IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 09:50
Pracuję od niedawna (bo niedawno skończyłem szkołę). Zarabiam 950zł. W
sobotniej wyborczej były podane wysokości podatków według różnych partii.
Wyliczyłem sobie ile zapłacę przy skali Pis-owskiej i PO (3x15). PO podobnież
zabiera biednym (a moje wynagrodzenie jest tylko o 100 zł większe od
minimalnego). Jak myślicie, ile mi zabrała Platforma???? 50zł 100zł??.
Okazało się że jest to kilkanaście złotych miesięcznie. Jeżeli nadzieją jaki
mi daje PiS to jest 15zł, to ja z tego rezygnuję. To jest żadna przyszłość.
Wolę przez rok nawet dokładać z tej swojej mizernej pensji 15 zł co miesiąc,
ale mieć nadzieję, że niskie podatki przyciągną inwestorów i zarobię sporo
więcej niż te 15 złotych. Czego wszystkim życzę.
Obserwuj wątek
    • Gość: As Re: 3x15 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 08:38
      "Po pierwsze gospodarka durnie"
      wiadomosci.onet.pl/1249499,2677,1,kioskart.html
    • Gość: Gerda Re: 3x15 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.05, 11:17
      Masz rację. Dla tych, którzy jeszcze tego nie wiedzą - nauczmy się czerpać z
      mądrości innych i zajrzyjcie na stronę www.janrokita.pl/
    • Gość: Konik Re: 3x15 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.05, 14:18
      Te, mądrala jeden z drugim. Teraz do chleba dolicza się 7% VAT a po PO-reformie
      będzie to 15% czyli DWA RAZY WIĘCEJ. Ja płacę 13% PIT po odliczeniach a mam
      płacić 15%. PO? Nie, dziękuję. A ten pluszak, który PO pokazało to śmiech na
      sali. Kogo dziś stać na takie markowe zabawki?
      • Gość: tz Re: 3x15 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 17:29
        Ale ten pluszak to główny bohater spotu reklamowego, w którym PiS kłamliwie
        pokazuje na jakie produkty wzrośnie VAT. Co do chleba, dzienna porcja chleba
        kosztuje mnie ok 40 groszy. Jeżeli VAT wzrośnie z 7% na 22%, to moje miesięczne
        wydatki na chleb wzrosną o 96 groszy. Natomiast na energii elektrycznej
        zaoszczędzę ok 7 zł, na gazie 3 zł, na co 15 zł, na paliwie 15 zł, na napojach,
        słodyczach, kawie, herbacie, papierosach, alkoholu, ubraniach ,obuwiu itd..
        następne dziesiątki zł. Oczywiście są produkty za które zapłacimy więcej, ale
        są również takie za które zapłacimy mniej. Każdy musi to policzyć na
        przykładzie swojego budżetu domowego. Emocje i epitety darujmy sobie.
        • Gość: 3x15 Re: 3x15 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 09:06
          55% towaróew jest objętych VAT-em 22%, a tylko 45% jest objętych inną stawką.
          Te procenty pokazują nie ilości towarów, tylko kwoty jakie wydajemy na towary
          objęte określoną stawką VAT-u. Czyli najprościej na tę sprawę patrząc 55%
          towarów stanieje , a 45% towarów podrożeje. I nie jest tu podział na biednych i
          bogatych, bo wszyscy kupujemy towary ze stawką 22% i 7%.
          Różnica w naszych wydatkach po wprowadzeniu jednolitego VAT- będzie znikoma.
          Zysk z jednolitego VAT-u jest gdzie indziej - jest w prostocie. W tej chwili
          można wyprodukować np. krzesło i krzesło rehabilitacyjne, które będzie się
          różniło w istocie tylko nazwą. Ale jedno będzie obłożone VAT-em 0%, a drugie
          22%. Dopiero przy ewentualnej kontroli urzędnik skarbowy może to zakwestionować
          (masz układy mpożesz zaryzykować). Pokusa dla producenta zarobienia 22% jest
          duża. I w ten sposób się rodzą przestępcy podatkowi. System 3x 15 to
          zlikwiduje.
          • Gość: je..ie Re: 3x15 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 01:57
            nic sie nie zmieni jak zawsze tylko geby inne bedą chciały sie hajsu nachapać
    • Gość: ms Re: 3x15 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 17:46
      Podstawowa zaleta systemu 3x15 jest jego prostota. Oczywiście można podać dużo
      przykładów, że ktoś straci 20 czy 30 zł miesięcznie. Ale nie chodzi nam o 20
      czy nawet 30 złotych miesięcznie. Bo 20 złotych nie rozwiązuje naszej sytuacji.
      Przede wszystkim musi przybyć miejsc pracy. A skomplikowane systemy podatkowe
      zniechęcają do rozpoczynania działalności gospodarczej, czy rozbudowywania
      fabryk, czy budowy nowych. Chyba nie ma co do tego przekonywać, a jak ktoś nie
      czuje się przekonany, to niech przeczyta cytowany wywiad z Kluską
      • Gość: syzyf Re: 3x15 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 18:42
        a ile Pani/Pan ma obecnie netto dochodu na miesiąc bo Ci co mają dużo są
        skłonni głosować na PO
        • Gość: ms Re: 3x15 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 19:25
          Podejrzewam, że nie zarabiam mam od Ciebie więcej(mam nadzieję, że się nie
          obrazisz za to Ty-kanie, ale jeszcze nie dorosłem do Pan-owania). Ale w
          odróżnieniu od Ciebie jestem optymistą, że zmieni się u nas na lepsze
          (chociażby za sprawą systemu podatkowego 3x15). Bo programy dzielenia biedy po
          równo między wszystkich nie dają żadnej nadziei.
          Życzę więcej optymizmu! Będzie lepiej.
          • Gość: syzyf Re: 3x15 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 20:06
            dziekuje za ton odpowiedzi.Rzadko sie zdarza by ktoś w taki cywilizowany sposób
            odpowiadał.I od razu dopowiem ,że na PO nie zagłosuję albowiem nie jestem tak
            liberalny ja ta partia. I mam problem na kogo głosować....wszystko juz
            było.Pozdrawiam
          • Gość: dorosły Re: 3x15 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.05, 07:39
            Słuchaj no "ms"-jeśli nie dorosłeś to lepiej nie wypowiadaj sie w tak poważnych
            sprawach!! Jakie pojęcie mają małolaci każdy w kraju widzi!!
            • Gość: ms Re: 3x15 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 08:51
              Starzy towarzysze się już narządzili. A wśród młodych jest dużo naprawdę dobrze
              wykształconych i mądrych. I co najważniesze nie mają naleciałości
              socjalistycznych z dawnego okresu i są w stanie przyjąć inną koncepcję, jeśli
              ktoś potrafi ich do tego przekonać. Mnie proste podatki typu 3x15 przekonują
              (ale jeśli ktoś przedstawi inny system może jeszcze prostszy i lepszy, to
              chętnie go poprę). A ty kolego "Dorosły" nie przedstawiłeś żadnego argumentu.
    • Gość: donner Re: 3x15 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.05, 13:01
      Dziś w ostatnim dniu kampanii, w KRC w programie "Przesłuchanie na śniadanie"
      wystąpił... kandydat na posła M. Koźlakiewicz (PO). Miała być też debata
      kandydatów o 13.00. Jakież było zdziewienie kandydatów z LPR, Samoobrony, PiS,
      SLD, PSL i inncyh gdy dowiedzieli się, że nie będzie debaty, bo czas antenowy
      wykupił kandydat inny PO Ł. Abgarowicz. A podobno ciechanowska PO na nawet
      swojego kapelana. Brawo Radio-PO-FM! Dobrze, że TVP nie sprzedaje jeszcze czasu
      przeznaczonego na Wiadomości Donaldowi Tuskowi i Janowi Marii.
    • nowa_rumunka Re: 3x15 23.09.05, 13:04
      Cenzura PO, tak jak kiedyś PZPR
    • Gość: lopes Re: 3x15 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.05, 13:15
      Newsweek, 31.07.2005, str. 18: "I dlatego na 2 miejscu listy PO w Płocku mamy
      M. Koźlakiewicza (...). Był wprawdzie posłem AWS ale wcześniej zabiegał o
      miejsce na liście SLD".
      • Gość: CD Re: 3x15 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 14:13
        Przecież to pajac, precz z nim.
        • Gość: As Re: 3x15 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 14:16
          Po pierwsze gospodarka durnie....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka