trójce to w 100% prawda!!!
              • Gość: Jacek Re: Podstawówki IP: *.ca.pl.renault.com / *.crowley.pl 13.01.05, 15:47
                Jasne że nie chce kom. do wychowawczyni. A z zerówką to dzieki za podpowiedź,
                zresztą jest to w tej chwili juz obowiązek wiec w każdej szkole jest zerówka.
                Pozdrawiam
              • Gość: I.C.G.? Re: Podstawówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 20:41
                Trójka? Miło wspominam , jak i moja siostra i wszyscy znajomi dobrzy
                nauczyciele(są wyjątki , ale wszędzie są) sprawnosc fizyczna jest tam na medal ,
                e ch czegoś to się o 3 nie słyszało , smuci mnie jedynie , że tu taka reklama
                społecznej jest a o reszcie milczenie , WSZYSTKIE SĄ DOBRE WSZĘDZIE SĄ NIEŹLI
                DOBRZY GENIUSZE I hołota... bydło... a co do wyników egzaminów nie wypowiadam
                się nigdzie... Einstein też był idiotą :]

Pozdrawiam Idiota Czy Geniusz?
                • Gość: belferka Re: Podstawówki IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 20.01.05, 13:29
                  Powiem Ci tylko tyle drogi Jacku i I.C.G-u - uczyłam w swoim życiu w różnych
                  szkołach, w tym także kiedyś w szkole społecznej i mogę Wam powiedzieć, że
                  dzieci są tam takie jak wszędzie (jedne bardzo zdolne, inne mniej...), ale
                  takiej kadry jak tam nie ma w żadnej szkole! To jest naprawdę zgrany zespół
                  młodych, fajnych ludzi!!! Żałuję, że moje losy potoczyły się tak, że już tam
                  nie pracuję, chociaż... kto wie... może jeszcze kiedyś.
                  Pozdrawiam radę pedagogiczną, panią dyrektor i Halinkę !
                • Gość: filemon Re: Podstawówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 31.01.05, 17:44
                  Szkoła 3 jest najlepsza nigdzie nie ma takich dziecie jak są tu mądrzy bystszy
                  ale są i gorsi i nauczyciele też są fajni. W nsazej szkole odbywają sie też
                  różne kółka zainteresowań.
                  • Gość: megan Re: Podstawówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 31.01.05, 19:31
                    kółka to się chyba nie "odbywają". ODBYWAĆ TO SIĘ MOŻE JAKAŚ IMPREZA, ALBO COŚ
                    W TYM STYLU... Tak cię w tej trójce nauczycli??? chyba na tym kółku...
        • matis78 Re: Podstawówki 18.01.05, 10:15
          Jacku, nie zastanawiaj się! Nie będziesz żałował, jak poślesz swoje dziecko do
          społecznej! Ja niestety byłem za stary, żeby tam chodzić, ale moja siostra
          miała już to szczęście i widzę, jak dobrze ta szkoła jej zrobiła!!! Potem już
          nigdy nie chodziła do tak dobrej szkoły! Jak chcesz, możesz do mnie pisać,
          odpowiem na każde pytanie...
          • Gość: Jacek Re: Podstawówki IP: *.ca.pl.renault.com / *.crowley.pl 18.01.05, 11:00
            Dzięki serdeczne za podpowiedź, tyle że obawiam się jeszcze jednej sprawy.
            Szkoła społeczna, tam chodzą dzieci raczej lekarzy, sędziów i prokuratorów (nie
            mam żadnej urazy do tych zawodów) a ja nie jestem ani lekarzem ani nie wykonuje
            innego podobnego zawodu. A co się ma do tego? Ano ma, mój kuzyn swego czasu
            chodił do gimnazjum z takim jegomościem no i było widać różnicę, np kieszonkowe
            ok 1200 zł miesięcznie. No a mnie nie będzie stać na cos takiego. Jasne że bym
            chciał żeby mój syn poszedł do takiej szkoły gdzie będzie bezpieczniej, gdzie
            nauczyciel będzie znał dziecko itp.
            • Gość: mama Re: Podstawówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 11:16
              To jak będzie się czuło dziecko w takim towarzystwie i jak będzie postrzegane
              zależy tylko od ciebie. Nasze dzieci być może się spotkają w społecznej, bo je
              zapisałam. Nie jesteśmy ani lekarzami, ani adwokatami i czasami ciężko nam do
              pierwszego. Teraz jest przedszkole zatem na szkołę też będzie nas stać, a
              kieszonkowe ... naucz dziecko czuć włsną wartość, niech wie, że nie liczą się
              tylko pieniądze, to nie będzie szukało akceptacji poprzez wielkość
              kieszonkowego. Takie obawy "dorosłych" czasami źle wpływają na normalne stosunki
              pomiędzy dziećmi, które niestety przejmują nasze obawy, fobie i poglądy. Zatem
              nie martw się na zapas, mądre dziecko da sobie radę a z Twoją pomocą może góry
              przenosić.
              • Gość: Jacek Re: Podstawówki IP: *.ca.pl.renault.com / *.crowley.pl 18.01.05, 11:53
                Dzięki. W zasadzie juz niewiele czasu mam bo w tej chwili chodzi do
                pięciolatków. A terza zastanawiamy sie już nad tym czy zapisać syna do zerówki
                do innej szkoły, czy nadal ma pozostać w przedszkolu na Gwardii Ludowej? I mamy
                problem z którym się musimy jak najszybciej uporać. Jest jeszcze (naszym
                zdaniem) wyjście, zapisać syna do szkoły nr 7 (za strażą pożarną). Z jednej
                strony podoba nam się ta szkoła ze względu na klasy integracyjne. Małe dziecko
                będzie mogło się nauczyć tolerancji wobec np. osób niepełnosprawnych. Natomiast
                zupełnie "odpada" 3 przy szpitalu.
                Ale bardzo dziękuje za podpowiedzi.
                • Gość: I.C.G.? Re: Podstawówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 20:47
                  Off-topic poślij dziecko na szkolenie w stylu teakwondo , karate , w przyszłośći
                  bardziej się to przyda niżli wielka kasa wyłożona w podstawówce ...

Echhh nie radze zrobic z dziecka Snooba oraz aby się obracało w towarzystwie
                  tychże ludzi (owszem moga być "spoko" ale ... ja za wiele znam... ) twoje
                  dziecko będzie albo

A) Ofiarą
                  B) Drapieżcą

Pozdriawiam , przepraszam za off-topic ale tak jakoś pytania zadajecie ludzie
                  jakbyście nigdy nie byli w C-nowie i nie znali co tu się wyrabia...
                  • Gość: drive Re: Podstawówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 19.01.05, 21:22
                    z tą filozofią to będziesz:
                    a) Agresorem
                    b) też drapieżcą

kasa wydana na dziecko (na jego edukację) napewno zaowocuje!
                  • Gość: ojciec Re: Podstawówki IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 08.03.05, 09:19
                    mówisz, że szkoła państwowa jest za darmo? NIC bardziej mylnego! Oto koszty
                    kształcenia mojej córki w szkole podstawowej:
                    - angielski w szkole językowej - 180 zł. miesięcznie
                    - basen - 40 zł. miesięcznie
                    - gimnastyka korekcyjna (w szkole) - 10 zł. miesięcznie
                    - tańce (w szkole) - 10 zł. miesięcznie
                    - komitet rodzicielski - 50 zł. rocznie
                    DO TEGO NALEŻY DOLICZYĆ KOSZT BENZYNY (BEZ PRZERWY GDZIEŚ MUSZE JĄ ZAWOZIĆ)
                    I TO NIE JEST ZA DARMO!
                    • Gość: xxx Re: Podstawówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 09:28
                      A co? Masz jedną odpowiedź na wszystkie posty na forum? Ojciec, a może ruszyć
                      głową i coś oryginalnego napisać?
            • Gość: Sowa Re: Podstawówki IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 19.01.05, 22:06
              Co ty opowiadasz?To bzdury! W klasie mojego dziecka jest tylko jedno dzieco ze
              środowiska lekarskiego, reszta to zwykli zjadacze chleba,ludzie mający własne
              zakłady, sklepy, pracownicy biur. Nawet jeśli trafią się dzieci prawników czy
              lekarzy to są naprawdę mądre dzieci, (jak większość w tej szkole!) Nieprawda, że
              są jakieś zepsute. Dostałeś odpowiedź, że wychowanie zależy w dużym stopniu od
              Ciebie, więc może do roboty!Obrażasz i rodziców i dzieci. Kto Ci dał do tego
              prawo????????????
              • matis78 Re: Podstawówki 19.01.05, 23:31
                Moja rodzina też nie należy do snobów. Mama jest nauczycielką, a ojciec cięzko
                pracuje na utrzymanie rodziny... nie obrażaj ludzi, których nie znasz, OK?
                Idź do tej szkoły, a przekonasz się, jaka tam jest atmosfera, jakie dzieci tam
                chodzą i jacy ludzie tam pracują!
    • Gość: Mamuska Re: Podstawówki IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 13.01.05, 23:48
      Ja tez polecam szkole spoleczna. Moje dziecko chodzilo tam od zerowki (ktora b. lubilo,
      podczas gdy przedszkola wrecz nienawidzilo) i zawsze mialam pewnosc, ze jest dopilnowane
      (nawet w sklepiku mozna uzgodnic z b. sympatyczna Pania, co moze kupowac, a czego nie -
      np. chipsow). Mam wrazenie, ze niemal wszyscy nauczyciele - i w ogole pracownicy - znaja
      kazde dziecko - przynajmniej z imienia. Moze to nie tylko wrazenie, bo w koncu szkola jest
      nieduza. Widac tez, ze nauczyciele (przynajmniej wiekszosc tych, z ktorymi moje dziecko ma do
      czynienia) sa naprawde zainteresowani, zeby uczniowi wtloczyc cos do glowy, nawet kiedy
      delikwent sie opiera. Np. kiedy dziecko choruje i ma zaleglosci, sami proponuja, zeby zostalo na
      dodatkowych zajeciach. Widzialam tez, jak niezwykle szybko kilkoro dzieci przeniesionych z
      innych szkol przystosowalo sie i polubilo nowa. Wg mnie najwieksza wada tej szkoly sa
      przydlugie ceremonie rozpoczecia i zakonczenia roku, ale w koncu to kwestia indywidualnych
      upodoban. Poza tym jest ok.
      • Gość: mutti Re: Podstawówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 14.01.05, 06:40
        eeeeee tam, co to za wada... wszędzie uroczystości są przydługie...
        • Gość: Sowa Re: Podstawówki IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 14.01.05, 14:51
          jasne, to żadna wada. Pani dyrektor mówi to, co wypada powiedzieć. Przecież
          fajnie jest słuchać ilu jest w tej szkole zdolnych dzieciaków, na tych
          uroczystościach wręczane są nagrody za ich osiągnięcia w różnych dziedzinach.A
          poza tym fajnie śpiewają.
        • Gość: Sowa Re: Podstawówki IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 14.01.05, 15:01
          Jasne, to ,zadna wada. Dyrektorka mówi tylko to, co na takich uroczystościach
          powiedzieć wypada. Fajnie jest posłuchać ilu zdolnych dzieciaków uczy się w tej
          szkole. Wtedy rozdawane są nagrody za ich osiągnięcia. A poza tym fajnie śpiewają.
    • Gość: potencjal_kandydka Re: Podstawówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 14.01.05, 17:00
      powiedzcie mi czy to prawda, że aby dziecko było przyjęte do szkoły społecznej
      musi miec opinię z poradni psychologiczno-pedagogicznej?
      • Gość: Sowa Re: Podstawówki IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 14.01.05, 22:45
        Jak zapisywaliśmy dziecko do społecznej, to nikt od nas nie żądał żadnej opinii.
        Znajoma zapisując młodszą córkę (6-letnią) do I kl. była odesłana do poradni po
        opinię. I dobrze, bo wszyscy myślą, że dziecko jest takie mądre, że najlepiej
        wysłać je do szkoły już od lat 4(biedactwa - dzieci oczywiście!!!!) Co wy na
        to??????????
      • Gość: leon Re: Podstawówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 15.01.05, 09:11
        przy zapisie do szkoły żadna opnia nie jest potrzebna!!!
        • Gość: ja Re: Podstawówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 09:43
          Potrzebna, jeśli chcesz posłać dziecko do szkoły od 6 lat.
          • Gość: leon Re: Podstawówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 15.01.05, 09:49
            Chciałem powiedzieć, że w przy zapisie do społecznej nie potrzeba opinii. Co
            najwyżej później jeżeli dziecko ma problemy w szkole nauczyciele sugerują, żeby
            iść do poradni. Chodzi o to, żeby wiedzieli pod jakim kątem pracować na
            zajęciach wyrównawczych. W innym przypadku nikt od ciebie żadnej opinii nie
            chce!
            • Gość: Gośka Re: Podstawówki IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 15.01.05, 23:05
              Czy nie ma w naszym mieście już innych, dobrych podstawówek tylko
              Społeczna?Poślę i co, jeśli za rok zabraknie pieniędzy na opłacanie szkoły,
              zabiorę dziecko? Gdzie wtedy?
              • Gość: ten_kto_wie Re: Podstawówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 15.01.05, 23:36
                możesz dostać stypendium w społecznej...
                • Gość: mamemo Re: Podstawówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 16.01.05, 12:07
                  aaaaa, TEGO to nie wiedziałem...
    • Gość: Ania Re: Podstawówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 20:25
      Dajcie już spokój z tą społeczną.Moja córka chodzi do 5-ki do której zresztą ja
      też chodziłam. Szkoła jak szkoła. W każdej może się znależć nauczyciel do kitu
      albo kolega łobuz i nie mamy na to większego wpływu. Nie przesadzajmy z wyborem
      szkoły już od podstawówki. Jak się dziecko nie będzie chciało uczyć to i w
      społecznej nic mu nie pomogą. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to chyba nie ma
      znaczenia wielkość szkoły. W małej też można komuś rozwalić głowę drzwiami. Na
      dodatek nie ma w społecznej gabinetu pielęgniarki ani stomatologa. A ja
      wyleczyłam sobie gratis zęby w 5-ce bo nasza pani dentystka ma podpisaną umowę
      z funduszem zdrowia i przyjmuje wszystkich pacjentów. Pozdrawiam panią
      stomatolog z 5-ki.
      • Gość: Mami Re: Podstawówki IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 22.01.05, 11:19
        Pewnie, masz rację, szkoła jak szkoła.Moje dziecko chodzi też do piątki,bo
        blisko mieszkamy i całe szczęście,TRAFIŁA do niezłej pani.Chodzi o to,że jednak
        bardziej zależy mi , na tym, żeby dziecko miało wiedzę i bez problemu dostało
        się do dobrego Liceum (to jest rola szkoły!),a nie na pięknym, białym uśmiechu,
        jak u DODY!?Jeżeli takie są Twoje oczekiwanie od szkoły to życzę sukcesów.Wcale
        nie pozdrawiam dentystki z "5". To ona sprawiła, że dziecko moje boi się teraz
        każdego stomatologa.
      • Gość: yahoo Re: Podstawówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 12:10
        Wracam do sprawy prowizji. JAK TO ROZWIĄZAŁA PANI DYREKTOR SPOŁECZNEJ A JAK
        DYREKTOR PIĄTKI?
        • dyrsto Re: Podstawówki 22.01.05, 18:43
          Wezwana do odpowiedzi, odpowiadam... w szkołach STO prowizje nie są duże, bo i
          dzieci jest niewiele... Z PZU dostaliśmy 300 zł (teoretycznie) - mogliśmy za tę
          kwotę kupić coś do szkoły... i kupiliśmy...książki do biblioteki. Natomiast za
          pieniądze z MAVI kupiliśmy stół do ping-ponga! Stoi teraz w szatni i dzieci
          grają na każdej przerwie, po lekcjach, na świetlicy... ŚWIETNA ZABAWA!!!
          Pozdrawiam wszystkich (i życzliwych, i tych mniej...)!
          • Gość: uczniak Re: Podstawówki IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 22.01.05, 20:07
            Stół do pingponga to świetna sprawa! W ogóle jest dużo fajnych rzeczy u nas w
            szkole: na przykład mleczko, herbatka, obiadki i sklepik!
            • Gość: yahoo Re: Podstawówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 21:04
              I tak powinno właśnie być wszędzie. Jasno i klarownie. Bez niedomówień. U mojej
              córki niestety tak nie jest i przykro mi z tego powodu. Dzięki temy na pewno
              śpi pani spokojnie. Gratulacje i życzę jak najlepszych naborów co roku.
              • dyrsto Re: Podstawówki 22.01.05, 21:57
                dzięki ;)
                • Gość: martika Re: Podstawówki IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.05, 21:01
                  no, no warunki do wf to macie naprawdę fajne! stół do pingponga w szatni i
                  kawałek piaskownicy obok baraczku. pogratulować tylko takiej bazy.
                  • dyrsto Re: Podstawówki 23.01.05, 21:59
                    ...i sala do ćwiczeń gimnastycznych (może niewielka, ale zawsze coś), i boisko
                    do koszykóki, i do siatkówki (miło patrzeć jak latem dzieciaki na KAŻDEJ
                    PRZERWIE GRAJĄ W SIATKĘ!!!), i boisko do nogi (NA KTÓRE PRZYCHODZĄ TAKŻE
                    DZIECIAKI Z OSIEDLA)... i bieżnia do skoku w dal! A sprzętu do lekkoatletyki
                    nie będę już wyliczać. Pozdrawiam.
                    • Gość: krzyś Re: Podstawówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 23.01.05, 22:53
                      ale u nas w szkole stół przynajmniej JEST! I każdy może z niego korzystać -
                      kiedy chce!
                      • Gość: Tymoteusz Re: Podstawówki IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 24.01.05, 10:29
                        warunki w szkole społecznej nie są najgorsze - najwazniejsze, że wszystkie
                        lekcjie się odbywają, a nauczyciel wfu naprawdę się przykłada. Do tego dochodzą
                        regularne zajęcia na besenie. efekty widać w każdych zawodach. zarzuty odnośnie
                        bazy sportowej są raczej nieuzasadnione - TAK KRAWIEC STAJE JAK MU MATERIAŁU
                        STAJE! A TEN KRAWIEC SZYJE NAPRAWDĘ ŚWIETNIE ( to była przenośnia - jakby ktoś
                        nie zrozumiał)
                        • Gość: martika Re: Podstawówki IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.01.05, 22:37
                          nie chcesz mi chyba powiedzieć, że zadowalają Cię obiekty jakimi dysponuje
                          szkoła! Czy zimą możesz pograć sobie w siatkę, kosza na swojej sali
                          gimnastycznej. Tak się składa, że połowa roku szkolnego to jesień, zima i
                          wiosna, kiedy pogoda nie pozwala na grę na boisku przyszkolnym.
                          • Gość: obywatel Re: Podstawówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 24.01.05, 23:41
                            Jeżeli do szkoły zostanie zapisanych 1000 osób to po kilku latach i hala
                            sportowa będzie ,złosliwy człowieczku trochę znajomości realiów życja tego typu
                            szkoły krytykańci,zróbcie swoje i zobaczymy!!!!!
                            • Gość: yahoo Re: Podstawówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 05:30
                              Co Wyście się tak przyczepili tego wf. Przecież nie jest on aż tak ważny. Dla
                              mnie najważniejszy jest rozwój psychiczny, a szkoła na pewno go zapewnia.
                              Wystarczy popatrzeć na wyniki sprawdzianów!!! W przeciwieństwie do szkół, które
                              mają olbrzymie, niedawno oddane hale gimnastyczne. Czy te warunki do wf
                              pomagają dzieciom w sprawdzianach? Odpowiedźcie sobie sami!!!
                              • Gość: ojciec z czwórki Re: Podstawówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 25.01.05, 08:22
                                Oczywiście, że WF jest ważny, to nie ulega wątpliwości. Chciałbym tylko,
                                żebyście zrozumieli pewną rzecz: w szkołach, w kórych są hale sportowe-dzieci i
                                tak z nich nie korzystają, bo dyrektor chce zaoszczędzić na ogrzewaniu (a hala
                                jest przeciez wielka), albo jest za dużo dzieci (i wszystkie klasy i tak się na
                                hali nie mieszczą). Z basen też bywa różnie. Nie wszystkie klasy przez cały rok
                                jeżdżą na basen. Zapisałm syna do czwórki, bo myślałem, że warunki lokalowe to
                                bardzo ważna rzecz w szkole. Teraz wiem, że się myliłem. Potrzebny jest przede
                                wszystkim bobry nauczyciel, tablica i kreda. Możecie wierzyć!
                                • Gość: martika Re: Podstawówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.05, 09:55
                                  Jasne, że najlepiej by było, gdyby warunki do wf były ok. i poziom nauczania na
                                  wysokim poziomie. "Obywatelu" nie doceniasz znaczenia wf dla rozwoju młodego
                                  człowieka i twierdzisz, że jestem złośliwa, ale to ty wychodzisz na idiotę z
                                  zaściankowego Ciechanowa. Spójrz jak to wygląda na świecie a potem coś napisz.
                                  Kiedy to będzie 1000 osób w szkole społecznej straci ona wiele walorów, minn.
                                  małe, nieliczne klasy, rodzinną wręcz atmosferę itp.
                                  • Gość: majka Re: Podstawówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 25.01.05, 16:17
                                    Zacznij się inaczej podpisywać, bo Twoje posty emanują złośliwością i pogardą
                                    (także na innych wątkach)i już sam nick wywołuje złe skojarzenia. Zaścianek to
                                    nie jest kwestia liczby mieszkańców, ale kwestia mentalności - zaścianek w
                                    Twojej czaszce ma się zupełnie dobrze. Tylko ktoś z głębokiego zaścianka
                                    mentalnego tak bardzo podkreśla swoją światowość; kompleksy leczy się poprzez
                                    zarzucanie własnych wad i niedoskonałości innym. Nie liczę na rzeczową
                                    odpowiedź, bo sądzę, że Cie na nią po prostu nie stać. Potrafisz tylko
                                    krytykować sugerując domniemaną - jakże złudną, zapewniam Cię - wyższość swych
                                    racji. Mądrzy i taktowni ludzie nie używają plugawego języka, jakim się
                                    posługujesz, ale widać takie są nowe "światowe" trendy. Nie zazdroszczę Ci
                                    Twojej światowości, co więcej, bardzo współczuję, choć zapewne tego nie
                                    docenisz.
                                    • Gość: martika Re: Podstawówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.05, 16:47
                                      Jeśli moje posty emanują złośliwością i rażą twoje uczucia, to dla poprawienia
                                      humoru przeczytaj swój post! chyba mnie prześcignęłaś!
                                      • Gość: majka Re: Podstawówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 25.01.05, 20:25
                                        kto mieczem wojuje... Pamiętaj, że mój post jest reakcją na Twoje. To Ty atakujesz niesprowokowana. sama oceń, która postawa jest niebezpieczniejsza.
                                • Gość: też ojciec Re: Podstawówki IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 25.01.05, 14:52
                                  w "siódemce" jest tak samo - niby jest wielka sala gimnastyczna, a tak naprawdę
                                  dzieci korzystają z niej niezwykle rzadko. Nie mówię już o basenie. Zajęcia na
                                  basenie wyglądają skandalicznie. Pan pozwala się dzieciom taplac w wodzie bez
                                  żadnego sensu i celu! i co, Martika, co teraz o tym powiesz?
                                  • Gość: kkkkkk Re: Podstawówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 21:47
                                    Jestem młodym nauczycielem ale juz popracowałem tu i ówdzie. Sadzę, że poziom
                                    szkół determinuje przede wszystkim kadra czyli nauczyciele. Będąc jeszcze na
                                    studiach przygladałem się ludziom, którzy reprezentując niski poziom
                                    intelektualny "ślizgali się" aż do ich ukończenia. Zastanawiałem się czy trafią
                                    do szkół i ile złego uczynią? Będą juz nauczycielem spotykałem wielu starszych
                                    kolegów, którzy od lat odwalali pańszczyznę. Robili tak, bo po pierwsze, na
                                    niczym już dawno im nie zależało, po drugie dlatego, że w tym zawodzie nadal
                                    nie ma rynku pracy i nauczyciela słabego nie można łatwo się pozbyć, po trzecie
                                    dlatego, że to byli ci, którzy po prostu zbyt późno zrozumieli, że ich zawód to
                                    pomyłka....
                                    Moje wnioski. Dobremu nauczycielowi nie zawsze wystarczy kreda i tablica
                                    (szczególnie w podstawówce) ale z drugiej strony nowocześnie wyposażone klasy,
                                    ogromne sale gimnastyczne, same nie wykształcą nam dzieci jeśli nauczyciel jest
                                    nim tylko z racji miejsca pracy.
                                    Pozdrawiam tych wszystkich, którzy kochają swój zawód i kochaja robic to co
                                    robią. Jest takich na szczęście jeszcze wielu.
                                    • Gość: teacher Re: Podstawówki IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 26.01.05, 13:23
                                      a ja uważam, że kreda, tablica i otwarta głowa nauczyciela wystarcza, by
                                      uczyć... pomoce naukowe się przydają, ale mozna bez nich żyć...
    • Gość: głos rozsądku Re: Podstawówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 26.01.05, 14:27
      Tyle tu oburzeń na szkołę społeczną, że rodzice płąca itd... A kto z was nie
      płaci za lekarza? A kto - nawet w szkole państwowej nie płaci za edukację?
      Oburzacie się, że trzeba płącić, a sami wszedzie płacicie. Przeciez w szkołach
      państwowych wszystkie te klasy "a" to tak jakby klasy społeczne - angielski za
      pieniądze, kółka za pieniądze, dodatkowe WFy za pieniądze... itd itd! DOBRZE
      WIECIE, ŻE TO CO ZA PIENIĄDZE JEST LEPSZE! SMUTNE TO MOŻE, ALE PRAWDZIWE!
      • Gość: zulu Re: Podstawówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 28.01.05, 16:29
        a na społecznej zrobili lodowicho i można sobie na łyżwach pojeździć za
        darmoche. Matis czekam na ciebie jutro o 12.
        • Gość: internauta Re: Podstawówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 19.02.05, 14:32
          strony internetowe ciechanowskich podstawówek prezentuja się całkiem nieźle
          (oprócz piątki, szóstki i siódemki kórych w sieci nie znalazłem - SKANDAL):
          Sp nr.3: www.sp3.ciechanow.website.pl
          stronka OK, jest wszystko co potrzeba!!! jedyne co przeraża, to liczba -1.088
          (to liczba dzieci w szkole oczywiscie, a nie liczba odwiedzin na stronie)

SP nr4: www.sp4ciechanow.prv.pl
          Stronka wporzo, ale za dużo reklam. te reklamy zakłócaja wogóle poruszanie sie
          po stronie. fajnie że jest ksiega gości - dzieci się wpisują.

SP nr5: nie znalazłem strony!!!

SP nr. 6: nie znalazłem w internecie!!!

sp NR.7 - TEŻ NIE ZNALAZŁEM!!!

szkoła społeczna: ciechanow.pl/ssp (ta strona raczej nieaktualna, bo w
          wykazie klas istnieją jeszcze klasy VII i VIII!!!)
          www.ssp-ciechanow.on.com.pl
          niezły szablon, są informacje o uczniach i nauczycielach, jest galeria, ale nie
          ma podstawowych informacji o szkole.
          • matis78 Re: Podstawówki 19.02.05, 17:15
            Siódemka - szkoła z klasą nie ma strony internetowej - NIEMOŻLIWE... he, he,
            he... :p
          • Gość: Strona 4 Re: Podstawówki IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.05, 12:20
            Strona SP 4 jest stroną nieoficjalną www.sp4.friko.pl. Zrozumiale jest, ze bez
            zainteresowania dyrekcji taka strona bedzie umieszczona na bezplatnym serwerze,
            gdzie az roi sie od reklam. Oficjalna istnieje na serwerze gazety.pl. Powstala
            w zwiazku z akcja Szkola z klasa :-). Ocencie ja sami.
    • Gość: cas Re: Podstawówki IP: *.com.pl / 195.117.122.* 19.02.05, 18:59
      Piątka tez jest szkołą z klasą. Na potrzeby tej akcji jakąs strone miała, ale obecnie nie działa
      • Gość: miss Re: Podstawówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 19.02.05, 21:28
        te wszystkie akcje to przypominaja odległe (już na szczęście) czasy głębokiego
        komunizmu! A o jakości tych szkół świadczą i wyniki i informacje i absolwenci...
        • Gość: Sp4 Re: Podstawówki IP: *.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.05, 12:23
          Co sadzicie na temat SP nr 4?
          • Gość: madame Re: Podstawówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 20.02.05, 14:55
            niestety ta szkoła nie może się poszczycić dobrymi wynikami w nauce; z opieką
            nad dziećmi też jest kiepsko (zdarzają się wymuszenia, agresja starszych wobec
            młodszych jest na porządku dziennym). to wszystko dlatego że nie ma tam dobrych
            nauczycieli... TO NIE JEST DOBRA SZKOŁA!
            • Gość: madame Re: Podstawówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 20.02.05, 15:00
              aha, przecztaj sobie wypowiedź "ojca z czwórki" z 25 stycznia...
              • Gość: PPPP Re: Podstawówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 19:02
                Wszyscy nauczyciele nie są źli. Tak nie można pisać. bo to nie pomaga im w
                pracy, zaangażowaniu.
                • Gość: madame Re: Podstawówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 20.02.05, 19:20
                  owszem nie wszyscy, ale nauczyciela polskiego to w tej szkole dobrego nie ma.
                  Jeśli znasz jakiegoś to powiedz. Panie po studiach podyplomowych, ambicji
                  żadnych, prac pisemnych niewiele! I to nie tylko moje odczucia, ale większości
                  rodziców. A jeśli masz inne zdanie podziel się i podaj nazwiska dobrch
                  nauczycieli.
                  • Gość: AbsolwentkaSSP Re: Podstawówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 22:00
                    Jestem absolwentką społecznej szkoły podstawowej i uważam, ze jest to najlepsza
                    szkoła w Ciechanowie. Jestem już studentką i z perspektywy czasu wposminam tę
                    szkołę jako przedłużenie dzieciństwa, gdyż dzieci czują się tam jak w rodzinie,
                    żadnych stresów, a uczyć się trzeba. Do tej pory nie wiem, jak ci nauczyciele
                    to osiągnęli... Do tego poprostu trzeba mieś dar... Jej absolwenci bez
                    najmniejszych problemów dostają się do najlepszych ciechanowskich (patrz
                    Krasiniak) i Polskich liceów :-) A potem na najlepsze uczelnie w Polsce!! To
                    nie żadne bzdury tylko święta prawda. Świetna kadra!! Pozdrawiam w
                    szczególności Panią Kasię - obecną Panią Dyrektor i Pana Muniego!! Was zawsze
                    będę miło wspominała!! Oby tak dalej!!
                    • Gość: mruczek Re: Podstawówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 21.02.05, 09:36
                      i ja kończyłem tą szkołe. właściwie trudno by mi było powiedzieć którego z
                      nauczycieli wspominam najmilej. Wszyscy byli super - to co robili traktowali
                      bardzo poważnie, byli wymagający ale jednocześnie traktowali nas po
                      partnersku... może z wyjątkiem nauczycielki chemii. ale ona chyba tam już nie
                      pracuje. Zresztą w podstawówce chemi już nie ma...
                      Pozdrawiam wszystkich absolwentów z 97!
                      • Gość: dede reporter Re: Podstawówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 10:28
                        Myślę,że szkoła nr 3 jest w porządku, wszystko zależy od uczących nauczycieli.
                        Tam będzie dla małych dzieci koszmar jak stanie się jedną ze szkół w zespole
                        razem z gimnazjum. Wtedy to będzie moloch, pozazdrościć "radnym bezradnym"
                        super pomysłu na skitoszenie w jednym garnku tylu uczniów. Ciekawe jaki bigos z
                        tego będzie. Współczuję uczniom i nauczycielom tej nowej szkoły. UFF będzie się
                        działo. A już szkoła nr 3 wychodziła na prostą, a teraz znowu zakręt.
                    • dyrsto Re: Podstawówki 23.02.05, 16:08
                      Kochani moi absolwenci. Cieszę się, że tak miło wspominacie szkołę. Już
                      niedługo będzie okazja, żeby się spotkać. We wrześniu nasza szkoła będzie
                      obchodzić jubileusz 15lecia!!! Będzie wielka gala, wspaniała uroczystość
                      (zapewne trochę przydługa...^_^), wspomnienia, łzy i... wszystko czego dusza
                      zapragnie... ^_^
                      JUŻ DZIŚ SERDECZNIE WAS ZAPRASZAM! WAS ORAZ WSZYTSKICH PRZYJACIÓŁ SZKOŁY!
                      Katarzyna Stawicka
                  • Gość: yahoo Re: Podstawówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 14:21
                    A ty jakie skończyłaś (-eś) studia? Może w Ciechanowie??? A może maturę w rok?
                    Kto ci dał prawo oceniać innych? Znam nauczycieli z czwórki i niektórzy są
                    naprawdę dobrzy. Gdy będziesz zawasze tak uogólniać, możesz kogoś skrzywdzić.
                    Na przykład mnie. Co do nauczycieli polskiego w SP 4, to dziwi mnie twoja
                    wypowiedź, bo mój syn wciąż ma jakieś prace pisemne. Czasy klasówek, na których
                    pzrze 2 godziny pisało się wypracowanie, w podstawówkach odeszły do lamusa.
                    Teraz są testy. Nie słyszałaś. Ostatnie 25 pytanie, jest pracą pisemną i wiesz
                    co, ma mieś od 8 - 10 wypowiedzeń. I po takim teście ocenia się pracę szkoły.
                    ŻENUJĄCE!!! Twoja wypowiedź też. Na pewno niesłusznie obraziłaś kilka osób.
                    Może ja coś wymyślę, żeby cię obrazić. Już wiem. Nie masz zbyt dużo wyobraźni i
                    na pewno dużo ci brakuje, żeby być madame. I jak ci się podoba rzucanie
                    oskarżeń. Mnie niezbyt, obrażam, ale nie wiem kogo. Tak jest również z tobą.
                    Obrażasz, ale na pewno nie znasz tych osób, a opinia twoja jest czysto
                    subiektywna. Zresztą moja o tobie też!!! 4 ma swoje minusy, ale to nie jedyna
                    szkoła, gdzie mamy styczność z przemocą. A gim nr 1. Tam ciągle się coś dzieje:
                    narkotyki, podpalenia włosów inaczej po co im ochrona. A 5 założyła nawet
                    monitoring. Jeśli jest tam tak wspaniale, to po co im kamery?
                    • Gość: xyz Re: Podstawówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 15:01
                      Zgadzam się z yahoo. Nie można rzucać oskarżeń. Znam panie z SP4 i nie ma tam
                      takich osób, które uczą polskiego po studiach podyplomowych. Wszystkie
                      skończyły pięcioletnie studia uniwersyteckie. Madame zaglądała nie do tych
                      teczek co trzeba. Sama się kobieto zlustruj. Moja córka bardzo chwali sobie
                      np.p. A.L. z tej szkoły. Ja też jestem zadowolona, więc nie mów, że rodzice tak
                      uważają. Mów za siebie, a nie za ogół. To są po prostu banały. Wszyscy mówią
                      tak..., wszyscy myślą tak.... wszyscy... A wiem już. Wszyscy mają dość
                      wypowiedzi madame. HA, ha, ha
                      • Gość: madame Re: Podstawówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 22.02.05, 18:55
                        może rzeczywiście moje dziecko nie trafiło na dobrych nauczycieli... Gratuluję
                        wam, że wam akurat się udało. mnie niestety nie...
                        • Gość: Krak Re: Podstawówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 20:19
                          SP4 to szkoła, która ma największe szanse aby zostać najlepszą w mieście.
                          Najlepsze warunki lokalowe. Młoda prężna kadra. Lada moment tam też założą
                          monitoring. Tak trzymać. Już widać zmiany na lepsze!
                          • paul18 Re: Podstawówki 22.02.05, 20:53
                            warunki lokalowe niezłe, ale zimą cholernie zimno. Hala sportowa otwierana
                            tylko od święta. Kadra może i młoda, ale czy najlepsza??? W to akurat wątpie! A
                            mam do tego poważne powody.
                            Poza tym niestety rejon szkoły to osiedle z całym jego dobytkiem... (a jakim to
                            chyba nie musze pisać....)
                            • Gość: uczennica Re: Podstawówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 22:14
                              Kto powiedzial, ze nasza hala sportowa jest otwierana od swieta?!? Ja mam tam
                              W-F codziennie. Do poznego popoludnia odbywaja sie tam treningi, a ostatnio
                              coraz czesciej hala jest wypozyczana przez uczniow w roznym wieku z roznych
                              szkol (czasami przychodza z nauczycielami) i na naszej hali maja treningi.
                              Czesto tez odbywaja sie rozne zawody sportowe. Nie ma dnia, by hala stala
                              bezuzytecznie. A ty facet jak nie wiesz co sie dzieje w tej szkole to sie nie
                              wypowiadaj!!!!!!!!!!!!!!!
                              • paul18 Re: Podstawówki 22.02.05, 22:29
                                a kiedy uczniowie z czwórki mają tam zajęcia do południa? Owszem sala jest
                                wypożyczana. A sami uczniowie mają tam zajęcia rzadko.
                                • Gość: uczennica Re: Podstawówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 12:33
                                  A ty skad to wiesz? Jestes uczniem? przypuszczam, ze nie tylko ktos ci tak
                                  powiedzial a ty mu wierzysz. Rzeczywiscie dzieciczki z klas I-III maja tam
                                  zajecia rzadko, ale czy hala sportowa jest do gry w zbijaka? to mozna nawet
                                  robic na korytarzu. A do tego przeznaczone sa 2 male sale znajdujace sie w
                                  szkole. Starsi uczniowie uprawiaja tam powazne dyscypliny sportowe, np. pilka
                                  reczna i inne a do tego duze boisko jest naprawde potrzebne, do zabawy w
                                  ganianego raczej nie. Ostatnia dobra rada: jesli nie wiesz jak to wyglada w
                                  srodku szkoly to sie nie wypowiadaj i tyle! Bo wnerwiasz mnie juz tymi...sama
                                  nie wiem jak to nazwac!
                    • Gość: piłat Re: Podstawówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 22.02.05, 22:00
                      skoro czwórka to taka dobra szkoła to dlaczego ma takie słabe wyniki egzaminów?
                      na koniec tego semestru prawie 10% wszystkich ocen w szkole to oceny
                      dopuszczające i niedostateczne. Wyniki nauczania to chyba ważna rzecz w szkole.
                      • Gość: lp Re: Podstawówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 08:50
                        Piłat niestety nie masz zielonego pojęcia o czym mówisz. Od kiedy wyniki
                        klasyfikacji świadczą o poziomie nauczania. Postawić oceny bardzo dobre na
                        semestr i chwalić się poziomem potrafi każdy kiepski nauczyciel. Podobnie jest
                        ze szkołą. Ja uważam, że właśnie ilość takich ocen(tak na marginesie nie
                        dokońca z liczeniem u Ciebie wszystko w porządku - tych ocen jest mniej niż 9%,
                        a dla pełni obrazu: "szóstek" i "piątek" ok. 49% - w szkole przedstawione są
                        wyniki klasyfikacji i mozna policzyć) świadczy, że na wielu przedmiotach
                        nauczyciele stawiają konkretne wymagania. Dopiero wyniki sprawdzianów
                        zewnętrzych w dużej mierze(choć też nie do końca) dają obraz poziomu szkoły. W
                        tym kryterium SP4 faktycznie wypada nienajlepiej, choć różnice w średnich
                        zdobytych punktów w ciechanowskich szkołach są niewielkie( z wyłączeniem
                        podstawówki STO). Często jednak sprawdziany i egzaminy nie są pisane do końca
                        samodzielnie ale w podstawówkach nie ma to takiej skali jak w gimnazjach, więc
                        nie ma co rozwijać tego wątku.(wszyscy próbują ściągać bo ich tego nauczyliśmy-
                        patrz oszukiwania).
                        Chciałbym także odnieść się do "terenu" szkoły. Faktycznie osiedle położone
                        najbliżej nie cieszy się dobrą opinią ale chyba każda szkoła w mieście ma
                        swoje "ulubione" okolice.
                        W Ciechanowie wszystkie szkoły są na podobnym poziomie. Każda osiąga wyniki
                        zbliżone do średniej powiatu. Na ostateczną ocenę szkoły wpływa atmosfera tam
                        panująca. Życzliwość wobec ucznia i rodzica ze strony nauczyciela, dyrektora,
                        pedagoga, pielęgniarki, itd. a o tym decydują konkretni ludzie i jak w każdym
                        zawodzie wielo pomyliło się z powołaniem( w kazdej ciechanowskiej szkole tacy
                        są). Pozdrawiam.
                        • Gość: Tymoteusz Re: Podstawówki IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 23.02.05, 12:48
                          Zgadzam się w pełni z Tobą. Wśród publicznych szkół poziom jest dość wyrównany.
                          Kogo nie stać na społeczną (ta moim zdaniem pozostaje poza wszelką konkurencją
                          i ze względu na wyniki i ze względu na bezpieczeństwo dzieci) ten powinien
                          zdecydować się chyba właśnie na czwórkę. 660 dzieci to też przemawia na jej
                          korzyść. Nie jest to co prawda 200 (tyle moim zdaniem powinno być maksymalnie),
                          ale to nie prawie 1.500 (jak po wakacjach będzie na przykłąd w trójce).
                          • Gość: zyx Re: Podstawówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 14:38
                            Nie tylko w trójce: siódemka też niewiele zyska na pomyśle szanownych władz
                            miasta, kiedy połączona będzie z Gimnazjum 4 - gimnazjum zresztą też niewiele.
                            Co prawda obie szkoły od zawsze są w jednym budynku, ale funkcjonują osobno.
                            Jeśli powstanie zespół, poziom obu szkół na tym straci.
                      • Gość: uczennica2 Re: Podstawówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 12:51
                        Ja uwazam, ze wyniki nauczania nie zaleza od tego co wszyscy tu wymianiaja.
                        Zalezy to od podejscia ucznia do nauki. Dziecko olewa nauke, a potem jak sa zle
                        oceny na swiadectwie, to rodzice zwalaja na nauczycieli i niski poziom
                        nauczania. Ludzie opanujcie sie!!! Ja chodze do 4 i mam najlepsze oceny na I
                        semestr w szkole. I nie narzekam na nauczycieli.Bardzo lubie swoja szkole i
                        nie zamienilabym jej na zadna inna (tym bardziej na spoleczna o nigdy w
                        zyciu!!!). Jesli chodzi o wyniki egzaminow to ostatnio coraz wiecej uczniow nie
                        obchodzi nauka bo na to pozwalaja rodzice. Na szczescie sa dzieci ktore mysla o
                        swojej przyszlosci i walcza o jak najlepsze oceny (np. JA ;)) Podsumowujac:
                        jesli dziecko sie postara bedzie miec bardzo dobre oceny w kazdej szkole.
                      • Gość: justin13 Re: Podstawówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 12:55
                        NIE MOZNA MIEC PRETENSJI DO NAUCZYCIELI. ONI CHCA NAKLONIC DZIECI DO NAUKI,
                        NIESTETY WIELE Z UCZNIOW NIE CHCE. A SLABE WYNIKI EGZAMINOW TO PROBLEM UCZNIOW,
                        KTORZY JE OBLALI I SIE TYM NIE PRZEJMUJA. POZDRAWIAM WSZYSTKICH NIEUKÓW.
                        P.S. WEZCIE SIE DO ROBOTY I POPRAWCIE OPINIE WASZYCH SZKOL!!!
                        • Gość: yahoo Re: Podstawówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 13:37
                          To prawda. Jak ktoś nie chce, to i geniusz pedagogiczny go nie nauczy. Znam
                          kilka takich osób - uczulonych na naukę, a i rodzice często rozkładają ręce,
                          mówiąc - Ja nie mam na niego wpływu. No jak rodzic z dzieciakiem z podstawówki
                          nie daje sobie rady, to co będzie później. Tylko współczuć, za kilka lat to
                          taki urwis będzie wychowywał matkę i ojca. Takich rodzin jest coraz więcej,
                          rodzi się więcej patologii i ten klimat, niestety ma wpływ na wyniki egzaminów.
                          Na wyniki wpływają trzy czynniki: dziecko, rodzice, nauczyciele. Jeśli dzieciak
                          w domu nie powtórzy i nie utrwali, matka nie przypilnuje żeby przeczytał
                          lekturę. To nauczyciel niewiele wskura, choćby miał tytuł profesora doktora
                          habilitowanego. Nawet jak na głowie stanie, to się za ucznia nie nauczy.
                        • Gość: yahoo Re: Podstawówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 13:39
                          To prawda. Jak ktoś nie chce, to i geniusz pedagogiczny go nie nauczy. Znam
                          kilka takich osób - uczulonych na naukę, a i rodzice często rozkładają ręce,
                          mówiąc - Ja nie mam na niego wpływu. No jak rodzic z dzieciakiem z podstawówki
                          nie daje sobie rady, to co będzie później. Tylko współczuć, za kilka lat to
                          taki urwis będzie wychowywał matkę i ojca. Takich rodzin jest coraz więcej,
                          rodzi się więcej patologii i ten klimat, niestety ma wpływ na wyniki egzaminów.
                          Na wyniki wpływają trzy czynniki: dziecko, rodzice, nauczyciele. Jeśli dzieciak
                          w domu nie powtórzy i nie utrwali, matka nie przypilnuje, żeby przeczytał
                          lekturę. To nauczyciel niewiele wskóra, choćby miał tytuł profesora doktora
                          habilitowanego. Nawet jak na głowie stanie, to się za ucznia nie nauczy.
                        • Gość: mirabella Re: Podstawówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 23.02.05, 18:51
                          Hej justin, to co piszesz jest kompletną bzdurą! Uczniowie olali egzaminy? a
                          myślisz że rolą nauczycieli nie jest (TAKŻE) nauczyć ich odpowiedniej postawy
                          życiowej! Takiej postawy która nie polega na olewaniu tylko na CHCENIU! Bo od
                          CHCENIA wiele w życiu zależy! I tego też się uczymy w szkole. A może sami
                          nauczyciele olewają to co robią?... Nie mówie że wszyscy. ale ci u których tak
                          słabo wypadły egzaminy pewnie olewają. Idąc twoją logiką możnaby wysnuć takie
                          wnioski.
                          • Gość: ploter Re: Podstawówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 20:20
                            Nastepny fachowiec sie wypowiada. Jak mogą wypaść słabo egzaminy u nauczyciela.
                            Po pierwsze w podstawówce jest sprawdzian kompetencji i dotyczy on czytania,
                            pisania, rozumowania, poziomu posiadanych wiadomości przyrodniczych itd. Kto
                            więc odpowiada? Tzn., który nauczyciel? Zgadzam się z opinią mówiącą, że
                            niewiele można zrobić jak dzieciak(rodzice, ogólnie "dom") nie ciśnie na naukę.
                            To te dzieci(słabe) determinują wyniki. Im więcej wyników poniżej 10 punktów
                            tym niższa średnia. Odsetek wyników dobrych jest wszędzie podobny. Proszę
                            zapoznać się z danymi.
                            • Gość: mirabella Re: Podstawówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 23.02.05, 21:23
                              za przyrodę odpowiada nauczyciel przyrody, za matematyke nauczyciel matematyki,
                              za polski nauczyciel polskiego itd. To takie trudne? Ktoś przeciez przygotowuje
                              te dzieci do sprawdzianu...
                              • Gość: re Re: Podstawówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 22:23
                                a za wykozrystanie informacji w praktyce - wykozrystywacz... Błąd w
                                rozumowaniu. Zdarza się.
                                • Gość: mirabella Re: Podstawówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 23.02.05, 22:42
                                  za wykoRZystanie wiedzy każdy z nich! Nie wiesz że są pewne umiejętności ponad
                                  przedmiotami. Każdy niech odpowiada za swoje - będzie najlepiej! Jak polonista
                                  będzie dobrze pracował, to będzie miał sukcesy, tak samo matematyk i nauczyciel
                                  przyrody!
                                  • Gość: yahoo Re: Podstawówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 08:27
                                    A rodzice? Jaka jest ich rola w tym wszystkim? Może mi podasz swój punkt
                                    widzenia Mirabelko (ha,ha,ha) na ich rolę. Wysyłam dzieciaka do szkoły, niech
                                    tam z niego zrobią człowieka, niech go tam nauczą, przecież za to im płacą. Ja
                                    nie mam czasu, zarabiam, to przecież z moich podatków utrzymuja tych
                                    nieudaczników. Jeśli tak widzisz rolę rodzica, to nieudacznikiem jest tylko i
                                    wyłącznie rodzic. Istnieje pogląd, że każdego można nauczyć. Słonia też można
                                    nauczyć sztuczek, ale czy wiesz jakie w cyrku stosują metody ?!! Nie uważam, że
                                    nauczyciele olewają przygotowanie uczniów do sprawdzianów, czy egzaminów.
                                    Myślę,że się starają, czego nie możn powiedzieć o większości uczniów. U mojego
                                    syna w klasie jest kilku takich, którzy czytać nawet dobrze nie potrafią. Czy
                                    to jest wina nauczyciela, że przez 6 lat go nie nauczył. Nie!!! Dzieciak jest
                                    po prostu tępy.
                                  • Gość: re2 Re: Podstawówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 10:01
                                    Nie chcę się spierać z Tobą w ten sposób. Troche zgryźliwy był mój poprzedni
                                    post. Przepraszam. Chodzi mi tylko o to, że na wynik składa się praca kilku
                                    nauczycieli(łącznie z tym co uczył w klasach 1-3), a także srodowiska w którym
                                    wyrosło dziecko. Wiele pytań na sprawdzianie dotyczy ogólnie tego co nazywamy:
                                    otaczający nas swiat. Wyobrażenie o tym dziecko otrzymuje w domu. Po prostu nie
                                    da się powiedzieć kto jest winien, a komu nalezy się pochwała. Mozna tylko
                                    uogolniać, a to jak wiesz jest nieuczciwe i wobec nauczycieli i uczniów i ich
                                    rodziców. Pozdrawiam. Ps. W tej szkole też są dobrzy nauczyciele - nawet bardzo!
                                    • Gość: yahoo Re: Podstawówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 13:40
                                      Zgadzam się z Tobą i uważam nawet, że masz 100% racji. Twoja wypowiedź jest
                                      obiektywna.
                                    • Gość: mirabella Re: Podstawówki IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 24.02.05, 21:41
                                      i ja się zgadzam... ale... myślę, że nauczyciel ma jednak taką siłę, by móc
                                      przekonac młodego adepta wiedzy, że warto się uczyć... że wiedza jest
                                      atrakcyjna. Od niego bardzo wiele zależy. SAMI WIEMY, ŻE W SZKOLE ZAWSZE
                                      LUBILIŚMY (I CHĘTNIE UCZYLIŚMY SIĘ) TE PRZEDMIOTY, KTÓRE BYŁY PROWADZONE W
                                      ATRAKCYJNY SPOSÓB. lUBILISMY POLSKI BO PANI OD POLSKIEGO BYŁA SUPER ITD...
                                      ITD... JEŚLI NAUCZYCIELE BĘDĄ SERDECZNI, CIEPLI, KREATYWNI, ALE I WYMAGAJĄCY TO
                                      I SUKCESY BĘDĄ WIĘKSZE! TYLE! na resztę się zgadzam!
    • Gość: Uczennica2 Re: Podstawówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 13:57
      A co myślicie o stronkach szkół podstawowych? Piszcie, które według was są
      najlepsze!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka