Dodaj do ulubionych

Brawo młodzi pływacy

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 13:26
Polski Związek Pływacki podał oficialne wyniki Korespondencyjnych Mistrzostw
Polski Dzieci 10 letnich w pływaniu.
Dziewczęta: Aleksandra Soplińska I miejsce 50 m stylem motylkowym
V miejsce 100 m stylem dowolnym; VI miejsce 50 m stylem klasycznym; VI
miejsce 50 m stylem dowolnym
Sylwia Kowalska: VIII miejsce 200 m stylem grzbietowym; XII miejsce 100 m
stylem grzbietowym; XV miejsce 100 m stylem dowolnym: XVII m 50 m stylem
dowolnym
Tomasz Michalski: III miejsce 200 m stylem grzbietowym;V miejsce 100 m stylem
grzbietowym; V miejsce 100 m stylem zmiennym; XXVI miejsce 50 m stylem
dowolnym
Dawid Długołecki: II miejsce 100m stylem grzbietowym; VI miejsce 100m stylem
dowolnym; XIV miejsce 50 m stylem dowolnym; XXXII miejsce 50 m stylem
klasycznym. Gratulacje dla dzieci i trenera Zbyszka Grochowskiego
Obserwuj wątek
    • Gość: pływak Re: Brawo młodzi pływacy IP: 195.116.118.* 16.06.05, 14:00
      Bardziej wnikliwe analizowanie wyników pływackich, popatre opiniami wielu
      trenerów i specjalistów z dziedziny pływania, wyraźnie wskazują, ze bardzo
      dobre wyniki w pływaniu, uzyskiwane w bardzo krótkim czasie mogą być
      niebezpieczne dla zawodników. Istnieje takie pojęcie jak "etapowośc
      szkolenia"... Doskonałym przykładem jest tutaj Michael Phelps (multimedalista
      olimpijski w 2004r)- jego trener widząc ogromne postepy jaki czynił on w wieku
      16 lat, zastosował metody treningowe hamujące tą tendecję... dlaczego? Ano
      dlatego, ze chiał wychowac Mistrza Mistrzów a nie najlepszego 16 czy 17 latka
      na świecie, ale wśród rówieśników.

Inaczej sprawa ma się w Ciechanowie.... Kto nie wirzy niech przeanalizuje
      wyniki większośc młodych pływackich talentów z Ciecvhanowa - ogromne obciążenia
      treningowe, zaawansowane metody treningowe powodowały bardzo szybki skok wyniku
      sportowego - czesto po 2 latach treningów azwodnicy Ci "mieszali" w finałach A
      róznych zawodów. Niestety wkrótce po tym następowało zatrzymanie formy, czasem
      jej spadek, młodzi ludzie coraz bardziej byli zniechęceni i rezygnowali z tego
      pięknego sportu. Idealnym wręcz przykładem moze być Piotr Ch., który jeszcze 2
      lata temu kreowany był na super gwiazdę pływania (i miał na to szanse), a
      teraz, poprzez nieumiejętne prowadzenie, nawet nie ma szans aby wejśc do finału
      B....
      lo
      • Gość: fredek Re: Brawo młodzi pływacy IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 16.06.05, 15:06
        masz rację pływak, Chodup był przetrenowany, do pewnego czasu świetnie się
        rozwijał, potem się zatrzymał - także fizycznie (miał warunki byc wysokim
        facetem, skończył na 170 cm.)
        • Gość: rodzic pływaka Re: Brawo młodzi pływacy IP: *.chello.pl 16.06.05, 16:04
          Nie macie racji,jeżeli chodzi o Piotrka.Problem polegał na tym,że kiedy
          Piotrek trenował raz dziennie,4razy w tygodniu,jego rówieśnicy w tym czasie
          dawno trenowali 2x dziennie,6 razy w tygodniu.Więc niestety mimo chęci
          szczerych musiał pozostac w tyle.Myślę,że gdyby był inaczej trenowany nie
          byłoby mowy o zakończeniu,,pływackiej kariery"I wcale nie był
          przetrenowany.Nawet nie macie pojecia co to znaczy przetrenowanie.Pani M.Jakóbik
          (I trenerka Otylii ,a obecna M.Miałki-niegdyś reprezentantki Orki)stosuje tak
          ciężkie trningi,że pot po tyłku płynie i wcale nadal nie ma mowy o
          przetrenowaniu.Także gdyby Piotrka prowadził ktoś o większym doswiadczeniu i
          chęciach myślę,że byłby z niego niezły pływak.A jeżeli chodzi o pozostałych
          pływaków(myślę o tych co osiągali mistrzostwa Polski)to nadal są w czubie(czyz
          wicemistrzostwa to nic?).
          OGROMNE GRATULACJE DLA DZIECIAKÓW,KTÓRZY PIEKNIE POPŁYNĘLI NA
          KORESPONDENCYJNYCH MISTRZOSTWACH POLSKI.(a wy rodzice bądzcie dumni i nie
          mniejcie nadziei,że ktoś to doceni)
          • Gość: fredek Re: Brawo młodzi pływacy IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 16.06.05, 16:27
            a jakie sukcesy ma na swoim koncie Miałka odkąd odeszła spod "troskliwej" ręki
            ciechanowskich trenerów? Co się z nią dzieje? Czy wystartuje na olimpiadzie?
            • Gość: pływak Re: Brawo młodzi pływacy IP: 195.116.118.* 17.06.05, 10:18
              Drogi rodzicu. Nie chcę podważać Twoich kompetencji i wiedzy o pływaniu, ale
              nie mogę zgodzic się z Tobą. Po pierwsze różnica między Otylia i Piotrkiem
              Chodupem była znaczna - Otylia to, jak to się czasem żartobliwie określa, "koń
              pociągowy". Otylia pływa 200m delfinem, 100 delfinem, 400 zmiennym,
              200zmiennym, 400kraulem, 200 kraulem... Piotrek był (czy raczej miał być)
              sprinterem... a z tego co wiem trening dwustumetrowca i spruntera znacznie się
              różni... bardzo proszę zerknij choćby na treningi jednej z najleszych drużyn
              sprinterskich "CAL BEARS" prowadzonej przez trenerów: Nort Thornton & Mike
              Bottom.
              Przypomne tylko, ze członkowie tej druzyny w Sydney w finale 50m stylem
              dowolnym mieli 5 swoich zawodników (w finale płynie 8)!!! W skład tej druzyny
              wchodzi między innymi tacy pływacy jak Anthony Ervin, Garry Hall Jr (obaj mieli
              złoto na 50m w Sydney), Bartosz Kizierowski, Matt Macedo, Maciej Burny, John
              Olson i inni... chyba nie muszę tłumaczyć kim oni są i co znaczą w światowym
              sprincie... proszę zerknij sobie na ich treningi a wnet zdasz sobie sprawę, zę
              nie w objętości treningu jest klucz!!! Ilośc czasu poświęcanego na technikę,
              ilość ćwiczeń technicznych podczas treningów, ilość jednostek treningowych na
              ladzie jest diametralnie różna od tej jaka jest stosowana prze instruktorów
              pływania 9bo nawet nie trenerów) Ciechanowskich klubów i szkółek pływackich...

Przykład bliższy nam? bardzo proszę! Talent ostatnich miesięcy - Łukasz Gąsior.
              Gąsior trenował na polonii pod okem Piotrowskiego i Chylak. Jesli zerkniesz na
              ich treningi to znowu przekonasz się, ze nie w ilości km przepłyniętych na
              treningu jest pies pogrzebany... gdyby Gąsior nie pił i nie palił tyle to
              miałby szansę na walkę z najlepszymi... zreszta co ja mówię - on nawet teraz ma
              taką szansę! O ile się nie mylę jego czas uzyskany na 50m na długim basenie
              jest nadal najlepszym wynikiem uzyskanym w tym roku NA ŚWIECIE.

Wracając do Piotrka (bardzo sympatyczny) chłopak - popełniono wiele błędów, a
              jednym znich było to, że "skierowano" go na siłownię i oddano pod rękę jednego
              z siłaczy... i własnie to było błędem - trening kulturysty czy ciężarowca
              znacznie rózni się od lądowego treningu pływaka... ale nie będę się nad tym
              rozwodził - jakiś czas temu znalazłem dyskusję w tym temacie na
              www.masters.waw.pl .

Zresza przez nasz klub przewinęło się wielu utalentowanych młodych ludzi,
              których talent został pogrzebany przez niekompetentnych prowadzących... nie
              wiem czy któś słyszał o takich osobach jak Grześ M., Mateusz K czy Piotrek
              Sz... ale wszyscy oni mogli być naprawdę dobrzy...

Niedawno miałem okazję oglądac trening jednej z młodszych grup naszego klubu
              ORKA. Niestety aż mi się przykro zrobiło... 11 letnie dzieciaki pływały
              zadania, które stosuje się dopiero na specjalistycznycm etapie przygotowania
              zawodnika... to nie wróży dobrze... może na krótką metę uda się uzyskać jakiś
              wynik, ale wyczerpanie palety bodźców treningowych już na tak wczesnym etapie
              szkolenia doprowadzi do tego, ze za klika lat na takiego zawodnika już "nic nie
              będzie działało"... poza tym dla dzieciaków jest to zbyt męczące, z czasem moze
              być zniechęcające...

Zachęcam do lektury książki autorsta dr Edmunda Bartkowiaka a dotyczącej
              Etapowości szkolenia pływaków.

Acha, mam pytanie - czy któś coś wie o aktualnym trenerze ORKI? Czy on trenował
              pływanie? jaki ma związek z pływaniem? Czy też tak jak Dariusz K. został
              trenerem pływania nie z miłości do tego sportu, nie z pasji, nie dlatego, ze
              był wybitnym pływakiem i do tego wie jak szkolić, ale dlatego, ze to była
              najlepsza "opcja" podczas robienia specjalizacji na AWFie?

sedecznie pozdrawiam
              Pływak (były)
              • Gość: rodzic Re: Brawo młodzi pływacy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 10:54
                A mi wydaje się pływaku że ty wiesz wszystko najlepiej. Każdy ma prawo
                prowadzić treningi tak jak uważa to za najlepsze a nie wydaje mi się że naszym
                dzieciom starczy wytrwałości i zapału by stać się pływakiem na miarę M.Phelpsa
                bo talentu niektórym z nich nie brakuje. Po kilku latach pływania my rodzice
                dojdziemy do wniosku że nasze dzieci będą musiały zająć się nauką bo to da im
                jakąś przyszłość a nie pływanie (tak jak zrobili to rodzice Piotrka Ch.) ale
                będziemy wtedy bardzo zadowoleni że nasze dzieci są wysportowane, nie mają wady
                postawy i że przez kilka lat swego życia nie "szlajały" się gdzieś po mieście z
                papierosem butelki piwa lub czymś jeszcze. Trochę zadowolenia i mniej
                zawiści.Trzeba gratulować medalistom Oli Dawidowi i Tomkowi oraz ich trenerom
                Piotrowi Różalskiemu i Zbyszkowi Grochowskiemu. Wiedza książkowa to jeszcze nie
                wszystko.
                • Gość: rodzic pływaka Re: Brawo młodzi pływacy IP: *.chello.pl 17.06.05, 14:55
                  Popieram wypowiedz poprzednią.Rzeczywiście talentu terazniejszym orkowiczom jak
                  i poprzednim nie brakuje.Jak równiez to ,że nie kazdy z nich kto teraz odnosi
                  sukcesy,musi je odnosic póżniej.Jest cos takiego ,że albo połknie się tego
                  bakcyla albo nie,albo poswięci sie wszystko dla rozwoju talentu,albo odpuści
                  sie na poczatku,albo stać cię na to ,żeby pogodzić naukę w dobrej szkole z
                  cięzkimi treningami,albo tylko trenyjesz lub tylko się uczysz,albo nie robisz
                  ani tego,ani tego.Tak więc wyborów jest mnóstwo.Cieszę się,że jestem rodzicem
                  pływaka,który wybrał i dobrą szkołę i dobry klub.Daj Boże ,że to co wybrał
                  okaże się strzałem w dziesiątkę,a jeżeli za rok powie ,że nie chce pływać-
                  trudno.Pójdzie inną drogą.Ale nikt mu nie odbierze tego wszystkiego co było
                  udziałem pływania.
                  Madrości,które wypisuje pływak są ok.Gratuluję umiejetności przepisywania
                  jednego z nr.,,Pływania".
                  Jeszcze raz gratuluję młodym pływakom sukcesów!
                  (wiadomośi o M.Miałce można znależć na stronie www.polswim.pl/ tylko trzeba
                  szukać w odpowiednich imprezach)
                • Gość: rybka Re: Brawo młodzi pływacy IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 17.06.05, 18:30
                  w twojej wypowiedzi jest wiele niekonsekwencji. Raz masz żal, że nie ma w
                  ciechanowie warunkó do rozwoju młodych pływaków, potem stwierdzasz, że pływanie
                  należy traktować rekreacyjnie... bo może się okazać że nauka jest ważniejsza.
                  Do wyelimonowania wady postawy wystarczy pływać 5 godz. w tyg, a nie 20 czy
                  więcej...
                  więc zastanów się co mówisz
                • Gość: pływak Re: Brawo młodzi pływacy IP: *.aster.pl 18.06.05, 13:39
                  Zgadzam się z Toba, ze kazdy ma prawo prowadzić treningi tak jak uważa. Ale
                  każdy też ma prawo oceniać to. A więc ja, osoba która trenowała pływanie,
                  oceniam.... Są pewne uznane na Świecie standardy od których żaden uznany trener
                  nie robi odstępstw... Są pewne zasady, których się nie łamie, a których
                  znajomość przez Ciechanowskiech INSTRUKTORÓW jest watpliwa... Naszych
                  ciechanowskich szkoleniowców oceniam bardzo nisko... niestety...

Jeśli chodzi o przyszłośc to akurat nie widzę żadnego związku między
                  przyszłością nie związaną z pływaniem a tym u jakiego trenera się trenuje przez
                  rok, dwa czy dziesięc... niezaleznie od tego ile trwa kariera pływaka warto
                  robić to dobrze. Poza tym, pływanie mozna trenowac do końca studiów - na
                  poziomie akademickim, trzy razy w tygodniu... w Warszawie jest akademicka liga
                  pływania... świetna odskocznia od codziennych trudów studiowania, możliwośc
                  nawiązania znajomości na całe życie (życie w AZS jest bardzo urozmaicone) oraz
                  możliwośc podtrzymywania tężyzny fizycznej.... - tego nie da się przecenić...
                  No i trenując w takiej studenckiej sekcji z przyjemnością wspomina się dobrego
                  trenera z lat dziecinnych...

I zapewniam, że jest wiele osób, które własnie dzieki rozsądnemu "prowadzeniu"
                  nauczyły się godzić codzienne obowiązki, naukę a pózniej karierę, ze sportem...
                  Wg mnie najgorszym jest podejście jakieś prezentujesz Ty rodzicu cyt. "Po kilku
                  latach pływania my rodzice dojdziemy do wniosku że nasze dzieci będą musiały
                  zająć się nauką bo to da im jakąś przyszłość a nie pływanie (tak jak zrobili to
                  rodzice Piotrka Ch.)". Sztuka jest umiejętność utrzymania równowagi... już
                  bardzo dawno odkryli to nasi starożytni przodkowie...

jeśli chodzi o instruktorów przez Ciebie wskazanych to ważne jest abys
                  wiedział, że nie amją oni żadnego doświadczenia związanego z wyczynowym
                  pływaniem i własnie oni robią to na wyczucie, robią to na podstawie wiedzy
                  kursowej (kurs trwa zaledwie kilkadziesiąt godzin!!!) i popełniają mnóstwo
                  błędów.

Drogi rodzicu, nie chodzi mi o to aby krytykowac Ciebie, Twoje decyzje...
                  chciałem jedynie wyrazić opinię na temat zajęć na które uczeszczają nasze
                  dzieci oraz na temat osób, które zajmują się naszymi pociechami... uważam, ze
                  moje wieloletnie doświadczenia z pływaniem, nie tylko tym ciechanowskim czy
                  polskim, pozwalają mi dokonac takiej oceny.
                  • Gość: rodzic Re: Brawo młodzi pływacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 09:37
                    My rodzice wiemy że trenerzy naszych dzieci są na papierze trylko instruktorami
                    ale praktyka i wyniki pokazują co innego. Zresztą na nauczycieli w ogólniaku też
                    mówi się profesorze choć profesorami na papierze nie są...Ale dla nas to
                    naprawdę nie jest ważne. My ich cenimy.
                    • Gość: pływak Re: Brawo młodzi pływacy IP: 195.116.118.* 20.06.05, 10:45
                      Praktyka i wyniki??? O czym mówisz??? Raz jeszcze pragne podkreślić, że
                      naprawdę liczące się kluby pracują nad zawodnikami latami, tak aby zawodnik
                      miał szansę w młodziezowcach lub seniorach...
                      Założe się, ze gdyby dzieci te były prowadzone przez trenerów, trenerów z
                      doświadczeniem efekty szkolenia byłyby znacznie lepsze.

Ale to jest wasza i waszych dzieci sprawa. Mi jest tylko szkoda, ze dzieci
                      trafiły w takie a nie inne ręce bo ciechanowskich szkoleniowców oceniam
                      miernie... a mojej oceny już raczej nic nie zmieni... ale pewnie moje
                      doświadczenia sportowe oraz wiedza w temacie najbardziej mi ukochanycm jak
                      pływanie, nie wpłynie na zmianę waszego zdania... nie wiem z jakimi trenerami
                      i jakimi zawodnikami mieliście styczność wy, ile treningów i zawodów
                      przeżyliście jako zawodnicy i obserwatorzy, ile książek i art przeczytaliście
                      na temat pływania, ile sami ich napisaliście, ile godzin spędziliście na
                      rozmowach z trenerami na zgupowaniach klubu czy kadry... nie wiem jak bardzo
                      jesteście zaangażowani, ale myślę, ze czasem warto przynajmniej wysłuchać
                      opinii kogoś kto wszyskie powyższe czynnosci wykonywał z pełnym zaangazowaniem
                      i poświęcił temu wiele, wiele godzin....
                      • Gość: rodzic2 Re: Brawo młodzi pływacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 20:46
                        To jak byłeś takim wielkim zawodnikiem i jesteś takim wielkim znawcą tematu to
                        przedstaw się, napisz o swoich wynikach jako zawodnik, o osiągnięciach jako
                        szkoleniowiec z wielką chęcią poznamy tak znaczącą osobistość w Polskim ba z
                        tego co czytam w Światowym pływaniu. A jeżeli jesteś jednym ze wsaniałej grupy
                        ratonictwa sportowego to nie pisz nic tylko dalej zachwycaj się swoją
                        wiedzą, "talentem" i wynikami.
                        • Gość: DLRG Rheinboellen Re: Brawo młodzi pływacy IP: *.aster.pl 21.06.05, 12:32
                          HI,
                          Ich bin der Trainer von der Ortsgruppe Rheinboellen und kenne die Gruppe aus
                          Ciechanów sehr gut. Wir trainieren einmal im Jahr zusammen und sind inzwischen
                          gute Freunde geworden. Ich bin mir bewusst, dass Diese polnische Gruppe keinen
                          Trainer hat. Aber nichts destro trotz machen sie auch ohne Trainer
                          ausgezeichnete Ergebnisse. Es ist aber kein Wunder, dass sie keinen Trainer
                          haben, wenn sie von den Organistatoren nicht genug Geld bekommen...ansonsten
                          waeren die Jungs und Maedels noch schneller. Was ich aber schade finde, dass
                          die juengeren Schwimmer nicht die Chance bekommen ein intensives und
                          weiterbringendes training! Dadurch wird es schwieriger die naechste Generation
                          von Rettungsschwimemr zu kreieren.
                          Ich lade jeden interessierten nach Deutschland ein.
                          Auf Wiedersehen
                        • Gość: pływak Re: Brawo młodzi pływacy IP: 195.116.118.* 22.06.05, 11:15
                          Oczywiście bardzo mi miło, że wnioskując z moich wypowiedzi nazywasz
                          mnie "wielkim zawodnikiem", "wielkim znawcą tematu", "osobistością w światowym
                          pływaniu" - nigdy siebie za takiego nie uważałem, bardzo mi miło.

Żenujące natomiast jest, że Ty sam kpisz sobie z każdego kto "ośmiela się"
                          wyrazić pogląd odmienny od Twojego, żenujące jest to, że starasz się z forum
                          dyskusyjnego stworzyć ambonę z której będą głoszone tylko hymny pochwalne,
                          natomiast każda próba polemiki będzie dławiona w zarodku... zachowanie takie
                          nie sprzyja konstruktywnej dyskusji... oczywiście nie musisz zgadzać się z
                          przedstawionymi przeze mnie poglądami, ale miej na uwadze to, że człowiek
                          inteligentny obserwuje, miarkuje, potrafi wysłuchać innych i dopiero na tej
                          podstawie kreuje swój pogląd na sprawę. Natomiast Tobie wydaje się, że tylko Ty
                          i ciechanowscy trenerzy macie jedyny przepis na rację...

Poza tym, na Twoim miejscu, nie krytykowałbym z taką zjadliwością chłopców
                          trenujacych ratownictwo sportowe - po pierwsze o ile się nie mylę to osiągali
                          większe sukcesy niż pływacy, a po drugie, z porównań jakich dokonałem, wynika
                          że Ci młodzi ratownicy pływają szybciej niż ciechanowscy pływacy!!! Co za
                          ironia losu?!?! cześć z nich została wyrzucona z ORKI i dopiero gdyz aczęli
                          trenowac sami pojawiły się wyniki... bardzo zastanawiające...

Pozdrawiam rodziców wszytkich plywaków i ratowników
                          • Gość: rodzic2 Re: Brawo młodzi pływacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 15:37
                            Chciałbym poruszyć kilka spraw. Po pierwsze nie uważam, że tylko my mamy rację
                            ale w tym momęcie szkolenia naszych dzieci (trzeci rok pływania)wszystko
                            wskazuje na to, iz droga obrana przez trenerów jest dobra. Pojawiły się
                            pierwsze sukcesy a nasze dzieci to nie charty wyścigowe, które deklasują
                            rówieśników w każdym stylu, na każdym dystansie (analizując wyniki widać, że
                            utrzymują wysoki poziom ale medale zdobywają tylko w koronnych konkurencjach -
                            maże są jadnak jeszcze jakieś rezerwy).
                            Po drugie napisał Pan, "obserwowałem jeden z treningów i uważam...." ja uważam,
                            że ocenianie długoterminowego planu treningowego, wiedzy i znajomości tematu
                            przez trenerów, po opserwacji jednego lub kilku treningów jest nierzetelne i
                            pochopne.
                            Po trzecie - prawdą jest, że ratownicy uzyskują najlepsze czasy w Ciechanowie
                            (oczywiście nie w ratownictwie, tylko w pływaniu)jednak chciałbym nadmienić o
                            jednym szczególe - Panowie ratownicy mają po 18 lat i więcej gdy najstarszy
                            Jarek Gawlik ma ich tylko 13. Dziwne by było gdyby z nimi wygrywał ratownicy
                            też ciężko pracują.
                            Po czwarte nie podejmuję tematu postępu zawodników po odejściu z grupy Pana
                            D.K. bo nie o nim tu mowa.
                            Po piąte - dlaczego w Polsce nie pozwolimy cieszyć się ludzią z ich sukcesu
                            tylko szybko ich krytykujemy(czyżby zazdrość). Na komentarze i krytykę
                            przyjdzie jeszcze czas lub nie.
                            Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
                            P/S Pan nie polemizował Pan krytykował i oceniał.
                            • Gość: rodzic2 Re: Brawo młodzi pływacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 17:04
                              oczywiście piszemy "momencie".
                            • Gość: rodzic Re: Brawo młodzi pływacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 21:32
                              Popieram wypowiedż. Jeżeli chodzi o grupę ratowników to chyba z Orki nie zostali
                              oni wyrzuceni.Każdy z nich w wieku aktualnie naszych zdolnych 10-latków osiągał
                              czasy gorsze od obecnych naszych rezultatów. A jeżeli mowa przy okazji o
                              pływaniu w Niemczech to daleko polskim młodym pływakom do czasów osiąganym przez
                              juniorów niemieckich.
                              • Gość: pływak Re: Brawo młodzi pływacy IP: 195.116.118.* 23.06.05, 09:57
                                Wkradł się tutaj mały błąd - żaden z nich nie trenował pływania w wieku 10
                                lat... Grzegorz M., Mateusz K., czy Łukasz M. rozpoczęli trenowanie poływania w
                                wieku ok 14-15 lat.
                                pozdrawiam
                            • Gość: pływak Re: Brawo młodzi pływacy IP: 195.116.118.* 23.06.05, 09:52
                              Muszę przyznać Tobie rację, że jesli chodzi o trenerów to właściwszym
                              określeniem byłoby tutaj słowo "krytyka". Swoje zdanie podtrzymuję i nadal
                              uważam, ze metody treningowe stosowane przez naszych trenerów nie są właściwe
                              biorąc pod uwage etap szkolenia sportowca. Wyjątek jest jeden - jesli trener
                              czy zawodnik nastawia się na zrobienie kariery w 13,14 czy 15 latkach to OK.
                              Natomiast jesli kariera sportowa ma być dłuższa, ciekawsza i okraszona jakimiś
                              sukcesami w młodzieżowcach czy seniorach to przyjęta przez ciechanowskich
                              trenerów koncepcja jest błędna.

Nie chciałbym wchodzić w jakikolwiek konflikt z Tobą, poza tym mam wrażenie, że
                              w zasadzie chodzi nam o to samo... ja tylko "mam problem" jeśli chodzi o
                              instruktorów z naszego basenu... po prostu uważam, ze nasze dzieci są zbyt
                              dobre aby tracić czas z kimś kto nie jest mistrzem w swoim fachu...

Oczywiście wszystkim dzieciakom życzę jak najlepiej i tak samo jak Ty, trzymam
                              bardzo mocno zaciśnięte pięści za naszych młodych sportowców. mam również
                              nadzieję, ze do Ciechanowa trafi kiedys trener z prawdziwego zdarzenia, który
                              (najlepiej) sam kiedyś trenował pływanie, który wytrenował już nie jednego
                              zawodnika i którego kompetencje, przy bliższym poznaniu zasad i metod
                              treningowych, nie będą budziły wątpliwości...

pozdrawiam serdecznie i życzę wszytkim jak najlepiej
                              • Gość: rodzic2 Re: Brawo młodzi pływacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 12:10
                                Jeżeli nasze dzieci zdobywają medale to może nie tracą czasu. A czy koncepcje
                                trenerów są dobre czy błedne czy pokażą najbliższe 2-3 lata. Tobie się tylko
                                wydaje tak jak mnie wydaje się, że jesteś piękną, blondynką, o długich nogach i
                                pięknych piersiach. Niestety nikomu tego na forum nie udowodnie. Dlatego uważam
                                Twoją krytykę (bardzo prawdopodobne, że słuszną) za nie na miejscu. Dzieci
                                zdobyły medale, a czy będą medalistami mistrzost seniorskich nikt nie wie.
                                Poczekamy zobaczymy.
                                Uważam jednak, że ciężko jest utrzymać dziecko przy sporcie jeżeli nie osiąga
                                sukcesów. Wmawianie mu, że może za 8-10 lat będzie lepiej nie zachęci go do
                                niewątpliwie ciężkiego i momentami nudnego treningu p[ływackiego.
                                Czytając Twoje wypowiedzi mam wrażenie, jeśli się mylę to mnie popraw, że to ty
                                jesteś jednym z tych wyrzuconych z Orki i teraz po jakimś czasie znalazłeś
                                szansę na krytykę ludzi, którzy kiedyś zabrali Tobię prawo czegoś co kochałeś.
                                Inaczej Twojej zgryźliwości, czasami nawet złośliwości nie rozumiem
                                • Gość: Mateusz K. Re: Brawo młodzi pływacy IP: *.aster.pl 23.06.05, 20:29
                                  Witam,
                                  Widzę ze rozmowa zmienia temat i czemu wlasnie na bylych zawodników ORKI!!!
                                  Z jakiej racji macie Panstwo sadzic ze to wlasnie My, byli zawodnicy zostali
                                  wyrzuceni z klubu "Orka"???!!!.....Mogę Panstwa zapewnic ze nie zostali
                                  wyrzuceni ale sami podjeli taką decyzje, z ktorej nie muszą sie tlumaczyc!!!!

Oczywiscie zycze mlodym plywakom jak najwiecej sukcesów. Wiem, ze sukces tak
                                  mlodego zawodnika to nietylko Jego sukces ale rowniez jego rodziców!!!Mam
                                  nadzieje, ze nie straca motywacji, a także walki z przeciwienstwami losu. Dosyc
                                  czesto zdarza sie,ze mlody pływak konczy swoją kariere w mlodym wieku gdyz to
                                  zainteresownie jest chwilowe badz pojawiaja sie liczne porazki. Nie chce sie
                                  tutaj bawic w "znawce" tego sportu, a take w jakis sposob wywyzszac ale
                                  wnioskuje to z mojego doswiadczenia. Czytając ponizsze komentarze zauwazylem
                                  jeden na temat mojej osoby. Otóz nie pływalem w wieku 10 czy 11 lat, nie
                                  odnosilem "Wielkich" sukcesów w tym wieku, a nawet w pozniejszym, czy teraz...
                                  Odnosząc sie do tematu nie chcialbym aby Panstwo poruszali tematu mojej osoby,
                                  bo nie w tym rzecz!!! Temat jest o mlodych plywakach z klubu ORKA, a nie o mnie.

Koncząc to optymistycznie chcialbym aby mlodzi plywacki z Ciechanowa nie
                                  rezygnowali szybko z tak pieknego sportu, ktory ksztaltuje charakter człowieka
                                  a takze cialo :),a rozwijali sie tak dobrzee jak to teraz jest widoczne.
                                  Jeszcze wszystko przed WAmi...Nie poddawajcie sie zbyt szybko!!!!!
                                  Pozdrawiam WAs
                                  Mateusz K. były zawodnik klubu MPKS ORKA w Ciechanowie.
                      • Gość: rodzic Re: Brawo młodzi pływacy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 10:43
                        Naprawdę chętnie poznamy Cie Jak masz takie przeogromne wiadomości to podziel
                        się z nami osobiście i miej odwagę się ujawnić.
                        • heinmann Re: Brawo młodzi pływacy 22.06.05, 11:25
                          Jesli tylko będę potrafił odpowiedzieć na zadane pytanie, z chęcią podzielę się
                          swoją wiedzą. Na merytoryczne pytania mogę odpowiedzieć na forum lub w przypdku
                          koneicznosci udzielania obszerniejszej wypowiedzi pytania możecie kierować na
                          adres heinmann@gazeta.pl
                          pozdrawiam
                • Gość: pseudoplywak Re: Brawo młodzi pływacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 10:50
                  dzidki zaraz sie spuscicie...he,he,he
              • Gość: grazia Re: Brawo młodzi pływacy IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 17.06.05, 23:16
                z "trenerem" Dariuszem K. to trafiłes w dziesiątkę!
                On nie może być dobrym trenerem bo myśli tylko o jednym - o kasie. Nie ma w nim
                pasji, nie ma zaangażowania. Pracuje chyba w 6 instytucjach i w żadnej nie robi
                dobrze tego co powinien
        • Gość: mimi Re: Brawo młodzi pływacy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 10:56
          Mam wrażenie że gdy zobaczycie Piotrka za kilka lat to się zdziwicie...
          • Gość: dociekliwy Re: Brawo młodzi pływacy IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 17.06.05, 18:39
            a jak to jest z tą Miałką? Miała być w Jordanie Kraków a jest w Warszawiance.
            Co? W Jordanie się nie powiodło?...........
            • Gość: (u)znany Re: Brawo młodzi pływacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 11:29
              Widać jak się oreintujesz w sprawie! Monika w Krakowie trenuje u byłej trenerki
              Otyli w SMSie Kraków (Szkole Mistrzostwa Sportowego) i bardzo świetnie jej
              idzie i nie ma mowy o tym, żeby nie dała rady!!!!! Tam trenuje pod okiem
              najlepszych, to nie jest klub, a żeby startować na zawodach, trzeba przecież
              coś reprezentować... Chyba jasne, no więc Monika na zawodach występuje w
              barwach Warszawianki. Proste? Tak sądzę...
              • Gość: dociekliwy Re: Brawo młodzi pływacy IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 18.06.05, 12:26
                ja nie mówiłem, że się orientuję. Pytałęm, bo nie wiedziałem...
                więcej uwagi w czytaniu drogi panie znany-uznany ale nie za bardzo oczytany...
                • Gość: (u)znany Re: Brawo młodzi pływacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 13:02
                  Najlepszą drogą obrony jest atak...
                  • Gość: dociekliwy Re: Brawo młodzi pływacy IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 18.06.05, 13:21
                    nie atakuję, tylko pytam
                    • Gość: 555 Re: Brawo młodzi pływacy IP: 213.199.253.* 18.06.05, 21:55
                      Zdawało mi się, że temat wątku to:"Brawo młodzi pływacy",a nie ranking
                      trenerów. Gratuluję Oli S. sukcesu!Ona bardzo ciężko na ten sukces
                      pracowała.Wiem coś o tym. Wszystkie pływające dzieciaki są wspaniałe.
                      Pozdrawiam pływaków z klasy III SSP!(Olę, Maję, Alę, Agę B.,Agę H.,Filipa,
                      Kazika)
                    • Gość: rodzic pływaka Re: Brawo młodzi pływacy IP: *.chello.pl 20.06.05, 09:59
                      I tak oto z tematu,,Brawo młodzi pływacy"przeszliśmy do niemiłej (chwilami)
                      dyskusji.
                      A tam młodzi pływacy czekają na gratualacje,więc gratulujmy im i życzmy
                      dalszych sukcesów.Nie wazne czy będą kiedyś trenowani przez największych i
                      najlepszych,ważne ,że teraz coś robią i że taraz potrzebne jest im wsparcie i
                      podziw.
                      • Gość: pływak Re: Brawo młodzi pływacy IP: 195.116.118.* 20.06.05, 10:58
                        Również gratuluję sukcesów i zyczę jeszcze większych. Mam nadzieję, ze praca
                        wykonana na treningach bedzie przynosiła coraz większe rezultaty i będzie
                        dawała coraz więcej zadowolenia wszytkim trenującym.
                        Powodzenia i wytrwałości dla wszytkich Ciechanowskich pływaków
    • Gość: Rodzic Re: Brawo młodzi pływacy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.05, 14:45
      Ciekawostką jest jak lokalna prasa podaje myślę tak ważne informacje. W Extra
      Ciechanów jest maluteńka wzmianka o tak wielkim sukcesie, w Tygodniku
      ciechanowskim nie ma nic. Jest tam jak zwykle szara codzienność piłkarska,
      którą się szeroko reklamuje, a która nic nie wnosi, nie ma najmniejszych
      sukcesów, a "Pożera" mnóstwo pieniędzy. Czy tak już będzie zawsze? Czy to
      redakcja tak układa, by miernota była widoczna, a to co dobre niezauważalne,
      czy może kluby płacą za reklamę towaru, który moim zdaniem nic nie jest wart, a
      wiele kosztuje.
      • Gość: Extra Re: Brawo młodzi pływacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 01:07
        Fani pływania bądźcie trochę cierpliwi. Wkrótce EC zamieszczać będzie na pewno
        więcej informacji również o pływakach. Póki co gazeta nie jest z gumy i nie da
        się wszystkiego zmieścić i szerzej napisać, mimo, że chciałoby się. Konczy się
        sezon ligowy i zaczynają wakacje - będzie i o was pływacy. Wiedźcie jednak że
        Extra o was nie zapomina i jeżeli jest coś ważnego z waszym udziałem napisze na
        pewno. Pozdrawiam i życzę wielu sukcesów!
        • Gość: rodzic Re: Brawo młodzi pływacy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 10:49
          To co zamieściliście w ostatnim numerze EC to kompromitacja. Nie napisaliście
          na wstępie jakie to były zawody tylko że zawodnicy zdobyli 3 medale... A
          osobiście uważam że zdobycie Mistrzostwa Polski na jakimś dystansie nie
          jest "przypadnięciem w udziale".Jeżeli brak wam jest informacji to kontaktujcie
          się z nami rodzicami.
    • Gość: rain men Re: Brawo młodzi pływacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 10:16
      pochwalam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka