02.01.06, 22:48
Mam pytanie co do ceny ślubów. Tak, cena to dobre słowo. Byłam w jednym
Kościele i "przemiła" zakonnica bardzo mnie zaskoczyła. Oczywiście
negatywnie. Zarówno ceną jak i podejściem do młodych ludzi. Podajcie kwoty,
bede bardzo wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • Gość: :)))) Re: ślub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 00:57
      a jaką kwotą cie zaskoczyła:) trzeba było negocjować cenę z prezesem firmy:))
      • Gość: mnb Re: ślub IP: 213.199.253.* 03.01.06, 09:29
        jakieś 1000zł za ślub i półślubek 400 jak jedno z osób chcących zawrzeć związek
        jest z innej parafii
        • Gość: Wybrzezaninka Re: ślub IP: *.such.nat.hnet.pl 04.01.06, 15:07
          Kochani nie rozumiem cen za slub!!!
          Mieszkalam w Ciechanowie od urodzenia teraz od 6 lat mieszkam w Trójmiescie.
          Ślub brałam w Klasztorku i placilismy 600zl, dzieci natomiast chrzcilam na
          wybrzeżu i nikt nie podał mi ceny. podczas Mszy mialam dac ofiare na tacę i to
          wszystko. Jeżeli chodzi o sakrament małzeństwa jest tak samo. Ofiara podczas
          ślubu dana przez rodzinę. pogrzeb to co innego, tu sie płaci. Nie wiem ile ale
          wiem ze jest stała stawka. Trochę przesadzają Ci księża. Na szczęście to juz nie
          mój problem. Powodzenia
          • vomitgirl Re: ślub 04.01.06, 15:41
            Są miejsca gdzie księża udzielają ślubu za darmo.
            Tylko po co Ci ślub kościelny?
            Cywilny chyba 50 zł i po krzyku.
            Ale spoko, każdy decyduje sam, czy dorobi jeszcze bardziej księdza, czy da
            sobie spokój i nie da mu łatwo zarobić.
            Przypomnę tylko, że kasa jest nieopodatkowana, trafia do kieszeni proboszcza!
            Wystarczy policzyć ile jest w miesiącu ślubów, pogrzebów itd.
            Szkoda gadać.... ludzie przyzwyczaili, że dają a potem narzekają.
            1000 zł za ślub??????????????? Paranoja!
            Miłego ślubu życzę!
            • Gość: flimek Re: ślub IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.06, 16:49
              niech się wypowiedzą miejscowi prezesi w tej sprawie...
    • Gość: G Re: ślub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 17:40
      Dobry temat :) Ja zauważyłam,że im mniejsza miejscowość, tym wyższe "ceny" za
      ślub. W tym samym roku wychodziłam za mąż co moje 3 przyjaciółki. Ja w
      Ciechanowie, one odpowiednio;Gdańsk, Radom,Kielce. W rankingu "cenowym"
      zdecydowanie wygrałam ;)...niestety na niekorzyść mojego portfela. Ciekawe,bo
      Kościół próbuje zwalczać tzw. wolne związki a nikt się nie zastanowi, że może
      dla niektórych par właśnie pieniadze sa przeszkoda...Mysle, ze powinno byc
      jakies ogolne ustalenie w tej sprawie a nie...hmm..cenniki-inny w kazdej parafii.
      Pozdrawiam.
    • Gość: zunka Re: ślub IP: 213.199.253.* 04.01.06, 20:56
      Ja z narzeczonym, też już byliśmy się dowiedzieć ile kosztuje ślub w farze i
      kiedy iść zamówić dzień i godzinę, żeby nie było problemów. Wiecie co, to jest
      paranoja, już nasza data była zajęta, planujemy ślub na sierpień, byliśmy tam
      we wrześniu, my zajrzeliśmy, tak tylko bo akurat przechodziliśmy, od razu się
      zapisaliśmy tylko godzina którą uważaliśmy za najbardziej optymalną była już
      zajęta. A co do ceny, to tak około 1000zł (pewnie może się to jeszcze zmienić).
      Mój narzeczony jest z Płocka i złapał się za głowę jak to usłyszał, bo w Płocku
      jest cena 500zł, czyli można powiedzieć, że w Płocku ślub kosztuje tyle ile w
      Ciechanowie półślubek. A to ta sama diecezja. A może by tak jakąś skargę
      wystosować... Bo co nasi powiedzą, że Płock jest większy i więcej ślubów i
      dlatego mogą pozwolić sobie na niższą cenę, ale tam jest więcej kościołów, poza
      tym może i jest więcej ślubów, ale może właśnie dlatego, że jest niższa cena i
      więcej par na to stać, a u nas więcej siedzi na "kocią łapę" nie dlatego że tak
      im wygodniej, ale dlatego, że ich nie stać
      • ppaattii Re: ślub 05.01.06, 09:55
        Oj to chyba w Farze coś się zmieniło :( Tak to oczywiście tam bylismy. Ponad
        1000 zł i zakonnica zaczeła się tłumaczyć, że oni muszą część odprowadzić, że
        ogranista itp. A do tego wszytkiego potraktowała nas jak gó..arzy (oboje
        kończymy studia. Wiemy tyle, że nie weźmiemy tam slubu.
        • Gość: **sia** Re: ślub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 13:48
          A ja bym sprawę postawiła na ostrzu noża -nie zapłacę takiej kwoty,bo mnie nie
          stać i koniec.Jeśli odmówią udzielenia ślubu należy skontaktować się z
          kurią.Skoro ludzie sobie na to pozwalają to księża będą zdzierać ile się da!
          • Gość: ciech Re: ślub IP: 212.160.172.* 05.01.06, 16:21
            Powiedzą, że za darmo też nie ma problemu..
            W tygodniu jest tyle wolnych porannych mszy..
            Albo wyznaczą Wam termin np. w niedzielę na 7 czy 8:30..
            Wolny rynek, powie ksiądz, jest tylu chętnych na sobotnie msze!
            • Gość: **sia** Re: ślub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 19:11
              Gość portalu: ciech napisał(a):
              Wolny rynek, powie ksiądz, jest tylu chętnych na sobotnie msze!

Czyli mam rozumieć ,że to usprawiedliwia takie ceny za ślub ? Nie zpłacę 1000
              złotych więc nie mogę wziąć ślubu w dogodnym dla mnie terminie ?
              • Gość: teść Re: ślub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 20:58
                co wy opowiadacie o cenach w ciechanowie sońsk bije chyba wszystkie rekordy
                placi się oddzielnie księdzu organiście kościelnemu ogółem wychodzi około 1500
              • Gość: ciech Re: ślub IP: 212.160.172.* 06.01.06, 15:00
                Nie, nie usprawiedliwia ich..
                Tylko napisałem jak mogą się tłumaczyć księża..
                Dla mnie WSZYSTKIE sakramenty powinny być "co łaska"!!!
                Zresztą znam przypadki w Ciechanowie takich tanich ślubów właśnie w
                takich "innych" godzinach..
                Niestety ja też płaciłem zgodnie z "cennikiem" :-(((
                • Gość: yamaha Re: ślub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 15:44
                  kazdy tylko ubolewa ze tak drogo placi a do dupy nie ma komu sie im dobrac.
                  tyle co se wszycy pogadaja i na tym sie konczy i tak kazdy zaplaci i tak. ja
                  osobiscie uwazam ze jak by mi skadz z taka kasa wyskoczyl to bym poprosu bez
                  niczego go oplul i dostal by kopa odemnie i na tym by sie zakonczyl moj slub
                  koscielny. jak mozna karmic takich darmozjadow oni sa gorsi jak za komuny
                  sprzedawczynie w PSS-ach normalnie w glowie mi sie nie miesci jak mozna komus
                  slubu odmowic i to tylko dlatego ze ktos jest ubogi i go nie stac. Co maja
                  robic mlodzi zakochani w sobie ludzie nik im przeciez nie da!!!! poprostu wstyd
                  i hanba dla polskiego kosciola!!! ktos jeszcze napisla ze pogrzeb to inn
                  sprawa - w czym jesli moge wiedziec??? co takiego jest ze za to trzeba akurat
                  zaplacic??? rozumiem grabarzowi ale tak somo organiscie trzeba zaplacic a msza
                  jest dla nas wszystkich i dla Boga !!! a nie dla ksiedza ktory jeszcze za to
                  oplaty pobiera!! moze jeszcze za spowiedz bedziemy placic czy za oplatek komuni
                  swietej???
        • Gość: zunka Re: ślub IP: 213.199.253.* 06.01.06, 22:58
          Kurde po ślubie mamy mieszkać w Płocku, szkoda że nie zorganizowaliśmy tego
          inaczej,teraz już wszystko załatwione, zaliczki podawane. A gdyby tak mądrzej
          pomyśleć, to już wcześniej mogłabym się zameldować w Płocku, tam wziąć ślub
          (nie byłoby półślubka) i zaoszczedzilibyśmy około 1000zł.
          • Gość: alfa Re: ślub IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.06, 16:12
            Mam pytanie, ile należy zarezerwować kasy na slub i wesele na około 100 osób,
            powiedzmy w srednim standarcie. Bardzo proszę o pomoc.
            • Gość: Rena Re: ślub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 10:20
              Myślę ze okolo 15 - 20 tys zł.
    • Gość: Radek Re: ślub IP: 217.153.142.* 24.01.06, 16:27
      Cennik Ciechanowskich kosciołów:(My tak zapłacilismy)
      Młoda- parafia św. Farnciszek 1100 zł za slub,
      Ja - Fara - 450 zł (utargowane na 400)
      Śmiać sie czy płakac ?????????????????????????????

• Gość: Beny Re: ślub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 20:40
      Niedawno rozmawiałem z ludzmi ze śląska.Zeszło się na temat m.in.ślubu.Gdy
      usłyszeli słowo półślubek,to na ich twarzach wymalował się"rebus".Kiedy
      natomiast wytłumaczyłem im o co w tym wszystkim chodzi,to przez moment patrzyli
      na mnie jak na idiotę.Z tego co wiem,to jest wymysł tylko i wyłącznie kurii
      płockiej.Poza tym ceny za sam ślub są również nie do pobicia.Biznesik sę kręci.
    • Gość: wrrrr Re: ślub IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 16:57
      sprawdz w klubie garnizonowym w ciechanowie. tam jest kaplica i ksiadz za
      chrzest wziol co łaska.
      • Gość: aaa Re: ślub IP: *.ds.pg.gda.pl / *.ds.pg.gda.pl 26.01.06, 12:20
        Popieram, jest tam super ksiądz. Ale zeby wziąść tam ślub trzeba być z rodziny
        wojskowej. A jak nie to treba mieć zgodę z parafii panny młodej. A o to ciężko.
        Tzn. dostaniesz jak odpowiednio zapłacisz. Szkoda gadać. A tak apropo wątku
        zrobiłam wywiad wśród znajomych. No i tak "co łaska" znaczy: w Warszawie koło
        500 zł, w Trójmieście 300 zł, a u nas? Ponad 1000. Jest coś nie tak i trzeba
        się za to wziąść. Bo ludzie w Ciechanowie raczej nie należą do najbogatszych.
        Co mają zrobić młodzi ludzie, którzy nie mają kasy i nie chcą żyć w grzechu?
        • Gość: jakub Re: ślub IP: 212.160.172.* 27.01.06, 13:22
          A czy to nie jest Księzy obowiązkiem dac slub, ochrzcic dziecko, pochować?
          kiedyś bardzo stawałem w obronie ksieży teraz niestety zaczyna mi brakowac
          argumentów... Przykre to wszystko
          • astaferay Re: ślub 02.07.06, 13:48
            ....niestety Jakubie mam tak samo...kiedyś starałem się bronić księży i Kościół
            przed "napaściami"...a dziś zastanawiam się czy nie prestać tam
            chodzić..rozmawiać z Bogiem mogę nawet na łące....i kłamstw tam
            mniej....ech.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka