23.03.06, 05:26
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizja zażądała wyjaśnień od telewizji Polsat w
sprawie programu Kuby Wojewódzkiego. Chodzi o odcinek, w którym Kazimiera
Szczuka parodiowała niepełnosprawną Magdę Buczek, założycielkę Podwórkowych
Kółek Różańcowych.

Osiemnastoletnia Magdalena Buczek cierpi na wrodzoną łamliwość kości. W
swoim krótkim życiu doznała już 30 poważniejszych złamań i od trzeciego roku
życia porusza się tylko na wózku inwalidzkim. W 1997 r., jako mała
dziewczynka zorganizowała Podwórkowe Kółka Różańcowe. Dziś w Podwórkowych
Kółkach Różańcowych jest skupionych około 125 tysięcy dzieci w 30 krajach.
Jej głos jest zniekształcony – to skutek zmian chorobowych; dziewczyna ma
ściśnięte płuca i pewne zmiany w obrębie czaszki.

Z niepełnosprawnej, nieuleczalnie chorej osoby publicznie zadrwiła Kazimiera
Szczuka, przedstawicielka awangardy polskiego feminizmu, w swoich
wystąpieniach skrajnie wrażliwa na wszelkie przejawy braku tolerancji. Z
wykształcenia historyk literatury, krytyk literacki. Sama cierpiąca na
przykrą wadę wymowy. W programie Kuby Wojewódzkiego Szczuka przedrzeźniała
Magdę – nazwała ją "starą dziewczynką", po czym zaczęła imitować i wyśmiewać
jej sposób mówienia. Ani prowadzący, ani widownia nie protestowali.
Obserwuj wątek
    • brian_griffin Re: Szczuka 23.03.06, 07:53
      Gdyby nie chodziło o osobę związaną z Radyjem (nawet niepełnosprawną) nie byłoby szumu.
    • zinngiesser Re: Szczuka 23.03.06, 10:52
      Normalnych przybywa... www.dostepne.info/szczuka/index.php.
    • yoga22 Re: Szczuka 23.03.06, 11:31
      p. Kazimiera Szczuka... hymmmm
      - nie chiała bym aby była moją matką. Jej pewność siebie ją w końcu zgubiła, za
      dużo powiedziała, znowu chiała zabłysnąć oceniając innych.
      Muszę przyznać, że strasznie mnie zniechęciła do siebie przez pogardę dla
      innych ludzi. W programie, który prowadzi na tvn grubiańsko i ironicznie zwraca
      się do uczestników programu - dla mnie jest to żałosne.
    • lukasz.g1 Re: Szczuka 23.03.06, 13:10
      ja tam juz ja przestalem sluchac bo myslalem ze ku*** udusze...
    • tankard_1000000 Re: Szczuka 23.03.06, 19:45
      Co ma jakieś radio do prostactwa i chamstwa? Ja też nie znoszę rydzyka i jego
      radia. Ale ta szczuka to coś innego. Politykuj sobie gryfinie gdzieś indziej.
      Co do jej teleturnieju. Mój znajomy brał udział. Zasady są takie, że nikt nie
      może jej się odgryźć. Jeśli się coś takiego dzieje to wycinają przed emisją. I
      to cała prawda o ciętym języku tej pani - chcesz kasy to buźka w kubeł i znoś
      upokorzenia.
      • brian_griffin Re: Szczuka 23.03.06, 20:45
        A widziałeś oryginalną, brytyjską wersję? Szczuka przy tamtej prowadzącej to amatorka :) Jak to jest, że gdy panowie z LPR i PiS publicznie nazywają kogoś pedałem czy Żydem to jest spoko, ale jak (olaboga!) feministka (i pewno Żydówka i masonka!) sobie zakpi ze świętości to na drugi dzień 500000zł Polsat musi wysupłać :P Tym się różnimy od tzw. Zachodu. W USA w programach i serialach satyrycznych można sobie żartować np. z choroby Stephena Hawkinga. Mogą się nabijać z tzw "poprawności politycznej". U nas żart z papieża - kara+lincz, żart z chorej dziewczyny kara+lincz itd itp. Już jakiś minister zapowiedział że będzie ścigał np. internetowe żarty z Najjaśniejszego Pana Prezydenta :/ Dobrze że nie żyjemy w kraju muzułmańskim bo za żart z jakiegoś radiowego imama to Szczuka pewnikiem byłaby ukamienowana :D
        • tankard_1000000 Re: Szczuka 23.03.06, 21:59
          Widziałem i słyszałem. Każdego dnia posługuję się tym językiem w pracy. Zgadzam
          się - w chamstwie ta nasza szczuka nie dorasta do pięt koleżance z UK.
          Kultura, jak Pan pisze, "tzw. Zachodu" jest piękna i bogata. Ale naśmiewanie
          się z chorej dziewczyny nie ma nic z nią wspólnego.
          A o co chodzi z tym LPRami, PiSami, Zydami, Prezydentami, Imamami?
          Człowiek zdrowy drwi z człowieka chorego. Tyle. I po cóż ta Pańska polityka???
          • epox86 Re: Szczuka 23.03.06, 23:59
            Widzisz tylko fakty wygodne dla Ciebie.
            To świadczy o Twoim (i nie myśl, że będę Cię "Panował - bo śmieśnie dla mnie by
            brzmiało: Panie tankrad :) ) ograniczeniu.
            Już każdy w Polsce wie, że Szczuka nie naśmiewała się z osoby chorej (bo nie
            wiedziała, że jest chora) a jedynie naśmiewała sie z jej chorego fanatyzmu.
            I jest się z czego w tym momęcie śmiać.
            • tankard_1000000 Re: Szczuka 24.03.06, 21:49
              Faktycznie "śmieśnie" hehehehe. Skąd ta gwara? Ale najbardziej mi sie podoba
              słowo "momęcie". Moja propozycja - najpierw 6 lat podstawówki a potem,
              ewentualnie na forum. To taka dygresja odnośnie poruszonego OGRANICZENIA.
              Proszę Pana.
              • flyguy71 Re: Szczuka 25.03.06, 18:28
                powiem tak: szczkesuke mam gdzieś ale tu chodziło o nipełnosprawnych tak? skoro
                chcą być traktowani na równi z pełnosprawnymi (w ogóle co za pojęcie)to co już
                nabijać się z nich nie można? to tak jak z feminizmem: nosić sama zakupy -
                NIE: jestem kobietą - ale ustąp mi miejsce w autobusie: TAK jestem kobietą.
                Chcesz być "normalny"?: bądź nim.
                • 06-400c Re: Szczuka 26.03.06, 04:28
                  A ja tu przytocze drażliwą kwestię "homo".
                  Oni tak samo krzyczą, że równi a jednocześnie jakieś gejowskie manifestacje.
                  Skoro równi - normalni - tacy sami to co tu manifestować?!?

Zgroza... Krzewienie gejostwa...
                  Chyba jedyny dobry ruch tego prezydencika
                • 5aga5 Re: Szczuka 26.03.06, 22:21
                  Sorki, ale feminizm a niepełnosprawność to dwie różne rzeczy.
                  Feministką jest się z wyboru a niepełnosprawnym nie.
          • brian_griffin Re: Szczuka 24.03.06, 15:00
            Oj polityką ma z tym wiele wspólnego:
            - KRRiT jest ciałem poliltycznym
            - Radio Maryja też jest zaangażowane politcznie (chociaż tu nie ma pewności raz
            Rydzyk lubi LPR raz PiS a jeszcze dawniej AWS...)

A z tymi LPRami, prezydentami itd. chodzi o wolność wypowiedzi. Zgoda, Szczuka
            była trochę złośliwa ale to nie oznacza że trzeba to od razu karać! Teraz
            wszystkie stacje będą się same cenzurować aby broń Boże nie podpaść RM czy PiS.
    • 5aga5 Re: Szczuka 23.03.06, 20:02
      Nigdy jej nie lubiłam, ale to co własnie zrobiła u Wojewódzkiego to .... ciężko
      mi nawet nazwać.
      Z resztą ostatnimi czasy, coraz więcej jest ludzi którym brak kultury osobistej.
      • lizavieta1 Re: Szczuka 23.03.06, 20:59
        taka jest formula tego programu-najslabsze ogniwo. idac tam decydujesz sie na
        sprawdfzian swojej wiedzy i elokwencji-jezeli podejmujesz sie takiego wyzwania,
        musisz liczyc sie z opcja miazdzacej, ale prawdziwej krytyki.
        podobnie jest w zyciu, jesli ktokolwiek chce pokazac sie calemu swiatu, niech
        liczy sie, ze swiat bedzie bezlitosny w swej ocenie.
        • pawloskarawlos1 Re: Szczuka 23.03.06, 21:46
          Cieszę się że ktoś założył ten wątek, bo jak pisałem na onecie czy wp to nie
          pojawiał się mój komentarz!!Ale do rzeczy: Szczuka mówi coś o kimś z radia
          maryja, większość ludzi obstaje za nią i ona jest dobra a radio myryja złe bla
          bla bla no bo co, wolność słowa itd.!!ALE jeśli urban (choć go nie popieram)
          pisze coś złego o Janie Pawle II to zaraz by go chcieli spalić na
          stosie!!Ciekawe co ludzie by mówili o urbanie jak by najpierw znieważył radio
          maryja a potem Ojca świętego!?!?!Mam nadzieje że zrozumiecie o co mi chodzi!!!
        • tankard_1000000 Re: Szczuka 23.03.06, 22:04
          Nie mogę się zgodzić. Wiedzę i elokwencję możemy sprawdzać na antenie w
          programach na żywo. Wtedy może trafiłaby kosa na kamień. A tak? Jaka
          błyskotliwa ta szczuka. Nikt jej nie zagnie. Taka mądra.
          • epox86 Re: Szczuka 24.03.06, 00:02
            Idioto!
            To jest program komercyjny.
            Nikt nikogo nie zmusza aby tam poszedł.
            Rydzykowi spod sutanny wylazłeś czy co?
    • tankard_1000000 Re: Szczuka 24.03.06, 11:08
      Gratuluje słownictwa anyone, o przepraszam, epoxie. Pozdrowionka dla kolesi z
      Warszawskiej.
    • ciechanowiaczek Oto ta cała dyskusja : 25.03.06, 18:44
      www.maxior.pl/?p=index&id=12891&0
      Zgadzam się z flyguyem ,że niepełnosprawni chcą być traktowani normalnie ,a jak
      się z nich ktoś śmieje (nawet nie wie o niepełnosprawności) to wielka afera i
      kary . Ja jestem niepełnosprawny i umiem się śmiać z siebie . Dlaczego ten
      naród jest taki sztywny ? Narazie z tej sztywności nic dobrego nie wyszło .
      • flyguy71 Re: Oto ta cała dyskusja : 25.03.06, 18:54
        ciechonawiaczek masz u mnie browara - sam niechodzę ale dupków tępić będę -
        szczególnie tych co myślą że pomagają
        • 06-400c Re: Oto ta cała dyskusja : 26.03.06, 04:30
          i znowu...
          Choć uważam Cię/Proszę Pana (bo często domagasz się szanowny Panie takiego
          zwrotu) za oszołoma to akurat tutaj masz rację.
        • tankard_1000000 Re: Oto ta cała dyskusja : 26.03.06, 21:20
          no to zacznij do SWOJEJ OSOBY D-)))
          • flyguy71 Re: Oto ta cała dyskusja : 26.03.06, 22:03
            czemu krzyczysz? czepiasz sie mnie czy 06? jeśli mnie to staję do polemiki.
            • yoga22 Re: Oto ta cała dyskusja : 28.03.06, 21:40
              muszę przyznać, że po raz pierwszy zgadzam się z Tobą odnośnie równouprawnieć:
              faceci do garów i do sprzątania!!!
              • flyguy71 Re: Oto ta cała dyskusja : 29.03.06, 20:00
                a to faceci(w związku) w domu nie gotują i nie sprzątają? Gdzie? (w IV RP czy
                bliski wschód) To co baba ma na dwa etaty zasuwać z czego jeden tylko wliczony
                do stażu "pracy" (jakby to co robi w domu dla rodziny nie była praca)? Ale
                chwila to musi "ktoś" pewnie prawnie uregulować bo my tego nie rozumiemy...aaa
                wiem elita rządząca za nas to zrobi ... o jak mi lżej. Idę dać na RM.
                Jutro...pojutrze...w niedzielę?....może...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka