Dodaj do ulubionych

JACY SĄ NASI KSIĘŻA?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 15:04
JACY SA CI NASI KSIEZA?CZY W RAZIE POTRZEBY MOZEMY SIE DO NICH ZWROCIC O
POMOC?CZY POTRAFIA NAS WYSLUCHAC I POMUC?CZY MOZNA IM ZAUFAC?
Obserwuj wątek
    • Gość: poradnik Re: JACY SĄ NASI KSIĘŻA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 17:20
      Tobie pomoglyby korepetycje z polskiego ! Szanuj oczy moje i innych !
      • Gość: max Re: JACY SĄ NASI KSIĘŻA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 19:38
        Mozemy sie zwrocic do kazdego z nich z czymkolwiek, byleby odpowiednio
        zaplacic, a kazdy wyslucha i poradzi. Niestety sam przekonelem sie niedawno, ze
        wiara kosztuje i to niemalo.
        • daisy84 Re: JACY SĄ NASI KSIĘŻA? 26.06.05, 21:42
          Niestety nie do kazdego mozesz zwrocic sie ze swoim problemem. Byl jeden taki
          ksiadz w Ciechanowie, ktory potrafil rozwiazac wszystkie problemy, zawsze
          chetny do pomocy, ze wszystkim mozna bylo sie do niego zwrocic, do tego ma
          bardzo dobre podejscie do mlodziezy, do niego wszyscy chetnie chodzili na
          religie - ks. Jan Zoltowski, niestety juz go przeniesli.
          • Gość: ala Re: JACY SĄ NASI KSIĘŻA? IP: *.aster.pl 26.06.05, 22:24
            Ja bardzo miło wspominam ks.Kokosińskiego.Pozdrawiam Go serdecznie
            • Gość: polo Re: JACY SĄ NASI KSIĘŻA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 17:52
              Kokosinski - kadrowiec ciechanowski pewnie załatwił Ci robotę.
    • Gość: kosmita Re: JACY SĄ NASI KSIĘŻA? IP: 213.199.253.* 26.06.05, 22:25
      Księża na księżyc... albo jeszcze dalej. 95% to złodzieje i wyzyskiwacze, "co łaska" zaczyna sie "od" lecz "nie mniej niż". Zaraz ktoś powie "bezbożnik" lecz zbytnio mnie to nie interesuje, wierzę w Boga, lecz nie w Kościół.
      • Gość: Katolik Re: JACY SĄ NASI KSIĘŻA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 22:42
        Czy Twoja religia ma jakąś nazwe?
        Czy twój Bóg ma jakieś inne imie niż tylko: Bóg?
        Czy zbierasz się ze swoimi wspólwyznawcami aby wspólnie się modlić?
        Czy w twojej religi wogóle jest coś takiego jak modlitwa?

Zawsze się zastanawiam jak tacy ludzie jak Ty poznali swojego Boga.
        Skąd sie o nim dowiedzieli....

Z góry dzięki za odpowiedź

pozdro
        • Gość: iniemamocny Re: JACY SĄ NASI KSIĘŻA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 23:48
          taką samą jak twoja
          tak -Syn Boży i Duch Św.
          nie modłę się na pokaz, lecz gdy jestem sam, nie piękni ubrany lecz normalnie,
          czesto w pracy.-polecam pomaga na wszystko.
          oprucz codziennej rozmowy z Bogim modlitwą jest dla mnie wspólny spacer z żoną
          i dziećmi nie koniecznie do światyni,dobre słowo ,zadowolenie z życia jakie by
          nie było, bo je dostalem za darmo.Nie klepię wierszyków czkając z braku
          powietrza.Ale wiesz co? szanuje i staram sie zrozumieć Ludzi takich iak
          ty.Uważam sie w przeciwienstwie do wiekszości mojch braci w wieże za
          szczęsliwego człowieka.
          • Gość: nieKatolik Re: JACY SĄ NASI KSIĘŻA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 00:05
            i super... mój nick napisałem troche dla przekory, nie jestem katolikiem bo np
            nie chodze do kościoła, tylko właśnie ciekawy byłem czy Ty powiesz, że twoja
            wiara to: katolicyzm.
            Sorrki ale dla mnie to bez sensu- przecież wiara katolicka głównie opiera się
            na kościele - to troche tak jak by powiedzieć, że jest się świetnym pływakiem
            ale bać się wody.
            Pomimo wielkiego szacunku dla wszystkich katolików nie rozumiem jak Ci, którzy
            np. nie chodzą do kościoła itd mogą mówić o sobie, że są katolikami.
            To tak jak by napisać - jestem świetnym pływakiem ale boję się wody.
            Albo: "katolik ale nie praktykujący" - przecież to nonsens.
            Czyżby to sado masochiści? przeciez nie chodzenie do kościoła to grzech, za
            grzechy idzie się do piekła, a kto przy zdrowych zmysłach świadomie szedł by do
            piekła gdyby w nie szczerze wierzył???
            Iniemamocny jednak proponuję Ci wymyślić sobie swojego Boga. Bóg wiary
            katolickiej każe do kościoła jednak chodzić. Według wiary katolickiej to
            własnie Syn Boży ustanowił swoją mocą "KOŚCIÓŁ" - więc jak można wierzyć w
            (katolickiego) Chrystusa, a jednocześnie nie wierzyć w kościół?
            Są to pytania poważne a nie cyniczne na które oczekuje odpowiedzi.
            Szczerze mówiąc to własnie dogmaty wiary to sprawa na którą można by bardzo
            długo, poważnie, bez wyswisk i na poziomie podyskutować.

pozdro
            • Gość: iniemamocny Re: JACY SĄ NASI KSIĘŻA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 00:27
              swojego boga już mam i nie wymyślonego.Jestem świetnym pływakiem
              długodystansowym, a wody nadal się boję, może dlatego żyję.Grzech to moje
              sumienie.Czy Syn Boży ustanowił kartki na mszę i na śpowiedz?Czy dla Ciebie nie
              jestem katolikiem, bo nie słucham księdza który nie jest mojm autorytetem bo to
              człowiek też grzeszny. Współczuję mu że nie może doznać jawnie tego pięknego
              uczucia które ja zaznaję z rodziną codziennie ,chociażby uśmiechu mojego
              dziecka i to mnie uświadamia że Bug jest jest na 100 %. Wieżę w Boga takiego
              jaki jest w akcie wiary katolickiej. Niema znaczenia czy nazwiesz mnie
              katolikiem czy innowiercą. Chcesz poważnie porozmawiać to ci powiem że
              masochistą też nie jestem.
              • Gość: NieKatolik Re: JACY SĄ NASI KSIĘŻA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 01:10
                to aby wejść na mszę albo iść do spowiedzi trzeba mieć kartkę?
                Twoje sumienie jest grzechem? Jak to?

Nie jesteś dla mnie katolikiem na takiej samej zasadzie jak np ludzie
                prawosławni ( a tak na marginesie to ktoś kto należy to kościoła prawosławnego
                to jak się nazywa? prawosławny? ). Nie uznają zwierzchnicwa kościoła
                katolickiego, założyli sobie swój kościół, jakoś się tam nazwali, przejeli
                wiele obrzędów i wierzeń katolickich, dołorzyli troche swoich i teraz mają
                swoją wiare!

Z tego co wiem - to jednym z najważniejszych elementów katolicyzmu jest
                najświętszy sakrament. Nie chodzisz do kościoła więc nie uczestniczysz w tym.

Powołujesz się na akt wiary (wymyślony z resztą przez katolików ), który chyba
                jest tylko małą częścią całego pacierza, a na reszte przymykasz oko?

W sumie to i tak najważniesze aby być dobrym człwieka - mieć swoje cele i nie
                realizować ich kosztem innych. Reagować na krzywdę bliźniego. Szanowac dobro
                potepiać zło etc.

Tylko nie rozumiem czasami polskiej mentalności - ogrom ludzi zgodnie twierdzi,
                że są katolikami chociaż w kościele nie było ich latami.

Ostatnie bardzo przykre wydarzenie jakim była śmierć Ojaca Św. spowodowało, ze
                do kościoła poszło dużo ludzi.
                Z jakim przyjęciem? A no z takim, że przeczytałem tu na forum, iz skoro na
                codzień nie chodzę do kościoła to widocznie poszedłem tam na pokaz - żenada.

dobra... kończę bo to temat rzeka, a trzeba iść spać :))

pozdro.
                • Gość: kosmita Re: JACY SĄ NASI KSIĘŻA? IP: 213.199.253.* 28.06.05, 12:30
                  "W sumie to i tak najważniesze aby być dobrym człowiekiem - mieć swoje cele i nie realizować ich kosztem innych. Reagować na krzywdę bliźniego. Szanowac dobro potepiać zło etc."
                  Więc wskaż mi księdza, który wspomaga biednych materialnie, w sensie da jeść itp. a nie wspomaga tylko błogosławieństwem. "Nie realizować ich kosztem innych" - to samochody pewnie mają bezpośrednio od firm je produkujące? "Napewno" nie kupili ich za pięniądze wiernych, tylko z "pensji" (?) odłożyli ?
                  "mieć swoje cele" - tutaj pewnie o cele polityczne chodzi, pamiętam wybory prezydenckie, gdy księża zamaiast kazanie głosić, to prowadzili kampanię wyborczą jedego z kandydatów.
                  Tych przykładów można wyliczać i wyliczać...
                  • Gość: NieKatolik Re: JACY SĄ NASI KSIĘŻA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 22:21
                    Faktycznie jesteś kosmita :D

Jak ja mam ci wskazać jakiegoś księdza skoro ja żadnego nie znam????

Widzę, że maiałeś ochote wejść pod sutanne a ksiądz zacisnął uda i teraz się
                    wyżywasz ;-))

A tak poważnie to przeciez napisałem, że ja do kościoła nie chodzę. Ale dla
                    mnie to oni złodzieje nie są - bo nie kradną tak często jak ludzie świeccy.
                    Wierni dają kasę więc każdy przy zdrowych zmysłach by ją brał :).

Mój proboszcz wspomagał materialnie biednych ludzi bo sam widziałem jak na
                    święta przywiózł soowite paczki dla dzieci i co nie co dla dorosłych.

No przecież to oczywiste, że kupili sobie samochody za kase wiernych tak jak np
                    rząd kupuje bryczki za kase podatników.
                    Przecież kościół mówi, oficjalnie, że kase bierze od wiernych więc nie rozumiem
                    twojego oburzenia.

Po co chodzisz do kościoła skoro jest w nim według Ciebie tak źle? Jeżeli
                    włodarze tych budynków są takimi złymi ludźmi to poprostu tam nie chodź!!!!
                    • Gość: wiara Re: JACY SĄ NASI KSIĘŻA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 16:12
                      ja wierze w Boga,ale do kosciola nie chodze
                    • Gość: kosmita Re: JACY SĄ NASI KSIĘŻA? IP: 213.199.253.* 29.06.05, 16:36
                      Skoro nie znasz to czemu twierdzisz, że są tacy "święci" ?? Co do Twojego proboszcza, to się zalicza do tego, jakże niewielkiego odsetka księży, którzy są nimi z powołania.
                      Nie wiem do czego pijesz, odnośnie " wejść pod sutanne a ksiądz zacisnął uda". Pisałem już, że nie chodzę do kościoła. Jeżeli chodziło Ci o jakiś inny podtekst, to zawsze można poruszyć sprawę pedofili i homoseksualistów wśród księży, co mnie osobiście napawa obrzydzeniem.
                      "oni złodzieje nie są - bo nie kradną tak często jak ludzie świeccy" - no tym stwierdzeniem rozłożyłeś mnie na łopatki. Czyli jak ja bym kradł (czego nie czynię), bardzo rzadko to mnie też nie nazwałbyś złodziejem ??
                      Co do "brania kasy" od wiernych, to nie powinien płacić podatków, od których tak zręcznie się wymiguje ?? Moim zdaniem koszty zagarniętego mienia w czasach PRL już dawno zostały zwrócone i to z naddatkiem.
                      I ciekawi mnie to, dlaczego nie wspomniałeś nic na temat mieszania się kościoła do polityki. Czyż kościół nie powinien być apolityczny ??
                      I jeszcze raz powtarzam: nie chodzę już do kościoła.
                      • Gość: KSIADZ Re: JACY SĄ NASI KSIĘŻA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 16:43
                        JA JESTEM KSIEDZEM.ZAZNACZAM,ZE SPOD CIECHANOWA.ZGODZE SIE ZE NIE JESTESMY
                        SWIECI,ALE MYSLE ZE NIE JESTESMY TACY ZLI JAK O NAS MYSLICIE.KAZDY SIE MOZE
                        POMYLIC.MOZE ZBOCZYC ZE SWOJEJ DROGI.POMYSLCIE O TYM I LEPIEJ SIE MODLCIE,BO
                        NIGDY NIE WIADOMA KIEDY BEDZIE NASZ KONIEC.JEST TAKIE POWIEDZENIE"JAK TRWOGA,TO
                        DO BOGA"MODLCIE SIE BRACIA I SIOSTRY!ZA NAS,ZA SIEBIE I ZA WSZYSTKICH LUDZI NA
                        TYM GRZESZNUM SWIECIE...ZOSTANCIE Z PANEM BOGIEM
                        • Gość: ... do księdza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 20:35
                          > JA JESTEM KSIEDZEM.ZAZNACZAM,ZE SPOD CIECHANOWA.ZGODZE SIE ZE NIE JESTESMY
                          > SWIECI

no dobra... mylicie sie bo jesteście ludźmi, tylko dlaczego jesli np. złapią
                          was za kółkiem po pijaku to jesteście oburzenie jak chcą wam zabrać prawko??
                          Dlaczego prawo jest dla nas a nie dla kleru?? Czy wy jesteście jakieś święte
                          krowy?? Macie immunitet?? Skąd macie kase na te samochody, na plebanie?? A
                          ludziom naprawde potrzebującym nie dacie ani grosza!!! Dlaczego nie jesteście
                          opodatkowani? Papa załatwił konkordat i możecie jak pączki w maśle sobie życ !
                          Napeno są porządni wśród kleru ale bardzo duża większość jest dla mnie
                          obrzydzeniem!
                          • Gość: KSIADZ Re: do księdza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 16:57
                            MOZE BEDE TERAZ TROCHE ZASZCZERY,ALE NA TE LUKSUSOWE FURY TO MAMY Z WASZYCH
                            OFIAR(TACA,POGRZEBY,SLUBY,CHRZCINY...ITD).NIKT NIE BRONI I TOBIE SYNU ZOSTAC
                            KSIEDZEM.POMODLE SIE ZA TWOJA ZBLAKANA DUSZE.ZOSTAN Z PANEM BOGIEM
                            • Gość: ... Re: do księdza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 21:10
                              tylko nie synu!! to nie do mnie !! to, że z ofiar to dobrze wiem, bo przecież
                              nie ze swoich legalnie zarobionych pieniędzy! ciesze sie jedynie, że nawet 10gr
                              nie dorzuciłem do tych samochodów, szkoda mi natomiast ludzi, których nie można
                              leczyć bo nastąpił brak pieniędzy- a dlaczego ? -dlatego,że trzeba w nowe
                              kościoły i plebanie `zainwestować` (zainwestować czyt. wepchać w du** kase) !
                              To prosze mi teraz powiedzieć, dlaczego ta `co łaska` np za pogrzeb ZACZYNA SIE
                              OD przykładowo 800zł ???? Dlaczego tyle kosztuje pogrzeb??? Ludzie nie mają za
                              co stypy dla przyjezdnych zrobić, po śmierci są załamani, pożyczają na lewo i
                              prawo pieniądze tylko po to, by wam darmozjadom dać !! Dlaczego nie zrzekniecie
                              sie konkordatu?? Dlaczego nie płacicie podatków jak wszyscy?? Dlaczego
                              jesteście jak świete krowy z immunitetem?? Te pytania nurtują mnie od zawsze!
                              Aha- i takim księdzem jak wy, czyli za kasą NIE BEDE, bo nie chce smażyc sie
                              razem z wami w piekle! Wole mieć mniej pieniędzy ale nie być taką szują ! I
                              dusza zbląkana nie jest ! - co w oczy kole jak ktoś odważy sie to napisac co ?
                              • Gość: KSIADZ Re: do księdza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 15:47
                                SYNU NIE GRZESZ!NIKT NIE ZMUSZA LUDZI,ABY W POGRZEBIE UCZESTNICZYL KSIADZ.W
                                MOJEJ PARAFII ZA PGRZEB,SLUB NAPRAWDE BIORE CO LASKA.ZMOW DWIE ZDROWASKI
                                WIECZOREM.JA TEZ SIE ZA CIEBIE POMODLE.Z PANEM BOGIEM
                                • Gość: ... Re: do księdza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 12:29
                                  i sie dowiedziałem... jak zawsze...
                                  ps. A co łaska od ilu sie zaczyna?
                                  • Gość: KSIADZ Re: do księdza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 12:33
                                    DROGA SIOSTRO CO LASKA,TO CO LASKA NAWET 10 GROSZY.Z PANEM BOGIEM
                      • Gość: NieKatolik Re: JACY SĄ NASI KSIĘŻA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 22:06
                        A pewnie, że powinien być apolityczny.... racja w 100%...
                        Ja nie mówię, że oni są tacy "święci" bo ich praktycznie nie znam... Tylko
                        strasznie mnie irytuje, że ludzie kótrzy nie chodzą do kościoła, nie dają
                        ksieżom kaski tak strasznie na nich szczekają!!!!
                        Z tymi złodziejami chodziło mi o to iż procentowo pewnie mniejsza ilość księży
                        jest złodziejska niż osób świeckich (a czarna owca sie wszędzie trafi) - i
                        myśle, że Ty dobrze to zrozumiałeś tylko poprostu chciałes trochę zabłysnąć, no
                        ale nie ważne!
                        Może jeszcze zaproponujesz, żeby podczas zbierania na tacę nosili ze sobą kasę
                        fiskalną i dawali paragony :D ????

Dlaczego tak wielu Polaków zachowuje się jak chorogiewa?
                        Nie chodzę do kościoła, nie daję na tacę, żaden ksiądz jeszcze nigdy nic mi nie
                        ukradł! Więc po co mam siedzieć i biadolić jacy to księża są źli itd.
                        Druga sprawa to szczerze myślę, iż z obserwacjo w ciągu mojego życia kościół
                        katolicki działał zawsze raczej dla dobra Polski!!!
                        Więc niech on sobie będzie i egzystuje!
                        • Gość: gość portalu ;) Re: JACY SĄ NASI KSIĘŻA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.05, 10:28
                          Jacy są księża dla polski i jaki był kościół najlepiej chyba przeczytać
                          (wystarczy wstęp) książkę "Krzyz_Panski_z_Kosciolem" tam to jest wszystko ładnie
                          opisane...

Miłej lektury
              • Gość: annapurna13 Re: JACY SĄ NASI KSIĘŻA? IP: *.interia.pl 28.06.05, 11:15
                Ja też wierzę w Boga ale trzymam się z dala od katolików, którzy w imię Boga
                utopiliby w łyżce wody. A ksiądz jest takim samym czlowiekiem jak ja, niekiedy
                troszkę mniej wykształconym i oczytanym i z jakiej racji ma mi mówić jak
                postępować?? Skąd on wie cokolwiek o życiu rodzinnym, o seksie??? Skąd ma
                wiedziec czy moje życie małżeńskie jest ok? Z książek. A to jest realne życie i
                realne problemy.
                Spotkałam kiedyś księdza super, ale to był poprostu wielki i dobry człowiek i
                byłby taki nawet gdyby nie był księdzem .Pozdro.
            • Gość: ... do nieKatolik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 20:31
              >>Sorrki ale dla mnie to bez sensu- przecież wiara katolicka głównie opiera się
              > na kościele -

kościele powiadasz.. a ja nie widze kościołów tylko instytucje do robienia
              pieniędzy i pokazywania sie innym ! I gdzie tu sens??
              • Gość: NieKatolik Re: do nieKatolik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 17:24
                no nie da się ukryć - kościół jest instytucją i to z bardzo starą tradycją.

Kościół wykonał dla Polski kawał dobrej roboty i za to jkestem mu wdzięczny i
                również za to go szanuję!

A odnośnie tych waszych wyrzutów, że mają fury itd... ludzie daja to oni biorą,
                przecież normalne że nie będą kasy trzymać w skarpetach...
                • Gość: kosmita Re: do nieKatolik IP: 213.199.253.* 01.07.05, 00:31
                  to zamiast na fury wydawać to powinni na Domy Dziecka (przecież są za zakazem aborcji)lub inne podobne instytucje oddać. No i dalej mam opinię, że pierd.... złodziejami są oraz wyzyskiwaczami.
                  • Gość: NieKatolik Re: do nieKatolik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 00:37
                    a ja mam o Tobie taka opinnie :D, I co z tego płynie? nic! Twoja opinnia o nich
                    liczy się tak samo jak moja o Tobie! Niech każdy zajmie się swoją du**. Jakoś
                    takcy ujadacze jak Ty nie przypadają mi do gustu. I tak to zanegujesz ale
                    myślę, że należysz do takich ludzi o ubeckich poglądach. Ale to tylko moje
                    wrażenie nie koniecznie słuszne :))))

Trzymaj się cieplutko
                    • Gość: kosmita Re: do nieKatolik IP: 213.199.253.* 01.07.05, 13:19
                      Różnica jesta zasadnicza. Twoja opinia na mój temat nikogo tutaj nie obchodzi. Z moją opinią na temat kleru, zgadza się jakaś część osób na tym forum. Ja swojej niechęci do kleru nie kryłem, nie kryję i kryć nie będę, co jest powszechnie znane.
                      Radzę Ci jeszcze poszukać mojej teczki w IPN, pewnie ją mam zważywszy na mój wiek :P. Chodząc do przedszkola zwerbowali mnie do współpracy z UB, i dzięki temu infiltrowałem kolegów z przedszkola. Ty sie pewnie wybieliłeś i teraz każdego księdza po rękach całować będziesz

Co do poniższego tekstu:
                      Samochodu w tej chwili nie posiadam, gdyż nie jest mi potrzebny. Jeżeli mogę, to zawsze jakąś kwotę przekazuję na cele charytatywne (lecz nigdy pod patronatem Caritasu), Ty pewnie tylko dużo mówisz...
                      "Ale to tylko moje wrażenie nie koniecznie słuszne :))))"
                      "NIEKONIECZNIE" <-
                      • Gość: .... Re: do nieKatolik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 21:15
                        ja sie zgadzam w całości !!! Moge to nawet na ścianie napisać ale nie bede
                        niszczył nic! Dobrze,że taki wątek sie pojawił to może łaskawy ksiądz, który
                        wpisał sie powyżej odpowie mi na kilka pytań bardzo mnie nurtujących... Kler-
                        najbardziej znienawidzona przeze mnie grupa społeczna, związana chęcią jak
                        największego wyzysku ludzi.
                        • Gość: KSIADZ Re: do nieKatolik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 15:49
                          SYNU NIE OCENIAJ NAS JAKO OGULO.ROZNI JESTESMY,JAK KAZDY.SA I DOBRZY KSIEZA
                          • Gość: ... Re: do nieKatolik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 12:30
                            w to nie wątpie, ale niech ksiądz przyzna ( o ile jesteś księdzem), że ci
                            dobrzy są `odsuwani` na bok przez tych najgorszych...
                          • Gość: KSIADZ Re: do nieKatolik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 12:35
                            OBIEKTYWNIE,TO TYCH DOBRYCH JEST MALO...DO TEGO TRZEBA MIEC POWOLANIE...
                  • Gość: NieKatolik Re: do nieKatolik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 00:38
                    aha... i jeszcze jedno! Czy ty zamiast wydawac na samochód dla siebie wydajesz
                    na domy dziecka?
                  • Gość: max Re: do nieKatolik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 12:59
                    To nie jest tak ze ludzie daja, bo chca. Ludzie daja , bo musza dawac, gdyz
                    inaczej nie dostana np. slubu, pogrzebu, chrztu, itd.
                    Wyzysk i chamstwo - i tak tez powiedzialem w kancelarii po zalatwieniu sprawy
                    za ktora musialem slono zaplacic. A w rzeczywistosci nie bylo za co.
                    • Gość: NieKatolik Re: do nieKatolik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 13:51
                      zakład,że ksiądz udzielił by ci ślubu za darmo? tylko bez organisty, bez
                      zapraszania gości, w ciągu normanlnej mszy itd... księza tez mają koszty...

eh wy stękające polaczki :D
                      • Gość: ... Re: do nieKatolik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 21:18
                        za te pieniądze, które kler posiada to ja bym utrzymał kilka lub kilkanaście
                        hipermarkietów M1 ! i pewnie jeszcze by mi zostało.. a oni jakoś sobie nie
                        radzą... aha i jeszcze jedno - skoro bez zapraszania ludzi, tzn ze ksiądz
                        wygoni gości, którzy przyszli na slub.. żałosne w całej okazałości...
                        • Gość: NieKatolik Re: do nieKatolik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 09:45
                          Żałosny w całej okazałości tojesteś Ty - bez zapraszania gości tzn bez ich
                          zapraszania a nie ich wyganianie ( nie wiem jak lepiej ci to wytłumaczyć mały
                          robaczku :-))).

Jak to sobie nie radzą???
                          Ty jesteś jakiś upośledzony chyba ;-)...
                          Zobacz jakie mają chatki... bryczki też nie kiepaskie - i założe się, że o
                          chlebie i wodzie to też nie żyją...

Radzą sobie i to całkiem nieźle... A takie zasdrosne robaki jak Ty im
                          zazdroszcz.ą i dlatego tak krzyczą :D... ale na szczęście tyle wasze co sobioe
                          pokrzyczycie bo i tak nikt rozsądnych tych głupot nie będzie słuchał :D

Pozdrawiam ty mały zazdrosny robaku :D
    • Gość: skryty Re: JACY SĄ NASI KSIĘŻA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 18:24
      różni
      • Gość: kęsy Re: JACY SĄ NASI KSIĘŻA? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.05, 15:51
        a co sądzicie o tych młodych księżach z Fary?
    • Gość: ;/ Re: JACY SĄ NASI KSIĘŻA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 20:28
      iść to zawsze możesz.. byle z grubym portfelem ! Bez tego ani rusz...
      • Gość: ja Re: JACY SĄ NASI KSIĘŻA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 14:54
        ja lubie ksiezy
    • Gość: Fan Klech Nasze Klechy Kochane! IP: *.internetdsl.tpnet.pl / 213.77.7.* 30.06.05, 18:50
      Nasze Klechy Kochane to Super chłopaki. Wychlać lubią, a i podupczyc też nie
      odmówią.
      • Gość: josh Re: Nasze Klechy Kochane! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.05, 11:32
        o ktorych to tak????????????????????????????????????????????????????
        • Gość: Teolog Re: Nasze Klechy Kochane! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 12:31
          Do niekatolika:

Napisales cos takiego:
          "... ktoś kto należy to kościoła prawosławnego
          to jak się nazywa? prawosławny? ). Nie uznają zwierzchnicwa kościoła
          katolickiego, założyli sobie swój kościół, jakoś się tam nazwali, przejeli
          wiele obrzędów i wierzeń katolickich, dołorzyli troche swoich i teraz mają
          swoją wiare!"

Zanim kolejny raz tak blysniesz brakiem wiedzy z zakresu historii Kosciola
          przeczytaj jakas ksiazke z tej branzy. :) Najlepiej ani katolicka, ani
          prawoslawna. Moze byc jakiegos ateisty albo protestanta. Polecam "Historie
          teologii chrezescijanskiej" Olsona.

Kosciol Prawoslawny nie oddzielil sie od Rzymsko-Katolickiego. Przypomne Ci, ze
          do 1054 roku nie bylo czegos takiego jak kosciol Rz-Kat. Po prostu byl jeden
          Kosciol Chrzescijanski, a Koscioly lokalne wchodzace w jego sklad nazywano
          Kosciolami Zachodu lub Wschodu, w zaleznosci od polozenia. Dopiero w 1054 roku
          doszlo do wzajemnego nalozenia anatem (wylaczenie w formie klatwy) przez
          Biskupa Rzymu i Patriarche Konstantynopola. Wtedy Kosciol Wschodu stal sie
          Prawoslawnym, a Zachodni - Rzymsko-Katolickim. Ale historycy nie sa zgodni kto
          sie od kogo odlaczyl. Ot - po prostu doszlo do rozejscia sie drog
          organizacyjnych w ramach Kosciola Chrystusa.

Nie deprecjonuj wiec Kosciola Prawoslawnego, bo jest On taka sama czescia
          Kosciola Jezusa Chrystusa jak Kosciol Rzymsko- Katolicki, Anglikanski,
          Luteranski czy kazdy inny z 27 tysiecy denominacji (odmian) kosciolow
          chrzescijanskich na swiecie.

Dla formalnosci dodam, ze w latach szesciedziatych XX wieku Papiez Paweł VI
          oraz Ekumeniczny Patriarcha Konstantynopola Atenagoras II zniesli wzajemne
          anatemy pomiedzy Kosciolem Rzymsko - Katolickim i Prawoslawnym.

Podsumowujac ten moj maly wywod :) - Wszyscy Chrzescijanie sa czlonkami tego
          samego Kosciola - Kosciola, ktorego Glowa jest Jezus Chrystus, a najlepszy
          nawet Papiez, Patriarcha, Arcybiskup Cuntenbury itp. jest tylko zwierzchnikiem
          wiedzialnej - nie do konca doskonalej - ziemskiej organizacji Koscielnej.

Pozdrawiam wszystkich wierzacych, watpiacych i poszukujacych...
          • Gość: Zachwycona Re: Nasze Klechy Kochane! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.05, 17:48
            O! To jest właśnie wypowiedź, którą aż miło przeczytać. Kultura wypowiedzi,
            ciekawa konstrukcja myślowa i wyrażnie "Teolog" zna sie na rzeczy, o której
            pisze.

• Gość: antyteolog Re: Nasze Klechy Kochane! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 11:17
              nie przemandrzaj sie
              • Gość: Teolog Re: Nasze Klechy Kochane! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 12:56
                Antyteollogu - zalecam Ci kurs ortografii :)
                • Gość: antyteolog Re: Nasze Klechy Kochane! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 13:08
                  witaj teologu!nie wazna jest ortografia,tylko to co chce sie wyrazic!
                  • Gość: Teolog Re: Nasze Klechy Kochane! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 15:01
                    Mozesz wiec bardziej jasno napisac co chciales wyrazic? :)
                    Masz jakies zastrzezenia merytoryczne do mojego glosu w tej dyskusji?
                    • the_sowisko Re: Nasze Klechy Kochane! 03.07.05, 15:30
                      nie Cuntenbury tylko Canterbury
                      • Gość: Teolog Re: Nasze Klechy Kochane! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 15:47
                        Dzieki za zwrocenie uwagi. Faktycznie z pisownia tej nazwy mam zawsze problem.
                        Dzieki za poprawke. Pozdrawiam
                        • the_sowisko Re: Nasze Klechy Kochane! 03.07.05, 15:51
                          spoko. A ja jestem wyczulona na takie rzeczy, jako anglistka, a więc zdarza mi
                          się niecnie i okrutnie czepiać. Pozdrawiam również
                        • Gość: paki Re: Nasze Klechy Kochane! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 10:56
                          jaki cwaniak!!ha,ha,ha...tak sie madrzyl jaki to nie on a sam pisac nie
                          potrafi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                          • the_sowisko Re: Nasze Klechy Kochane! 04.07.05, 11:34
                            niektórym wiele do podniety nie trzeba, hyhy :P
                            • Gość: puchacz Re: Nasze Klechy Kochane! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 11:52
                              zgadzam sie z toba SOWISKO
          • the_sowisko Re: Nasze Klechy Kochane! 03.07.05, 12:18
            Teolog: po co on ma wiedzieć wszystko na temat kościoła skoro do kościoła nie
            chodzi? NieKatolik mądrze gada. Nie rozumiem, skąd w ludziach tyle nienawiści
            do księży, ale zdaje mi się, że jest to jeszcze spadek po PRLu, gdzie ludziom
            się wciskało takie mądrości, jak "kościół powinien trzymać się z dala od
            polityki" "księża kradną" itd.

brzydzi mnie niesamowicie ta nienawiść i to obrzydliwe czerwone przekonanie, że
            powinno się mieszać kościół z błotem; kościoły są budowane za pieniądze
            wiernych, bo wierni chcą stawiać świątynie. Równie dobrze mogliby wydać te
            pieniądze na coś innego, ale skoro przeznaczyli je na kościół, to może
            powinniśmy być tolerancyjni (wszak to takie trendi słowo w dzisiejszych
            czasach, a nikt go nie rozumie niestety) i uszanować ich decyzję.

księża to ludzie, mają słabości i mają też problemy. Mają zarówno wady jak
            zalety. Tolerujmy ten fakt
            • Gość: parafianin Re: Nasze Klechy Kochane! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 12:37
              nie wierzymy w ksiezy,tylko w BOGA
              • the_sowisko Re: Nasze Klechy Kochane! 03.07.05, 12:44
                kolejne PRLowskie hasełko
                • Gość: parafianin Re: Nasze Klechy Kochane! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 12:53
                  PZPR-WRÓĆ!!!
              • Gość: Emu Re: Nasze Klechy Kochane! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 10:01
                nie wierzymy w księży tylko w boga? Ja tam księdza już nie raz widziałem i
                wierzę, że on naprawde jest. Boga jeszcze nie widziałem
                • Gość: ja Re: Nasze Klechy Kochane! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 10:29
                  glupi jestes!ty widzisz,ze on jest,a nie wierzysz w to.ale ty przykry jestes!
                • the_sowisko Re: Nasze Klechy Kochane! 06.07.05, 10:56
                  jest różnica między wiarą w cos lub kogoś, a wiarą w istnienie czegoś lub
                  kogoś. Język polski się kłania. Poza tym uważam tekst "wierz
                  • the_sowisko Re: Nasze Klechy Kochane! 06.07.05, 10:57
                    jest różnica między wiarą w cos lub kogoś, a wiarą w istnienie czegoś lub
                    kogoś. Język polski się kłania. Poza tym uważam tekst "wierzę w boga a nie
                    księdza" jednym z najbardziej banalnych, głupich i żałosnych tekstów, jakie się
                    mogą pojawić.

(sorry za dubla, ale mi się nadusiło 'wyślij')
                    • Gość: wierzacy Re: Nasze Klechy Kochane! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 11:18
                      ja wierze,ale nie praktykuje.a do ksiezy nic nie mam.to tez sa ludzie
            • Gość: a Re: Nasze Klechy Kochane! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 15:19
              > powinno się mieszać kościół z błotem; kościoły są budowane za pieniądze
              > wiernych

zapomniales dodac, że równiez z dotacji państwa- a to oznacza, ze na kościół
              katolicki płacą ateiści, żydzi i każdy o innym wyznaniu...
              • the_sowisko Re: Nasze Klechy Kochane! 03.07.05, 15:32
                kościoły są budowane TYLKO za pieniądze, które przeznaczą na to wierni. Rząd
                się nie dorzuca. Skąd pomysł, że za kościoły płacą wszyscy podatnicy, to nie
                wiem. Kolejny owoc komunistycznej indoktrynacji?
                • Gość: monk Re: Nasze Klechy Kochane! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.05, 17:28
                  Na pohybel wam - agnostycy. Odczepcie sie od księży. Jestescie widac zbyt
                  niedojrzali aby uwierzyc. Wierzcie wiec dalej w pieniądz, wiatrak lub co tam
                  chcecie...Penwie po smierci bedziecie zgodnie z karmą jakąś pszczółką lub to
                  najlepiej odnosi sie do was niedowiarki - kundlem. Nic straconego jednak -
                  przed wami jeszcze kilka zyc i moze w koncu przezyjecie reinkarnacje w Pamelę
                  Anderson;))buhahahahaha.
                  • Gość: pamietajacy Re: Nasze Klechy Kochane! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 07:06
                    z czego szydzisz?ja pamietam doskonale,ze kiedys bylem krolem augustem
                    • the_sowisko Re: Nasze Klechy Kochane! 05.07.05, 10:54
                      mi się blado malują wspomnienia ze starożytnego Egiptu :>
                    • Gość: monk Re: Nasze Klechy Kochane! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.05, 12:19
                      a pamietasz jak cie zawijali w kaftan???;))))))))))))))
                      • Gość: kleryk Re: Nasze Klechy Kochane! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 16:41
                        co Wy od nas chcecie?odczepcie sie!
                        • Gość: zakonnica Re: Nasze Klechy Kochane! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 11:02
                          ONI SĄ TROSKLIWI.
                          • Gość: ministrant Re: Nasze Klechy Kochane! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 07:13
                            proszoboszcz,to mój tata
    • Gość: satanista Re: JACY SĄ NASI KSIĘŻA? IP: *.range86-128.btcentralplus.com 21.07.05, 01:48
      ciechanowscy ksieza a glownie z fary to najgorsze ku.. w miesdie czychajace
      tylko na szmal
      • Gość: NieKatolik Re: JACY SĄ NASI KSIĘŻA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 01:59
        SATANIŚCI TO I TAK GORSZE SZMATY... GAZOWAĆ ICH W OŚWIECIMI SIĘ POWINNO
        • Gość: koscielny Re: JACY SĄ NASI KSIĘŻA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 15:19
          co wy tam wiecie o zyciu ksiezy?ja to moge sie na ten temat troche
          wypowiedziec,ale narazie niezbyt moge,bo zalezy mi na tej robocie.juz
          niedlugo...
        • Gość: ;/ do niekatolika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 00:02
          ależ po chrześcijańsku sie wypowiedziałeś ;/
          • Gość: NieKatolik Re: do niekatolika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.05, 00:46
            A co to znaczy wypowiadać się po chrześcijańsku??

I niby dlaczego miał bym się wypowiadac po chrześcijańskuy? a co ja
            cherześcijanin?
    • Gość: ddd Re: JACY SĄ NASI KSIĘŻA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 16:33
      o co ty pytasz? czy snieg jest bialy?
      • Gość: katolik Re: JACY SĄ NASI KSIĘŻA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 13:37
        ksieza sa tacy sami jak i ludzie,sa dobrzy i dobrzy inaczej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka